Straža

(23.11.2008)

Straža je vsem poznan prijeten hribček točno nad Bledom (480m). Pozimi je tu manjše smučišče, poleti pa letno sankališče. Tam nekje po njem teče trim steza, je pa tudi odlično razgledišče, sploh, ko si Blejci izmislijo izvesti ognjemet.

Ob parkirišču pod Stražo

Ob parkirišču pod Stražo

Od kar so močno obstrigli živo mejo ob poti do pod Straže, tudi za avtodom ne bi smelo biti problema. Izhodišče je parkirišče pri žičnici (N46.363212 E14.106541), kjer je dovolj prostora za parkiranje. Izven sezone verjetno tudi s spanjem ne bo težav. Če le kakšen redar ravno tu ne bo iskal mirnega kotička za dremež.

Pot Fitnes

Pot Fitnes

Na Stražo vodi vrsta poti, najlažji je vzpon po makadamski poti, ki po smučišču teče čisto do pod vrha. Druga možnost je strmo po smučišču navzgor, kar pa vsaj, dokler ni podrto letno sankališče ali če to celo obratuje, vsekakor ni priporočljivo.

Oznaka na skali

Oznaka na skali

Lahko pa gremo pogledat, če ima ta oblati hribček tudi bolj strmo plat. Takoj za zadnjo hišo je tabla, ki nas usmeri na dobro vidno stezico. Tej sledimo do razcepa nekaj minut višje. Levo gre bolj položna pot, primerna za sestop, desno pa strma, imenovana pomenljivo – Fitnes.

Ozki prehod

Ozki prehod

In res se malce zadihamo, ko nas sicer ustrezno zavarovana pot pripelje pod skale. Vanje je vklesano ime poti. Levo se lahko ozremo za skalo in po opuščenih jeklenicah vidimo, da si je pot včasih več kot zaslužila svoje ime. Danes pa zavijemo desno, skozi ozek prehod med skalama in že smo ob klopcah, ki v primeru dežja, nudijo tudi streho nad glavo.

Na robu smučišča

Na robu smučišča

Le še nekaj korakov je do smučišča, iz gozda pogledamo ravno na vrhu kratke otroške vlečnice. Od tu je najbolje, da gremo proti vrhu po smučišču. Na vrhu dvosedežnice lahko zlezemo na griček s klopco in se ozremo na Bled pod nami.

Bled

Bled

Če imamo žogo, je za gričkom dovolj velik in raven travnik, da lahko odigramo tudi nogometno tekmo. Mimo gornje postaje žičnice se odpravimo po potki, ki nas po nekaj metrih pripelje do odcepa poti proti Mlinu. Tu je tudi vrh (646m – do sem pol ure hoje).

Mlino in otok pod Osojnico

Mlino in otok pod Osojnico

Po poti proti Mlinu se lahko spustimo do jezera in se potem ob njem vrnemo do izhodišča. Lahko pa na koncu strmega spusta zavijemo tudi desno in pridemo na zadnji ovinek položnega dela smučišča. Bolj zanimivo pa je slediti stezi levo, saj se nam že po nekaj metrih, pri klopci, odpre lep pogled na gornji del jezera z otokom, Osilnice nad njim, rob Jelovice in Kupljenik.

Spomenik Arnoldu Rikliju

Spomenik Arnoldu Rikliju

Hodimo ob robu, dokler nas steza ne pripelje do spomenika Arnoldu Rikliju, enemu od najbolj zaslužnih za razvoj Bleda kot zdraviliškega centra. Leta 1855 je ta švicarski hidropat med prvimi spoznal vrednost in prednost podnebnih danosti in ugodnega položaja Bleda za dolgo kopalno sezono. Ustanovil je Naravni zdravilni zavod in pričel uveljavljati svojo metodo zdravljenja.

Pogled proti Grintavcem

Pogled proti Grintavcem

Malo za spomenikom je še ena klopca, iz nje pa lep pogled proti Radovljici in na Grintavce v daljavi, tja v smeri proti Kranju, hribček čisto blizu, desno, pa je Dobra gora (od odcepa proti Mlinu slabih deset minut). Iz razgledišča se vrnemo na stezo in ji sledimo nazaj do smučišča. Po njem se spustimo do mesta, kjer desno v gozd zavije dobro vidna steza. Sledimo ji in se ne pustimo zapeljati odcepom na desno stran.

Spet na razcepu poti

Spet na razcepu poti

Pot preči pobočje in nas pripelje nazaj do odcepa poti »Fitnes«. Od tu je le še nekaj minut do izhodišča.