Mesečni arhiv: april 2009

Vitranc iz Podkorna

(19.4.2009)

Saj ne rečem, vsak turni smuk je pač zgodba zase. In vsak nekaj posebnega. Če si sam, lažje prisluhneš tišini. Če si s prijatelji, hitro razdremo kakšno pametno. Če pa te spremlja tisti, ki je tvoj sopotnik tudi del življenjske poti, je pač nekaj posebnega. Ko je Maja ob mojih načrtih za nedeljsko smuku iz Vitranca takoj navdušeno pripomnila, da bi šla pa ona tudi, je bilo tako kot dogovorjeno.

Parkirišče pri žičnicah v Podkorenu

Parkirišče pri žičnicah v Podkorenu

Smučišča so že pred tednom ustavili, snega je vedno manj. Ko smo se iz smuke v Avstriji prevalili čez Korensko sedlo v Kranjsko goro, je bilo jasno, da s smuko od tu ne bo nič. Na srečo pa je Podkoren bolj senčen in sneg ostane dlje. Tako sva se zvečer prestavila pod smučarski poligon, poklepetala z avtodomarjem Petrom, potem pa…me je pač hitro zmanjkalo. In kako se na Vitranc pride Iz Podkorna? Zelo enostavno.

Smučišče že kaže rebra

Smučišče že kaže rebra

Se kar odpravimo po smučišču navzgor. Najbolje čisto desno, po položni progi, saj bo po poligonu, po katerem potekajo tekme svetovnega pokala, pač prestrmo. In potem se stalno držimo desno, vse dokler ne pridemo do vrhnje strmine. Sedaj prečimo na levo stran, smer nam kažejo zaščitne mreže, ki so postavljene ob »obvozu« najhujše strmine. Nad zgornjo postajo štirisedežnice nadaljujemo naravnost navzgor in sledimo nekdanji progi.

Nad štirisedežnico

Nad štirisedežnico

Pod gozdom zavijemo desno in nato spet navzgor. Strmina je kar konkretna, izgleda da sta zato predhodnika pred dnevom ali dvema tu obrnila. Maja tudi. Jaz pa sem vlekel novo sled do koče na vrhu smučišča. Pač naravnost navzgor, po progi in skozi gozd, levo od žičnice. Od tu je res prava smuka, zato lahko obrnemo. Ali pa vseeno nadaljujemo do vrha Vitranca.

Prečka

Prečka

Torej mimo žičnice, malo dol med smrekicami, potem pa gor po grebenu, dokler ne pridemo do čistine z nekaj viharniki. Ne moremo zgrešiti. Sploh ker se potem svet spet kar konkretno spusti. ko se oddihamo, bo potrebno nazaj po isti poti. Ker po grebenu ni neke posebne smuke, je čisto vseeno, če pse kar obdržimo na smučeh. Jih bomo še rabili na zadnjem vzponu do žičnice. Potem pa pod njo naravnost navzdol.

Pogled na Ciprnik iz vrha Vitranca

Pogled na Ciprnik iz vrha Vitranca

Ali pa naprej do razgledišča nad Kranjsko goro, po želji. Smuka je bila v vrhnjem delu dobra, nekaj previdnosti pa je vseeno zahtevala. Po smučišču pa je sploh letelo. Le sonce je pač že naredilo svoje, razbrazdalo sneg, ki je pomrznil. In je malo treslo. Pa nič zato. Maja, ki me je počakala pri žičnici, mi je hitro sledila in kot bi mignil sva bila spet pri avtodomu.

Vrh enosedežnice in koča

Vrh enosedežnice in koča

Prehitro? Kje pa. Saj ima turni smuk smisel samo, če uživamo tako v vzponu, kot spustu…

Stari grad in še malo naokoli

(13.4.2009)

Človek včasih ostane odprtih ust, skoraj pred domačim pragom. Ko misli, da je videl že vse in ko predvsem misli, da ve, kaj ga čaka, ga narava ali pač človek presenetita. Planina (466 m) in njena okolica sta lep primer. Vsakdo je že slišal za Planinsko jamo in Planinsko polje, na katerem Unica in Malenščica večkrat letno naredita čisto pravo presihajoče jezero.

Kje pa je jezero???

Kje pa je jezero???

Tega smo občudovali tudi mi dober teden nazaj in seveda sklenili, da bo po njemu potrebno zapluti ne le s pogledom, temveč tudi čolnom. A kaj, ko je tam okoli med velikonočnimi prazniki kolovratil Cefizelj, znani lopov iz še bolj znanih Butal. In ga je…kaj pa vem? Mogoče ukradel, mogoče popil. Ko smo z vesli v rokah avtodom parkirali pred dvorcem Haasberg (N 45.827986 E 14.264630), smo presenečeno ugotovili, da ga ni več.

Dvorec Haasberg

Dvorec Haasberg

Le še Unica je drvela pod mostom, okoli pa travniki. Pa nič, bomo pač morali počakati, da slavni butalski policaj Cefizlja strpa v ječo in jezero vrne nazaj tja, kjer mu je mesto. Vesla smo zamenjali za planinske čevlje in jo ubrali iskati grič, na katerem je stal stari Haasberg. Po njem ima tudi ime – Stari grad. Poti sta dve, nobena ni pretežka.

Spet na poti...

Spet na poti...

Mi smo se navzgor odpravili po makadamski cesti, ki takoj za košatim drevesom z gugalnico, le malo nad parkiriščem ob dvorcu, zavije levo. Pot kvačka navzgor in sicer dela res dolge okljuke. Temu primerno je tudi položna in primerna za vsakogar. Sploh spomladi je po njej prijetno hoditi, saj je v gozdu polno čemaža, ki prav omamno diši.

Čemaž

Čemaž

Še posebej, če ga zmečkamo s prsti. Komur paše, pa nudi tudi čisto prvinsko malico. Posebne markacije – oranžni R na beli podlagi – naj nas ne zapeljejo. Označujejo rapalsko mejo, ki je slovensko Primorsko leta 1920 tako krivično odrezala od matične domovine. Kakšen, morebiti že malo poškodovan, mejni kamen, še sedaj brez težav vidimo ob poti.

Mejniki so bili nekomu napoti

Mejniki so bili nekomu napoti

Ko pridemo na nekakšno sedelce, je na desni strani mesto za piknik, na levi pa znamenje. Takoj za njim levo zavije kolovoz, kateremu sledimo. Pot je sedaj malo bolj strma, pa ni nikakršne sile. Gremo pod daljnovodom, odpirajo se nam pogledi proti Uncu. In že smo na vrhu, tam ob telekomunikacijskem stolpu (703 m, štirideset minut hoje).

Novodobni grad

Novodobni grad

Z veliko domišljije si lahko predstavljamo, da je to nekakšen sodoben grad. O starem Haasbergu namreč praktično ni več sledu. Vračamo se lahko po isti, po pravici povedano precej dolgočasni, poti. Lahko pa na vrhu ali pa le malo pod njim ujamemo eno od stezic, ki čez goščavo peljejo ravno v drugo stran.

Pot graščakov

Pot graščakov

Ko se prebijemo preko malin in trnja, le še pomahamo Trnuljčici, nato pa hodimo v isti smeri, verjetno po poti, ki so jo v času novega Haasberga ubirali njeni lastniki, ki so hodili na sprehod. Poti ni težko slediti, držimo se slemena, v pomoč so tudi rdeči trakovi na drevju. Ko pridemo na razcep, lahko izbiramo.

Poti ni težko slediti

Poti ni težko slediti

Lahko gremo levo in kmalu pridemo na cesto nad travnikom. Lahko gremo desno in po nekaj korakih levo navzdol. Ali pa kar bolj ali manj naravnost navzdol. Zadnji možnosti pripeljeta na cesto pod travnikom, le še ena bližnjica in že se gugamo pri dvorcu (iz vrha dvajset minut).

Planina in okolica

Ravbarjev stolp

Ravbarjev stolp

Okoli Planine pa je še marsikaj zanimivega. Ne le Planinsko polje s presihajočim jezerom, Planinska jama in Ravbarjev stolp v bližini vhoda, ki so nedvomno vsem poznani. Tudi okoli dvorca Haasberg je kar nekaj zanimivosti, nadvse vrednih ogleda. Ker nam vzpon na Stari grad vzame tako malo časa, pomladanski dnevi pa so pač vedno daljši, je dan potrebno izkoristiti.

Planinska jama

Planinska jama

Zato se ne obirajmo, pot pod noge…

Škratovka in Malni

Iz parkirišča pri dvorcu se odpravimo mimo gugalnice proti hišam in na križišču zavijemo desno. Tako nas usmeri tudi tablica. Le nekaj metrov za odcepom je na desni zid, za njim pa pisana hiška. Pod zidom je vhod v jamo Škratovka.

Vhod v Škratovko

Vhod v Škratovko

Nad vhod se pride brez težav, do njega pa malo težje, saj je zadnji del strm. Ob našem obisku je iz votline kar drla voda, tako da se kam naprej ni dalo. Pa nič zato. Iznad jame smo nadaljevali po makadamski poti proti Malnom. Po travnikih teče Malenščica, ob poti so nekdanji mejniki z oznako I na eni in J na drugi strani. Ter seveda letnico 1920 in oznako mejnega odseka, številko mejnega kamna ter potekom meje.

Ostanki mlinov

Ostanki mlinov

Ko pot preko mostu preskoči potok, lahko na drugi strani pogledamo ostanek nekdanje žage. Potem pa gremo ponovno čez most in zavijemo desno, v Laškarjev kot. Kolovoz ni ne vem kaj, pripelje pa nas do ostankov nekdanjih mlinov. Teh je bilo ker nekaj. V tisti tihi soteski, med čemažem in osamljenimi sončnimi žarki, ki posijejo na Malenščico prav tam, kjer privre iz zemlje.

Voda

Ko voda privre na sonce...

Skoraj bi človek lahko slišal, kako topotajo mlinska kolesa. Človeške usode je pogoltnila pozaba, kamne prerasel mah, le voda še teče tako kot nekoč. Pač še eden od kotičkov, kjer le tišina šepeta. Vrnemo se po isti, prašni makadamski cesti, kje pa drugje. Cel izlet nam bo vzel približno eno uro časa.

Malenščica

Malenščica

Unška koliševka

Včasih te kakšna stvar res preseneti. Saj poznate tisti občutek, ko nekaj pričakuješ in veš, da bo v redu. Pa se potem pokaže, da ni le to. Da je dejansko precej več, nekaj, kar se ti zareže v spomin in se tako izogne pozabi. Tisto, kar naredi dan.

Pot proti koliševki

Pot proti koliševki

Če hočemo do te udornice, gremo ponovno mimo gugalnice (ne pozabimo se malo zagugati, saj prav paše) in na razcepu pred hišami levo. Sledimo makadamski cesti. Ko po nekaj sto metrih pridemo do razcepa se držimo levo. Vzpona je komaj kaj, tudi hoje ni pretirano veliko. Ko pot zavije desno, kmalu pridemo pod daljnovod. Sedaj nimamo več daleč. Še zasikamo na ovinku, ostro desno in nato levo.

Na robu udornice

Na robu udornice

Potem pa na razcepu zavijemo levo in že smo na razgledišču nad udornico (pol ure hoje). Na tabli lahko preberemo nekaj osnovnih podatkov o njej in življu tam okoli. Toda previdno, robovi so prepadni, dno je kakšnih sto metrov nižje. Do dna se sicer da priti, toda pot je izpostavljena in brez prave obutve in nekaj izkušenj je spust kar tvegano početje.

Le kje je dno?

Le kje je dno?

Najboljša možnost je, da ne zavijemo po visokih kamnitih stopnicah, od koder se nakazuje strma pot, temveč gremo le nekaj metrov naprej ob udornici, od razgledišča desno. Tam ugledamo stezico, ki se spušča navzdol, prečka pobočje in se združi s strmo potjo pod vhodom v rove. Rove? Itak. Le nekaj sto metrov proč je tekla rapalska linija in Italijani so mejo vzeli presneto resno. Okoli udornice so naredili dolge rove, izhodi so v vrtačah v okolici, enega najdemo malo nazaj tik ob cesti.

Ostanki nekega časa

Ostanki nekega časa

Italijani so izpred rovov v globino metali vse, kar niso potrebovali. Tako hodimo po izpostavljeni prečki mimo podkev in ostalih ostankov vojaških čevljev, razbitih krožnikov, vzmeti iz vzmetnic na katerih je prezebal bogsigavedi kateri vojak. Ali pač morebiti samo kakšen domačin, saj je udornica domačinom postala pred leti smetiščna jama. Sedaj smeti nihče več ne meče vanjo, ekološka zavest je pač nekaj višja, ostanke raznorazne šare, menda je bil pred leti v jami celo avtomobil, pa so v glavnem že pospravili.

Proti dnu udornice

Proti dnu udornice

Nekaj sitne in drseče strmine, čez skalo ali pač malo višje naokoli, potem pa le še strmina, kar sitna in delno z gruščem pokrita, do dna udornice. Ko pogledamo okoli sebe, si komaj lahko predstavljamo, kakšna ogromna podzemna votlina je to bila, preden se ji je strop porušil. Če smo se spustili do dna, lahko malo raziskujemo naokoli, potem pa se po isti poti vrnemo do razgledišča.

Le kje je plavo nebo?

Le kje je plavo nebo?

Toda pozor, tudi vzpon je siten, komaj kaj manj nevaren, kot spust. Ko smo na vrhu, pa se lahko udarimo po glavi, če smo s seboj pozabili vzeti svetilko. Pa ne le zaradi kilometrov rovov, po katerih lahko brskamo uro in več. Temveč predvsem zaradi svojevrstnega pogleda na udornico, ki nam ga ponujajo. Ko smo se že dovolj tolkli po glavi, sta nas do prvovrstnega razgledišča popeljala dva Ljubljančana.

Ali kdo vidi luknjo?

Ali kdo vidi luknjo?

Iz razgledišča se spustiš po visokih betonskih stopnicah do vhoda v rove, nekaj metrov nižje. Greš notri in zaviješ na prvem razcepu desno. Potem hodiš po rovu naravnost, dokler ne postane občutno bolj svetlo. Zaviješ ponovno desno, potem pa pozor. Prideš do razgledišča visoko v steni nad dnom udornice. Toda rob ni zavarovan, zato zelo previdno, ničesar ni, kar bi zadržalo padec.

Pogled iz sredine stene v globino udornice

Pogled iz sredine stene v globino udornice

Sploh če so otroci z nami, torej pamet v glavo. Od tu lahko rove raziskujemo dalje, se na površje vrnemo malo naprej in po strmih stopnicah do ostankov vojaških zgradb nad razglediščem ali pa pač po isti poti. Odvisno od nas. Do gradu Haasberg se, nedvomno še polni vtisov, vrnemo po poti, po kateri smo prišli…

Svet okoli udornice je prepreden z rovi

Svet okoli udornice je prepreden z rovi

Za konec se lahko sprehodimo še okoli dvorca Haasberg. Spodnji del je zaprt z ograjo in napisom, ki precej upravičeno opozarja na nevarnost. Tam sta tudi tabli, ki povesta marsikaj o njegovi preteklosti, tudi bolj žalostni. Vendar pa je dostop iz gornje strani povsem odprt. Notranjost je precej razrušena, možno je, da se kakšen kamen, ravno ko mi hodimo okoli, odloči odleteti v globino.

Ko preteklost postaja le spomin...

Ko preteklost postaja le spomin...

Zato se ne izpostavljajmo preveč, notri pač itak ni kaj videti. Le mlado drevje hiti, da bi preraslo visoke zidove, ki še vztrajajo pokonci…

Cerkniško jezero

(12.4.2009)

Ko se hočeš spoznati s posebnostmi Slovenije, dostikrat štirikolesnik ni dovolj. Potrebno je vzeti pot pod noge, zajahati kolo ali pa sesti v čoln. Če z njim drsiš čez presihajoče jezero, je to še posebej zanimivo.

Kapitan

Krmar

Po svoje se počutiš tako kot bi bil pod teboj skriti svet iz nekega drugega časa. Ki se vsake toliko vseeno pokaže, razkrije še svoje druge čare in ljudem iz okolice nudi vsakdanji kruh. Pod teboj se izgubljajo travniki, poti, kolovozi…le nekaj centimetrov ali meter in več globoko. Cerkniško jezero je mogoče najbolj znano in zato tudi oblegano.

Cerkniško jezero

Cerkniško jezero

Toda nič strahu. Ljudje ostajajo na obali in le pogled jim uide preko zasanjanega jezera. Že za prvim ovinkom, pa smo v čolnu, skoraj zagotovo sami. Izhodišč je nedvomno več, eno bolj priljubljenih je pod vasjo Dolenje jezero. Tam so uredili asfaltno parkirišče (N45.7732201 E14.3572609), kar pa ne pomeni, da se bližje jezeru ne da.

Na jezeru in ob njem vse vrvi od življenja

Na jezeru in ob njem vse vrvi od življenja

Če smo s čolnom, je skoraj bolje zapeljati nekaj metrov naprej in parkirati blizu pojasnilnih tabel. Bo bližje do vode in seveda nazaj. Ko je pripravljen čoln in ko smo pripravljeni tudi sami, pa vesla v roke in podajmo se na nenavadno pustolovščino. Kam? Kamor nam srce da ali čoln zavija. Jezera imajo to prednost, da smer ni določena.

Velika Karlovica

Velika Karlovica

Mi smo tokrat veslali v smeri jezerskega ponornega območja. Torej smo zavili desno in se peljali v smeri Rakovega Škocjana, proti ponornemu sistemu Velike in Male Karlovice. Za nami se je nad Cerknico dvigovala Slivnica, avtodom je že izginil za ovinkom. Cerkniško jezero se po navadi napolni po jesenskem dežju in spomladi, ko se topi sneg, presahne pa maja ali junija.

Velika Karlovica

Ponorna votlina ima lesene zobe

Tokrat je bilo vode dovolj, kar je za veslanje najbolje (na oznaki pod mostom 5 metrov). Drugače se namreč lahko zgodi, da na kakšnem travnatem kuclju celo nasedemo. Veslamo čez Jezersko gmajno in Dolenjska blata. Vse pod vodo. Ko pridemo do konca jezera, se tam, v malo bolj sušnem delu leta, stekata Cerknišnica in Stržen, sedaj lahko njuno strugo razločimo le po globini in toku.

Mala Karlovica

Mala Karlovica

Pa nista prav dolgo skupaj, izgineta namreč v Veliko in Malo Karlovico. Ko priveslamo v bližino prve, nas kar malo zaskrbi. Da nas ne bo s čolnom vred potegnilo v podzemlje in bomo izpluli (če se seveda prej ne zagozdimo) šele v Rakovem Škocjanu. Pa je skrb odveč, že pred jamo je ograja iz lesenih brun, ki preprečuje, da bi kaj večjega prišlo v jamo.

Pogled preko jezera

Pogled preko jezera

Za njo je manjše jezerce iz katerega voda skozi cev, nad katero je betonska brana, prodira v podzemlje. Do vhoda v jamo se lahko tudi sprehodimo in si pogledamo zanimivo tablo v steni. Ko smo spet v čolnu, veslamo ob robu jezera naprej. Opazujejo nas kolesarji in motoristi, ki se vozijo po cesti nad jezerom. Mi pa njih…

Slivnica

Slivnica

Kje je Mala Karlovica, komaj uganemo, saj je skoraj cela pod vodo. Le močan tok, ki vleče proti razpoki med skalami, da vedeti, da voda tam izginja v podzemlje. Sedaj bo že čas, da obrnemo in pod Svinjsko jamo ter kočo na bregu veslamo nazaj. Ob obali lahko opazimo še nekaj ponorov, res velik pa je skoraj nasproti Dolenjega jezera in sicer Suhadolca.

Suhadolca

Suhadolca

Če se prebijemo čez trstičje, ki ga nanese pred jamo, lahko pokukamo vanjo. Pa v resnici ni kaj veliko videti. Malo naprej, tam pod vršičkoma Vršič in Kleni vrh, je čudovit travnik. Kot ustvarjen za počitek in malico. Ali pač samo, da malo posediš in uživaš v pogledu. In videti je marsikaj.

Počitek

Počitek

Potem pa spet vesla v roke. In naprej do mostu, ki cesto, ki pelje iz Dolenjega jezera združi s tisto proti vasi Otok. Če je vode veliko, bo potrebno popaziti na glavo, tako nizek postane prehod. Na drugi strani veslamo mimo Gorice, dvignjenega otočka takoj za mostom in naprej. Vsaj do trstičja. Rumena stena, ki raste iz modre vode, zadaj pa Slivnica. Čudovito.

Malica je tudi čas za uganjanje norčij

Malica je tudi čas za uganjanje norčij

Sedaj je samo od nas odvisno ali se odločimo za raziskovanje morebitnih prehodov med trstičevjem ali pač zavijemo nazaj. Čeprav je predvsem mene kar malo mikalo, da bi pogledali še kaj je za naslednjim ovinkom, in seveda naslednjim, in naslednjim, nas je ura že malce priganjala, zato je bila smer jasna. Pa tudi punce so bile vode kar malo site.

Rumena stena

Rumena stena

Še enkrat smo sklonili glave, takoj za mostom zavili desno in kmalu ugotovili, da bo potrebno skočiti v naslednji zaliv. Tako smo tudi naredili in po treh urah in pol jezerske simfonije pristali ob travniku na izhodišču.

Pod mostom

Pod mostom

Pod gorami med Preddvorom in Kamnikom

(11.4.2009)

Hm, kakšen dolgočasen naslov. Boljši bi morebiti bil pot petih cerkva (in še kakšne zraven) ali od cerkve do cerkve. Ali pač velikonočno romanje. Morebiti lovljenje velikonočnega zajca. Presneto zajca? Od kje je ta zajc prilezel med jajca? Menda jih je po germanski mitologiji izlegel (svašta!), predstavlja pa tudi simbol plodnosti. Pa naj bo zajec…

Cesta proti Tupaličam

Cesta proti Tupaličam

Čeprav večino vikendov preživimo zdoma, je velika noč kljub mojemu vsakoletnemu trudu, jamranju in pretresenemu vitju rok, odločno domači praznik. Pa včasih vseeno uspem pobegniti. Vsaj za kakšno uro pač izginem. Kot kafra. Da se prediham. Izhodišče za to podgorsko potepanje je lahko kjerkoli na poti, tudi parkirišč je zadosti.

Vzpon na Možjanco

Vzpon na Možjanco

Ena možnost je parkirišče pred tovarno Jelovice v Preddvoru (N 46.300152 E 14.427982), lahko se odločimo in parkiramo pred Mercatorjem v Cerkljah (N 46.250776 E 14.486785). Ali pa se stisnemo kam v Kamniku, tudi tam je parkirišč kar nekaj. Če pa komu paše, lahko pride na Milje, tam za Kokro je prostora dovolj, koordinate niso potrebne, bom kar sam pokazal pot.

Sv. Nikolaj na Možjanci

Sv. Nikolaj na Možjanci

Po sili razmer je bilo to pač tudi moje izhodišče. Domača hiša. Iz Milj (428 m) sem kolesaril skozi Visoko in Hotemaže ter po novi cesti ob vasi. Možno je v Hotemažah tudi nadaljevati naravnost skozi vas, cesta je manj prometna, vendar pa mi dvoje nič kaj prijetnih prečkanj ceste ni dišalo. Ko pribrcamo do križišča pred penzionom Zaplata (tam se cesta prične spuščati), zavijemo desno in v vasi desno proti Možjanci.

Makadamska pot proti Štefanji vasi

Makadamska pot proti Štefanji vasi

Cesta se takoj vzpne in strmina naslednja dva kilometra ne popusti. Čeprav se ne sliši veliko, bomo na vrhu sigurno že sopihali. Na srečo je cesta v precejšnji meri v senci, tako da nas vsaj sonce ne prekuri. V vasi zavijemo desno, do cerkve sv. Nikolaja ni več daleč (689 m, iz Milj slabe pol ure). Le pojdimo do nje, ne le da je prva na naši poti, tudi razgleda na Storžič in Zaplato, pa na daljne Julijce nas bosta navdušila.

Sv. Štefan na Štefanji gori, v ozadju Grintavec, Kalški greben in Zvoh

Sv. Štefan na Štefanji gori, v ozadju Grintavec, Kalški greben in Zvoh

Od cerkve se nekaj metrov vrnemo proti centru vasi, potem pa zavijemo levo na makadamsko cesto. Peljemo mimo betonskega korita, cesta se začne spuščati…pa spet vzpenjati…pa spuščati. Sprva je kar konkretno naluknjana, tako da je gorsko kolo zelo priporočljivo. Sredi gozda pa preseneti asfalt. Pač druga občina. Ko se cesta ponovno spusti in za travniki že ugledamo Štefanjo vas, pridemo do križišča.

Spust proti Mežnarju

Spust proti Mežnarju

Zavijemo ostro desno in se spet vzpenjamo. Ja, današnje potepanje je pa res eno samo valovanje. Ko pridemo mimo kozolca, je na desni tablica o vožnji na lastno odgovornost. Če imamo gorsko kolo, se ne ustrašimo, zavijmo desno in takoj levo, mimo vikendov. Malo se vzpnemo, potem pa držimo bolj desno. Ko pridemo do kolovoza, zavijemo levo na travnike.

Nekateri še smučajo...

Nekateri še smučajo...

Zavijemo desno v breg in kar po travniku pridemo do kolovoza, ki se vzpenja proti cerkvici. Do vrha Štefanje gore (748 m, iz Možjance dvajset minut) se bomo morali kar potruditi, strmina je konkretna, toda ne obupajmo, saj je kratka. Počitek bo obvezen, sedaj lahko skoraj vidimo smučarje, ki obupujejo v južnem snegu na Krvavcu. Potem pa navzdol, najbolje, da kar po potki direktno proti kmetiji Mežnar.

Vzpon nad vasjo Grad

Vzpon nad vasjo Grad

Če smo dovolj pogumni na dveh kolesih, sicer peš. Čez dvorišče kmetije in po cesti šibamo proti Zgornji Štefanji vasi. Peljemo skozi njo, malo dol in malo gor, potem pa samo še dol. Po ostrem ovinku na desno, se peljemo mimo spodnje postaje gondole. Čeprav gre lahko kar hitro, ne pretiravajmo. Ko spet pričnemo poganjati, ni več daleč do ostrega ovinka desno. Pa mu ne sledimo, zavijmo levo na cesto proti Šenturški gori.

Pogled kot iz letala

Pogled kot iz letala

Čaka nas drugi današnji »gorski« cilj. Čeprav je vzpona le za dva kilometra, pa je strmina kar konkretna, sence pa vedno manj. In vedno ko mislimo, da smo že na vrhu, se klanec spet pokaže pred nami, kar ni ga konec. Imamo pa občutek, kot bi vzletali na bližnjem Brniku. Travniki in njive namreč prav počasi polzijo nekje na desni strani pod nami.

Šenturška gora

Šenturška gora

Ko se končno strmina umiri, se levo odcepi pot proti Stiški vasi, Ambrožu in Krvavcu. Mi pa se, vsi zadihani ne bomo spet pognali v klanec, raje gremo naravnost čez zaselek Ravne in vas Apno do Šenturške gore (666 m – štirideset minut iz Štefanje gore). Sredi vasi je le nekaj deset metrov klanca do cerkve sv. Urha, zato se ne obotavljajmo. Bolj zanimiv je pogled v dolino, zaradi njega se že splača gor.

Sv. Urh

Sv. Urh

Malo naprej od vasi pridemo do križišča. Ena možnost je pač naravnost, skozi vas Sidraž in mimo Tunjic v Kamnik. Ker pa vzponov sigurno še nimamo zadosti, zavijemo proti sv. Lenartu. Po prvem vzponu na križišču zavijemo desno. Ko pridemo na travnike, peljemo mimo prvih nekaj hiš kar naprej do zaselka Senožet. Nasproti kmetije zavijemo levo, spet smo na makadamu.

Kolovoz se postavi pokonci

Kolovoz se postavi pokonci

Držimo se glavne poti, le težko bi zašli. Ko kolovoz zavije desno, strmina postane res konkretna. Pa ne za dolgo, kmalu se pot izravna in ko se levo odcepi kolovoz mu sledimo. Sedaj že vidimo cerkvico, preko travnika pridemo do nje (približno 800 m, dvajset minut iz Šenturške gore). Ko se oddihamo, se vračamo po isti poti do zaselka, tam pa se spustimo nekaj metrov do lesene tablice, ki vabi proti Stahovici.

Senožet

Senožet

Cesta je makadamska, zato vozimo previdno. Malo nad vasjo Klemenčevo na desni zagledamo cerkvico, do nje ni daleč (petnajst minut od sv. Lenarta). Sv. Florjan in kapelica malo dlje, ponujata odličen razgled na Kamniški vrh in sotesko s Korošaškimi slapovi. Uf, koliko let je že minilo, kar smo šarili tam naokoli. V Klemenčevem, končno pripeljemo spet na asfalt in odbrzimo navzdol proti Stahovici.

Sv. Lenart

Sv. Lenart

Pred Kamniško Bistrico zavijemo desno in se pod sv. Benediktom pridružimo glavni cesti. Peljemo do krožišča za tovarno KIK in nato skozi center Kamnika. Zavijemo za Kranj in v vasi Križ za Komendo. Če nismo prepričani, kdaj bo prav, glejmo, kdaj bo odcep za picerijo Gorjan. V Komendi peljemo mimo cerkve sv. Petra in naprej skozi vasi Klanec in Zalog proti Cerkljam.

Sv. Florijan, v ozadju Velika Planina

Sv. Florijan, v ozadju Velika Planina

Kako se po vseh čudovitih klancih sedaj vleče ta ravnina. V Cerkljah zavijemo skozi vas in bicikliramo naprej proti Češnjevku. Tam zavijemo desno v vas in peljemo mimo ribnikov do vasi Adergas z romarsko cerkvijo Sv. Marije (dobra ura od sv. Florjana, pač utrujenost prinese nekaj minut).

Kamnik

Kamnik

Levo gremo do Trate pri Velesovem in za cerkvijo sv. Marjete zavijemo desno. Tako se izognemo glavni cesti. Vsaj do Velesovega. Tam zavijemo levo in nato desno, pač na glavno cesto, drugje skoraj ne gre. Pedaliramo še skozi vasi Luže in na Visokem zavijemo levo. Do izhodišča sedaj ni več daleč…ali pač. Odvisno od tega, koliko smo utrujeni…

Pogled na visoko pot pod Krvavcem

Pogled na visoko pot pod Krvavcem

Vse skupaj je čudovito, eno od prvih pomladanskih predihanj. Noge so že utrjene, le zadnjica (rit po domače) še rabi nekaj treninga… Cela pot je dolga dobrih 60 kilometrov, zanjo pa bomo potrebovali okoli tri ure in pol. od tega dobre tri ure na kolesu. Lahko tudi več ali manj, pač odvisno kako smo našpičeni.

Romarska cerkev sv. Marije v Adergasu

Romarska cerkev sv. Marije v Adergasu

Grmada in Petričev hrib

(5.4.2009)

Vedno znova nas preseneti, ko se na poti, katero smo morebiti prevozili že večkrat, ustavimo. In se popraskamo po glavi saj nam ni jasno, zakaj tega nismo storili že prej. Presneto, drvimo na Norveško in potrjujoče kimamo opazki iz številnih vodičev, da se ti za vsakim ovinkom odpre nov pogled, nekaj novega. Saj vendar pri nas ni nič drugače, prav zares.

Parkirišče pred šolo

Parkirišče pred šolo

Izhodišče za to potepanje je Planina (466 m), tista, pod kačjimi ridami. Parkiramo lahko marsikje, mi smo se odločili za parkirišče pri stari šoli (N 45.825921 E 14.245802). Smo pač imeli svojo računico. Ponoči, ko mimo ne grmijo številni motorji, je kar mir, povrh pa do izhodišča tudi ni daleč. Bližje bi bilo, če bi parkirali v kamnolomu nad vasjo, toda nikoli ne veš, če vsaj podnevi avtodom tam ne bo koga zmotil.

Na izhodišču poti je precej moče

Na izhodišču poti je precej moče

Od parkirišča gremo po cesti v smeri kačjih rid in nasproti ceste, ki pelje proti Planinski jami zavijemo za vas Strmec. Cesta skozi Planino je zjutraj ponavadi še precej prazna, čez dan pa po njej grmijo motorji in tako hoja ob njej ni niti prijetna, niti posebej varna. Takrat je bolje in varneje izbrati pot, ki smo jo mi ubirali ob povratku. Po cesti proti Strmecu hodimo, dokler malo za parkiriščem za tovornjake na desni strani poti ne pridemo do križišča cest.

Začetek poti je precej razdrapan

Začetek poti je precej razdrapan

Zavijemo desno in takoj levo na kolovoz. Tu se da tudi parkirati, je pa pesek mehak in po kakšnem nalivu čez pot teče pravi potok. Pot po kateri bomo hodili ni markirana, pa z nekaj smisla za orientacijo ne moremo zaiti. Gremo nekaj deset metrov do zgradbe vodovodnega zajetja, kjer se desno odcepi močno razdrapana in zelo strma traktorska vlaka. Po sredi jo voda odnaša, tako da je hoja neprijetna.

Naj nas stranske poti ne zavedejo...

Naj nas stranske poti ne zavedejo...

Lahko se temu delu izognemo s hojo po gozdu poleg, vsaj na najbolj zoprnih delih. Ko se pot položi, postane hoja precej bolj prijetna. Sledimo poti in se ne oziramo na razne odcepe levo in desno. Ko pot zavije bolj desno, že ugledamo cerkev sv. Marije na Planinski gori. Naša pot se kmalu pridruži ožjemu kolovozu z desne in že čez minuto ali dve drugemu kolovozu iz iste smeri.

Vojaški rov

Vojaški rov

Le malo nad stičiščem na desni opazimo nenavaden ostanek starega vojaškega rova. Sedaj do cerkve ni več daleč, ta nas na uravnavi preseneti s svojo velikostjo. Iz doline je do te katedrale ena ura hoda. Od cerkve se napotimo po makadamski poti. Ko ta začne zavijati levo, pridemo na travnike. Stopimo na kolovoz, ki čeznje pelje do odličnega razgledišča nad Planinskim poljem.

Sv. Marija na Planinski gori

Sv. Marija na Planinski gori

Če je kaj vode, bosta Dolnja Planina in jezero ravno pod nami. Pogled, tako iz zraka, na poplavljeno polje in ceste, ki izginjajo nekje v moči, je res nekaj posebnega. Desno od razgledišča je vrh Grmade (873 m, od cerkve slabe pol ure), do njega je iz razgledišča le minuta ali dve hoje. Na vrhu je kamnita miza, tako da ga res ne moremo zgrešiti.

Planinsko jezero

Planinsko jezero

Vračamo se čez travnik in na makadamski cesti zavijemo desno. Kmalu na desni strani zagledamo bunker. Do njega je le minuta hoje po suhih travah, zato ne odkorakajmo kar tako mimo. Še nekaj metrov nad njim pa je vhod, zavarovan z litoželeznim obročem. Kdo ve, kje in kako so končali svojo vojaško življenje soldati, ki so iz te visoke preže nadzorovali bogsigavedi kaj. In koliko noči so prezebali na straži v zanje morebiti tuji deželi.

Grmada

Grmada

Čigave interese so čuvali in kakšen smisel je vse skupaj imelo. Vsaj na zadnje vprašanje je odgovor jasen – smisla vsekakor ni… Vrnemo se na cesto in nadaljujemo po njej. »Ker je bila Živa že malce naveličana hoje, smo ustvarili mornarico. Dve ladji, pravi letalonosilki. Kako težko jih je bilo nositi…« Na levi strani gremo pod lovsko kočo in naprej, vse dokler cesta odločneje ne zavije desno.

Ostanki nesmisla

Ostanki nesmisla

Le malo za ovinkom bomo na levi zagledali kolovoz, na katerega stopimo. Po nekaj minutah nas bo pripeljal na travnik, kateremu sedaj sledimo proti izrazitemu predvrhu Petričevega hriba. Če pogledamo po travnikih pod nami in tam v zgodnji pomladi zagledamo trop živali, ne mislimo, da so krave. Gamsi so, cel trop jih kroži tam okoli.  Ko smo pod predvrhom, izrazitim, a brez pravega imena, zlezimo nanj, saj vzpon ni niti dolg, niti naporen.

Mornarica

Mornarica

Od tu končno zagledamo pravi vrh, naš končni cilj. Spustimo se na neizrazito sedelce in se mimo manjšega precej poraščenega vršička spustimo pod Petričev hrib (937 m, iz Grmade dobra ura). Nanj se vzpnemo bolj ali manj naravnost. Razgledi, ki se odprejo proti vasi Strmec presenetijo. Na robu gozda je cerkvica Marije snežne, naprej pa vas Studeno.

Na Petričevem hribu, spodaj Strmec

Na Petričevem hribu, spodaj Strmec

S Petričevega hriba lahko nadaljujemo čez sedlo na Lipovec in pač naprej, kolikor nas hočejo nositi noge in dan da svečave. Pri nas je bila odločitev jasna, bo treba nazaj. Preostanek odprave zelenega zmaja je čakal v dolini, pa tudi ogleda Planinske jame nismo smeli zamuditi. Le malo pod vrhom v smeri Planine je vojaški rov in soba pod zemljo. Svetilka ni odveč, pa tudi brez nje se oko kmalu privadi na temo.

Nasmejana

Nasmejana

Ko spet zlezemo na plan, se pričnemo spuščati po širokem slemenu v smeri Planine, vse dokler ne pridemo do stezice, ki vodi pod prvim predvrhom nazaj. Stezice se malo cepijo in združujejo, kakšen meter višje ali nižje, smer je vsem ista. Ko obidemo predvrh nadaljujemo v isti smeri. Ko se travnik začne zapirati, se držimo malo levo. Ujeti moramo neizrazito stezico, ki skozi gozd pripelje do jase z lovsko opazovalnico.

Pobočja pod predvrhom, zadaj Petričev hrib

Pobočja pod predvrhom, zadaj Petričev hrib

Tam ugledamo kolovoz, ki se na levi strani travnika malo vzpenja. Pa mu ne sledimo, takoj za robom namreč zagledamo drugega, ki zavije navzdol. Ta nas bo pripeljal naravnost do cerkve. Če nismo prepričani, da gremo prav, lahko po travnikih nadaljujemo do lovske koče in tam iščemo kakšen boljši prehod ali pa se pač vračamo po makadamski poti.

Mogočnost

Mogočnost

Ta možnost je bil naokoli, a še vedno bolje, kot da izgubljeni tavamo po gozdu ali celo zaidemo v kakšno neprehodno goščavo. Od cerkve se lahko vračamo po smeri pristopa. Mi smo šli raje malo po svoje, pač, da zašpilimo klobaso. Mimo vojaškega rova smo na prvem križišču še sledili smeri pristopa, na drugem pa šli naravnost. Ko je kolovoz zavil kar strmo levo, se je desno odcepila prijetna stezica, kateri smo sledili.

Prehod iz travnika na pot proti cerkvi

Prehod iz travnika na pot proti cerkvi

Iz gozda smo presenečeno pogledali ravno na vrhu kamnoloma. Kratek spust po grušču, nato pa je potrebno levo, kjer najdemo stezico, ki nas brez težav pripelje nižje v kamnolom. Tega prečimo in na desni strani sledimo makadamski cesti navzdol. Na asfalt stopimo kakšnih sto metrov levo od križišča, kjer smo ga pred časom zapustili. Sedaj gremo levo in po cesti navzdol.

Za cerkvenim obzidjem

Za cerkvenim obzidjem

»Ker nisem bil prepričan, kje bo najbližje, sem moškega pri hiši vprašal, kje je najbližji prehod do šole. Sprva je samo debelo pogledal, ob mojem drugem poskusu odložil orodje in ker gre v tretje rado, prišel bližje. Ob tem je kazal na uho in razlagal, da ne sliši dobro. Sedaj je prišel tudi Bojan in skupaj sva kričala »Šola!«. On pa Dobje? Dolar? Tolar? in nato razsvetljenje – aaaha! Col. Neeeeeee, šoooooola! Aha, stara šola… ma, kaj bi mu zameril, za prvim ovinkom smo se nasmejali do solz«

Kamnolom

Kamnolom

Ko je šola že skoraj pod nami, med hišami na desni opazimo prehod, ki ga na eni strani varno za ograjo straži ovčar, na drugi pa manjši cucek. Še nekaj stopnic in že smo na igrišču ob parkirišču pri šoli (iz Petričevega hriba dobra ura hoje). Sprejem pa? Se ve!

Dovška Baba

(4.4.2009)

V grebenu Karavank je kar nekaj vrhov, ki so smuško zanimivi in tudi dobro obiskani. Nekateri med njimi pa so res pravi cukrčki in zato se nanje vračaš vedno znova. Ali je za priljubljenost Dovške Babe (Frauenkogel) zaslužna cesta, ki pripelje visoko, ne prestrma vršna pobočja ali pa morebiti zgolj ime, ne vem.

Smer je jasna...

Smer je jasna...

Obiska je vredna takrat, ko so pobočja pod debelo snežno odejo in režeš čisto svoje sledi v sveži pršič, pa tudi v času dehtečih trat, ko se uležeš na Babo in po Čopovo skozi Luknjo gledaš v Zadnjico. Kam z avtodomom, je pri turnem smučanju velikokrat vprašanje. Če se poleti pač sprijazniš z morebiti nekoliko daljšim dostopom, je pozimi vsak korak povezan z nerodnim štorkljanjem v turnih pancerjih in nekaj desetimi kilogrami na ramenih, ki jih nanese vsa oprema.

Travniki v Ravnah

Travniki v Ravnah

Temu se pri Babi lahko izognemo samo na dva načina. Če staknemo nekoga, ki nas zapelje z osebnim avtomobilom do snega ali če avtodom poženemo po mestoma naluknjani in razriti makadamski cesti navzgor. Parkirati se da na več mestih, tudi ravnega prostora je nekaj. Meni se ga za takšne terenske ambicije zdi enostavno škoda. Povrh se nam lahko zgodi, da je cesta na kakšnem mestu še konkretno zasnežena ali da nam kdo pripelje nasproti.

Pred drugim stanom zavijemo desno

Pred drugim stanom zavijemo desno

Tedaj nas čaka kar nekaj nerodne vzvratne vožnje, saj se avtodoma pač ne da obrniti ravno povsod. Če pripeljemo iz smeri Jesenic, zavijemo na prvi uvoz proti Dovjemu in že po nekaj metrih je na desni strani odcep za kamp Kamne (N 46.464381 E 13.957147; http://campingkamne.com/slo.html). To je že ena možnost, smiselna predvsem pozimi, ko je snega dovolj vse iz Dovjega.

Spet pridemo na cesto...

Spet pridemo na cesto...

Če peljemo dalje, sledimo tablicam in po nekaj deset metrih zavijemo desno in malo višje spet desno. Ko je asfalta konec, se držimo desno, prečimo potok Mlinca, zaiti ni več možno. Le če smo peš, takoj za mostičkom na levi iščimo stezo, ki bo skrajšala mukotrpno korakanje po cesti. Sicer pa peljemo navzgor, cesta vijuga sem in tja. Ko se usmeri izrazito levo in zravna, vožnjo nadaljujemo do razcepa pod Ravnami (N 46.467601 E 13.991293; slabih 1100 m).

Hoja po cesti

Hoja po cesti

Če je le kaj snega na travnikih, tu parkiramo. Potem gremo lahko levo po cesti vse naokoli (odsvetujem), pri koči po nekaj sto metrih desno navzgor ali pač čez travnike. Bo še najbolje. Torej levo in na primernem mestu čez travnike navzgor. Ali pa desno na pot, ki pelje pod Hruški vrh, pa že po nekaj desetih metrih naravnost in levo na travnike.

Dovška Rožca

Dovška Rožca

Nadaljujemo mimo stanu in se držimo desno. Ko drugič prečkamo leseno ograjo, zavijemo bolj odločno desno in nato po čistinah med smrekami levo. Ko pridemo mimo ostankov porušene hiše, nas čaka le še kratek vzpon in že se spet priključimo cesti. Sedaj ni več kaj reči. Čakata nas dva ovinka, nato se vzpenjamo pod Belo pečjo. Ko pot zavije desno, ji sledimo, naj nas ne zavedejo markacije, ki se odcepijo levo.

Na travnikih prečimo do pobočja nad kočo

Na travnikih prečimo do pobočja nad kočo

Vzpenjamo se, načeloma ni težav, le na nekaj mestih je morebiti potrebna previdnost, predvsem če je snega veliko in je cesta povsem zasuta. Ko se cesta ostro obrne levo, ji še nekaj minut sledimo, toliko, da pridemo na travnike. Pred seboj zagledamo špičko koče na planini Dovška Rožca. Najbolje, da se počasi pričnemo vzpenjati, težimo proti robu pobočja nad kočo. Na robu travnikov nato štrikamo navzgor, ni prestrmo.

Odpirajo se pogledi proti Kepi

Z vrha se odpirajo pogledi proti Kepi

Če ni preveč snega, pod vršnim pobočjem opazimo ograjeni »vrtiček«, zavijemo malo desno in nato levo na vrh (1891 m, dve uri in pol do tri ure iz Raven, lahko tudi manj ali več, odvisno kje startamo). Toda pozor! Pobočja so na Avstrijski strani prepadna, zatorej na vršnem grebenu nastanejo opasti. Robu se, če ni (skoraj) kopen, raje ne približajmo. Še posebej bodimo pozorni, če je vršni del v megli, saj bi se iskanje vrha ali pač le neprevidna hoja preblizu roba hitro končala nekaj sto metrov nižje.

Opasti

Opasti

»Vreme je bilo kar pravo, čisto babje. Vlekle so se meglice in zakrivale pogled. Prav klavrno, a še preden bi človek lahko začel obupovati, se je čez meglice začelo prebijati sonce. Kot bi nekdo prižgal luč v temni sobi. Tudi Baba lahko res prijetno preseneti.«

Prihod na vrh

Prihod na vrh

Navzdol smučamo po pobočjih, levo od smeri vzpona. Možno je sicer loviti poseko levo, ki pripelje na zadnji ovinek pred Dovško Rožco, vendar se nam lahko, če smeri ne poznamo, zaplete. Znanec je enkrat v megli zašel in po prečenju strmih in mestoma prepadnih pobočij pod grebenom proti Hruškemu vrhu, prismučal direktno v Ravne. To sva se iskala! Močno odsvetujem.

Pobočja pod vrhom

Pobočja pod vrhom

Je skoraj vseeno, če izkoristimo široka pobočja do planine Dovška Rožca, v ugodnih razmerah bo za nami ostala nepozabna sled enakomernih zavojev. Paziti je potrebno, da ne smučamo prenizko, ujeti je potrebno cesto, po kateri smo prišli do travnikov. Sedaj nas čaka le še rodeo po cesti navzdol.

Uživanje v celcu

Uživanje v celcu

Za konec naredimo še nekaj zavojev na kar prepoložnih travnikih v Ravnah in že smo na izhodišču (pol ure smuke). Če seveda nismo parkirali nižje, potem bo treba še po cesti navzdol. S smučmi ali ob pomanjkanju snega peš. Pa ni dolgčas. Nam družbo delajo misli, te so pač ostale še tam nekje gori, na beli kopici nad Dovško Rožco.

Sem na Babi ležal in skozi Luknjo v Zadnjico gledal...

Sem na Babi ležal in skozi Luknjo v Zadnjico gledal...