Arhiv kategorij: Švica

Okoli Bodenskega jezera

Pot

Pot

ODHOD PROTI BODENSEEJU – 23.4.2009 – Zgodaj popoldan sem prišel iz Portoroža, kjer sem bil na dvodnevnem seminarju. Čakale so nas še zadnje priprave in potem dolga pot. Pred nami so bili prvomajski prazniki. Namen je bil, da vzamemo BodenseeErlebniskarte (BEK) – http://www.bodensee-erlebniskarte.info in si izlet okoli Bodenskega jezera naredimo tako bolj zanimiv.

Megleno jutro ob Chiemseeju

Jutro nam bo ponudilo lep pogled na Chiemsee...

Čeprav slovimo, da imamo pot načrtovano že daleč vnaprej, temu za čuda ni bilo tako. Le malo pred odhodom smo se odločili, da zaokrožimo okoli jezera v smeri urinega kazalca, ob poti pa smo določali kam gremo in kaj hočemo videti. Seveda smo predvsem kmalu ugotovili, da je zanimivosti, vštetih v kartico daleč preveč, da bi si vse ogledali.

Malce nemirno smo prespali

Tradicijo je potrebno negovati...za vsako ceno...

Poleg tega so nekatere v tem času še zaprte ali pa so bile vsaj takrat, ko smo šibali mimo. Tako smo pač, z megleno vizijo v glavi, odrinili na pot. Odhod pa se nam je spet kar nekam zavlekel. Čeprav sem optimistično upal, da jo bomo proti Nemčiji ubrali najkasneje ob osmih, je kazalec lezel že čez deveto, ko smo končno dvignili sidro in odpluli.

Odpluli smo...

Odpluli smo dogodivščinam naproti...

V Kranju sem še malo preveril pritisk v gumah, potem pa smo bili že na avtocesti. Drveli smo proti Karavanškemu predoru in naprej preko Avstrije. Pri Tauern tunelih smo imeli srečo, saj smo prišli le minuto ali dve po tistem, ko se je prižgala zelena luč. Sicer je bilo zaradi del potrebno čakati do petdeset minut. Pri Salzburgu smo zavili iz avtoceste in natočili gorivo.

Odvrteli smo se dogodivščinam naproti...

Na poti so nas čakala nenavadna prevozna sredstva...

Precej ceneje kot pri nas. Ura je bila že krepko čez polnoč, vendar sem se pri tankanju toliko zbudil, da sem vedel, da bo šlo tistih petdeset kilometrov do Chiemseeja brez težav. In res sem bil še čisto buden, ko sem končno parkiral na že znanem parkirišču (N47.8338088 E12.4075913). Kljub prepovedi, so se tam ugnezdili tudi trije tovornjaki, kar pa nas ni motilo, saj bi bili sicer kar malo osamljeni.

Na poti nas čakajo divje živali...

...divje živali...

LEGOLAND, BAD WURZACH – 24.4.2009 – Zjutraj so nas prebudili tovornjaki, ki so drveli mimo. Vemo, da parkirišče ni najbolj mirno, kar se spanja tiče, vendar gre po eni strani skoraj že za tradicijo, da pred daljšimi potmi prespimo tukaj, po drugi strani pa smo si spet obetali lep pogled na jezero in otoka. In skozi okno v alkovnu buljili v jutranjo meglo. Spet. Hm, to tradicijo bo počasi treba prekiniti.

...zanimivi ljudje...

...zanimivi ljudje...

Hitro sem se oblekel, dal kontakt in peljal naprej proti Münchnu. Med tem se je še preostali del posadke začel oglašati iz ozadja avtomobila in kmalu so vsi napeto (ja pa jade) spremljali kako drvimo mimo bavarskega glavnega mesta in naprej proti Günzburgu. Ker avtocesto širijo, je bil precejšen del tega odseka v gradnji. Tako smo do vhoda na parkirišče (N48.4247010 E10.2973072) pripeljali kakšno minuto čez deset, nič usodnega.

...zabavna glasba...

...zabavna glasba...

Bolj usoden bi bil lahko prehod preko rampe. Pritisnem na gumb. Nič. Ponovno. Nič. Grem malo naprej. Nič. Pa nazaj in spet naprej. Nič. Potem sem se le osredotočil na napise na displejčku. Ne morete dobiti karte brez vozila. Ja, glupi čip, boš ti videl, ko ti moje dobre tri tone težko ne-vozilo zapelje na drobovje. Bentenje pa se ni stopnjevalo, saj je pritekel varnostnik.

...povratek v zgodovino...

...povratek v zgodovino...

Senzor je šel rakom žvižgat, zapisal si je podatke, razlagal, kje plačamo parkirnino in odprl ročno rampo. Super, gremo. Bum, bum, bum, bum, bum. Vraga, kaj pa je bilo to? Rampa je butala po avtodomu. Hitro sem skočil ven pogledat, če ga je še kaj ostalo. Uf, na srečo je rampa plastična in tako lahka, spodaj pa ima gumo. Tolkla je točno po celi dolžini ograjice za alkovnom. Zlezel sem gor in pogledal. Ni panike, vse je izgledalo celo.

...in izlet v prihodnost...

...in izlet v prihodnost.

Vseeno sem na informacijah povedal, kaj se je zgodilo, saj bi čez kakšen mesec, ko bi ugotovil, da je vseeno kaj premaknilo in da je naša streha takšna kot sito, težko še kaj ugotovil. Šef varnosti me je odpeljal na parking, kjer je od spodaj poslikal prečko in seveda še zadaj tablico. Potem pa sem se končno lahko pridružil puncam v parku. Najprej smo šli na Lego racerje.

Vedeli smo, da bo za uspeh potrebno uporabiti vse moči...

Vedeli smo, da bo za uspeh potrebno uporabiti vse moči...

Bilo je vse prazno, tako da smo po končani vožnji kar ostali v vlakcu ali se pač le presedli v tistega, ki je bil prvi v vrsti. Od tu smo šli po parku, iskali novosti letošnjega leta in ugotavljali kaj se splača preizkusiti. Pa prav veliko novosti pač ni. Akvarij odpirajo šele v drugi polovici maja, film o Mojstru Mihi pa smo si ogledali, čeprav nas je presenetilo, da v njem celo govorijo. Zgodba je jasna, Miha ali Bob, kot mu pravijo Nemci, zgradi Achterbahn in s strašilom in Mici se zapeljejo po njem.

...in tehnično znanje.

...in tehnično znanje.

Po filmu je šla Maja kuhat, z otroci pa smo naredili še krog s čolni, v Fabriki ugotovili, da rampa ni edino, kar se jim je pokvarilo, zapeljali smo se na zmaju in počasnem avtomobilčku nad parkom. Po kosilu smo šli še Maji pokazat, da je zmaj še vedno isti, da se Bionicli vrtijo tako kot prej in da v Fabriki dajejo še vedno (skoraj) iste kocke. Punci sta se dvigali na stolpu, Niagara pa nas je tako zmočila, da je uslužbenec na izhodu pokazal name in zatrdil »tako mora biti«. Mogoče pa res.

A taka ja pač naša pot. Zato, Gumpi, mi smo pr'pravl'n, požen!

A taka ja pač naša pot. Zato, Gumpi, mi smo pr'pravl'n, požen!

Pri sestavljanju smo si zaslužili diplomo, ravno preden so atrakcije prenehale delovati, pa sta se punci še zavrteli na vodnih skuterjih. Na izhodu sem šel po karto za parkiranje. Ker je bila še ista uslužbenka kot zjutraj, sem ji namignil, da bi pa glede na to, da so me danes že tepli z rampo vseeno lahko imel vsaj parkiranje zastonj. Urejeno. Na izhodu je tokrat rampa ostala lepo pokonci, kolesa pa so se že vrtela v smeri Bad Wurzacha.

Vitalium v Bad Wurzachu

Vitalium v Bad Wurzachu

Tam smo najprej malo iskali, saj ni vedno najbolje, da v navigacijo daš naslov iz prospekta. Končno smo ugotovili, kje so parkirišča in do njih peljali mimo počivališča za avtodome. Se nismo sparkirali, saj smo imeli za danes še .načrte. Tako smo avtodom parkirali na mestih za avtomobile (N47.9133712 E9.9057750), malo je viselo, pa ne preveč. Na blagajni bazenov sem naredil pravi zastoj, saj je bilo za nakup Bodensee Erlebniskarte potrebno izpolniti formular in pripraviti kartice.

Bazen je zaradi tehničnih težav trenutno zaprt...

Bazen je zaradi tehničnih težav trenutno zaprt...

Menda to delajo kakšne enkrat letno. Svašta. Pri plačilu je šla kartica spet nekajkrat brez uspeha čez avtomat. Zaradi slabih izkušenj izpred tednov v Avstriji, sem vprašal za račun. Pa ga uradno ne dajejo, saj to ni njihova storitev. Zato pa mi je brez težav izpolnila blok račun, napisala, da je bilo plačilo v gotovini. Nemci res ne komplicirajo. Ko sem povedal še, da bi se šli kopat, mi je kartice aktivirala šele potem, ko sem jo poučil, da kartica dejansko ne velja sedem dni, temveč 168 ur.

Napeto branje

Napeto branje

Vitalium je prava Wellness oaza. Torej mali bazen za plavanje, bazeni z brbotavčki, savne, peščena plaža za relaksacijo. Odlično za umirjanje živcev po napornem dnevu. Le punci bi raje tobogane in skakalnice. Pa drugič. Potem ko sem dvakrat obiskal savno in je Maji peščena plaža tako ustrezala, da je iz nje prišla namesto po predvidene pol ure skoraj po eni uri, smo pobasali stvari, se spravili v avtodom in se odpeljali proti Wolfeggu.

Brbotalčki

Brbotalčki

Tam naj bi bili izjemno prijazni do avtodomov, saj imajo kar nekaj parkirišč, kjer je dovoljeno parkirati in spati. Najprej smo zašli v industrijsko cono, pa tistega, ki naj bi bil tam, nismo našli. Potem pa smo na trgu pred centrom odkrili dvoje mirnih mest, odmaknjenih od ceste in mirno prespali (N47.8210470 E9.7947956).

OLDTIMERJI, MUZEJ NA PROSTEM, GRADOVI IN BAZEN – 25.4.2009 – Jutro je bilo kot sveže umito.

Muzej Fritza B. Buscha

Muzej Fritza B. Buscha v Wolfeggu

Postavili smo se pokonci in po zajtrku odšli do muzeja Fritza B. Buscha, avtomobilskega navdušenca, ki je med drugim pred leti postavil svetovni hitrostni rekord v vožnji z dizelskim motorjem, prevozil z golfom enko dobrih tridesettisoč kilometrov med Aljasko na severu in ognjeno zemljo na jugu. Med drugim je napisal tudi knjigo Z avtodomom od Jugoslavije do Portugalske.

Oldtimerji

Oldtimerji

Sprehodili smo se med številnimi lepo renoviranimi starodobnimi avtomobili, motorji. Še posebej Eso izstopali leseni trikolesniki, pa veliki luksuzni lepotci iz časov tam nekje okoli prve svetovne vojne. Nekateri so nam bili pa še blizu ali pa smo se v njih celo vozili, kot seveda legendarni spaček ali fičo. Čeprav smo mislili, da bomo kar hitro naokoli, je bilo toliko zanimivega, da nam je ogled vzel kar nekaj časa.

V muzeju je tudi spaček 4wd

Spaček 4wd

Drugi del muzeja se nahaja sto metrov proč, v bližini cerkve in gradu, v njem smo našli tudi nekaj starodobnih počitniških vozil. Povsem preprosto Dethleffsovo prikolico ali avtodom s streho, ki se poviša na osnovi Volkswagna. Da ne govorimo o trabantu s šotorom na strehi, ki je prepotoval glede na nalepke večino Evrope in še del severne Afrike.

V muzeju se najde tudi avtodom

V muzeju se najde tudi avtodom

Punci bi za konec radi kakšen avtomobilček, pa sem postavil pogoj, da mora biti avtodom. Slaba izbira, sta se punci pridušali, ko sta ugotovili, da je še Volkswagnov kombi definiran kot avtobus. Čez center in mimo doma upokojencev smo se spustili do muzeja kmečkih hiš. Vanj so iz cele dežele preselili nekaj kmečkih hiš z vsemi pritiklinami. Ker je bil stari del muzeja na prostem premajhen, pa so ga začeli še širiti.

V muzeju kmečkih hiš

V muzeju kmečkih hiš

Na srečo nas je blagajničarka spustila v stari del in zabičala, da moramo na glavni blagajni pokazati naše kartice. Še sreča, saj bi nas sicer čakalo pešačenje ob cesti naokoli. In sploh ni blizu. Ogledovali smo si kmečke hiše iz različnih časovnih obdobij in za različne namene. Tako smo videli kolibo nekdanje požarne zaščite, vago, bogato kmečko poslopje, pa kovačijo, hlev.

Mleko za zajtrk...

Mleko za zajtrk...

Neskončno smo se zabavali ob molzenju »krave«, štirih plastičnih seskov, ki ob pravilnem potegu brizgnejo vodo. Jaz ne bi ostal žejen! Na glavnem vhodu smo dobili vstopnice in kartice z zabavno igro odkrivanja razbojniških skrivnosti. Hodili smo od postaje do postaje po celem posestvu muzeja in ugotavljali kje je pištola, koliko predmetov so razbojniki skrili v veje drevesa, kateri kos oblačila so ukradli iz vrvi za sušenje perila in podobno.

...in puran za kosilo!

...puran za kosilo...

Zabava tako za otroke kot nas, tastare. Na koncu nas je čakal razbojniški brlog, kartice pa smo oddali na izhodu. Mogoče nas še izžrebajo. Polizali smo sladoled, potem pa iz muzeja smo skozi vas odšli nazaj do avtodoma. Odpeljali smo se v smeri Waldburga. Valovali smo med gozdovi in travniki, posejanimi z rumenimi cvetovi regrata.

...tu pa že prihaja večerja!

...tu pa že prihaja večerja!

V vasi smo ugotovili, da se do gradu nad njo ne da z avtom, parkirišče je poleg nogometnega igrišča (N47.7582916 E9.7167494). Dovolj veliko, nedvomno bi se dalo tudi prespati. A ne sredi dneva. Zato smo jo mahnili po potki na grad. Uf, vroče. Sprehajalec s pudlom nas je napotil na levo pot, čeprav nam je bilo ob vzponu vedno manj jasno zakaj.

Grad Waldburg

Grad Waldburg

Sonce je pripekalo, tako da smo se bolj privlekli kot prijurišali na grad. Na srečo so v srednjem veku vedeli kako se stvarem streže in grajske dvorane so nas prav lepo ohladile. V pritličju je predstavljena zgodovina gradu, kako je ta od dvanajstega stoletja rastel in se širil. V višjih nadstropjih so predstavljeni grofje iz Waldburga, njihove slike in oprema gradu.

Skladovnica rogovja v lovski sobi

Skladovnica rogovja v lovski sobi

Še posebej so nas pritegnile dvorane v prvem nadstropju, skladovnica rogov v drugem, igrače od nekdaj in otroški vozički kot iz kakšnega filma. In pa seveda presenečenje na koncu. Na strehi gradu je narejeno razgledišče iz katerega smo prvič uzrli Bodensko jezero, imeli pa smo seveda tudi lep pogled na okolico gradu.

V daljavi smo že uzrli Bodensko jezero

V daljavi smo že uzrli Bodensko jezero

Avtodom je bil tam nekje pod nami. Punci, katerima je bila nagrada za uspešno lovljenje razbojnikov v Wolfeggu sladoled, sta tukaj dobili zlatnika iz razbojnikove skrinje. Navzdol smo se spustili po senčni poti in se še bolj čudili, zakaj nam ni bila za vzpon svetovana ta. Ah, človeku s pudlom pa res ni za zaupati!

Na razgledišču

Na razgledišču

Avtodom nas je peljal naprej proti gradu Achberg. Ko smo parkirali, smo presenečeno gledali naokoli. Nobenega gradu ni bilo na vidiku. Maji sem plašno omenil, da bi znal biti pod nami, pa je le zamahnila z roko. Grad v luknji, pa kaj še. Toda pot nas je res peljala nekam navzdol, čez potok in potem končno tudi malo navzgor. Grad je sezono odprl ravno na današnji dan, menda se je gostov dopoldne kar trlo.

Senčna pot

Senčna pot

Mi smo bili bolj ali manj sami. Grad znotraj skoraj nima več nobenega pohištva, spremenjen je v veliko galerijo. Trenutno je bila v njem razstava slikarjev krajine iz bližnje in daljne okolice. Nekaj kulture ne škodi, če smo že tukaj, smo si rekli in se pač sprehodili po sobanah. Nekatere slike so nas res navdušile, realistične ali pač ne.

Grad Achberg

Grad Achberg

Druge pa pustile začudene, saj nam včasih niti naslov slike ni znal pojasniti, kaj naj bi na njej bilo. Eden izmed slikarjev je imel čudno tehniko, sicer kar zanimive slike je ustvarjal z debelim nanašanjem barve. Kot bi ustvarjal s plastelinom na platnu. Predvsem v sobanah z njegovimi slikami, je bil smrad po barvi presneto močan. Drugi so slike sestavili iz vrste manjših ali pa skoraj celo steno prekrili s črnimi slikami. Kaj naj bi to že bilo?

Grad Achberg

Notranjost gradu

Polni kulture smo se spravili v avtodom, brskali po prospektu z možnostmi in se na koncu odločili, da do Oberstaufna vseeno ni tako daleč. Navigacija nas je spet hotela peljati po najkrajši poti in ji ni bilo jasno, da kozje stezice niso za našo zverino. Obrat in naokoli. Ni panike. Pa to ni bil edini obrat. V Oberstaufnu sem bil prepričan, da tabla do kopališča Aquaria kaže desno, Maja pa, da levo. Kdo je imel prav se ve. Tisti, ki je malo višje besno vrtel volan in obračal.

Grad je danes bolj ali manj galerija...

Grad je danes bolj ali manj galerija...

Potem pa po strmini do kopališča, parkirna hiša je itak prenizka, parkirišča nad njo plačljiva. Ker je blagajničarka svetovala parkiranje malo nižje in to po za gorenjsko dušo zelo blagodejni ceni (beri zastonj), sem pač rital tam nekje pred rampo, da sem obrnil in potem navzdol. Strmina je kar konkretna, sem si misli, ko se mi je zdelo, da avto tuli kot reaktivec. V resnici pa sem imel le okno odprto. Povrh sem se potem še butal ob steno, ali mi je avto crknil ker sem prehitro spustil sklopko ali sem imel v vzvratni.

Skakalnice v Aquariji

Skakalnice v Aquariji

Ma, škrtalo ni nič, torej ni panike. Kompulzivna motnja, ni kaj. Bazen je bil za punce kar pravi. Tobogan, skakalnici iz treh in petih metrov, hitra reka, ni da ni. Nižja skakalnica je prav zanimiva, saj imaš možnost, da pred skokom sprožiš mehurčke, ki privrejo nekje iz globine bazena. Kot bi skočil v velik jacuzzi. Z Živo sva zaplavala tudi v zunanji bazen in skozi slap v votlino. Preizkusil sem savne in šel v tisto, ki naj bi imela borih 60 stopinj tudi s puncami.

Gumpi pred vzletom

Bežite deca, Gumpi pred vzletom!

Ko sem jaz že po nekaj minutah švical kot odojek nad žarom, sta punci na sebi kar malo razočarano iskali kakšno kapljico znoja. Še nekaj skokov, Ajda se je pognala v globino tudi iz petih metrov, in že spet smo porabili dobre pol ure, da se stuširamo, posušimo in napravimo. Spanje ob cesti nam ni dišalo, zato smo se zapeljali do parkirišča pod žičnico na Hündla (N47.5529054 E10.0518519).

Parkirišče pod Hündlom

Parkirišče pod Hündlom

Na srečo je bila noč in smo malo obračali ter na parkirišče zapeljali iz glavne ceste. Majina trditev, da je podvoz pod njo visok tri metre in šestdeset centimetrov, se je naslednji dan znižala na bore tri metre. Noč ima pač svojo moč. Parkirali smo poleg malega vančka in kmalu zasanjano šteli žafrane, ki naj bi jih jutri videli na Hündlu.

HÜNDLEKOPF, LINDAU, BREGENZ – 26.4.2009 – Jutro me je prebudilo prezgodaj. Ravno toliko, da sem skozi okno v alkovnu ugledal sončni vzhod. Prezgodaj.

Sončni vzhod

Sončni vzhod

Ko se je naredil dan, sem končno odprl oči in začel buditi druge. Gondola štarta ob devetih, takrat moramo biti na njej. Nemec z vančkom se je prestavil, očitno smo mu ponoči zaprli razgled. Pa tako lepi smo, se nas skoraj bolj splača gledat, kot dolgočasno dolino proti Alpseeju. Dvosedežnica nas je odpeljala pod Hündla, kjer nam je žičničar dal vse potrebne napotke, kam naj, omejeni s časom, gremo.

Dvosedežnica na Hündla

Dvosedežnica na Hündla

In ker takšni napotki niso za odmet, smo jim sledili. Najprej sta punci skočili na igrala, potem pa smo mimo Obere Hündlealpe – sirarne prišli pod vznožje Hündlekopfa. Vzpon nanj vzame le nekaj minut, razgled pa je seveda lep, saj smo bili končno na 1112 metrih nad morjem. Žafranov smo videli bore malo, tako da smo bili vedno bolj prepričani v komercialni nateg.

Na Hündlekopfu

Na Hündlekopfu

Pa smo se zmotili. Ko smo po grebenu šibali proti planini Hochsiedelalpe, jih je bilo vedno več. Travniki okoli koče pa so bili sploh vsi posejani z belimi in vijoličnimi žafrani. Kot preproga. Odlično. Bi kar obsedeli, če nas ne bi priganjal čas. Spotoma smo prebrali še nekaj pojasnilnih tabel učne poti. Ta je sicer dolga šest kilometrov in pol in se uradno zaključi v dolini, možen pa je tudi povratek do zgornje postaje dvosede.

Polja žafranov

Polja žafranov

Predaleč. Punci sta bili še od norenja v bazenih preveč utrujeni. Zato smo se odpravili nazaj, cvetov je bilo vedno manj, le kakšen se je našel med travo. Ko nas je dvosedežnica dostavila nazaj v dolino, smo se s puncami zapeljali še po letnem sankališču, dejansko plehnatem kanalu. Vsak posebej, preostala posadka pa je vmes slikala in snemala. Odlično dokumentirano, ni kaj.

V plehnatem kanalu

V plehnatem kanalu

Ajde je bilo hitrosti sicer malo strah, zato je šla malo počasneje, v vožnji pa je vseeno uživala. Maja na sankališče ni hotela, raje je vmes pomila posodo. Svašta. Ko smo imeli vse pomito, smo se odpeljali končno proti Bodenskemu jezeru. Pred mestom Lindau smo parkirali na parkirišču Blauwiese (P1). Na ostalih parkiranje za avtodome ni dovoljeno.

Pristanišče Lindau, zadaj Pfänder

Vhod v pristanišče Lindau, zadaj Pfänder

Plačali smo evro in pol za dve uri, pripravili rolarje in skiroje in se odpeljali proti centru. Na mostu na otok sem izvedel, da smo v avtodomu pustili fotoaparat in kamero. Besno sem skiro poganjal nazaj in v obe smeri vozil ravno toliko, kot smo prej v eno. Na otoku smo mimo mestnega parka poganjali proti železniški postaji, saj so bile drugje po cesti kocke.

Lindau

Lindau

V pristanišču smo med sprehajalci in raznimi bolj ali manj nepremičnimi »kipi« in drugimi nastopajočimi vijugali mimo Mangturma s pisano streho do Levjega pomola. Obkrožili smo leva, gledali ladjice, ki so plule mimo in malo počili. Potem pa šibali čez Reichs-platz mimo stare mestne hiše. Lepo poslikana pročelja smo občudovali še med tem, ko smo snemali rolarje.

Altes Rathaus (stara mestna hiša)

Altes Rathaus (stara mestna hiša)

Po Macimilianovi cesti in Cramerjevi ulici smo šli do Marktplatza, kjer smo zavili v hišo Cavazzen, kjer je mestni muzej. Sprehodili smo se po treh nadstropjih, ki odsevajo življenje na tem otočku do današnjega časa. Pohištvo iz meščanskega stanovanja, igrače, slike, prikaz zgodovine in bojev s Švedi. Kositrni vojaki in pravo orožje iz srednjega veka. Zanimivo.

Marktplazt

Marktplazt

Z Ajdo sva pokukala še v cerkvi na trgu, ki stojita ena poleg druge. Različne vere se pač ne morejo, pa če so si še tako blizu. Potem pa smo že šibali čez most in z minimalno prekoračitvijo parkirnega časa prišli do parkirišča. Za pol evra nam je oskrbna postaja odmerila bolj skopo količino vode, smo ji pa zato na drugi strani vsaj tako bogato poplačali v fekalijah.

V hiši Cavazzen je mestni muzej

V hiši Cavazzen je mestni muzej

Potem pa že peljali proti Bregenzu. Najprej smo hoteli na parkirišče pri mestni hiši, pa se nam je ozek prehod do njega zdel več kot sumljiv. Potem smo zapeljali do velikega parkirišča pri festivalni hali in tam jezno ugotovili da je ne le precej polno, temveč tudi v nedeljo plačljivo. Ma, gremo še malo naokoli.

Bregenz in gondola na Pfänder

Bregenz in gondola na Pfänder

In tik pod žičnico na Pfänder, mestni grič, smo našli parkirišče ob cesti. V nedeljo zastonj, prepovedano le za Omnibusse. To pa mi pač nismo. Pred vhodom je nekaj igral za otroke, če je gneča. Danes je ni bilo. Med tem ko smo se z gondolo vzpenjali proti Pfänderju, smo na pobočjih nad Bregenzom opazovali elitne hiše. Presneto, kot iz kataloga. Vse ne le pošlihtano, temveč poštirkano. Zagotovo ni niti trohice prahu v tistih škatlah.

Pogled na Säntis

Pogled na Säntis

Na vrhu smo uživali v razgledu na Bregenz in Bodensko jezero, Säntis je bil na dosegu roke. Do vrha Pfänderja je bil le kratek sprehod, seveda smo šli. Tik ob njem stoji velika antena, mogoče zato, da oddaja kakšne signale, mogoče le zato, da se ga iz doline takoj spozna. Tu gor naj bi se menda dalo tudi spati z avtodomom, vendar je prav pred kočo ob žičnici dovoljeno parkiranje le za goste, drugje pa prostora nismo videli.

Na vrhu Pfänderja

Sami mučeniki na vrhu Pfänderja

Vrnili smo se do žičnice, ob kateri so punci precej bolj kot razgled pritegnila igrala. Midva z Majo pa sva si privoščila tako razgled proti hribom kot na jezero. Ob tem sva klepetala z domačini, ki so prihajali sem gor – je pač hišni hrib Bregenza. Živalski vrt je bil sicer uradno zaprt, toda ugotovili smo, da če vstopiš pri spodnjem vhodu, ni težav.

Bodensko jezero in otok Lindau

Bodensko jezero in otok Lindau

Tudi tisti, ki so pripravljali ogrado za predstave orlov, niso nič rekli. Torej smo šli skozi njega nazaj do žičnice. Svizcev spet ni bilo, so bili pa toliko bolj zabavni mali muflončki, pa orle smo videli, tako od daleč. Prebrali smo, za kaj vse je uporabna smreka in gledali, kako se kozoroga trkata z rogovi. Potem pa sta punci spet izginili na igrala.

Martinsturm

Martinsturm

Ker je bilo hladno, je Maja komaj čakala, da je bila ura toliko, da sva jih spravila do gondole. Po vrnitvi v dolino smo se odpravili na potep po mestu. Sprehodili smo se po ulicah in zavili v stari del mesta, šli mimo Martinsturma do starih mestnih hiš in skozi vrata mestnega obzidja nazaj. Pokukali smo v cerkev Sv. srca Jezusovega in celo sledili nekaj trenutkov večerni maši, ki je ravno potekala.

Nekateri meščani Bregenza so ob pogledu na nas okameneli

Nekateri meščani Bregenza so ob pogledu na nas okameneli

Potem pa odšli do avtodoma in se odpeljali do bližnje bencinske črpalke in naprej na avtocesto. Malo pred odcepom pri Dornbirnu smo zavili na počivališče. Čeprav je bilo kar hrupno, sva z Majo po nekaj cincanja odločila, da smo preutrujeni, da bi iskali drugo prenočišče. In res nas je kmalu zmanjkalo.

Notranjost cerkve Sv. srca Jezusovega

Notranjost cerkve Sv. srca Jezusovega

KARREN, INATURA, VADUZ – 27.4.2009 – Zjutraj sem se zbudil že pred šesto, hrup z avtoceste pač ni bil najbolj uspavalen. Zunaj ni bilo blagodejnih vonjav rosne trave, temveč smrad zažganih gum. Fuj. Med tem, ko so ostali spali, sem zakurblal avto in se odpeljal skozi Dornbirn. Čeprav je bilo tabel za žičnico na Karren kar nekaj, sem ravno pred odcepom raje vprašal nekoga, kam se gre. Tamle zavijete in parkirate levo. Ni problema.

Gondola na Karren

Gondola na Karren

Sem zavil in malo naprej prišel do žičnice in plačljivih parkirišč. Takoj mi je kapnilo, kaj je možakar mislil. Takoj za ovinkom levo so bila ob cesti, na robu industrijske cone parkirišča (N47.4023176 E9.7510955). Gratis. Ravno prav za nas. Punce so se prebujale počasi, zajtrk in že smo šli do gondole. Karren vabi. Razgledišče nad Dornbirnom ponuja odličen razgled na mesto, Bregenz in Bodensko jezero.

Dornbirn

Dornbirn

Ko nas je gondola odložila na gornji ploščadi, nam je sprehajalka pokazala, kje je stavba Inature, naš naslednji cilj. Punci sta seveda takoj odkrili peskovnik in naredili v njem svoji stvaritvi. Z Ajdo sva odšla iskat Kravji grič. Na planini pod njim je koča, do njega pa se praktično ne da. Cel kup tablic z napisi privat in prepovedana hoja izven poti je pač avstrijska posebnost.

Kapelica nad planino

Kapelica nad planino

Kar naj imajo svoje tablice in privatne posesti, da o Kravjem griču ne govorimo. Iz koče je prišla stara sivolaska in nama takoj šlogala slabo vreme in sneg. Brrrr, malo sva še poslušala njeno žlobudranje, potem pa kar se je le dalo prijazno zamahnila z roko v pozdrav in se vrnila na Karren. Daljše sprehajalne poti v okolici in soteske so vabile, toda kaj, ko je bil urnik že tako prenatrpan.

Minljivo ustvarjanje

Minljivo ustvarjanje

Odpeljali smo se v dolino, v avtodomu vzeli za punci skiroje in jo mahnili proti Inaturi. Na koncu ulice smo zavili proti mostu, ga prečkali in po sprehajalni poti na drugi strani reke odšli cilju naproti. Ponovno smo prečkali most z lesenimi deskami, kjer nas je le še nekaj metrov ločilo od Inature. To je neke vrste muzej o svetu okoli nas, dopolnjen v zadnjem času s hišo eksperimentov.

Takole bo izgledalo, ko zaženejo pospeševalnik pri Ženevi...

Črnja luknja v Inaturi

Eksperimenti so razporejeni po celem muzeju in obsegajo več sklopov, kot so gibanje, elektrika, voda, magnetizem, zrak, govor. Ti so bili seveda največja atrakcija, sploh sestavljanje proge po kateri smo spuščali kroglico, črna luknja, pa veliko kolo v katerem smo bili videti kot pravi hrčki. Nekatere eksperimente sta punci že poznali iz Ljubljane, druge sta videli prvič.

Sestavljanje roller coasterja

Sestavljanje roller coasterja

Midva sva jima prevajala pojasnila o tem, kako stvari delujejo in predvsem kaj to pomeni v naravi. Punci pa sta, vsaj tako se mi zdi, vse vzeli predvsem kot igro. Torej čisto na pravi način. Starejši vse jemljemo daleč preveč resno. Sprehajali smo se med nagačenimi živalmi, vmes pa nas je presenetila tudi kakšna živa. Izvedeli smo marsikaj o plazovih, geologiji, se ob akvarijih spoznavali z vodnim svetom.

Plezalna stena sredi muzeja

Plezalna stena sredi muzeja

Punci sta bili navdušeni nad plezalno steno, hotela sta preseči ena drugo in vsaka sama sebe. Stvari so predstavljene na vsakomur prijazen in razumljiv način. Na koncu smo si pogledali še 3D film o vesoljskem potovanju, potem pa smo po treh urah in pol že stopili ponovno na dnevno svetlobo. Čeprav bi punci seveda še ostali… Po kratkem postanku za nakup kruha v Lidlu smo bili že na avtocesti.

Učinki erozije

Učinki erozije

Peljali smo se proti Feldkirchnu in naprej v Liechtenstein. Na meji je policaj le zamahnil z roko in že smo bili v tej mali kneževini. V Vaduzu smo zaupali izbiri enega od prednastavljenih POI-ev in seveda zašli v ulice med novejšimi hišami. Nič uporabnega. Ko smo končno imeli vsega zadosti in zavili nazaj proti stadionu, kamor nas je potem milostno peljala tudi navigacija.

Dobrodošli!

Prisrčno dobrodošli!

Veliko parkirišče, zastonj in le malo od centra (N47.1392912 E9.5109666). Ni se nam bilo treba bati, da bi ne prišli zadosti zgodaj za ogled mesta z vlakcem. Punci sta dobili štampiljki Liechtensteina v potni list. Tu je pač ne dobiš na meji, temveč jo prodajajo. Svašta. Z našo kartico seveda zastonj. Smo bili kar navdušeni, ko je voznik vlakca povedal, da imajo razlago tudi v slovenščini.

Grad nad Vaduzom

Grad nad Vaduzom

Pa takoj spet razočarani, ker pa so šli z nami tudi neki Bolgari, ki so znali le Italijansko, smo bili obsojeni na poslušanje nemško-italijansko-angleške kombinacije. Spet sem bil uradni prevajalec. Na srečo pa tudi ni bilo ne vem kaj za prevajati. Liechtenstein nima ravno veliko za ponudit. Peljali smo se mimo rdeče hiše s staro prešo, mimo vinogradov sredi Vaduza in nato ob reki nazaj mimo stadiona.

Turistični vlakec

Turistični vlakec

Pha, vsako slovensko mesto ima več zanimivosti. Z Ajdo sva sklenila, da 20 minut hoje do gradu res ni preveč in že sva grizla kolena v breg. Na poti so pojasnilne table, kjer sva si bolj v miru kot na vlakcu lahko prebrala vse pomembne podatke o kneževini in knežji družini. Se splača precej bolj kot pa plačevati razlago na vlakcu. Grad je seveda zaprt, saj tam živi knez z družino, zato sva le malo firbcala okoli, naredila nekaj fotk, potem pa se že vračala v mesto.

Rdeča hiša

Rdeča hiša

Maja in Živa sta naju že težko čakali. Časa smo imeli zadosti, zato smo se skozi mesto odpravili mimo vladnih poslopij do cerkve in nato s postankom v Coopu nazaj. Puncama je Maja obljubila izbrano lokalno hrano, navigacija pa mi je povedala, da je McDonalds v Buchsu, ki leži že v Švici, najbolj ob poti. Da ne delamo odvečnih kilometrov.

Pot na grad odgovori na vsa vprašanja o Liechtensteinu

Pot na grad odgovori na vsa vprašanja o Liechtensteinu

Dokler seveda Maja ob mastenju s Fishmacom ne ugotovi, da je pozabila oddati razglednice. Z znamko Liechtensteina. Nič, gremo nazaj čez mejo v Schaan. Na srečo smo že pred glavno prometnico čez kneževino odkrili nabiralnik, obrnili in se čez Buchs peljali proti Stainu. Vsaj mi bi se. Navigaciji pa se je ponovno zmešalo. Hotela me je poslati v neke nemogoče luknje, pa se ji sprva nisem pustil.

Pogled na Vaduz iz razgledišča pod gradom

Pogled na Vaduz iz razgledišča pod gradom

Ko sem le popustil in obrnil ter se vrnil do odcepa, pa sem že po nekaj sto metrih ugotovil, da bo treba nazaj na glavno cesto. Uf, živčki. Končno smo bili na pravi cesti, sedaj se mi odcepov ni bilo več treba bati. Vzpenjali smo se in spuščali, pa spet vzpenjali proti Stainu in Nesslau, kjer smo zavili za Schwägalp.

Grad knežje družine

Grad knežje družine

Peljali smo še čez nekaj čez 1300 metrov visoko sedlo in že smo bili na odcepu za Säntis. Parkirišča so precej nagnjena, ravno pri hotelu pa tudi nisva hotela parkirati. Ker tudi s parkiriščem pri kapeli z Majo nisva bila najbolj zadovoljna, sva parkirala pod strmino, kjer se cesta in parkirišča ob njej za kratek čas zravnajo (N47.2554841 E9.3140856).

Večerni sprehod po Vaduzu

Večerni sprehod po Vaduzu

SÄNTIS, ST. GALLEN, WALTER ZOO, SÄNTISPARK – 28.4.2009 – Jutro je bilo kaj klavrno. Deževno in megleno. Toda, če smo že prilezli sem gor, gremo na Säntis, smo si rekli. Razgleda ravno ne bo, smo ga pa uživali že pred leti. Če ne bi imeli Bodensee kartic, s katerimi je bil prevoz brezplačen, bi bil to smrtni udarec za našo gorenjsko dušo. Dobrih 25 evrov, da greš gledat meglo?

Žice so pripete v nič...

Žice so pripete v nič...

Pa sploh ni bilo tako slabo. Ko se je gondola začela vzpenjati, smo pod seboj opazovali parkirišča in smučišča, kjer je sneg počasi že dobival prve smrtne udarce. Potem pa smo se potopili v meglo, lebdeli nekje v belem mleku in le žice nad nami so kazale, da smo na nekaj pripeti. Na zgornji postaji smo se seveda najprej odpravili po zunanjih stopnicah na vrh 2505 metrov visokega Säntisa.

Vrh Säntisa

Vrh Säntisa

Pogledali smo proti koči tik pod vrhom na drugi strani in se nato mimo televizijskega stolpa vračali nazaj v toplo notranjost. Vrh in okolica sta seveda še pod debelo snežno odejo, zato je sploh ob tako klavrnem vremenu mraz kar precejšen. V notranjosti smo si pogledali razstavo mineralov, igrali na nekakšne citre in ugotavljali na razgledni tabli, kam vse se ob lepšem vremenu lahko vidi.

Razstava mineralov

Razstava mineralov

Ob vožnji z gondolo navzdol, smo zadovoljno ugotovili, da so se megle malce razkadile. Tako smo videli, čez kakšne prepadne stene se peljemo in opazovali še zasnežena pobočja pod sabo. Še nekaj tednov in tudi tu bo vse zeleno. Še enkrat smo zaokrožili okoli hotela in se čudili, ker parkirišča na zadnji strani, ki so se nam iz gondole zdela tako ravna, v resnici precej visijo.

Deževen polet čez steno

Deževen polet čez steno

Potem pa peljali navzdol proti St. Gallnu. Spet je bila kriva navigacija, da smo šibali mimo centra še dobra dva kilometra naprej do parkirišča, kjer je tudi oskrbna postaja (N47.4333095 E9.4049203). Tisti, ki je nastavil to točko, je bil seveda takoj in brez pardona kot nedolžen oproščen. Moča, ki je še vedno silila izpod neba in čas, ki nas je tako kot vse te dni priganjal, sta odločila, da gremo nazaj.

Stavba pošte v St. Gallenu v ribiški mreži

Stavbo pošte v St. Gallenu smo ujeli v ribiško mrežo

Povrh je Maja med vožnjo opazila dokaj prazno parkirišče (N47.4286073 E9.3769699). Ali se tukaj bojijo makadama ali pa je cena enega franka na uro zanje previsoka, nismo ugotovili. Plačali smo dva in že iskali pot proti samostanskemu trgu z znamenito katedralo. Del poti nam je pokazala domačinka, potem pa res ni bilo več težko naprej.

Kazen za nepravilno parkiranje...

Kazen za nepravilno parkiranje...

Ob katedrali so mi v čokoladnici, kjer tudi izposojajo i-pode z vodičem po mestu pojasnili, da imajo vse izposojene. Zato smo pohiteli na železniško postajo, tam iskali informacije in jih končno našli kakšnih sto metrov proč. Grrrrr. Pa že tako nismo imeli ravno pretirano veliko časa. In nato še šok. Jah, veste, vsi i-podi so izposojeni, samo tale še, ki pa ne dela, je razlagala uslužbenka in nekaj pritiskala na gumbe na napravici.

Katedrala

Katedrala izpod dežnika

Potem pa se udarila po glavi kot prava blondinka. Seveda, prižgati ga je treba, da dela. Tako nas je ta elektronski vodič peljal po mestu in nam kazal glavne znamenitosti. Železniška postaja in pošta, rdeča »preproga« in sinagoga…in potem samostanska soseska, ki je vpisana v Unescov seznam kulturne dediščine. Sam trg in okolica, predvsem pa cerkev.

Notranjost nekdanje samostanske cerkve

Notranjost nekdanje samostanske cerkve

Ta nas je navdušila tako zunaj kot znotraj. Bogato načičkana, kar kičasta bi rekli manj posvečeni. Sprehajali smo se po njej, jaz sem poslušal vodič in puncama po najboljših močeh sproti prevajal. Vodič nas je sedaj pošiljal v lapidarij ob samostanu, ki pa je bil še zaprt, za razstavo nam je zmanjkovalo časa, da bi plačevali zasoljeno vstopnino samo za sicer menda znamenito samostansko knjižnico, pa nas tudi ni imelo.

Moča na Spisergasse

Moča na Spisergasse

Predvsem pa sta punci pač glasovali za pravljični nastop v Walterjevem živalskem vrtu, sem se tolažil. In s tem, da bo to sedaj še eden od razlogov, da bo spet treba priti. Saj je končno vedno tako. Eno stvar na spisku želenih odkljukaš in jo lahko pač takoj spet nanj uvrstiš. A seznam je dolg, kot je že pred časom ugotavljal Dave v enem izmed svojih potopisov. Vrnili smo vodič in se odpravili do avtodoma.

Kralj Sabrije in hudobec

Kralj Sabrije in hudobec

Odpeljali smo se v Gossau, parkirali (N47.4179760 E9.2841176) in po kosilu že stali na blagajni. Hiteli smo proti cirkuškem šotoru, kjer se je ob treh imela vršit predstava Kralj iz Sabrije. Za jahanje kamel ni bilo časa, mogoče bo po nastopu. Predstava je bila za otroke zanimiva in tudi kar solidno izvedena. Ni bil ravno Bolšoj teater, bolj nekaj med cirkusom in vaško gledališko predstavo.

Kralj iz Sabrie

Malo gledališča in malo cirkusa

O iskanju krone in boju med dobrim in zlim. Itak. In o tem, kdo bo novi kralj Sabrije, neke pravljične dežele, tam onstran. Fant je na poti srečal hecnega ptiča, polža, palčke, se boril s hudobcem in njegovim pajkom, v odmoru med predstavo uspešno prodal za ceno pravih kar nekaj čudežnih svetlikajočih se kamnov iz dveh diod in baterije Made in China in nato s snežno kraljico premagal hudobca in zavladal kot pravični in dobri kralj Sabrije. Šmrc.

Še malo raztegovanja na tresočih rokah

Še malo raztegovanja na tresočih rokah

Precej bolj me je presenetil živalski vrt. Ni ravno velik, je pa daleč od kletke z medvedom ob vaškem gostišču. Otroški vrtiček s kozami in zajci je bil seveda obvezen, igrala so bila mokra. Lame nas niso popljuvale, kamele so bile že v ogradi, tako da z jahanjem ni bilo nič. Tigri, leopardi, šimpanzi in manjše opice, krokodila, kuščarji in kače, ptiči, ježevec. Ma, ni da ni.

A ti nič ne dajo za jesti?

A ti nič ne dajo za jesti?

Čisto solidna zabava za otroke in tudi midva z Majo sva bila čisto zadovoljna z videnim. Po večerji smo se odpeljali do Abtwila, cilj je bil Säntispark. Ko smo pripeljali do rampe, je bila odločitev hitra. Plačamo, kar je pač treba. Rampa se je dvignila, listka pa ni bilo. V redu, gremo dalje. Dvoje mest za avtodome, super (N47.4162991 E9.3167976).

Zajček in Ajda

Zajček in Ajda

Toda drugi jemljejo listke, kaj je sedaj to. Prijazna gospodična na informacijah v samem centru mi je takoj razložila, da sem bil previsok za garažo, zato je parkiranje zastonj. Neomejeno. Tudi čez noč, če hočem, ni problema, so že spali tukaj. In naj še kdo reče, da Švicarji komplicirajo! V bazenih smo bili že pred leti. Pred leti, ja. Sedaj imam pač nekaj kil več in to se je poznalo.

Kako je ljubek!

Kako je ljubek!

Na toboganu me je prvič prekucnilo iz blazine in sem jo celo pot navzdol lovil. Drugič sem se ravno nasmihal, kako mi gre dobro, ko me je obrnilo v takšnem loku, da sem z glavo butnil v poliester. Glava je bila kmalu bolje, tudi rama je nehala boleti, najbolj je bil prizadet ponos. Brbotalčki, bazen z valovi, kratki tobogan, vse je bilo potrebno preizkusiti.

Kanjon

Kanjon

Seveda pa nas je najbolj pritegnila novost – sto metrov dolg kanjon. Gre za neke vrste položen tobogan, po katerem dere voda in te hitro poriva naprej proti izteku. Fina zadeva. Seveda je bil nujen tudi obisk savn, stare kosti je potrebno pregreti. Potem pa za konec spet na brbotalčke, hitro reko in kanjon. Še in še in še. Ob desetih zvečer smo se spravili v avtodom in zaspali kot ubiti.

Špica zabava!

Špica zabava!

HUNDERTWASSER, OTOK REICHENAU, KONSTANZ – 29.4.2009 – Zjutraj sem ugotovil, da je na parkirišču tudi dober sprejem wi-fija. Ravno prav za javljanje v domovino. Ko se je preostanek posadke postavil pokonci, smo se odpeljali po izhodni poti za tovornjake in podobno visoka vozila proti izhodu. Pred nami pa Švicar, ki je šele po prihodu na parkirišče ugotovil, da je to za osebna vozila praviloma plačljivo. Jah, tudi v bogati Švici se najde kakšen Godenjc.

Markt in Staad

Markthalle Altenrhein

Peljali smo skozi St. Gallen in skozi Rorschach do Staada. Tam so po načrtu slovitega Hundertwasserja naredili Markthalle, sedaj je to neke vrste kulturni dom. Spraševali smo se, če jo bomo našli, ko se je kar na lepem pojavila pred nami, tik ob cesti. Parkirišč dovolj, še kruh smo lahko kupili v bližnjem Aldiju. Stavbo so gradili in predvsem »krasili« bližnji prebivalci.

Dvorana

Dvorana

Ogledali smo si film o gradnji te nenavadne stavbe, navdušile so nas steklenice, vdelane v steno, sam koncept neravnih linij in poraščene strehe pa smo poznali tudi že od prej. Film o Hundertwasserju je povedal marsikaj o njegovem življenju in predvsem konceptu prehajanja k naravnim linijam. Dan je bil še kar deževen, ko smo se peljali proti mestu Konstanz.

Pisana stena

Pisana stena

Punci sta precej žalostno ugotovili, da z mini golfom v Romanshornu ne bo nič. A kaj se more, tako pač je. V Konstanzu smo malo cincali, potem pa peljali naprej proti otoku Reichenau. Plačljiva parkirišča ob hotelu so bila dobra le za obrat, parkirali smo na zastonjskih ob cesti. Do muzeja je bilo le nekaj korakov. V muzeju o tem samostanskem otoku, vpisanem v seznam svetovne kulturne dediščine, je predstavljeno nekdanje življenje.

Muzej na otoku Reichenau

Muzej na otoku Reichenau

Predvsem prostori iz hiše povsem navadnih ljudi, predmeti, ki so jih ob vsakodnevnem življenju uporabljali, dejavnosti s katerimi so se ukvarjali. Zanimiv je tudi prikaz otoka v času s pomočjo razglednic in drugih pisnih dokumentov. Na podstrešju pa so nagačene živali, ki so otočanom v precejšnjem delu tudi dajale vsakodnevni kruh.

V muzeju je predstavljena zgodovina samostanskega otoka

V muzeju je predstavljena zgodovina samostanskega otoka

Samostanu in kulturnemu razvoju vsega področja, ki so ga prinesli menihi, je namenjen novi del muzeja. Precej bolj sodobno zasnovan, na več ekranih je možno pogledati različne filme, punci je še posebej pritegnila izdelava in uporaba pergamenta. Iz muzeja smo se ob spremljavi škrebljanja dežja po dežnikih odpravili do Münstra – cerkve sv. Marije in Marka, nekdanje samostanske cerkve.

Notranjost Münstra

Notranjost Münstra

Notranjost se nam je zdela nekam skromna. Morebiti takšna kot bi cerkve tudi sicer morale biti. Ker je zunaj lilo, sem odšel po avtodom, punce pobral pred cerkvijo in odpeljali smo se do konca otoka, kjer stoji cerkev sv. Petra in Pavla, plačali za pol ure parkirnine in se še vedno z dežniki v rokah napotili prav do cerkve.

Cerkev sv. Petra in Pavla

Cerkev sv. Petra in Pavla

Pokukali smo notri, potem pa že šibali nazaj do avtodoma. Na otoku so sicer tri znamenite cerkve. Tretje, cerkve sv. Georga ali Jurija po naše, seveda že zaradi imena svetnika nismo smeli spustiti. Peljali smo se čez otok nazaj in parkirali nasproti nje. Parkirnine kljub čudenju Maje nisem plačal, saj mi je veljal še listek iz prejšnjega parkirišča. So že dovolj dobili…

Cerkev sv. Georga

Cerkev sv. Georga

V cerkev smo komaj prišli, saj so vhod zaparkirali uglaševalci klavirja, ki so ga pripeljali v cerkev za koncert. Nekaj tonov smo tako uspeli tudi slišati in se prepričati o akustiki cerkve. Notranjost je bogato poslikana z osmimi Jezusovimi čudeži. Nekatere slike so ohranjene bolje, druge slabše. Cerkva smo imeli zadosti, zato smo se, kot bi mignil spet znašli v avtodomu in se peljali nazaj proti Konstanzu.

Sea Life center Konstanz

Sea Life center Konstanz

Tam nas je navigacija lepo pripeljala do parkirišča za avtodome (N47.6582669 E9.1693432). Le na krožišču pred uvozom me je hotela peljati še malo naokoli. Se je pač malo važila. Parkirali smo in plačali za tri ure parkirnine. Kar solidna cena, en evro na uro. A časa, da bi iskali kaj drugega, nismo imeli, parkirišče je blizu centra in tudi Sea Life centra.

Podvodni tunel

Podvodni tunel

Ko smo vprašali domačina za smer, nam je prijazno pojasnil tudi, da najbolje, da gremo v trgovski center Lago, od koder iz prvega nadstropja vodi nad železniškimi tiri most do akvarijev. In tako smo tudi naredili. V Sea Lifu smo bili že pred leti in do danes se skoraj ni spremenil. Punci sta dobili kviz, ki sta ga po poti reševali. Ta ju je skoraj bolj pritegnil, kot številne ribe, raki, meduze in druge morske živali.

Biotop tropskega morja

Biotop tropskega morja

Za mini bazenček, kjer bi se pod nadzorom lahko dotaknili morske zvezde in jajc morskih listov, nista pokazali velikega zanimanja. Bolj za to, kako morska zvezda požre školjko. Je bilo pač eno od vprašanj. V centru so predstavljene ribe Bodenskega jezera, domačih in tropskih morij, velik bazen z morskimi listi in drugimi sploščenimi ribami, tunel, kjer nad obiskovalci plavajo različne ribe in tudi morski psi in želvi.

Ko srhljivi monstrumi pogledajo iz domače školjke

Ko srhljivi monstrumi pogledajo iz domače školjke

Nov pa je del, kjer so nenavadne ribe, poimenovan Grusel monster ali srhljivi monstrumi. Pa ni veliko srhljivega, bolj zanimivega in zabavnega. Na srečo smo se brez težav prebili skozi trgovino s spominki, pobrali nekaj zastavic in posterjev centra, si na hitro pogledali še manjši muzej v prvem nadstropju. O ledeni dobi, živalstvu okoli Bodenskega jezera in raziskovalni dejavnosti.

Naravoslovni muzej

Naravoslovni muzej

Potem pa že šibali…nazaj po dežnike. Ostale so namreč pri vhodu, ta je bil že zaprt in treba je bilo počakati, da so nam jih dostavili do trgovine s spominki. Čas smo imeli še za krajši sprehod po mestu. Ker smo bili že ob jezeru, je bilo seveda obvezno iti na pomol, kjer na koncu Imperija – kurtizana, drži v eni roki papeža in v drugi kralja in se cel dan vrti okoli svoje osi in tako širnemu svetu kaže pravi obraz takšne ali drugačne oblasti.

Imperia

Imperia

Mimo stavbe Konzil smo prišli do železniške proge, pa nam je pot presekal vlak, zato smo se ob mestnem parku napotili proti nekdanjemu dominikanskemu samostanu, danes spremenjenemu v hotel. Šli smo do stolnice, pogledali v notranjost, potem pa po ozkih mestnih ulicah hodili nazaj proti parkirišču in vpijali utrip mesta.

Pogled na Bodensko jezero izpred mestnega parka

Pogled na Bodensko jezero in ostanke nekdanjega samostana

Natočili smo vodo in že nas je navigacija, tokrat dokaj zanesljivo, peljala proti kopališču Schwaketenbad (N47.6882064 E9.1597337). Nič pretresljivega. Tobogan po katerem se voziš z blazinami na katerem se je uspelo prekucniti le Živi, skakalnice iz treh in petih metrov, bazen za plavanje in en za namakanje. Brez brbotalčkov in savn. Sva ga z Majo imela že pred deseto, ko se je zaprl, dovolj.

Trg pri katedrali

Trg pri katedrali

No, zaradi punc smo vztrajali do konca, nato pa odpeljali. Čeprav bi se dalo spati tudi na parkirišču, smo hoteli biti bližje ciljem naslednjega dne, pa še malo sumljivo mi je deloval kombi, ki je krožil naokoli. Nikoli se ne ve… Ker smo imeli poln tank vode, nismo delali ovinka do počivališča v Singnu (N47.7598696 E8.8283176), peljali smo do Ludvigshafna, kjer sem kljub Majini nejevolji ugotovil, da ladjice po zgornjem delu jezera vozijo šele od prvega maja dalje. Gremo torej dalje.

Konstanz

Eden izmed trgov v Konstanzu

Že ob vožnji nad Überlingnom sva hotela parkirati na parkirišču za pohodnike. Pa mi spanje v »žbunju« tik ob cesti nekako ni ležalo, zato sem se zbasal ven in peljal do Affenberga. Velika parkirišča, okrancljana s tablico o prepovedi nočitve. Gremo torej do dvorca Salem. Tam so na drugem parkirišču tablice z oznako avta in avtodoma, pri čemer je nekdo slednjega s trakom prečrtal. Torej jim gremo tudi tu v nos.

Schwaketenbad

Schwaketenbad

Ker je poleg tudi policija, parkirišča pa bolj malo skrita pogledom iz glavne ceste, sva pobegnila nazaj proti Überlingnu. Parkirišče ob cesti me še vedno ni potegnilo, sem se pa seveda spomnil dobrih nasvetov kolega Ginka in zavil proti industrijski coni. Že po nekaj deset metrih je bil odcep, kjer sta ob cesti stala poljski in češki tovornjak, na koncu pa je bilo obračališče, veliko in ravno.

Čof

Čof

Parkiral sem ob robu in v čistem miru smo zaspali.

AFFENBERG, SALEM, KOLIŠČARJI, MEERSBURG - 30.4.2009 – Zjutraj sta se mimo primajala le dva sprehajalca s psom. In en tovornjak je brez vsakršnih težav obrnil. Potem smo bili pa tudi mi že toliko pripravljeni, da sem lahko kresnil motor in odpeljal po že znani poti do Affenberga.

Jutro ob Affenbergu

Jutro na Affenbergu

Res lepa parkirišča, škoda, ker težijo s prepovedjo. Ogledali smo si kratek film o opicah, na vhodu v samo ogrado dobili vsak pest kokic in natančna navodila, kako naj se zaradi svoje varnosti obnašamo. Pred leti smo tu že bili. Takrat je ena izmed opic šavsnila po Ajdini roki, krivdo smo pripisali temu, da naj bi Ajda roko s kokicami zaprla, kar je bilo odsvetovano.

Opicam niso zanimive samo kokice

Opicam niso zanimive samo kokice

Opica naj bi namreč v takšnem primeru mislila, da ji hočeš nekaj vzeti in bi šavsnila. Šele doma sem ob počasnem posnetku ugotovil, da Ajda roke ni zaprla, kaj je opico prijelo, da je začela mahati naokoli, pa ne vem. Tokrat je bilo za varnost bolje poskrbljeno. Na celi poti so bili uslužbenci Affenberga, ki so opazovali, če vse poteka v redu in po potrebi tudi svetovali ali odgovarjali na vprašanja.

Po kosilu pride posladek

Po kosilu pride posladek

Tudi opice niso bile agresivne, le ena drugo so včasih napodile. Naj se vidi hierarhija. Dveh mladičev, ki sta se nekje potikala na maminem hrbtu nismo videli, se je pa mladina prav zabavno zvirala po vejah, padala iz njih in uganjala druge norčije. Razigrana mladež, ni kaj! Kokic nam je zmanjkalo še preden smo prišli enkrat naokoli. Pa nič zato, saj so tako ali tako pač samo prehranski dodatek, bolje rečeno sladkarija.

Dostava na dom

Dostava na dom

Punci sta bili navdušeni, pozorno sta tudi prisluhnili, ko sem bral iz pojasnilnih tabel. Obhod ni prav dolg, ga pa dopolnjuje še drugi del ograde, kjer je možno videti damjake, žabe, štorklje. Predvsem na slednje so ponosni. Na železnih stebrih so si naredile gnezda in se sedaj vsakoletno vračajo v Affenberg. Za konec smo si ogledali še galerijo s skulpturami in slikami opic iz celega sveta, puncama pa se je postanek na igralih zdel vse prekratek.

Kot v kinu - sedimo in gledamo te hecne ljudi, pa še kokice jemo...

Kot v kinu - sedimo in gledamo te hecne ljudi, pa še kokice jemo...

Tudi do dvorca Salem nam je bila pot znana že od noči prej. Tokrat smo brez skrbi parkirali in na vhodu izvedeli, da imamo še pol ure do vodenja. Torej zadosti časa, da sta punci našli pot do središča labirinta, skupaj pa smo pasli firbca v prostorih nekdanje konjušnice. Na stenah so freske, ob robovih štukature, stebri ob pregradah so ročno izrezljani. Nek se vidi razkoš.

Konjski hlev

Konjušnica ob dvorcu Salem

Pogledali smo še k čevljarju, se čudili ogromni preši in pripomočkom za pridelavo vina ter stari kovačiji. Še posebej pa temu, da je v prostorih dvorca in spremljajočih stavb sedaj šola, glede na starost učencev, ki so tekali sem in tja, najverjetneje srednja. Elita. Mimo napajališča za konje smo prišli nazaj do mesta, kjer se začne vodenje. Vodička je imela glas kot miš, slišalo se jo je bolj malo, razumelo še manj.

Dvorec Salem in cerkev

Dvorec Salem in cerkev

Vseeno smo ujeli nekaj o zgodovini tega dvorca, nastalega kot samostan, pa potem v času Napoleona sekulariziranega. Dvorna cerkev je res vredna ogleda, ker so jo dograjevali več stoletij, se v njej mešajo različni umetniški stili, orgle so ogromne, oltar pa narejen tako, da so maše lahko potekale tako za rajo, kot tudi za menihe na drugi strani, če je bilo treba.

Hodnik v dvorcu

Hodnik v dvorcu

Po hodniku z bogatimi štukaturami na stropu smo prišli v molilnico, po stropu že tako načičkano, da je bilo kar kičasto. Peč, ki je menihe ob molitvi grela pa prikazuje na pečnicah življenje menihov. Ogleda je bilo s tem bolj ali manj konec, čez notranje dvorišče smo prišli spet pred dvorec. V njem smo si ogledali še gasilski muzej s številnimi eksponati iz preteklosti in sedanjosti, potem pa je Maja odšla kuhat.

Notranje dvorišče dvorca

Notranje dvorišče dvorca

Kosilo, ne mulo. Punci pa sta se lovili po labirintu, dokler nista bili zadosti utrujeni, da jima je šla jed v slast. Po kosilu smo se odpeljali v Unteruhldingen in parkirali na uradnem parkirišču, kjer se sicer da tudi prespati (N47.7252302 E9.2362442). Za še kar razumno ceno. Tik ob parkirišču je Reptilienhaus. Kao plazilci vseh vrst. Smo bili v desetih minutah zunaj. Bolj žalostna zadeva.

Legvan

Legvan

Nekaj kač, nekaj kuščarjev, legvana, male želvice, vse v malo večji sobi. Nobenih presežkov, pač le to, kar vidiš v vsakem malo večjem živalskem vrtu. Punci sta zagrabili skiroja in že smo nabirali metre proti Pfahlbaumuseumu, prikazu koliščarjev in njihovega življenja ob Bodenskem jezeru. V njem in ob njem so namreč našli ogromno ostankov življenja v preteklosti.

Pfahlbaummuseum

Pfahlbaummuseum

Iz njih so skušali rekonstruirati življenje v kameni in bronasti dobi in ga prikazati v tem muzeju. Ujeli smo ravno začetek vodenja, zato smo mu kar sledili. Stavbe so na kolih gradili zaradi nihanja vode v letnih časih, saj je jezero višino gladine spreminjalo tudi do tri metre. V kočah je predstavljeno življenje nekoč, vsaj kot si arheologi glede na najdene ostanke predstavljajo, da je bilo.

Kolišče

Kolišče

Replike sekir in drugega orodja, izdelanega iz kamna, lesa in kosti so šle iz rok do rok. Izvedeli smo zanimivosti o njegovi izdelavi in nasploh življenju v davnih časih. Zanimivo. Na koncu smo se še sami sprehodili po mostišču in si ogledali koče, ki so odprte. Potem pa v stavbi muzeja izvedeli nekaj o eksperimentu, ko so sodobni ljudje v »filmski« vasi živeli več tednov tako kot pred tisočletji. In preživeli.

Notranjost ene od koč

Notranjost ene od koč

V kleti muzeja pa smo si lahko ogledali tudi prave izkopanine iz tega območja, torej predmete, ki so jih koliščarji res uporabljali in ki nemo pripovedujejo zgodbe iz preteklosti. Kot jih vsak posameznik pač hoče slišati. Iz Unteruhldingna smo se odpeljali do Meersburga. Čeprav smo že ob obali videli puščico, ki omogoča parkiranje avtodomom, sem peljal po nasvetu Bordatlasa nad kraj.

Meersburg

Meersburg

Tam je res parkirišče za avtodome z oskrbno postajo (N47.7021894 E9.2702255). Prostora je bilo še dovolj, se je pa zvečer kar napolnil. Cena je solidna, tri evre za čas od štirih popoldan do devetih zjutraj in ista cena tudi za čez dan. Puncama se je prav dobro zdelo, ko smo se spuščali proti centru. Skiroji so leteli kar sami. Pri starem gradu smo izvedeli, da smo še pravočasni za zadnje vodenje v stolp.

Lovska soba v gradu

Lovska soba v starem gradu

In časa je bilo res še dovolj, saj je grad odprt do pol sedmih. Je pa ženska na blagajni povzročila takšno paniko, kot da zapirajo čez pet minut. Smo se panike nalezli, dokler nas ni skuliran mladenič, naš vodič, pomiril. Pogledali smo si spodnje prostore, potem pa že čakali na vodenje. Da je vodič povsem skuliran, se je kazalo že v tem, da smo lahko slikali in snemali, kar in kolikor smo želeli, čeprav se uradno menda ne sme. Hm, če nič ne reče…

Prvi model Thetforda

Prvi model Thetforda

Izvedeli smo osnovne podatke o gradu, videli grajski vodnjak in slišali zgodbo o skrivnem prehodu proti jezeru. Šli smo skozi zakladnico in v stolp, od koder se odpira čudovit pogled na jezero in okolico. Prav zadovoljni smo bili, da je vreme danes takšno, da je res kaj videti. Videli smo renesančno dvorano, kjer dandanes prirejajo koncerte, potem pa mimo zapora s straniščem, ki so ga brez kemikalij in SOG-a praznili vsake štiri dni, šli proti sobi v kleti, kjer so imeli mučilne priprave.

Srednjeveški nakit

Srednjeveški nakit

Ko je bil lov na čarovnice v največjem razmahu, jim tu dela ni zmanjkalo. Vodenja je bilo konec, mi pa smo imeli še dovolj časa, da si ogledamo ostale grajske prostore in prostore, kjer je pred leti živela pesnica Anette von Droste. Ko smo prišli iz gradu, smo posedeli pred novim dvorcem, potem pa se po strmi ulici med vpitjem francoskih srednješolcev spustili do spodnjega dela mesta.

Novi dvorec

Novi dvorec

Punci sta navijali za igrala in ko smo izvedeli, da so ob kopališču, smo šli pač tja. Nič kaj pretresljivega, sta jih bili kmalu siti. Ob poti nazaj smo na pobočju pod novim dvorcem našli bolj zanimiva, vendar nas je sedaj že malo priganjal čas, saj smo imeli danes na sporedu še večerni ogled filma Hiša strahov. V našem avtodomu seveda.

Spomin na srednji vek

Magični steber Petra Lenka

FRIEDRICHSHAFEN, MINIMUNDUS, BAD SALGAU – 1.5.2009 – Ko smo se zjutraj pripeljali v Friedrichshafen, smo kar navdušeno ugotovili, da je povsem v bližini muzeja Zeppelin parkirišče, dovolj veliko in še skoraj prazno. Cena zelo zmerna, cent na minuto ali evro in pol za pet ur.

Zeppelin muzej v Friedrichshafnu

Zeppelin muzej v Friedrichshafnu

Seveda se nam je zadnja možnost zdela predolga in smo v avtomat vrgli evro. Čez slabi dve uri je Maja še enkrat vrgla pol evra in še smo hiteli. In se tolkli po glavi, saj bi bila vsa panika odveč, če bi že na začetku plačali za pet ur. Včasih pač tudi gorenjska logika odpove. Muzej je sestavljen iz več sklopov. V pritličju je za uvod nekaj osnovnih podatkov, Maybach Zeppelin V8 in konstruktorska lestev.

Oddelek tehnike gradnje cepelinov

Oddelek tehnike gradnje cepelinov

Ter interaktivna predstavitev grofa Zeppelina in njegovih letečih cigar za otroke. V prvem nadstropju je predstavljena tehnika – torej konstrukcije in motorji, navigacija, civilna in vojaška uporaba cepelinov. Ter film o letih posameznih izmed njih, seveda tudi posnetki najbolj razvpitega trenutka, ko je LZ 129 Hindenburg treščil v kovinski stolp in se vnel.

Oddelek s prikazom civilne uporabe letečih cigar

Oddelek s prikazom civilne uporabe letečih cigar

V vitrinah je nekaj originalnih, na pol stopljenih ostankov tega nesrečnega cepelina, njegova rekonstrukcija pa da vpogled v notranjost in dejansko razkošje bivalnih prostorov. V zgornjih nadstropjih je razstava umetniških del, povsem v spodnjih pa občasna razstava bolj moderne umetnosti. Smo bili hitro zunaj. Ogromni hulahup obroči nas pač niso pritegnili.

Posnetek potniške kabine v LZ 129 - Hindenburg

Rekonstrukcija potniške kabine v LZ 129 - Hindenburg

Punci sta malo plezali po zanimivem igralu v obliki cepelina, potem pa smo pri mestni hiši kaj hitro obrnili nazaj proti morju. Politični shod s sigurno visokoletečimi parolami, balončki in navdušenimi poslušalci, nas ni pritegnil. Šolski muzej je bil precej dlje kot smo pričakovali. Ja, šolski. Šolske počitnice so kratke in potrebno ju je malo spomniti, da bosta že čez tri dni spet sedeli v šolskih klopeh.

Domiselno igralo

Domiselno igralo

Poleg tega sta lahko spoznali, kako je sedenje v takšnih klopeh izgledalo pred kakšnimi sto leti, kakšne so bile metode kaznovanja, kakšni pripomočki. Eno od njiju smo celo posadili na osla, nekakšen bolj realističen prikaz oslovske klopi. Pa se mi zdi, da je to vzela bolj kot zabavo, ne kaznovanje. Ob obali smo se vrnili do avtodoma in se odpeljali proti mestecu Meckenbeuren.

V centru Friedrichshafna

V centru Friedrichshafna

Za njim smo sledili tablam, ki peljejo proti Minimundusu. Ta si parkirišče deli z Ravensburger Spielelandom. Parkirnina tri evre na dan. Kosilo smo prestavili na kasnejšo uro, saj smo bili prepričani, da bomo hitro naokoli. Pa smo se motili. Po nekaj osnovnih podatkih o gradnji miniatur, smo čez most prišli na drugo stran ceste in začeli z ogledom.

Oslovska klop - dobesedno!

Oslovska klop - dobesedno!

Šele na koncu smo ugotovili, da smo šli malo v napačno smer, mimo restavracije. Mogoče nas je pritegnil Titanic ali pa Niagarski slapovi. Šli smo od ene znamenitosti do druge, nekatere so že same po sebi pritegnile pogled, tako kot 13 metrov visoki Burj al Arab, druge pa so bile zanimive zaradi premikanja, tako tudi roller coaster, kjer je vlakec res šibal naokoli po njem.

Da ne pozabita čisto na šolo...

Da ne pozabita čisto na šolo...

Azijske znamenitosti smo si ogledali iz čolna, ki je peljal po mirni reki naokoli, ostale pa pač peš iz potke, ki je vodila naokoli. Punci sta hoteli vedeti vse, zato sem moral prevajati napisano. Presneto utrujajoče, sploh ker je sonce kar konkretno pripekalo. Ko smo mislili, da na ogled filma o iluzijah v 4D kinu ne bomo prišli, saj smo nekje izgubili vstopnice, je ženska na vhodu zamahnila z roko. Kar pojdite, se pač zgodi.

Pred našimi očmi se je potopil Titanic

Pred našimi očmi se je potopil Titanic

In res bi nam bilo lahko žal, če bi to spustili. Stoli so vibrirali in nas metali sem in tja, kot bi bili na pravem roller coasterju, med tem ko smo leteli okoli neskončnega stopnišča, strmoglavili čez rob slapu, obkrožili nenavadne stebre in tako spoznavali, da takšne iluzionistične risbe lahko izgledajo zanimivo, dokler so v 2D tehniki, v 3D pa se ne izidejo.

Popotovanje med čudesi sveta

Popotovanje med čudesi sveta

Še enkrat smo šli na čoln, videli piramide in sfingo, se potopili v orientalski svet in opazili most v Mostarju. Potem pa že hiteli k zadnjim modelom in naprej proti igralom. Maja je med tem pripravila kosilo, ob dobri hrani pa je bil čas tudi za razmišljanje, kaj bi se dalo vse še videti to popoldne. Ko mi na enkrat kapne, da stalno razmišljam, kot da nam kartice veljajo še cel dan.

Tower Bridge in Big Ben

Tower Bridge in Big Ben

Kar pa ni bilo res, saj smo jih kupili nekaj čez šesto uro zvečer in tako zapadejo že čez približno uro. Mi pa še čez štirideset kilometrov daleč do Bad Saulgaua, kjer smo s prijetnim izležavanjem v termalni vodi, nameravali zaključiti naše kroženje okoli Bodenskega jezera. Hitro pospravljanje in nato gas proti končnemu cilju. Prišli smo pravočasno, dobili karte in izvedeli, da ni problema, če parkiramo na velikem parkirišču poleg tistega za avtobuse (N48.0168385 E9.4875663).

Potovanje s čolnom med znamenitostmi Azije

Potovanje s čolnom med znamenitostmi Azije

Tudi na postajališče za avtodome bi lahko šli brez plačila, le danes bi morali oditi. To pa smo tako ali tako nameravali. Terme so čisto prave. Takšne z bazenom, kjer ima voda 40 stopinj in mestom za knajpanje. Pa sireno, ki zatuli približno vsako minuto, zarotirajo oranžne luči in vsi se premaknejo k naslednji šobi. In ko se postaviš pod presneto vroč curek, ki ti zmasira ramena in hrbet, okoli tebe plutajo stare matrone in vse smrdi po gnilih jajcih. Božansko.

Znašla sva se v Tibetu

Znašla sva se v Tibetu

Punci sta bili v najbolj hladnem bazenu, ta je bil še najbolj prazen in lahko sta uganjali svoje vragolije. Pogledat sem šel savno, z Majo pa sva šla tudi na vodeno savnanje, kjer smo se namazali z medom in se šli tako premazani savnat. Kožo smo potem seveda imeli kot dojenčki, dišala pa je tako, da bi kar zagrizel. V kakšno… Še enkrat sem se šel spotit, še zadnjič skočil v vroči bazen in stopil pod curek s smrdečo vodo.

V deželi cepelinov

V deželi cepelinov

Potem pa je bilo že treba ven, ob desetih zvečer zapirajo. Čakalo me je še dobrih trideset kilometrov vožnje do Biberacha, kjer je brezplačno počivališče za avtodome (N48.1029343 E9.7957367). Ulica, po kateri bi najlažje prišel do njega, je bila seveda prekopana, potrebno je bilo malo nazaj, potem pa ga ni bilo več težko najti.

Terme Bad Salgau

Terme Bad Saulgau

Kar nekaj avtodomov je bilo že parkiranih tam, mi smo se počili le nekaj metrov proč od oskrbne postaje in res utrujeni zaspali.

LEGOLAND – 2.5.2009 – Zjutraj sem spet priganjal, hotel sem, da bi bili v Legolandu že ob desetih, ko se zadeva odpre. In uspelo nam je. Vsaj nam s puncama, Maja se je odločila, da ima v avtodomu še marsikaj za postorit in da pride za nami.

Pri plesočem medvedu

Vlakec okoli plesočega medveda

Gneča je bila že na vhodu velika, ko smo se enkrat zapeljali z Racerji, zakrožili z vodnimi skuterji, odkrivali džunglo, se spustili čez Niagaro, pa je bile na zmaju že po slabe pol ure od odprtja parka gneča. In ta se je na vseh zanimivostih večala iz minute v minuto. Živa se je zavrtela z medvedom, Ajda pa je zajahala viteškega konjička. Potem smo šli v fabriko in na aviončke ter končno čakali pred čolnički.

V letalu...

V letalu...

So se purgerji grozno vrivali. Za kazen smo jih potem vse prehiteli na sami vodi. Počasnele. Punci sta šli še na vrtiljak, potem pa smo že odšli na kosilo. Po njem smo se vrnili v park, z nami je bila tudi Maja. Vreme, ki je bilo dopoldan prav lepo, sončno, se je pričelo kujati. Zagrmelo je, oblaki so bili vedno bolj črni. V kinu smo si ogledali film o racerjih, potem pa hiteli na travnik, kjer so nastopali jezdeci s svojimi konji.

...in čolnu!

...in čolnu!

Vikend je bil namreč posvečen prav njim. Predstava se je pričela s 15 minutno zamudo, saj je lilo, v daljavi pa tudi treskalo. Najprej se je med umetno meglo pojavila debela nemška ptica. Bolj malo grandioznosti. Potem je okoli konja plesala ciganka, nastopal je mini poni, pa kavbojci in indijanci seveda tudi niso smeli manjkati. Še nekaj dresurnega jahanja in med nekaj vmesnimi nalivi se je predstava zaključila.

Predstava s konji!

Pod konjskimi kopiti se včasih res močno pokadi...

Izpolnili smo nekaj listkov za popoldansko žrebanje, potem pa že hiteli do trgovine. Te so bile danes oblegane, sploh povsod, kjer je bilo vsaj malo strehe, se je drenjala množica. Kino je delal non stop in čisto mimo razpisanih predstav. Še enkrat smo si pogledali racerje in nato še čarovnika (Zauberschwur), šli v fabriko in se spet zadržali v trgovini nato pa že hiteli gledat čarovnika v opičje gledališče. Pa punce še enkrat na predstavo s konji.

Te bom s plesom očarala, potem pa konja odpeljala...

Te bom s plesom očarala, potem pa konja odpeljala...

Jaz sem jih imel dosti in sem se med tem raje dvakrat zapeljal čez Niagaro. Med žrebanjem je bila Živa izžrebana kar dvakrat, tako da so sklenili kompromis in je en kviz o konjih dobila ona, drugega pa Ajda. Za konec sta se hoteli punci špricat z gusarji, pa sem zagrozil, da gremo po tem samo še ven, saj bosta čisto mokri. Nekaj slabe volje in že smo čakali na zmaja.

A se še komu zdi, da je s tem sedlom nekaj narobe?

A se še komu zdi, da je s tem sedlom nekaj narobe?

Ko smo oddrdrali mimo, so punce tekle, da bi ob šestih ujele Boba v kinu. Pa so bile prepozne, nas je vrsta pri zmaju le predolgo zadržala. Sem pa jaz ravno še ujel vrsto za racerje. Ko sem videl punci, kako žalostno stojita za verigo, sem stopil k varnostnici in hotel predlagati, da se z njima zamenjam. Pa me je le vprašala, če je to moja družina in namignila, naj gredo naprej.

Če tečem po zraku bo šlo hitreje...

Če tečem po zraku bo šlo hitreje...

Ko sem videl, da sta punci zadovoljni, sem bil tudi jaz vesel. Za nami je spustila na avtomobilčke le še jahalke iz predstave s konji. Tako sta jih punci lahko videli čisto od blizu. Za kakšne sprehode ob miniaturah ni bilo nobene volje. Zato smo le še pomlaskali slastne tople sendviče, potem pa že peljali proti Münchnu in naprej Freilassingu.

Nagrada gre v Slovenijo...pa še ena...

Nagrada gre v Slovenijo...pa še ena...

Tam smo zapeljali na parkirišče, ki ima odmerjena mesta za avtodome (N47.8411220 E12.9845184). Še dva avtodoma sta nam delala družbo, ko nas je zmanjkalo…

DOMOV – 3.5.2009 – Zjutraj se nam ni nikamor mudilo. Pa tudi nikamor dalo. Poklepetali smo z Bobom, nato pa odpeljali skozi Salzburg proti avtocesti. Ravno to nedeljo je potekal Salzburški maraton, zato so bile nekatere ceste zaprte.

Naša pot se je odvrtela...

Naša pot se je odvrtela...

To je zahtevalo nekaj obračanj in prilagajanja poti. Končno smo se znašli na Alpenstrasse, natočili na že znanem OMV gorivo, nato pa pristali na avtocesti. To smo zapustili le na počivališču med Tauerntuneli. Nas je pritegnila možnost, da spraznimo stranišče. Pa je mimo nas pripeljal OB in kmalu za njim še Rosa. Klepet je bil seveda obvezen. Potem pa smo že šibali dalje.

Heja bum barasa, heja rum klobasa...

Bila je res divja, heja bum barasa, heja rum klobasa...

OB in Rosa sta me kmalu prehitela, pa sem ju spet ujel pred Karavanškim tunelom, kjer je delala le avtomatska blagajna in se je zato vse zabasalo. Na srečo je ženska prišibala v sosednjo hiško ravno pred našim prihodom, tako da smo šli hitro skozi. Z Roso smo še malo klepetali ob vožnji skozi tunel, potem pa že šteli zadnje kilometre do doma.

Švica

(8.8. do 24.8.2008)

PROTI ŠVICI – 8.8.2008

Naša pot

Naša pot

Ker smo želeli priti do Günzburga, kjer stoji tako zelo zaželjeni Legoland, sem odšel iz službe prej. Stvari smo imeli kar precej pripravljene, tako da smo že ob dveh pomahali babici, ki je ostala z Gajo doma ter odbrzeli proti Avstriji.

Zastoj pred tuneli

Zastoj pred tuneli

In res smo brzeli, dokler se ni pred prvim tunelom pod Katschbergom vse ustavilo. Zastoj nam je požrl celo uro, vendar, kdo bi se sekiral. Saj gremo vendar na dopust. Ko smo se končno prerinili čez prvi tunel, zastojev ni bilo več, je bilo pa vreme toliko slabše.

Deževna pot

Deževna pot

Le dežja smo bili pošteno siti, ko smo pri Chiemseeju zavili na počivališče in pomlaskali večerjo (N 47.8338088 E12.4075913).

Chiemsee

Chiemsee

Potem pa spet na cesto. Ta nas je izpljunila šele pri Günzburgu, kjer smo zapeljali na Autohof (N48.4276943 E10.2872990). Ugotovili smo, da tovornjaki nismo, zato smo se prestavili na parkirišče za avtomobile in mirno prespali.

LEGOLAND – 9.8.2008

Zjutraj smo se kar zgodaj sklenili prestaviti na parkirišče pri vhodu. Tako zgodaj, da je bilo še zaprto. Zato smo najprej odtavali do vhoda v Freiland, nekakšno mešanico naselja hišk in kampa, pozajtrkovali, potem pa kot prvi zapeljali na parkiršče pred parkom (N48.4247010 E10.2973072).

Legoland

Legoland

Ob nakupu letnih kart sem spet dvignil na noge pol osebja. Blagajničarka me je poslala k pultu informacij, tam je zmedena deklina poklicala šefico, ta še višjo šefico in končno se je zaplet uredil. Tudi na letno karto dobim popust. Itak. Vrnil sem se po punce, zbasali smo se čez vhod in se bali Udijevih obetov, da se nam ob vikendih obeta pravi stampedo.

X-treme

X-treme

Na lego racerjih smo bili hitro na vrsti, pravi uvod za dvig adrenalina. Potem smo šibali čez cel park do Bioniclov, saj smo se bali gneče. Pa se je izkazalo, da je rahlo oblačno vreme pocukrane Nemce prikovalo pred televizijske sprejemnike s prvimi nastopi Olimpijade. Kul. Najdaljša čakalna doba – pet minut. Roboti so nas zavrteli, v tovarni smo si ogledali kako izdelujejo Lego kocke in se zgražali nad nemškimi smrkavci, ki so si v žepe basali zastonj kocke.

Prikaz izdelovanja Lego kock

Prikaz izdelovanja Lego kock

Potem pa nekajkrat zaokrožili na zmaju, si ogledali predstavo o prihodu vesoljcev ter v kinu seveda obe predstavi na sporedu. Vrteli smo se z medvedom, jahali konjičke, šli na vlakec, ki se nam je zdel silno počasen.

Čas vitezov

Čas vitezov

Nismo razumeli tistih, ki so na njem vreščali, kot bi bila vožnja noro divja. Legoland smo si ogledali iz zraka, se odplaknili v globino v kanuju, šofirali čolne ter gonili čudne vlakce nad parkom. Spet je bilo treba na zmaja, pa na racerje, da o izbiri res najhujših možnih kombinacij pri Bioniclih sploh ne govorim.

Bionicle

Bionicle

Z vlakcem smo se popeljali okoli parka, šli še dvakrat v tovarno in se tako že kar malo dolgočasili ob vedno istem filmu, si ogledali Legominimundus in se po res napornem celem dnevu odvlekli iz parka.

Z Nodijem in zmajčkom

Z Nodijem in zmajčkom

Povečerjali smo, ugotovili, da ti letna kartica prinese več kot pol nižjo parkirnino ter se odpeljali proti jugu. Pot po nemških vaseh se je vlekla in pošteno sem je bil že sit. Končno nas je navigacija odložila v mestecu Singen.

Alianz Arena v Münchnu - svetovna rekorderka po vgrajenih Lego kockah

Alianz Arena v Münchnu - svetovna rekorderka po vgrajenih Lego kockah

Čeprav koordinate niso bile najbolj natančne, pa so nas table usmerile prav. Že kar nekaj avtodomov je bilo parkiranih na ogromnem makadamskem parkirišču in mi smo se prislinili zraven (N47.7598696 E8.8283176).

STEIN AM RHEIN, SCHAFFHAUSEN, RHEINFALL, BASEL – 10.8.2008

Zjutraj smo se počasi zbasali iz postelje v lep nedeljski dan.

PZA v Singnu

PZA v Singnu

Napolnili smo vodo, spraznili kaseto in se odpeljali proti Švicarski meji. Tam nas je Švicar vzel precej resno, pasoše je šel preverit v hiško. Tega skoraj nismo več vajeni. Ko smo gledali Nemca z razkopanim avtom na drugem pasu, smo videli, da smo jo še dobro odnesli. Odpeljali smo se do mesteca Stein am Rhein in tik pred vhodom v mesto parkirali (N47.6614196 E8.8584086).

Stein am Rhein

Stein am Rhein

Pol evra je zadostovalo za uro in pol raziskovanja mesta. Skozi mestna vrata smo korakali proti glavnemu trgu z lepo poslikanimi hišami. Tja nas je vabila tudi množica ljudi, vse je bilo pripravljeno za nastop jazz skupine. Kul, neke vrste festival je napolnil trg z odlično glasbo in potoki piva.

Trg pred mestno hišo

Trg pred mestno hišo

Malo smo posedeli ob mestnem vodnjaku, občudovali hiše naokoli ter odtisnili svoje dlani na kamniti rob. Pa je bila naša umetnot kratkega veka. Vroče sonce jo je enostavno popilo.

Podpisi

Podpisi

Pogledali smo v cerkev ter na Renu navdušeno ugotavljali, da je rečni promet skoraj tako gost kot cestni. Rahle brzice so premetavale kanuje, mimo so plule prave turistične ladjice.

Ren

Ren

Ker kot pravi Gorenjci nismo hoteli pustiti nobene minute že plačane parkirnine, smo pograbili kopalke in brisače ter skočili v Ren. Prav osvežujoče. Zaplavali smo med račkami, potem pa že šprintali nazaj, hop v avtodom.

Plavanje v Renu

Plavanje v Renu

S kakšno minuto prekoračitve smo zapeljali s parkinga z očmi na mestnem policaju, ki je preverjal plačano parkirnino. Next stop – Rheinfall. Ja, pa kaj še. Ko smo peljali mimo Schaffhausna, nas je pritegnil nenavaden grad nad mestom. To je treba videti. Obračanje sredi klanca in parkiranje tik ob mestnem središču. V nedeljo gratis.

Munot

Munot

Mimo evangeličanske stolnice smo se odpravili do Unterstadta in tam zagrizli v stopnice, ki med dobro ograjenimi vinogradi peljejo do Munota. Mogočna trdnjava je bila zgrajena med leti 1564 in 1589 kot del mestnega obzidja in je predstavljala artilerijsko utrdbo.

Artilerijska utrdba

Artilerijska utrdba

Že kletni del je s svojimi mogočnimi zidovi in masivnimi stebri prav impresiven, iz vrha pa se odpira čudovit pogled na mesto ter reko Ren. Ko smo se spustili nazaj na mestne ulice, smo jo mimo evangeličanske cerkve sv. Johana z nenavadnim zvonikom po mestnih ulicah mahnili proti trgu pred mestnim gledališčem.

Schaffhausen

Schaffhausen

Jaz sem skočil še do gornjih vrat (Obertor) in vprašat za vreme v turističnih informacijah, potem pa se pridružil puncam, ki so odkrile vodometne curke sredi trga, ki leži nad garažno hišo. Še dobro, da nič ne zamaka. Punci sta letali med curki in bili na koncu seveda čisto mokri.

Vodomet sredu trga

Vodomet sredu trga

Pridružila se jima je še ena punčka in ju posnemala. Prav zabavno in osvežujoče, ni kaj. Tastari smo se ob tem držali malo nazaj, itak. Pokukali smo še v egangeličansko stolnico in na križni hodnik ob muzeju »vseh svetih«.

Mokre

Mokre

Muzal sem se ob črnem ovnu z zlatimi jajci na hiši ob Klosterstrasse, ki je (brez jajc) tudi v mestnem grbu, potem pa smo že odpeljali naprej v smeri slapov Rena. Čeprav nas je navigacija usmerjala še petstro metrov nižje, smo parkirali na gornjem parkirišču. Čisto brez potrebe, saj je bilo na spodnjem parkirišču na mestih za avtodome še dovolj prostora (N47.6751847 E8.6159738). Spustili smo se ob dvorcu Laufen, plačali slab evro vstopnine ter se drenjali po ozkih stopnicah do razgledišča.

Rheinfall

Rheinfall

Gneča je bila neznosna, prostora pa malo. Na srečo nas je vsaj voda, ki je mogočno tekla tik ob nas, navdušila. Bela pena je kazala na silno moč, pršec je veter nosil tudi do nas. Impresivno. Najprej smo se drenjali na razgledišču Känzeli, dejansko balkonu nad slapom. Potem smo se zgužvali v votlino Fischetz, ki je pripeljala skoraj čisto do vode in po stopnicah čez razgledišče Bellvedere pot nadaljevali proti dvorcu Laufen.

Moč vode

Moč vode

Še nekaj slik, branje podatkov o slapu in trenutnem pretoku vode in že sem v trgovini spraševal, kako naprej proti Baslu. Med tem, ko sem zašvical v breg do avtodoma, so si punce v senci privoščile sladoled. Navigacija je čisto odpovedala poslušnost in o kakšnih satelitih na nebu ni hotela nič slišati. Upornico bi najraje vrgel skozi okno, vendar sem po Majinih pomirljivih besedah raje enkrat zaokrožil po parkirišču, odtaval v napačno smer in se vrnil nazaj na parkirišče ter od tu pot nadaljeval po podatkih, ki sem jih dobil v trgovini.

Pogled iz razgledišča Bellvedere

Pogled iz razgledišča Bellvedere

Kasneje smo ugotovili, da navigacija napove štrajk predvsem takrat, ko je baterija čisto prazna. Jah, saj tudi jaz žejen ne funkcioniram ravno najbolje. Oproščeno. Nekaj kilometrov smo peljali še po Švici, potem pa čez most z leseno streho zapeljali nazaj v Nemčijo. O kakšni mejni kontroli ni bilo ne duha, ne sluha. Tudi prav. Iskali smo kakšno primerno mesto ob Renu, da bi naredili kosilo, vendar nismo našli nič pametnega. Malo pred mestecem

Mejni most

Mejni most

Stein nas je zapeljala tabla za kopališče. Tega sicer nismo našli, smo pa vseeno parkirali in med tem, ko je Maja delala kosilo, sem se z Ajdo odpravil na sprehod ob reki. Opazovala sva labode in reko, ki je mirno polzela po svoji strugi. Po kosilu smo zavili čez mejni prehod nazaj v Švico. Na Nemški strani meje smo peljali mimo mejnih policistov brez ustavljanja, Švicarske meje pa sploh nismo videli. Presneto, pa ravno tam so nam obetali, da bomo lahko kupili vinjeto.

Ob Renu smo naredili kosilo

Ob Renu smo naredili kosilo

Ni nam preostalo drugega, kot nadaljevati po stari cesti, dokler nismo čez nekaj kilometrov našli črpalke, ki je imela tudi v nedeljo odprto trgovinico. S sveže nalepljeno vinjeto smo se zapodili na avtocesto in brez težav odkrmarili do centra Basla. Na prvem primernem parkirišču smo že skoraj parkirali, ko se nam je okolica in predvsem v bližini sedeči klošarji, zazdela malo sumljiva.

Ulica Steinvorstadt

Ulica Steinvorstadt

Zato smo se prestavili nekaj deset metrov dlje do parkirišča pri živalskem vrtu. Ko je mimo prišel še policist in prijazno odzdravil, pa smo čisto pomirjeni odšli proti centru mesta. Na ulici Steinenvorstadt smo opazovali nedeljski vrvež in firbcali kakšna je ponudba restavracij, ki so imele stole in mize postavljene tudi po ulici.

Izložba Puppenhaus muzeja

Izložba Puppenhaus muzeja

V izložbi Puppenhaus muzeja smo se smejali medvedkom na rekreaciji, potem pa po stranski ulici prišli do Münsterplatza, trga pred stolnico. Ta je bila že zaprta, zato smo se le sprehodili okoli cerkve do terase Pfalz od koder se nam je odprl lep pogled na mesto ter Ren, ki je lenobno tekel pod nami.

Razgledišče Pfalz

Razgledišče Pfalz

Sprehodili smo se naprej do Marketplatza in si v predverju mestne hiše ogledali zanimive freske. Še ko smo stali na trgu, se je oglasila ura, ki ima značilne figure Marije, kralja Henrija ll in njegove žene Kunegunde. Zanimivo ime, ni kaj.

Mestna hiša

Mestna hiša

Čez mesto smo se vračali proti avtodomu in vmes zavili do Leonardove cerkve, ki leži na rahlo vzvišenem mestu. Tam sta punci odkrili labirint. Sicer le zarisan na tleh, toda tekanju naprej in nazaj in različnim tekmovanjem ni bilo konca.

Zvonik na mestni hiši

Zvonik na mestni hiši

V bližnjem vodnjaku sta si zmili povsem prašne noge, do avtodoma nismo imeli več daleč. Nedeljski večer nas je brez težav in gneče spustil do bližnje avtoceste. Smer Zürich. Ko smo prišli do počivališča, kjer smo želeli prespati, kakšnega primernega mesta nismo našli.

Freske

Freske

Čez deset kilometrov naj bi bilo še eno, vendar je bilo upanje, da bo tam bolje lažno, saj se je čez nekaj kilometrov avtocesta razcepila na tri krake in na tistem, ki smo ga naključno izbrali seveda ni bilo nobenega počivališča. Obtičali smo pred Zürichom, ga križem-kražem prevozili in na koncu našli pot do Wildparka Langenberg.

Pljuvalnik

Pljuvalnik

Tam bi najverjetneje lahko v miru prespali, vendar je Maja vsa prestrašena ugotavljala, da je bila na uvozu tabla, hudo podobna tistim o prepovedi kampiranja. Čeprav je šlo v resnici za prepoved vožnje in parkiranja v naravnem okolju, nas je zagrožena kazen 200 frankov po višini kar pretirano spominjala na kazen, ki jo za nedovoljeno kampiranje izrekajo v sosednji Hrvaški.

Labirint ob Leonardovi cerkvi

Labirint ob Leonardovi cerkvi

Še čisto sveži v Švici smo tako raje odpeketali nazaj proti avtocesti, kjer nas je pred ponovnim kroženjem do Züricha rešila navigacija oziroma Wuttke, ki nas je prav blizu zarolal na počivališče ob avtocesti, ki ima tudi oskrbno postajo (N47.3210649 E8.5338537). Na srečo smo bili utrujeni, saj je promet med Zürichom in Churom gost in hrupen. Tako nas je ta začel motiti šele naslednje jutro.

WILDPARK LANGENBERG, ZÜRICH – 11.8.2008

Zjutraj je bilo kar hrupno, zato smo hitro pobrali šila in kopita, se odpeljali naprej do prvega izvoza, potem pa križarili proti Adliswilu. Pot smo imeli naštudirano, tako da smo parkirišče zlahka našli (N47.2903592 E8.5283687). Bilo je skoraj prazno. Plačali smo zahtevanih pet frankov parkirnine, potem pa sva med Majinim pripravljanjem in pospravljanjem odšla z Živo mimo ograde z losi, ugotavljala, da lisice še spijo, videla bizone ter damjake.

V mongolskem šotoru

V mongolskem šotoru

Ustavila sva se v mongolskem šotoru in se mimo konjev Przewalski vračala proti avtodomu. Konji Przewalski ali Takhi so mongolski konji, ki so v naravi izumrli. Na srečo je uspelo iz tistih, ki so bili v različnih živalskih vrtovih ustvariti novo čredo, tako da konje sedaj že počasi vračajo tudi v njihovo naravno okolje.

Konji Takhi

Konji Takhi

Pri avtodomu sva pobrala še Majo in Ajdo in skupaj smo odšli pod cesto do večjega dela parka. Mimo ograde s kozorogi smo zavili v breg proti hiši Orelli ter se nad ogradami z damjaki napotili ob gozdnem robu. Pogledali smo si biotop dvoživk, z očmi zaman iskali konje ter se ločili.

Biotop dvoživk

Biotop dvoživk

Maja in Živa sta šla po krajši poti, midva z Ajdo pa po soteski potoka Gonten. Pa konj tudi tam nisva videla. Sešli smo se pri Vodnem gradu, katerega bi zlahka zamenjal za stranišče. V resnici pa je v njem na zanimiv način prikazan pomen vode za vsak element našega življenja.

Vodni grad

Vodni grad

Šli smo skozi ogrado s svinjami, pa nismo nobene videli. Le razrita tla. Smo pa zato le malo višje uzrli male prašičke, se mimo piknik prostora prilepili na ogrado z divjimi mačkami in ugotavljali, da imamo eno takšno tudi sami doma.

Divja mačka

Divja mačka

Volkovi so v ogradi lepo pokazali pomen hierarhije, saj se je šef s svojim tropom petelinil naokoli, podrejeni pa so z repom med nogami tekali bolj proč. Medvedov in risov nismo uzrli, verjetno so bili ravno na siesti.

Lisice čakajo na hrano

Lisice čakajo na hrano

Tokrat so lisice prišle na spregled, zvedavo so pogledovale izza skladovnice drv in se zapodile na mesta, kamor so jim s posebnimi daljinsko vodenimi napravami izstrelili hrano. Pobožali smo še bizone, se slikali v mongolskem šotoru in vzdihovali ob konjih, potem pa sta Maja in Živa odšli kuhat kosilo, midva z Ajdo pa iskat svizce.

Bizoni se pustijo pobožati

Bizoni se pustijo pobožati

Niso hoteli priti na spregled, verjetno so tako vneto zavijali čokolado. Ali pa jih je le hišni maček zamenjal za tolste podgane in… Raje sva se zagugala na otroških igralih. Ko pa je izpod neba začelo pršiti, sva se vrnila do avtodoma.

Kje pa so svizci?

Kje pa so svizci?

Po kosilu smo se odpeljali proti Zürichu, na že znanem počivališču natočili vodo in izpraznili odpadno vodo ter kaseto, potem pa čez center peljali seveda v največji možni gneči.

Hiša umetnosti

Hiša umetnosti

Nekaj avtodomov smo videli parkiranih za zidom ob športni hali. Ker pa se nam ni sanjalo kako daleč od centra smo, nismo zavili na parkirišče, temveč rinili čez center in v breg vse do živalskega vrta (N47.3819593 E8.5718910). Tam smo parkirali in se po strmih in ozkih ulicah z marelami v roki spustili do centra.

Most pri mestni hiši

Most pri mestni hiši

Mimo Hiše umetnosti z nenavadno razstavo avtomobilskih streh, smo prišli v stari del mesta in se po ozkih ulicah z zanimivimi trgovinicami prebili do obrežja reke Limmat. Mimo mestne hiše smo po širokem mostu prišli na drugo stran, zavili do cerkve sv. Petra, ki ima največjo cerkveno uro v Evropi.

Zürichersee

Zürichersee

Ta nam je odbila pozno uro, kar vedeli smo, da so vse cerkve že zaprte. Nič ne de. Dež je prenehal, tako da je bila hoja precej bolj prijetna. Sprehodili smo se mimo Frauenmünstra, šli do obale Züriškega jezera in se na drugi obali rekel Lemman vračali mimo spomenika reformatorju Ulrichu Zwingliju ob Vodni cerkvi do Grossmünstra.

Mesto Zürich leži ob reki Limmat

Mesto Zürich leži ob reki Limmat

Dvorišče pred cerkvijo je ravno toliko visoko, da se je lepo videlo na stavbe ob reki. Punci je skoraj bolj kot kaj drugega zanimalo, kje bomo našli McDonaldsa, pa ga ni bilo. Tudi v starih mestnih ulicah ga nismo našli, ko smo se vračali v breg proti živalskemu vrtu.

Frauenmünster iz razgledišča pred Großmünstrom

Frauenmünster iz razgledišča pred Großmünstrom

Na srečo ni deževalo, tako da je bila hoja kar prijetna, zamotili smo se tudi s klepetom ter načrti za prihodnje dni. Do avtodoma smo prišli že, ko se je mračilo. Z Ajdo sva vseeno odšla še proti Zürichbergu, čudovitemu razgledišču s katerega je razsvetljeno mesto ležalo pod najinimi nogami.

Večerni pogled na mesto

Večerni pogled na mesto

Po povratku smo se po strmih ulicah spet spustili do jezera, malo vijugali, saj je bil začetek avtoceste proti Churu zaradi nesreče zaprt, potem pa odpeljali ob jezeru do počivališča s črpalko.

RAPPERSWILL, EINSIEDELN, LUZERN – 12.8.2008

Zjutraj smo po zajtrku pot nadaljevali ob jezeru, zavili za mestece Rapperswill, ugotovili, da so vsa parkirišča ob centru kar polna. Zato smo se vrnili čez jezero in parkirali na počivališču, kjer je dovoljeno parkirati za dve uri (N47.2173897 E8.8051626). Hkrati z nemško družino smo našli prehod do lesenega mostu, ki pelje proti železniški postaji.

Lesena brv proti Rapperswillu

Lesena brv proti Rapperswillu

Prava učna pot. Opazovali smo velike jate rib pod nami, različne vrste rac. Pot so obnovili leta 2001, in sicer tam, kjer je že nekdaj potekala povezava med Rapperswilom in Hurdnom. O novem mostu so začeli razmišljati, ko stari leseni most ni več zdržal sodobnega prometa in se je kakšnemu tovornjaku tudi udrlo pod kolesi. Mimo kapelice Heilighüsli, ki je stala tudi že ob nekdanjem mostu, smo se približevali mestu.

Kapelica Heilighüsli

Kapelica Heilighüsli

Nebo nad nami je ostajalo suho, šele ko smo prišli do železniške postaje, se je začelo nekaj cmeriti. Pa na srečo ne prav za dolgo. Dežnikov namreč nismo imeli s seboj. Komaj smo dobro pogledali iz podhoda pod železniško postajo, že kapljic ni bilo več. Čez glavni trg z mestno hišo smo se vzpeli na grič z gradom.

Cerkev sv. Johanna

Cerkev sv. Johanna

Najprej smo zavili v katoliško farno cerkev svetega Johanna, potem pa ugotavljali, da je v gradu Poljski muzej. Dobesedno. Grad je namreč leta 1870 najel Poljski grof, eden od borcev za Poljsko samostojnost, ki je pobegnil v Švico. Tu je osnoval tudi muzej z nacionalnim bogastvom svoje dežele. Od leta 1975 je spet na ogled javnosti. Hm, raje bomo šli na Poljsko enkrat pogledat njihovo nacionalno bogastvo, smo si mislili in se sprehodili do odličnega razgledišča na Züriško jezero ter ograde z damjaki.

Grad v Rapperswillu

Grad v Rapperswillu

Spustili smo se do rta pod samostanom kapucinarjev, se vzpeli do rožnega vrta pred njim. Jaz sem tudi pofirbcal kako izgleda Antoniusova votlina, do katere se pride preko samostanske cerkve. Ker sta se dve uri, ki smo jih imeli na voljo, počasi iztekali, smo se le še nasmejali pošvedranemu čevlju iz brona pred enim izmed hotelov, nato pa že stopali po leseni brvi nazaj proti počivališču, kjer nas je čakal avtodom.

Tudi v Švici se na ulici najde kakšen zavržen pošvedran čevelj

Tudi v Švici se na ulici najde kakšen zavržen pošvedran čevelj

Še vedno so naokoli plavale race, pa tudi tolstih rib je bilo kar nekaj v vodi. Prebrali smo pojasnilne table o življu v plitvini, potem pa že peljali naprej proti kraju Einsiedeln. To je najbolj znan Švicarski romarski kraj z ogromno cerkvijo, ki je del benediktinskega samostana ter menda največjimi jaslicami na svetu.

Cerkev v Einsiedelnu je del benediktinskega samostana

Cerkev v Einsiedelnu je del benediktinskega samostana

Gremo pogledat. Parkirali smo pred pokopališčem, nedaleč od samostana, ter presenečeno ugotovili, da sta prvi dve uri zastonj (N47.1300771 E 8.7582873). Vseeno pa moraš pritisniti na avtomatu za parkirni listek, le denarja ne vržeš vanj. Mimo centra za nordijsko smučanje, s pogledom na skakalnice na drugem koncu mesta, smo odšli do trga pred samostanom ter vstopili v ogromno cerkev.

Kapela s črno Marijo je najbolj obiskan romarski kraj v Švici

Kapela s črno Marijo je najbolj obiskan romarski kraj v Švici

Takoj za vhodom je kapela v kateri je črna Marija, odeta v zlato okrasje, pred njo pa molijo verniki. Zelo podobno našim Brezjam. Sprehodili smo se po pozno baročni cerkvi ter ukradli nekaj fotk.

Črna Marija z Jezuščkom

Črna Marija z Jezuščkom

Potem pa že čez trg sledili oznakam za največje jaslice na svetu ter veliko panoramsko sliko križanja. Najprej so bile na vrsti jaslice, ki izgleda, da niso bile zadosten magnet, zato so poleg vtaknili še muzej miniralov.

To naj bi bile največje jaslice na svetu

To naj bi bile največje jaslice na svetu

Mi smo se odločili le za jaslice, odposlušali zgodbo, ki nam jo je v srbo-hrvaščini odžlobudral zvočnik, potem še malo opazovali figure pastirjev, svetih treh kraljev, angelov. Čez 450 figur naj bi menda bilo, vse so ročno izrezljane iz lesa in oblečene v orientalske oblekice. Kar nekaj detajlov. Kljub temu smo z dolgim nosom odšli. Če so to največje jaslice na svetu, sem jaz papež, sem se jezil.

Nekaj od 450 lesenih figuric

Nekaj od 450 lesenih figuric

Že v kateri od naših cerkva bi našli jaslice primerljive velikosti. Razlika je samo v tem, da Švicarji to znajo odlično zapakirati in potem z dobro reklamo (in dobro skritim »verjetno«) tudi dobro prodati.

Angeli

Angeli

Ko smo se vrnili na parkirišče, je Maja naredila kosilo, jaz pa sem natisnil nov parkirni listek. Jah, kako pa naj plačam, če smo se odločili, da ostanemo še dve uri? Ob 16.30 smo bili spet v cerkvi in poslušali menihe, ki so peli Vesper in Salve Regina. Gre za molitve, ki jih v priprošnjo Mariji pojejo menihi dnevno neprekinjeno že od leta 1817. Punci sta že bolj moderne sorte, zato ju enakomerno popevanje menihov ni pretirano zabavalo. Smo šli pač nazaj do avtodoma ter se odpeljali proti Luzernu.

Luzern s Kapellbrücke in vodnim stolpom

Luzern s Kapellbrücke in vodnim stolpom

Pot je bila razgibana in zanimiva, predvsem ko smo v dolini, v katero smo se spuščali, pod pobočjem sosednjega hriba ugledali nenavadno veliko luknjo. Najverjetneje je notri kamnolom, saj je na robu stal velik tovornjak. Pri Arthu smo zapeljali na avtocesto ter se nato odcepili na cesto proti Luzernu.

Pogled na mesto iz slovitega Kapellbrücke

Pogled na mesto iz slovitega Kapellbrücke

Po zemljevidu edina logična varianta, seveda pa nismo upoštevali, da bomo v mesto pripeljali okoli šeste ure. Zastoju se tako nismo mogli izogniti in spet smo po polžje lezli čez mesto. Končno se nam je na mostu čez reko Reuss odprl pogled na stari del mesta z znamenitim Kapellbrücke, lesenim pokritim mostom.

Kapellbrücke s slikami o mestu in meščanih

Kapellbrücke s slikami o mestu in meščanih

Ta je leta 1993 zgorel, vendar so ga obnovili, slike, ki so postavljene v špico strehe, pa so deloma še originalne. Za mostom smo zavili levo in prikolovratili do neke vrste marine, kjer je možno parkiranje do 72 ur. Vendar je plačilo obvezno 24 ur na dan, zato smo raje parkirali ob cesti, saj je tam po 19. uri zastonj. Le še nekaj minut je manjkalo, torej ne bo težav.

Jezuitska cerkev

Jezuitska cerkev

Dež je še kar lil, zato smo vzeli dežnike in se napotili proti centru. Ko smo šli mimo kongresnega in kulturnega centra nas je šokirala streha, ki je visoko nad nami štrlela kakšnih deset metrov preko roba stavbe. Dežnike smo lahko kar zaprli. Arhitekt Jean Nouvel je izjemno občuteno povezal z vodo, ki teče iz stavbe, mojstrovino iz stekla in jekla in Luzernersee. Na drugi strani stavbe smo spet razprli dežnike, na železniški postaji zaman iskali turistične informacije, saj so bile ob pozni uri že zaprte, nato pa stopili na z rožami lepo okrašen kapelski most (Kapellbrücke). Na drugi strani reke smo se mimo stare mestne hiše sprehodili do drugega pokritega lesenega mostu Spreuerbrücke, ki pa je cel preživel vsa razburkana stoletja, vse od leta 1408.

Zytturm

Zytturm

Naju z Ajdo je pritegnil Zytturm, stolp z uro na mestnem obzidju. Zato sva se po ozkih mestih ulicah vzpela vse do obzidja, našla prehod na drugo stran in se sprehodila ob njem. Iz njega je nedvomno lep pogled na mesto, seveda če je odprt in če ni ravno deževen večer. Vseeno se nama je tudi s poti nazaj navzdol odprl pogled na mesto in opravičil vzpon.

Mrtvaški ples na mostu Spreuerbrűcke

Mrtvaški ples na mostu Spreuerbrűcke

Na mostu je punci najbolj zanimalo, zakaj so na večini slik ravno okostnjaki, pa čisto zadovoljivega odgovora z Majo nisva poznala. Mimo jezuitske cerkve in železniške postaje smo se vračali nazaj proti avtodomu. Poiskali smo pot proti avtocesti, kjer naj bi bilo počivališče. Peljali smo in peljali, pa ga ni bilo.

Mestna hiša

Mestna hiša

Tako nam ni preostalo drugega kot da se peljemo do Alpnachstada in tam skušamo najti kaj primernega za spanje. Ob železniški postaji, ravno nasproti spodnje postaje zobate železnice na Pilatus je veliko parkirišče, ki se potem nadaljuje med cesto in železnico (N46.9553812 E8.2782492). Sledili smo mu in na koncu, kjer so nekateri parkirali svoje čolne, tudi mi zaspali. Nekaj hrupa s ceste se je že slišalo in vsake toliko je mimo pripeljal vlak, vendar je vse to preglasil dež.

PILATUS – 13.8.2008

Potem ko je skoraj celo noč škrebljal po strehi dež, se je zjutraj obetalo precej lepše vreme. Vstali smo zgodaj in se prestavili na parking tik nasproti železnice.

Spodnja postaja zobate železnice na Pilatus

Spodnja postaja zobate železnice na Pilatus

Po zajtrku, takoj ko so se odprle blagajne, sem odhitel kupit karte. Ko mi jih je blagajničarka natisnila, sem opazil, da imam s seboj le drobiž. Kdor nima v glavi, ima v nogah. S kartami sem se vrnil v avtodom, kjer so potekale še zadnje priprave. Ujeli smo prvo vožnjo ob 8.10. Vreme je bilo čudovito, le sem in tja se je privlekla kakšna meglica. V vagonu nas ni bilo veliko, le še dve potnici in nekaj vojakov.

Strmina proge je do 48%

Strmina proge je do 48%

Že prvi breg nas je osupnil. Vzpon je res zelo strm, kar so kazala tudi drevesa okoli nas. Navdušeno smo gledali jezero pod nami, parkirišče je izginilo kot bi mignil. Nekje v gozdu smo se ustavili in vojaki so izstopili. Izgleda, da imajo za vajo dela v gozdu. Pohvalno. Premaknili smo se naprej in se peljali do srednje postaje na Ämsigenu.

V dolini se že zbirajo meglice

V dolini se že zbirajo meglice

Od tu proga poteka po golem svetu, na travnikih so se pasle krave. Ko železnica zavije v steno Esla, proga teče skozi tunele in nad prepadi. Uf, ni za vrtoglave. Še zadnji tunel in že nas je na vrhu hude strmine vlak izpljunil več kot 2000 metrov visoko.

Proga v gornjem delu teče po prepadni polici

Proga v gornjem delu teče po prepadni polici

Na ploščadi pred hotelom Bellevue smo se oblekli, saj je bilo tako visoko kljub lepemu dnevu pošteno mraz. Za ogrevanje smo se po široki potki napotili na Esla, enega izmed Pilatusovih vrhov. Iz vrha se nam je odprl čudovit pogled na pokrajino pod nami, jezero Vierwaldstater in Luzern ter predvsem hribe vse naokoli.

Pogled na Luzern iz Esla

Pogled na Luzern iz Esla

Najbolj so nas navdušili tri in štiritisočaki na jugu, s pomočjo panoramske karte smo uspeli določiti Jungfrau, Eiger in Möncha. Maja je presenečeno ugotovila, da sloviti Eiger ni visok niti štiritisoč metrov. Hja, kako so te tisočice važne… Na vrhu je piramida, ki služi kot odlična zaščita pred strelo za številne turiste, ki se povzpnejo sem gor. Mi smo se ob zgodnji uri sami nastavljali sončku.

Pogled na štiritisočake iz Esla

Pogled na štiritisočake iz Esla

Ko smo se spustili nazaj na ploščad, je bila odločitev hitra. Gremo še na Tomlishorn, najvišji vrh Pilatusa, 2132 metra visoko. Pot do njega se vije po polički, vklesani v prepadno steno. Bližje kot smo bili vrhu, več je bilo travnikov, polnih pisanih rož. Na obronku smo opazili gamse, tudi trije mladiči so bili med njimi.

Prepadna pot proti Tomlishornu

Prepadna pot proti Tomlishornu

Z zanimanjem smo jih opazovali, oni pa nas nazaj. Na vrhu se nam je spet odprl lep razgled naokoli. Vendar so se nad Ämsigenom vedno bolj vlekle meglice. Glodala nas je skrb, da bi se vreme pokvarilo.

Tomlishorn

Tomlishorn

Zato se na vrhu nismo zadrževali predolgo, vrnili smo se po isti poti nazaj in malo pred hotelom Pilatus Kulm zavili v votlino. Ta nas je pripeljala na razgledno ploščad nad Klimsenhornom in nato ob le kratkem vzponu še na tretji vrh Pilatusa, tik nad hoteli. Oberhaupt je visok 2106 metra.

Tudi zmaja se da zajahati

Tudi zmaja se da zajahati

Seveda nismo smeli izpustiti Zmajske poti. Drachenweg je tunel, speljan skozi steno z več razglednimi odprtinami, ki dajejo zadosti svetlobe za hojo. Na stenah so table s številnimi legendami o zmajih na Pilatusu. Prav zmajsko.

Drachenweg

Drachenweg

Ko smo prilezli iz votline, smo se spustili pod hotele in se začeli spuščati proti sedlu med Eslom in Matthornom. Kravji zvonci so odzvanjali tako, da nam je na koncu že zvonilo v ušesih. Tu namreč nima zvonca samo krava vodnica, temveč jih imajo kar vse krave. Iz sedla smo se pričeli vzpenjati proti Matthornu.

Pogled na sedlo s hoteloma in vrh Esla

Pogled na sedlo s hoteloma in vrh Esla

Malo so nas sicer skrbele meglice, ko pa se je skozi njih skoraj prebilo sonce, smo videli, da ne bo hudega. Pot je tekla po travnikih, le en del je bil bolj skalnat, pa še tu je za varnost skrbela debela zajla.

Na vrhu Matthorna

Na vrhu Matthorna

Na vrhu je bil drog z oznako smeri neba, do križa z vpisno knjigo malo nižje je bilo le nekaj korakov. Med tem, ko se nam je nekajkrat odprl meglen pogled na planine nad Alpnachom smo pomalicali. Nazaj smo šli še bolj previdno in se ob tem odločali kako naprej.

Na zahtevnem mestu je debela jeklenica

Na zahtevnem mestu je debela jeklenica

Na sedlu sta punci preizkusili svoje plezalne sposobnosti na veliki skali, potem pa je padla odločitev, da se ločimo. Z Živo sva izbrali krajšo pot do avtodoma. Pod pobočjem Matthorna sva se mimo krav, ki so bile Živi tako zanimive, da je hotela vse fotografirati, spuščali proti potočku, ki teče sredi doline ob pastirskih kočah.

Ali niso v Švici vse Milke vijolične?

Ali niso v Švici vse Milke vijolične?

Tu se je zelo dobro videla trasa železnice, kmalu sva se ji povsem približali. Navdušeni turisti so nama iz vlakcev nahali v pozdrav, midve pa sva hoteli ujeti vsako izmed njih na najbolj zanimivem delu poti.

Vlakec na strmem delu poti

Vlakec na strmem delu poti

Na polovici poti v Ämsigenu sva si malo odpočili in opazovali, kako se srečujejo vlakci. Našteli sva jih kar sedem – štirje so odhajali v dolino, trije pa so imeli pred sabo še pol poti do hotela na vrhu. Preusmerili so kretnice in lahko so vsi, z malce varnostne razdalje, odpeljali svojo pot.

Postaja v Ämsigenu

Postaja v Ämsigenu

Tudi midve sva odšli za njimi proti Alpnachstadu. Planincev, ki bi nama delali družbo, je bilo bolj malo. Ko sva se bližali Spycher – Tunnelu sem zaslišala, kako se bliža še en vlakec. Ustavili sva se toliko, da sem posnela, kako se pelje po strmem delu poti, nato pa se je pot ločila od železniške proge in zavila v gozd. Živa je bila že kar naveličana poti in je venomer spraševala, koliko časa bova še hodili do avtodoma.

Zmaaaaaaaj!

Zmaaaaaaaj!

Vendar je bilo potrebnih še kar nekaj ovinkov. Še dobro, da so ob poti zorele jagode! Zadnji del poti sva se kar naprej prehitevali z mlajšim parom. Obuta sta bila le v športne copate in sta tako na strmejših predelih napredovala počasneje. Ob koncu gozda sva prišli do razcepa poti. Na tablah je za obe smeri pisalo, da vodita do Alpnachstada in Alpnach dorfa. Kam torej? Izbrali sva levo, ker sva se bali, da ne bi prišli predaleč od našega parkirišča.

Pogled na Alpnacher see

Pogled na Alpnacher see

Iz travnikov je bil lep razgled na jezero Alpnacher see, presenetil naju je visok oz. bolje rečeno globok slap. Poti pa kar ni hotelo biti konec. Kolovoz se je prelevil v asfaltno cesto in ta spet v stezico.

Počitek ob poti

Počitek ob poti

Ko sva ponovno prišli do proge je bila na ovinku klop, od katere se Živa ni hotela prav hitro posloviti. Tako sva dočakali kar nekaj vlakcev, ki so se vračali iz Pilatusa, pa tudi takšnih, ki so se tja šele vzpenjali. Naju je sedaj čakal le še majhen košček poti in že sva bili ob vstopni postaji zobate železnice.

Taki zobčeniki poganjajo železnico vedno više

Taki zobčeniki poganjajo železnico vedno više

Prav rade volje sva si v avtodomu sezuli gojzarje in Juretu sporočili, da sva srečno prispeli na cilj. Odgovoril je, da ju z Ajdo čaka še kar nekaj poti, zato sva šli še pred pripravo kosila zaplavat v jezero. Živi se je zdela voda malce premrzla, zato sem sama zaplavala do konca pomola za večje turistične ladje. Vrnili sva se v avtodom in ravno ko je bila pripravljena večerja, se je iz Luzerna vrnil drugi del naše odprave.

Ohlajanje

Ohlajanje

Med tem, ko sta Maja in Živa zavili proti Alpnachstadu, sva midva z Ajdo imela še toliko moči, da se vzpneva nazaj do hotelov in spustiva navzdol proti Kriensu. Med vzponom proti Pilatusu, sva opazovala številne vlakce, ki so vozili proti gornji postaji vedno več turistov. V meglo. Jah, zgodnja ura, zlata ura.

Po ozki polici

Po ozki polici

Na pobočju ob poti pa niso bile le krave. Presenečeno sva opazila trop kozorogov, ki jim je zadišala ista trava. Čisto blizu. Čakala sva, če se bodo ojunačili tropu pridružiti še trije, pa se je potegnila megla in odšla sva naprej. Malo pred vrhom se je spet razgnala, tako da sva videla enega izmed njih, kako je previdno odšel do ostalih.

Kozorogi

Kozorogi

Na vrhu sva šla še enkrat skozi Zmajevo votlino ter pred galerijo našla odcep poti proti Kriensu. Spust do Klimsenhorna je bil strm, pot pa široka. Le na nekaj ovinkih je bila potrebna malo večja previdnost. Kljub temu sem priganjal, saj bi se s pobočja nad nama lahko prikotalil kakšen kamen.

Kapelica pod Klimsenhornom

Kapelica pod Klimsenhornom

Na Klimsenhornu sva pri kapelici počila, popila nekaj soka in pogledala, če je Ajdi nastal kakšen žulj. Pa je bilo vse v redu, zato sva zlezla še na Klimsenhorn, vršiček tik nad kapelico.

Klimsenhorn

Klimsenhorn

Za navzdol sta se kazali dve poti, odločila sva se za krajšo. Najprej je tekla po melišču, potem pa zavila na strma, z gozdom poraščena pobočja. Gondolo, ki je drsela nad nama, sva zaradi megle komaj videla. Sredi skal sva opazila slap, malo za tem pa že ugledala Fräkmünteg.

Fräkmüntegg

Fräkmüntegg

Travniki, na katere sva se spustila, so naju odložili na sredi letnega sankališča, vzpon do začetka pa ni bil prav nič prijeten. Vlekel se je in čeprav je bilo oblačno, nama je bilo pošteno vroče. Pri startu sankališča je bila gneča. Kupila sva karti, dobila navodila in počakala, da sva prišla na vrsto.

Letno sankališče je le kovinska cev

Letno sankališče je le kovinska cev

Prva se je po progi spustila Ajda, za njo pa še jaz. Spust je potekal po nekakšni plehnati cevi, na saneh pa si sedel brez varnostnega pasu. Ajda je kar šibala, pa vendar sem jo na sredi proge ujel. Malo sem počakal, potem pa švignil za njo. Na cilj sva spet pripeljala skupaj. Pripeli so naju na žičnico in odpeljala sva se nazaj do vrha. Vzela sva svoje stvari in spet zastavila korak navzdol. Pot je potekala večinoma po gozdu, prečkala pa sva tudi planino.

Gozdna učna pot

Gozdna učna pot

Ko sva prišla do gozdne učne poti, sva ji sledila ob razlagah o gozdu, vodi in močvirju do igral na Kriensereggu. Ajda se je malo igrala, pa ob pomanjkanju družbe in naraščajoči utrujenosti kaj kmalu tudi naveličala. Izbrala sva pot v dolino, pa se ob pojasnilni tabli učne poti o železni dobi premislila in zastavila po drugi. Kar vlekla se je, še posebej, ker sva bila res že utrujena.

Igrala na Kriensereggu

Igrala na Kriensereggu

Ko sva mislila, da sva končno v dolini, naju je smerokaz z oznako še 40 minut čisto dotolkel. Še bolj pa pojasnila, ki sva jih v vasi Kriens dobila najprej od dveh ženičk, potem pa tudi uslužbenke na spodnji postaji žičnice. Da namreč v Kriensu sploh ni železniške postaje. Poklicala sva že Majo, naj pride po naju, ko pa je Ajda le preveč navijala za vožnjo z vlakom, sva prevoz odpovedala in sedla v avtobus. Ta naju je odpeljal do Luzerna, kjer sva na turističnih informacijah kupila karto za vlak ter izvedela točni vozni red.

Luzern

Luzern

Do odhoda sva imela še petnajst minut, zato sva se sprehodila do mesta z lepim razgledom na leseni most. Nekaj fotk in že sva hitela nazaj na železniško postajo. Vlak je že stal na peronu in skočila sva vanj. Hotel sem še žigosati karto, vendar sem ob strahu, da mi bo vlak z Ajdo odpeljal, končno le ugotovil, da karta ne gre v režo. Tudi prav. Odropotali smo proti Alpnachstadu, se vmes ustavili tudi v Kriensu, sicer malo izven, pa vseeno…

Spet v Alpnachstadu

Spet v Alpnachstadu

Končno sva izstopila na pravi postaji in Ajda je že stekla Maji v objem. Po večerji smo ponovno skupaj odšli do jezera in zaplavala sva tudi midva z Ajdo. Živa je tokrat zbrala več poguma ter se nama pridružila. Še več, sploh ni hotela iz vode. Kar plavala bi in plavala. Prava morska deklica. Še prestavili smo avtodom na mesto, ki smo ga poznali od dneva prej, in že smo spali kot ubiti.

Večerno kopanje

Večerno kopanje

ČEZ INTERLAKEN V EMMENTAL – 14.8.2008

Zjutraj je bilo oblačno in navdušeno smo ugotavljali, da smo dan prej res imeli srečo z vremenom. Odpeljali smo se v smeri Interlakna, prečkali prelaz Brünigpass in se spustili proti Brinzu. Na ovinkih, ki so se spuščali v dolino, se nam je odprl lep pogled na slap, ki je padal čez steno na drugi strani doline. Komaj smo dobro spet zapeljali na avtocesto, že smo pristali na počivališču. Natočili smo vodo, izpraznili odpadno in počakali, da je vzdrževalec pokosil vse vidne in nevidne travice naokoli ter končno odšel, potem pa spraznili še kaseto.

Jezero Brienzer

Jezero Brienzer

Le nekaj korakov je bilo do visokega razgledišča na jezero Brienzer in strme vrhove nad njim. Med tem so nad nami uganjala norčije letala švicarskega vojnega letalstva. Izgleda da so resno vzeli nauk našega bivšega vodje – živite, kot da bo še sto let mir in se pripravljajte, kot da bo že jutri vojna. Mi pa smo se odpeljali naprej. Peljali smo mimo Interlakna in iskali primerno kopališče. Danes smo se namreč po včerajšnjih naporih sklenili predvsem odpočiti.

Plavanje v jezeru Thuner

Plavanje v jezeru Thuner

Obredli smo vrsto vasi in končno ob cesti pred krajem Faulensee parkirali (N46.6726312 E7.7054136). Mestna plaža je bila takoj čez cesto, lepa zelenica je vabila, na vodi jezera Thuner pa je bil splav. Super. Le voda se nam je zdela kar hladna. Vseeno smo šli vsi zaplavat, punci sta skakali iz splava, še posebej Ajda je bila navdušena.

Splav

Splav

Potem ko smo se malo pogreli na sončku, sva šla z Ajdo pogledat, če bi kje v vasi našla kruh. Sami hoteli in restavracije, trgovine pa nobene. Kasneje smo ugotovili, da sva prehodila celo vas in tik pred trgovino obrnila. Jah, se zgodi. Po povratku se je bilo potrebno še enkrat ohladit v jezerski vodi.

Na mestni plaži

Na mestni plaži

Le Maja je zmrznjeno počakala na obali, ostali pa smo skakali v vodo, z Ajdo sva plavala pod splavom, punci sta lovila žogici, ki si jih je podajala ena izmed družin. Jezikovne ovire? Pa kaj še… Pot nas je vodila naprej v smeri Berna, vse dokler nismo zavili proti pokrajini Emmental.

V tej sirarni vrtajo luknje v Emmentalec

V tej sirarni vrtajo luknje v Emmentalec

Gremo seveda pogledat, kako delajo sloviti ementalec. Čez kraj Langnau smo se kotalili proti Affolternu, kjer je predstavitvena sirarna (N47.0639318 E7.7308795). Iz razgledne ploščadi skozi steklo opazuješ dogajanje v sodobni sirarni in tako vidiš vse postopke pri izdelavi sira. Premešali so mleko, ga sterilizirali, napolnili kolute in nanje položili papirnato označbo sira, odlili sirotko, ga obrnili na glavo.

Tako nastaja znani sir

Tako nastaja znani sir

Koliko opravil, da dobiš kolut sira! Okoli so razpostavljeni predmeti, ki so se za sirarstvo uporabljali nekoč, v kleti pa zorijo ementalci.

Zorilnica

Zorilnica

V bližnji stari sirarni tudi še danes prikazujejo izdelavo sira v starih časih in kakšen kolut tudi izdelajo. Poleg stojita tudi pekarna in prodajalna spominkov. Itak. Mi smo si za spominek kupili malo ementalca, punci sta morali preplezati vsa plezala, Maja pa je naredila večerjo. Ko smo pojedli, smo opazovali italijane, ki so se množili na parkirišču z namenom mirnega spanja.

Pokrajina Emmental

Pokrajina Emmental

Mah, večer je še mlad, mi gremo proti Bernu, smo si rekli. Po vijugasti cesti smo se spustili do Burgdorfa, šli proti avtocesti in na počivališču ob njej izbrali mesto, kjer se hrup iz ceste ni slišal. Z Majo sva še kupila kruh v trgovini, potem pa smo kar hitro ob prvih dežnih kapljah zaspali.

BERN – 15.8.2008

Zjutraj smo pozajtrkovali, potem pa brez težav našli pot do živalskega vrta Dählhölzli. Vse naokrog so bile modre cone in parkirišča z omejitvijo šest ur in presneto drago parkirnino – dva franka na uro. Nič nam ni bilo všeč, saj smo nameravali tu ostati cel dan.

Otroški živalski vrt

Otroški živalski vrt

Med tem ko sta šli punci božat koze, opazovat bobre, konje ter prašiče, sem naštudiral parkirišča v okolici. Odpeljali smo se do kampa, nedaleč proč, kjer pa so na veliko, na pol prazno parkirišče spuščali le svoje goste. Tudi če plačaš, ni varijante. Slaba poslovnost, ni kaj. Odpeljali smo se nazaj, parkirali na modri coni in nastavili parkirno uro. Uro in pol gratis. Kar ne moreš verjeti ob siceršnjih cenah parkiranja.

Medved je rad v vodi

Medved je rad v vodi

Odšli smo v živalski vrt in pohiteli proti ogradi z medvedi. Komaj smo našli pot, pa vseeno pravočasno ujeli hranjenje. Eden izmed medvedov se je navdušeno metal v vodo in plaval za jabolki, tako da je bil pravi užitek skozi šipo opazovati zverino med čofotanjem. Drugi se je komaj potrudil do korenčkov.

V živalskem vrtu so tudi divje zveri

V živalskem vrtu so tudi divje zveri

Sprehodili smo se mimo divjih mačk ter sov, pingvini so se skrivali v votlinicah, volkova pa sta nas prav zvedavo opazovala tik ob ograji. Gorskih koz smo videli dovolj že na Pilatusu, svizcev pa ni bilo na spregled, mogoče so ravno v tovarni zavijali čokolado. Kdo bi vedel.

Evropski bizoni

Evropski bizoni

O evropskih bizonih smo izvedeli marsikaj, predvsem pa o njihovi poti v Rusijo. Tam so z njimi naselili njihovo siceršnje naravno okolje. Modras se nam ni mogel skriti, videli smo vrsto tjulnjev, tudi mladičev.

Mladič tjulna

Mladič tjulna

Jaz sem odšel prestavit avto na parkirišče ob živalskem vrtu, punce pa so med tem odkrile, da je v vivariju marsikaj zanimivega. Odkrile so opice, termite, žabe, kuščarje, legvane in ribe.

Legvan

Legvan

Na izhodu so bili flamingi, do avtodoma pa so se prebile skozi otroški živalski vrt, kjer pa koz ni bilo na spregled. Dež se je spet okrepil, zato smo naredili kosilo, pomili posodo, potem pa odšli v center mesta Bern.

Bern

Bern

Mimo dvorca, kjer je danes zgodovinski muzej mesta Berna, smo šli po mostu čez reko Aare. Okljuk te reke objame stari del mesta. Najprej smo zavili na Bundesplatz. Parlament je bil že zaprt, pa se punci nista pretirano sekirali.

Parlament

Parlament

Precej bolj ju je navdušil vodomet, kjer voda iz 26 lukenj (po ena za vsak švicarski kanton) šprica v različnih zaporedjih. Punci sta nekaj časa lovili razmake, potem pa skakali skoraj bolj tam kjer je špricalo. Majina jeza ni nič pomagala, šele premik proti katedrali je obetal počasno naravno sušenje.

Vodomet na Bundesplatzu

Vodomet na Bundesplatzu

Tokrat smo bili pravočasni in uspelo nam je priti v katedralo še preden jo zaprejo. Že pred vhodom nas je navdušil portal z upodobitvijo zadnje sodbe, v notranjosti pa poleg visokih obokov predvsem čudovita pisana stekla okoli oltarja. Impresivno.

Zadnja sodba iz portala stolnice

Zadnja sodba iz portala stolnice

Ko nas je katedrala spet stresla na Münsterplatz, smo zavili na Kramgasse, se ozrli na Zytglogge (slovito uro na stolpu) ter se mimo številnih vodnjakov, ki so sicer značilnost Berna, odpravili proti Bärengrabnu. Tam notri imajo zaprte medvede, sicer simbol Berna. Vendar so bili na večernem počitku, tako da jih ni bilo več možno videti. Mah, saj tisti v živalskem vrtu tudi štejejo…

Rosengarten

Rosengarten

Maja in Živa sta bili utrujeni, tako da po sprehodu do turistično informacijskega centra nista imeli nobene volje za kakršenkoli vzpon. Midva z Ajdo pa se nisva dala in sva se vzpela še do Rosengartna, parka na hribčku nad Aaro, od koder se nama je odprl lep pogled na mesto pod nama.

iz Rosengartna je lep pogled na mesto

iz Rosengartna je lep pogled na mesto

Sprehodila sva se po parku, občudovala ribnik s koi krapi ter rozarij s čudovitimi vrtnicami. Dež, ki ga je bilo ta dan res veliko, je na cvetovih pustil kapljice, ki so izgledale kot biseri. Na mokre stole se nisva posedla, potrebno je bilo nazaj. Maja in Živa sta naju namreč že nestrpno čakali.

Vrtnica

Vrtnica

Ujela sva jih na Nydeggbrücke in skupaj smo odšli nazaj proti Zytgloggu, ki naj bi ob šestih spet odbijal čas. Vmes smo firbčno gledali v luknje ob robu ulice, ki odpirajo stopnice v kleti pod hišami. Podjetni bernčani so v njih ustvarili raznorazne trgovinice in lokalčke. Iznajdljivo.

Zytglogg

Zytglogg

Pred Zytgloggom se je nabrala že množica turistov. Ob šestih so se figure ob koledarju malo vrtele naokoli, nato pa je zlati možicelj na vrhu stolpa odbil uro. Hm, ura v Pragi nas je bolj prevzela.

Figure ob koledarju se premikajo

Figure ob koledarju se premikajo

Obrat po Rathausgasse, mimo mestne hiše in hiter pogled v cerkev Sv. Petra in Pavla. Potem pa iskanje trgovine s kruhom. V Coopu ga niso imeli, v Migrosu pa. In to presenetljivo poceni. S štruco pod roko smo se čez Bundesplatz napotili nazaj proti avtodomu.

Eden od številnih mestnih vodnjakov

Eden od številnih mestnih vodnjakov

Po večerji smo se z avtodomom prestavili v bližino trga Helvetia in z Ajdo sva odšla čez Aaro nazaj do Bundesplatza. Ponoči je 26 vodnih curkov osvetljenih, barve se menjajo. Ajda je spet skakala med vodnimi izstrelki in skušala ostati suha. Precej neuspešno. Jaz sem med tem ostal s fotoaparatom varno na suhem.

Brezplačno tuširanje

Brezplačno tuširanje

Skozi zaprta vrata sva pokukala še v stavbo parlamenta, potem pa odšla nazaj do avtodoma. Čeprav nas je navigacija malo hecala, smo brez večjih težav našli pravo pot proti jugu, se po avtocesti odpeljali v smeri Ženevskega jezera ter na počivališču, dovolj odmaknjenem od avtoceste, da se vozil sploh ni slišalo, mirno prespali.

Parlament in pisani vodomet

Parlament in pisani vodomet

MONTREUX, GRAD CHILLON, ŽENEVA – 16.8.2008

Zjutraj smo se odpeljali dalje proti Montreuxu in Ženevskem jezeru. Ker smo imeli podatke, da je ob jezeru oskrbna postaja, smo sledili oznakam za športni center in tik ob njem res našli na parkirišču več avtodomov in oskrbno postajo (N46.4399123 E6.8900325).

Ženevsko jezero

Ženevsko jezero

Natočili smo vodo, spraznili kaseto in nato sklenili na čudovit, sončen dan, ostati tu. Zato sem parkiral avtodom pod balkon hale, plačal parkirnino, potem pa smo si nadeli rolarje in po obalni poti odrolali proti gradu Chillon. V Montreuxu je bilo kar živo ljudi, spomenik Miles Davisu je nakazoval, da je ena od največjih znamenitosti tega mesteca ravno Jazz festival.

Rolanje po promenadi pod Montreuxom

Rolanje po promenadi pod Montreuxom

Na informacijah smo dobili vremenske obete za naslednje dni, potem pa že rolali naprej. V gradu smo rolarje lahko spravili v res velike omarice in se napotili po gradu. Sledili smo oznakam ter zloženki z opisom vseh soban, ki smo jo dobili na vhodu.

Grad Chillon

Grad Chillon

Najprej smo se tako spustili v klet, kjer so bila skladišča ter seveda ječe. Tam leži tudi ječa Bonivard, kjer je bil zaprt Francois Bonivard, kar je opisal sloviti Lord Byron v svoji povesti The Prisoner of Chillon.

V kleti so bila nekoč skladišča ter ječa

V kleti so bila nekoč skladišča ter ječa

Pogledali smo v Krypto in se nato odpravili v bivalne prostore Kastalanov. Številne sobe z deloma originalnim pohištvom in opremo so zanimive in odkrivajo način življenja v utrdbi ob Ženevskem jezeru. Najbolj smo se seveda nasmejali stranišču, preprosti leseni deski z dvema odprtinama in pod njima luknjo do jezera.

To desko so grele številne grajske riti

To desko so grele številne grajske riti

Številne sale, jedilnice, spalnice, kapele, sobe za goste ter posebne sobane gospodarja gradu so služile v svoji zgodovini več lastnikom. Ločijo se tri obdobja in sicer čas Savojcev, Bernskih gospodov ter kantona Waadt, ki je še danes lastnik gradu.

Prostori grajske gospode

Prostori grajske gospode

Vseh prostorov, vključno z dvorišči je kar 46, tako da si je za ogled potrebno rezervirati nekaj časa. Sprehod po obzidju odpira pogled na Ženevsko jezero, najlepši pa je seveda iz stolpa na sredi gradu. V stolpu je tudi kar nekaj orožja, predvsem različnih helebard. Deloma so originali, deloma pa gre za replike.

Helebarde

Helebarde

Prehod po stopnicah na vrh stolpa je ozek, tako da je ob gneči potrebno nekaj potrpežljivosti. V eni od sob je predstavljena zgodovina gradu, predvsem njegova širitev vse od prvih zidov do današnjega izgleda.

Grad je ena najbolj obiskanih švicarskih znamenitosti

Grad je ena najbolj obiskanih švicarskih znamenitosti

Kar malo utrujeni smo si nadeli rolarje in se odpeljali do bližnje prodajalne sladoleda. Zaslužili smo si ga. Prodajalka nas je hotela opetnajstiti, vendar smo ji pokazali, da se tudi v Sloveniji učimo računati do pet. Niti opravičila se ni, ko smo s sladoledi v rokah počasi rolali nazaj mimo Montreuxa proti avtodomu.

Z rolerji nazaj proti avtodomu

Z rolerji nazaj proti avtodomu

Tam smo ugotovili, da se je ob jezeru pod parkiriščem nabralo kar nekaj navdušenih kopalcev. Zato smo tudi mi v avtomat za plačilo parkirnine vrgli nov kovanec ter si šli oddahnit na plažo. Seveda smo tudi zaplavali, se stuširali in nato odpeljali naprej mimo Villenueuva proti Franciji.

Namakanje v Ženevskem jezeru

Namakanje v Ženevskem jezeru

Vozili smo skozi vasice ter mimo gradov, ob stalnem pogledu na jezero. Mejo smo prečkali tako, da skoraj nismo vedeli. V Evianu, znanem termalnem središču, smo nameravali narediti postanek. Vendar je bil kraj povsem zaparkiran, niti kolesa ne bi mogel stisniti med avtomobile na parkiriščih.

Vožnja ob Ženevskem jezeru

Vožnja ob Ženevskem jezeru

Izgleda da sončno sobotno popoldne ni najboljši čas za obisk teh term. Pa nič, gremo pač dalje. Malo pred švicarsko mejo smo zavili do Leclerca. Hostesa, ki je itak znala samo francosko, je takoj, ko je zagledala ugledna gosta, odrinila plastične kozarčke in nama vino natočila v steklene. Seveda je bilo zlato medaljo iz Pariza potem potrebno preseliti tudi v voziček. Pa še prav poceni je bila. Nakupila sva še ribe, kruh in druge potrebščine, nato pa smo pot nadaljevali proti Ženevi.

Ženeva iz počivališča ob jezeru

Ženeva iz počivališča ob jezeru

Ob jezeru smo opazili nekaj zanimivih parkirišč, tudi ob cesti se je nekaj avtodomov precej postrani parkiralo. Pa nisem uslišal Maje, tiščali smo v center, ugotovili, da je tudi tu v soboto popoldan kar živahno in tako vsa parkirišča polna. Sledil je seveda obrat in povratek do počivališča ob jezeru (N46.2280961 E6.1859883). Na srečo vsaj gneče na cesti ni bilo. Parkiranje je bilo dovoljeno za dve uri, vendar zvečer in ponoči neomejeno, prostora pa dovolj. Super. Nadeli smo si rolarje ter odrolali proti centru. Šli smo do turističnih informacij, da bi nam nekdo pojasnil, zakaj sloviti vodomet Jet d’Eau ne dela.

Na Place Neuve

Na Place Neuve

Pa so bile že zaprte in ravno ko smo na glas razmišljali kam naprej, je k nam pristopil nek fant in začudeno vprašal, če slučajno govorimo slovensko. Seveda smo študentu, naše gore listu, segli v roko. Pojasnil je, da vodomet včasih tudi malo izklopijo, sploh, če je slabo vreme. Mogoče bo pa jutri delal, je še rekel, potem pa odhitel dalje. Odrolali smo do Novega trga (Place Neuve) in tam na robu parka opazili vrsto šahovnic, naslikanih na tla.

Šah-mat

Šah-mat

Ena je bila še prazna in takoj smo udarili partijo. Še preden bi se vedno bolj vroč spopad med črno-belimi figurami uspel do konca razplamteti, sva z Majo na nezadovoljstvo otrok, odpiskala odhod. Večerilo se je, čakalo pa nas je še rolanje do avtodoma.

Večerni utrip mesta

Večerni utrip mesta

Spustili smo se nazaj do jezera, se pofočkali pri znameniti cvetlični uri (Horloge Fleurie), ki je bila letos seveda v znamenju nogometa, potem pa navdušeno ugotovili, da vodomet dela. Odrolali smo po obali do ozkega pomola, ki vodi do njega. Punci sta nezainteresirano sedli na tla, jaz pa sem se z rolerji prebijal po sumljivi podlagi vedno bližje.

Jet d'Eau

Jet d'Eau

Ko bi zaradi udolbine v kamnitih blokih skoraj stmoglavil v vodo in je presenečeni mimoidoči Francoz vzkliknil nekaj o pazljivosti, sem raje snel rolarje in se do vodometa in naprej do konca pomola odpravil kar peš. Po povratku se mi je pridružila še Ajda in še enkrat sva, tokrat oba bosa, ponovila mojo pot. Vrnila sva se seveda povsem mokra in prepihana.

Vodomet brizga vodo s hitrostjo 200 kilometrov na uro

Vodomet brizga vodo s hitrostjo 200 kilometrov na uro

Vodomet brizga s hitrostjo 200 kilometrov na uro vsako sekundo skoraj 500 litrov vode več kot 120 metrov visoko. Tako naj bi bilo v vsakem trenutku v zraku kar sedem ton vode. Seveda ob ponovnem padcu vode v jezero nastane močan piš, kapljice vode pa nosi vse naokoli. Osvežilno.

Pred vodometom

Pred vodometom

Ko smo odrolali nazaj proti avtodomu je bila pot vedno bolj temna. Dokler se mi niso posvetila zvezdice, ko me je na tleh skriti ležeči policaj katapultiral preko sebe. Ves razstavljen sem se pokonci spravil ravno tako hitro, da sem posvaril punce. Raje smo zavili na kolesarsko stezo ob glavni cesti in ugotavljali, da je fotoaparat na srečo še cel. Ob obali je bilo sicer precej živo. V kinu na prostem so vrteli film, na dveh koncih je bila živa glasba.

Ženeva by night

Ženeva by night

Tudi na našem parkingu se je zvečer marsikaj dogajalo, tako je kazalo govorjenje, glasba, ustavljanje športnih avtomobilov in motorjev ter prepiri pozno v noč. Vsaj dokler smo jih še slišali. Nas so pustili na miru, tudi španski kombi, ki je ponoči parkiral za nami je izgledal cel. Da pa je bila noč vroča, je kazalo razbito steklo v bližini.

ŽENEVA, LAUSSANE – 17.8.2008

Zjutraj smo pozajtrkovali, itak zgodnji kot vedno. Čeprav nas je čas že malo priganjal, smo vseeno trmarili proti stavbi Združenih narodov in muzeju Rdečega križa. Malo smo kolovratili in prepričevali redarje, saj je mimo ravno potekala kolesarska dirka. Na koncu so nam še pomagali, da smo se kulturno sparkirali.

Spomenik pred muzejem Rdečega križa

Spomenik pred muzejem Rdečega križa

Vodniček obljublja, da je muzej Rdečega križa ter Rdečega polmeseca admission free. Vendar so nam na vhodu pokazali, da je Lonely planet zanje pač verjetno Mars. Ker se mi je zdelo, da je prispevek, ki ga vsako leto plačam lokalnemu odborniku za Rdeči križ čisto zadosti, hkrati pa otroci za muzej niso kazali čisto nobenega zanimanja, smo si ogledali le skulpture pred muzejem, stavbo Združenih narodov na drugi strani, nato pa smo se odpeljali nazaj proti centru.

Stavba združenih narodov

Stavba Združenih narodov

Uspelo nam je parkirati čisto blizu novega trga (Place Neuve) in najti nekoga, ki je znal toliko angleško, da nam je potrdil, da smo tiste francoske čačke na parkirni tabli razumeli prav in da je v nedeljo parkiranje zastonj.

Nekoč niso služili za igračo

Nekoč niso služili za igračo

Napotili smo se v breg in po ozkih ulicah starega mesta mimo topov, izredno primernih za plezanje, prišli do katedrale St. Pierre. Sprehod po notranjosti smo zaključili z vzdihom – cerkev kot cerkev. Visoki oboki, nekaj lepih, pisanih steklenih oken.

Bazilika Notre Dame

Katedrala St. Pierre

Precej bolj zanimiva so bila igrala ob katedrali ter pogled proti jezeru čez mestne strehe. Spustili smo se po hribu, preverili čas ob cvetlični uri in posedeli ob jezeru.

Cvetlična ura (Horloge Fleurie)

Cvetlična ura (Horloge Fleurie)

Tam sta punci enega od dreves izkoristili za gugalnico, vsi skupaj pa smo opazovali »kip« na promenadi. Ni slabo, kljub vročemu sončnemu dnevu, se tip ni niti potil. Vsekakor pa je zaslužil vsak frank, ki ga je dobil.

Ob Ženevskem jezeru

Ob Ženevskem jezeru

Pod cerkvijo smo se mimo majhnih lokalčkov in gostilnic vračali proti avtodomu. Ko smo prišli do Parc de Bastions, sta punci stekli naprej pripravit šahovsko polje, midva z Majo pa sva si ogledala še ogromen spomenik reformaciji, tik nasproti univerze. Sto metrov dolg in skoraj deset metrov visok deluje res impozantno in se poklanja voditeljem reformacije iz 16. stoletja – Guillaumu Farelu, Jeanu Calvinu, Theodorju de Bezeju in Johnu Knoxu.

Spomenik reformaciji

Spomenik reformaciji

Punci sta že čakali na naju in na dveh »tablah« smo se udarili v šahu. Jaz proti Ajdi in Maja proti Živi. Ko smo odigrali, kdo je zmagal niti ni važno, nas je Ajda še poučila, kako se igra dama. Potem pa smo se odkotalili mimo gledališča čez Place Neuve nazaj do avtodoma.

Kam naj umaknem kralja?

Kam naj umaknem kralja?

Izvili smo se iz mesta, našli pravo pot do avtoceste in odpeljali nad jezerom proti Lausanni. Vmes smo na počivališču naredili kosilo ter dotočili vodo, spraznili stranišče ter odpadno vodo. V Lausanni smo zapeljali po cesti ob jezeru, mimo olimpijskega muzeja in pogledovali za primernim parkiriščem.

Olimpijski muzej v Lausanni

Olimpijski muzej v Lausanni

Malo naprej od muzeja je bilo obračališče, ob njem pa parkirišča ter tudi že en avtodom. Zapeljal sem tja, da pač obrnemo, če ne bo nič prosto. Ravno se je nekdo basal v avto, pa potem nikamor premaknil. Ker se nam ni mudilo, smo še malo buljili v karto, v tem pa sta prišli dve punci, sedli v avto in odpeljali. Super.

Sprehod ob Ženevskem jezeru

Sprehod ob Ženevskem jezeru

Ko smo se sparkirali je Živa v veliko »zadovoljstvo« Maje takoj zlezla na bližnje drevo, potem pa smo se čez olimpijski park z različnimi skulpturami vzpeli do muzeja.

Mož z dežnikom

Mož z dežnikom

Otroci so bili tokrat za spremembo navdušeni za muzej in tako smo kupili družinsko vstopnico. Presneto drago, da si ogledaš nekaj prešvicanih dresov. Ma, saj ni samo to. V prvem delu, tik ob vhodu, smo si ogledali olimpijske plamenice in kratek film o olimpijskem gibanju in duhu. Potem pa smo poniknili v zgodovino športa in se mimo kotička posvečenega Pierru de Coubertinu usmerili na različne »spominke« iz dosedanjih olimpijskih iger moderne dobe.

Olimpijske plamenice

Olimpijske plamenice

Seveda smo še posebej iskali tiste s podobo Sarajevskega Vučka. Pogledali smo si razstavo, posvečeno izgradnji olimpijskih prizorišč v Pekingu ter se napotili v drugo nadstropje. Večji del razstave se iz razdalje vidi sicer tudi brez vstopnice, če se vzpenjaš proti restavraciji. A ko prideš blizu, imaš ob vsaki skupini predstavljeno posamezno skupino športov in navedene športne panoge, v katerih se na olimpijskih igrah nastopa.

Poletni športi

Poletni športi

Poleg so različni športni pripomočki, ki so jih uporabljali športniki, posebej je predstavljen doping ter njegove nevarnosti. Na drugi strani nadstropja so na enak način predstavljeni zimski športi, možno si je ogledati film o olimpijskih igrah z izseki iz različnih iger ter na tabli opazovati vožnjo boba ali sank po progi. Poleg so tudi kompleti medalj iz dosedanjih olimpijskih iger.

Olimpijske medalje

Olimpijske medalje

Majhen delček je posvečen tudi paraolimpijskim igram. Ob izhodu je bil postavljen zanimiv kostum, s katerim so drsalci v Torinu »nosili« ogenj. Tudi v drugem nadstropju je bila ena soba posvečena olimpijskim igram v Pekingu, predstavljena so bila posamezna prizorišča ter zabavno razlike med zahodno in vzhodno kulturo. Navdušujoče.

Zimski športi

Zimski športi

Ob restavraciji je razgledna terasa, čez dan so tam potekali tečaji kaligrafije. Še na hitro smo se sprehodili skozi oddelek numizmatike, kjer so predstavljene različne znamke z olimpijsko vsebino, pa tudi kovanci in nekateri drugi predmeti, povezani z igrami. Muzej se sicer uradno zapre ob šestih, ker pa je bil čas olimpijskih iger in so v dvorani potekali prenosi na velikem platnu do osmih zvečer, je izgleda tudi muzej podaljšal obratovalni čas. Ko je bila ura že preko šeste so namreč še veselo prodajali vstopnice.

Olimpijski ogenj

Olimpijski ogenj

Mi smo se le še sprehodili mimo olimpijskega ognja in si v olimpijskem parku ogledovali zanimive in zabavne skulpture na temo olimpiade, potem pa zašibali proti centru mesta.

Kolesarji

Kolesarji

Maja ga je obetala tam nekje visoko nad jezerom. Ko smo bili vsi prešvicani nekje sredi klanca, smo imeli vzpona dovolj. Raje smo se vrnili do avtodoma in se z njim odpeljali po strmini, zaokrožili po centru mimo cerkve Eglise St.-Francois in nato le odkrili parkirišče čisto blizu katedrale de Notre-Dame. Vzpeli smo se do nje, pokukali naokoli, predvsem pa se ozrli na mesto, ki je ležalo pod nami. Pozen večer seveda ni dajal nobenega dvoma, katedrala je bila zaprta.

Lausanne s katedralo de Notre Dame

Lausanne s katedralo de Notre Dame

Zato smo jo mahnili navzdol, čez trg Place de la Riponne mimo Palais de Rumine nazaj do avtodoma. Izvili smo se iz mesta, našli pot do avtoceste in na prvem počivališču natankali gorivo (N46.5049759 E6.7090611). Presenečeno smo ugotovili, da je poleg tudi oskrbna postaja, zato smo se ustavili še pri njej in se tako izognili vožnji proti centru Montreuxa.

Pogled na Lausanne in Ženevsko jezero izpred katedrale

Pogled na Lausanne in Ženevsko jezero izpred katedrale

Pot smo nadaljevali mimo Siona, kjer sta se v temi na dveh sosednjih gričkih sredi kraja svetila grad in cerkev, vse do konca avtoceste. Malo smo taktizirali pri počivališčih, saj smo hoteli pripeljati čim dlje. Ko je bilo avtoceste konec, pa smo resno začeli gledati, kje bi prespali. Našli smo lepo in ravno parkirišče ob cesti, kjer sva z Majo pripravljala še zadnje podrobnosti za naslednji dan. Punci sta tako že lep čas spali. Ko sem tudi jaz že utonil v spanec, pa Maja s pripravami še ni bila gotova.

BREITHORN, KLEIN MATTERHORN, ZERMATT – 18.8.2008

Budilka na telefonu me je zbudila ob štirih zjutraj, malo kasneje sem zbudil še Majo. Punci sva pustila spati, med tem ko smo se odpeljali proti Vispu in tam zavili za Täsch. Mestece je sedaj glavno parkirišče za Zermatt, ki je kraj brez avtomobilov. Dovoljeni so le električni.

Na vlaku proti Zermattu

Na vlaku proti Zermattu

Presenečeni smo bili, ker je bilo ob cesti kar nekaj počivališč ter parkirišč. Če bi to vedeli, bi zvečer peljal dalje in bi bilo danes lahko vstajanje kasnejše. Ob prihodu v Täsch, smo skušali najti obljubljeno parkirišče za avtodome. Ugotovili smo, da parkiranje obljublja tudi vrsta posameznikov ob glavni cesti. Pri enem nas je premamil napis 5 frankov za cel dan, zato smo zavili na parkirišče za črpalko in parkirali ob kombijih, avtomobilih in tudi nekaj avtobusih.

Jutro v Zermattu

Jutro v Zermattu

Ko sem se sprehodil do železniške postaje, sem ugotovil, da vlak vozi vsakih 20 minut. Ker smo hoteli ujeti žičnico ob sedmi uri, je to pomenilo, da moramo biti že dvajset minut čez šest na postaji. Uf, čez pol ure. Bujenje punc, dokončne priprave, hitro kuhanje zajtrka, ki ga bomo pojedli spotoma. Kljub temu, da smo imeli že kar nekaj pripravljeno, seveda panika. In potem šprint do železniške, nakup kart v zadnjih sekundah in skok na vlak. Uspeli smo!

Matterhorn v jutranjem soncu

Matterhorn v jutranjem soncu

V Zermattu smo sledili tablicam za Matterhorn glacier paradise. Še dober kilometer je bil skozi vas do spodnje postaje gondole. Pa nam je čas ob pogledu na s soncem obsijani Matterhorn kaj hitro minil. Kupil sem karte in že smo se z jajčki zapeljali do Furija, od tam pa z gondolo do Trockener Stega. Gondola s katero bi morali naprej je bila že nabito polna, zato smo po obljubi, da gre čez deset minut druga, raje čas prepustili pripravi.

Gondola proti Matterhorn glacier paradisu

Gondola proti Matterhorn glacier paradisu

Nadevanju plezalnih pasov, gamaš, vponk in druge opreme. Skoraj prazna gondola nas je odložila na Matterhorn glacier paradisu oziroma Klein Matterhornu. Skozi tunel smo prišli do smučišča in se čezenj napotili do ledenika in začetka poti na Breithorn. Živi sem navezal improvizirani plezalni pas, razvili smo vrv in se nanjo navezali.

Breithorn

Breithorn

V roke smo prijeli cepine in palice ter se odravili čez plato nad visečim ledenikom proti Breithornu. Jaz sem priganjal, tako da je bila Maja kar malo jezna. Dan je bil čudovit, brez oblačka, razmere pa odlične. Svež sneg je dajal varnost pri stopinjah, tudi o kakšnih razpokah ni bilo ne duha, ne sluha.

Hoja preko ledeniškega platoja

Hoja preko ledeniškega platoja

Pred strmino smo počili in si nadeli dereze, potem pa zakorakali v dolgo prečko. Punci sta bili že kar utrujeni, zato sva jih z Majo spodbujala. Tudi številni počitki so bili potrebni. Višinska razlika do vrha je majhna, zato pa velika višina in predvsem pomanjkljiva aklimatizacija zahtevata svoj davek.

Počivališče pred strmo prečko

Počivališče pred strmo prečko

Najprej me je počasen tempo motil, potem pa sem opazil, da ima Maja prav. Tudi drugi niso bili veliko hitrejši. Ko sta punci že obupovali, se je pred nami pokazal vrh. Zavili smo desno in kot bi mignil smo se že drenjali ob množici drugih pohodnikov.

Na vrhu

Na vrhu

Počili smo in ogreli premrzle noge, zamenjali nogavice s toplimi, stopili še nekaj korakov prav do vrha, kjer smo poslikali vse naokoli in naprosili, da je nekdo slikal tudi nas. Italijan, ki je v navezi pripeljal tudi majhnega dečka je ponosno povedal, da je star devet let. Ko je slišal, da sta naši stari osem in deset, je puncama navdušeno čestital.

Breithorn - 4164 metrov nad morjem

Breithorn - 4164 metrov nad morjem

Tudi drugi pohodniki so ju že med vzponom spodbujali, starejši možakar je povedal, da je pred leti na vrh prišel tudi s svojima hčerkama. Z vrha 4164 metrov visokega Breithorna se nam je odpiral čudovit pogled na Matterhorn, na skupino Monte Rose z Dufoufspitze ter ledenike pod nami. Čudovito.

Dufourspitze

Dufourspitze

Ajda se je med spustom ogrela, tudi pihalo ni tako kot na vrhu, zato je prav navdušeno hodila. Živa je sprva še malo cmerikala, potem pa je tudi ona pričela uživati v spustu in ob prihodu na počivališče pod strmino sta bili že obe razigrani. Dolg počitek in pospravljanje dela opreme nam je dal moči za povratek čez ravni del.

Med spustom

Med spustom

Čeprav je bila ura že čez poldne, je sneg še vedno odlično držal in prav prijetno je bilo hoditi. Le na zaščito pred soncem smo malo pozabili, čeprav smo kremo sicer imeli s seboj. Na srečo razen malce pordelih noskov ni bilo hujšega.

Počitek

Počitek

Ko smo prispeli nazaj pod Klein Matterhorn, smo pospravili še preostalo opremo, potem pa odkorakali še nekaj metrov v breg do tunela. Tam smo počili, potem pa izmenjaje brez težke opreme odšli v ledeno jamo. V ledenik izkopana ledenica ima nekaj kipov živali, avtomobila, steklenice.

Ledena jama in prava forma viva

Ledena jama in prava forma viva

Bolj zanimiv je bil pogled na pravo ledeniško razpoko. Tako, od spodaj. Ko sva čakala, je Ajda v mojem naročju zaspala, zato sta na razgledišče na vrhu malega Matterhorna odšli najprej Maja in Živa, potem pa še midva z Ajdo. Čudovit razgled je bil vse naokoli. Ledenik je ležal pod nami, Matterhorn se je svetil v daljavi, pa vseeno nama je pogled najbolj privlačil Breithorn.

Breithorn iz Klein Matterhorna

Breithorn iz Klein Matterhorna

Po vseh skrbeh, kako bo z opremo, vremenom, višino, se nam je vzpon posrečil. Špica. Gondola nas je odpeljala nazaj v dolino do Trockener Stega, od tam pa na naše presenečenje proti Schwarzsee paradisu. Šele v dolini smo ugotovili, da direktna povezava do Furija ne dela. Schwarzsee paradies leži tik pod grebenom Matterhorna, zato se z njega odpira eden najlepših pogledov na to markantno piramido.

Matterhorn

Matterhorn

Čisto nič nismo bili nesrečni zaradi »ovinka«. Čudovito. Spust nazaj v dolino preko Furija je bil zabaven zaradi nemškega para, ki je po naši govorici ugotavljal ali smo Srbi ali Madžari. Seveda smo ponosno pojasnili, da bo to kar Slovenija. Čeprav v naši domovini še nista bila, pa sta jo kar dobro poznala.

Zermatt

Zermatt

Ob izstopu iz gondole smo se dobro spočili na klopci, pomalicali, kupili kartice in jih nižje ob reki Matter Vispa, ki teče skozi vas, na prijetni klopci tudi napisali. V vasi smo se ustavili v cerkvici, pogledali na pokopališče, kjer stoji spomenik gorskim vodnikom, ki so umrli ob vodenju svojih klientov v gore ter se smejali električnim avtomobilčkom oglatih oblik, ki so v tem kraju edini dovoljeni.

Počitek ob reki Matter Vispa

Počitek ob reki Matter Vispa

Mi, pravi gorniki, smo se seveda zmrdovali nad mondenostjo znanega gorskega kraja in številnimi trgovinami prestižnih blagovnih znamk. Na turističnih informacijah smo ravno pred zaprtjem pobrali nekaj prospektov, potem pa že kupili karte za vlak in se odpeljali nazaj proti Täschu.

Spomenik gorskim vodnikom

Spomenik gorskim vodnikom

Tam smo na recepciji našega parkirišča plačali 12 frankov. Avtodom je pač velikoooooo večji kot osebni avto. Ja, itak. Sicer pa, če avtobusi plačajo 30 frankov, smo še kar dobro prišli skozi. Na parkingu smo naredili še večerjo, potem pa peljali po dolini navzdol.

Pogled na Breithorn in Klein Matterhorn iz parkirišča

Pogled na Breithorn in Klein Matterhorn iz parkirišča

Za Vispom, ko smo nos avtomobila usmerili proti Münstru, se je začelo počasi temniti. Ob cesti ni bilo nobenega pametnega parkirišča, kar pa punci ni motilo, saj sta utrujeni zaspali. Končno sva z Majo v bližini Fiescha zagledala prijetno parkirišče s klopcami in parkiranim avtodomom (N46.4105563 E8.1505202). Takoj smo se nalimali zraven. Sedaj sva tudi midva z Majo lahko končno skočila v posteljo in utrujena utonila v spanec.

FURKAPASS, KLEIN FURKAHORN, OBERALPPASS – 19.8.2008

Zjutraj se nam ni prav nič mudilo. Ko smo se zbasali iz postelje, je Maja pomila posodo in šele nekaj čez enajsto smo se odpeljali naprej. Kmalu smo pripeljali do našega prvega današnjega cilja – vasice Münster.

Münster

Münster

Znana je po svojih tipičnih, lesenih hiškah, lepo okrašenih s cvetjem. Parkirali smo pred občinsko stavbo in se napotili po kraju. Navdušile so nas hiše, postavljene na stebre z nekakšnimi kamnitimi pladnji. Pod njimi so spravljali marsikaj uporabnega, drva, les ali celo sani.

Nenavadno skladišče

Nenavadno skladišče

Mimo cerkvice s spomenikom ujmi, ki je pred nekaj leti s plazom kamenja zasula skoraj celo vas, smo čez potoček prišli do hiške, v kateri je bila vrsta slik kraja po ujmi ter predstavitev, kako so ga obnovili. Vrnili smo se do avtodoma in se odpeljali po dolini naprej.

Cerkvica s spomenikom

Cerkvica s spomenikom

Ko se je cesta začela vzpenjati smo navdušeno opazovali cesto, speljano po pobočju v dolgih serpentinah. Le malo kasneje smo ugotovili, da to ne bo naša pot, saj cesta vodi na prelaz Grimsel. Mi smo sledili oznakam za prelaz Furka in vijugali vedno višje.

Cesta na Furkapass

Cesta na Furkapass

Nekaj sto metrov pod vrhom smo zavili na parkirišče ob koči, ki je obljubljala ledeno jamo ter pogled na ledenik Rhone. Seveda je bilo dostop treba plačati, prenos iz jame, ki se ga je dalo v trgovini videti na ekranu pa ni obljubljal niti pol tega, kar smo videli dan poprej. Zato smo se le ozrli na ledenik, potem pa odpeljali do sedla.

Ledenik Rhone

Ledenik Rhone

Vreme je izgledalo kar solidno, med meglicami se je sem in tja prikazala večja flika jasnega neba. Zato sva z Ajdo sklenila, da greva pogledat proti vrhu Kleines Furkahorn. Opis sem sprintal že doma, vendar sem bil kar malo v dvomu, ko sva se le malo nad sedlom znašla na križišču poti.

Furkapass

Furkapass

Pa sva ubrala pravo, malo pod sedlom zavila levo v smeri gornje postaje nekakšne žičnice. Komaj sva dobro zagrizla v breg, že nama je čez pot stekel svizec. Malo višje pa se je Ajda smejala kot pečena, saj sem šel menda mimo svizca, ki me je z dvignjenimi tačkami debelo gledal, potem pa izginil v svojo luknjo. Čokolade nama ni zavil, zato sva pot nadaljevala mimo izrazite špičaste skale.

Hoja po razbitem svetu

Hoja po razbitem svetu

Ko sva se spet znašla na razpotju, sva zavila po manj izraziti stezici desno in prišla do modro belih markacij. Te označujejo alpinistične ture, kjer je potrebno že lažje plezanje. Nekaj tega je bilo potrebnega že kmalu, ko sva se hotela izogniti snežišču. Vse se je precej podiralo, vendar sva kar srečno prišla mimo do sedla.

Greben proti vrhu

Greben proti vrhu

Proti vrhu sva sedaj sledila markacijam bolj ali manj po grebenu, pomagali pa so nama tudi možici. Veliki skalni bloki so bili pomešani z manjšimi, kjer previdnost ni bila odveč, saj jih skupaj ni zložil človek, temveč narava sama. Malo pod vrhom sva srečala dva Poljaka, očeta in sina, ki sta se ravnokar vračala.

Klein Furkahorn 3026 metra nad morjem

Klein Furkahorn 3026 metra nad morjem

Sedaj tudi midva nisva imela več veliko. Ajda je zmogla še toliko atomov moči, da je prišla do vrha 3026 metrov visokega »malega« Furkahorna, svojega prvega tritisočaka. Zlezla sva do možica na vrhu, od koder se nama je odprl čudovit razgled na mogočni ledenik Rhone.

Ledenik Rhone iz vrha

Ledenik Rhone iz vrha

Neverjetno, kakšen ledeni jezik, poln razpok. Vpisala sva se v knjigo, malo pomalicala ter popila, potem pa že stopala navzdol. Pričele so se vleči meglice in ker so markacije izginile že kakšna dva kucla pred vrhom, bi bila megla lahko resen problem. Pot čez kamnite bloke si namreč bolj ali manj izbiraš sam in tako nimaš »rdeče niti« kateri bi ob slabi vidljivosti sledil.

Diamant

Diamant

Navzdol je šlo lažje in tudi hitreje. Ko so bile največje težave že za nama in sva spet prišla do markacij sva našla končno toliko časa, da sva se slikala skupaj. Prav vesela sva bila, ko sva priplezala nazaj do prvega sedla. Sedaj se nisva podala v podrtijo nad snežiščem, temveč sva sledila stezi direktno proti Furkapassu.

Na poti nazaj

Na poti nazaj

Malo višje sva ugledala odcep poti, kjer bi se vzpenjala, če ne bi zavila proti markirani poti. Potem pa takoj spet zašla v nemogoče brezpotje skalnih blokov. Na srečo je bilo zadnje, saj naju je odložilo na travnati ravnici, malo nad zgornjo postajo žičnice.

Greben in pot proti zgornji postaji žičnice

Greben in pot proti zgornji postaji žičnice

Ob njej sva nižje na sedlu zagledala Majo, ki je urejala boks. Poklicala sva jo po postaji in kar nekaj časa je potrebovala, da je ugotovila, od kje jo gledava. Spust po zadnjem pobočju se je cik-cak vlekel kot kurja čreva in prav vesela sva bila, ko sva končno stekla Maji v objem.

Hej, kaj pa delaš?

Hej, kaj pa delaš?

Živa se je med tem naspala in po kosilu smo se odpeljali navzdol čez Realp ter ozki center Andermatta, kjer so nam trgovino zaprli pred nosom, proti sedlu Oberalp. Vzpenjali smo se po cesti, ki jo pozimi spremenijo v sankaško progo in ob Oberalpskem jezeru prišli do sedla. Parkirali smo na velikem makadamskem parkirišču, ki leži ravno nad železniško progo, ki prečka ta prelaz in ima na vrhu tudi postajo.

Nad sedlom Oberalppass se dviga Calmut

Nad sedlom Oberalppass se dviga Calmut

Z Ajdo sva odšla po močvirnem svetu do jezera in se sprehodila po stezici, ki teče ob njegovem robu. Obredla sva tudi sedlo, navdušil naju je vrh Calmut, do katerega je le 45 minut hoje. Ajda bi se v breg najraje zagnala takoj, vendar jo je od večernega podviga odvrnilo dejstvo, da bo danes filmski večer z Legendo o Zorru in v kinu obveznim čipsom.

Tudi kravo se da zajahati

Tudi kravo se da zajahati

Tudi kravo se da zajahatiŠe malo se je igrala zunaj, potem pa smo se po večerji zbasali v alkoven. Med filmom je po strehi pričelo ropotati, končno je začel padati dež, ki so ga oblaki in meglice napovedovali že skoraj cel dan.

CALMUT, LAI DA TUMA, DISENTIS, CHUR – 20.8.2008

Potem ko je celo noč po strehi avtodoma škrebljal dež, se je zjutraj med meglicami kazalo jasno nebo. Z Ajdo sva bila takoj pripravljena na odhod, med tem, ko sta Maja in Živa bolj razmišljali o pomivanju posode. Tudi prav. Po zajtrku sva jo mahnila med kravjeki do makadamske poti in po njej po desnem pobočju vrha Calmut.

Sedlo iz poti na Calmut

Sedlo iz poti na Calmut

Pot ni bila prenaporna, odpirali so se nama pogledi na mladi Ren, najdaljšo Evropsko reko, kot sva lahko razbrala iz pojasnilne table ob poti. Malo višje sva lahko prebrala marsikaj o Specksteinu, kamnu, ki izredno dobro zadrži toploto. Nekaj majhnih koščkov iz bližnje skale sva nabrala za spomin, za ovinkom pa prišla do pravega kamnoloma.

Kamnolom Specksteina

Kamnolom Specksteina

Tam sva vzela iz zaboja malo večji kamen, kam bi vrgla zahtevani frank, pa nisva mogla odkriti. Kolovoza je bilo sedaj konec, po travnati stezi sva med plašnimi kravami kmalu dosegla vrh s križem. Počitek na višini 2350 metrov je bil seveda obvezen, tokrat tudi nisva pozabila na skupno slikanje ob križu.

Na vrhu Calmuta

Na vrhu Calmuta

Pojedla sva frutabele in malo popila, potem pa nad vrhom smučišča že stopala na drugo stran navzdol. Tudi tu naju je vodila makadamska pot, ki sva jo občasno skrajšala s kakšno bližnjico. Krave so se držale na varni razdalji, kot bi se naju bale. Ko sva prikorakala nazaj do avtodoma, je bilo pomivanje posode v polnem teku, Maja je vodo nanosila iz malo višje ležečega zajetja.

Kuštravček

Kuštravček

Mene je vedno bolj mikal sprehod do Lai de Tuma, gorskega jezerca, ki ga štejejo tudi za izvir Rena. Punci sta se tako zatopili v Monopoly, da sem ju komaj prepričal, da bo to prav prijeten sprehod. Avtodom smo prestavili malo nižje in si tako prihranili nekaj minut hoje, potem pa po prostranih pobočjih Pazolastocka zastavili korak.

Vlak se spušča iz sedla

Vlak se spušča iz sedla

Midva z Živo sva sprva ušla malo naprej, potem pa malo nad razcepom, ki nas je spet usmeril prav, počakala Majo in Ajdo. Punci sta zaostali, ker sta ob poti odkrili borovnice. Pot se je začela v serpentinah vzpenjati, gornji konec je izginjal v meglicah. Vendar smo vztrajno nadaljevali navzgor, upajoč, da bo vreme zdržalo. Pot ni bila pretirano zahtevna, čeprav previdnost tudi tu ni bila odveč.

Cesta v dolino pelje po pobočju Calmuta

Cesta v dolino pelje po pobočju Calmuta

Večkrat smo prečkali potoke, ki so nekje izpod meglenega neba poskakovali proti dolini in se čudili kravam, ki so kot gamsi za boljšo pašo zlezle visoko v strmino. Verjetno bi še višje, če jim pašnika ne bi omejeval električni pastir. Ko smo se končno prevalili čez sedelce, se nam je odprl pogled na čudovito gorsko jezerce.

Lai de Tuma

Lai de Tuma

Ob njem nas je pot odložila ob močvirnatem travniku, čez katerega so si združeni gorski potoki naredili vijugasto pot. Z Ajdo sva sklenila iti še malo višje, vsaj do tja, od koder se lepo zviška vidi na jezero. Ajda je na prvem lepem hribčku sklenila, da je hoje dovolj in da me bo počakala, jaz pa sem stekel do vrha hriba, ki je ločeval spodnjo in zgornjo dolino.

Pogled na jezero

Pogled na jezero

V amfiteatru nad mano, so se z vseh koncev v manjše močvirje zbirali gorski potoki, potem pa kot eden stekli navzdol proti jezeru. Ko sem prišel do poti, je bil do koče Badus le še kratek skok. Pa se nisem zadržal dolgo, me je Ajda čakala. Skupaj sva se spustila nazaj do Maje in Žive, ki sta takoj navdušeno pripovedovali, da sta videli svizca.

Ko se zaveš svoje majhnosti...

Ko se zaveš svoje majhnosti...

Menda tudi ta ni zavijal čokolade. Tako dolgo sta ga le opazovali, da je pobegnil še preden sta ga uspeli slikati. Ob povratku sva z Ajdo zavila še do tja, kjer se iz jezera izvije Ren in se spusti po strmi skalni poti proti dolini, potem pa lovila ubežnici po poti, kjer smo se tudi vzpeli do jezera.

Eden od izvirov Rena

Eden od izvirov Rena

Svizec je spet zažvižgal v bližini, vendar nam je bolj nagajal kot kaj drugega. Pokazal se namreč ni. Štrikali smo navzdol, vmes malo počivali in spet preskakovali gorske potoke. Pri borovnicah je bil nujen daljši postanek, tokrat smo se kar vsi štirje spravili nanje. Puncama so se modra usta kar širila v nasmeh. Borovnice avgusta. Njami.

Borovnice sredi avgusta

Borovnice sredi avgusta

Ko smo prišli do avtodoma, nas je mrzel veter kar odpihnil v notranjost. Majo smo presenetili z izjavo, da nas lakota še ne zmaguje, zato smo po skupinski odločitvi, da bodo gastronomski užitki še malo počakali, odpeljali v dolino. Še zadnjič smo se ozrli na mladi Ren, potem pa že vijugali skozi vasi proti kraju Disentis. Zgrešili bi ga težko, saj se nam je že med spustom proti njemu odprl lep pogled na velik samostan.

Samostan v Disentisu

Samostan v Disentisu

Parkirali smo pod njim, vrgli v parkirni avtomat frank in se sprehodili do cerkve, ki je del samostana. Presenečeno smo opazili, da je odprta. Hm, med mašo ni dobro škljocati. Vseeno smo pokukali v notranjost in presenečeno opazili, da na klopeh sedita le dve vernici, menihi pa na koru pojejo litanije.

Samostanska cerkev

Samostanska cerkev

Prisluhnili smo jim, potem pa sledili puščicam za muzej. Ta je odprt le tri dni v tednu in še to le po kakšni dve uri. Seveda se naš prihod s tem ni poklopil. Nič hudega, stopili smo do Marijine cerkvice, ki je ravno tako v sklopu samostana in je zanimiva zaradi na stene obešenih ex-voto slik z zahvalami vernikov.

Ex-voto slike pred Marijino cerkvijo

Ex-voto slike pred Marijino cerkvijo

Ko smo se vračali, je bila v samostanski cerkvi le ta razlika, da se je število vernikov prepolovilo. Odšli smo še do cerkve sredi vasi, pokukali vanjo, potem pa ob povratku v trgovini na hitro obnovili življenjsko pomembne zaloge – sladoled in čokolado. Mudilo se nam je naprej proti Churu, zato se na poti nismo več ustavljali.

Hodnik proti Marijini cerkvi

Hodnik proti Marijini cerkvi

Pot po dolini je bila lepa ter razgibana, tako da sva z Majo v njej prav uživala. Punci je veliko bolj zanimal Antonio Banderas. Hm, ta mladina… V Churu smo brez težav našli parkirišče pri spodnji postaji žičnice, le nekaj sto metrov od starega dela mesta. Odlično in po 19h brezplačno. Le soseska je bila bolj sumljive sorte. Vrsta erotičnih lokalov ter »opasnih« tipov, ki so postopali pred njimi. Še enkrat smo preverili vse ključavnice, potem pa šibali v mesto.

Obertor

Obertor

Skozi gornja vrata (Obertor), ki seveda ležijo na nanjižji točki starega mesta, smo zakorakali v ozke mestne ulice. Mimo Martinove cerkve smo se vzpeli do trga pred katedralo, si malo oddahnili potem pa v katedralo pogledali skozi edino šibko točko ob tej pozni uri – skozi okence,ki ga je pustil odprtega čistilec, ki je ravno sesal po cerkvi. Cerkev kot cerkev je bil komentar vseh nas.

Prehod v gornji del mesta

Prehod v gornji del mesta

Zato je sledil le še obrat na eni nogi in že smo se spet potopili med ozke ulice, katerih večerno praznino je polnilo le nekaj še odprtih kafetarij. Ozek prehod nas je spustil iz najstarejšega švicarskega mesta nazaj do reke Plessur. Nazaj grede proti avtodomu smo se počutili precej bolj varne, saj je mimo nas stopala cela stotnija švicarske mladine v vojaških uniformah.

Chur je najstarejše švicarsko mesto

Chur je najstarejše švicarsko mesto

Po hitri večerji, smo se odpeljali proti severu. Na prvem postajališču sva z Majo ugotovila, da okoli tovornjakov postopajo sami čudni tipi, zato smo se raje odpeljali še nekaj kilometrov naprej, kjer smo ob črpalki parkirali med več drugimi avtodomi in kot ubiti zaspali.

WALENSEE – 21.8.2008

Jutro je bilo lepo, le posamezni oblački so se preganjali po nebu. Ker so nemški prijatelji sporočili, da bodo doma šele zvečer, smo imeli cel dan časa. Načrti so kar rasli v naših glavah, toda predvsem smo si zaželeli malo sprostitve. Gremo se kopat, je bil ob kar visokih temperaturah naš končni sklep. Tako smo se po zajtrku odpeljali proti jezeru Walensee.

Walensee

Walensee

Kmalu smo našli parkirišče ob cesti, parkiranje pa je bilo dovoljeno za šest ur. A kaj, ko je bila majhna plaža spodaj v senci. Gremo torej dalje. Že kmalu se je med cesto in jezero zrinila železnica, v majhnih mestih ob jezeru pa so bili bodisi kampi, bodisi plačljiva parkirišča daleč od obale. Tako smo križarili vse do Weesna, čisto na koncu jezera, tam obrnili in se vračali proti Walenstadtu na začetku.

Voda je prav super

Voda je prav super

Sprva po avtocesti, nato pa smo obrali nekaj ozkih ulic in sumljivo nizkih podvozov v priobalnih vaseh. Končno sem po Majini zmoti, da slepa ulica sigurno pripelje do lepega parkirišča ob jezeru, trmasto odvižal do prvotnega parkirišča s senčno plažo. Ob jezeru res ni bilo sonca, je bil pa na trati ob samem parkirišču. Čisto zadosti.

Mrzlaaaaa!

Mrzlaaaaa!

Voda se nam je zdela pregrešno mrzla, toda ko si odplaval nekaj metrov do sončka in tam kakšne deset minut migal kot na pravem triatlonu, sploh ni bilo več tako hudo. Še najbolj zabavno pa je bilo, da je bila ob stopnicah do vode visoka uravnava, kakšna dva metra nad vodo. Odlična skakalnica, ki jo je najprej preizkusila Ajda. Nato sem se na njej naskakal tudi sam, Maja pa je vse pridno beležila. Škljoc, škljoc.

Odlična skakalnica!

Odlična skakalnica!

Posušili smo se na sončku, prebrali najnovejši Avto-dom, nato pa šli še enkrat do vode. Tokrat je v vodo z navdušenjem skakala tudi Živa. Ko smo se dobro odmočili, je bil čas za odhod proti Sargansu. Tam smo začudeno plačali parkirnino pred trgovskim centrom – svašta in nato zavili še do McDonaldsa. Obljubo iz Breithorna je bilo pač potrebno izpolniti. Avtocesta proti severu nas je peljala mimo Liechtensteina proti Bregenzu.

Skok

Skok

Ker še nisem hotel kupiti nove vinjete za avstrijsko avtocesto, smo zavili ob jezero. Napaka. Že v Hardu se je promet ustavil in debelo uro smo potrebovali, da smo se prebili spet v Nemčijo. Ob bentenju čez Avstrijce smo lahko samo še pozabili na predvideni obisk trgovine v Isnyju in pot nadaljevali do Aulendorfa, kjer so nas že pričakovali prijatelji, Martin, Christina in njuni otroci.

Pri prijateljih v Aulendorfu

Pri prijateljih v Aulendorfu

Srečanje po sedmih letih je bilo seveda prisrčno, punci sta počasi navezovali stik, pri čemer so jezikovne razlike izpuhtele ob trampolinu in morskih prašičkih. Starejši pa smo klepetali in šele, ko smo skupaj z otroki okoli enajstih pričeli omagovati, smo se spravili do avtodoma.

LEGOLAND – 22.8.2008

Zjutraj smo se zbudili v lep dan. S prijatelji smo pozajtrkovali, potem pa klepetali, med tem, ko so otroci ponovno počenjali vragolije na trampolinu ter crkljali morske prašičke. Živa je med tem razporejala in nato pospravljala igrače v hiši.

Jutri čvek

Jutri čvek

Ko je bila ura deset, smo razkazali še naše potujoče čudo, potem ob zahvali za gostoljubje pomahali v pozdrav in oddrveli proti Günzburgu. Na začetku nam je vožnjo poleg navigacije krojil še obvoz, potem pa nas do parkirišča pred Legolandom ni moglo nič več ustaviti.

Zavito, odvito

Zavito, odvito

V park smo stopili le nekaj minut po poldnevu in šli najprej na vrteče lončke, potem pa po tradiciji na Racerje – divje avtomobilčke. Dvakrat. Punci sta se zmočili ob vožnji z vodnimi skuterji, med tem, ko jima je mamica pošiljala vodne »bombe«, punce so se zavrtele z gusarsko ladjo. Jaz sem namreč imel vrtenja več kot dovolj.

x-treme

x-treme

Z Ajdo sva šla v Lego tovarno, punci sta šli na konjičke, ogledali smo si obe predstavi v kinu ter predstavi s klovni v opičjem gledališču. Tudi z zmajem smo se zapeljali dvakrat, šli na Bionicle. V Mindstorm centru sta punci sestavljali iz Lego kock modele. Ajda ga je ob moji pomoči uspešno sestavila, Živin pa je bil kar prezapleten, pa še na predstavo se nam je mudilo.

Na vodnik skuterjih

Na vodnik skuterjih

Ko je začelo deževati, smo se odpravili na vlakca, ki vozi po parku, šli vsi skupaj še enkrat v tovarno, kjer je bilo prav prijetno toplo, potem pa na Bionicle. Tam ni bilo nobene gneče, le načini vrtenja so bili že prednastavljeni. Nič zato. Z veseljem smo se vrteli vse do osmih, ko smo ujeli še zadnjo »vožnjo«, potem pa v dežju zapustili park.

Bionicle

Bionicle

Plačali smo parkirnino, potem pa odpeljali do Autohofa ob Totalovi črpalki, kjer smo prespali.

LEGOLAND – 23.8.2008

Z Ajdo sva bila zjutraj kar hitro pokonci, pa tudi Maja in Živa sta vstali dovolj zgodaj, da smo vse pripravili ter bili do desetih že v Legolandu. Najprej smo hoteli na racerje, pa so bili danes zjutraj zaprti. Obljuba, da jih bodo tokom dneva odprli nas je potolažila.

Zmaj

Zmaj

Ker dneva nismo hoteli začeti brez prave doze adrenalina, smo odšli na zmaja. Na pol prazen se je vozil naokoli, kar je bilo potrebno izkoristiti. Trikrat. Ker smo bili pač čisto zraven, smo skočili še na vagončke v katerih loviš zmaja, pa je šlo za nas kar prepočasi. Ker je začelo deževati, smo šli nabirat kocke v tovarno, se še enkrat zavrteli na Bioniclih, ko je dež ponehal pa smo se dvigovali s pomočjo vrvi na stolpe.

Na razglednem stolpu se vidi tudi parkirišče za avtodome

Na razglednem stolpu se vidi tudi parkirišče za avtodome

Šli smo na veliki stolp, od koder se nam je odprl lep pogled na park, zapeljali smo se po džungli med divjimi Lego živalmi, se odpravili na ekspedicijo z velikim kanujem ter si ponovno ogledali predstavo prihoda vesoljcev iz planeta Šnuri centauria.

Kot bi se spustil po Niagari

Kot bi se spustil po Niagari

Ko so racerji začeli delati, smo šli seveda takoj dvakrat naokoli, skočili smo v čolničke, ki jih voziš sam, sestavljali različne predmete ter mozaike v Mind Storm centru. Ker je Ajda svoje sestavila res hitro, sva vmes dvakrat skočila na Racerje.

V Mind-storm centru sestavljaš iz kock različne stvari

V Mind-storm centru sestavljaš iz kock različne stvari

Preden je Maja šla iz parka, smo šli hitro še na gusarske ladjice. Seveda smo bili kar lepo mokri, pa tudi druge smo zmočili z našimi vodnimi topovi. Na velikem kanuju smo se dvakat zapeljali naokoli brez da bi izstopili, šli na vlakec, ki ga poganjaš nad parkom in seveda za konec še na zmaja.

Napad na gusarje

Napad na gusarje

Maja je pohitela v šotor kupit zaželene kocke, Živa pa je šla z njo. Midva z Ajdo sva šla še enkrat v tovarno, kjer sva si film ogledala sama, pobrala nekaj kock, potem pa že tekla do kina, kjer je bil na sporedu film z Racerji.

Letenje

Letenje

Ko je bilo filma konec sva odšla iz parka, kjer naju je že čakala večerja. Njami. Po njej smo se prestavili do Autohofa, kjer smo ostali med tem, ko je Maja pomivala posodo, že vsi zaspali.

LEGOLAND IN DOMOV – 24.8.2008

Zjutraj smo se prebudili v lep sončen dan. Hm, danes bo pa gužva. Pozajtrkovali smo in se odpeljali do parka, kamor so se valile množice. Ko smo malo pred deseto odšli skozi vhod, je bila pri racerjih res gneča.

Zmajeva pot

Zmajeva pot

Gremo pa na zmaja pogledat. Tam pa kot izumrlo. Trikrat smo se zapeljali naokoli, potem pa smo imeli voženj dovolj. Tudi na poganjalcih (Tret-o-mobil) ni bilo skoraj nikogar.

Tret-o-mobil

Tret-o-mobil

Enkrat naokoli, potem pa na kanuje (ekspedicija po džungli). Odlično, takoj na vrsti. Maja je imela enkrat zadosti, zato smo šli hitro še na safari avtomobilčke, pa na gusarsko ladjo, na konjičke in vrtenje z medvedom.

Safari

Safari

Seveda je bil nujen postanek v tovarni, pa na aviončkih. Ker je bila na racerjih še vedno gneča, so šle punce še na Techno vrtiljak, potem pa smo pristali v Mind centru. Maja je odšla pripravit kosilo, punci pa sta sestavljali igrače. Še kratka igra z vrtavkami, potem pa smo že šibali na racerje, kjer sploh ni bilo več gneče.

Gusarski vajenci

Gusarski vajenci

Še enkrat v tovarno in na bionicle, potem pa sta punci imeli Legolanda za nekaj časa dovolj. Zato smo odšli do Maje, ki je že imela pripravljene palačinke in kompot. Ko smo pojedli, smo samo še pripravili stvari, nato pa odpeljali proti domu.

Ujetnica

Ujetnica

Avtocesto smo zapustili le v Münchnu, kjer nas je navigacija peljala skozi center mesta. Pa v nedeljo ni bilo panike. Nato pa smo ji verno sledili do doma, kjer smo takoj za mejo natočili še gorivo, potem pa šibali proti domu.

Slovo

Slovo