Arhiv kategorij: Češka

Čez Avstrijo do Poljske in nazaj

PRIČETEK POTEPANJA – 5.8.2011 – Nismo se slepili, da bomo zgodnji in naša predvidevanja so se izkazala za točna. Ko je bilo končno vse pripravljeno, smo pomahali babici, zavili na avtocesto in peljali do Maribora. Tam smo parkirali blizu pokopališča (46. 519374 15. 691766) mesto nam je bilo že znano, še bolj pa avtodom poleg nas.

Jutro na parkirišču

Jutro na parkirišču

Peter je bil že tu, sanjal je svoje sanje. Tudi naju z Majo je kmalu zmanjkalo, dekleti sta zaspali že med vožnjo.

HOHE WAND WIESE, KLOSTERNEUBURG – 6.8.2011 – Ko sem se zbudil, je bilo jutro še kar zgodnje. Počasi smo se kobacali iz postelj, nekateri prej, drugi malo kasneje. Petru in fantoma sem pokazal, kje je v bližini zanimiva škatlica, potem pa smo že peljali v smeri Šentilja.

Pogledi z avtocestnega počivališča

Pogledi z avtocestnega počivališča

Ker sta gospodinji ugotovili, da smo dan poprej nekaj stvari pozabili, je bilo nujno navigacijo nastaviti na bližnje trgovske centre. Toliko jih je bilo na kupu tam na Pobrežju, da si je vsak lahko izbral svojega. Natočili smo še gorivo, nato pa peljali proti Dunaju. Postanki so bili kar pogosti, povezani s počitkom, kakšno kavico kofetaric in pa brskanjem na dokaj nenavadnih krajih. Tako pač je.

Letno sankališče Hohe Wand Wiese

Letno sankališče Hohe Wand Wiese

Peter je včasih ostal malo zadaj, pa ga ni bilo težko počakati. Ko smo pripeljali na Dunaj, smo bili že povsem skupaj, navigirali smo čez mesto, peljali mimo Schönbrunna in skozi predmestja do velike poseke na dokaj strmem pobočju. Pozimi je tu manjše smučišče, poleti pa letno sankališče. Prav oblegano. Parkirali smo na drugi strani ceste (48.229542  16.200870) in se takoj napotili adrenalinu nasproti.

Drvenje

Drvenje

Vsak je dobil karto za štiri vožnje in dobro smo jih izkoristili. Zavirali smo bolj malo, zato nas je na ovinkih premetavalo sem in tja. Toda ravno v tem je zabava. Jaz sem eno vožnjo spustil zgolj zato, da sem naredil nekaj dobrih fotografij deklet, katerima so ob drvenju lasje plapolali v vetru.

Skakalnica

Skakalnica

Po drugi strani pa Martina in Žan nista bila pri volji za takšno zabavo, zato sta nas zgolj opazovala od spodaj. Svoje karte sta odstopila Nejcu in Živi, ki sta zato lahko večkrat vriskala ob spustu v dolino. Fino. Midva z Ajdo sva ob čakanju pobrala še Žana in skupaj smo se peš odpravili ob progi po pobočju navzgor. Že doma rešena uganka je tu dobila svoj epilog.

No, dajmo počasnele...

No, dajmo počasnele...

Naredili smo fotografijo na robu gozda, nato pa med spustom ujeli v objektiv še zadnje spuste članov naše odprave. Med tem, ko sta gospodinji delali kosilo, sem s Petrom in fantoma odšel do meje Dolnje Avstrije. Še malo naprej smo na otroškem igrišču plezali na visoki borovec, seveda zato, ker je bila nekje zgoraj pripeta škatlica z listom, na katerega smo se vpisali.

Bolj star, bolj nor...

Bolj star, bolj nor...

Bolj star, bolj nor, bi lahko kdo rekel. In še kako prav bi imel. Nekaj idej smo imeli o tem, kako naprej. Končno smo se odločili, da si gremo pogledat enega od samostanov v bližini, potem pa skočimo še v bazen. Navigacije smo nastavili na Klosterneuburg in do tja vijugali po precej zaviti cesti.

Hintersdorf

Hintersdorf

Postanek pri cerkvici v vasi Hintersdorf ob poti je bil kratek, zgolj za hiter pogled in fotografijo, potem pa smo že peljali naprej. V Klosterneuburgu smo parkirali na manjšem parkirišču blizu samostana (48.309229 16.326121). Tam je že stal avtodom, torej tudi za naju ne bi smelo biti težav.

Klosterneuburg

Klosterneuburg

Pohiteli smo do samostana, saj me je skrbelo, da ne bi bili prepozni za ogled. Na blagajni so nas potolažili, da smo pravočasni, ponudili celo možnost spremembe »imperialne« ture in nas nato opremljene z audio vodiči poslali v sobane, kjer je nekoč ordiniral celo presvetli kralj. Nič posebnega, marmorna dvorana in nekaj soban.

Samostan

Samostan

Hitro smo bili naokoli, poslušati se nam itak ni dalo vsega, kar bi nam človečki, zaprti v malih škatlicah v naših rokah, radi povedali. Bili smo si enotni, da se je glede na to, da so bile vstopnice za nas brezplačne, splačalo. Drugače pa je vstopnina daleč nad vrednostjo videnega.

Marmorna dvorana

Marmorna dvorana

Mimo poroke, ki se je še vedno odvijala na dvorišču, smo se vračali do samostanske cerkve, pogledali vanjo, nato pa že stopali po pobočju hriba nazaj proti parkirišču. Majo sem malo gnjavil, ker kamere ni vzela s seboj. Pa toliko zanimivih prizorov. Zato se je pri avtodomu jezno obrnila in šla nazaj posnet nekaj prizorov.

Nebeška vrata

Nebeška vrata

Mi smo se med čakanjem sprehodili naokoli, nato pa odpeljali nekaj sto metrov proč, na parkirišče pri Happylandu (48.310691 16.329744). Poleg je tudi kamp, zato smo možnost, da bi tu prespali, povsem črtali iz seznama. V »veseli deželi« smo takoj zasedli ležalnike ob zunanjem bazenu.

Samostanski hodniki

Samostanski hodniki

Voda je bila hladna, kar streslo nas je, ko smo zaplavali. V vročih poletnih dneh prijetna osvežitev. V dokaj oblačnem vremenu pa smo kmalu ugotovili, da bo bolj prijetno namakanje v notranjem bazenu. Tam so vsake toliko z valovi ustvarili vzdušje morja. Ko se je zunaj shladil tudi zrak, sta ženki prenesli naše stvari na ležalnike noter.

Mrzla? Kje pa!

Mrzla? Kje pa!

Otroci so se igrali, lovili, znova lezli eden drugemu na rame in se kot srednjeveški vitezi bojevali. Seveda tudi puberteta tu igra vedno bolj pomembno vlogo, zato kakšna opazka, kdo ima koga rad, ni izostala. Tastari smo med tem gruntali kako naprej, delali načrte, preigravali možne poti.

Notranji bazeni Happylanda

Notranji bazeni Happylanda

Ko se je zapiralni čas začel neusmiljeno približevati, smo tudi mi vodni zabavi dali slovo, na parkirišču ujeli v objektiv veliko luno ob temnem zvoniku samostanske cerkve, nato pa že peljali skozi obrobna naselja Dunaja proti Stettnu.

Nasedla kita...

Nasedla kita...

Nekateri kraji so nam bili zelo znani, še posebej pristanišče, od koder smo pred meseci odpluli na izlet do Bratislave. Parkirišče pred fosilnim svetom je bilo prazno, na samem, nič ni kazalo, da bo kdo tu motil nočni mir (48.366401 16.359091). Malo smo še poklepetali, nato pa si z borovničkami voščili lahko noč.

Še zadnji pogled na zvonike samostanske cerkve

Še zadnji pogled na zvonike samostanske cerkve

FOSSILIENWELT, WOLKERSDORF – 7.8.2011 – Zjutraj sem se odločil za rekreacijo. Ostali so še spali. S skirco sem se poganjal do Leobendorfa, kjer je v krogu skritih vrsta škatlic različnih velikosti. Jutranje razgibavanje je bilo uspešno, do muzeja pa sem se tudi uspel vrniti še pravi čas.

Svet fosilov

Svet fosilov

Vedeli smo, da je prvo vodenje točno ob uri odprtja in res nas vodička ni prav dolgo čakala. Da je (skoraj) naše gore list, bi tako morali že nekako pričakovati. Popeljala nas je po parku, razlagala o zgodovini zemlje, tega območja in nas predvsem presenetila z navedbo, da je bilo tu nekoč morje.

Interaktivna predstavitev

Interaktivna predstavitev

Bolje rečeno njegovi obronki, kjer so v slanih obmorskih bazenih med mangrovami odlično uspevale školjke. Te so se nabrale na morskem dnu in fosilizirale, kar je bilo med multimedijsko razlago in grmenjem videti v največji dvorani. Za njo smo ob zgodovinskem traku nadaljevali do tunela s prikazom plasti izkopavanja in predstavljenimi posameznimi najdbami, šli pod razglednim stolpom in mimo polj za izkopavanje.

Ostanki školjk

Ostanki školjk

Na koncu smo videli še razstavo zanimivih primerkov najdb, med drugim tudi kopijo največjega najdenega bisera. Ob omembi približne cene smo seveda ostali odprtih ust. Največji fosilni biser je bil ob velikanki videti prav drobcen. Čeprav je bil njen pomen za to območje nedvomno vsaj tako velik.

Največja fosilna perla

Največja fosilna perla

Seveda otroci samo z razlago in videnim nikoli niso zadovoljni. Roke si morajo umazati vsaj do komolcev. Zato smo kupili potne liste za kopanje in se zapodili do velikega peskovnika. Dobili smo orodje za sejanje mivke, videli, kaj sploh iščemo in že se je naše pol ure začelo. Na enem koncu so biseri, na drugem fosilni zobje morskih psov. Bomo kaj našli?

Izkopavanje

Izkopavanje

Seveda smo bili podobni rudarjem, med tem, ko smo rili po mivki in ljubosumno pogledovali proti sosedom. Da bi le ne našli kaj več kot mi… Po pol ure smo imeli polne vrečke biserov in zob morskih psov. Da bi se v tem skrivalo kakšno bajno bogastvo, se nismo slepili, vseeno pa se nam je dobro zdelo.

Meni se že nekaj sveti...

Meni se že nekaj sveti...

Otroci so od nadzornika izkopavanj dobili še po enega ali dva bisera, potem pa smo se že ukvarjali z načrti, kako otroke brez prevelikih izgub pretihotapiti mimo trgovinice na izhodu. Bolj ali manj uspešni smo bili, tako pač je. Novopečeni zasvojenec Peter se je odločil, da bo s celo družino ponovil vsaj del moje jutranje rekreacije (itak, da so potem obleteli cel krog).

Korneuburg

Korneuburg

Pri nas otroci ne delijo norosti očeta, zatorej smo mu le pomahali, si obljubili skorajšnje snidenje, potem pa po postanku v Korneuburgu že peljali proti Wolkersdorfu. Tam smo parkirali ob bazenu, ki premore menda najdaljšo široko drčo v Avstriji (48.385231 16.509019).

Bazen v Wolkersdorfu

Bazen v Wolkersdorfu

Na izi smo naredili kosilo in se ravno pripravljali za odhod do bazena, ko je priletel tudi Peter. Izmenjali smo nekaj besed, jim voščili dober tek, potem pa že poiskali najboljša mesta v senci. Danes je bilo kar vroče, sonce je pripekalo in zato se mu ni bilo dobro pretirano razkazovati. Voda je bila še kar topla, drča zanimiva, zato je bilo zabave zadosti.

Vodne igre

Vodne igre

Še posebej, ko sta se nam pridružila tudi Petrova fanta. Potem so otroci pozabili na nas tastare, čisto po svoje so se zabavali v čofotalniku. Smo bili kar zadovoljni, da imajo družbo in da so se tako odlično ujeli. Vreme se je malo spreminjalo. Vsake toliko se je povsem pooblačilo in ko smo v zraku že čutili nevihto, so se oblaki znova raztrgali in od hude ure ni bilo nič.

Otroci si nagajajo...

Otroci si nagajajo...

Ko se je ura že prevešala v večer, je postajalo hladneje. Še nekajkrat sem se spustil po drči, preplaval nekaj dolžin v bazenčku, potem pa tudi sam sledil drugim, ki so že odhajali. Tokrat se oblaki niso razkadili. Ravno, ko sem stopal proti avtodomu so padle prve kaplje. Peter se je prestavil poleg nas, sklenili smo ostati tukaj, nobenega »šundra« ni bilo, torej bo tudi noč mirna.

Tastarim ni do igre

Tastarim ni do igre

Pred njo smo se po plohi odločili za sprehod. Odšli smo skozi Wolkersdorf, do železniške postaje. Tam smo nekaj časa igrali vlogo potnikov, ki čakajo na prvi vlak, potem pa že šibali nazaj. Seveda so otroci glasovali za večerni kino, tastari pa smo ta čas potrpežljivo čakali v drugem avtodomu, klepetali o vsem mogočem in si tako krajšali ure do spanja.

Deževni sprehod

Deževni sprehod

Ko so se odvrteli zadnji metri filma, je bil čas za menjavo. Dan je bil ravno prav naporen, da smo hitro omahnili vsak v svojo posteljo.

MUSEUMSDORF NIEDERSULZ, MUZEJ PRAZGODOVINE – 8.8.2011 – Večerna zabava je terjala svoj davek. Dekletoma se ni dalo pretirano hitro skočiti pokonci, Majo je bilo pa itak treba vsak dan znova buditi. Zaspanka. Tako sem zjutraj s Petrom in Nejcem naredil rekreativni krog s skircami do bližnjega Obersdorfa in nazaj.

Jutro

Jutro v Wolkersdorfu

Po krajšem postanku na železniški postaji smo se odpravili do kolesarske poti, ki so jo poleg informativnih tabel obeležili tudi z velikim železnim kolesom. Da bi tega poganjal, bi potreboval pa že moč Herkula. Vrnili smo se do avtodomov, jaz sem naše seveda moral buditi…halo, dan je zunaj! Po zajtrku smo se odpeljali le kakšen kilometer iz mesta in tam ob cesti parkirali.

Zasvojenci

Zasvojenci

Tu se konča power trail, gre za malce odpuljeno različico geocachinga, kjer je ob cesti na vsakih sto šestdeset metrov (ali kakšnega več) postavljena škatlica. Začeli smo na koncu, pri številki 140, jaz sem po treh imel vsega zadosti, danes nas je čakalo še marsikaj zanimivega. Peter pa…zasvojen, kaj se more.

Muzejska vas Niedersulz

Muzejska vas Niedersulz

Pomahali smo si, nato pa že navigirali proti kraju Niedersulz, kjer stoji pravi muzej na prostem (48.485257 16.675264). Kmečka vasica s svojimi resničnimi zgodbami kmetov, mlinarjev, kovačev, gostilničarjev. Res zanimivo. Le da je že med tem, ko smo stopali skozi prvo hiško, začelo zunaj kapljati. Vedno bolj.

Zgodbe iz preteklosti

Zgodbe iz preteklosti

Na koncu se je ulilo in že sam prehod od hiške do hiške nam je prinašal močo v čevlje. In še kam drugam. Kdo je bil kriv, da so dežniki ostali v avtodomu, se nismo mogli zediniti, kdo bi šel ponje, pa tudi ne. Pred nami so se razkrivale usode preteklosti, ki niti ni bila tako oddaljena. Vzeli smo si čas, predstavitev nas je kar prevzela. Ljudje so bili ponekod predstavljeni z imeni, priimki, slikami, osebnimi izpovedmi.

Navdušenje nad "štacuno"

Navdušenje nad "štacuno"

Čudili smo se življenju nekoč, stopili do kmečkega dvorišča. Ob tem so se budili tudi nekateri spomini in dekletoma sem v trgovini izpred desetletij pripovedoval zgodbe o podobni zadružni trgovinici v Naklem. Tam nam je moja stara mama kupovala žvečilne, znane »cigarete«, z bratrancem in sestričnami pa smo zbirali karte in se potem doma šli neskončne partije »vojne«.

Nakupovalni voziček

Nakupovalni voziček

Tudi oblike in vzorci nekaterih škatlic so nam bili znani. V gostilni smo se čudili, zakaj je bil šank za leseno mrežo. Verjetno so bili pivci tu kar razboriti, gostilniški pretepi pa nekaj običajnega. Mimo cerkvice smo se vzpeli v gornjo muzejsko ulico, kjer je tudi živa kmetija. Tu naokoli letajo goske, prašiči krulijo v ogradi, zajčki skakljajo. Seveda je bilo zato zabave za otroke dovolj.

Kmetija v živo

Kmetija v živo

Pridružil se nam je tudi Peter in skupaj smo raziskovali še hiške s prikazom vinarstva. Potem pa je on že ušel naprej, mi pa smo počasi mimo časov reformacije prišli do novejše zgodovine ob vhodu. Beneševi dekreti, smrtni marš ob pobegu pred komunizmom na Češkem, temne plati bližnje zgodovine.

Prase

Prase

Pogledali smo si razstavo gumbov, jaz sem zakrožil še do vaškega pokopališča in nekaj hišk v srednji vrsti, potem pa smo že stopali proti parkirišču. Dež je počasi ponehal, le velike luže so še spominjale na dopoldansko močo. Čas je bil za kosilo. Po njem smo se odpeljali proti kraju Asparn an der Zaya, tam našli pravo pot do muzeja prazgodovine ob gradu Asparn, parkirali in se odpravili proti vhodu (48.588369 16.491387).

Cerkvica

Cerkvica

Na blagajni sta dekleti dobili vprašalnike, odločili smo se, da si najprej ogledamo notranjost gradu in razstavo v njegovih prostorih, potem pa skočimo še na ogled prazgodovinskih bivališč za gradom. Šli smo skozi veliko vhodno dvorano v nadstropju, reševali kviz in ob tem opazovali ostanke preteklosti.

Grad Asparn an der Zaya

Grad Asparn an der Zaya

Ko smo zavili v del razstavnih prostorov, ki jih je opredeljevala določena barva, je začelo glasno tuliti. Alarm. Toda mi se nismo ničesar dotaknili. Do nas je prišel Peter z družino in skupaj smo se nasmejali prebrisanim idejam o tem, zakaj se je alarm sprožil. Ko sem odšel do blagajne še po vprašalnike za Nejca in Žana, pa sem ostrmel.

Ob reševanju kviza

Ob reševanju kviza

V pritličju je bilo polno gasilcev, pred gradom njihovih avtomobilov. Receptor mi je pojasnil, da se je sprožil požarni alarm in se celo pošalil, če sem morebiti kadil. Pa kaj še? Ogledali smo si razstavo zelišč, ki so nekoč zaradi svojih posebnosti veljale za čarovniške rastline, raznih mask.

Zelena soba

Zelena soba

Šli smo mimo številnih vitrin z ostanki keramičnih posod, orožja. Spoznavali življenje davno pred izumi, ki danes oblikujejo naš vsakdan. Videli smo makete bivališč in rešili kviz do konca. Otroci so zanj dobili živopisne kamenčke, potem pa smo po nasvetu receptorja že odhiteli do kovačije na odprtem delu muzeja.

Vitrine s preteklostjo

Vitrine s preteklostjo

Tam je samo danes potekal prikaz kovaških spretnosti. Opazovali smo žareče oglje in težavno kovanje izdelkov brez katerih si nekoč skoraj niso mogli predstavljati življenja. Ko se je ura že močno približala času zapiranja, smo se mimo recepcije napotili do avtodoma. Večer je vabil na sprehod po mestecu.

Kovačija

Kovačija

Lokalne znamenitosti smo spoznavali s pomočjo namigov ob iskanju stopenj multicacha. Zanimivo. Ko so naša dekleta obupala, smo se preostali odločili, da jo mahnemo čez polje do rdečega križa. Ravno prav smo se premigali. Pri križu smo obrnili in se vrnili tja, kjer naj bi se končal naš multi. Sredi polja? Nekaj ni v redu.

Žerjavica

Žerjavica

Še enkrat smo prebrali tekst in kmalu mi je bilo jasno, da sem tekst prevajal malce površno. Odšli smo do spomenika, nedaleč od parkirišča, in popravili napako. Sedaj smo morali le še zaokrožiti okoli gradu in že smo škatlico držali v svoji roki. Večer je minil tako, kot že kar nekaj njih poprej.

Sprehod skozi kraj Asparn

Sprehod skozi kraj Asparn

Tastari smo klepetali, otroci pa zijali kot začarani v ekran. Vsakomur svoje. Okoli devetih so začeli okoli nas kapljati avtomobili, predstava v bližnji gostilni jih je privabila. Med tem, ko smo njihov prihod še slišali, pa nas pri odhodu skoraj niso več zmotili. Smo že spali…

ČAROVNICE, SCHLOSS WILFERSDORF, NONSEUM, MIKULOV – 9.8.2011 – Zjutraj, tam enkrat po zajtrku, smo se odvlekli do vhoda. Seveda po tem, ko so otroci dodobra preizkusili igrala pred gradom.

Jutranji grad

Jutranji grad

Pričakal nas je isti receptor. Tokrat nismo zavili desno na stopnice, temveč smo odšli naravnost v park. Tam so pripravili rekonstrukcijo bivališč vse od časov, ko so naši davni predniki, oblečeni v kože, na žar vrgli mamutov šnicel, do časov Keltov. Še posebej njihovo svetišče je bilo zanimivo, z rogatim bogom vred.

Kako so živeli nekoč...

Kako so živeli nekoč...

Preproste zemljanke lovcev in indijanski šotori na začetku so nas peljale čez zgodovinska obdobja do koč, pri katerih smo kar izbuljili oči. Otroci so skakali naokoli in se v lovu zabavali po svoje. Loki, pripomočki za kuho, ležišča. Vse je bilo videti, kot bi Brkati som ravnokar vstal z ležišča. Tastari smo poznavalsko občudovali gradbene dosežke izpred tisočletij.

Keltsko svetišče

Keltsko svetišče

V kovačiji je bilo danes vse mirno, kovači so se tu potili zgolj dan poprej. Zlate sončnice so že lovile tople sončne žarke, ko smo se še zadnič ozrli na nenavadno naselbino in jo mahnili do avtodoma. Vožnja do Mistelbacha ni bila dolga, parkirali smo na velikem parkirišču nekoliko nad muzejskim centrom MZM (48.576832 16.574330).

Rogati bog

Rogati bog

Spust do muzeja ni bil pretirano dolg, na vhodu pa nas je pričakala nekoliko mrka gospa. Čisto v skladu s tem, kar nas je čakalo. Najprej smo zavili do osrednje razstave. Čarovnice tako in drugače. Ali vse kar ste hoteli vedeti o preganjanju čarovnic v srednjem veku, pa si niste upali vprašati.

Sončnica

Sončnica

Malo nas je sicer motilo, ker so bili vsi teksti v nemščini, toda z nekaj domiselnosti, smo tudi kakšno jezikovno luknjo preskočili. Obleke čarovnic, njihovi amuleti, knjige, pripomočki za čaranje, zelišča. Čarovniški procesi, izpovedi in pisma ujetih čarovnic in čarovnikov. Mučenje, zasmehovanje, kazni.

Muzej čarovništva

Muzej čarovništva

Kruti srednji vek. Čeprav je verjetno vsak čas grozen, če ga le gledaš z neke zgodovinske distance. Najbolj nas je pretresla predstavitev, kjer na filmu poslušaš izpovedi »čarovnic«, zapisanih v inkvizicijskih knjigah. Ob tem se dejansko postaviš v njihovo kožo in tako sam izbiraš, kako boš odgovoril.

Le kaj ju tako zanimajo uroki in čarovniški pripomočki?

Le kaj ju tako zanimajo uroki in čarovniški pripomočki?

Priznal ali zanikal, norel ali prosil za milost. Saj končno je bilo vseeno. Če nisi podlegel že med mučenjem, si končal na vislicah ali grmadi. Številke o čarovniških procesih in številu čarovnic so bile zastrašujoče. Pentagrami, nagrobniki, posledice »čaranja«. Noro. Toda ko bi vedeli, kaj nas še čaka.

Ne glede na odgovore...vedno se je končalo enako!

Ne glede na odgovore...vedno se je končalo enako!

Pustili smo se namreč zapeljati razstavi Hermanna Nitzscha in njegovih umetnij iz Duerckheim kolekcije. Kako opisati zadevo? Ni priporočljivo za mladino pod 15 let in tiste s slabimi želodci. Umetnost pa podobna »umetniškemu« vrtanju s svedrom v koleno pred leti na slovenski obali. Kri, kri in še enkrat kri.

Bizarna razstava

Bizarna razstava

Okrvavljena platna, stene, oltarji. Slike z njegovih performensov, kjer ljudi obmetavajo z živalsko krvjo, organi, kjer v preddverju eminentne dunajske stavbe v prašiča nad enim od akterjev vedno znova tlačijo in mečkajo živalske organe, dolivajo kri, mešajo in tlačijo ter prenašajo sem in tja. Komu slabo? Kaj bi šele bilo, če bi gledali film.

Random Noise

Random Noise

Veliko bolj umirjena in za okus povprečnega smrtnika sprejemljiva je bila razstava Michaela Kosa Random Noise. Slike, narejene iz prepognjenih zemljevidov, kamniti bloki, »sešiti« skupaj. Zanimivo. Vrnili smo se na parkirišče, kjer so se dekleta začela ukvarjati s kosilom, jaz pa sem sledil Petru in fantoma do razgledišča nad vinogradi.

Muzej MZM

Muzej MZM

Zanimivo, toda tistega, zaradi česar smo prišli, nismo našli. Malo poklapano smo se vrnili na kosilo, po njem pa odpeljali proti severu. Med vožnjo je Peter kar naenkrat zagledal tablo z oznako za avtodom in hkrati ugotovil, da je poleg tudi znamenitost, vključena v našo kartico.

Dvorec Wilfersdorf

Dvorec Wilfersdorf

Seveda smo obrnili in parkirali pred dvorcem Wilfersdorf v istoimenskem kraju (48.585907 16.645970). Hitro smo našli zaklad, skrit v bližini, potem pa že točili vodo v vse možno, kar smo našli. Na hitro smo v bližnjem stranišču še izpraznili stranišča in bili tako preskrbljeni za lep čas. Razstavo v dvorcu o družini Liechtenstein smo si ogledali na hitro, prav veliko zanimivega namreč ni bilo.

Zgodovina plemenitih Liechtensteinov

Zgodovina plemenitih Liechtensteinov

Jaz sem se sprehodil še skozi domovinski muzej, ki pa deklet s svojo dokaj skromno zbirko ni pretirano pritegnil. Je bila pa gospa, ki je o posameznih eksponatih znala povedati marsikaj, toliko bolj zanimiva. In tudi nadvse prijazna. Hvaležno je vzela še kartice in označila, da smo jih obiskali. To jim veliko pomeni, od vsakega obiskovalca verjetno tudi nekaj dobijo.

Najbolj neumni izumi vseh časov

Najbolj neumni izumi vseh časov

Ker se je dan že krepko prevešal v popoldan, se nismo smeli nič obirati. Odpeljali smo naprej do kraja Herrnbaumgarten. Kraj je malce odštekan, kar nakazujejo že ob prihodu v vas vrvi z obešenimi nogavicami. Nas je bolj zanimal muzej Nonseum (48.697261 16.679697).

Največja zbirka lukenj v gumbih

Največja zbirka lukenj v gumbih

Gre za razstavo najbolj nenavadnih in norih izumov. Nekaj jih je bilo domače pameti, nekaj uvoženih. Ob razlagi pri vsakem izmed njih, si je bilo mogoče ogledati tudi film, kjer so igralci demonstrirali uporabo. Trobenta z namerilnikom, da igralec lahko točno zadene ton, rokavice z belimi in črnimi prsti za lažje igranje klavirja.

Ročni tuš

Ročni tuš

Sesalec, ki ga pumpaš ob hoji, največja zbirka lukenj v gumbih, kosilnica z ovco, avtomat za pleskanje ograje, različne izvedbe sank, izjemno uporaben ročni tuš, pisoar, ki ga potegneš nad straniščno školjko, polavtomatski prst za vrtanje po nosu, maslo v stiku, naprava za navijanje nudlov, ni da ni.

Nonseum

Nonseum

Ura je bila že čez čas zapiranja, mi pa smo še kar raziskovali zanimive (beri nore) izume. Nismo hoteli ničesar izpustiti. Do meje ni bilo več daleč, mogočni grad sredi mesta Mikulov pa je kazal, da do našega cilja tudi ne. Parkirali smo pred Billo, potem pa avtodoma raje prestavili na parkirišče pri neke vrste športnem centru in bazenih (48.801493 16.633565).

Mikulov

Mikulov

Odlično izhodišče za raziskovanje mesteca. Pravo smer nam je kazal grad, tako da zgrešiti nismo mogli. Prišli smo do zgodovinskega trga v samem centru, jo mimo kipa Svete Trojice mahnili do informacij, od tam pa na obzidja gradu. Notranjost bo počakala do naslednjega dne, je bilo le malo pozno, da bi bila vrata še odprta.

Kozi Hradek

Kozi Hradek

Ajda je prva našla zakladek na razglednem balkončku, bil sem prav ponosen nanjo. Vreme se je v trenutku poslabšalo, veter in pršenje sta odnašala dežnike in bičala v obraz. Pri sinagogi na drugi strani gradu smo razmišljali kam. Ker se je slabo vreme končalo tako, kot začelo, smo sklenili, da se še danes vzpnemo na Kozi Hradek, komaj omembe vredno vzpetino blizu centra.

Mikulov in Sveti hrib

Mikulov in Sveti hrib

Zato pa toliko bolj razgledno. Vzpon ni bil naporen, le Žan se je nekam zaplezal, ko je iskal čisto samosvojo pot do vrha. Nas je kar malo zaskrbelo. Pa se je le rešil iz mišnice in srečno prišel za nami. Stolp na vrhu je bil zaprt, razgled pa zato nič manj lep. Sveti hrib na drugi strani mesta nas je izzival. Tako zelo, da smo ugotovili, da bo za vzpon še danes dovolj časa.

Igra svetlobe

Igra svetlobe

In smo šli. Mimo židovskega pokopališča smo se spustili znova v center, stopali mimo grobnice Dietrichsteinov in na drugi strani ob križevem potu znova zagrizli v strmino. Da je razgledišče priljubljeno, je kazalo veliko število sprehajalcev. Ravno smo si dobro razmigali noge, ko smo bili že na vrhu.

Grobnica Dietrichsteinov

Grobnica Dietrichsteinov

Sprehodili smo se mimo kapel in šli še naprej do cerkvice, ki so jo obnovili z evropskimi sredstvi. In jo potem gladko pustili osami in propadanju. Neverjetno. Obrnili smo in na griču ugotovili, da je tu skrit tudi zakladek. Toda morali bi že ob vzponu šteti kipe v kapelah križevega pota.

Na Svetem hribu

Na Svetem hribu

Maja in Martina sta s seboj vzeli še Živo in med spustom so izpolnile nalogo. Mi smo med tem sedeli na vrhu, opazovali sončni zahod in že malo brskali naokoli. Dva zaljubljenca sta si na klopco v bližini prinesla celo buteljko vina. Romantično.

Večerno mesto

Večerno mesto

Ko smo dobili podatke, smo izračunali koordinate, v temi lomastili naokoli in potem pod skalo na travniku pod vrhom našli škatlico. Juhej. Prižgali smo baterije in se napotili proti osvetljenemu mestu pod nami. Sprehod po mestnih ulicah pozno zvečer je bil zanimiv, tako zelo, da sva ga s Petrom še malo podaljšala.

Lahko noč...

Lahko noč...

Potem pa odšla nazaj v avtodom na klepet. In spanec. Dan je bil dokaj naporen.

MIKULOV, MORAVSKI KRAS – 10.8.2011 – Pomežikali smo zaspano v jutro in po zajtrku odšli proti centru. Grad nas je vabil že od dneva poprej, sklenili smo si ga ogledati. Plačali smo karte in nato iz razgledne ploščadi opazovali mesto, ki se je prebudilo.

Grad Mikulov

Grad Mikulov

Z vodičko smo odšli v notranje prostore gradu. Ker originalne opreme ni ostalo veliko, so v sobane postavili razstavo posameznih slogov, od gotike, prek renesanse, baroka… Pohištvo in slogovno različni predmeti od časov, ko so Dietrichsteini grad zgradili, so bili vsekakor zanimivi in predvsem tudi poučni.

Galerija Dietrichsteinov

Galerija Dietrichsteinov

Vodičko smo spustili naprej, zato smo lahko hitro naredili še kakšno fotografijo. Za spomin seveda. Naše popotovanje skozi čas se je nadaljevalo v galeriji nekdanjih lastnikov gradu. V temačni vitrini je bila razstavljena mrliška obleka Margarete Francesce Lobkowicz iz tretje generacije mikulovskih Dietrichsteinov.

Sani

Sani

Videli smo strelne tarče, vaze, sanke, mizice in stole. Čez dvorišče smo se sprehodili v knjižnico z vrsto starinskih knjig, globusov. Vsekakor zanimivo. Sledil je ogled razstave vinogradništva. Mikulov namreč leži na Južnem Moravskem, ki je tudi vinorodna pokrajina.

Knjižnica

Knjižnica

Največja znamenitost je poleg velikih preš nedvomno ogromen sod, ki je lahko vseboval kar 1014 hektolitrov vina. Manjše preše, sodi in sodčki, kadice. Vse, kar dober vinogradnik potrebuje. S tem je bilo vodenje zaključeno, karte pa so nam omogočale še ogled razstave v kleti gradu.

Sod velikan...

Sod velikan...

Na poti do vhoda smo se začudili nenavadnemu spomeniku. Lobanji na klečečem človeku. Še bolj smo se začudili Ajdi, ki je v lobanjo zlezla. Ne moreš verjeti. Sem že razmišljal, kako bodo morali razrezati neprecenljivo umetniško delo, da jo dobijo ven, ko se je sama splazila iz bronastega objema.

Zlezla sem mu v glavo...

Zlezla sem mu v glavo...

Po stopnicah smo se spustili do predmetov, ki kažejo na prisotnost Rimljanov in Germanov v tem območju. Polomljeni glavniki, razbiti in celi ostanki keramičnih posod, nakit, okostja, stekleničke, orožje, kovanci. Drugi so bili hitro mimo, midva z Živo pa sva si vzela čas. Naju je zgodovina kar pritegnila.

Kostko

Kostko

Rekonstrukcija germanske koče prikazuje opremo in tipične predmete, ki so jih pred stoletji uporabljali. Znova pod oblačnim nebom smo se čez glavni trg sprehodili do parka pod mestom, tam poiskali angela brez rok…hm, le kako smo vedeli zanj. Nato pa stopali proti avtodomu.

Sledovi preteklosti

Sledovi preteklosti

Peter je raziskal eno izmed trgovin v centru, jaz sem odšel po pivo in nekaj malenkosti v Billo. Potem pa smo po zgodnjem kosilu že mahali Mikulovu v slovo in peljali proti Brnu. Mislil sem, da ga bomo obvozili, pa temu ni bilo tako. Skozi center, tik pod katedralo na griču, smo peljali v največji gneči.

Brno

Brno

Da se ne bomo ustavljali, je bilo sklenjeno že predhodno. Velikih mest si na tem popotovanju res nismo želeli. Ko smo se izvili iz gneče, smo spet lažje zadihali. Peljali smo do mesteca Blansko in pred njim zavili v smer proti Moravskemu krasu. Takoj za zavojem smo se sprehodili do kipa Aresa, nato pa nadaljevali vožnjo do parkirišča za avtobuse pri Skalnem Mlynu (49.361977 16.709866).

Pri spomeniku

Pri spomeniku Fratišku Krenku

Maja je naredila pozno kosilo, jaz sem poklepetal z nemškim avtodomarjem, nato pa smo skupaj s Petrom odšli na sprehod. Najprej nas je čakalo nekaj vzpona, ko smo šli mimo spomenika Fratišku Krenku, pa se je steza začela počasi spuščati. Hoje je bilo kar nekaj, toda ob prijetnem klepetu smo komaj opazili, da smo že pri veliki udornici Macocha.

Tu doli se je pognala zlobna mačeha...

Tu doli se je pognala zlobna mačeha...

Stopili smo na zgornje razgledišče in ob pogledu v globino se nam je kar zavrtelo. Približno 140 metrov pod nami je bilo konec navpičnice. Pofotkali smo globino, sami sebe nad njo, ugotavljali ob pogovoru s starejšim moškim, da si slovanski jeziki res niso tako daleč vsaksebi, nato pa že prepričevali gospodično pri prodajalni sladoleda, da zapira ravno malo prezgodaj.

Pogled s spodnjega na zgornje razgledišče

Pogled s spodnjega na zgornje razgledišče

S sladoledi v rokah smo se po stezi začeli spuščati do spodnjega razgledišča, od koder se je lepo videlo mesto, kjer bomo naslednji dan stopali prav po dnu udornice. Spust smo nadaljevali do ceste, po kateri smo mimo (ali seveda skozi) Hudičeva vrata (Čertova branka) šli do spodnje postaje žičnice in vhoda v jamo Punkevni. Tu bomo šli jutri v podzemlje.

Hudičeva vrata

Hudičeva vrata

Čakalo nas je še dva kilometra hoje do našega avtodoma. Hoja ob vodi, pod visokimi stenami, skoraj že v mraku, je bila skrivnostna. Našli smo zakladek, posvečen enemu izmed speleologov, nato pa nadaljevali s hojo. Utrujenost je otroke minila takoj, ko so skočili v avtodom in začeli pripravljati vse za večerni film.

Luknja

Luknja

Midva s Petrom sva odšla pa še malo naprej. Hodila sva mimo vhoda v jamo Katerinska in višje iskala zaklad. Jaz sem ob tem skozi neverjetno nizko luknjo zlezel v jamo, ki se je po nekaj deset metrih zaključila z zaprtimi vrati. Ob vrnitvi je Peter že našel zakladek in sicer na drugi strani ceste. Vrnila sva se do parkirišča, od tam pa sem sam švignil po poti navzgor.

Skozi to luknjo sem lezel...noro!

Skozi to ožino sem lezel...noro!

Znova sem šel do spomenika Krenku, tam izračunal koordinate škatlice in nadaljeval skoraj do udornice. Navigacija me je malo sprehajala sem in tja, preden sem končno našel pravi štor. Ko sem jo mahal nazaj, je bilo vedno bolj temno, noč je legala na zemljo. Zadnji spust sem v popolni temi pretekel, kot blisk šinil čez parkirišče in že v avtodomu dobil prijetno hladno osvežitev.

Štor

Štor

Klepet se tokrat ni tako zavlekel, utrujenost nas je že zmagovala, naslednji dan pa bo treba zgodaj vstati. Zaradi zasedenosti smo izlet v jamo rezervirali že en teden prej.

JAMA PUNKEVNI, OLOMOUC, VEČERNI LITOMYŠL – 11.8.2011 – Zjutraj smo jo najprej mahnili do turističnih informacij, kjer smo kupili karte, blagajničarka pa nam je po ponovitvi gesla izročila tudi veliko leseno skrinjo. Se ve, zakaj.

Moravski kras

Moravski kras

Po zajtrku smo se kar toplo oblekli in se odpravili peš do vhoda. Že od dneva poprej smo vedeli, koliko nam bo vzela hoja, zamuditi nismo smeli. Tako je bilo nekaj živčnosti, saj se je Živa odločila, da bo ravno danes dan začela s cmerjenjem in počasno hojo. Vseeno sta z Majo prišli pravočasno, volja se je vidno izboljševala.

Romeo in Julija

Romeo in Julija

Že smo se s svojo skupino napotili v podzemlje. Najprej smo prišli v galerijo, kjer smo izvedeli osnovne podatke o sami jami in njenem odkrivanju. Hkrati so se že tu »pokazale« nekatere nenavadne oblike, na katere je kot po navadi v takšnih luknjah, vodička navdušeno opozarjala. Stopali smo naprej mimo zrcalnega jezerca, kapnikov različnih oblik in velikosti je bilo res veliko.

Kamnite zavese

Kamnite zavese

Šli smo skozi veliko dvorano, gledali, do kod je nekoč segla voda. Ob spustu smo videli dva kapnika, stalagmit in stalaktit, ki sta bila tik na tem, da se združita. Toda ne bosta se nikoli, kot je pojasnil vodič, saj vode tu ni več in sta tako prenehala rasti. Romeo in Julija, itak. Velike zavese, katedrala, kapnika, ki sta bila videti kot vazi. Eden je na vrhu imel čisto ravno površino.

Na dnu udornice

Na dnu udornice

Tunel nas je pripeljal na dnevno svetlobo. Kar jo je na dnu udornice Macocha sploh bilo. Izvedeli smo, kako je do udora prišlo, kakšna je globina, kako so pred stoletji prilezli tu doli. In pa seveda zgodbo o imenu. Macocha namreč pomeni mačeha. Ta naj bi hotela svoje pastorke vreči dol. Ko so njeno namero razkrinkali, se je v globino vrgla kar sama. Sledilo ji je še veliko življenja naveličanih posameznikov. Žalostno.

Hlastanje po svetlobi

Hlastanje po svetlobi

Znova smo proniknili v podzemlje in prišli do čolničev. Z enim od njih smo se odpeljali po jamskih rovih. Včasih je bilo treba kar popaziti. Ko sem se enkrat preveč obračal, sem jo dobil malo po glavi. Pa nič zato, kamnu se menda ni nič poznalo. Tudi nekaj kapnikov je zdrselo mimo nas. Na pol poti smo naredili postanek in si ogledali še enega od suhih rovov.

V suhem rovu

V suhem rovu

Tudi ta je bil poln kapniškega okrasja, lepi beli stalagmiti, stebri in zavese, nas niso pustili hladne. Super. Vrnili smo se do čolna in odpeljali po rovih naprej iz jame. Tam smo se še pofotkali, lovili otroke, ki so nam ušli v trgovino in se nato pogajali o tem, kaj je »nujno« treba kupiti. Odnesli smo jo z netopirčkom na rezini kapnika. Huh.

Na koncu vodne poti

Na koncu vodne poti

Čakal nas je še pohod nazaj do Skalnega mlyna, kjer smo znova zavili do turističnih informacij, še enkrat povedali geslo in v leseni zaklad odložili mojega prvega potovalnega hroščka. Pivce za živce. Potem pa že odpeljali s parkirišča. Plačila parkirnine ni zahteval nihče, ponujali pa denarja tudi nismo. Spet na glavni cesti, smo se usmerili proti Olomoucu.

Turistične informacije v Skalnem mlynu

Turistične informacije v Skalnem mlynu

Ceste so bile takšne kot pri nas. Torej dokaj v redu. Dokaj. Je šlo pa zato precej gor in dol, levo in desno, sem in tja. Ker mi je navigacija odpovedala poslušnost, sem sledil Petru in ga le včasih po postaji povprašal, če smo še prav. Maja, ki je vožnji sledila po zemljevidu, je zatrjevala, da je vse v redu. Skozi gozdove in vasi, mimo vojaških območij, radarjev in nepreglednih polj, smo prispeli v Olomouc.

Olomouc

Olomouc

Eno od turistično najbolj podcenjenih mest, ga oglašuje Lonely planet. Bomo videli. Predlagal sem parkiranje ob ulici, kakšen kilometer ven iz centra. Pa smo bili prehitro mimo. V samem centru smo o kakšni luknji, po možnosti še brezplačni, lahko le sanjali. Ko smo se že drugič ali tretjič obrnili naokoli, je Peter zapeljal iz centra.

Fontana

Tritonova fontana

Parkirali smo na makadamskem parkirišču, v bližini cementarne. Ni bilo ravno elitno mesto, za pripravo kosila pa čisto dobro. Po njem smo se premaknili nazaj, torej nekoliko bližje centra mesta, in za cesto parkirali (49.598102 17.269696). Pod katedralo sv. Venčeslava smo šli proti Trgu republike s Tritonovo fontano in ob njem pokukali v cerkev device Marije snežne.

Dinozaver

Dinozaver

Na enem od stranskih dvorišč smo zagledali smešnega dinozavra, narejenega iz odsluženih računalnikov, tipkovnic. Potem pa stopali mimo nekdanje jezuitske univerze in teološke fakultete do kapele sv. Jana Sarkandra. Tu so nekoč stali zapori, v katere so v začetku 17. stoletja, v času lokalnega preganjanja kristjanov, zaprli Jana Sarkandra in ga mučili do smrti.

Kapela Jana Sarkandra

Kapela Jana Sarkandra

Kapela je res pravi biser, v kleti pa so razstavljeni pripomočki, zaradi katerih je nesrečni Jan smrt storil… Ogledali smo si cerkev sv. Mihaela in Dominikanski samostan, zlezli v zvonik, kjer pa razen zvonov nismo videli ničesar. Polkna so bila zaprta, zato z razgledom ni bilo nič. Spustili smo se do Gornjega trga in šli mimo vodnjaka Juliju Cezarju do mestne hiše.

Križni hodnik v dominikanskem samostanu

Križni hodnik v dominikanskem samostanu

Del nje je tudi astronomska ura, znamenita zaradi upodobljenih delavcev. Originalna ura je bila med drugo svetovno vojno uničena, kakšna bo motivika po drugi svetovni vojni, pa je jasno. Spustili smo se do cerkve Svetoho Morica, ogromne gotske zgradbe, jo obkrožili in nič več kot to, potem pa vrnili na trg s Herkulovim vodnjakom in stolpom Svete trojice, ki je tudi del Unescove kulturne dediščine.

Astronomska ura

Astronomska ura

Vanj se je nabasala skupina japončkov in notri so bili tako dolgo, dokler ni končno vodiču kapnilo, da zunaj čaka še veliko ljudi, ki bi radi vstopili. Pod mrkimi pogledi so poševnookci odrajžali naprej, mi pa smo se po hitrem ogledu ločili. Peter se je odločil popoldne zapraviti z zakladolovom, mi pa smo imeli druge želje in načrte.

Stolp svete trojice

Stolp svete trojice

Spustili smo se na Dolnji trg in šli mimo Neptunovega vodnjaka in Marijinega kužnega znamenja. Med ozkimi uličicami bi se skoraj izgubili, nato pa smo le našli pot, ki nam je bila že znana in mimo nekdanjega jezuitskega učiteljišča stopali proti katedrali sv. Venčeslava. Seveda smo si jo ogledali, z relikviarijem vred, nato pa že stopali nazaj proti avtodomu.

Katedrala sv. Venčeslava

Katedrala sv. Venčeslava

Hoteli smo najti tudi zakladek, katerega koordinate smo dobili pri cerkvi. Vendar nam nikakor ni uspelo, tudi nama z Ajdo, ki sva na trgu pod cerkvijo ostala malo dlje, žal ne. Iz Olomouca smo se odpeljali proti mestecu Litomyšl. Iz mesta smo se izvili brez težav, vožnja po vzporedni cesti pa je bila prav prijetna. Nič nismo pogrešali hitrejše sosednje asfaltne kače.

Smetanov trg v Litomyšlu

Smetanov trg v Litomyšlu

V mestu Litomyšl smo zapeljali povsem v središče mesta in parkirali na Smetanovem trgu (49.869633 16.311812). Seveda imena ni dobil po mlečnem izdelku… V večernem soncu smo se sprehodili ob čudovito pisanih hiškah, zavili pri spomeniku skladatelju Smetani do gradu. Sence skulptur ob njem so risale nenavadne sence.

Romeo in Julija, že drugič danes...

Romeo in Julija, že drugič danes...

Čez zanimiv park s skulpturo štirih deklet, ki se igrajo v vodi, smo šli mimo cerkve Proboštsky chram nazaj do Smetanovega trga. Odpeljali smo se proti kraju Nove Hrady, kjer stoji tudi istoimenski dvorec. V večernem mraku smo parkirali ob ribniku z račkami (49.851957 16.143878), z Majo sva se sprehodila tudi do vhoda v dvorec.

Dvorec v Litomyšlu

Dvorec v Litomyšlu

Zaokrožila sva še po kraju, vendar je bilo naše parkirišče videti kar v redu, zato za premik ni bilo niti volje, niti potrebe. Ko se je na začetku drevoreda ustavil avtodom, smo že vedeli, da je Peter. Pokazali smo mu, kje smo mi našli mesto in čisto zadovoljen je parkiral za nami.

Dekleta

Dekleta

NOVE HRADY, LITOMYŠL, HRADEC KRALOVE – 12.8.2011 – Zjutraj sta bili dekleti kar zgodaj pokonci. Ali pa smo bili vsi pozni. Kakor gledaš. Račke so ju zanimale, sprehod pa ne. S Petrom in fantoma smo odšli mimo vhoda v grad in nad kolesarskim muzejem do senčnice nad vodnjakom na zadnji strani griča.

Nove Hrady

Nove Hrady

Ko smo se vrnili do avtodoma, sta bila v hiški ob parkirišču že dva mladinca in pobirala parkirnino. Seveda smo jima brez težav dali tista dva evra. Ko pa sta začela moledovati, da bi avtomobile prestavili na sicer povsem praznem parkirišču, smo hitro ugotovili, da angleško ne znata.

Kdaj se bo že začelo vodenje?

Kdaj se bo že začelo vodenje?

Zato smo se pogovarjali kar tako, vsak po svoje in na koncu nekako sporazumeli, da avtodome pustimo kjer so, po ogledu pa se čim prej odpeljemo. Po zajtrku smo odšli do vhoda v grad, kupili vstopnice in počakali na začetek vodenja. Grad je nekdanji lastnik po razpadu vzhodnega bloka dobil nazaj, menda v dokaj slabem stanju.

Jedilnica

Jedilnica

Z obnovo se je kar potrudil, težje je bilo s pohištvom, saj je to v glavnem izginilo. Zato je danes v sobanah možno videti pohištvo iz češkega muzeja dekorativne umetnosti v Pragi. Po osnovni razlagi o gradu, njegovi zgodovini in lastnikih v pritličju, pod družinskim grbom in obveznim rogovjem številne jelenjadi, smo šli na ogled soban v prvem nadstropju.

Salon

Salon

Mimo spalnice smo prišli do poročne dvorane z zanimivo pečjo in lestencem. Še posebej pa je bil privlačen bar, ki se je odprl v stranski omari. Kar dobro založen, samo postregel nam ni nihče. Mone. Kabinet s knjižnico, jedilnica, lep pogled na park pred vhodom v dvorec z balkona. Zanimive ure, ki so odbijale nek drugi čas. Preprosta grajska kapela, porcelan.

Pogled na grajsko dvorišče

Pogled na grajsko dvorišče

Spustili smo se nazaj v pritličje in si tam pogledali še nekaj soban, opremljenih v različnih slogih, kolikor je moje laično oko lahko ugotovilo. Zanimivo. Ni nam bilo žal kron za ogled. Postali smo še pred vhodom, nato pa stopali proti križevemu poti. Ta vodi na grič nad dvorcem, kjer je dejansko stal prvotni grad, kot smo bili seznanjeni med vodenjem.

Postaja križevega potu

Postaja križevega potu

Ostanki zidov so kazali, da je bilo res tako. Med spuščanjem nazaj proti parkirišču smo nad sabo zagledali mogočnega jelena, ki je poziral kot pravi maneken. Sprehodili smo se še do že znane senčnice in potem ob postajah križevega pota navzdol. Zgornja vrata so bila zaklenjena, zato smo se morali do parkirišča vrniti po že znani poti.

Jelen

Jelen

Vozila so ga že skoraj zapolnila, zato nam je bila skrb otroških parkirnih mojstrov bolj jasna. Prijazno smo si pomahali, potem pa smo mi že peljali proti Litomyšlu. Tam smo najprej pred lokalno trgovino ugotovili, da je čas parkiranja močno omejen. Ker bi najini kravici težko skrili med množico osebnih avtomobilov, smo se postavili v kolono in kar dolgo čakali, da smo končno lahko zapeljali na glavno cesto.

Pozdrav

Pozdrav

Po nekaj sto metrih smo opazili table za parkirišče za avtobuse, jim sledili in ob robu, kjer so bila zarisana tudi mesta za osebna vozila, parkirali (49.871566 16.307058). Napotili smo se čez cesto in skozi mesto do dvorca. Tam smo kupili karte za vodenje po dvorcu, odločili smo se za prvo turo, ki vključuje tudi posebej zanimivo gledališče.

Gremo na ogled!

Gremo na ogled!

Ker smo do začetka imeli še eno uro, smo se sprehodili po mestu. Znova smo šli skozi nam že znani park s skulpturami, mimo cerkve Vzvišenega križa navzdol proti Smetanovemu trgu. Tam smo firbcali po trgovinah, oropali bankomat, nato pa stopali nazaj proti dvorcu.

Grajsko gledališče

Grajsko gledališče

V slabi uri vodenja smo videli zanimivo starinsko gledališče in reprezentančne sobane. Sprejemno dvorano, zeleni, modri in vladarski salon, veliko jedilnico. Vse je bilo urejeno tako, kot da bodo nekdanji lastniki ravnokar stopili skozi vrata, dvorne gospodične še s pordelimi lici in gospodiči zadržano vljudni.

Grajske dvorane

Delovna soba

Slike na stenah so kot po navadi v takšnih zgradbah prikazovale znane bitke, kraje sveta, ki so nekoč veljali za eksotične, danes pa so nam na dosegu roke. Zanimivo je, da so imeli dve glasbeni sobi in sicer ločeno za gospe in gospode. Morebiti so se že takrat okusi razlikovali.

Salon

Salon

Ali pa so zgolj gospodje radi v miru pokadili cigaro in ob bolj poskočnih ritmih razdrli kakšno šalo, nevredno občutljivih ženskih ušes. V zadnji sobi ogleda so bile po stenah velike slike konj. Vodič nam je razložil, da so bile stopnice v prvo nadstropje bolj položne in široke, saj so v to sobano gospodje kar prijezdili. Neverjetno.

Kje pa so lačni gostje?

Kje pa so lačni gostje?

Sprehodili smo se po križnih hodnikih in tako tudi od zgoraj pogledali na dvorišče dvorca. Ali zanimiva sončna ura na zidu nasproti nas kaže prav, nismo preverjali. Po ogledu smo odšli iz dvorca in čez dvorišče do sosednje zgradbe. Nekoč je bila to dvorna pivovarna. Ne vem, če danes tu še varijo pivo, se je pa v zgradbi rodil skladatelj Bedrich Smetana.

Soba v katero je gospoda prijahala

Soba v katero je gospoda prijahala

Pogledali smo si salon, delovno mizo in predvsem tudi spalnico, v kateri je nekoč vekal kasneje tako slavni skladatelj. Spalnica je bila skoraj špartansko preprosta, vendar okusno opremljena, zibelka in postelja za mladinca z varovalno ograjo pa sta kazali na mladost lastnikov.

Tu se je rodil mali Smetana

Tu se je rodil mali Smetana

Bogsigavedi kdaj se je zadnje dete igralo s konjičkoma, ki sta stala ob postelji staršev. Ženski del naše druščine se je odpravil po ogledu nazaj proti avtodomom, moški del pa je šel ob rečici, našel še nekaj skritih škatlic, nato pa zakrožil nazaj na kosilo.

Hradec Kralove

Hradec Kralove

Po njem ura ni bila več prav zgodnja, odpeljali smo se proti severozahodu, naš cilj je bilo mesto Hradec Kralove. Vožnja ni bila kaj posebnega, le na luknje je bilo treba paziti. Ugotovili smo, da je to občasno prav značilnost čeških cest. Lep asfalt, potem pa kar iz nič, gromozanska luknja. Podnevi se jo je že videlo, ponoči je bilo pa treba voziti previdneje.

Katedrala in Črni zvonik

Katedrala in Črni zvonik

V mestu smo navigirali povsem v središče in na glavnem trgu pred katedralo ugotavljali, da je parkirišče plačljivo cel dan. Zato smo sklenili, da parkiramo le malo izven najožjega centra. Vendar smo se brez občutka za smer zapletli v labirint ozkih enosmernih ulic, prekritih s kockami in povrh dokaj zaparkiranih.

Notranjost katedrale

Notranjost katedrale

Pretreseni smo se obračali, kamor je bilo sploh možno in končno seveda pristali znova na osrednjem trgu (50.209290 15.832186). Vsega smo imeli zadosti, parkirali smo in plačali nočno pavšalno tarifo, ki pa vseeno ni bila pretirano visoka. Sprehodili smo se do stolpa ob katedrali, vendar moči za vzpon nismo imeli. Je pa Peter v grmovju ob stolpu zagledal torbico in jo izročil ženski, ki je pobirala vstopnino.

Spomenik Janezu Pavlu ll.

Spomenik Janezu Pavlu ll.

Že čez minuto ali dve je bila na mestu policija, ki jo je prevzela v nadaljnjo obravnavo. Mi smo stopili v katedralo sv. Duha in si jo ogledali, potem pa je Peter sklenil, da skoči naokoli in poišče še kakšen zakladek. Toda tokrat je doživel družinski upor, zato je moral pot pod noge vzeti kar sam. Dekleta so se sprehodila po mestnem trgu, mimo kužnega znamenja, zanimivih pisanih hišk in nazaj.

Pisane hiške

Pisane hiške

Midva z Nejcem pa sva poiskala spomenik papežu Janezu Pavlu ll., nato pa ob spremstvu Žive in Martine odšla za Petrom. Saj ga vendarle nismo mogli pustiti samega. Zaokrožili smo do reke in še malo naokoli nazaj, našli Petra in potem skupaj pot v večernem mraku nadaljevali do avtodoma.

Ob reki

Parnik

Tokrat smo se uspešno izvili iz mestnega središča, nato pa sledili navigaciji po lokalnih cestah do kraja Teplice nad Metuji. Tam smo našli parkirišče pri vhodu za skalno mesto (50.595136 16.148229). Večer je minil tako kot njih večina. Ker so prijatelji naslednji dan odhajali nazaj proti domu, smo si seveda imeli še marsikaj za povedati, med tem, ko so bili otroci seveda povsem okupirani z risankami.

Večerni sprehod po mestu

Večerni sprehod po mestu

SKALNA MESTA – 13.8.2011 -  Zjutraj smo se zbudili v zoprno jutro. Takoj smo vedeli, da bo s seboj treba vzeti tudi dežnike. Parkirišče se je počasi polnilo, parkirni mojster pa nas je gledal malo postrani. Končno si je opogumil, stopil do nas in začel bolj z mahanjem kot jezikom razlagati, da se bomo morali prestaviti. Ni nam bilo jasno, zakaj.

Pohod proti skalnim mestom

Pohod proti skalnim mestom

Toda ker je zagotavljal, da bomo plačali enako, smo se končno vdali in zapeljali na bližnje avtobusno parkirišče. Parkirni mojster je prišel za nami in nam skušal dopovedati, kakšno uslugo nam je naredil, saj bi za tako bogato odmerjeni prostor morali avtobusarji plačati precej več. Mi smo samo zmajali z glavo in si mislili svoje. Kdo pa nas je silil sem?

Koluti sira

Koluti sira

Oborožili smo se z anoraki in dežniki in jo mahnili proti vhodu. Najprej nas je čakal vzpon skozi gozd. Krajši postanek pri nekakšnem zavetišču je bil potreben, da smo ujeli sapo in počakali, da je prenehalo rositi. Ko smo jo mahnili naprej, so se končno začele kazati skalne špice, tablice so nam namignile, katere zanimive oblike se razkrivajo.

Vzpon na grad Strmen

Vzpon na grad Strmen

Stolpi so se dvigali v nebo in izginjali v meglicah. Ogromni skalni bloki so bili naloženi eden na drugega. Desno od nas so se kot v nebo vzpenjale strme stopnice. Seveda smo jo ubrali navzgor, peljale so proti gradu Strmen. Oziroma skalam, kjer naj bi nekoč stal. Ko smo gledali skico gradu, kar nismo mogli verjeti, da je na strmih skalah nekoč stala mogočna utrdba.

Na razglednem stolpu

Na razglednem stolpu

Stopnice so bile sprva dokaj široke, z izogibališči, na koncu ožje, nad sedelcem pa že tako ozke, da bi bilo srečevanje že zelo težavno. Z vrha bi se moralo verjetno videti daleč. Tokrat smo z eno roko lovili dežnike, se z drugo držali za ograjo in razmišljali, če navzdol ne bo preveč spolzko. No ja, nekaj se je že videlo, vendar je pogled izveneval v meglicah, skalne špice pa so kar nekako izginile med drevjem pod nami.

Sekira

Sekira

Previdno smo se spuščali nazaj do poti in se usmerili še višje, proti pravemu naravnemu skalnemu mestu. Ob poti so tablice še vedno usmerjale naše poglede. Naložena skladovnica sirnih kolutov, sova, sekira, skalne oblike so res burile domišljijo. Naša naloga je bila, da smo pogled usmerili tja, kamor je želela tablica in velikokrat smo res lahko razbrali obliko, ki je spominjala na indijanca, psa ali celo državne simbole.

Ozki prehodi

Ozki prehodi

Vreme je bilo še vedno kislo in nič nismo vedeli, kako se bo še sukalo. Vhod v samo skalno mesto so stražila vrata, sicer na široko odprta, pa vseeno. Ozka soteska med visokimi navpičnimi stenami je bila res nekaj, kar ni za zamuditi. Počutili smo se kot palčki v deželi velikanov.

Med skalnimi bloki

Palčki v deželi velikanov

Krožna pot nas je mimo strmih skalnih sten ter novih in novih zanimivih stolpov, votlin in zagozdenih skal pripeljala do vhoda v mesto. Peter se je tu odločil, da bodo počasi odšli proti avtodomu in se začeli vračati v smeri Avstrije. Moja prigovarjanja in moledovanja njegovih otrok niso nič zalegla, tudi vreme, ki je bolje kazalo, ga ni prepričalo.

Jasni se...

Jasni se...

Saj po svoje sem ga pa razumel, pred njim je bila še dolga pot. Jaz sem zadnji krog pretekel še enkrat, saj sem skalne špice skušal ujeti še v nekoliko boljši svetlobi. V najožji del skalnega mesta sem se vrnil z Ajdo, skalne stene, ki so se v ožinah skoraj stikale, so bile ob vpadu sončnih žarkov videti prav čarobno.

Senca

Senca

Vrnila sva se do Maje in Žive. Skupaj smo se vračali do pod gradu Strmen in malo nižje na razcepu poti zavili proti skalnemu mestu pri Adršpachu. Hoje je bilo kar nekaj, toda stopati po gozdu je bilo prijetno. Šli smo mimo izvira in ob velikih balvanih začudeno zmajevali z glavo. Razpasla se je navada, da okoli naložijo veje in vejice, kot da ga želijo podpreti. Čudaško.

Podprti

Podprti

Delno je bil svet okoli nas močvirnat, vendar je bila na teh delih pot narejena iz lesenih desk. Zato mokri nismo bili. Smo pa malo pogledovali v nebo. Znova se je pooblačilo, nič nismo vedeli, kako se bo še vreme sukalo do večera. Znova smo prišli do višjih skalnih špic, začeli smo se vzpenjati in spuščati, v pomoč so nam bile stopnice v obliki lestev.

Pot skozi močvirje

Pot skozi močvirje

Pot je tekla mimo zaliva jezerca, ki leži prav sredi tega skalnega mesta. Po njem se je možno celo popeljati s čolnom. Toda ko smo videli ceno, nas je minilo, mahnili smo jo naprej do slapu in nato skozi skalno mesto dalje. Znova so se pred nami nizale različne zanimive oblike, od znanih zaljubljencev, župana in njegove žene, do glave pume.

Kot nekakšne šape...

Kot nekakšne šape...

Ker je tu mimo hodil tudi Goethe, znani nemški pisatelj, so se mu Čehi poklonili s spomenikom in spominsko ploščo. V skalni kapeli je bil opomin na številne alpiniste, ki so med plezanjem po stolpih strmoglavili v globino. Žalostno. Mi plezati nismo imeli namena, raje smo se sprehajali skozi ožine, široke ravno za širino telesa, opazovali strme špice in skale na njihovem vrhu.

Skalna kapela

Skalna kapela

Čudežno so kljubovale težnosti. Vreme se je znova popravilo, skalne špice, obsijane s svetlobo, so bile res čarobne. Tudi ta pot je bila krožna, počasi smo se obrnili nazaj in hodili proti skalnemu jezeru. Blagajna je bila že zaprta, pot pa še ne. Vzpeli smo se do jezerca, čolnar je sklenil narediti še eno furo, tako, na črno.

Župan in njegova žena

Župan in njegova žena

Cena je bila ista, mene ni prepričala. Pa tudi dekleti sta spoznali, da nima smisla. Vrnili smo se nazaj na stezo in se med vračanjem še enkrat približali jezeru. Čolnar je ravno odrinil, peljal mimo nas, naredil za ovinkom obrat in se čez kakšnih deset minut s svojo skupino vrnil do pristanišča, kjer smo počivali.

Skalno mesto Adršpach

Skalno mesto Adršpach

Med tem je navrgel nekaj podatkov o jezeru in skalnih špicah naokoli. Sedaj sem vedel, da je bila naša odločitev pravilna. Čakalo nas je še nekaj stopnic navzgor in navzdol, pot je bila zvečer veliko bolj samotna. Ko smo hodili čez močvirje, smo se ustavili in napokali borovnic. Brusnice pa še niso bile zrele.

Skalni blok

Skalni blok

Ko smo znova prišli do razcepa poti, so dekleta odkorakala proti avtodomu, jaz pa sem se še enkrat vzpel na grad Strmen. Tokrat je bilo vreme lepše, dežnik bi bil čisto nepotreben. Povrh sem bil sam, zadnja obiskovalca sta se ravno spuščala, ko sem stopil na vrhnjo ploščad. V večernem mraku sem ujel nekaj pogledov naokoli, potem pa se tudi sam vračal po strmem pobočju do steze in skozi gozd do vhoda.

Pot nazaj proti Teplicam

Stma pot do jezera

Ker smo bili cel dan na poti, je bil seveda čas za pozno kosilo ali bolje rečeno večerjo. Na parkirišču smo bili sami. Polnih želodčkov smo odpeljali mimo Adršpacha, mrak se je zgostil, noč je prišla. Peljali smo proti severu, navigirali proti Poljski meji. Naš cilj je bila tokrat Horni Mala Upa, turistično mestece tik pred mejo, ki še posebej oživi v času snežnih radosti.

Jezero

Počiva jezero v tihoti

Za vzpon proti Snežki je morda bolj znan kraj Pec pod Snežkou, saj je od tu do vrha speljana žičnica. Vendar ta nas ni zanimala, parkirnina pa bi bila vsaj še enkrat višja. Po vzponu na sedlo smo parkirali na enem izmed parkirišč, tik pred mejo, cena za en dan ni bila pretirana (50.746203 15.823647).

Med borovnicami in brusnicami

Med borovnicami in brusnicami

Jaz sem se še malo sprehodil po vasi, pokukal na Poljsko stran, nato pa vrnil v avtodom. Stekle so priprave za vzpon, ki nas je čakal naslednji dan, nato pa smo utrujeni od celodnevne hoje in doživetij popadali v posteljo.

Večerni pogled z gradu Strmen

Večerni pogled z gradu Strmen

SNEŽKA – 14.8.2011 – Zjutraj sem sklenil razčistiti z dilemo, ki me je mučila že zvečer. Namreč nisem bil prepričan, če me ni senzor višine na vhodu na parkirišče označil kot avtobus. Cena za slednjega je kar desetkrat višja, kar pa je že omembe vredno.

Pot prijateljstva

Pot prijateljstva

Sprehod po kraju mi je pokazal marsikaj zanimivega, ni pa mi dal odgovora na moje vprašanje. Končno sem v bližini parkirišča srečal pravo osebo. Gospodična me je prijazno poslušala, nato pa še bolj prijazno pojasnila, da ne bi smelo biti težav, če pa že bodo, mi bo posodila svojo kartico. Vseeno je z mano stopila do avtomata in ugotovila sva, da bo cena, ki jo je ob poskusu ta pokazal, kar prava.

Brusnice

Brusnice

Ko so bile priprave končane, smo stopili do meje, jo prestopili in na drugi strani stopili na pot Češko Poljskega prijateljstva. Kam iti nam je kazal smerokaz. Ena od puščic je bila debelejša, na njej je bil znan znak. Smo že vedeli, zakaj. Domiselno. Cesta po kateri smo hodili, je prečila pobočja pod Skalnym stolom, ob njej so rasle borovnice in brusnice.

Možic

Možici

Najprej ujeta v smrekov gozdiček, je kasneje postala razgledna. Na drugi strani doline, tam nad Horni Malo Upo so bila pobočja kar prava za zimske radosti. Pred nami se je dvigoval hrib, nismo vedeli ali bo to že Snežka. Verjetno ne, tako blizu že ne more biti. Ko smo prišli čez Sovi sedlo, sva z Ajdo ušla naprej. Pa ne prav daleč. Le toliko, da sva klepetala po svoje.

Snežka

Snežka

Za kočo Jelenko se je pot začela dokaj strmo vzpenjati po pobočju Svorove Hore. To smo prej tako zavzeto gledali. Ko se je svet zravnal, pa se je pred nami res pokazal vrh Snežke. Uf, prav nič blizu ni bil. Med ruševjem je bila izsekana pot, ravno za enega je bilo prostora. Počasi so se nama začeli odpirati pogledi proti Poljski. Kraj Karpacz je bil kot na dlani.

Na vrhu

Na vrhu

Kje je vrh Czarna kopa, ki sva ga opazila na zemljevidih, sva zgolj ugibala. Več skalnih piramid se je ponujalo. Nisva se preveč spraševala, hodila sva po stezi naprej. Ko se je ruševje razredčilo, se je pot razširila. Ljudi je bilo vedno več. Na vrhu sva stopila v kapelico. Ko sva iskala skrito škatlico, položaja ni bilo težko določiti. Toda gneča…

Najvišji Češki vrh

Najvišji Češki vrh

Takrat pa je eden poleg naju rekel prijatelju…daj že umakni nahrbnik, a ne vidiš, da ne moreta do keška. Smejala sva se skupaj z njim, se vpisala in počakala na Majo in Živo. Skupaj smo se slikali, pomalicali. Dekleti sta šli kupit razglednico in nekaj sladkih dobrot. Potem pa smo že stopali navzdol, na drugo stran, proti koči Slaski dom.

Gneča na poti

Gneča na poti

Vendar tu ni bilo več ne miru, ne samote. Nepretrgana kolona se je vila navzgor, eden za drugim, brez prestanka. Oprava pa takšna kot za špancir čez tromostovje v Ljubljani. Razni natikači, celo salonarje smo opazili na ženskih nožicah. Kar za glavo smo se držali. Komaj smo ob poti dokaj v miru našli še eno škatlico, potem pa se že prerivali navzdol.

Obri dul

Obri dul

Uf, široka pot je bila marsikdaj kar preozka. Pri koči so dekleta odšla na travniček v bližini in tam nadaljevala z malicanjem. Jaz sem odkorakal na razgledišče nekdanjega ledenika v dolini Obri dul, potem pa še na poljski strani navzdol do obeležja umrlim gornikom. Dekleti je že zeblo, zato smo po moji vrnitvi takoj odrinili nazaj.

Nenavadna kapela

Nenavadna kapela

Pod Snežko smo na razcepu zavili levo in se po Poljski strani vračali pod vrhom do že znanega razcepa. Pred nami je hodil par, ki je priboljške stlačil kar v korbo, obut pa je bil tudi povsem neprimerno. Res smo dobili občutek, da na najvišji Češki vrh rine vse, kar leze in gre. Znova smo bili na poti proti koči Jelenka, gneča je bila sedaj precej večja.

Razcep pod Snežko

Razcep pod Snežko

Pri eni od piramid smo zgradili svojega malega možica, potem pa že rinili skozi ozek prehod med ruševjem. Stalna srečevanja s pohodniki, ki so še popoldan jurišali proti vrhu, so bila kar sitna. Z Ajdo sva spet ušla naprej, pri Jelenki počakala, nato pa odšla po že znani poti proti sedlu Sovi. Tam sva zavila na razgledni Skalny Stol in potem čez močvirnati Lesni hreben in neizraziti vršiček Czolo spet navzdol do meje.

Temni oblaki nad Poljsko

Temni oblaki nad Poljsko

Maja in Živa sta raje zavili kar navzdol in prečili pobočja čim bolj naravnost proti kraju Horni Mala Upa, kjer smo imeli parkiran avtodom. Do njega sta prišli le nekaj minut pred nama z Ajdo. Po kratkem oddihu je Maja začela pripravljati nekaj za pod zob, sam pa sem skočil na sprehod ob rečici Mala Upa.

Gradnja možica

Gradnja možica

Ko sem nižje prišel znova do glavne ceste, sem obrnil in se vrnil navzgor. Pojedli smo, potem pa po plačilu parkirnine odpeljali na Poljsko. Čakal nas je kar dolg spust do kraja Kowary. Tam smo navigirali proti parku miniatur. Vendar pa nas navigacija seveda ni peljala po optimalni poti, temveč smo najprej imeli neprostovoljni ogled mesteca.

Kopa

Skalny Stol

Končno smo zapeljali na parkirišče Dolnje Šlezije v malem, se stisnili v kot in ob igranju raznih iger preživeli večer (50.798203 15.833964).

KOWARY, JELENIA GORA – 15.8.2011 – Zjutraj sva bila z Ajdo kar hitro pokonci. Vzela sva skirci in se odpeljala proti glavni cesti, jo prečkala in na drugi strani kmalu prišla do samotne grobnice družine von Reuss.

Grobnica družine Reuss

Grobnica družine Reuss

Videti je bila kar malo strašljivo, tako izgubljena v gozdu. Malo sva stikala naokoli, našla škatlico, nato pa ob glavni cesti poganjala najina dvokolesnika naprej proti Kowarski skali. Imela sva nekaj težav, da sva našla najboljši pristop. Je vse precej zaraščeno. Ajda se je malo mrgodila, no končno sva stala pod velikim balvanom.

Vzpon na balvan

Vzpon na balvan

Seveda sva se vzpela na njegov vrh, strme stopnice so zahtevale nekaj previdnosti. Odprl pa se nama je lep pogled naokoli. Krkonoše je sicer zakrivala debela plast oblakov, toda kaj zato, Kowary je bil pod nama. Vpisala sva se, nato pa že šibala znova navzdol. Do ceste in skirojev sva sedaj ubrala bolj direktno smer.

Pogled proti Kowaryju

Pogled proti Kowaryju

Čakal naju je vzpon po cesti proti spomeniku zmage. Vsaj tako sva prevedla Wzgorze Wiktorii. Kasneje je google translate trdil, da gre za Viktorijin hrib. Midva hriba nisva videla, samo spomenik ob cesti. Pa se nisva prav dolgo zadržala. Ko sem prižgal telefon, sem videl, da me je Maja večkrat klicala.

Wzgorze Wiktorii

Wzgorze Wiktorii

Lastnik parka je zjutraj prišel okoli, jamral, da se moramo prestaviti, da nas bodo zaparkirali in če ne gremo v park, naj se zmigamo proč. Če smo že spali tam, čemur parkirišče ni namenjeno, naj vsaj zdaj ne delamo gneče. Z Ajdo sva na srečo imela do parkirišča bolj ali manj spust. In pred parkom sva imela kaj videti. Gneča je bila res velika, avtomobili so prihajali eden za drugim.

Park miniatur

Park miniatur

Zato sem na hitro avtodom prestavil nasproti glavne ceste, čim dlje od množic. Tu smo v miru pozajtrkovali, potem pa odšli do vhoda. Pred blagajno se je vila dolga vrsta, na srečo se je premikala kar hitro. Park sicer ni velik, ima pa veliko prednost. Osredotočil se je na Dolnjo Šlezijo in tako predstavlja znamenite zgradbe iz tega okolja.

Lepote in zanimivosti Saške

Lepote in zanimivosti Saške

Cerkve, dvorce, gradove, samostane, cela osrčja vasi, vse v miniaturnem merilu 1:25. Vsak ima možnost, da se pridruži brezplačnim vodenjem po parku, v poljskem ali enem od tujih jezikov. Mi smo se raje odločili za samostojni ogled. S tem smo se izognili največji gneči. Hkrati smo lahko vse bistvene podatke prebrali na pojasnilnih tablah.

Poleg posameznih stavb so včasih predstavljena cela mesta

Poleg posameznih stavb so včasih predstavljena cela mesta

Večinoma so zgradbe postavljene v parku, nekaj pa jih je tudi v notranjosti zgradbe, kjer je prodajalna spominkov. Zanimivo je bilo videti vrh Snežke, kjer smo že bili in razmišljati, kaj bomo še videli na svoji poti. Predvsem pa, kam bi se bilo zanimivo vrniti čez čas.

Razstava v notranjih prostorih

Razstava v notranjih prostorih

Videli smo, kako poteka izdelava makete in se slikali pred številnimi svetilniki, ki bodo tvorili srce čisto samosvojega parka svetilnikov, nekje na obali Baltika. Ker se nam hodit ni dalo preveč, smo se odpeljali do centra mesteca, parkirali na parkirišču lokalne trgovine. Okoli nas je bilo polno kolesarjev, danes je v bližini potekalo nekakšno rekreativno tekmovanje.

Izdelava makete

Izdelava makete

Mi koles nismo imeli s seboj, zato smo vzeli pot pod noge, se sprehodili do cerkve in ravno po končani maši pogledali vanjo. Nato pa po glavni mestni ulici zakorakali po lepem tlaku in ob obupnih fasadah. Te bi namreč nujno potrebovale obnovo, dejansko pravo stilsko preobrazbo.

Svetilniki v miniaturi

Svetilniki v miniaturi

Center je bil na praznični dan dokaj zapuščen, nobenega življenja. Spraševali smo se, če je med tednom sploh kaj drugače. Pri mestni hiši smo obrnili in se vrnili do avtodoma. Ker je bila tu še vedno gneča kolesarjev, smo se premaknili na nekoliko oddaljeno parkirišče trgovskega centra.

Center Kowaryja

Center Kowaryja

Maja je naredila kosilo, jaz pa sem med tem odtaval do palače Ciszyca in ostankov lovskega dvorca na griču nad njo. Vrnil sem se ravno v času kosila, potem pa prestavil avtodom bližje palači in z dekleti ponovil vajo. Sama palača ni nič posebnega, malo večja hiša, še danes nastanjena.

Lovski dvorec nad palačo Ciszyca

Lovski dvorec nad palačo Ciszyca

Seveda verjetno s prebivalci malo manj modre krvi. Dvorec je dokaj bolj zanimiv, njegove ruševine v gozdu burijo domišljijo. Spustili smo se nazaj do avtodoma in odpeljali proti mestu Jelenia Gora. Zaokrožili smo naokoli in parkirali v bližini železniške postaje, pred salonom pohištva (50.905401 15.732875). Na praznični dan je bil seveda zaprt in računali smo, da tu ne bomo nikogar motili.

Jelenia Gora

Jelenia Gora

Skozi mestno obzidje smo se povzpeli v center mesta. Za razliko od Kowaryja je bilo to mestece kar prijetno urejeno in tudi življenje je bilo na ulicah. Mimo mestne hiše, trga za njo in pisanih fasad smo stopali do cerkve svetega Erazma in Pankracija. Hiter vpogled, nato pa naprej, mimo kapele sv. Ane proti cerkvi Povzdignjenega svetega križa.

Cerkev sv. Erazma in Pankracija

Cerkev Povzdignjenega svetega križa

Sprehodili smo se naokoli, mimo spomenika papežu Janezu Pavlu ll., ki priporoča, da bodimo močni. Pokukali smo v božji hram in nato ob grobnicah našli malo škatlico. Vreme se je kisalo, med vračanjem je bilo treba tudi odpreti dežnike. Dekletoma se je zaluštalo pice. Seveda sva bila tudi midva z Majo takoj za.

Sveti kič

Sveti kič

V bližini avtodoma smo že prej opazili picerijo, videti je bilo, da je kar priljubljena. Cene pa…napol zastonj. Dva evra in pol ena pica. Toda kaj, ko nismo imeli zlotov. O karticah niso hoteli nič slišati, pri evrih so sicer stokali, vendar na koncu pristali, da jih vzamejo. Le kurs je bil ubijalski. Pa vseeno so bile pice veliko cenejše kot pri nas.

Nebeške troblje

Nebeške troblje

Dobre pa…no ja, kaj pa vem. Pri nas bi zavihal nos. Polnih želodčkov smo se odpeljali proti glavni cesti, ki pelje na Češko in ji sledili. Cesta se je proti mejnemu sedlu kar vzpela. Ravno pred mejo smo še natočili bistveno cenejše poljsko gorivo, nato pa vožnjo nadaljevali proti kraju Harrachow. Prvotno tu niti nismo nameravali narediti postanka, ko pa smo se že peljali mimo…

Spomenik Janezu Pavlu ll. v Jeleni Gori

Bodite močni - spomenik Janezu Pavlu ll. v Jeleni Gori

Zapeljali smo skozi kraj, prišli do velikega parkirišča, ki pa je bilo izven sezone zaprto, in nato parkirali pred opuščenim hotelom v bližini manjših skakalnic (50.770826 15.432376). Živi se ni dalo iz avta pomoliti niti nosu, z Majo in Ajdo pa smo odšli do ceste, ki vodi do velikih skakalnic. Vzpon ni bil prenaporen. Zanimivo.

Harrachow

Harrachow

Toda Planica je le Planica. Dekleti sta se vračali do avtodoma naravnost, jaz pa sem še malo brskal po grmovju. Se ve, zakaj. Odpeljali smo nazaj do glavne ceste, večerni mrak se je zgostil. Peljal sem proti kraju Vrchlabi, tam zavil do kampa Holiday park Lišči farma (50.610311 15.602927).

Velikanke

Velikanke

Tu smo se odločili za prenočitev in obnovitev zalog. Sicer je bil za nas malo hladen tuš, da je bila voda pri parkiriščih, namenjenih prehodnim gostom, plačljiva. In cena kar konkretna. Toda to je bilo vprašanje, ki smo ga sklenili reševati naslednji dan. Ugotovil sem še, da so predhodniki v avtomat za elektriko nametali kar nekaj kron, potem pa ne porabili vsega.

Dan se poslavlja

Dan se poslavlja

Seveda smo jim uslužno sklenili pomagati pri praznjenju in smo se priklopili na eno od vtičnic. Potem pa…spat!

VRCHLABI, KUTNA HORA – 16.8.2011 – Po zajtrku smo vzeli iz boksa skirce in se po klancu spustili navzdol do glavne ceste, jo prečkali in se na drugi strani vzpeli do mesteca. Centra ni prav veliko. Šli smo do dvorca Vrchlabi, na drugi strani pogledali v park in naše raziskovanje nadaljevali do cerkve sv. Ane.

Dvorec Vrchlabi

Dvorec Vrchlabi

Od tam sta se Maja in Živa napotili proti avtodomu, midva z Ajdo pa sva še malo zaokrožila. Do ograde z ranjenimi pticami, zanimive in precej zapuščene kapele in nato po parku za dvorcem nazaj proti kampu. Z Majo sva izpraznila odpadno vodo in kaseto, vodo pa nanosila iz mesta za pomivanje posode v sanitarnem bloku. Super.

Center mesteca

Center mesteca

Za osem evrov plačila smo v miru prespali, hkrati pa imeli tudi kar nekaj skrbi manj, vse do konca našega potovanja. Odpeljali smo iz kampa in po glavni cesti nadaljevali svojo pot proti jugu. Naš naslednji cilj je bila Kutna Hora. Mesto smo želeli obiskati že pred leti, pa se je obisk Češke nesrečno končal na igralih v Pragi.

Katedrala Marijinega vnebovzetja

Katedrala Marijinega vnebovzetja

Kutna Hora je bila dolgo časa zaradi svojega bogastva, nakopanega v rudnikih srebra pod mestom, glavno in vodilno češko mesto. Ker je bil naš prvi cilj kostnica, ki leži v bližnjem Sedlecu, smo navigirali do tja in ob cesti našli ravno pravšnje parkirišče (49.960994 15.290970). Nekaj smo pojedli, nato pa skrbno zaklenili avtodom in odšli do bližnje katedrale Marijinega vnebovzetja.

Kapela z bizarno vsebino

Kapela z bizarno vsebino

Med tem, ko so se dekleta še obirala pred cerkvijo, sem se sam že sprehodil po njej. In šele ob izhodu ugotovil, da gospe pri vhodu ne prodajata samo kartic in nabožnih spominkov, temveč tudi vstopnice. Ups. Skupaj smo odšli do kostnice, ki je bila le nekaj deset metrov proč. Plačali smo vstopnino, nato pa vstopili v bizarni svet smrti.

Svet smrti

Svet smrti

Leta 1278 je Otakar ll. poslal opata iz Sedleca na diplomatsko misijo v Jeruzalem. Od tam je ta prinesel prst z Golgote in jo raztresel po pokopališču. Zato je močno naraslo zanimanje za pokop na tem mestu. Tu so svoj zadnji počitek našli celo umrli iz Bavarske in Belgije. Na pokopališču je bilo v času kuge pokopanih okoli 30.000 ljudi, zato ga je bilo treba širiti.

V lestencu je vsaka koščica človeškega telesa

V lestencu je vsaka koščica človeškega telesa

Veliko število pokopanih je bilo tudi žrtev huskih vojn. Po letu 1400 so na sredini pokopališča zgradili kapelo, kosti iz prekopanih grobov pa preselili v klet kapele. Kosti okoli 40.000 ljudi so bile zložene v šest piramid, brez uporabe kakršnegakoli lepila. Vendar je kasneje mizar František Rint iz dveh od piramid izdelal bizarno okrasje kapele.

Grb Rožemberkov

Grb Rožemberkov

Grbi, svečniki, girlande, vse je izdelano iz kosti. V lestencu je menda prav vsaka koščica človeškega telesa. Dokler gledaš vse skupaj kot noro okrasje, še gre. Ko pa v vsaki od lobanj ugledaš človeka, ki je nekoč na tej naši ljubi zemlji gojil svoje upe, sanje, ljubezni, pa te vse skupaj pretrese. Na hitro smo si pogledali še kapelo nad kostnico, nato pa stopali nazaj do katedrale.

Bizarno

Bizarno

Dekleti sem namreč le prepričal, da sta si jo šli pogledat. Sta bili končno kar navdušeni. Našli sta tudi vhod do kora, od koder sta naredili nekaj fotografij. Časa smo imeli danes še dovolj, zato smo se kar peš odpravili proti centru Kutne Hore.

Tisoče usod...

Tisoče usod...

Med klepetom je čas hitro minil, pokukali smo še v cerkev ob poti, nato pa že stopali čez mestne trge mimo kužnega znamenja in jezuitskega kolegija proti mogočni katedrali svete Barbare. Z obzidja pred cerkvijo se nam je odprl lep pogled na mesto, predvsem cerkev sv. Jakoba in rečico Vrchlice pod nami.

Kužno znamenje v centru Kutne Hore

Kužno znamenje v centru Kutne Hore

Stopili smo v cerkev, se sprehodili med črnimi oltarji ob strani in občudovali pisana stranska okna z biblijskimi motivi. Posebej zanimiv je bil kip nekdanjega rudarja in dokaj enostavne slike nekdanjih rudarjev, njihovega dela in kovanja denarja. Se vidi, da je mesto zraslo na srebru. Prižgali smo svečko, si ogledali freske in nato znova zavili na trg pred cerkvijo.

Katedrala sv. Barbare

Katedrala sv. Barbare

Še enkrat smo se ozrli na mesto, nato pa mimo kipov z nabožnimi motivi nasproti kolegija stopali proti centru. Na trgu smo sedli na klopco, pomalicali in polizali sladoled, potem pa mimo cerkve Matere božje na »nemety« stopali proti rečici Vrchlice. Pot ob rečici je bila prijetna, zatopljenim v svoje misli nam je čas hitro mineval. Jaz sem seveda vmes našel še škatlico. Je bila ravno ob poti.

Mesto je zraslo na srebru

Mesto je zraslo na srebru

Potem pa se že pridružil dekletom v avtodomu. Ta nas je pričakal nedotaknjen, vse smo pripravili za odhod, nato pa odpeljali znova proti jugu. Naš cilj sta bila vas Lipnice nad Sazavou in srednjeveški grad nad njo. Na poti ni bilo posebnosti, le tik pred ciljem me je navigacija čisto brez potrebe zapeljala v ozko uličico.

Dominikanski samostan in pogled na mesto

Pogled na mesto iz razgledišča pred katedralo

Na srečo vseeno ravno še dovolj široko, da sem se izvil na glavni vaški trg. Od tam do parkirišča pod gradom ni bilo več daleč. Parkiral sem in se odšel razgledat (49.613954 15.413957). Še malo smo načrtovali potek prihodnjih dni, nato pa utonili v spanec.

Sladoledni počitek

Sladoledni počitek

LIPNICE NAD SAZAVOU, TELČ, JINDRICHUV HRADEC – 17.8.2011 – Noč je bila mirna, mimo nas se ni nič kotalilo. Grajski duhovi, predvsem črni mož, so danes strašili nekje drugje. Zjutraj sva se z Ajdo odpravila skozi vas in za letoviščem čeških parlamentarcev zlezla na razgledno skalo. Potem pa po vasi iskala grob Jaroslava Haška. Pa sva se vrtela zgolj v krogu.

Pogled v daljavo

Pogled v daljavo

Šele v gradu so mi pojasnili, kako prideš do starega pokopališča. Skupaj smo se sprehodili mimo spomenika do mesta zadnjega počitka avtorja Švejka, med tem pa se je odprl tudi že grad. Kupili smo vstopnice in se potopili v srednji vek. Razstava orožja in grbov takoj ob blagajni je ponudila prvi vpogled.

Spomenik Jaroslavu Hašku

Spomenik Jaroslavu Hašku

Veliki stolp so sicer ravno obnavljali, pa saj je bil že preostanek zanimiv. Velika dvorana je morala nekoč gostiti gala plese in razuzdane zabave. Vsaj tako smo si dogajanje pred stoletji naslikali v naših glavah. Grajske dvorane, kapela, sobice, kamor je šel vsak vitez peš.

Jutro pod gradom

Jutro pod gradom

S Samsonovega stolpa se nam je odprl lep pogled na Lipnice in okolico. Bližnjo in daljno. V enem od nižjih poslopij je bila razstava fotografij iz začetka prejšnjega stoletja. Šolske fotografije. Ljudje, ki jih danes skoraj zagotovo ni več med nami. Takrat pa so bili še mladiči in celo življenje je bilo pred njimi. Čas beži.

Velika dvorana

Velika dvorana

A kako počasi je moral teči Katarini, zaljubljeni ženi lorda Vincenca iz Vartenberga. Njenega ljubimca je namreč ljubosumni soprog dal ubiti, nato pa z lastnimi rokami zazidal skupaj s še živo Katarino. Med obnovitvenimi deli kapele v začetku 18. stoletja, so v zazidani niši res našli dvoje okostij. Torej še kaj več kot legenda…

Grajska kapela

Grajska kapela

V grajski kleti so verjetno nekoč imeli zaprte poredne podložnike. Vsekakor pa je tam še danes globoki vodnjak, ki je preko domiselnega sistema oskrboval grad z vodo. Izpod visokega obzidja smo se po ogledu odpeljali po valoviti pokrajini proti jugu. Naš naslednji cilj je bilo mesto Telč.

Legenda ali resničnost?

Legenda ali resničnost?

Ker nam plačilo parkirnine na glavnem mestnem parkirišču ni bilo ravno pogodu, smo zaokrožili okoli centra in našli primerno parkirišče ob cesti, ne prav daleč od starega dela mesta (49.183823 15.463682). Napolnili smo želodčke, potem pa odšli proti osrednjemu trgu.

Osrednji trg v Telču

Osrednji trg v Telču

Čeprav so si ti v večini čeških mest podobni, pisane hiške okoli osrednjega prostora s kakšnim vodnjakom ali kužnim znamenjem, je Telč vseeno še posebej bleščeč. Počasi smo šli čez trg in občudovali pisane hiše, dvoje fontan ter Marijino znamenje. Nič pretirano se nam ni mudilo.

Pogled proti gradu

Pogled proti gradu

V gradu smo se odločili, da si gremo pogledat renesančne dvorane, seveda s češko skupino, saj je bila tako vstopnina več kot pol nižja. Hkrati smo vedeli, da bomo razumeli tako ali tako enako, kot če bi plačali občutno več. Z ogledom smo začeli v pritličju, kjer so nas pritegnili posebej lepo poslikani oboki. ž

Zdrobila je kačo...

Zdrobila je kačo...

Bogato okrašene dvorane, zakladnica, orožarna, knjižnica, kapele, smo bili kar navdušeni. Velika zlata dvorana ima čudovit strop neprecenljive vrednosti z upodobljenimi antičnimi bogovi in mitološkimi junaki, v viteški dvorani so lovske trofeje iz domačih krajev, v afriški seveda precej bolj eksotične. Videli smo tudi nekaj manjših salonov in slišali češko verzijo Pepelke. Vsekakor zanimivo.

Grajske sobane

Grajske sobane

Podobe različnih slogov iz različnih časovnih obdobij so drsele mimo nas. Znova na mestnih ulicah, smo se usmerili proti turističnim informacijam. Malo smo pofirbcali, potem pa se že ločili. Maja in Živa sta sklenili, da bo počasna vrnitev do avtodoma čisto zadosti za trudne noge. Midva z Ajdo pa sva jo mahnila še malo naokoli.

Najlepša grajska dvorana

Velika zlata dvorana

Šla sva do parnega mlina in na gričku za njim malo brskala po gozdu. Pa nič zanimivega našla. Na koncu sva obupala in se odpravila naprej mimo Certovega kopyta do Oslednic na katerih stoji razgledni stolp. Z vrha se je odprl lep pogled na mesto in pokrajino naokoli. Kar zanimivo.

Pogled na mesto z razdalje

Pogled na mesto z razdalje

Med vrnitvijo v mesto sva z Ajdo našla še zanimivo brezplačno parkirišče (49.180603  15.457672), nato v informacijah poiskala naslov njene sošolke in čez trg stopala nazaj proti avtodomu. Znova smo se peljali, naš naslednji cilj je bil Jindrichuv Hradec. Ker je bilo že pozno, smo vedeli, da ni časa za taktiziranje.

Pogled z razglednega stolpa Osledice

Pogled z razglednega stolpa Oslednice

Zapeljali smo v mesto in parkirali ob cesti blizu centra (49.146667 15.002403). Zvečer seveda zastonj, le za prespati bi bilo kar prehrupno. Zaokrožili smo po mestnih ulicah do gradu, pokukali na njegovo dvorišče. Bilo je še odprto in stopili smo do zanimivo okrašenega vodnjaka. Seveda so bila vsa vrata, ki so vodila v notranjost, ob pozni uri že trdno zapahnjena.

Jindrichuv Hradec

Jindrichuv Hradec

Stopili smo še do vrtne rondele, nato pa ob žarkih zahajajočega sonca nadaljevali sprehod po mestu. Šli smo mimo cerkve Marijinega vnebovzetja, stare mestne hiše in na enem od mestnih trgov opazovali znamenje svete trojice. Mesto nam je bilo kar všeč.

Vodnjak na dvorišču gradu

Vodnjak na dvorišču gradu

Jaz sem še sam odšel do oranžerije pri minoritskem samostanu, nato pa se vrnil k puncam v avtodom. Za cesto v centru nismo imeli volje ostati, odpeljali smo se malo izven centra in parkirali pred trgovino Kaufland (49.143090  15.020441).

Rotunda

Rotunda

Ker je bila tudi še ob pozni uri odprta, sem odšel povprašat, kdaj se naslednje jutro odpre, dobil pa sem tudi najnovejši prospekt. Potem pa že izginil v avtodom. Nič ni kazalo, da nas bo kdo motil ponoči, samo tovornjak v bližini je stalno vklapljal hladilnik. Zato sem avto premaknil za nekaj deset metrov, zlezel v posteljo in kmalu zaspal.

Mestni trg s kužnim znamenjem

Mestni trg s kužnim znamenjem

ŽIVALSKI VRT MESTA HAAG – 18.8.2011 –Zjutraj sem se zbudil pred drugimi in po dobri navadi odkorakal na sprehod. Hodil sem ob jezeru in med hišami do samostana svete trojice. V okolici so ravno potekala dela, mravljice so bile že v službi. Ko sem prišel do mesta, kjer naj bi bil zakladek, se je ravno tam gibal eden od delavcev…ali pa tudi ne.

Jutranji pogled na mesto

Jutranji pogled na mesto

Hitro sva ugotovila, da imava iste misli, poklepetala sva, takšno srečanje je vedno prijetno. Nato je on izginil naprej, jaz pa tudi. Znova sem odšel do cerkve svete Marije, gospe vnebovzete. Imel sem zgolj koordinate in nič več. Tako sem šele doma ugotovil, da bi tudi jaz moral biti malo »v nebo vzet«, da bi ga našel. Pa nič.

Zajc

Zajc

Okoli jezera sem se vračal proti avtodomu, pokukal v Billo, nato pa skupaj z Majo in puncami odšel v Kaufland. Tam smo zapravljali zadnje krone in še marsikaj zraven. Piri so bili namreč smešno poceni, Becherovka pa tudi ni smela manjkati. Zaloge bi sedaj morale zadostovati do doma. Še skok do Bille, pa znova v Kaufland, človek vedno kaj pozabi.

Čuden tič

Čuden tič

Potem pa smo že peljali proti jugu Češke, sprva po stranskih cestah, saj nismo hoteli delati ovinka, nato pa po glavni cesti proti Linzu, mimo njega in naprej proti kraju Haag. Ceste smo bili že kar siti, ko smo končno parkirali v senci pri živalskem vrtu (48.102324 14.558389). Čas je bil za zgodnje kosilo, potem pa smo mimo zajčkov, ki so skakali naokoli po parkirišču, stopili med kletke z živalmi.

Kot igralke v črnobelem filmu

Kot igralke v črnobelem filmu

Šli smo mimo kamel, strmeli v bizone in gledali, kako so otroci sem in tja podili goske. Med flamingi je bil tudi čuden ptič s čupo na glavi, koze z belim telesom in črnimi glavami pa so nas nasmejale. Stopali smo še mimo muflonov, kozorogov in oslov, potem pa v bližnji kavarni stali v vrsti za sladoled. Ribnik v bližini je poln rib, možno si je izposoditi ribiško palico in ujeti kosilo.

Dolgcajt ali utrujenost?

Dolgcajt ali utrujenost?

Le malo stran je ograda z medvedi. Rjavka sta se hladila v vodi in ob tem malicala. Danes so bile na meniju ribe. Ajda je izkoristila vsako priložnost, da je kaj živega prijela v roke. Tako je kar naenkrat z dlanmi grela piščančka. Nobena opozorila niso zalegla. Skok na igrala je bil itak nujen, potem pa smo šli mimo ograde z jelenjadjo in postali pri hiškah, kjer je možno izvedeti veliko o ptičih od tu in tam.

Rjavko

Rjavko

Zeber tokrat nismo prečkali, temveč le opazovali od daleč. Mimo zagrajenega dvorca Salaberg smo se počasi bližali izhodu. Ajda je kar nekam izginila. Čudili smo se še kuštrastim svinjam, nato pa…smo zagledali Ajdo, ki je v rokah držala…podgano. Kožušček je imela res podoben zajčkovemu, kaj drugega pa pod slamo niti ni bilo videti. Oba z Ajdo sva vzkliknila, podgana se je zdramila, Ajdo ugriznila in nato padla na tla.

Pšanc

Pšanc

Tam je obležala, videti je bila res čudna, zadnji del hrom in ves umazan. Tudi, ko sem jo rahlo brcnil z nogo, se je le malo premaknila. Uf. Podgana. Kuga. Groza. Ravnali smo pravilno, pustili tistih nekaj kapljic krvi odteči, nato sprali rano pod tekočo vodo in jo razkužili. Še sreča, da imamo takšne stvari vedno s seboj.

Kje je že moj glavnik?

Kje je že moj glavnik?

Odšli smo do vhoda, kjer je bila le še gospa v trgovini. Prijazno je takoj poizvedela, kje je lokalna zdravnica, napovedala je naš prihod in nam razložila, kako do nje pridemo. Brez težav smo našli pot, parkirali v bližini in se postavili v vrsto. Ni bilo treba dolgo čakati.

Crkljanje

Crkljanje

Ravno prav, da je Maja po telefonu pri šolski zdravnici dobila zagotovilo, da cepivo proti tetanusu še drži. Hkrati pa je izpostavila nevarnost, na katero nismo niti pomislili. Steklina. Toda lokalna zdravnica naj bi že presodila, kaj je prav. Ta je prijazno pogledala rano, jo še enkrat razkužila, dala pod obvezo razkužilo in nas pomirila, da v tem območju že dolgo ni bilo primerov stekline.

Zebrina...hm...hm...

Zebrina...hm...hm...

Oskrbljeni smo se vrnili do avtodoma in odpeljali nazaj na parkirišče pri živalskem vrtu. Z Ajdo sva odšla na sprehod do Salaberškega gozda, po katerem je skritih kar 25 škatlic. V goščavi. Dobesedno. Našla sva tri, potem pa se popraskana in prekrita s semeni visoke trave prebila nazaj do poti.

Čudno prase

Čudno prase

Čakala naju je še nočna vrnitev do avtodoma. Dan se je tako zaključil. Ne tako, kot smo pričakovali. Utrujenost nas je zmagovala…

ADRENALIN IN ŽIVALI V WAIDHOFNU AN DER YBBS – 19.8.2011 – Zjutraj sem jo mahnil znova do gozda, kakšna dva kilometra od parkirišča. Lomastil sem po goščavi in iskal škatlice.

Parkirišče za park Buchenberg

Parkirišče za park Buchenberg

Seveda mi je med trnjem šel stalno po glavi tisti izrek: »Jest uporabljam milijarde dolarjev vredno vojaško opremo za iskanje Tupperware posodic v gozdu. Kaj pa je tvoj hobi?« Med hojo sem se srečal z domačinom. Ni bilo druge, kot da mu razložim, kaj tam počnem. Mi je takoj zaupal, da je pred dnevi našel tri mladce, ki so spali sredi gozda. Dekle se je zbudilo, on pa ji je samo s prstom na ustih pokazal, da jih ne bo motil.

Adrenalinski park

Adrenalinski park

Tudi tokrat je nabiral gobe. Pa bera ni bila pretirano velika. Ko se je ura že približevala tisti, ki smo jo določili za odhod proti Weidhofnu, sem jo ubral nazaj. Pozen seveda, zato je bilo treba nekaj jutranjega jogginga. Preoblekel sem se in že smo med zajčki in prvimi jutranjimi obiskovalci živalskega vrta odpeljali. Vožnje je bilo za trideset kilometrov.

Vrvni mostiček

Vrvni mostiček

V Waidhofnu se je navigaciji sprva povsem strgalo, peljala nas je nekam čudno že v začetku mesta. Na srečo nam je bilo kmalu jasno, da to ne bo prav, vrnili smo se na glavno cesto in prav našli odcepe do parkirišča parka Buchenberg (47.956261 14.768837). Pripravili smo se in se po strmi cesti vzpeli do adrenalinskega parka. Tam je bilo že nekaj obiskovalcev, upali pa smo, da prevelike gneče vseeno ne bo.

Na črni progi

Na črni progi

Morali smo izpolniti izjave o prevzemu odgovornosti, dobili smo varnostno opremo in nato pri prvih dveh, najlažjih sklopih, poslušali potrebna navodila. Pod budnim očesom inštruktorja smo preizkusili kako bo šlo, nato pa, ker je bila na prvem sklopu srednje težavnosti že gneča, še dvakrat prehodili kratki začetniški progi.

Sanke

Sanke

Potem pa se je začelo zares. Najprej ena proga srednje težavnosti, kjer smo imeli še vse povsem pod nadzorom, malo daljše leteče lisice pa so bile prav zabavne. Potem pa kar na črno, najtežjo progo. Inštruktor nam je namignil, da težjega tu v parku ne bomo našli. Prav, pa poskusimo. Uf, nekatere vaje so bile res težke, bingljali smo v zraku, lovili ravnotežje, roke so prav trpele.

Leteča lisica

Leteča lisica

Ko smo končno znova pristali na tleh, smo se zapodili še v druge proge srednje težavnosti. Še posebej tista, kjer so bile zgolj leteče lisice nam je bila všeč. Večkrat smo jo ponovili, gneče ni bilo, zato tudi čakanja skoraj nobenega. Pa tudi druge proge so bile zabavne. Oklepali smo se storžev, sankali na višini, poleteli kot ptice. Juhej.

Visoko nad tlemi

Visoko nad tlemi

Ko smo šli drugič na črno progo, se nam je že kar poznala utrujenost. Uf. Dekleti sta počasi začeli zagotavljati, da bi šli v tak park zagotovo še enkrat, toda za danes bo dovolj. Prav. Še malo smo se zvirali visoko med drevesi, spuščali po žicah, nato pa počasi odšli nazaj do vhoda, vrnili opremo.

Poleteti kot ptica

Poleteti kot ptica

Ker nam je v želodčkih že krulilo, je Maja odšla do avtodoma po nekaj sladkarij, jaz pa sem šel s puncama v bližnjo prodajalno po slush, živobarvno ledeno pijačo. Skupaj smo potem odšli do vhoda v živalski vrt Buchenberg. Seveda sem sedaj bolj panično gledal kaj vse leta naokoli in tako v eni izmed kletk kmalu opazil dolg rep, ki je izginil med slamo. Otroci, roke k sebi!

Živalski vrt Buchenberg

Živalski vrt Buchenberg

Pogledali smo si prašičke, koze, goske, kure, potem pa mimo dokaj enostavnih igral šli v višje dele parka. Pred nami so bile kletke s sovami. Najprej smo se ustavili pri tablah, ki so nam povedale veliko o mravljah, potem pa vstopili. Ja, dejansko smo se znašli v kletkah. Nekatere sove so nas samo firbčno gledale, druge pa so jezno nergale.

S sovo skupaj v kletki

S sovo skupaj v kletki

Različne vrste, celo snežna sova, so nas navdušile. O njih smo izvedeli na pojasnilnih tablah marsikaj. Predvsem tudi, zakaj se za oglašanje sove šteje, da prinaša smrt. Zanimivo. Na vrhu vzpona nas je pričakal dolg tobogan, po katerem smo se spustili precej nižje. Morali pa smo biti pazljivi. Maja se je ob lovljenju ravnotežja s kamero v roki, kar hudo podrsala. Auč!

Snežna sova

Kaj pa ti buljiš?

Volka smo opazili zgolj na kratko, risi pa so nam prišli res blizu. Divje mačke so bile skoraj takšne kot tista, ki jo imamo doma, igrala pa so bila pomanjšan adrenalinski park. Tudi v labirint smo izginili in na koncu pozdravili krokarje in črno lisico. Dan se je počasi zaključeval, za nami so živalski vrt zaprli.

Ris v senci

Ris v senci

Odšli smo po strmem bregu navzdol do avtodoma in pripravili nekaj med poznim kosilom in večerjo. Smo bili kar lačni, zato so nam Majine dobrote še kako teknile. Zunaj se je stemnilo, dekleta so izginila v posteljo. Ugotovil sem, da do nas priplava internetni signal. Zato sem vpisal zadnje najdbe, potem pa še malo pogledal kaj piše o podganah, ugrizih in steklini.

Črna lisica

Črna lisica

Čeprav je bil večer kar hladen, je meni postalo vroče. Našel sem še telefonsko številko antirabične ambulante v Kranju, nato pa se odšel v posteljo nemirno premetavat. Skrb mi ni dala mirno spati.

PET ELEMENTOV, FERRUM, BAZEN V GAMINGU – 20.8.2011 – Zjutraj sem odšel na sprehod do centra Waidhofna. Našel sem lepo stezico ob reki Ybbs, ozko med hiškami je pripeljala pod konglomeratne stene.

Weidhofen an der Ybbs

Weidhofen an der Ybbs

Ko sem se vračal, sem poklical v Kranj, v antirabično ambulanto. Tam sem dobil kar direktorico, ki mi je pojasnila, da bi ugriz divje živali pri njih obravnavali povsem drugače. Svetovala je, da svoje potovanje zaključimo, kot je bilo predvideno, potem pa jo v nedeljo po vrnitvi pokličem. Hkrati sva se dogovorila, da skušam v Haagu poskrbeti, da bi podgano ujeli. Panika, itak.

Muzej petih elementov

Muzej petih elementov

Po vrnitvi sem kontaktiral Haag, kjer so mi obljubili, da gredo takoj v lov. Mi pa smo hitro sprejeli sklep, da čas do odprtja muzeja petih elementov izkoristimo za skok do živalskega vrta. Kar hitro smo se odpeljali. Po slabih tridesetih kilometrih smo bili spet med zajčki. Skozi vhod so naju z Majo spustili brez težav, pri ogradi s svinjami sva se srečala z oskrbnikom.

To je pa težko...

To je pa težko...

Imeli so že pripravljeno kletko, če bi podgano ujeli, malo kasneje je njegov sodelavec pripeljal še veliko past. Podgane namreč v bližini ni bilo, domnevali so, da se je zavlekla v luknjo. Povedali so tudi njihovo mnenje, da je bila skoraj hroma morebiti zaradi starosti ali pa strupa, ki ga je požrla. Tega jim nastavljajo, da se ne bi preveč namnožile.

Vplivi magnetizma

Vplivi magnetizma

Ko smo videli, da ne moremo nič pomagati, smo se zahvalili za pomoč, se poslovili in odpeljali nazaj do Waidhofna. Malo smo pogledali po parkiriščih, nato pa ugotovili, da bo še najbolje parkirati na že znanem mestu. Le tako smo postavili avtodom, da nas ne bi mogel kdo zaparkirati. Danes namreč nismo mislili ostati prav dolgo.

V stolpu groze

V stolpu groze

Sprehod skozi mestece do muzeja petih elementov v dvorcu Rothschield ni bil pretirano dolg. Muzej v več nadstopjih predstavlja pet elementov – kovino, vodo, zemljo, ogenj in les. Delno se razstava navezuje na domači kraj, delno širše. Nekaj je tudi poskusov, ki jih izvedeš sam. Ob tem ugotavljaš, kakšen je zven posameznih vrst lesa, kako je sedeti na fakirskem stolu in podobno.

Le kdo vse je bil tu zaprt?

Le kdo vse je bil tu zaprt?

Dekleti sta si nadeli viteško opravo in ugotovili, da preganjati zmaje ni bilo ravno enostavno. Videli smo, kaj pomeni magnetizem, kako se različne vrste kovin segrevajo, kako so nekoč gasili ogenj, kaj pomeni voda. Kar je bilo še posebej zanimivo, sva z Majo skušala prevesti, pojasniti. Drugje smo si zgolj pogledali razstavljeno in že stopili naprej.

Pogled na mesto in farno cerkev

Pogled na mesto in farno cerkev

Da sta dekleti čisto nove generacije, se je videlo ob tem, da ju je posebej pritegnil ravno televizor. Oziroma kar dva. Predvajala sta filma iz začetkov sedme umetnosti. Polet na luno in še posebej burleska o mladoporočencih z instant hišo sta nas nasmejala skoraj do solz. Čakal nas je še sprehod mimo mladoporočenke, ki se je ravnokar nastavljala fotografskemu objektivu, v stolp. Groze.

Ferrum v Ybsitzu

Ferrum v Ybbsitzu

Znova smo namreč spoznavali krutost srednjega veka. Vse možne oblike mučenja. So obvladali naši praprapradedi. Z vrha se je odprl lep pogled na mesto pod nami, potem pa smo že stopali proti izhodu. Nevesta je že odšla v notranje prostore, nič več zanimivega se ni dogajalo. Čakal nas je še sprehod mimo cerkve do parkirišča.

Razstava emajla

Razstava emajla in umetniških izdelkov

Odpeljali smo proti kraju Ybbsitz, tam po posvetu v muzeju parkirali na majhnem glavnem mestnem trgu pred cerkvijo (47.947334  14.894931). V soboto zgodaj popoldne že zastonj. Še dodatni plus. Na vhodu v muzej sta dekleti dobili vprašalnika, midva z Majo pa zadolžitev, da jima prevajava. Na sprehodu smo iskali znake, ki so nakazovali, da bomo tam našli pravilni odgovor.

Vse o železu in kovaštvu

Vse o železu in kovaštvu

Z nekaj iznajdljivosti res ni bilo težko. Sprehodili smo se skozi zgodovino železa, kovaške obrti. Številni zgodovinski primerki kovaškega orodja, izdelkov. Multimedijska predstavitev, razstava lokalnega podjetja emajla, izpovedi kovačev iz različnih držav in njihovi izdelki. Domišljija mladine, ki se šele uči kovaške obrti. Zanimivo. Preteklost, sedanjost, prihodnost.

Izpovedi kovačev s celega sveta

Izpovedi kovačev s celega sveta

Tokrat se je zgodilo, da sem že malo nergal, da bo čas za odhod, dekleta pa so bila še zaverovana v posamezne predstavitve. Super. Za pravilne odgovore sta dekleti dobili neke vrste potne liste, ob treh žigih pa bi dobili tudi darilo. Ker smo potarnali, da nam podobnih vprašalnikov niso ponudili v muzejih, ki smo jih že obiskali poprej, smo kar od prijazne uslužbenke dobili tri žige in darilce.

Doživljajski most

Doživljajski most

Še več. Res si je vzela čas, se potrudila in nam obširno razlagala, kaj vse se v bližnji in daljnji okolici splača obiskati. To nam je tudi pokazala na zemljevidih in priložila kakšen prospekt. Turistična delavka s srcem. Odlično. Zapeljali smo naprej skozi naselje in parkirali nasproti ene od kovačij (47.937074 14.896557).

Soteska

Soteska

Teh je bilo v teh krajih nekoč veliko. Med tem, ko je Maja pripravljala kosilo, Živa pa kot po navadi zgolj lenarila poleg, sva z Ajdo mimo ene od kovačij odšla do doživljajskega mostu, ki se v nenavadnem loku pne nad rečico. Od tam se nama je odprl lep pogled na slap. Sprehod nama je dal ravno pravi tek in kosilo je hitro končalo v naših želodčkih.

Ena od nekdanjih kovačij v okolici Ybbsitza

Ena od nekdanjih kovačij v okolici Ybbsitza

Navigirali smo nazaj do glavne ceste, se usmerili proti Gamingu. Prepustil sem se navigaciji. Ta nas je šibala na stranske ceste. Spet bližnjica sem si mislil, a ji vseeno sledil. Vožnja po dolini je bila prav prijetna. Seveda smo kakšen kilometer bližnjice na koncu plačali s konkretnim vzponom in spustom. Hm, drugič bo res bolje pot preveriti predhodno še na zemljevidu.

Bazeni v Gamingu

Bazen v Gamingu

Poiskali smo koordinate in parkirali pred bazenom (47.925372 15.089447). Prijetno parkirišče, prijetni bazeni. Skakalnice, tobogan, nobene gneče. Maja je ugotavljala, da imajo odpiralni čas nastavljen kar po soncu. Ob sedmih, ko se bazen zapira, sonce izgine za gorami. Razvajali smo se na širokih lesenih ležalnikih, skakali v vodo, se spuščali po toboganu.

Skok

Skok

Dekleti sta ubrali neko čudno varianto odbojke na praznem igrišču. Zadnji dnevi so bili kar naporni. Zato se je nekaj relaksacije čisto prileglo. Ko so kopalci že bolj ali manj odšli, smo tudi mi pobrali stvari, ugotovili, da so tudi notranji tuši ledeno mrzli in da smo prepozni za mini golf, potem pa že peljali proti Mitterbachu.

Široki ležalniki

Široki ležalniki

Na sedlu v smeri proti Erlaufseeju smo se na kratko ustavili, potem pa še dvakrat ob jezeru. Za lep pogled in sprehod. Pri jezeru se je zvečer dogajalo. Nekakšna veselica, avtomobili povsod, ljudi nebroj. Nas to ni pretirano pritegnilo, odpeljali smo naprej do Mitterbacha, ugotovili, da so na parkirišču pri letnem bazenu že parkirani avtodomi (47.810763  15.290366).

Nenavadna odbojka

Nenavadna odbojka

Smo se jim pridružili, postorili še nekaj malenkosti, nato pa ob zavedanju, da bo naslednji dan treba kmalu vstati, zlezli v posteljo.

BÜRGERALPEN, POVRATEK DOMOV – 21.8.2011 – Zjutraj sem bil kmalu pokonci in zbudil tudi ostale. Želeli smo ujeti prvo jutranjo gondolo, zato smo kar odrinili proti Mariazellu.

V gondoli

V gondoli

Tam smo ugotovili, da je parkirišče, ki ga je priporočal Peter, plačljivo. Kje je on parkiral brezplačno, pa nam ni uspelo ugotoviti. Zato smo jo mahnili kar nazaj in navigirali proti žičnici. Morebiti pa imajo tam kakšno parkirišče, smo se spraševali. Toda ravno, ko smo prišli do ulice, ki pelje proti centru, smo za cesto našli parkirišče. Pravšnje in ravno še za nas je bilo prostora (47.776631 15.314150).

Na vrhu Bürgeralpen

Na vrhu Bürgeralpen

Parkirali smo in naredili zajtrk, ter v nahrbtnik naložili stvari, ki bi jih na hribu utegnili potrebovati. Med tem, ko je bilo ob našem prihodu možno najti parkirišče, se je proti deveti vse zapolnilo. Odšli smo do žičnice. Ker je sredi kraja, smo videli, da so bili naši upi, da bi tu našli kakšno parkirišče, čisto brez osnove. Vzeli smo karte in ob devetih skupaj z delavci že stali v gondoli.

Pogled v daljavo

Pogled v daljavo

Vožnja ni trajala prav dolgo. Ko smo stopili iz stavbe, so se delavci raztepli vsak na svoje delovno mesto, mi pa smo jo mahnili proti zakladku. Šli smo mimo stolpa na vrhu in ga malo nižje v gozdu kmalu našli. Vrnili smo se proti gondoli in šli nižje na lepo razgledišče. Sedli smo na klopco sredi zrelih trav, opazovali vrhove in smučišče, kjer smo še pozimi vijugali.

Pogled v smeri Mitterbacha

Pogled v smeri Mitterbacha

Ker smo danes želeli priti dokaj zgodaj domov, smo se vrnili do gondole, pa je ena ravno odpeljala v dolino. Nekaj minut pred redno uro. Pa vendarle na drugo ni bilo treba čakati prav dolgo. Ker je bila na spodnji postaji gneča, so si vožnje sledile nepretrgano. V gondoli smo bili tokrat poleg upravljalca sami, zato smo se lahko razgledali v vse smeri. Še posebej Mariazell pod nami nas je zanimal.

jljlk

Erlaufsee

Približevali smo se mu in na koncu izginili v spodnjo postajo žičnice. Po obveznem postanku v trgovinici s spominki na izhodu, smo se napotili še do stolnice. Znotraj je ravno potekala maša, zato smo zgolj na hitro pokukali, potem pa že stopali nazaj do avtodoma. Dekleta so imela ogledov za ta dopust več kot dovolj. Odpeljali smo se proti prvemu izmed Jezerskih sedel na naši današnji poti.

Nič se nam ne da...

Nič se nam ne da...

Nekaj kilometrov pod Mariazellom smo se ustavili na manjši bencinski črpalki. Pred nami je bil tovornjaček gozdarskega podjetja. Voznik je točil v večjo cisterno na kesonu. Pogledal me je in izustil: »Ej, baš je lijep. Koliko uopšte košta takav avto?« Ma, kaj bi, zemljo, bosanac. Kar nekaj je trajalo, da je bila njegova cisterna polna. Med tem pa sva klepetala o vsem živem. Kaj pa drugega.

Mariazell

Mariazell

Pot naprej je bila brez vseh zapletov. Splezali smo na Jezersko sedlo, pod katerim je bila na lepo nedeljo divja jodlarska zabava. Po spustu smo peljali naprej proti avtocesti, tam zavijali proti Celovcu, pa že prej preskočili proti Velikovcu in Železni Kapli. Še vzpon čez nam precej bližji Jezerski vrh in spust do doma.

Romarska bazilika

Romarska bazilika

Babica in Gaja sta nas že težko čakali. Pa tudi mi smo bili kar veseli, da smo končno spet doma.

Češka

(25.4. do 2.5.2008)

ODHOD OD DOMA – 25.4.2008

Ko je Maja prišla iz občinske proslave, smo pripravili še zadnje malenkosti, pomahali babici, potem pa v Kranju natočili gorivo in se mimo Tržiča odpeljali čez Ljubelj v Avstrijo. Na začetku Celovca nas je ustavila policija, preverila dokumente in nam zaželela srečno pot. Peljali smo se proti severu mimo Marije svete ter vojvodskega stola.

Naša pot

Naša pot

Sledili smo navigaciji, ki nas je usmerila na cesto, ki pelje proti kraju Trieben. Najprej smo šli čez en prelaz, nato pa še preko drugega – Hohentauern, 1265 metrov visoko. Preden smo prišli v Trieben, nas je čakal še strm, kar 20% spust. Zavili smo na avtocesto, le počivališča s črpalko, kjer bi lahko prespali, ni hotelo biti. Kar naenkrat je bila pred nami cestninska postaja. Takoj za plačilom cestnine, smo zagledali počivališče. Parkirali smo poleg tovornjakov ter se ob dveh zjutraj spravili v posteljo.

PO JUŽNI ČEŠKI – 26.4.2008

Zjutraj smo se glede na pozen odhod v posteljo, kar hitro postavili pokonci. Odpeljali smo se po avtocesti mimo Linza ter naprej proti meji.

Rožmberk

Rožmberk

Takoj za mejnim prehodom Dolni Dvorište smo ujeli odcep za Rožmberk, grad nad Vltavo. Presenetilo nas je, da po Vltavi ob kateri smo se peljali, čolnarijo s kanuji ter rafti. Kar malo žal nam je bilo, da ga nismo imeli s seboj. Ko smo na začetku vasi opazili prosto parkirišče, smo takoj parkirali poleg presenečenih Mariborčanov. Svet je res majhen. Pozdravili smo se, potem pa sta onadva odšla naprej, mi pa proti gradu.

Grad Rožmberk

Grad Rožmberk

Tja se je istočasno napotila skupina Dolenjcev, ki so prispeli malo za nami z avtobusom. Bili so na dvodnevnem izletu po gradovih južne Češke. Na gradu smo plačali vstopnico, nato pa se priključili slovenski skupini. Tako smo imeli hkrati tudi vodenje v domačem jeziku. Skoraj, saj je dolenjščina za nas Gorenjce včasih še težje razumljiva kot češčina.

Notranjost gradu

Notranjost gradu

Sprehod po grajskih dvoranah je bil kar zanimiv, predvsem seveda za današnje razmere premajhna postelja, soba z orožjem z obrazno masko za mučenje, upodobitve meseca in planetov, seveda v človeški podobi. Nismo mogli spregledati niti slike bele gospe (Bile pani), duha dolgo žalujoče vdove enega od Rožemberkov.

Bila Pani

Bila Pani

Čeprav je bilo slikanje prepovedano se nekateri niso mogli zadržati in na nejevoljo češke vodičke se je včasih bliskalo kot sredi najhujše nevihte. Ko smo prišli iz gradu, smo se ozrli še na bližnji Jakobinski stolp, šli preko most čez Vltavo, zaokrožili okoli cerkve in se vrnili do avtodoma.

Slon je res močna žival

Slon je res močna žival

Pot smo nadaljevali do mesteca Česky Krumlov. Čudovito malo mestece je tudi na seznamu Unescove svetovne kulturne dediščine. Nad ozkimi ulicami in očarljivimi hiškami, danes polnimi spominkov in druge krame, stoji mogočen grad.

Česky Krumlov

Česky Krumlov

Ker se nam ni ravno dalo plačevati parkirnine, smo parkirali ob glavni cesti, tako kot že veliko drugih avtomobilov, na mestih, kjer je to dovoljeno za vozila do 3,5 tone. Hja, kar naj nas dajo na vago, če hočejo, sem se pridušal v pest. Ob vzponu na grad smo srečali naše znance iz Rožemberka in jim sledili na sprehodu po grajskih dvoriščih.

Grad

Grad

Spet smo imeli zastonj vodenje, čeprav smo po pravici povedano, med šundrom številnih turistov komaj ujeli kakšno besedico. Pred vhodom v grad smo v grajskem jarku opazili medvede. Ti so verjetno zamenjali vedno preveč lačne krokodile. Šli smo čisto do vrha hriba, kjer so za hišicami, v katerih so nekdaj živeli vrtnarji, čudoviti vrtovi.

Vrtovi nad gradom

Vrtovi nad gradom

Po strmini in čez most “samomorilcev” smo se vračali skozi bogato porisana grajska dvorišča. Risali so z namenom, da bi grad optično povečali ter ga tudi oblikovno popestrili. Slovenski skupini smo se najprej mislili pridružiti pri ogledu notranjosti gradu, potem pa uvideli, da to ni v njihovem načrtu. Ko smo jih izgubili izpred oči, smo še enkrat pomahali medvedom, potem pa že izginili v ozkih mestnih ulicah.

Namesti Svornosti

Namesti Svornosti

Mahali smo jo čez trg Namesti Svornosti. Ker so malo prej tam okoli zavijale sirene, smo bili prepričani, da bomo naleteli na pogorišče. Pa so le gasilci ravnokar pospravljali velik šotor. Pokukali smo v cerkev sv. Vitusa, potem pa šli čez most na Plašti nazaj proti avtodomu. No, sta šli Maja in Živa, Ajda pa se mi je pridružila pri ogledu gradu. Pridna punca!

Zlati voz

Zlati voz

Kupil sem karto, ker pa je do ogleda še malo manjkalo, sva se sprehodila do medvedov, nato pa pred vhodom počakala. Vodička nas je popeljala po renesančnih sobah. Videla sva kapelo, zbirko orožja, velik zlati voz ter sobano za maškarade.

Sobana za maškarade

Sobana za maškarade

Spet je bilo razloženo, da so postelje tako majhne, ker so bili takrat veliki le od 150 do 160 centimetrov. Liliputanci. Spoznavala sva grb Schwarzenbergov s turkom, ki ga kljuva vran. Ko naju je grad izpljunil, sva zašibala do avtodoma, kjer naju je čakalo kosilo.

Pogled na Česky Krumlov

Pogled na Česky Krumlov

Ob vožnji proti Českym Budejovicam nas je premamila tabla za samostan zlata krona. Zlato je takoj za diamanti ženski najboljši prijatelj, zato je bila tudi Maja takoj za. Ajda je s svojim žuljčkom ostala v avtu, mi pa smo čez most preskočili Vltavo, potem pa pokukali med samostanske zidove.

Zlata Koruna

Zlata Koruna

Za kaj več smo bili tako prepozni. Prav meditativno. Avto nas je odpeljal do Českih Budejovic, kjer centra ni bilo teško najti (N48.9734126 E14.4778580). Pribremzali smo zraven dveh italijanskih avtodomov ter jim na sprehodu v mesto pomahali. Do glavnega trga s Samsonovo fontano je bilo le nekaj korakov. Punci sta imeli kar naenkrat spet dovolj moči in letali sta okoli kot naviti.

Trg Premsyla Otakara ll

Trg Premsyla Otakara ll

Zavili smo do katedrale sv. Nikolaja, ki pa ji ni bilo več mar ne za vernike, ne turiste. Tudi prav. Na drugi strani trga smo se splazili pod ozkim prehodom in čez kanal prišli do zanimivega otroškega igrišča. Kot bi se igral v orkestru. Muzikalno. Punci sta seveda preigrali vse note, potem pa smo šibali nazaj do avtodoma.

Le kaj bo ta Bakhus izpljunil?

Le kaj bo ta Bakhus izpljunil?

Čeprav smo imeli prvotno v planu premik, smo obležali kar v Budejovicah. Ponoči je malo razgrajala po parkirišču lokalna mladina. Nekakšen after party. Ma, smo bili preutrujeni, da bi se jim pridružili, oni pa nas tudi niso prišli budit.

Lepozvočna igrala

Lepozvočna igrala

HLUBOKA, PLZEN – 27.4.2008

Po zajtrku sva z Ajdo ušla še enkrat na glavni trg, iskala, pa ne našla informacije o mestu in okolici, pred mašo hitro pogledala v katedralo, potem pa smo že v kraju Hluboka nad Vltavou iskali po možnosti brezplačno parkirišče.

Le kaj bo ta Bakhus izpljunil?

Katedrala sv. Nikolaja ter 72 metrov visoki Črni stolp

Gorenjski nos dela čuda in res smo ga kmalu našli, pod gradom ob cest (N49.0503325 E14.4439675). Prav prijetno, tudi prespati bi se verjetno dalo brez težav. Ni nas premamila stezica, ki se je vzpenjala med zelenjem, šli smo raje naokoli grajskega hriba. Presenečeni smo ponovno srečali znanca iz Maribora.

Hluboka nad Vltavou

Hluboka nad Vltavou

Bel grad nas je že zunaj očaral, zato smo sklenili pogledati še, kako izgleda znotraj. In ni nam bilo žal. Čez vhodno stopnišče smo prešli v reprezentančne prostore Schwarzenberške družine.

Grad Hluboka

Grad Hluboka

Spalnica in garderoba “furstin” Eleonore, kabinet, mala in velika jedilnica, jutranji salon, čitalnica, knjižnica, kadilnica, orožarna. V njih pa slike, predvsem kopije znanih slikarjev, lestenci iz muranskega stekla, postelja, ki je precej večja kot pa izgleda, knjige.

Lestenec iz muranskega stekla v čitalnici

Lestenec iz muranskega stekla v čitalnici

Navdušujoče. Spet smo bili na češkem vodenju, za pomoč pa smo dobili liste z razlago v tujih jezikih. Prepovedane fotke smo brez težav kradli še z dvema Slovencema.

Veliki salon

Veliki salon

Sprehodili smo se po parku, puncama v kali zatrli želje po viteškem življenju, nato pa že za gradom iskali bližnjico do avtodoma. Precej zaraščeno smo našli in se mimo razgledišča skoraj dričali navzdol.

Grad s senčnico

Grad s senčnico

Next stop – Plzen. Mimo nas so hiteli gradovi, dvorci, samostani ter table, ki bi nas rade zapeljale do njih. Pa se nismo pustili, mudilo se nam je na sever. Pri Nepomuku smo se ustavili ob malem jezercu in naredili kosilo. Na drugi strani ceste se nam je odpiral pogled na grad na hribčku nad mestom.

Grad nad Nepomukom

Grad nad Nepomukom

Cesta do Plzna je bila kar zanimiva, največkrat čisto ravna, pa vseskozi malo gor in malo dol, sledeč konfiguraciji terena. V Plznu smo zapeljali v center mesta, se lovili okoli križišča, ki je bilo zaradi del zaprto in končno pristali ob parku čisto blizu starega dela mesta. Puščice so nas v mestu piva usmerile do pivovarskega muzeja.

Pivovarski muzej v Plznu

Pivovarski muzej v Plznu

Skozi zgodovino smo se skozi nadstropja vedno bolj bližali sodobnosti. Že Mezopotamci so ga pili, sploh Egipčani so bili navdušeni nad njim. Muzej leži v eni od najstarejših mestnih pivovaren, tako, da smo v sladarni videli originalno kad za izdelavo sladu, 18 metrov globok vodnjak ter vrsto pripomočkov za flaširanje.

Mini pivovarna

Mini pivovarna

V višjih nadstropjih smo videli sušilnico, pripomočke sodarjev ter mini pivovarno, kjer je možno proizvesti 30 litrov piva. Mmmmm, naslednji kemper bo imel v boksu prostor za tako tehnično mojstrovino. Iz laboratorija smo prišli v gostilno iz 30ih let prejšnjega stoletja, nato pa smo se mimo kotička za zbiralce odpravili v klet, ki je povezana s plzenskim podzemljem.

V kleti nekdanje pivovarne

V kleti nekdanje pivovarne

Za piko na i pa smo v gostilnici Na parkanu zvrnili vrčka nefermentiranega in nepasteriziranega piva. Yummy!!! Punci sta vanj le pomočili jezika, so pa zato preste toliko bolj teknile.

Ne morem nehati...

Ne morem nehati...

Po pivu je prav godil sprehod do Trga republike s čudovito mestno hišo ter cerkvijo sv. Bartolomeja. Ko smo prispeli do velike sinagoge je ta že zaprla svoja vrata, zato pa smo se ob povratku sprehodili še po parku v bližini avtodoma in slikali pri fontani.

Trg republike z Bartolomejevo cerkvijo

Trg republike z Bartolomejevo cerkvijo

Nato pa … šok. “A si ti že videl tele praske?” Jasno da ne. Uf, praske na fiammini ključavnici so kazale, da je nekdo njeno trdnost preizkušal z izvijačem. Poskus vloma. Ne me basat. Na srečo je tokrat italijanska kvaliteta zlahka opravila s češko trmo. Razen prask drugih posledic ni bilo.

Poskus vloma

Poskus vloma

Šele doma smo ugotovili, da je poskušal tudi pri ključavnici na vratih kabine. Zabasana. Kaj res ni videl, da so vrata povezana s ketno? Na hitro smo se sprehodili do ostankov mestnega obzidja ter mimo vodnega stolpa prišli do vhoda v mestno podzemlje. Že zaprto. Praske na ključavnici za daljši večerni sprehod niso dajale zaupanja, zato smo se odpeljali do vhoda v Plzenski prazdroj – mestno pivovarno.

Vhodna vrata v Plzenski prazdroj so iz leta 1892

Vhodna vrata v Plzenski prazdroj so iz leta 1892

Sprehodili smo se po dvorišču, ogledov je bilo že zdavnaj konec. Pomahal sem vratarju, nato pa smo lovili dan za rep na razgibani poti proti toplicam Karlove vary. Tam smo zavijugali proti kraju Sadov in se na začetku vasi vgnezdili v kampu Sasanka (N50.2660660 E12.9020581).

Na dvorišču pivovarne

Na dvorišču pivovarne

KARLOVE VARY – 28.4.2008

Ma, kaj bi lagal. Ravno zgodnji nismo bili. Potem se nam je na pot postavilo gradbišče, Maja bi hotela, da v kaskaderskem stilu zavijem iz hitre ceste, pa nisem. Po kačjih ridah smo se vzpeli nad toplice in tam seveda ugotovili, da so parkirišča daleč od centra, pa še plačljiva.

Vrelec zdravilne vode

Vrelec zdravilne vode

Tudi ob povratku je Maja vzdihovala ob pogledu na mondenost pod nami, jaz pa sem živčno sukal volan nazaj dol po bregu. Nisem se pustil prepričati, da bi parkiral ob strmi in kar ozki cesti, temveč sem trmasto peljal nazaj proti Hypermarketu (N50.2318205 E12.8586442). Še dobro, da ni kdo prižgal vžigalice, bi me razneslo. Živčki, živčki…

Mlynska kolonada

Mlynska kolonada

Do sprehajalne ulice z mondenimi hišami iz parkirišča res ni bilo daleč. Med bolj ali manj mondenimi turisti smo šibali mimo različnih vrelcev in se muzali ob pogledu na debele ruske babuške z znamenitimi bolj ali manj kičastimi lončki, ki so v vrsti čakale na svojo dozo zdravja.

Market kolonade ter vrelec Karl lV.

Market kolonade ter vrelec Karl lV.

Za hotelom Pupp so se punce do razglediša Diana odpravile z vzpenjačo, jaz pa sem raje topil odvečno maščobo ob sopihanju v strmi breg. Seveda sem jo do vrha pokuril že zadosti in sem se na razgledni stolp vzpel z dvigalom.

Razgledni stolp na Diani

Razgledni stolp na Diani

Karlove toplice so nam ležale pod nogami, po dimniku smo vedeli kje je kamp. Navzdol smo šli mimo senčnic ter gamsovega razgledišča z mini gamskom na skali. Hm, pričakovali smo vsaj kip v naravni velikosti. Povratek nas je tako utrudil, da je bilo treba počiti na terasi McDonaldsa.

Pogled na Karlovy Vary iz Petrovega razgledišča

Pogled na Karlovy Vary iz Petrovega razgledišča

Maja je med tem skočila po opremo za plavanje in že smo vročino res lepega in sončnega dne hladili v bazenu s termalno vodo. Edini odprti bazen v celem mestu leži v objektu iz “polpreteklega” obdobja, kot je to danes moderno reči. Mastadont, ki v ta kraj paše toliko kot slon v trgovino s porcelanom.

V bazenu pri hotelu Thermal

V bazenu pri hotelu Thermal

No, vsaj bazenu v tem kompleksu ni kaj očitati. Utapljali smo se med pisano, predvsem vzhodnjaško ribjo jato starih matron in prepotentnih vase zagledanih frajl. Ravno prava druščina torej. Počutili smo se kot ribe v vodi. Puncama bi bilo v vsakem primeru premalo, no, sprijaznili sta se ob pojasnilu, da za lepoto ni zadosti samo namakanje kože, da je potrebno napojiti tudi notranjost.

Tudi iz bazena je lep pogled na mesto

Tudi iz bazena je lep pogled na mesto

Z Ajdo sva kupila posodico in že smo se nacejali s slatino. Še najbolj nam je odgovarjala pri petnajstem izviru. Mogoče zato, ker je vodo “pljuvala” kača, še bolj verjetno, ker ni bila tako vroča, pa tudi tako močnega okusa ni imela.

Naš lonček polni kača

Naš lonček polni kača

Odpeketali smo do avtodoma, izropali trgovino, nato pa spet pristali v kampu. Po prijetni debati z lastnico, go. Kasperkovo in možem, sem preseneceno ugotovil, da so Maja in otroci postavili mizo in stole. Odlična večerja pod milim nebom. Mmmm…

Večerja v hotelu z nešteto zvezdicami

Večerja v hotelu z nešteto zvezdicami

Takoj ko smo stvari spokali nazaj v boks, pa je začelo nekaj pršeti izpod neba. Pa nas ni pretirano skrbelo, menda bo še vsaj dva dni lepo vreme.

KARLŠTEJN – 29.4.2008

Celo noč so bolhe skakale po strehi avtodoma in zjutraj kar niso hotele odnehati. Hm, kje je obljubljeno sonce? Ob osmih smo pomahali gospe Kasperkovi in zavili proti Pragi. Cesta je bila vedno slabša, ko pa smo se začeli prebijati proti Karlštejnu, je postala že čisto primerljiva z našimi, slovenskimi.

Ko je tudi počutje takšno kot vreme

Ko je tudi počutje takšno kot vreme

V Karlštejnu smo se samo namrdnili nad uradnim parkingom in našli pravo pot do železniške (N49.9321132 E14.1743233). Gratis parking in komaj kaj dalj. Razen če pod gradom ne ugotoviš, da bi bilo s seboj dobro imeti tudi kamero. Triatlon. Hitra hoja, tek in plavanje v lastnem znoju. Punce so med tem pomalicale.

Grad Karlštejn

Grad Karlštejn

Ko sem se že skoraj pririnil mimo vrste pri blagajni, sem izvedel, da z vodenjem v hrvaščini ne bo nič. Tudi prav. Smo pač počakali na češkega in ob tem dobili angleške tekste. Ker smo imeli časa še dovolj, smo se sprehodili po dvorišču gradu, ga vsega poslikali, odkrili pot do najniže ležečega stolpa.

Pogled na kraj Karlštejn iz gradu

Pogled na kraj Karlštejn iz gradu

Z obzidja se nam je odpiral lep pogled na vas in številne prodajalnice kiča in raznovrstne krame, ki v nam prav bližnjem jeziku nagovarjajo reko turistov, ki se vali mimo. V stolpiču je prodajalna glinenih izdelkov ter kar 75 metrov globok vodnjak. Čas za ogled se je bližal, torej se ve, kam so nas nesle noge.

Veliki stolp, Marijanski stolp ter pod njim stolp z uro

Veliki stolp, Marijanski stolp ter pod njim stolp z uro

Pred vhodom v notranjost gradu je sedela Srbkinja, napravljena kot bi ravnokar prišla s polja in širila svojo filozofijo – ma, samo sipamo svoj novac, sipamo po tuđim zemljama. Hm, le kaj jo je potegnilo sem na Češko? Notranjost gradu nas ni pretirano navdušila, saj je opreme bore malo.

V hali dvorjanov se je srečevalo kraljevo spremstvo

V hali dvorjanov se je srečevalo kraljevo spremstvo

Izvedeli smo marsikaj o zgodovini gradu, videli kraljevo spalnico ter sobo za sprejeme s prestolom. V jedilnici so bile še originalne posode ter jedilni pribor. Za slednjega ni čudno, da se je ohranil, saj so ga imeli le za okras, jedli so namreč z rokami.

Kapela sv. Nikolaja v viteški dvorani

Kapela sv. Nikolaja v viteški dvorani

Precej bolj so bile obrabljene karte in druge družabne igre. Logično. Ko ni bilo vojn, je bilo življenje na gradu pač dolgočasno. Vitezi se niso imeli s kom pretepati, grajske dame pa so precej težje računale, da jih bo ugrabil kakšen postaven vitez z močnimi in kosmatimi rokami s sosednjega gradu. Grajsko obzidje je bilo pač visoko in močno.

Zakladnica z glavo zmaja

Zakladnica z glavo zmaja

V zakladnici sta punci v vitrini z monštrancami in drugim cerkvenim kičem najprej zagledali krokodiljo glavo. Krokodiljo? Nak, zmajeva je bila. In to prav od tistega zmaja, ki ga je pokončal sv. Jurij. Kraljeva krona je bila seveda le kopija, pa tudi bleščeče rumene plate na steni. Čisto nič nam ni bilo žal, ko smo spet stali zunaj, na dežju.

Izhod iz gradu je čez viseči most

Izhod iz gradu je čez viseči most

Še dve fotki in že smo mimo muzeja voščenih lutk, moža s sovo ter kramarjev šibali proti avtodomu. Ajda se je morala sprijazniti, da meči niso za punce, denarnica pa je bila ob številni made in china originalni viteški robi z gradu Karlštejn hvaležna, da imam dve punci. Na parkingu smo po vpogledu v vodniček ugotovili, da so vsi okoliški gradovi že zaprti. Prekletstvo predsezone pač.

V kampu Oase pri Pragi

V kampu Oase pri Pragi

Pa saj se nam v tej moči po pravici povedano tudi ni preveč dalo okoli hodit. Zato smo zavijugali do kampa Oase v bližini Zlatnikov pod Prago in se razpetelinili na eni od parcel z vsem komfortom (N49.9512779 E14.4749518). Ajdo so navdušila številna igrala, trampolin, bazen je žal še čakal sezono. Odigrala sva nekaj tekem ročnega nogometa, potem pa sem se lotil načrtov za naslednje dni.

V kotu sanitarij je ročni nogomet

V kotu sanitarij je ročni nogomet

Punci sta med še vedno rahlim rosenjem pristali v peskovniku. Da dan ne bi bil preveč kičasto popoln, sem ob večernem tuširanju izbral kabino, ki je imela pokvarjeno tipko za priklic tople vode. Brrrrrr.

PRAGA – 30.4.2008

Odhod je bil zaradi poredkih voženj avtobusa zgoden. Že pred osmo smo se zibali proti Pragi. Presedli smo na tramvaj, pri narodnem gledališču preskočili na drugega ter pod Malo Strano izstopili.

Spomenik žrtvam komunizma

Spomenik žrtvam komunizma

Kratek sprehod mimo spomenika žrtvam komunizma, ki bi bil lahko posvečen tudi žrtvam kakšnega drugega -izma in že nas je vzpenjača potegnila na vrh Petrina. Pokukali smo k zvezdarni, potem pa, pač prezgodnji, nekaj časa postopali pred Petrinsko razhledno in Bludištem.

Bludište

Bludište

V slednjega so nas spustili malo pred deseto. Kratek sprehod med ogledali, kao labirint, sta punci obvladali “u tren oka”. Še toliko nista mogli počakati, da bi ju slikal. Ali pač eno od njunih različic, ki so se odbijale v ogledalih v neskončnost.

Vesoljci?

Vesoljci?

Po diorami z naslovom boj proti Švedom na Karlovem mostu – gre za prizor iz konca tridesetletne vojne – smo uleteli v prostor z ukrivljenimi zrcali. Kar naenkrat so se nam proporci močno spremenili. Ogromne glave, košarkaške noge, enormno debeli trebuhi, dolgi jeziki. Hm…ali pa je slednje pri lepši polovici običajno?

Petrinska razhledna

Petrinska razhledna

Kakorkoli že, po 299 stopnicah smo se vzpeli na češko kopijo Eifflovega stolpa in od tam uživali v dih jemljajočem razgledu na Prago pod nami. Pravo mesto za začetek potepanja. Spustili smo se na trdna tla in posedeli pod Strahovskym klaštrom. Od tu torej izraz klošter za samostan.

Pražsky hrad s katedralo sv. Vita

Pražsky hrad s katedralo sv. Vita

Na dvorišču ni bilo nič zanimivega, cerkev pa zaprta, zato smo jo že mahali navzdol proti Praškemu gradu na Hradčanyh. Prišli smo ravno prav, da smo dobili odlična mesta za ogled menjave straže. Razočarani. Malo trobljenja, malo korakanja, nič pretresljivo posebnega. Ob neizbežni gužvi. Bljak.

Menjava straže

Menjava straže

Seveda se je vsa množica nato usula do katedrale sv. Vita, kjer smo obtičali v dolgi vrsti. Na srečo se je hitro pomikala in komaj sem puncama uspel prebrati nekaj stvari o notranjosti, že smo strmeli nad čudovitimi vitraži stranskih oken.

Grobnica sv. Janeza Nepomuka

Grobnica sv. Janeza Nepomuka

Še posebej nas je navdušila več kot deset metrov velika rozeta na zadnji steni, kar preveč kičasta pa se nam je zdela srebrna baročno načičkana krsta Janeza Nepomuka, ustavili smo se še pri kapeli sv. Venčeslava s stenami iz poliranih poldragih kamnov.

Kip sv. Vaclava nad oltarjem kapele

Kip sv. Vaclava nad oltarjem kapele

Kraljeva grobnica je bila iz “tehničnih razlogov” zaprta, zato pa smo se lahko vzpeli po 287 zavitih stopnicah na zvonik. Mesto je že drugič danes ležalo pod našimi nogami. Vredno vsake stopnice.

Karlov most in center mesta

Karlov most in center mesta

Iznad gradu smo se spustili podenj. Ker je bila stara kraljeva palača iz se ve kakšnih razlogov zaprta, smo kot nadomestek dobili ogled razstave o zgodovini praškega gradu. Nejevolja nad nepredvideno spremembo in skepsa, ko nam je ob mojem protestu blagajničarka zagotovila, da smo samo profitirali, sta puhteli z vsako minuto. In teh je bilo veliko.

Grob bojevnika z mečem iz 9. stoletja

Grob bojevnika z mečem iz 9. stoletja

Ob zanimivih predmetih smo sledili zgodovini gradu, spoznavali zanimive osebnosti, ki so bile z njim tako ali drugače povezane, prepletali številne usode. Ostanki oblačil, nakita, posode, znaki moči in celi okostnjaki so nam delali družbo in pripovedovali zgodbe. Carsko! Bolje rečeno – kraljevsko…

Grobni dragulji Maximilijana ll. - krona, jabolko, žezlo

Grobni dragulji Maximilijana ll. - krona, jabolko, žezlo

Po kratki malici do bazilike sv. Jurija ni bilo daleč. Nekaj precej zabrisanih fresk, grobnica pod oltarjem, kapela sv. Janeza Nepomuka. Hitro smo bili zunaj. Ubodli smo smer do Zlate ulice. Hm, če bi samo za tu plačal vstopnino…

Zlata ulička

Zlata ulička

Vrsta trgovinic s spominki, zakamufliranimi pod “znamko” keramika, stekleni izdelki, knjige, igrače v sicer ličnih hiškah. Precej boljši je bil stolp Daliborka s pripomočki za mučenje. Prima. Sigurno bi se našel kdo, na katerem bi se dalo zadeve sprobati. Na žalost se ravno tu zadev ni dalo kupiti…

Stolp Daliborka je bila mučilnica

Stolp Daliborka je bila mučilnica

Po pobočju Hradčanov smo se spustili proti Vltavi in se obrnili proti Karlovemu mostu. Vmes nas je pritegnila Valdštejnska palača, danes sedež češkega senata s čudovitim vrtom. Del tega so kopije skulptur Adriana de Vriesa, ki so jih Čehi pokasirali kot vojni plen od Švedov in so danes spet v Stockholmu.

Valdštejnsky palac z replikami skulptur Adriana de Vriesa

Valdštejnsky palac z replikami skulptur Adriana de Vriesa

Celo steno ob palači “krasi” skulptura “jama”. Hm, saj ne vem kaj bi rekel. Nekateri tudi sodobne performanse štejejo za umetnost… Poleg sveti še ograda s sovami. Jah, nekje se mora pa tudi v tako častitljivi stavbi, kot je senat, skrivati modrost.

Jama (stena kapnikov) Albrechta von Wallensteina

Jama (stena kapnikov) Albrechta von Wallensteina

Tik pred Karlovim mostom smo zavili v tipično praško restavracijo. McDonalds. Tipično? Seveda. Vsaj številčno jih je že skoraj več kot pa raznoraznih pivnic. Z ameriškim okusom v ustih smo šli še do samostana sv. Mikulaša. Cerkev je bila zaradi koncerta zaprta, zato smo le še pomahali Mali strani ter se odpravili čez Karlov most.

Na Karlovem mostu je vedno gneča turistov

Na Karlovem mostu je vedno gneča turistov

Množica turistov, povsod okoli japonske vodičke s smešnimi paličicami in dežniki, štrlečimi v zrak ter obdane s kopico Canonov, Nikonov, Olympusov, Sonyjev na dveh nogah. Vsi hočejo svoj mastni odtis roke pustiti na najbolj oblizanih delih kipov, vodičke pa si ob tem izmišljajo bolj ali manj verjetne zgodbe. Kot da bi bilo komu mar kaj je res in kaj ne. Z dobro embalažo ter reklamo se da prodati vse.

Staromestni stolp

Staromestni stolp

Na drugi strani mostu smo se mimo Frančiškove cerkve potopili v ozke in pisane ulice starega mesta. Množica ljudi je tu kar nekako ustrezala in dajala celotni sceni življenje. Čeprav se je pred astronomsko uro kot kakšna koklja ugnezdila srbska vodička s svojo skupino, je bilo tudi za nas še dovolj prostora.

Astronomska ura

Astronomska ura

Ob uri so se za okenci vozili svetniki, eden za drugim. Hm, zabavno. A da to privlači takšne množice, kdo bi si mislil… Sprehodili smo se po trgu, mimo spomenika Janu Husu in palače Kinsky do cerkve Panny Marie Pred Tynem.

Mimohod svetnikov

Mimohod svetnikov

Pokukali smo vanjo, potem pa že šibali, da bi ujeli avtobus do kampa. Pa zadeva ni bila tako enostavna, kot je izgledala. Najprej smo vozovnice hoteli kupiti na turističnih informacijah. Ko sem žensko, ki je prodajala vozovnice tam vprašal, če zna angleško, me je užaljeno pogledala in iztisnila – seveda. Jah, kako bi lahko pomislil, da nebi znala.

Palača Kinsky ter cerkev Matere božje pred Tynem

Palača Kinsky ter cerkev Matere božje pred Tynem

Ko pa sem ji hotel razložiti, da rabim vozovnico za predmestje, me je gladko poslala k okencu s splošnimi informacijami, ženska tam nazaj, tista z vozovnicami pa spet k splošnim informacijam. Pink ponk. Kaj ti v takšnem primeru pomaga angleščina? Naprej do kioska, tam kart še nismo dobili, pravo informacijo pa.

Staromestne delavnice

Staromestne delavnice

Na podzemni smo jih na avtomatu res lahko kupili, se s podzemno zapeljali eno postajo in potem šibali do našega tramvaja. Ker smo enega zamudili, smo bili kar slabe volje. Toda na koncu smo ugotovili, da je do avtobusne postaje kar nekaj vožnje in nam tudi s prejšnjim ne bi uspelo.

Spomenik Jana Husa na Staromestnem trgu

Spomenik Jana Husa na Staromestnem trgu

Smo bili pa toliko bolj presenečeni, ker je po našem prihodu na postajo pripeljal avtobus. Čisto izven voznega reda. Super. Poleg nas, je bila tudi večina ostalih potnikov iz kampa. V kampu ni bilo veliko časa za igro, saj smo vedeli, da bo naslednji dan potrebno zgodaj vstati.

DRUGI DAN PRAGE – 1.5.2008

Res se nam je kar mudilo. Če bi zamudili jutranji avtobus, bi na naslednjega morali prav dolgo čakati. Seveda nam je uspelo. Preskočil smo na tramvaj, potem pa izstopili pod Višegrajskim gradom.

Grob skladatelja Antonina Dvoržaka

Grob skladatelja Antonina Dvoržaka

Po stopnišču smo se vzpeli skozi obzidje do cerkve sv. Petra in Pavla. Ker je bila maša, smo v cerkev lahko pokukali le skozi rešetke. Pa nič ne de. Iz obzidja je bil lep pogled na Vltavo pod nami ter na otok na reki, na katerem je med drugim tudi počivališče za avtodome.

Cerkev in samostan sv. Petra in Pavla

Cerkev in samostan sv. Petra in Pavla

Našli smo na tleh narisan labirint in kar nekaj teka je bilo potrebnega, da smo prišli v sredino in potem spet ven. Še kratek pogled na mesto in že spet smo se spustili nazaj v mesto. Sprehodili smo se navzdol ter šibali proti Narodnemu muzeju. Šli smo mimo samostana Jana Nepomuka na skalci ter Dvoržakovega muzeja.

Labirint

Labirint

Pri gostilni U kalicha smo bili še prezgodnji za knedeljčke, hm, mogoče pa se vrnemo… V nacionalnem muzeju smo spet ugotovili, da se splača biti družina. Vstopnica za odraslega 120 kron, za družino 150 kron. In res je bilo kaj za videti.

Vhodno stopnišče

Vhodno stopnišče

V prvem nadstropju je poleg hale s kipi znanih čehov razstava mineralov iz celega sveta in posebej še iz Češke. V varovani sobi so tudi dragoceni kamni. Sprehodili smo se po razstavi, posvečeni nogam ter čevljem. Sponzor seveda Bata.

Paleontološka zbirka

Paleontološka zbirka

Marsikaj zanimivega, med drugim tudi projekcija operacije noge na operacijsko mizo. Ko bi vedeli, kaj nas ta dan še čaka… Sprehod skozi paleontološki oddelek s številnimi fosili ter zoološki oddelek sta bila zanimiva, predvsem pa so punci pritegnila okostja dinozavrov ter igre sestavljanja puzzel ter okostij dinozavrov iz lesa.

Primati

Primati

Prima. Med številnimi prepariranimi živalmi iz celega sveta, so bile ribe, ptiči, zveri, sesalci, primati nad njimi pa je viselo okostje kita. Uf, naporno. Tri ure in pol za kar hiter pregled. Za kaj več bi šlo vsaj pol dneva. Vredno vsake krone.

Posledice sifilisa

Posledice sifilisa

Takoj pri narodnem muzeju, na robu Vaclavskih namesti so spretni ameriški lovci na denarce postavili Mc-a. Domišljena lokacija, ki je ujela seveda tudi naši punci. Ni bilo druge, kot da si namesto predvidenih knedelčkov želodčke napolnimo z nagci in cheasburgerji.

V »tipični« praški restavraciji

V »tipični« praški restavraciji

Kratek sprehod po Vaclavskih namestih, slikanje muzeja ter spomenika Karlu lV. in že je bilo treba naprej. Pri pivnici U Fleka ni bilo časa za postanek, punci sta hiteli proti Otroškemu otoku. Samo čez Vltavo je bilo treba in že smo bili med igrali.

Novomestska radnice

Novomestska radnice

Punci sta se zabavali in se čudovito vklopili med češke otroke. Vse dokler… Vse dokler ni Ajda nesrečno doskočila iz vrtečega se kroga, noga se ji je ob tem zvila in jokajočo je Maja prinesla na klopco. Hudih bolečin ni hotelo biti konec. Na ramenu je počivala do tramvajske postaje ter do avtobusne postaje Nadraži Modrany.

Detsky ostrov - otroški otok

Detsky ostrov - otroški otok

Ker bolečine niso ponehale, sva z Ajdo pomahala Maji, jaz pa sem poklical na slovensko zavarovalnico Coris. Tam so se povezali s Čehi. Vendar se je vse kar zapletlo, najprej zaradi iskanja taksija, potem pa napačno sporočene postaje, kjer sva čakala. Čeprav sem nekajkrat pravilno povedal postajo, so naju iskali povsem drugje.

Živa zabava češke otroke

Živa zabava češke otroke

Pa tako težko sva čakala. Ko je taksist končno pripeljal, je sledila vožnja do bolnišnice, slikanje in ugotovitev, da je kost zlomljena. Ker nama je zdravnik dopovedoval, da jo bo potrebno naravnati in to v splošni anesteziji, temu pa sledi bivanje v bolnišnici vsaj do nedelje ali ponedeljka, sva z Ajdo vprašala, kako bi bilo s prevozom v Slovenijo.

Usodno igralo

Usodno igralo

Po ponovnem posvetu z nadrejenim je zdravnik pojasnil, da je to možno, da pa moramo biti tam v dvanajstih urah. Maji sem takoj sporočil, da pripravi vse za odhod v Slovenijo, midva pa sva se potem, ko je Ajda dobila začasni gips, s taksijem, ki naju je čakal, odpeljala proti kampu. Malo pred njim smo poskočili na ležečem policaju, potem pa ustavili pred našim avtodomom.

Čakajoč na taksi

Čakajoč na taksi

Maja je priklicala lastnika kampa, avtodom zapeljala na parkirišče pred njim in čakala s prižganim motorjem. Ajdo sva najbolj udobno, kar je bilo možno, namestila in pred nami je bila le še dolga pot iz tako nesrečno predčasno zaključenih počitnic.

JESENICE – 2.5.2008 – Celo noč je potekala vožnja mimo Českih Budejovic do Avstrijske meje in naprej mimo Linza in Salzburga proti Sloveniji. Kilometri na navigaciji so se zvesto zmanjševali. Mestoma nisem vedel ali se blede meni ali cesti. Na dveh odsekih me je zamenjala Maja, čeprav na sovoznikovem sedežu nisem prav dobro spal. Stalno sem se prestrašeno zbujal, misleč, da sem zaspal za volanom.

Bolnišnica Jesenice

Bolnišnica Jesenice

Ob sedmih zjutraj smo čez predor Karavanke končno prispeli v Slovenijo in zavili do bolnišnice na Jesenicah. Parkiral sem pred vhodom, Ajdo sva z medicinsko sestro naložila na voziček in počakali smo, da je prišla zdravnica. Ta se je takoj po pregledu Češke slike začudila in povedala, da meni, da ne bo potrebno ravnanje kosti. To je potrdilo tudi novo slikanje cele goleni, ko se je zdravnica izjemno potrudila in razložila, kje so zlomi, jih pokazala na računalniški sliki ter hkrati razložila potek zdravljenja.

Čisto drugače kot na Češkem...

Čisto drugače kot na Češkem...

Ajda je dobila podkolenski nehodilni gips, ki ga ji je naredila prijazna mavčarka. Glede na profesionalni odnos sem lahko samo vzkliknil – trikrat hura za Bolnišnico Jesenice. Potem je le še Maja počakala, da smo dobili bergle in že smo se peljali proti domu, kjer nas je težko čakala babica.