Mesečni arhiv: december 2009

Verona in Magic Winter

ODHOD PROTI ITALIJI – 25.12.2009 – Božični dan smo tradicionalno preživeli doma. Popoldan smo obiskali še sorodnike, skočili v savno, potem pa pripravili še zadnje stvari, potrebne za pot. Deževni večer je bil, ko smo pomahali babici in se odpeljali proti Sežani.

Počivališče v Veroni

Počivališče v Veroni

Avtocesta je bila dolgočasna, punci sta zaspali. Parkirali smo pri Tušu in kmalu sva tudi midva z Majo utonila v spanec.

VERONA – 26.12.2009Jutro nas je ujelo na avtocesti. Natočil sem gorivo in že smo križarili po Italiji proti Veroni. Punci sta malo zehali, potem pa jima je Maja le dovolila pogledati risanko.

Delfinčki

Delfinčki

Winxice so piskale in cvilile skoraj do centra Verone. Tam smo v prepletu cest malo zašli, pa s pomočjo navigacije po stranskih ulicah skoraj brez zamude uspešno pripeljali do počivališča za avtodome (Via Gianattilio Dalla Bona, N45.434425 E10.977882, tri evre samo oskrba, pet evrov štiri ure in deset evrov 24 ur z vključeno oskrbo).

Piazza Bra

Piazza Bra

Parkirali smo na prosto mesto, zagrabili fotoaparate in kamero (hm…) in že iskali najboljšo pot proti Areni. Ko smo prišli mimo Porta Palio, nekdanjih vrat v mestnem obzidju, bi šel jaz naravnost, Maja pa desno. Seveda se je desna možnost izkazala za ovinek, a kaj bi tečnaril.

Zvezda

Zvezda

Smo šli pač bolj za nosom in upali, da je smer prava. V parku Pradaval so bronasti delfinčki skakali po fontani, ob korzu Porta Nuova pa je stal McDonalds. Takoj je bilo jasno, da se bomo v to veronsko znamenitost danes še vrnili.

Ugrabitev...

Ugrabitev...

Lapidarij Maffeiano smo si ogledali le iz vhoda, bolj se nam je mudilo na trg Bra, na katerem stoji Arena. Pred njo sta dva vojščaka, ki sta z nekakšnim časovnim strojem priletela iz časov okoli Kristusa, planila na nas in ugrabila punci. Na srečo sta se le malo repenčila, potem pa že iztegovala roko, kot da prosita za vbogajme.

Il lungo Liston

Il lungo Liston

Rimski amfiteater iz prvega stoletja našega štetja je nekoč lahko sprejel 20.000 ljudi. To rahlo megleno soboto, nas je bilo v njem morebiti sto in prav res se je zdel prazen. Obhodili smo ga po gornjem robu in pod seboj opazovali trg, pisane hiše ob njem ter drsalce, ki so na ledeni ploskvi izvajali piruete.

Arena

Arena

No ja, vsaj iz višine je bilo kriljenje z rokami in lovljenje ravnotežja še najbolj podobno temu. Odličen razgled je bil tudi na zvezdo, skulpturo, ki z roba arene trešči na trg spodaj. Nekaj časa smo bili divji zavojevalci, nekaj časa operni pevci, ves čas pa presneto firbčni.

Julija? Ne, Živa!

Julija? Ne, Živa!

Pretaknili smo prostore pod tribunami, ugotovili, da so v veliko kamnitih sedežih fosili školjk. Nekateri so bili prav ogromni. Še skupinska slika na balkončku in že smo odkorakali nazaj na trg. Punci sta skušali splezati čim višje na zvezdo, potem pa mi je kapnilo, da bi znala tod okoli nekoč hoditi Julija.

Fosil

Fosil

Tu nekje se je skrivala za robovi mestnih hiš in pogledovala proti Romeu, ki je paradiral gor in dol pred amfiteatrom. Spet smo križarili po mestnih ulicah, smer ujeli že iz navade bolj na približno in mimo cerkve San Fermo prišli do ulice Via Leoni.

Julijin balkonček

Julijin balkonček

Ozke sprehajalne ulice, polne ostankov iz preteklosti so značilne za stari center Verone. Zato je še najbolje, da si vzameš čas in se po njih sprehodiš kar peš. Na ulici Cappello ni bilo moč zgrešiti obokanega prehoda, ki vodi do Casa di Giulietta.

Ljubezenska sporočila

Ljubezenska sporočila

Hiša ima pripraven balkonček, na katerega naj bi nekoč plezal Romeo, da bi svoji dragi ukradel poljub. Seveda kmalu ugotoviš, da bi Romeo moral po mestu šibati z lojtro, ali pa je bila Julija cirkuška artistka na trapezu, navajena viseti obešena za noge, kot posmehljivo pripominja vodniček.

Fontana di Madonna Verona na Piazza Erbe

Fontana di Madonna Verona na Piazza Erbe

Med tem, ko sem ob prodajalni spominkov uvidel, da za ljubitelja muzejev in drugih mestnih znamenitosti pride prav mestna kartica, sta Maja in Ajda ujeli vrsto za slikanje pred bronastim kipom Julije. Menda jo je za srečo potrebno zagrabiti za desno joško, kar vsi tudi vestno počnejo. Se dobro vidi.

Cerkev Sv. Anastazije

Cerkev Sv. Anastazije

Še dobro, da je Romeo že mrtev, čeprav se po moje kar konkretno obrača v grobu. Spet smo se prerinili med gnečo pod obokom, povsem pokracanim in polepljenim z ljubezenskimi sporočilci. Bog pomagaj tistim, ki mislijo, da jim bo že en post-it listek na nekem umazanem zidu v Veroni prinesel srečo v ljubezni.

Marija z Jezusom

Marija z Jezusom

Šli smo čez Piazzo Erbe, živahno mestno središče in ujeli smer proti cerkvi Sv. Anastazije. V tej največji veronski cerkvi smo kupili kombinirano kartico za štiri najpomembnejše mestne cerkve in se sprehodili po prvi. Čudoviti oboki, zanimive freske in kipi so nas kar navdušili.

Duomo

Duomo

Predvsem pa smo tu ujeli nekaj miru, ki ga na prepolnih mestnih ulicah ni bilo najti. Ajdo, ki doma klavirja videti ne more, je cerkev tako navdušila, da bi najraje zaigrala kar na cerkvene orgle. Do katedrale – Duomo, ni bilo daleč. Na poti smo srečali Nemca, ki smo ju spoznali na postajališču.

Vnebovzetje

Vnebovzetje

Presneti Italijani, sta se pridušala. Vsako malenkost ti zaračunajo. Sem se kar strinjal, da že malo pretiravajo. V stolnici je odmevala tiha orgelska glasba, slike pa so govorile same zase. Še posebej smo se ustavili ob znamenitem Tizianovem vnebovzetju.

Ulica Cappello

Ulica Cappello

Postali smo pred cerkvijo, kjer so v obok nad vhod postavili nekakšne jaslice, nato pa korakali nazaj proti trgu Erbe. Tu se je gneča še bolj zgostila, krošnjarji so vneto prodajali svojo robo, mi pa smo šli le mimo. Nas raznorazni kič ni premamil.

Cerkev San Fermo

Cerkev San Fermo

Tudi pri Juliji je bila gneča še vedno velika, ravnokar se je nek turist obesil za slovito joško. Fuj in fej, gremo dalje. Tišino in mir smo našli v cerkvi San Fermo, kjer je na lesenem stropu naslikanih okoli 400 svetnikov. Presneto, še to nisem vedel, da jih je toliko.

Križanje

Križanje

Pogledali smo si tudi slike na stenah, potem pa kar hitro pobrali šila in kopita nazaj proti Areni. Prebivalci vasice ob Gardskem jezeru so na robu trga Bra kuhali polento z domačim olivnim oljem in ponujali vino. Pa je bila gneča prevelika, polenta pa še daleč od tega, da bo kuhana.

Grad Castelvecchio

Grad Castelvecchio

Zato smo jo mahnili kar naprej po via Roma. Pred reko Adige ali Nadiža po naše, smo se sprehodili skozi grad Castelvecchio in si reko in mesto ob njej ogledali iz znamenitega srednjeveškega mostu Scaligeri. Sprehajalna pot ob reki je bila žal zaradi adaptacije zaprta.

Mične gospodične na mostu Scaligeri

Mične gospodične na mostu Scaligeri

Zato smo morali kar ob cesti proti cerkvi San Zeno Maggiore. Je ena največjih mestnih znamenitosti in velja za najlepšo romansko cerkev v severni Italiji. In res je ne gre zamuditi. Vhod je na levi strani, ob samostanskem križnem hodniku.

Pogled na baziliko San Zeno Maggiore iz mostu Scaglieri

Pogled na baziliko San Zeno Maggiore iz mostu Scaglieri

Glavna cerkvena vrata so namreč zaprta, na notranji strani so razstavljena stara vrata z 48 bronastimi paneli. Scene iz biblije in življenja svetega Zena nas niso pustile ravnodušne. Pod glavnim oltarjem je kripta, nad njim pa čudovit strop.

Adam in Eva na portalu cerkvenih vrat

Adam in Eva na portalu cerkvenih vrat

Slike, krstilnici, kip sv. Zena, oko kar ne ve, kje bi se ustavilo. Ko se je ura že zelo približala zapiranju, smo se poslovili od notranjosti in postali na trgu pred cerkvijo. Punci sta se zvirali na levih, ki stražita cerkvena vrata, vse nas je navdušila tudi božična jelka sredi trga s stotinami majhnih lučk.

Bronasti paneli na starih vratih

Bronasti paneli na starih vratih

Ob mestnem obzidju, ki je bil dober kažipot, smo se vračali proti avtodomu, naredili večerjo, po njej pa še enkrat pozdravili nove znance iz Nemčije. Onadva sta imela dneva zadosti, mi pa smo se odpravili nazaj proti trgu Bra. Hoteli smo videti mesto osvetljeno z lučkami. In ni nam bilo žal.

Prepleteni steber

Prepleteni steber

Stavbe okoli trga so bile osvetljene tako, da se je barva stalno spreminjala, bela zvezda je še vedno padala na trg, drsališče je dajalo vsemu še dodaten čar. Zapeljala nas je ulica Mazzini, sprehajalna pot številnih meščanov, ki so v še odprtih trgovinah iskali darila. Spodnje perilo, krzno, dragulji, ure, torbice znanih imen.

Oltar

Oltar

Nad nami pa z lučkami ozaljšano nebo. Kar dolgo smo hodili do trga Erbe, čudovito okrašenega tako, da si imel občutek, da na trg pada modri dež. Zavili smo še na trg Signori, nato pa korakali nazaj. Najprej smo iskali ulice, ki so nam bile še neznane, potem pa le končali na ulici Mazzini.

Smehljajoči San Zeno

Smehljajoči San Zeno

Šli smo čez trg Bra in do McDonaldsa. Tega seveda nismo smeli spustiti, le kaj bi punci brez igračk iz Happy Meala. Ob vračanju proti avtodomu je bilo potrebne kar nekaj previdnosti, Italijani vozijo kot norci. Ajdo sem komaj ustavil, saj je en njihov kamikaza letel kot sneta sekira.

Trg

I Portoni della Bra

Otrok sredi prehoda za pešce mu je bil eno figo mar, malo je zavrl, pa spet pospešil. Nekaj je mahal, pa sem mu še jaz nazaj. Kreten. Malo naprej nismo vedeli ali dekle vleče pijanega fanta nekam v tri krasne ali on njo v avto. Uf, zvečer pa tu res dogaja. To ni bilo za nas, hitro smo jo mahnili nazaj do avtodoma. Spat.

Via Roma

Via Roma

GARDALAND – 27.12.2009Zjutraj vstajanje ni bilo pretirano zgodnje, pozajtrkovali smo, spraznil sem kaseto, plačal parkirišče, potem pa smo že šibali proti Gardalandu. V krožišču pred vrati Palio, je Maja hotela, da peljem za smerokazi, jaz pa sem bolj verjel navigaciji.

Parkirišče pred Gardalandom

Parkirišče pred Gardalandom

Seveda sem kmalu ugotovil, da izbira najkrajše poti med nastavitvami ni bila najboljša. Nekaj čudnih bližnjic me je malo streznilo. No, končno smo ujeli pravo smer in na parkirišču pred zabaviščnim parkom ugotavljali, da kakšne hude gneče ne bo (N45.4534115 E10.7162833, pet evrov, parkirišče, brez oskrbe, prenočiti ni možno).

Magic Winter

Magic Winter

Punci sta se slikali z junaki Ledene dobe, nato pa smo pohiteli na Mammuta, se z divjim vlakcem popeljali dvakrat. Kljub temu, da se je december že kar konkretno nagnil v drugo polovico, nas ni prav nič zeblo. Dan je bil lep, celo sonce se je malo kazalo.

Snežinki

Snežinki

Pri Ramzesu smo ugotovili, da smo že malo iz vaje. Enkrat je bilo treba iti na Magic Mountain, večkrat pa moja glava ni dopustila. Danes je bila nekam težka in nisem bil edini. Časovno potovanje, podvodne gusarske dogodivščine in čarovniška predstava Magic Winter v velikem gledališču nas niso tako ogrele, kot posedanje ob ognju na zimskem sončku.

Gretje

Gretje

Maja je odšla v avtodom pripravit nekaj malenkosti za kosilo, s puncama pa smo pri Ramzesu nastreljali rekordnih 11110 točk. Ko smo šli h karuselu, sta punci dobili še vsaka snežinko na lice. S konjičkov sta skočili naravnost Maji v naročje.

Karusel

Karusel

Ta nas je razveselila s hot-dogi. Ravno prav smo se okrepčali za predstavo na ledu. Drsalci, oblečeni v škrate, Božičke, snežne kraljice, so se vrteli, uganjali norčije in predvsem odlično drsali. Spet smo šli na vožnjo z gusarji, v kino, na spust z zračnico in nato še na Božično predstavo v veliko gledališče.

Mammut

Mammut

Za zaključek dneva smo šli še dvakrat na Mammuta, punce tudi na Ikarusa, potem pa je bila ura šest in dan se je zaključil. Prestavili smo se na parkirišče nad jezerom (N45.4535433 E10.7037367, brezplačno, brez oskrbe), si po večerji skupaj pogledali film Planet 51, nato pa je bil seveda že kar zadnji čas za spanje.

GARDALAND IN POT DOMOV – 28.12.2009 – Zjutraj, komaj sva z Majo dobro zlezla iz postelje, nas je presenetil plin. Ga je zmanjkalo.

Jutro

Jutro

Pri Trumi rdeča lučka, hladilnik pk,pk,pk,pk… Najprej sem se jezil, saj sem mislil, da so mi podtaknili mešanico in je ob nočni temperaturi pod lediščem butan »zmrznil«. Ko pa sem plinski bombi končno stehtal, je bilo jasno. Obe bombi prazni.

Spust z zračnico

Spust z zračnico

Zakaj se ni rdeča lučka na panelu prižgala, preden je začel Duo comfort jemati iz druge bombe, mi ni bilo jasno. Če smo prej še malo cincali, ali bi ob kaj kilavi vremenski napovedi ostali še v torek in naredili izlet ob jezeru, je bila odločitev brez plina toliko lažja.

Čarobna gora

Čarobna gora

Ob devetih smo se zapeljali do vhoda na parkirišče pred Gardalandom, pa so ga odprli šele kakšnih petnajst minut kasneje. Do takrat smo počakali ob krožišču in opazovali Italijane, ki so se v avtodomih pred vhodom počasi zbujali. Gneče danes res ni bilo, čakanja pred posameznimi atrakcijami praktično tudi ne.

Morska pošast

Morska pošast

Za uvod sta se šli punci spustit po drči z zračnicami, na Ramzesu smo se dobro odrezali, dvakrat smo si svet ogledovali od zgoraj navzdol na čarobni gori, se z gusarsko ladjico popeljali po Corsariju, si ogledali predstavo na ledu.

Božički na ledu

Božički na ledu

Punce so se v čarobni hiši smejale, ko je mamica poleg njih panično držala otroka, da ne bi padel na glavo, ne vedoč, da se vrti soba in ne ona. Ko smo bili že v otroškem delu, smo šli še na nekaj neadrenalinskih atrakcij, punce pa še na Ikarusa. Meni vrtenje še vedno ne sede.

Ikarus

Ikarus

Leteči krožnik nam je ponudil lep pogled na park in Gardsko jezero, na poti proti prodajalni kebaba je bil seveda prosti pad, na Ramzesu smo spet postavljali rekorde (12600), šli na čarobno goro in na Magic winter show. Ko se je znočilo, smo si pogledali sprevod snežakov, snežink, z lučkami okrašenih vozil.

Kje pa je moja asistentka?

Kje pa je moja asistentka?

Med tem, ko je Maja pripravljala vse za pot domov, sem šel s puncama še enkrat na Mammuta. Ura je bila dvajset minut čez šest, ko smo se izvili iz parkirišča in iskali najboljšo pot do avtoceste. Čakalo nas je nekaj ur sive ceste, čisto nič zanimivega se ni dogajalo.

Team 30

Team 30

Pri Benetkah je malo porosil dež, v Sežani pa se je kar krepko ulilo. Natočili smo gorivo in po tradiciji naredili krajši postanek na Lomu. Potem pa smo bili že doma. Malo žalostni, ker nam je en dan tako spolzel iz rok. Po drugi strani pa smo bili prepričani, da bo še vrsta priložnosti…

Srečno novo leto!

Srečno novo leto!

Šmarna gora

(20.12.2009)

Ko pade pred Božičem puhec in pobeli pokrajino, je pravi čas za sprehod. Takrat namreč dih postane viden, pod nogami škripa, zverižene veje se spremenijo v rahle čipke. Da bi sam hodil do teh prelesti se kar nekako ne spodobi. Z roko v roki je že bolje. S prijatelji še toliko bolj.

Spodnje Pirniče

Spodnje Pirniče

Pa sploh ni treba prav daleč. Že za prvim ovinkom je lepote, da jo komaj dojemaš. Torej zapečkarske izgovore zatlačimo v vrečo, jo dobro zavežimo in pustimo ležati nekje, kjer bomo nanjo zlahka pozabili. Mi pa pot pod noge. Da bi razlagal, kje je Šmarna gora, se skoraj ne spodobi.

Pot čez peske

Pot čez peske

Hišni hrib Ljubljane, ki vsak dan, pa naj bo lep ali grd, petek ali svetek, pritegne trume pohodnikov. Na Šmarno goro, za zdravo telo, bi lahko ukradel izrek dvokolesnikom. Konec koncev, zakaj pa ne. Važno je gibanje, da kosti prenehajo škripati in telo steče kot dobro podmazan stroj.

Spomenik neki svetovni noriji

Spomenik neki svetovni noriji

Poti na Šmarno goro je veliko, iz vseh smeri se bolj ali manj naravnost vzpenjajo do najvišje točke s cerkvijo Sv. Matere božje. Od kje jo mahnemo gor, kjer se po nebu tako blizu kotali tista velika pomaranča, se bomo seveda odločili sami. Če smo z avtodomom, bo morebiti najbolje, da parkiramo na parkirišču takoj za savskim mostom v Tacnu (N 46.118209 E 14.461663) in gremo navzgor po poti čez Spodnjo kuhinjo.

Kapelica

Kapelica

Lahko pa se zapeljemo v Šmartno in poiščemo primerno mesto pri šoli, cerkvi ali pokopališču (pobrskajmo tam nekje okoli N 46.124578 E 14.479653). Ali pa premično hiško pustimo pri razvpitem klubu Lipa v Spodnjih Pirničah, kjer je parkirnina en evro na uro (N 46.135746 E 14.445094).

Šmarna gora

Šmarna gora

Avtodom ima pač to slabost, da ga težje porineš kam ob cesto, na rob travnika. Mi smo bili tokrat z osebnim avtom, zato nam to ni bilo težko. Ob klancu, ki od Kovača pelje v Spodnje Pirniče je možno parkirati (330 m, N 46.131231 E 14.444783). Le prosto mesto je skoraj težko dobiti. Sploh na lepo nedeljo.

Beli prsti

Beli prsti

Pod vrhom klanca je potrebno zaviti v prvo ulico desno. Ko ta zavije levo, naravnost opazimo prvo markacijo. To je začetek poti Čez peske. Pot se zlagoma vzpenja, ni prenaporna, niti izpostavljena. Komaj dobro vdihnemo, že smo na makadamski poti, ki proti vrhu pelje iz Zavrha. Sledimo ji, markacije niso več potrebne.

Čipke

Čipke

Gremo mimo spomenika vojni noriji, Turškega (kužnega) znamenja, kmetije Gorjanc do sedla med Grmado in Šmarno goro (573 m). Pot postane malo bolj strma, pa ni hudega. Če smo siti stalnega regljanja okoli nas, bomo tu gor še bolj nesrečni. Na sedlo pripelje več poti in množica pohodnikov se zgosti.

Pot nad Sv. Soboto

Pot nad Sv. Soboto

Več miru bo, če malce nad sedlom sledimo desno tablici, ki vabi na vrh mimo Sv. Sobote. Steza je tudi bolj razgledna, zato bo kar prava izbira. Na vrhu (669 m, tričetr ure zložne hoje) pa…prostora je zadosti, ljudi pa tudi veliko. Gostišče Ledinek ponuja marsikaj, cerkev Sv. Matere božje pa mašo vsako nedeljo ob enajstih. Malo pod vrhom so otroška igrala, torej res za vsakogar nekaj.

Ledinek in cerkev

Ledinek in cerkev

Čeprav nas gneča moti, si vzemimo čas in se razglejmo naokoli. Ker je naš cilj osamelec, se seveda veliko vidi. Zakaj bi to zamudil? Navzdol pa…lahko po isti poti ali pa malo po svoje. Če smo šli navzgor mimo Sv. Sobote, pojdimo navzdol mimo Sv. Antona. Lahko pozvonimo na zvonček, če kaj damo na čudežno izpolnjevanje skritih želja.

Prihod

Prihod

Hoja po strmi cesti zahteva nekaj previdnosti, pa naj bo zasnežena ali ne. Gremo spet mimo Gorjanca pod sedlom in naprej v gozd. Ko cesta zavije desno, se levo odcepi kolovoz, tudi markacije kažejo, da je to možna izbira. Kovačeva steza je ob tem kar primerna, da ujamemo nekaj samote.

Grintavci

Grintavci

Le pazimo, da po nekaj deset metrih zavijemo desno navzdol. Naravnost namreč Pot svobode pripelje pod Grmado (676 m), steza, ki se od nje odcepi naravnost proti gostilni Kovač, pa je strma in pozimi v zglajenem snegu za spust povsem neprimerna (Westrova pot). Zložno se spuščamo in prečimo pobočja.

Druščina

Druščina

Čeprav je steza nezahtevna, pa bodo tudi tu, v primeru zglajenega snega, palice še kako prav prišle. Pa pazimo na korenine. Pod jesenskim listjem in novim snegom, noga na njih zdrsne, kot bi bile iz čistega ledu. Za pomoč so nam lahko tudi drevca ob poti. Če jih zagrabimo zadosti trdno, se zna iz njih na tistega pod nami usuti mrzli poljub.

Pri Sv. Antonu je zvonček

Pri Sv. Antonu je zvonček

Pa zamere seveda ni, smeha pa dosti. Malo nad cesto se desno odcepi kolovoz, po katerem lahko pridemo do ulice v Spodnjih Pirničah, kjer smo pot začeli. Ali pa se levo spustimo prav do nad gostilne in se nato po pločniku desno odpravimo do avtomobila (dobre pol ure hoje iz vrha).

Vesele praznike in vse dobro v novem letu!

Vesele praznike in vse dobro v novem letu!

Aineck

(13.12.2009)

Ko naravnega snega kronično primanjkuje, se je treba zanesti na umetnega. Odgovor na vprašanje ali lahko pri vzponu ob robu smučišča in spustu po progi v dolino še govorimo o turnem smuku, prepustimo puristom. Mi se raje – kar odpravimo.

Zgornji del parkirišča

Zgornji del parkirišča

Glavno, da se predihamo, da so pljuča spet polna svežine in glava bistra. Aineck je vrh, ki leži v Avstriji med krajem St. Margarethen v dolini Lungau in sedlom Katschberg. Z obeh strani nanj pripeljeta žičnici in tako povezujeta dvoje smučišč. Parkirati je možno na parkirišču desno od smučarjem znane »Margaretke« (N 47.0806045 E 13.6874529).

Nad parkiriščem je potrebno kreniti proti smučarski progi

Nad parkiriščem je potrebno kreniti proti smučarski progi

Toda ne ustavimo se na prvem delu parkirišča, saj nas zna redar že zjutraj prestavljati na drugi – od žičnic bolj oddaljeni – del parkirišča. Pa nič zato. Če parkiramo pod bregom, bomo prav na izhodišču (1075 m). O tem, kje je potrebno iti ni veliko razpravljati. Bolj o tem, kdaj naj jo mahnemo na pot. Naj bo ura vsaj osem.

A1

A1

Večerno ali zgodnje-jutranje pohajanje po smučišču nas namreč lahko drago stane. Kazen za takšno početje je do 500 evrov ali do en teden zapora. Uf… Nad parkiriščem se usmerimo desno. Vzpenjamo se po znameniti A1 in pazimo, da smučarjem nismo preveč napoti. In…to je to. Kaj več skoraj ni za povedati.

Pol poti

Pol poti

Slabih šest kilometrov je proga dolga, zaključi se prav na vrhu in zaiti ni možno. Razen če je kdo naravni talent za kaj takšnega. A temu še tako podroben opis ne bo pomagal. Vzpon je v začetnem delu malo bolj strm, višje gori pa ravno pravšnji. Toda naj nas taka hvala ne zavede. Šest kilometrov se nam bo še kako vleklo.

Svet se odpre...

Svet se odpre...

Ko bomo ob progi zagledali table, ki označujejo, koliko je še do doline, se nam bo obraz vsaj malo podaljšal – uf, šele toliko, da sem prehodil? Pa ni za obupati. Ko se gozd razpre in postane svet razgleden, nam utrujenost že namiguje, da prav daleč ni več. Nad izstopom sidra gremo pod mostičkom in naprej po progi proti vrhu.

Križ

Križ

Domačini navadno nekaj deset metrov višje zavijejo skozi prehod med lesenimi latami in se vzpnejo do križa. Je odličen cilj, tam je tudi precej bolj mirno. Na najvišjo točko namreč pripeljeta sedežnica in gondola (2220 m, dve uri hoje). Torej precej hrupno. Pač, stvar okusa. Navzdol pa…ja, po A1 seveda.Petnajst minut nam bo vzela smuka.

A10

A10

Upravljavec smučišča to progo oglašuje kot verjetno najlepši spust v dolino v Alpah. Ali je res? Spet stvar okusa. Kot ponavadi. Prepričati se pa le splača…

Schareck

(6.12.2009)

Pobočja Scharecka

Pobočja Scharecka

Sneg je res zanimiva dobrina. Včasih ga nasuje toliko, da ne vemo kam z njim, drugič komaj čakamo, da po zraku zaplešejo prve snežinke, spet tretjič, ga je vsaj za resno smuko premalo. Velikokrat pa se sicer vse poklopi, a zaradi družinskih obveznosti ne moreš kar zbezljati nekam po svoje.

Na Velikem Kleku se dela dan

Na Velikem Kleku se dela dan

Da pa bi se cel dan valjal po žičnicah…pa kaj še. Nekaj je že dobro, da narediš zase. Schareck je vrh nad Heiligenblutom, z lepim pogledom na Grossglockner ali Veliki Klek. In z gondolo. Ki pripelje iz Svete krvi prav pod vrh. Torej je zgodnja ura edina prava izbira.

Osamljena

Osamljena

Saj si drugače pri vzponu ob smučišču le količek, kateremu se bolj ali manj uspešno skušajo izogniti smučarji, ki že hitijo v dolino. Izhodišče je Mautstation, cestninska postaja za slovito Glocknerstrasse. Ker je cesta višje gori pozimi zaprta, je tudi cestninska postaja odveč, razširitev pred in za njo pa primerno parkirišče (N47.0442039 E12.8521225; približno 1700 metrov nad morjem).

Ko nisi več sam...

Ko nisi več sam...

Vzpon orientacijsko ni čisto nič zahteven. Gremo do roba smučišča, nataknemo smuči in se začnemo vzpenjati. Prvo strmino najlažje premagamo po celem snegu nad kočo, torej desno. Nato nadaljujemo ob robu smučišča, dokler se desno ne odcepi proga Tauernabfahrt. Vzpon po njej ni prestrm, hoja je prav prijetna, odpirajo se lepi razgledi.

Zaščita

Zaščita

Proga počasi zavije levo in se vzpenja po robu nad planino Fleissalm. Ko je pred nami vlečnica, zavijemo ob njej desno navzgor, jo pri vrhu prečimo in sledimo progi na drugi strani. Sprva je kar strma, potem pa se položi. Ko zavijemo okoli roba, pred seboj zagledamo gondolo, desno pa tudi že vrh (2604 m, dve uri).

Gumpi

Gumpi

Gremo ob progi in se vzpnemo do križa, lahko pa tudi še malo naprej. Kje je najvišja točka, najbolje, da ocenimo z očmi. Vsekakor se ne približujmo preveč robu, saj vedno obstaja nevarnost opasti in s tem čisto nič prijetnega poleta čez steno. Kje bomo smučali navzdol, je delno odvisno od nas, še bolj pa od snežnih razmer.

Križ

Križ

Lahko se iz vrha po malo bolj strmem pobočju spustimo v smeri Fallbichla in se nato po Skiroute (markirana, a neteptana proga) številka 1 vračamo do srednje postaje (Mittelstation). Če je odprta Skiroute številka 2, odvijugamo iz vrha v smeri prihoda, vendar že v višini zgornje postaje gondole, zavijemo levo in se po pobočjih Scharecka spustimo v Fleissalm.

Hochfleiss

Hocharn in Gjaidtroghöhe

Od tam je najboljša možnost povratka seveda gondola, ki pripelje skozi tunel do Mittelstation. Smučarskih kart sicer ob povratku ne pregledujejo, toda… Tretja možnost, najboljša, če sta skirouti zaradi nevarnosti plazov ali premalo snega zaprti, pa je spust v smeri pristopa.

Eksplozija nad dolino

Eksplozija nad dolino

Ob tem je seveda smiselno ujeti kakšno lepo zasneženo flanko izven smučišč, že zgoraj, med plazovnimi ovirami je lep prehod, nižje spodaj, že ob spodnjem sidru, pa zavijmo levo. Travnik se izteče ravno nad prvim ovinkom, nekaj uživaških zavojev pa nedvomno odtehta tisto minuto ali dve, ki je potrebna, da spet pridemo do avtodoma (približno pol ure).

Vršni greben

Vršni greben