Arhiv kategorij: Sankanje

Pod Malim vrhom

(24.1.2020)

Sankaška proga izpod Malega vrha nad Jezerskim je ena od poslastic, ki je ob obisku tega gorskega bisera ne smemo pustiti vnemar. Od nas pa je odvisno, ali se bomo na začetek spusta pustili popeljati ali pa bomo vzeli pot pod noge in se tja odpravili kar peš.

Izhodišče

Izhodišče

Da je bila nam slednja možnost bližja, ni potrebno poudarjati. Ne le zaradi gorenjske duše, temveč predvsem miru, ki ga užiješ že ob vzponu. In tiste prijetne utrujenosti, ki ti da vedeti, da si vsekakor storil nekaj dobrega zase. Ob tem pa je že na začetku treba posebej poudariti eno pravilo.

Upoštevajmo omejitev!

Upoštevajmo omejitev!

Ko se na progi izvaja organizirano sankanje, je proga za vsako soliranje zaprta in tega se vsekakor držimo. Vedno lahko pri organizatorjih preverimo, kdaj se lahko sami varno vzpnemo po progi in izvedemo spust (Raj Jezersko-sankanje).

Bivše smučišče

Bivše smučišče

Pravilo pa je, da je med vikendi proga odprta vsak dan do 10. ure dopoldan. Torej bo potrebno zgodnje vstajanje. Parkiramo lahko na Jezerskem pred bivšim hotelom Kazina (N46.393494 E14.500138). Od tam je do začetka proge kakšnih deset minut hoje.

Na vrhu smučišča pridemo na progo...

Na vrhu smučišča pridemo na progo...

Zjutraj ali pač pozno zvečer, ko se organizirano sankanje že zaključi, pa se lahko tja tudi zapeljemo. Do manjšega parkirišča (950 m; N46.385684 E14.504448) pelje ozka cesta, v zadnjem delu je klanec lahko zasnežen ali poledenel, zato previdno.

Odcep

Odcep letne poti na Veliki vrh

Proga je v letnem času gozdna cesta, ki pelje pod Malim vrhom do pod Povšnarjeve planine.Po podatkih na navedeni internetni strani je proga dolga tri kilometre, naklon je 10 %. Do začetka spusta gremo lahko ves čas po sami progi, toda veliko bolje bo, če takoj nad parkiriščem zavijemo desno na veliko poseko. To je bilo nekoč smučišče. Pa je propadlo.

Vzpon

Vzpon po progi

Vzpenjamo se navzgor, skoraj zagotovo bomo lahko sledili predhodnikom. Ko višje gori pridemo ponovno na progo, zavijemo desno in hodimo po progi. Seveda z zadosti veliko mero previdnosti, da nas ne povozi kdo, ki mogoče že vriska proti dolini.

Cerkev sv. Ožbolta na Zgornjem Jezerskem

Cerkev sv. Ožbolta na Zgornjem Jezerskem

Gremo mimo odcepa markirane poti na Veliki vrh (dejansko vršiček v grebenu Kočne) do začetka spusta. Ta se nahaja pod Malim vrhom (približno 1200 m, približno 40 minut). Plato v lepem vremenu nudi lep razgled, zato bo kar pravo mesto, da si oddahnemo in se pripravimo za spust.

Na platoju

Na platoju

Navzdol pa…pač glede na sposobnosti in znanje (deset do petnajst minut). Gre za naravno progo, zato nas od dreves in strmih pobočij loči le nekaj napluženega snega. Torej tako kot vedno…šibamo (tudi) z glavo in ne pretiravajmo.

Spust

Spust

Če smo dovolj zgodnji, nas bo na cilju navdušenje kar pognalo spet v breg. Zakaj pa ne. Saj pravi rek…enkrat ni nobenkrat.

Na cilju

Na cilju