Mesečni arhiv: marec 2010

Stari vrh

(27.-28.3.2010)

Noč ima svojo moč. Če je ob tem polna luna še toliko bolj.

Svečava

Svečava

Človeka v trenutku, ko se znajde pod zvezdno tančico prime, da bi po živalsko glavo dvignil visoko, prav pod nebo in zatulil kot volk. Tako, za pozdrav pomladi. Da je res že povsem blizu, kažejo potočki, ki jih napaja taleči sneg, prebujajoča se narava in tisti občutek…ljubezen je v zraku.

Kam'n

Kam'n

Ponoči tega vidiš bolj malo. Pa nič zato, saj čutiš morebiti še bolj. Večerne aktivnosti so bile omejene na sprehod do prvega ovinka. Da se preveri, če je sploh kaj snega. Pa ni ostalo samo pri tem. Ima, kot sem že rekel, noč tisto svojo posebno moč. Me je povlekla. Da sem kot mesečnik poljubil punce za lahko noč, zagrabil smuči in odšel.

Gumpi ;)

Noč ima svojo moč

Vzpon bi bil prav miren, če ne bi vsake toliko po smučišču pridrveli trije razgrajači na motornih saneh. Saj človek še razume, da se morajo znoreti. Toda ob desetih zvečer je res malo pozno. Na srečo jim je kmalu zmanjkalo sape in spet sem imel svoj mir. Vzpon mimo vasi Zapreval, kjer so posamezne lučke v oknih kazale, kdo ne more zaspati, je bil prav romantičen.

Štart

Štart

Pod vrhom šestsedežnice sta me presenetili cesti, ki ju je plug vrezal v sneženo pobočje. Na srečo se je dalo sneženi zid nad njima obiti, obakrat na levi strani. Ko sem za seboj pustil še Kočo na Starem vrhu, je moja pot postala samotna. Kar malo strašljivo je bilo hoditi med sencami, ki jih je lunina svetloba risala po snegu.

Gumpi

Gumpi

Na vrhu strmega vzpona sem opazil luč. V koči pod vrhom so mladci, ki so še malo prej kalili mir na svojih hrumečih pošastih, svoj nemir trosili med štirimi stenami. Me seveda niso pritegnili. Sem šel kar naprej po smučišču, ob žičnici levo in nato po grebenu desno na vrh (uro hoda iz izhodišča).

Jutro

Jutro

Sprehodil sem se do mesta, kjer se pot odločno spusti proti sedlu med Starim in Mladim vrhom, potem pa vrnil nazaj do smuči. Prve metre ob žičnici sem prevozil s pomočjo čelne svetilke. Saj ni, da bi se tako sam in sredi noči, kam zvalil. Ko sem privijugal na smučišče, pa sem za pokušino ugasnil umetno svetlobo.

Položna pot

Položna pot

In videl, da naravna povsem zadostuje. Drvel sem po odlično pomrznjeni beli ploskvi, skorajda preskočil obe cesti in že vriskal mimo vasi Zapreval. Seveda tako, pri sebi. Kaj bi vznemirjal pošteno…zaspane. Za las sem zgrešil veliko luknjo sredi smučišča, čez cesto nad kmetijo zapeljal po snegu, ki so ga nanjo nametale divje sanke in zadnje metre vijugal po strmini nad gostilnico (deset minut iz vrha).

Meglice

Meglice

Ostalo mi je le še, da se javim. »Fantje, polna luna je. Ravnokar prismučal iz vrha Starega vrha. Snega še dovolj, čudovito, jutri zjutraj pa ponovi vajo. Lep pozdrav in lahko noč«. In vajo je bilo potrebno ponoviti. Izhodišče za vzpon je parkirišče pod smučiščem Stari vrh (N46.183877 E14.192623, 580 m).

Prjatu

Prjatu

Najbolj primeren čas pa seveda takrat, ko smučišče preneha obratovati. Zaradi nizke višine je potrebno pohiteti, saj drugače lahko le še opazujemo potočke talečega se snega in prve cvetice. Pri vstopni postaji šestsede je najbolje zaviti levo, saj je pobočje tu veliko bolj položno in tako primernejše za vzpon.

Pod vasjo Zapreval

Pod vasjo Zapreval

Na prvem ovinku se držimo desno in nadaljujemo navzgor po smučišču, kaj veliko ni možno zgrešiti. Prečkamo cesto ob kmetiji, se višje pretegnemo mimo vasi Zapreval in izberemo tisto smer proti vrhu šestsede, ki nam izgleda najboljša. Nadaljujemo kar strmo navzgor, ko smučišče zavije desno, pa se svet položi, prave strmine ni več.

Vdihniti življenje

To je...življenje!

Gremo mimo vikenda in štartne hiške do zgornje postaje vlečnice, zavijemo levo in ob žičnici nadaljujemo do grebena. Vrh je le malo bolj desno, zlahka se vzpnemo nanj, s smučmi ali brez (1217 m, slabi dve uri iz izhodišča). Če smo v pancarjih, bo tu seveda najbolje obrniti.

Rovte

Rovte

Če pa imamo namesto trdih podkev turne pancarje ali celo adidaske, potem pa le pojdimo še približno pet minut naprej. Prvi spust je res siten, skalnat in zato je potrebna previdnost. Tudi malo naprej, ko hodimo po grebenu, bodimo z glavo pri stvari. Saj bi bil padec proti Poljanski dolini ne le nevaren in boleč, temveč tudi povsem nepotreben.

Na vrhu

Na vrhu

Avto imamo vendar na drugi strani. Trud je nagrajen s prvovrstnim razglediščem. Mladi vrh in Blegoš sta stara znanca, prijazno se pozdravimo. Tudi nekatere vasice pod vznožjem, nam niso več tuje. Klopca in miza kar vabita, da človek posedi in vdihne.

Pogled v Poljansko dolino iz razgledišča

Pogled iz razgledišča

Ali bo ob tem volja še za vpis v knjigo, ki je pripeta na drevo poleg, pa je že povsem drugo vprašanje. Tako, zaradi varnosti, je že prav, da načečkamo nekaj osnovnih značilnosti. Ko je nahrbtnik že veliko lažji, se spustimo do smuči. Odvijugamo ob žičnici do smučišča, potem pa po poti povratka navzdol.

Smuka

Smuka

Pod kmetijo se smučarski progi ločita. Če je le kaj snega, gremo po levi, ki je bolj strma in tako za uživaško uvijanje več kot primerna. Kot bi mignil smo na izhodišču, smuke je za deset minut, nič več. Malce utrujeni, a vseeno več kot zadovoljni.

Zadnji zavoji

Zadnji zavoji

Slavnik in Grmada

(14.3.2010)

Tisti kuštravi primorski vrh, ki ga vsako pomlad prevetri burja in iz nekaj centimetrov belega pršca naredi nenavadno velike zamete, je seveda Slavnik. Čeprav je vzpona do najvišje točke komaj, da se predihaš, je lahko pravi izziv.

Odhod

Odhod

Zakaj le bi hodil nanj vedno po najkrajši poti. Ko pa se da, vsaj v eno smer, malo zaplesti zadevo. In tako naokoli priti ravno prav. Izhodišče naj bo Podgorje (507 m), je parkirišče dovolj veliko in mirno, da s prostorom ne bi smelo biti težav (N45.531394 E13.948317).

Brez moči

Brez moči

Pomahamo avtodomu in se odpravimo na cesto, zavijemo desno in po nekaj deset metrih levo v vas. Gremo naravnost navzgor, strma pot bo kar prava za vzpon. Vzpenjamo se skozi gozd, sledimo markacijam in ne ubirajmo bližnjic. Saj zanje ni čisto nobene potrebe.

Pot

Kraška pot

Gozd se počasi razredči, sredi suhega travnika so le še posamezni borovci. Ko tudi teh ni več, je pred nami že vršno pobočje z dobro vidnim oddajnikom in kočo, po Tumi poimenovano, ob njem. Pa se ne ustavimo ob koči, do najvišje točke (1028 m, slaba ura hoje) je le nekaj korakov, razgled pa šele od tam tisti, pravi.

Slavnik in Tumova koča

Slavnik in Tumova koča

Ko si oddahnemo, so pri koči tablice, ki nam povedo v katero smer bomo morali, če hočemo priti do vasi Prešnica. Naj nas suhi travniki ne zmedejo. Gremo v smeri Grmade, izrazite piramide z nekakšnim stolpičem in anteno na vrhu. Ko se svet pred nami prvič vzpne, imamo dve možnosti. Lahko gremo po desni strani naokoli ali pa kar čez.

Pogled v smeri Plešivic

Pogled v smeri Plešivic in Razsušice

Slednja možnost bo bolj zanimiva. Saj s tem prečimo vrh z zanimivim imenom – Cigan (988 m, deset minut). Ko se na drugi strani spustimo podenj, smo v enaki dilemi. Grmado namreč lahko obidemo po markirani poti, ki teče po desnem pobočju vršička. Ker pa utrujenost nedvomno ni prevelika, bomo zagotovo zmogli tudi vzpon do vrha (1001 m, slabih deset minut).

Na vrhu Slavnika

Na vrhu Slavnika

Stopimo na izrazit kolovoz, potem pa najbolje, da kar naravnost navzgor. Razgled je čudovit, na to kaže že postavitev opazovalnega stolpa na vrhu. Če se kje nižje doli začne kaditi, se od tu najbolje vidi. Da bi se vračali nazaj nima smisla, gremo naprej navzdol, prav v nasprotno smer od Slavnika, ki se nam smeje tam za hrbtom.

Cigan in Grmada

Cigan in Grmada

Med gosto suho travo se stezica komaj vidi, pa nič zato. Tudi če gremo malo sem ali tja, bomo prišli prav. Otrokom pa je pobočje ravno pravšnje za igro. Le kdo bo koga ulovil? Pri prvih skrivenčenih drevesih zavijmo malo bolj desno in že bomo na markirani poti. Točno tisti, ki smo jo na drugi strani Grmade zapustili.

Pod vrhom Grmade

Pod vrhom Grmade

Številka 1 ob markaciji kaže, da smo na slovenski planinski poti. Pot poteka po gozdu in se ves čas prav prijetno spušča, zaiti ne moremo. Lep dan je bil in pravi užitek je bilo pohajkovati po tem kraškem svetu. Markacijam smo sledili navzdol. Kar nekaj pohodnikov nam je prišlo nasproti.

Pogled na Podgorje iz Grmade

Pogled na Podgorje iz Grmade

Zeleno brinje je kazalo, da bo dobra letina, zvončki ob poti pa, da se hladni dnevi dokončno poslavljajo. Klepetali smo in priganjali Živo, ki se je vedno znova malo zasanjala. Je bil pač tak dan. Ko imamo dobre pol poti do doline za sabo, se nam na desni pokaže potka do le nekaj metrov oddaljenega skalnega razgledišča.

Brinje

Brinje

Nekaj korakov pa res ni nič. Za lep pogled. Ko se oko napase, se vrnemo na markirano pot in se spuščamo naprej do železniške proge. To previdno prečkamo, potem pa smo že na razpotju. Če nas mika pogledati v vasico Prešnica (490 m, dobra ura hoje iz Grmade), bomo zavili desno.

Smer je jasna

Smer je jasna

Mi smo skoznjo že pred časom kolesarili, zato smo trudne noge usmerili levo. Kolovoz pod železniško progo pripelje do makadamske poti, ob kateri je na desni strani parkirišče. Poti sledimo slabe štiri kilometre do glavne ceste pred Podgradom. Ravno pri železniškem prehodu pridemo do nje.

Na razgledišču

Na razgledišču

Skozi vas do avtodoma pa bomo sedaj že znali, saj smo se le nekaj ur prej ravno tu mimo peljali. Do parkirišča bomo iz Prešnice hodili ravno tako dolgo, kot se nam mudi. Nam se ni preveč. Klepeta je bilo za dobro uro. Pa še res zanimiva srečanja so nas čakala. Kaj bi torej človek hitel.

Omrežena Prešnica

Omrežena Prešnica

Ob cesti so bili konji, ko so se jim otroci približali, so prestrašeno pobegnili, Nejc pa pred njimi. To je bilo smeha. Živa in Nejc sta se kmalu ujela, se kepala in lovila. Tako jima ni bilo več dolgčas in tudi Živa ni zaostajala. Le še na koncu poti je bilo potrebno ob cesti malo počakati. Ko pa se je lep kuža tako prijazno dobrikal.

Srečanje

Srečanje

In ko smo prišli nazaj do avtodoma, so otroci od utrujenosti in vsega hudega nedvomno brez moči popadali po tleh? Ja, pa kaj še…

Utrujeni?

Utrujeni?

Šavrinija

(13.3.2010)

Je že kdo slišal za deželo Šavrinijo? Je to pokrajina, po kateri so hodili člani bratovščine prstana ali dežela pustolovščin iz kakšne druge fantazijske pripovedi? Dežela pustolovščin nedvomno. Precej bolj kot fantazijska, pa je pokrajina fantastična. In čisto resnična.

Krona

Krona

Označuje namreč območje Slovenske in deloma Hrvaške Istre, ki se razprostira od vrat Črnega Kala, med Slavnikom, reko Dragonjo in morjem. Ker je pokrajina gričevnata, ne bomo nič zgrešili, če ji rečemo tudi Šavrinsko gričevje ali enostavno Šavrini. Valovanje tam nekje med morjem in nebom je nedvomno odlično za prevetritev telesa in duha.

Je križ, če si vraževeren...

Vraževerje

Zato ni važno, kdaj vzamemo pot pod noge. V vsakem trenutku si navdušen. Če pa bi že moral izbirati… Zgodnja pomlad. Ko se pri nas, visoko pod gorami, še ponuja sneg in mraz zgodaj zjutraj zleze v dvomestne številke, je ob morju prijetno toplo. Vse se prebuja in kar čutiš, kako toplota prodira v kosti.

Jutranja toplota

Jutranja toplota

Kam? Ni veliko za razmišljati. Se ustaviš, pretegneš, zapreš oči (samo za trenutek), vdihneš in rečeš…uau. Potem pa pot pod noge. Kajti danes je ta res dolga, dan pa vsekakor prekratek. Mi smo avtodom prislonili ob zid pokopališča v vasici Gažon (243 m).

Parkirišče pri večnem počitku

Parkirišče pri večnem počitku

Do majhnega parkirišča, ravnine je komaj za avtodom ali dva, najbolj enostavno prisopihamo iz Kopra, na vrhu Šmarskega klanca zavijemo desno in se peljemo še nekaj sto metrov naprej (N45.515288  E13.700945). Ko na levi zagledamo kraj večnega počitka, parkirajmo tako, da nikogar ne motimo. Ne precej bolj živih sosedov, ne tistih, ki sem ob takšni ali drugačni priliki spoštljivo prihajajo.

Gažon

Gažon

Verjetno so tudi naše noge zjutraj še precej mrtve. Zato jih je treba razmigati in sprehod skozi vas mimo cerkvice Sv. Petra in Pavla bo ravno pravšnji. Že nekaj metrov pod pokopališčem, nasproti spomenika drugi noriji, bomo zagledali markacije. Jim zaupajmo, nas bodo vodile še lep čas in to čisto prav.

Diagonala

Diagonala

Ko smo že ogreti, pridemo čez dober kilometer do točke, kjer bomo z avtodomom imeli precej več prostora in tudi miru. Smo na razglednem griču, kjer so domačini našli dovolj ravnine za preganjanje domačih in gostujočih žogobrcarjev (parkirišče ob igrišču – N45.524710 E13.693819 ali še bolje malo naprej na desni strani ceste ob počivališču s pojasnilno tablo – N45.525615  E13.692612).

Vinogradi nad Izolo

Vinogradi nad Izolo

Hodimo po ozki asfaltni cesti, na vseh križiščih in odcepih so dobro vidne markacije, le oči moramo imeti odprte in ne bomo zašli. Ko vas Baredi pustimo za seboj, nas čaka dober kilometer makadamske ceste. Pa ni prav prometna, tako da se nam tudi pod nos ne bo preveč kadilo.

Daleč se vidi...

Ko pogled zaplava...

Pod klancem, ki pripelje v vas Šared, zavijemo desno in uberemo smer proti Izoli. Previdno prečkamo glavno cesto in se med vinogradi in oljkami spuščamo vse, dokler markacije ne usmerijo na traso Parancane, nekdanje železnice Trst – Poreč, tik za predorom Šalet.

Če kdo ne zmore...

Če kdo ne zmore...

Nikamor se nam ne mudi, zato se sprehodimo skozenj, že takoj na drugi strani se nam bo odprl pogled na Izolo. Lahko bomo celo ugotovili, če je kakšen znanec v Simonovem zalivu, vsem znano parkirišče je dobro vidno.

Srečanje

Srečanje

Potem pa se spet vrnemo do markacij, jim sledimo mimo pokritega počivališča in ravno, ko ugotavljamo, ali bi teh nekaj zadnjih minut do Strunjana prehodili po trasi bivše železnice ali pa se spustili med vinograde, pot zavije desno navzgor v breg.

Predor Šalet

Predor Šalet

Mimo cerkvice se vzpnemo do križišča pri Dobravi, previdno prečkamo cesto in se ob kampu Belvedere napotimo proti vršičku Ronek. Kot bi hodili po Toskani, je bila naša ugotovitev. Le, domoljubno seveda, vseeno malo lepše. Pot zavija desno in se po kolovozu nad klifom ogne najvišji točki.

V breg bo treba...saj ni res...pa je!

V breg bo treba...saj ni res...pa je!

Ko nas odloži na cesti, ji sledimo le kratek čas, potem pa nas markacije nedvoumno usmerijo desno. Hodimo nad klifom, visoko nad zalivom Sv. Križa ali bolj priljubljeno – Mesečevim zalivom. Nekaj previdnosti ni odveč, na kar opozarja že tablica, da tu stopamo na lastno odgovornost.

Prebujenje

Prebujenje

Če imamo časa dovolj, se lahko spustimo po stezi tudi do morja. Mi ga glede na smele načrte seveda nismo imeli za odmet, zato smo markacijam sledili do Strunjanskega križa, od tam zavili levo navzdol do cerkve sv. Marije, si na hitro ogledali njeno notranjost, potem pa pozdravili strica Nikota.

Strunjanski križ

Strunjanski križ

Se res že kar predolgo nismo videli. Pa tudi tokrat nismo imeli časa več kot za kratek klepet. Se mu je mudilo, nam pa seveda tudi. Smeli načrti za popoldanske pohode, so tako samo napeljali misel na ponovna snidenja. Čim prej in za več časa. Vrnili smo se do križa in markacijam sledili navzdol nad klifom.

Pri stricu Nikotu

Pri stricu Nikotu

Posamezne barke so kazale, da se tudi morje prebuja, huda burja preteklih dni pa je le še neprijeten spomin. Do zdravilišča v Strunjanu (komaj kakšen meter nad morsko gladino), katerega v tem času ravno obnavljajo, bomo iz izhodišča hodili dobre tri ure.

Morje se prebuja

Morje se prebuja

Mi smo si ukradli čas le za odtis štampiljke, potem pa smo prvemu cilju že mahali v slovo in se ob morski obali usmerili proti solinam. Da bi hodili po isti poti nazaj, nam ni prišlo na misel, raje bomo klobasali naokoli, dokler špila ne bo na svojem mestu.

Piran

Piran

Prečkamo kanal preko mostu, se usmerimo desno in ob mislih o nekdaj kar težkem solinarskem življenju hodimo do ceste. Tu se lahko usmerimo desno in se nad Pacugom in skozi Fieso pod klifom podamo do Pirana. Če pa so noge že vsaj malce utrujene, pot še dolga, predvsem pa želodčki neusmiljeno priganjajo, bo bolje slediti levi nogi.

Soline

Soline

Za kampom zavijemo desno, sledeč tablam za kolesarsko pot in skozi podhod pod glavno cesto proti Portorožu spet pridemo na traso Parancane. Vzpnemo se do predora Lucan, sicer najdaljšega predora na celi njeni poti in se na drugi strani mimo Avditorija spustimo v Portorož (tri četrt ure).

Tič

Tič

Mi smo si tam vzeli nekaj odmora za kosilo. Kalamari na žaru, odličen kruh z olivami in pomfri smo, že po tradiciji, v ribji kantini Lelas Patricija poplaknili z refoškom, potem pa čez cesto stopili do obale. Bežno srečanje s sodelavcem je bilo pravo presenečenje, imitacija karibskega raja, pa kvečjemu razlog za nasmeh.

Predor Lucan

Predor Lucan

Kako se bomo vrnili na izhodišče, je seveda naša stvar. Sonce je bilo še visoko, nekaj počitka pa je dalo voljo za nadaljevanje. Pred koncem kanala Fazan zavijemo proti glavni cesti, jo prečkamo in gremo po Podvozni cesti do Liminjanske ceste. Zavijemo desno na slednjo in ji sledimo do industrijske cone s trgovskimi centri Tuš in Merkur.

Dober tek!

Dober tek!

Sedaj bomo morali zdrobiti prvi manjši orientacijski oreh. Gremo nad centri in le nekaj deset metrov, preden cesta po kateri hodimo na križišču ostro zavije desno, zavijemo levo v breg. Smer naj nam bodo rastlinjaki nad nami. Po nekaj deset metrih vzpona, se proti rastlinjakom odcepi cesta levo. Sledimo ji.

Portorož

Portorož

Vzpenjamo se po cesti navzgor, sledimo glavni cesti in se držimo bolj desno. Če bomo v dvomu, naj nas ne bo strah vprašati, domačini so prijazni, kot je prijazen svet okoli njih. Smer so vasi Mala Seva, Malija in Šared. Najhujši vzpon se pred Malo Sevo konča, spet nas čaka bolj ali manj valovanje.

Ob morju proti kanalu Fazan

Ob morju proti kanalu Fazan

Na glavno cesto zavijemo desno, gremo skozi vas in naprej do vasi Malija (225 m). Resda bi se dalo dolino tudi presekati proti Šaredu, toda kdo bi iskal poti in steze, če je cesta udobna, pa tudi hrbet po katerem hodimo je razgleden kot le kaj. V Maliji zavijemo levo, na glavni cesti gremo spet levo.

Nad industrijsko cono zavijemo proti Maliji

Nad industrijsko cono zavijemo proti Maliji

V vasi Šared (252 m), pa je pred nami nov orientacijski vozliček. Pred prvimi hišami zavijemo desno v vas. Že čez nekaj deset metrov se desno ostro nazaj odcepi cesta proti vasi Cetore. Nekaj korakov naprej, pa bo pravi odcep. Če hočemo raziskovati.

Mala Seva in Malija

Mala Seva in Malija

Če ne, gremo naprej in na drugem odcepu desno mimo nogometnega igrišča, pri cerkvici sv. Jakoba levo in po klancu navzdol nazaj na makadamsko cesto, kjer bomo spet pri jutranjih markacijah zašpilili klobaso. Te poti nazaj čez vas Baredi je za približno dva kilometra več.

Pot proti Mali Sevi

Pot proti Mali Sevi

Pa da ne bo kdo mislil, da prva nima pomanjkljivosti. A o njih malo kasneje. Midva z Bojanom, sva že kmalu nad Lucijo potegnila naprej. Da punce ne bi zašle, sva jim s konci opeke, najdenimi za cesto, risala puščice. Pa le do Šareda. Tam sva namignila naj počakajo, da prideva ponje. Jim ni bilo treba dvakrat reči. Je bilo hoje za mlade noge dovolj. Za dva bikca pa še ne.

Oljke in sneg

Oljke in sneg

V Šaredu sva na drugem odcepu (prvi zavije, kot je bilo že rečeno, proti vasi Cetore), zavila desno. Na robu vasi bi lahko zavila levo in prišla do prej omenjene cerkvice sv. Jakoba. Toda kaj, ko nisva vrabca, da bi si lahko privoščila pogled iz zraka. Zato sva korak zastavila bolj desno. Pot se najprej malo spušča, pa spet ravno toliko vzpne.

Šared

Šared

Odcepom proti dolini in zaselku na levi ni za verjeti. Ko pa se malo za njim pot razcepi in se nakazuje spust, je potrebno zaviti levo na makadamsko cesto. Ta postaja vedno slabša, ko pridemo mimo samotne kmetije, postane vse skupaj razmajan kolovoz. Ta nas pripelje v dolino. Že ob spustu se razgledamo, tako da bo orientacija lažja.

Zastor

Zastor

Lepo se vidi cesta, ki od mejnega prehoda Dragonja pelje na preval pod vasjo Šmarje, levo od njega je vas Gažon, pod njo pa vasica Sergaši. V dolini zavijemo levo in uberemo eno izmed poti do Sergašev. Najbolje, da gremo na prvem razcepu, ob večji stavbi, desno.

Kot da bi valovali...

Kot da bi valovali...

Lahko sledimo poti desno v gozd ali pa, če le ni preveč blatno, korak usmerimo ob vinogradu in se po strmem kolovozu povzpnemo do prve hiše. Tu se začne betonska cesta, ki nas pelje proti centru vasi. Držimo se levo in nad vasjo pridemo na ozko betonsko cesto, po kateri se vzpnemo do vasi Gažon.

Je ta pot res bližja?

Je ta pot res bližja?

Če smo parkirali pri pokopališču, smo čisto prav. Pot nas bo namreč odložila pri spomeniku drugi svetovni vojni (iz Portoroža slabe tri ure kar hitre hoje). Tako, pot je za nami. Dobrih 28 kilometrov uživanja. Kdo bi si tega ne želel? Pa saj ni težko. Kot vedno, je le potrebno zastaviti prvi korak. Potem je vse lažje…

Spet doma...

Spet doma...

Peč (čez visoki travnik)

(7.3.2010)

Jutranje naletavanje posameznih snežink ponavadi ni ravno dober obet. Toda, če se najde prava družba, je tista kislica od jutra kmalu mimo.

Še nasmejani

Še nasmejani

Še več. Nasmejani obrazi prej ali slej skozi bele ovčice zvabijo radovedno sonce. In ko vidi nas, se mu seveda mora obraz razlesti v nasmeh. Nežno poboža bele grbine, jih posuje z diamanti in nariše sence, ki jih ne bi zmogel noben zemeljski slikar. Še pomežikne, potem pa ponovno potegne pod glavo belo pernato blazino in zadrema.

Sonce na pernati blazini

Sonce na pernati blazini

Pa nič zato. Mi se še vedno smejemo in korak nam je tako lahak. Spet smo v Sovčah. Tisti nekdaj slovenski vasici, kjer si domačini, še bolj pa prišleki, jezik polomijo ob potujčenem imenu – Seltschach. Avtodom pustimo na parkirišču smučišča Tromeja – 3ländereck (N46.452162 E13.713633, 683m) in jo mahnemo desno od krožnička po tekaški progi.

Zavijemo za zgornjo tekaško progo...

Zavijemo za zgornjo tekaško progo...

Na križišču prog gremo naravnost, mimo kmetije navzgor. Krave so še v hlevu, šele ob povratku se jim bomo nasmejali. Po krajšem spustu preko mostiča skočimo čez potok in zavijemo nekaj metrov navzgor do gornje proge. Po njej gremo desno čez travnike, vse dokler ne ugledamo velike skladovnice hlodov.

Travniki nad tekaško progo

Travniki nad tekaško progo

Ti letos označujejo iztek sankaške proge. Po njej stopamo do smernih tablic, tam pa zavijemo desno na povezovalno pot, ki je označena z rdeče-belo-rumenimi markacijami (do sem pol ure). Najprej gremo skozi gozd, po manjšem grabnu, snega spomladi tu hitro zmanjka.

Pred grabnom

Pred grabnom

Zavijemo ob potoku levo in malo višje prečimo Schauschakgraben (ja, jezik ponovno trpi, a kaj se more). Takoj za njim sledi prečka na strmem pobočju, pot je verjetno že poleti precej podrta, pozimi pa še preostanek zasuje sneg. Najbolj siten del celotnega vzpona.

Schauschakgraben

Schauschakgraben

Na srečo smo že po nekaj desetih metrih v lažjem svetu, pričnemo se vzpenjati skozi gozd, če pot ni shojena, je markacij dovolj. Le oči moramo imeti odprte. Pa, saj je to že tako ali tako dobro. Ko pridemo do gozdne ceste, zavijemo desno in hodimo po njej vse do stika s potjo 603.

Cesta pripelja do poti 603

Cesta pripelje do poti 603

Spet bo treba levo, na začetku dokaj strmo v gozd. Vzpenjamo se, sledeč markacijam, poti ni težko slediti. Je pa včasih prehod pod kakšno podrto smreko kar malo adrenalinski. Za tistega, ki ravno leze spodaj. Za druge je njegova telovadba seveda bolj kot karkoli drugega – zabavna.

Sonček

Sonček

Ko pridemo iz gozda, se svet odpre, tablice pa nam pokažejo pot. Še vedno smo na poti 6(03), avstrijski južni dolgi pohodni poti, ki teče od Karnijskih alp, čez Karavanke do Radkersburga (Radgone). Če tu posveti še sonce, je prizor prav čaroben.

Druščina

Druščina

Valovimo po visokih travnikih, sence drevesc rišejo abstraktne vzorce po bleščeči preprogi. Ko nad seboj opazimo kočo, markacije zavijejo v gozd. Če opazimo sledi, ki gredo po cesti naprej, jim lahko sledimo. Te nam bodo namreč skoraj zagotovo pokazale, kdaj je potrebno zaviti nazaj (desno) na pot.

Telovadba

Telovadba

Mi jim nismo najbolj zaupali, zato smo skozi gozd sledili markacijam na vršiček Homič (1301 m) in se na drugi strani malce spustili na široko sedlo. Še nekaj vzpona in spet smo bili na cesti. Pa smo se je dotaknili le na ovinku, nadaljevali smo skozi gozd navzgor.

Valovanje

Valovanje

Smreke so se spet razprle in spustile sončne žarke do nas, na valovih dolge jase, nam je nasproti privijugal znanec. Spomnil se je, da smo se srečali že pred tednom dni. Pomahali smo si in med tem, ko je on vijugal dalje, smo mi upali, da do vrha ni več daleč. Spet je bilo potrebnega nekaj vzpona skozi gozd.

Sence

Sence

Ko je Ajda zagledala, da se svet višje odpre, jo je odneslo kot raketo. Mi smo le malo pod vrhom zavili še desno do nekdanje italijanske vojašnice. Ko sem jo obšel, sem že opazil spomenik na naši strani meje. Kot bi mignil smo bili pri tromejniku (1510 m, slabe tri ure od izteka sankaške proge).

Poti je več, prava le ena...

Poti je več, prava le ena...

Mraz je obliznil prste, ki so snemali pse in pritiskali na sprožilec fotoaparata. Sonce še nima tiste prave pomladanske moči. Še en pogled v dolino, potem pa sta Ajda in Andrej odvijugala po smučišču. S Petrom in Žanom pa smo se spustili v smeri prihoda.

Prihod na vrh

Prihod na vrh

Iskanje prehodov med smrekicami je bilo še najbolj podobno rodeu. Ko smo prišli do ovinka na gozdni poti, smo opazili, da je naš avstrijski znanec odpeljal navzdol v smeri prihoda. Nas ni prepričal. Raje smo sledili cesti desno, prišli do smučišča Stole, ga prečili in se v dolino spuščali po sankaški progi.

Midva

Midva

Na travnikih nad tekaško progo smo ujeli še nekaj lepih zavojev, potem pa po njej nadaljevali do avtodoma (tričetrt ure iz vrha). Toliko je lepega. Lepa družba. Lep dan. Lep smeh. Lep sneg. Lepi zavoji. Lepa zasvojenost. In vedno več nas je…

Navzdol

Navzdol