Arhiv kategorij: Nemčija

Z Merlinom po Nemčiji

ODHOD – 24.6.2010 – Imel sem povsem prav, ko sem napovedoval, da bo ura devet, ko bomo odrinili. Ajda je imela ob petih podelitev spričeval v glasbeni šoli, potem so šla dekleta še v knjižnico in to se vedno zavleče. Ginko, ki se je tik pred zdajci oglasil, se mi je kar smejal. Sicer pa, zakaj bi se mi mudilo. Za danes odmerjeni kos vožnje ni bil pretiran. Končno smo pomahali babici in zapustili Milje. Lep sončni zahod nam je bil za popotnico.

Odhod je bil dokaj pozen

Odhod je bil dokaj pozen

Postanek na Hrušici je bil kratek, tako zelo, da je Maja že med vožnjo na vetrobransko steklo lepila vinjeto. Karavanški tunel je bil zakajen, kot bi v njem priredili letno srečanje verižnih kadilcev. Začuda bolj ali manj samo na naši strani. Vožnja proti Salzburgu je minila na pol v spanju. Seveda preostalega dela posadke, kapitan sem bil buden. Sploh potem, ko smo bili na Salzburškem, saj so za Tauern tuneli začeli generalno obnavljati avtocesto. Gradbišče za gradbiščem. Malo levo, malo desno, zmanjšaj hitrost, pa pospeši. Človek še zaspan ne more postati.

Počivališče v Freilassingu

Počivališče v Freilassingu

V Salzburgu smo se potopili pod letališčem, na črpalki na drugi strani dobili tri Shreke in nato vijugali proti Freilassingu. Kar nekaj je bilo že avtodomov na znanem počivališču, prostora pa ravno še za našega (N47.841199 E12.984507, brezplačno, brez oskrbe). Super.

BAMBERG – 25.6.2010 – Noč je minila mirno, zbudili smo se praznično razpoloženi. Itak. Ustaj vojsko, se je glasilo povelje, gremo naprej, do Bamberga je navigacija kazala okoli 350 kilometrov. Sicer nas je hotela voziti nekam čudno, kar je terjalo obrat pred Salzburgom in sledenje tablam. Smo jo hitro ukrotili z nastavitvijo najhitreje.

Chiemsee

Chiemsee

Na avtocesti smo seveda zavili proti Münchnu, med potjo pozajtrkovali in nato navigirali proti Nürnbergu in naprej Bambergu. Avtocesta je bila ravno tako dolgočasna kot pokrajina okoli nas. Ravnina, polja polna pšenice in pa vrsta sončnih celic po hišah, kmetijah, celo poljih. Nemci so projekt pridobivanja sončne energije s pomočjo celic vzeli presneto resno.

Počivališče v Bambergu

Počivališče v Bambergu

V Bambergu smo peljali do počivališča za avtodome pri P+R parkirišču (N49.886131 E10.903081, en evro na dan, brez oskrbe). Mesta, namenjena prav avtodomom so bila zasedena, zato pa je bilo še nekaj prostora na mestih za avtobuse. Poleg Celjana, ki je glede na prtljažnik za kolesa v mesto odbicikliral.

Detajl s poštne stavbe na Wilhelmplatzu

Detajl s poštne stavbe na Wilhelmplatzu

Nemec, do katerega sem stopil, potem ko sem v parkirni avtomat vrgel en evro, kar zadošča za en dan, me je potolažil, da so parkirišče za avtobuse tako ali tako ukinili. Torej je vse naše, sem si mislil. Med klepetom o tem, kako hodi dopustovat na Hrvaško, je Maja dokončala kosilo.

Schönleinsplatz

Schönleinsplatz

Ravno sem ga dobro pojedel, ko je mimo nas odpeljal avtodom. Uf, ta je bil zagotovo parkiran na mestih za avtodome. Gremo! Maja in dekleti so držale, kar bi lahko katapultiralo naokoli, jaz pa sem nas prestavil na prosto mesto. Pojedli smo do konca, potem pa sem pripravil skirce, Maja pa ostalo in že smo se ob kanalu Maina-Donava poganjali proti centru.

Ker nismo imeli dobrega zemljevida, smo šli bolj po občutku. V bližini Zelenega trga (Grüner Markt) smo zavili v prijetno ozko uličico, tja je kazala tudi puščica, ki je obetala turistične informacije. Preden smo do njih precej okoli riti v varžet prišli, smo se ustavili pred zanimivo poslikano staro mestno hišo in se z gornjega mostu (Obere Brücke) ozrli na Male Benetke (Kleine Venedig).

Križani

Križani

Tu so nad Benetkami tako navdušeni, da po kanalu vozi celo beneška gondola s pristnim gondoljerjem in veliko beneško zastavo. Samo O sole mio nismo slišali, pa tudi cene so verjetno vseeno malo manj zasoljene kot pri naših sosedih. Mimo dvorca Geyerswörth smo odštevali metre.

Stara mestna hiša

Stara mestna hiša

Dobili smo brošuro z opisom glavnih mestnih znamenitosti in zemljevidom, izvedeli, da se bo v mestu proti večeru začelo marsikaj dogajati, potem pa naše skirce že poganjali proti stolnici. Ta se mi je na zunaj s svojimi mogočnimi štirimi stolpi zdela precej večja kot znotraj. Morebiti ji delam krivico, kaj pa vem.

Stolnica

Stolnica

Sprehod in ogled kora, oltarja, groba cesarja in sv. Kunegunde, Bamberškega jezdeca in vrste stranskih oltarjev, nam je vzel nekaj časa. V cerkvi prostora za mir in zbrano molitev ni bilo. Skupine turistov so se premikale sem in tja, vodiči pa so jih zabavali z bolj ali manj resničnimi zgodbicami iz preteklosti. Pritajeno hihitanje je kazalo, da so bili uspešni.

Peterschor

Peterschor

Še enkrat smo šli naokoli, potem pa čez trg ropotali po tlakovcih do Nove palače (Neue Residenz) z državno galerijo. Karte niso bile predrage, za otroke do 18 leta je vstop brezplačen. Najprej smo si sami pogledali galerijo. Ta je v prvem delu namenjena predvsem posvetnim motivom.

Keisergrab

Keisergrab - grob Heinricha ll in Kunigunde

Dekletoma sem bral naslove slik. Veliko tihožitij, cvetličnih, zelenjavnih, sadnih, kuharskih, kmetov ob delu, pri puntu, počitku, ladje na nemirnem morju in podobno. Drugi del nas je pritegnil bolj. Verski motivi so poleg klasičnih slikarij Jezusa v vseh obdobjih njegovega življenja, prikazovali tudi motive različnih svetnikov in mučencev.

Sv. Kunigunda hodi po žarečil lemežih

Sv. Kunigunda hodi po žarečil lemežih

Hm, pred sliko, ki je prikazovala slačenje kože se nismo pretirano zadrževali, preizkus sv. Kunegunde, bičanja, križanja in podobne zabave srednjega veka, ki niso bile ravno pretirano krvave, so nas pritegnile bolj. Nismo še prišli do konca, ko nas je varnostnik opozoril, da se začenja vodenje.

Kaisersaal

Kaisersaal

Vodička nas je v dobro uro trajajočem obhodu popeljala skozi sobane nekdanjih nadškofov. Razlaga je bila odlična, nismo izvedeli veliko le o stavbi in samih sobanah, temveč tudi o zgodovini mesta in države. Predvsem o tem, da so palačo imeli nadškofi predvsem za svojo rezidenco in protokolarne prostore, ne pa za bivanje. In za zabavo, tako je bila ena sobica namenjena predvsem biljardu in kartanju.

Detajl iz cesarjeve dvorane

Detajl iz cesarjeve dvorane

So pa v tej hiši stalno pričakovali cesarja, ki pa ga ni bilo. A kot je pomežiknila vodička, nič zato, saj so nam pustili zato lepo zapuščino, tudi s cesarjevo dvorano. Je pa tu bival tisti Habsburg, ki se je šel grškega kralja, dokler ga vrli Grki niso nagnali domov. Ker v Münchnu z njim niso imeli kaj početi, so ga poslali v Bamberg.

Soba za zabavo

Soba za zabavo

Zanimiv je bil tudi podatek, kako so Bamberg hoteli narediti baročni. Tistemu, ki bi hišo prezidal je bila obljubljena desetletna oprostitev davkov. Ker to ni obrodilo zadosti sadov, so tistemu, ki sezida vsaj manjšo hišo, obljubili petletno oprostitev. Res pravi učinek pa so dosegli šele s triletno oprostitvijo za tiste, ki spremenijo zgolj vidno fasado.

Rožni vrt

Rožni vrt

Da je torej Bamberg le baročna Potemkinova vas, se danes vidi le ob pogledu iz višje ležečih razgledišč. Ko je bilo ogleda konec, smo si šli pogledat še slike v galerijo, ki smo jih prej zaradi odhoda na vodenje spustili, potem pa zavili v rožni vrt (Rosengarten).

Rosna krasotica

Rosna krasotica

Sprehod med vrtnicami raznih barv in pogled na mesto pod nami, smo začinili na klopci ob vodometu in opazovali kipe, žive in kamnite, ki so bili razstavljeni po vrtu. Za rezidenco smo se po zgornji Karolinski cesti napotili do Jakobove cerkve.

Počitek

Trenutek, da se srce umiri...

Pa sem imel voljo vanjo pogledati le sam, pa še to komaj, saj se je mežnar s kupom praznih steklenic ravno majal zaklenit vhodna vrata. Spust in vzpon sta nas pripeljala do Mihaelovega hriba, kjer stoji samostan sv. Mihaela z impozantno cerkvijo. Do nje smo prišli mimo nasada bibličnih rastlin, torej tistih, ki so omenjene v svetem pismu.

Cerkev sv. Mihaela

Cerkev sv. Mihaela

Cerkev je bila tudi znotraj mogočna, kaj pa drugega. Sarkofag in relikvija sv. Otta nas nista tako navdušila, kot kostko v stranski kapeli, ki je pihal milne mehurčke. Še Živo, ki sprva sploh ni bila navdušena, da bi šla notri, je premamil.

Sarkofag sv. Otta

Sarkofag sv. Otta

Ob samostanu smo odšli do razgledišča, čudovit je bil pogled na mesto, visoko nad njim pa smo uzrli grad Altenburg. Vračali smo se mimo Jakobove cerkve in se po strmem klancu s skircami previdno spuščali navzdol. Zavore so se kar pregrevale.

Kostko in milni mehurčki

Kostko in milni mehurčki

Ustavili smo se v cerkvi pri Karmeličanskem samostanu in si pogledali križni hodnik samostana, se malo nižje ustavili še pri cerkvi Zgornje fare, posvečeni Naši ljubi gospe, vendar sva voljo za vstop našla le še midva z Ajdo. Cerkva je bilo za danes res že preveč.

Križni hodnik v karmeličanskem samostanu

Križni hodnik v karmeličanskem samostanu

Vrnili smo se do stolnice in ob njej pogledali še na dvorišče Alte Hofhaltung, stavbe, ki je bila nekoč edina povezana s stolnico. Predvsem zato, ker imajo na dvorišču tudi stranišče. Jah, včasih mora tudi cesar kam peš. Spet nas je čakal strm spust, naslednji postanek je bil nasproti Malih Benetk.

Naša ljuba gospa

Naša ljuba gospa

Hiške na drugi strani so povezane skupaj, tik nad vodo kanala in imajo tako za opazovalce, kot še posebej za stanovalce, izjemen čar. Mimo nas je peljal biciklbar, ko smo iskali pot proti staremu kanalu. Zavili smo še na Grüner Markt, bolj iz vhoda pokukali v cerkev sv. Martina, potem pa obrnili na Maximilianovem trgu pri mestni hiši.

Male Benetke

Male Benetke

Punci sta lizali sladoled, ko smo končno našli pravo pot do obale nad starim kanalom. Tam je ta vikend potekal Canalissimo, festival nad kanalom. Danes je lokalni bend preigraval Bitle. Pred njim prostora ni bilo prav veliko, klopi najbližje začasne točilnice pa povsem polne.

Ob robu GrünerMarkta

Ob robu Grüner Markta

Zato smo šli čez most in si nastop ogledali z drugega brega. Vsaj do odmora je bilo prav zabavno, sedeli smo na robu obale, poslušali največje uspešnice skupine The Beatles in počivali. Popolni odklop. Ko se je glasba začasno končala, smo pobrali skirce in se odpeljali nazaj proti avtodomu. Še dobro, da smo imeli zemljevid, med mestnimi ulicami smo bili kar malo zgubljeni.

Best Beatles Cover Band

Best Beatles Cover Band

Avtodom nas je pridno počakal, v zahvalo smo mu šli takoj delat družbo. Z večerjo in nato skokom v posteljo. Le jaz sem še delal gnečo na klopi, dokler se nisem prav tečen zbudil, malo maltretiral računalnik v alkovnu, potem pa sprevidel, da bo res bolje, da zaspim.

ERFURT, BUCHENWALD – 26.6.2010 – Seveda je bilo zbujanje, čeprav okoli pol osmih, prezgodnje. Celo zame, čeprav tega za živo glavo ne bi priznal. Toda ni kaj, danes nas je čakala pot naprej.

Hiške ob cesti skozi Thüringer wald

Hiške ob cesti skozi Thüringer wald

Zatorej se ni bilo za obirati. Oblekli smo se, potem pa sem med tem, ko so otroci in Maja zajtrkovali, peljali iz Bamberga. Ni bilo težko, hitro sem našel smer proti avtocesti. Ta je bila videti precej nova, vožnja proti Erfurtu pa prav ležerna.

Erfurt - Haus zum Stockfisch

Erfurt - Haus zum Stockfisch

Ker smo hoteli videti še malo gozda, točneje Thüringer walda, smo si pot sklenili skrajšati z bližnjico po cesti številka 4 do mesta Ilmenau. Cesta je bila dobra, gozd in okolica pravo zeleno srce Nemčije, PSP pa vsaj za dekleti neprimerno bolj zanimiv. Jah, kaj se more.

Detajl

Detajl

Ob poti je bilo več parkirišč, kjer bi se dalo ustaviti in verjetno tudi prespati. Gratis. No, mi smo bili tokrat že na poti proti severu. Peljali smo ob mestu Ilmenau, zavili ponovno na avtocesto proti Erfurtu in ji sledili do mesta. Koordinate, ki sem jih povzel po dveh vodilnih nemških revijah za avtodom in vse, kar je z njim povezano, so se pokazale za napačne.

Ulica na Krämerbrücke

Ulica na Krämerbrücke

Na srečo sem doma že malo naštudiral okolico in vedel, da je naprej še eno parkirišče. To je bilo pravo, tudi table so usmerjale tja (N50.981126 E11.034816, brezplačno, brez oskrbe). Vendar pa so bila štiri mesta za avtodome polna, delno zaparkirana z osebnimi avtomobili.

Krämerbrücke

Krämerbrücke

Prav, tako kot že dva avtodoma in vrsta tovornjakov, smo tudi mi sedaj parkirali na mestih za avtobuse. Od tu do centra mesta ni daleč in tja smo tako, vseeno z nekoliko slabimi občutki (kot se je kasneje izkazalo seveda povsem neupravičenimi), odšli.

Stara sinagoga

Stara sinagoga

Takoj za ozko ulico, ki nas je pripeljala na Johannovo cesto, smo na desni zagledali njegov stolp, levo pa mestni muzej v pisani hiši Stockfisch. Pa se nismo ustavljali, pot smo nadaljevali do ulice, ki nas je pripeljala na Benediktsplatz. Turistične informacije so nam ponudile načrt mesta, tako da smo se lažje znašli.

Fischmarkt

Fischmarkt

Ugotovili smo, da je ozka in pisana ulica po kateri smo prišli, polna zanimivih prodajaln, dejansko na mostu Krämerbrücke, eni večjih mestnih znamenitosti. Zavili smo še okoli in si ga pogledali tudi od strani, poiskali staro sinagogo, v katero pa potem, ko smo videli, da je spremenjena v muzej nismo vstopili.

Tramvaj

Tramvaj

Zavili smo proti Ribiškemu trgu (Fischmarkt), se nasmehnili staremu tramvaju, ujeli pokušino pralin in se nato napotili proti Domplatzu, trgu pod stolnico. Trg bil je živ, ravno je potekal sejem in marsikaj se je dogajalo. Kramarija, klobase na žaru, cvetje. Se bomo ustavili nazaj grede, smo si obljubili in se po širokih stopnicah vzpeli pred stolnico.

Lajnar

Lajnar

Tam smo izvedeli, da je vzpon do znamenitega zvona Gloriosa, največjega srednjeveškega prostovisečega zvona na svetu, možen le vsako polno uro, število obiskovalcev pa močno omejeno. Ko je čez nekaj minut eden od cerkvenih zvonov odbil poldne, smo bili mi že v skupini za ogled.

Sejem bil je živ...

Mariendom in Severikirche kramarjev ne zanimata

Dobro uro smo se sprehajali po cerkvenem zvoniku, si mesto pogledali iz visokega razgledišča. Posebej zanimivo je bilo hoditi nad cerkvenimi oboki in se skozi line v tleh zazreti v cerkvene klopi nekje globoko pod nami. Seveda smo si pogledali tudi vse cerkvene zvonove od najmanjšega do največje Gloriose.

Pogled na mesto iz cerkvenega zvonika

Pogled na mesto iz cerkvenega zvonika

Otroci so zlezli skoraj v vsak zvon, tolkli po njem in tako slišali njegov enkratni zven. Posebno uganko jim je postavil vodič ob Gloriosi, ki je težka dobrih osem ton, torej toliko kot turistični avtobus. Le kako so ga spravili v srednjem veku v zvonik in to v borih dveh dneh? Bogsigavedi.

Nad cerkvenimi oboki

Nad cerkvenimi oboki

V Glorioso smo stopili tudi starejši in z roko na zvonu začutili njegovo drhtenje, slišali ob udarcih po zvonu različne tone in izvedeli marsikaj o njegovi obnovi. Ko smo se spet spustili do cerkve, je bilo treba plačati vodenje. Dva odrasla in dva otroka, sem točno povedal. Hm, je rekel vodič. Ena odrasla.

Znotraj Gloriose

Znotraj Gloriose

Kako? Saj dekleta niso nič razumela, ne morem nič računati. Tudi prav. Še napitnine ni hotel. Zanimivo. Izhod je bil v cerkvi, ki ima visoka stranska okna, bogat oltar in lepo izrezljan kor. Seveda smo skušali ugotoviti tudi, skozi kateri luknji smo gledali v globino, pa se ni prav dobro videlo.

Stolnica

Stolnica

Cerkva v teh nemških mestih res ne zmanjka. Prva je bila že takoj čez dvorišče, le nekaj korakov stran. Čeprav je vodniček obetal, da je zaprta, je bilo drugače. Severinova cerkev ni tako mogočna in bogato okrašena kot sosednja stolnica, je pa v njej postavljen sarkofag sv. Severina, lep oltar in še lepše orgle.

Orgle v Severikirche

Orgle v Severikirche

Punce so si jo pogledale, ali jim je bila všeč ali ne, pa niso izdale. Mimo cerkve smo se spustili do ceste in na drugi strani vzpeli na trdnjavo Petersberg. Takoj ob vhodu je muzej vojaškega življenja, v spomin na mušketirje, ki so nekoč od tu stražili mesto.

Le kaj se zrcali v tvojih očeh?

Le kaj se zrcali v tvojih očeh?

Kako uspešno ne vem, nedvomno pa so bili topovi in možnarji videti prav zanimivo. Nam, osvajalcem pa verjetno ne. Sprehodili smo se po trdnjavi in njenih obzidjih, pogled nam je seveda ušel tudi na mesto pod nami. Na grad se hodijo slikat mladoporočenci, danes je bila sončna sobota, zato jih ni manjkalo.

Trdnjava Petersberg

Trdnjava Petersberg

Seveda nam je to dalo možnost, da smo skrivoma ocenjevali neveste, potem pa že strumno korakali proti izhodu in se spustili do trga pod cerkvijo. Kot smo videli, je bila tržnica v zadnjih zdihljajih, vsi so že bolj ali manj pospravljali svojo kramo, klobasice se niso več pekle.

Predstavitev življenja v trdnjavi

Predstavitev življenja v trdnjavi

Ko smo že mislili, da bomo ostali brez slovitih Thürinških klobasic, nam je nekdo pomahal, da jih na robu trga še pečejo. In to še ceneje, komad klobasice v mali štručki, en evro. Pečejo jo seveda domačini. Spasiba. Senf in kečap smo si dozirali sami. Naši želodčki so bili vsaj začasno siti.

Thürinške klobasice

Thürinške klobasice

Po široki ulici smo odšli do Predigerkirche, kjer bi za kakšno fotko hoteli cel evro. Ja pa jade. Eno sem ukradel z vhoda, tako zanalašč, potem pa smo že ubrali smer do trga Anger in se mimo spomenika Martinu Luthru vračali nazaj proti avtodomu.

Trg Anger

Anger

Nič nismo čakali, obrnil sem ključ in navigiral ven iz mesta. Smer: Buchenwald. Kilometrov ni bilo prav veliko, vožnja skozi vasi pa je terjala svoj čas. Ko sem parkiral pred spominskim centrom (N51.019270 E11.248219, brezplačno, brez oskrbe, v bližini stranišče), kjer je med drugo svetovno vojno stalo največje koncentracijsko taborišče na nemških tleh, se je tudi Maja zbudila.

Jedem das Seine

Jedem das Seine

Na informacijah sem dobil potrebne informacije, med tem pa so bile tudi punce pripravljene. Za začetek smo si pogledali film o taborišču in življenju v njem. Pripovedovali so ljudje, ki so ga preživeli. Čeprav je bil tudi tu hud režim SS enot in so bile kazni stroge, smo dobili občutek, da je bilo to vsaj sprva res predvsem delovno taborišče.

Koncentracijsko taborišče Buchenwald

Koncentracijsko taborišče Buchenwald

Šele proti koncu vojne, ko so sem prihajali številni transporti iz drugih taborišč, ki so jih že zavzeli zavezniki, je bil večji poudarek na množični moriji. Čez 50.000 ljudi je tako v tem taborišču umrlo med drugo svetovno vojno. Med njimi so bili tudi Slovenci. Žalostno.

Krematoriji

Krematoriji

Po poti, po kateri so nekoč prihajali ujetniki (Caracho weg), smo šli skozi vhod z znamenitim napisom Jedem das Seine – »Vsakomur, kar mu gre« mimo zaporov do krematorija. Grozljivo se je bilo sprehajati po kleti v katero so skozi odprtino metali umrle in mimo šestih peči v katerih so jih upepeljevali.

Usode brez imen

Usode brez imen

Človeka kar zmrazi ob številnih pretresljivih usodah, ki so se tu odvijale in zaznamovale cele generacije. V sosednji stavbi, konjušnici, so naredili priložnostno strelišče. Kdo je bil tarča, se ve. Razstava o dnevih taborišča, je prepredena s številnimi predmeti taboriščnikov.

Opomin preteklosti

Opomin preteklosti

Od njihovih uniform z značilnimi trikotnimi obeležji, ki so razkrivala kakšen »greh« se skriva v posamezniku, do preprostih iger, osebnega pribora, ščetk, gumbov. Pred nami so vzniknile usode posameznikov, predstavljenih z imenom in priimkom ter seveda življenjsko zgodbo s tragičnim koncem v taborišču. Pretresljivo, vredno spomina in opomina.

Bili so...ljudje!

Bili so...ljudje!

Razstava se začne s snovanjem taborišča in prikazuje njegov čas vse do osvoboditve s strani ameriške vojske. Taborišče je bilo razdeljeno na veliki tabor, kjer so bili predvsem tisti, ki so bili sposobni delati, njihove razmere so bile relativno dobre in pa mali tabor, kjer je bila resnična beda.

Prostori za dezinfekcijo

Komore za "dezinfekcijo"

Slišali smo zgodbo, kako so taboriščniki iz tega dela napadli tiste, ki so nesli pomije prašičem in se potem še med seboj stepli za koščke krompirja. Čisto razčlovečenje. V zgornjem nadstropju so bile fotografije, ki so jih naredili SS-ovci v taborišču in izven njega, v sosednji stavbi pa so prostori za dezinfekcijo (bogsigavedi kako »dokončno«) in razstava umetnikov na temo taborišča.

Spomenik Romom

Spomenik romom

Mimo spomenika judom smo hiteli proti vhodu, pa so nam prostore nekdanje kantine pred nosom zaprli. Je bila že toliko ura. Se je pa notri vse videlo skozi okna. Nič zanimivega, predvsem na modelih predstavljeno taborišče. Ob prostorih, kjer so stale barake, smo se mimo spomenika Sintom in Romom spustili do bolniškega dela, šli mimo mest, kjer je bilo malo taborišče, spomenik žrtvam in slovita baraka 66.

Še je upanje...

Še je upanje...

Tja so taboriščniki sami »premestili« otroke in jih skušali rešiti. Večini je uspelo preživeti, nekatere pa so vseeno vojaki nagnali na marše smrti. Izolacije so bile namenjene izvajanju medicinskih poskusov in ubijanju šibkih in bolnih z injekcijami strupa.

Spomenik na mestu malega taborišča

Spomenik na mestu malega taborišča

Mimo sanitarij smo šli proti izhodu, ponovno skozi vrata s pomenljivim napisom, mimo prostorov za sprejem nazaj do avtodoma. Odpeljali smo se kakšen kilometer v smeri Weimarja in parkirali v bližini spomenika umrlim v taborišču (N51.013539 E11.255283, brezplačno, brez oskrbe).

Spomenik židom

Spomenik židom

Spomenik je milo rečeno, ogromen. Ali je bil narejen iz želje po opominu, slabe vesti naroda, ki je to zakrivil ali samo prestiža novih oblastnikov, ni jasno. Vsekakor se zadevo splača videti. Mi smo šli najprej ob grobišču taboriščnikov do spominskega zvona, bolje rečeno stolpa na vrhu katerega je zvon.

Grobovi žrtev

Grobovi žrtev

Od tam smo se spustili mimo spomenika taboriščnikom do prve velike luknje in šli mimo blokov z imeni 18 držav iz katerih so prihajali taboriščniki. Pred Jugoslovanskim je bil venec, ki so ga prinesli člani združenja borcev iz Nove Gorice. Mimo tretje luknje in blokov s prizori iz taborišča, smo se vračali proti parkirišču.

Spomenik in stolp z zvonom

Spomenik in spominski stolp

Spustili smo se v Weimar, natočili gorivo in na črpalki tudi izvedeli, kam moramo. Je navigacija ravno v pravem trenutku sklenila, da je preveč prazna, da bi se ji dalo najti kakšen satelit. Tako smo s prejetimi napotki navigirali do parkirišča, ki ima vrsto bogato odmerjenih parkirišč za avtodome (N50.984686 E11.316784, štiri evre na dan, ponoči zastonj, brez oskrbe).

Plamenice 18 držav iz katerih so prihajali taboriščniki

Plamenice 18. držav iz katerih so prihajali taboriščniki

Ko sem ugotavljal, kakšen je parkirni režim, sem stopil še do skupinice, ki je klepetala pred avtodomi. En par je bil prav tisti, za katerim smo noč poprej spali v Bambergu. Pridružil sem se klepetu in rekli smo marsikatero o avtodomih, nogometu in potovanjih v daljne dežele.

Spomin še živi

Spomin še živi

Bi še kar klepetali, če me dekleti ne bi poklicali k večerji. Med tem, ko sem jedel, sta se šli žogat, potem pa je bil čas za spanje. Prenesel sem slike, nakar je tudi mene premagala utrujenost.

WEIMAR – 27.6.2010 – Jutro se je začelo pozno. Pa nič zato, premiki niso bili potrebni, do centra pa so nam že včeraj novi znanci obetali borih petnajst minut peš hoje. Pozajtrkovali smo, na željo punc sem pripravil skirce in odrinili smo novim dogodivščinam nasproti.

Počivališče v Weimarju

Počivališče v Weimarju

Pa se dan ni začel ravno najbolje. Ugotovili smo, da je večina poti v mestu tlakovanih s kockami. Po njih se s skirco sicer da peljati, si pa potem ves prerukan. Povrh se je Ajdi krmilo začelo obračati, imbus za utrditev pa je seveda ostal v avtodomu. Nekaj slabe volje, kaj se more. Na Gledališkem trgu (Teater platz) je najbolj zanimiva stavba seveda gledališče.

Teater Platz

Teater Platz

Pa ne zaradi kakšnih komedijantov ali metanja jajc v igralce po slabi predstavi, temveč zato, ker je bila tam notri podpisana Weimarska ustava. Pred gledališčem stoji sloviti kip Goetheja in Schillerja. S skircami smo ropotali dalje do Markta, kjer je poleg impozantne mestne hiše s pojočimi zvončki tudi hiša Stadthaus v kateri so danes turistične informacije.

Mestna hiša

Mestna hiša

Nakup mestne kartice so mi odsvetovali, smo pa po temeljitem premisleku kupili kartico za mestne muzeje. Le eno, ker je Maja odločno poudarila, da bo to glede na njen interes več kot dovolj. Tudi prav, za otroke je pa itak gratis. Še nekaj odgovorov sem dobil na informacijah taborišča Buchenwald, saj ima tudi ustanova, ki upravlja s tem spomenikom, tu svojo informacijsko točko.

Velikan

Velikan

Da smo potem uskladili mestno karto z dejanskim stanjem ulic in hiš, je malo trajalo. Mimo knjižnice Anne Amalie smo zaokrožili do Frauenplana, kjer stoji Goethejeva hiša in pisateljev narodni muzej. Maja je sedla v park poleg čudnega velikana, ki se je zakopal v pesek, z dekletoma pa smo se sprehodili po hiši.

Goethejeva hiša

Goethejeva hiša

V njej je Goethe živel potem, ko se je preselil iz hiše v parku an der Ilm. V sobah je razstavljena vrsta osebnih predmetov znanega literata, vključno s knjižnico, delovno sobo, spalnico, kuhinjo, prostori žene Christiane in številnimi predmeti, ki jih je tokom življenja kot strasten zbiralec umetnosti nabral.

Pisateljeva delovna soba

Pisateljeva delovna soba

Ne manjkajo niti slike njega, njegovih otrok, vnukov. Pogledali smo na vrt, potem pa, ker je bilo do naslednjega filma še nekaj minut, odšli v sosednje prostore, kjer je bila postavljena zanimiva razstava 200 Jahre Goethes Farbenlehre. Goethe se namreč ni ukvarjal samo z leposlovjem, temveč tudi s povsem naravoslovnimi vedami. Proučeval je svetlobo, njen lom v različnih okoliščinah in posledice loma.

Farbenlehre

Farbenlehre

Predstavljeno popestri vrsta eksperimentov, kjer lahko vsakdo poskusi ugotoviti potek katere izmed njegovih raziskav. Film o Goetheju je predstavil njegovo življenje, strast do zbiranja, prijateljstvo s Schillerjem in življenje po smrti žene.

Grad

Residenzschloss

Maja je zagotovila, da ji ni bilo čisto nič hudega počakati in ko sva midva z Ajdo odkorakala v prostore gradu, se ji je tako v senci na travniku nad reko Ilm pridružila tudi Živa. V gradu, ki je bil več kot petsto let vojvodska rezidenca, je sedaj muzej. Bolje rečeno, galerija.

Sakralna umetnost iz Thüringena

Sakralna umetnost iz Thüringena

Številne slike in kipi v treh nadstropjih kažejo umetnost v treh obdobjih – od srednjega veka do baroka, v času Goetheja in od Weimarske slikarske šole do umetnosti okoli leta 1900. Seveda z Ajdo nisva nikakršna poznavalca. Ustavila sva se pri tistih eksponatih, ki so se nama zdeli zanimivi.

Sobane nekdanje rezidence

Sobane nekdanje rezidence

Ni naju zanimalo kakšno zgodbo je pletel umetnik, sva jo tokrat napisala kar sama. Posebej zanimive so sobane, danes bolj ali manj prazne, nekoč pa, impozantne in razkošne, verjetno polne življenja plemenite gospode. Ko sva prišla iz gradu, sva posedela v prijetni senci, potem pa so nam začeli želodčki tuliti alarm.

Domače je, domače...

Domače je, domače...

Ker je bilo do kakšne otrokom tako zaželjene restavracije, ki se začne z Mc predaleč, so bile spet na sporedu klobasice. Resda skoraj še enkrat dražje, kot dan poprej, a tokrat sta prodajalca tudi med seboj govorila kleno nemščino. In to se seveda plača. Garantirano made in Germany.

Cerkev sv. Petra in Pavla

Cerkev sv. Petra in Pavla

Ajda je raje poskusila pomfri, potem pa smo šli mimo cerkve Sv. Petra in Pavla, ki je bila na naše skupno zadovoljstvo še pol ure zaprta, pod gradom, mimo mestnega arhiva in čez mostiček. V izviru, ki je bil videti kot malo večji bazenček, so čofotali otroci in dekleti sta bili takoj zraven.

Izvir

Izvir

Pa tudi midva z Majo sva si shladila noge in počivala, dokler dekleti nista prijurišali povedat, da sta v sosednjem grmovju opazili kačo. Ker imajo morebiti v Nemčiji za razliko od domačih krajev kakšne grozno stupene kače klopotače, je šla Maja pogledat to čudo. Malo večja vezalka, šnirnca po domače, se je skrivala nekje ob robu vode, nedvomno daleč bolj prestrašena kot mi.

Goethejeva hiša v parku Ill

Goethejeva hiša v Park an der Ilm

Ubrali smo pot do Goethejeve hiše v parku, si na hitro pogledali nekaj predmetov, ki spominjajo na pesnika ter vrt ob hiši, potem pa zavili čez park nazaj proti mestu. Na robu smo se na kratko spustili še v podzemlje. Rove so v nekakšen konglomerat izkopali sprva zaradi vode za izdelavo piva, med drugo svetovno vojno pa je bilo to predvsem zaklonišče. Danes je bolj geološki muzej.

Podzemlje Weimarja

Podzemlje Weimarja

Samostojno si je možno ogledati manjši del rovov, daljša tura pa je možna le z vodičem. Nas je krepko zeblo že po nekaj minutah v jami, zato je kakšen daljši izlet pod park Ilm seveda odpadel. Sprehodili smo se do starega pokopališča, kjer so v grobnici Fürstengruft pokopani številni pomembneži Weimarske vojvodske hiše. Poleg njih sta v grobnici še dva lesena sarkofaga.

Krsti

Krsti

V enem ležijo posmrtni ostanki pisatelja Goetheja. Drugi, ki naj bil Schillerjev, pa je prazen. Nihče namreč ne ve, kje ležijo ostanki tega pesnika. Zakaj torej sarkofag? Morebiti tako zelo verjamejo, da ga bodo nekoč našli. Mimo grobov Goethejeve družine smo se vračali proti izhodu, zavili do Frauneplana in nazaj proti avtodomu.

Pogled iz grobnice

Pogled iz grobnice

V bližini Shillerjeve hiše smo se ločili. Maja in Živa sta imeli pohajkovanja po mestu dovolj in sklenili sta, da odrineta kuhat. Midva z Ajdo sva si ogledala pisateljevo hišo z vrsto njegovih osebnih predmetov, predmetov njegove družine, tako žene kot otrok. Posebej zanimiva je bila interaktivna predstavitev življenja v času pesnikovega bivanja. Bolj od daleč sva pokukala proti razstavi Leise Superlative, potem pa spet pogledala na sončno svetlobo.

Kuhinja v Schillerjevi hiši

Kuhinja v Schillerjevi hiši

Med najinim sprehodom po muzeju se je začela nogometna tekma na svetovnem prvenstvu. Ulice so bile dokaj prazne, le ko je bil gol, se je to slišalo po celem mestu. In glede na vpitje, je šlo Nemčiji kar dobro. Zavila sva do Wittumspalais, soban, kjer je nekoč okoli svoje okrogle mize v zeleni sobi goste iz umetniškega in intelektualnega sveta sprejemala kneginja Anna Amalia.

Mali zeleni salon

Zeleni salon

Skoraj vsaka soba je bila drugačne barve in večinoma so se po barvah svojih sten tudi imenovale. Zeleni salon, modri salon, prvi in drugi rdeči salon. Poleg tega je možno videti delovni kabinet, spalnico s posteljo v kateri je kneginja leta 1807 zapustila ta svet, jedilnico, malo glasbeno sobo.

Banketna dvorana

Banketna dvorana

Na poti nazaj proti avtodomu, sva se ustavila še v muzeju Bauhaus, toliko, da sva izvedela, da Nemčija vodi že z 2 proti 0 in da torej Angležem res slabo kaže. Film o tej oblikovalski smeri, ki si jo Weimar ljubosumno lasti kot svojo, naju ni posebej pritegnil.

Muzej Bauhaus

Muzej Bauhaus

Le toliko sva videla, da so študenti tu živeli skoraj bosi in bolj lačni kot siti. Hm, mačehovski odnos se torej Weimarju danes maščuje. Eksponati so razstavljeni v le eni, malo večji sobi, tako da sva bila hitro naokoli. Zanimiv šah, igrače, posoda, zibka, stoli, nekaj čudnih skulptur.

Rote Ampel

Rote Ampel

Tudi prav, midva sva bila že lačna, zato sva zašibala proti kosilu, ki naju je čakalo. Ko sva pojedla, so sledile še hitre zadnje priprave in že smo navigirali proti avtocesti. Ta nas je mimo Jene vozila najprej v smeri Dresdna, potem pa smo preskočili na 9-ko in ji sledili mimo Leipziga skoraj do Potsdama.

Trabi

Trabi

Nekaj lokalne ceste nas je pripeljalo do mesta, kjer gneče sicer ni bilo, zato pa potrebna previdnost, da na križiščih zaviješ prav. Nam je uspelo, čisto prav smo pripeljali do parkirišča in avtodom postavili v družbo še treh drugih (N52.407340 E13.045674, ponoči zastonj, čez dan do pet evrov, brez oskrbe).

Pod dvorcem Sanssouci

Pod dvorcem Sanssouci

Med tem, ko se je Maja odločila, da malo počije, Živa pa je skakala pred avtodomom, sva midva z Ajdo odšla na sprehod. Šla sva proti dvorcu Sanssouci, ki je bil od parkirišča oddaljen le nekaj minut hoje. Spustila sva se ob terasah do fontane.

Nova palača

Nova palača

Ugledala sva Novo palačo in ker je bilo dneva še dovolj, zavila proti njej. Med hojo, ki jo je kar za dober kilometer, sva na levi zagledala Kitajski paviljon in na desni Oranžerijo. Bila sva že malo utrujena, pa se nisva dala. Poti je bilo namreč z vsakim korakom manj.

Pod Oranžerijo

Pod Oranžerijo

Ker smo park po dolgem in počez prehodili že pred petimi leti, sva tako bolj ali manj obujala spomine. Ajda je sicer že marsikaj pozabila. Bo potrebno doma ponovno pogledati slike in film o našem obisku Berlina in Potsdama pred leti.

Oranžerija

Oranžerija

Pri Novi palači sva zaslišala zvoke glasbe. Na dvorišču je ravno potekal koncert, pripravljali so se tudi pirotehniki, da kasneje, ko se bo znočilo, zvokom dodajo še barvo. Malo sva poslušala, potem pa sta naju pozna ura in roj komarjev pregnala nazaj.

Mlin

Mlin

Zavila sva proti Oranžeriji, se vzpela do nje in se nato mimo mlina in dvorca vračala proti avtodomu. Kar lep sprehod je bil. Utrujenost dneva je po toplem čaju iz bližnje lipe in nekaj presticah zahtevala svoj davek. Dekleti sta zaspali, midva pa sva še malo vegetirala ob računalniku in knjigi, potem pa tudi izginila v posteljo.

Dvorec Sanssouci ob igri svetlobe in senc

Dvorec Sanssouci ob igri svetlobe in senc

BERLIN – 28.6.2010 – Jutro ni bilo več mlado, ko smo se končno spravili iz postelj in bili pripravljeni na vožnjo v Berlin. Navigacija je pomagala, da smo se iz Potsdama izvili brez večjih težav, ravna in prazna cesta pa nas je nato vodila proti glavnemu mestu. Spet smo sledili navigaciji, težav ni bilo, promet je bil kljub jutranji konici povsem tekoč, le pri kakšnem semaforju se je malo ustavilo.

PZA Steinbock in sin

PZA Steinbock in sin

Pa nič pretresljivega, še v Ljubljani je po navadi večja gneča. Koordinate so bile točne, brez težav smo našli počivališče za avtodome in parkirali (N52.499240 E13.399388, 16 evrov na noč, če ostaneš zadnji dan do večera 8 evrov, vsa oskrba).

Reka Spree

Reka Spree

Prijavil sem se in izvedel, da so cene, predvsem za popoldan naslednjega dne, res takšne, kot so mi povedali. Nič kaj poceni, a to je le glavno mesto in povsem v bližini centra drugače ne gre. Pozajtrkovali smo, potem pa vzeli vsak svojo skirco in se odganjali v smeri Alexandrovega trga.

Berlinski medvedek pred Nikolajevo cerkvijo

Berlinski medvedek pred Nikolajevo cerkvijo

Še pred njim smo zavili v Nikolajevo četrt, si iz vhoda pogledali Nikolajevo cerkev in slikali kip medveda. Mimo mestne hiše smo zavili do Neptunove fontane, posedeli pred njo in se ozirali po televizijskem stolpu, nato pa sva se z Ajdo sprehodila po Marijini cerkvi.

Neptunova fontana na Alexanderplatzu

Neptunova fontana na Alexanderplatzu

Prečkali smo cesto in vstopili v Sea Life center. Šli smo mimo akvarijev, s predstavljenim življem iz več nemških rek in jezer, iz pristanišča v Hamburgu, severnega morja. Ob tem smo izpolnjevali kviza, punci otroškega, midva z Majo pa za eksperte. Kaj pa drugega…

Pfeilschwanzkrebs

Pfeilschwanzkrebs

Seveda ne sme manjkati bazenček, kjer se je živali možno dotikati. Predvsem morske zvezde, vetrnic, celo nekaj rakov se je skrivalo v svojih lupinah. Ob tem je navedenih vrsta podatkov, ki nedvomno presenetijo. Takšna je že ugotovitev, da so hobotnice poleg tega, da imajo tri srca, osem »rok« in celo modro kri, tudi ravno tako pametne kot človekov najboljši prijatelj.

Dotik morske zvezde

Dotik morske zvezde

Nov je paradiž morskih konjičkov, ena glavnih zvezd pa so tudi tukaj skati in morski listi. Seveda se je v prehodu skozi podvodni tunel nad nami zapeljal tudi kakšen morski pes, manjkati pa ne smejo niti Nemo in njegovi prijatelji. Ko smo bili rib že kar malo siti, pa nas je čakal še vrhunec, Aquadom.

Listnati morski zmaj

Listnati morski zmaj

To je petindvajset metrov visok vodni valj, kjer v milijon litrih vode živi preko 1500 morskih rib. Vzpon skozi notranjost valja poteka z razglednim dvigalom, ki je menda najpočasnejše na svetu. Če ne bi skozi steklene stene videl notranjih oken hotelskih sob, bi si lahko celo predstavljal, da si v podmornici sredi oceana.

Aquadom

Riba in skoraj milijon litrov vode

Ob vzponu in spustu slišiš marsikaj zanimivega o posameznih ribah, izveš, kakšna je njihova povprečna starostna doba, katera je najbolj inteligentna in katera najbolj zabita. Verjetno bolj tako, za štos. Spet na dnevni svetlobi smo odšli proti stolnici, si jo ogledali od zunaj.

Aquadom

Aquadom

Noter nismo hodili, saj smo si jo dobro predstavljali še izpred nekaj let. Mimo nas so prav tečno hodile beračice in s kakšnim listkom v roki prosile marsikaj. Niso nas prepričale. Po aveniji Unter den Linden smo šli mimo spomenika Frideriku velikemu in opomina na vse vrste terorja in nasilja Neue Wache proti Brandenburškim vratom.

Stolnica in televizijski stolp na Alexanderplatzu

Stolnica in televizijski stolp na Alexanderplatzu

Malo smo že pogledovali, kje bi nasitili želodčke. Pa otrokom ljubega dvojnega zlatega loka ni bilo videti, je bil pa pred nami vhod v muzej Madame Tussauds. Sprehod med zvezdniki in slikanje z njimi sta bila prav zabavna.

Liza v kabareju

Liza v kabareju

Seveda je to nemška verzija muzeja, zato je upodobljenih kar nekaj zvezdnikov iz Nemčije. Pa nas to ni motilo. Hodili smo mimo zgodovinskih osebnosti, politikov, glasbenikov in pevcev. Ajda je nastopila na tiskovni konferenci z Angelo Merkel, se slikala z Barackom Obamo, Majo pa smo postavili poleg papeža.

Na obisku v Vatikanu

Na obisku v Vatikanu

Kako se nad Ajdinim igranjem klavirja mršči celo Beethowen, bo treba pokazati učiteljici klavirja, očiju pa je psihoanalizo naredil sam Freud. Marlene Dietrich žal danes ni bilo na spregled, pa saj je svoje čare razkrivala v kabareju že Liza Minelli. Slikanje ob Merlin Monroe, ko piha pod kiklo, je bilo pa še posebej zabavno.

Punca, takoj domov, pa vadit!

Punca, takoj domov, pa vadit!

Seveda sem se jaz hotel slikati z Romy Schneider, ki je bila v obleki iz filma o Sisi. Videli smo, kako kipi nastajajo in se nato potopili v svet športa, kjer je bilo možno streljati na gol in poskusiti, kako hitre reflekse imaš. Dekleti sta kar obvladali.

Psihoanaliza je pokazala presenetljive stvari...

Psihoanaliza je pokazala presenetljive stvari...

Tu sta bila tudi svet televizije in popa, kjer smo dokazali, da je bilo v skupini The Beatles v resnici pet članov. Zakaj najpomembnejšega vedno zamolčijo, nam ni znano. Morebiti, ker ni bila pravega spola. Za vrhunec poskrbijo zvezde iz Hollywooda.

Kdo je pravi in kdo lutka?

Kdo je pravi in kdo lutka?

Maja je sicer pogledovala proti Will Smithu, toda končno se ji je srce najbolj ogrelo za Robija Williamsa in stisnila se je k njemu. Če bi bil le malo toplejši, si je zagotovo mislila. Iz muzeja smo šli do Brandenburških vrat in na klopci malo počili.

Adijo, jest ostanem tukaj...

Adijo, jest ostanem tukaj...

Ob za sever Nemčije vsekakor pretirani vročini smo se odločili, da ne hodimo gledat do parlamenta, kakšna je gneča za vstop. Sploh pa smo bili v stekleni kupoli že ob našem prejšnjem obisku. Mimo židovskega spomenika smo šli do Potsdamer Platza, kjer sem kar pred hotelom Carlton vprašal, kje je McDonalds.

Kvadrilja na Brandenburških vratih

Kvadrilja na Brandenburških vratih

Z napotki smo ga našli brez težav in lakote ni bilo več. Več kot polni želodci sta dekletoma seveda pomenili igrački iz sveta grdobca Shreka. In pa zabava, ki nas je ravnokar čakala. Do Sony centra ni bilo več daleč, tam pa je Legoland Discovery Centre.

Spomenik umorjenim židom Evrope

Spomenik umorjenim židom Evrope

Sestavljali smo avtomobilčke in se z njimi pomerili na hitrostni progi in skakalnici, v Fabriki videli, kako se delajo Lego kocke in dobili vsak svojo, šli na ekspedicijo v džunglo in si ogledali oba filma v 4D tehniki. Zmaj je res bolj počasne sorte, ladjice, ki jih voziš po bazenu kot pravi kapitan, pa še kako zanimive.

Sony center

Sony center

Ura je bila kar prehitro sedem, ko zapirajo in že smo šibali nazaj proti avtodomu. Med tem, ko sta dekleti pogledali risanko, sva šla z Majo do trgovine. Ko sva se vrnila, sem napolnil čisto vodo in s pomočjo deklet izpraznil odpadno. Pri večerji nismo bili kar nič prave volje in tudi nadaljevanje je bilo bolj kisle sorte. Stuširali smo se, potem pa izginili v posteljo.

Legoland Discovery Centre

Legoland Discovery Centre

TEHNIČNI MUZEJ – 29.6.2010 – Jutro je za nekatere od nas spet prišlo prezgodaj. Ker prejšnji večer ni bilo časa, smo se morali odločiti, kako zastaviti dan. Dekleti sta bili navdušeni nad odhodom v tehnični muzej, zatorej je bila odločitev jasna. Zajtrk in s skircami proti muzeju.

Bi ta šel na naš gumenjak?

Bi ta šel na naš gumenjak?

Še prej sem preveril, do kdaj moramo zvečer oditi. Pa me je uslužbenec potolažil, da moram itak plačati še pol dneva, potem pa je vseeno ali gremo ob osmih ali devetih. Prima. Ko smo prišli do muzeja, je bilo okoli vhoda polno mladine. Blagajničarka me je opozorila, da zna biti v science centru zjutraj gneča, zato smo šli najprej v muzej.

Legenda

Legenda

Oddali smo skirce in se podali med ladje, ladijske stroje, jadrnice, torej bolj ali manj vse, kar plava na vodi. Med drugim se mi je mali izvenkrmni motor zdel nekam znan. König, toda čisti legendarni Tomos 4. Pojasnilo na tabli in pogled na tablico na motorju sta povedala vse. Tomosov izvozni model.

Ein Mann U-Boat

Ein Mann U-Boot

V naslednjem nadstropju smo izvedeli vse o legendah, povezanih z morjem in marsikaj o navigaciji. Celo delovanje sekstanta je zelo nazorno predstavljeno. Muzej je poln interaktivnih predstavitev, prilagojenih otrokom, tako da je predvsem zanje to res pravi dogodek.

Igra in uk

Igra in uk

Ustavili smo se še v igralnici, potem pa odšli raziskovat letalstvo. Od njegovih začetkov, bolj balonarskih in zmajarskih, do Nemške Luftwaffe z vrsto letal in raket, pa do začetkov civilnega prometa. Da vse ni bilo vedno tako, kot so si Nemci zamislili, kaže precej zmahana Stuka (Junkers Ju 87).

Junkers Ju 87

Junkers Ju 87

Za konec pa seveda vesolje in kamen iz Lune. V starejši stavbi smo si pogledali zgodovino tekstilstva, tiskarstva, radia in televizije. Potem pa mimo zgodovine železnic, vse od lesenih rudniških vozičkov do silnih parnih kolosov prišli v del muzeja, ki predstavlja izdelavo nakita, kovčkov in zgodovino fotografije in filma. Zelo zanimivo, poučno in včasih tudi…krvavo.

Zgodovina televizije

Zgodovina televizije

Možno si je namreč ogledati tudi kopijo originalnega posnetka obglavljenja Marije Stuart. Še trenutek prej lepa dama, potem pa rabelj že maha z njeno glavo. So že bolje burleske, prve so prikazovali tako, da so bile posamezne scene na stotinah listkov, vezanih naokoli in stroj jih je ob vrtenju ročice listal.

Od camere obscure do digitalnih dni

Od camere obscure do digitalnih dni

Med fotoaparati z obvezno camero obscuro in nato celotno paleto do današnjih digitalnih čudes je bil posebej zanimiv primerek, ki so ga golobom pritrdili na prsi. Stvar je delovala in na posnetku so poleg mesta na trdnih tleh vidna tudi golobova krila. Mimo lokomotiv smo zavili na dvorišče, kjer je tudi prostor za piknik.

Zgodovina železnic

Zgodovina železnic

Pivovarna je bila sprva videti zaprta, ko pa smo na piknik prostoru pred njo pomalicali, je Živa že ugotovila, da se da po polžastih stopnicah priti na njeno streho. Vrata v zgornjem nadstropju so bila odprta, tako da smo si šli pogledat, kako se vari pivo. Pa še sami nismo bili.

V pivovarni je vse, samo piva ne!

V pivovarni je vse, samo piva ne!

Ob predstavitvi vseh faz proizvodnje piva smo ugotavljali, da Nemci niso ravno podjetni. Če bi bili, bi povsem na koncu nekdo prodajal kriglo dobrega piva. Pa ni bilo z osvežitvijo nič. Zatorej smo se odpravili proti izhodu, pobrali skirce v garderobi in zavili proti Science centru. Po naše bi rekli hiša eksperimentov. V več nadstropjih.

Science Center Spectrum

Science Center Spectrum

Eksperimenti so nas navdušili, malo manj pa tabla, ki prikazuje podobne ustanove po Evropi. Naše hiše eksperimentov namreč na zemljevidu ni bilo. Ob različnih poskusih smo se srečevali s svetom barv, svetlobe, tonov in zvoka, elektrike, radioaktivnosti, mehanike.

Različni vzvodi

Različni vzvodi

Dekleti sta v svetu zabavne znanosti seveda neizmerno uživali, midva z Majo pa komaj kaj manj. Eksperimenti so si sledili en za drugim, gujsali smo se, merili, tekmovali, poskušali in se ob tem seveda tudi učili. Ustvarili smo strelo, vrtinec v vodi, dvignili balon v zrak in se pogovarjali po več kot trideset metrov dolgi cevi. Takoj so padle pripombe o dobrih in slabih straneh napeljave takšnega telefona doma.

Le koga poskusi bolj zanimajo?

Le koga poskusi bolj zanimajo?

Zvoki, ki so prihajali iz različnih elektronskih naprav so nam šli skozi ušesa. In kdo bi si mislil, da imajo tudi hiško, kjer se – navidezno seveda – vrtiš kot v centrifugi. Huje kot v Gardalandu je bil komentar deklet. Ko je ura odbila štiri, je bil čas za odhod. Danes smo namreč imeli še načrte.

Črna luknja

Črna luknja

Spet smo začeli priganjati skirce, tokrat proti Potsdamer Platzu. Tam smo zavili do Legoland Discovery centra, saj so nam od včeraj ostali še neporavnani računi. Fabrika nas je videla kar dvakrat, punci sta dobili dobropisa za graviranje kock in s tem spominček na obisk, pogledali smo si Miniland, šli v kino.

Spopad piratov

Spopad piratov

Ob tem se je Živi pripetila nezgoda, saj se ji je med tekom proti dvorani zasukala japonka in nataknila se je na žebelj, ki je držal trakce. Made in China, nedvomno. Ko je prišla do sedeža, je kri že lila. Z Majo sta takoj odšli ven in z dvema zgroženima uslužbenkama čez rano nalepili obliž. Konec dober, vse dobro.

Miniland

Miniland

Dekleti sta sestavljali avtomobile in z njimi tekmovali, šli smo v delavnico, kjer smo izdelali skrinjo za spravilo zakladov. Bilo je kar zabavno, dekleti sta si prislužili tudi diplomo. Midva z Majo pa nič. Krivica pa taka. Malo pred sedmo smo že poganjali skiroje nazaj proti avtodomu. A malo okoli riti. Šli smo namreč proti Fiedrichstrasse in po njej mimo Check Point Charlija.

Vsak moški lahko da gol!

Vsak moški lahko da gol!

Na počivališču smo se še oskrbeli z vodo, naredili večerjo in poravnali zahtevano ceno, potem pa peljali našemu naslednjemu cilju nasproti. Gneče v mestu ni bilo, brez težav smo peljali prav skozi center proti severu, smer Federow. Cesta je bila tudi naprej prazna, dva obvoza zaradi del na cesti in pa predvsem potrebna previdnost zaradi številne divjadi ob cesti.

Check Point Charlie

Check Point Charlie

Kadar Maja ni spala, je na vsake toliko pomignila, da je bila spet kakšna srna za cesto. V vasici Federow smo parkirali in ugotovili, da je parking plačljiv le podnevi (N53.483900 E12.759333, tri evre na dan, ponoči zastonj, brez oskrbe, poleg plačljivo stranišče). Tudi prav, kdo bi se razburjal. Ura je bila že blizu polnoči. Kaj je torej sledilo, se ve.

NARODNI PARK MÜRITZ – 30.6.2010 – Zjutraj sem najprej sam, potem pa še z Majo, ko je končno sprejela dejstvo, da bo potrebno vstati, proučil pregledno karto parka in pohodniških poti.

800 letna lipa

800 letna lipa

Ker se nama je zdelo, da bi znalo biti v bližini vasice Speck več zanimivega, smo se odpeljali po dokaj ozki cesti nekaj kilometrov naprej do tja. Najprej nisem vedel, kje je obljubljeno parkirišče, potem pa mi je domačin pokazal pravo smer.

Staro in mlado

Staro in mlado

Za cesto smo parkirali (N53.438264 E12.839878, brezplačno, brez oskrbe, poleg plačljivo stranišče), malo gruntali, da preveč visimo, potem pa prestavili avtodom še malo naprej. Povsem naravnost, senca, kaj bi še želel več. Z dekletoma sem šel pogledat 800 letno lipo. Presneto, leta so se ji že kar poznala. Malce več anti-age kremic bi bilo treba v preteklosti. Sedaj je pa prepozno.

Jelenčkova pot

Jelenčkova pot

Današnji dan je bil namenjen sprehodom. Za prvo pot smo si izbrali rdečo jelenovo pot, dolgo štiri kilometre in pol. Iz vasi smo se vračali do parkirišča pred vasjo, ki sem ga ob prihodu povsem spregledal. Pa mi ni bilo žal, je bilo na soncu, sence komaj za vzorec.

Osamelec na jelenčkovi poti

Minevanje

Ob travnikih, mimo bivše prekajevalnice rib smo stopali po precej mivkasti cesti. Mivka je tu sploh precej običajna, za pešce ni težav, kolesarji pa se po njej precej bolj lovijo. Na odcepu za razgledišče smo šli do Hofseeja, na njem se je pozibavalo nekaj ptičev, na drugi strani so se celo kopali. Mogoče bi pa mi tudi…ko pridemo nazaj.

Ob Hofseeju

Ob Hofseeju

Vrnili smo se do razpotja, pobrali nekaj nenavadnega stopljenega stekla čudnih oblik in šli po gozdu ob potoku proti Mühlenseeju. Potoke so naredili ljudje pred leti, da bi voda iz više ležečih jezer poganjala mlinska kolesa.

Mühlensee

Mühlensee

Ko so pretok pred leti ustavili, se je vodna gladina v nekaterih jezerih močno dvignila, kar je imelo za posledico izumrtje dreves, ki so prej rasla na obali. Njihova mrtva debla štrlijo iz jezera in so videti prav žalostno. Dekleti sta bili sprva zelo veseli, ko sta opazili klopco, ko pa so se okoli začeli preganjati komarji, niti prevajanja podatkov na pojasnilni tabli nista več hoteli poslušati. Razumljivo.

Cvet

Cvet

Nietingsee smo komaj opazili, saj je močno zaraščeno, sem pa ob hoji po stezi prestrašil kačo. Kdo se je koga bolj ustrašil, po pravici povedano, ne vem. Zadnji del poti do parkirišča teče po gozdni cesti, polni kremena, borovci so dajali le malo sence.

Klopotača

Klopotača

Bil je čas za kosilo. Med pripravo sem odšel do Hofseeja pogledat, če bi bilo res primerno za kopanje. Čez travnik sem prišel do obale, vendar na lesenem pomolu in okoli njega tokrat ni bilo nikogar. Jezero zanesljivo ne bi dobilo modre zastave, voda je bila še najbolj podobna kakavu. Ko sem o tem poročal damam, so samo zavihale nos in kopanje črtale s seznama današnjih aktivnosti.

Valovanje

Valovanje

Pojedli smo in bili tako skoraj pripravljeni za nadaljnje raziskovanje okolice. Skoraj pa zato, ker je vedno treba pripraviti še to in ono, za Majo nujno potrebno, zame vedno prepočasi. Merjasec je bil znamenje te poti. Nekje je pisalo, da je dolga kilometer in pol, drugje so zagotavljali, da jo je še za kilometer več.

Pristerbäker See

Pristerbäker See

Mi smo podobno kot Mojster Miha sami sebi zagotovili, da bomo zmogli, in vzeli pot pod noge. Šli smo skozi vas in na njenem robu zavili v gozd. Nismo še dolgo hodili, ko smo bili že pri odcepu poti za Pristerbäker See. Seveda bi ga ne hoteli zamuditi, do razgledišča tudi ni bilo pretirano daleč.

Leseni pomol ob robu jezera

Leseni pomol ob robu jezera

Leseni pomol in klopi so bili kot nalašč za pogled na jezero in popoldanski počitek. Na soncu je bilo tako prijetno, da me je kmalu zmanjkalo. Ko sem spet prišel k sebi, se je takoj razvila burna debata o tem ali sem smrčal ali ne in koliko je to motilo živelj v naravnem parku.

Lepota

Lepota

Vrnili smo se na merjaščevo pot in sledili oznakam proti Käflingsbergu in stolpu, ki stoji na njem. Ob poti so bile stalno table, ki so opozarjale, da je hoja izven poti nevarna zaradi ostankov eksplozivnih sredstev. Na drugi strani hriba je bilo pred leti namreč vojaško vadbišče.

Zillmannsee - veliko in malo jezero

Zillmannsee - veliko in malo jezero

Stolp iz višine okoli trideset metrov ponuja pogled na narodni park in okolico. Seveda se temu zadovoljstvu nismo hoteli odpovedati, potem pa smo se že po poti, po kateri smo prišli, tudi vračali do avtodoma. Odpeljali smo se spet do Federowa in parkirali poleg avtodoma, ki ga zjutraj še ni bilo.

Na razglednem stolpu

Na razglednem stolpu

Ker hoje še nismo imeli zadosti, smo se odločili za še eno pot. Tokrat veveričino. Vendar smo vedeli, da bo deset kilometrov preveč, zato smo jo sklenili skrajšati. Šli smo skozi vas, zavili na poljsko pot, ki nas je pripeljala do gozda. Pogumno smo zakorakali vanj, potem pa hitro spoznali, da nismo sami.

Rederangsee

Rederangsee

Okoli nas je bil namreč cel roj komarjev. Autan je pomagal kot blažev žegen, različne veje s katerimi smo mahali naokoli mogoče malo bolj. Še najboljša je bila hoja, saj je takrat roj ostajal za nami. Na razgledišču ob jezeru Rederang smo presenečeno ugotovili, da komarji v razgledno hiško nimajo vstopa. Super.

Jankersee

Jankersee

Komarji si iz gozda niso upali, tako da smo tudi mi lažje zadihali in odvrgli veje, s katerimi smo še malo prej mahali naokoli. Po vrnitvi sta se dekleti spravili na igrala in si dali duška. Jaz sem med tem prenesel slike na disk. Čakalo nas je še umivanje naših črnih nog, nato pa odhod v posteljo.

Le kaj je v vodi?

Le kaj je v vodi?

Pogled čez jezero, zlato trstje v večernem soncu, mir. Dokler nismo zapustili varnega zavetišča in spet bežali pred tropom. Bližnjico sem imel naštudirano in moj čut za orientacijo se je izkazal za brezhibnega. Mimo jezera Janker smo se vračali do poljske poti, ki vodi do vasi.

Federow

Federow

Vedeli smo, da nas naslednji dan čaka zgodnji odhod, zato nismo preveč odlašali.

PRORA – 1.7.2010 – Malo čez osmo uro zjutraj smo se odpeljali v smeri otoka Rügen. Navigacijo smo imeli nastavljeno na ekonomično pot, zato nas je peljala naravnost in ni tišasto iskala obvozov do najbližje avtoceste. To se nam je zdelo prav fino, saj je bila vožnja po prazni cesti mimo polj prijetna.

Vožnja čez most na otok Rügen

Vožnja čez most na otok Rügen

A le do mesta Demmin, kjer se je vse ustavilo. So se pač vrli gradbinci odločili, da je cesto treba asfaltirati sredi jutranje gneče. Ob tem jih nastavitev na semaforju ni zanimala. To nam je jasno pokazala na eni strani naša kolona in na drugi sem in tja kakšen avto, ki je pripeljal nasproti.

Obala pred Proro

Obala pred Proro

Seveda sem bil penast, kdo pa bi ne bil. Ko smo se končno izvili iz objema klasičnega zastoja, sem samo še rekel hvala zemlji, hvala nebu, da sem se te končno znebu. Težav naprej ni bilo več, nekaj deset kilometrov avtoceste nas je izstrelilo mimo Stralsunda čez most na otok Rügen.

Nekdanji KdF Seebad Rügen

Nekdanji KdF Seebad Rügen

Navigacija nas je peljala proti kraju Prora pod mestecem Sassnitz. Vizo nam je skoraj zabičal, da si moramo to zadevo pogledati, mi pa smo si rekli, zakaj pa ne. Prora ima čudovito plažo, eno najlepših na celem Rügnu. In kot takšno, so si jo za svoje načrte omislili tudi nacisti pred drugo svetovno vojno.

Megalomanski kompleks

Megalomanski kompleks

Tam so med letoma 1936 in 1939 načrtovali in gradili za KdF oziroma Kraft durch Freude, ki je bila del Deutsche Arbeits Front (DAF) kompleks, v katerega bi bilo možno namestiti okoli 20.000 delavcev. Ideja je bila, da si vsak delavec zasluži počitnice na morju.

Razbita notranjost

Razbita notranjost

Vse sobe so imele pogled na morje, velike pa so bile dobrih deset kvadratnih metrov in naj bi imele dve postelji, garderobno omaro in umivalnik. Stranišča in tuši naj bi bili skupni. Hitler si je vse skupaj predstavljal še precej bolj ambiciozno, hkrati pa je imel načrt, da bi bil kompleks na voljo kot vojaška bolnišnica v primeru vojne.

Trakt 9

Trakt 9

Megalomanski projekt je gradilo 9000 delavcev, ki pa so bili po izbruhu vojne preusmerjeni v Peenemünde, ki je bil center raketnega programa tretjega rajha. V zgrajene bloke so se že med vojno nastanili številni begunci, predvsem iz Hamburga, po vojni pa je bila delno namenjena odmoru vojakov DDR.

Galerija na prostem

Galerija na prostem

Po združitvi Nemčij je bila deležna precejšnega vandalizma, danes pa se kompleks ponovno skuša oživiti. Ko smo pripeljali do parkirišča pred stavbami, nas je parkirnina obrnila, pa tudi na drugem, precej zapuščenem parkirišču malo nazaj je stal parkirni avtomat. Smo šli pač še nekaj deset metrov do brezplačnega parkirišča (N54.442217 E13.566267, brezplačno, brez oskrbe). Gorenjci, itak.

Kje je konec?

Kje je konec?

Nekaj smo pojedli, potem pa odšli proti plaži. Prvi obrisi kompleksa, predvsem stavbe, ki naj bi stala na njegovi sredini, so se nam že kazali. Zadnji del te stavbe je v najslabšem stanju in ga bo verjetno prej ali slej pohrustal zob časa. Mimo ostankov nekdanjega urejenega obrežja, smo prišli do plaže za pse, malo naprej pa je bila nudistična plaža.

Gneča

Gneča

Mi smo se umestili nekje vmes in ob borovcih, ki danes skrivajo pogled na kompleks, našli nekaj sence. Jaz sem šel v raziskovanje, obšel sem kompleks in ob tem našel tudi ena vrata, ki jih je nekdo vlomil. Pred njimi je bilo veliko razbitega stekla, takšna pa je bila tudi notranjost. Razbita, raztrgana, uničena. Kar niso storili vandali, je dokončal čas.

Nasmejana

Nasmejana

Sobice so bile majhne, restavracija pa na sredini, ostanki zaves še kažejo blišč, ki so ga hoteli vdihniti skupnim prostorom. Vračal sem se po zadnji strani in se še kar čudil megalomanskim stavbam, ki razdeljene v nekaj kompleksov, tečejo ob obali, skoraj kot brez konca. Ko sem se vrnil do plaže, je bil zadnji čas, da grem pogledat, če je voda kaj mrzla. In res je bila.

Mivka povsod

Mivka povsod

Še dobro, da smo šele naslednji dan izvedeli, da ima nekje okoli osemnajst stopinj. Prava osvežitev, bolje kot sladoled. Sicer pa se je nizka obala nekaj časa nadaljevala v morje in je bila voda le do kolen, sledil je pas globlje vode, potem pa si, že kar daleč od obale, lahko ponovno vstal, voda je segala komaj kaj nad gležnje.

Kollywood

Kollywood

Majo sem navdušil in z dekleti je šla vodo preizkusit še sama. Maja je kmalu pridrgetala iz vode, dekleti pa sta z igro nadaljevali. Tako sta se razživeli, da sta pozabili na prostor in čas. Sva ju morala z Majo kar malo opozoriti, naj se ne oddaljita pretirano. Ko sta končno prišli ven, ju je sonce v hipu posušilo.

Sledi minevanja

Sledi minevanja

Živo smo zakopali v pesek, se še enkrat namočili, potem pa pripravili na skupni sprehod do kompleksa. Čeprav sem menil, da se bo vsaj Maja kmalu odločila za obrat, je bilo ravno obratno. Šli smo vse do konca kompleksa. Pred tem pa ponovno pokukali v notranjost odprtega dela trakta številka sedem tretjega kompleksa.

Restaurant

Restaurant

Previdno smo vstopili, pogledali kako vse že propada in si pred očmi slikali, kako je bilo tu nekoč, v času socialističnega delovnega ljudstva. Mimo velike razstave na prostem smo se vračali proti izhodišču. Sladoledar, od katerega smo si po sprehodu obetali sladoled, je že zaprl svoja vrata, tudi v sosednjem kiosku so pospravljali. Malo razočarani smo šli mimo sprejemnega centra in vse naokoli.

Osrednja stavba

Osrednja stavba

Med tem, ko sta Maja in Živa odšli do avtodoma, sva se z Ajdo odpravila do nekdanje pozidane obale. Pa se nisva veliko zadrževala. Zlezla sva na zid, naredila nekaj fotk in potem po mivki brodila nazaj proti avtodomu. Odpeljali smo se le nekaj kilometrov naprej in na levi strani ceste opazili napis Feuersteinfelder.

Obala

Obala

Sprehod po teh nenavadnih »poljih« smo imeli že prej v mislih, saj smo opis našli v knjigi o pohodnih poteh po Nemčiji (N54.477051 E13.571342, en evro na uro, plačilo je možno najmanj za dve uri, oskrbe ni). Torej gremo. Kmalu po tem, ko smo zakorakali v gozd, so nas začeli obletavati komarji. Stalnica naših večernih sprehodov. Hitro smo se pošpricali z Autanom in našli primerne veje.

Vrnitev v sedanjost

Vrnitev v sedanjost

Pot je zavila čez železniško progo in se kmalu spet razcepila. Mi smo šli desno, pa tudi, če bi šli levo, bi prišli enako, le z druge strani. To sva kasneje raziskala z Ajdo, tako prav na hitro, v begu pred komarji. Šele ko smo stopili na iskana »polja« mi je postalo jasno, kaj to sploh je.

Feuersteinfelder

Feuersteinfelder

Pred približno 3500 leti je morje v neurjih zmetalo velike količine proda precej od obale. Ta približno 200 metrov široka in dva kilometra dolga peščina je v največji meri sestavljena iz kremena, od tod tej posebnosti tudi ime. Maja in Živa sta se odločili, da se bosta obrnili, saj sta po njunem mnenju videli vse.

Vrtnica

Vrtnica

Midva z Ajdo sva šla po produ še malo naprej in ob tem presenečeno ugotovila, da tu ni komarjev. Juhej. Med prodom raste grmičevje, vrtnice in brin, tudi nekaj malega trave. Kamni so bili različnih, tudi zelo nenavadnih oblik. Za Majo sva našla srček. Ob vrnitvi sva se vzpela še na opazovalnico, potem pa šibala po gozdni poti pred komarji.

Nenavadna polja

Nenavadna polja

Na kratko sva raziskala drugo smer poti in čez železniško progo med klepetom korakala proti avtodomu. Le malo naprej, v vasi Neu Mukran, je brezplačno parkirišče, dovoljeno je ostati do dve uri (N54.480173 E13.577220). Ravno prav, bomo vedeli za drugič. Šibali smo proti Putgartnu, vasici pod Kap Arkono, najbolj severno točko otoka.

Dan se poslavlja

Dan se poslavlja

Pred vasjo je veliko parkirišče (N54.671203 E 13.407936, pet evrov na dan, oskrbe ni, v bližini plačljivo stranišče), precejšen del je odmerjen tudi za avtodome. Hitel sem, tako da smo še ujeli sončni zahod. Danes ni bilo nikogar več na blagajni, avtomat pa pokvarjen, zatorej smo se spravili v avtodom in ob kovanju načrtov za naslednji dan, zaspali.

KAP ARKONA, KÖNIGSSTUHL, STRALSUND – 2.7.2010 – Zjutraj sem šel do hiške pred vhodom na parkirišče za avtomobile plačat parkirnino, nabasali smo nahrbtnik s pijačo in drugo potrebno kramo in šli na pot.

Počivališče pred Putgartnom

Počivališče pred Putgartnom

Kap Arkono oglašujejo kot nemški Nordkap, pa si ga gremo pogledat. Mestece Putgarten je bilo še precej zaspano, predvsem pa se mu vidi eno. Je kot sito, skozi katerega ne spustijo skoraj nobenega izmed množice turistov, ki hodi proti Arkoni. Gostilnice, prodajalne različne krame, spominkov, umetniških del. In prava doživljajska kmetija, kjer ponujajo skoraj res za vsakogar nekaj.

Putgarten

Putgarten

Cesta iz Putgartna do Arkone se kar vleče, sploh če je vroč, sončen dan. Zato se turisti lahko tja odpeljejo tudi z vlakcem ali kočijo. Kako smo šli mi, se ve. Kap Akrona je druga past za turiste. Možno se je povzpeti na Schinklov svetilnik, višji novi svetilnik, si pogledati prostore bunkerja vodstva mornarice, zgrajenega po drugi svetovni vojni, razstavo o reševanju na morju.

Kap Arkona

Kap Arkona

Kdor ima voljo in čas, si lahko omisli posebno kartico s katero ima potem prost vstop v te zanimivosti. Pri nas so dekleta le zamahnila z roko, vročina je bila prehuda za muzealne podvige. Raje smo se po kraljevih stopnicah spustili do morja. Lep pogled na klife, modro morje in peščena plaža. Le nos je bilo potrebno zamašiti. Alge, ki se sušijo ob obali namreč ne dišijo ravno prijetno.

Pod kraljevimi stopnicami

Pod kraljevimi stopnicami

Sprehodili smo se do drugih stopnic, ki ležijo nad najbolj severno točko otoka, Gellort in zanimivim kamnom Siebenschneider ter se vzpeli nazaj nad klife. Šli smo mimo razstavljenih nekdanjih pripomočkov za opozarjanje ladij pred nevarnimi plitvinami in čermi in vhodov v bunkerje.

Siebenschneiderstein

Siebenschneiderstein

Pred svetilnikoma sta stali dve dolgi limuzini, ravno je bila tu poroka. Na petek. Halo! Sem moral kar preveriti, če nismo kakšnega dneva prespali. Pred starejšim svetilnikom je ploščad, na katero pari potem napopajo plošče s svojima imenoma. Nagrobnike njihovi prostosti. He, he, he…

Razstava tehnike za opozarjanje na morju

Razstava tehnike za opozarjanje na morju

Tudi Peliturm, svetilnik, ki leži v smeri Vitta, nas ni pritegnil. Hoteli smo si pogledati sicer ostanke slovanske trdnjave in templja, pa so dekleta nad vstopnino, ki se meni ni zdela visoka, zavihale nos. Dobro, gremo naprej, mogoče se do druge strani premislijo. Saj je zemljevid obetal, da se da tudi tam gor.

Vhod v nekdanje bunkerje mornariškega poveljstva

Vhod v nekdanje bunkerje mornariškega poveljstva

Jah, mogoče se je nekoč res dalo, danes je pot zaraščena s koprivami in visoko travo. Vseeno sem rinil do vrha in se tolažil, da so koprive dobre za revmo. Punci sta šli malo nazaj, kjer je bila med travo speljana steza. Dobili smo se na vrhu in videli…nič.

Zaliv pred vasico Vitt

Zaliv pred vasico Vitt

Trdnjava in tempelj sta stala na travniku nad klifom, do katerega se ne da, saj je ograjen z bodečo žico. Edino razgledišče v smeri Vitta je bilo vredno obiska. Presneto, kaj vse tukaj ne skušajo prodati lahkovernim turistom.

Nad nekdanjo slovansko utrdbo

Nad nekdanjo slovansko utrdbo

Po stopnicah Veilchen smo se spustili pod klife, se po mivki počasi sprehajali proti Vittu in ob tem opazovali ptice, ki so si v klifu naredile dom in različne rože, ki so sedaj tam svoje cvetove nastavljale soncu. Pred Vittom smo polegli na mivkasto plažo, se pognali shladit v morje, punci pa sta sezidali pravo trdnjavo.

Možici

Možici

Valovi, ki so bili vedno višji, so jima mivko vedno bolj odnašali, zato je bilo treba zidove utrditi, nasuti kamenje. Pravi gradbenici. V srednjem veku bi ju bodisi slavili bodisi sežgali kot čarovnici. A danes so drugi časi.

Valovi so v užitek

Valovi so v užitek

Morje je bilo res osvežilno, na Kapu je tabla oznanjala, da ima danes spodobnih 17 stopinj. Čez dan se sicer segreje na 18, torej še vedno prijetno osveži. Le do globine, ko se da zaplavati, je treba malo dlje. Potem pa se lahko prekopicuješ na valovih, kolikor ti duša da. Nič se nam ni mudilo, uživali smo na soncu. Prave počitnice.

Utrdba

Utrdba

Ko je senca iz dreves nad plažo stegnila svoje dolge prste po nas, veter pa je potegnil iz morske strani, je postalo kar hladno. Zato smo se oblekli in odšli do Vitta. Vasica je sicer zanimiva, pa vendarle kar malo preveč polna raznih prodajalnic. Pristnost je zamenjala komerciala.

Oči, evo ti solata...

Oči, evo ti solata...

Vzpeli smo se na travnike nad vasjo, šli mimo kapele in naprej ob žitu, polnem maka in drugih cvetic proti Putgartnu. Maja je naredila kosilo, jaz pa sem iskal informacije. Pirati v obliki peščenih skulptur so zanimali predvsem Živo, ki je prespala podobno vikinško izkušnjo pred leti na Danskem.

Valobran

Valobran

Ker je bila v manjšini, smo po kosilu odpeljali proti Königsstuhlu, velikim belim klifom. Ko smo peljali skozi Hagen, je bilo do parkirišča še nekaj sto metrov. Na naši desni pa parkirišče in dva avtodoma (N54.563566 E13.618839, plačljivo, oskrbe ni, ta je – plačljiva – na velikem plačljivem parkirišču na koncu vasi – N54.562222 E13.626389).

Vitt

Vitt

Parkirali smo poleg, ko pa sem Maji omenil kombinacijo z obiskom peščenih figur, je le zamahnila z roko, naj že dam mir. Živi sem tako obljubil, da bomo na poti proti zahodu, povprašali, če je kje še kakšen podoben festival.

Nad belimi klifi

Nad belimi klifi

Prijazna prodajalka v trgovinici poleg parkirišča mi je, ne da bi kaj vprašal, svetovala, naj plačam parkirnino, saj je menda redar prav reden gost. Ali pa naj parkiram na njihovem parkirišču poleg. Sem pokazal na avtodom in sva se strinjala, da je morebiti res malo velik. Pa se nisem sekiral. En evro za eno uro, od šestih pa je itak zastonj. Za obisk torej precej ceneje, kot parkirišče pod vasjo.

Königstuhl

Königsstuhl

Dekleti sta dobili lizike, mi pa smo sledeč nasvetom odšli kakšnih sto metrov nazaj in po pohodni poti hodili proti Königsstuhlu. Hoje je kar nekaj, a nič več, kot iz drugega parkirišča. Zatorej res dobra izbira. Šli smo čez travnik in v gozdu podvomili ali naj gremo po sprehajalni poti ali kolesarski. Izbrali smo drugo in na koncu videli, da nobena ni bistveno daljša.

Na obali

Stopnice

Ko smo prišli pred center narodnega parka Jasmund, smo zavili desno proti Viktorijinemu razgledišču. Od tam se kraljevi stol ali Königsstuhl vidi verjetno najlepše. Potem pa smo se seveda odločili še za spust pod klife. Čez štiristo stopnic vodi navzdol.

Obala pod klifi

Obala pod klifi

Posedeli smo ob morju, ležeče deblo pa je postalo igralo. Sprehod pod klifi in nabiranje nekaj kosov bele krede, potem pa je bilo že treba nazaj navzgor. Dekleti sta s kredo označevali vsakih deset stopnic in na vrhu, ko se rezultat ni izšel s tistim na tabli, ugotavljali od kod razlika.

Narava plete zgodbe

Narava plete zgodbe

Vračali smo se mimo močvirnatega jezerca po učni poti proti velikemu parkirišču. Jaz sem skočil pogledat še dva kamna z imenoma Opferstein in Sagenstein, vzpel sem se tudi na Herthaburg, kjer naj bi nekoč bilo slovansko obzidje. Dokaj verjetno, tam ob jezercu Hertha.

Jezero Hertha

Jezero Hertha

Od parkirišča do avtodoma v vasi ni bilo daleč. Odpeljali smo se po otoku, v kraju Sagard naredili postanek za nujne nakupe, po poti še natočili gorivo, potem pa peljali čez most iz otoka. Že na prvem izvozu smo zapustili hitro cesto in peljali v center mesta Stralsund. Parkirali smo ob cesti Frankenwall, v petek zvečer ni bilo niti gneče, niti potrebnega plačila.

Sonce zahaja v zaliv ob Stralsundu

Sonce zahaja v zaliv ob Stralsundu

Marijina cerkev ob novem trgu (Neuer Markt) je bila seveda zaprta, saj je bila ura že pozna. Ulice so bile precej prazne, saj jih je večina čepela v lokalih in na večjih ali manjših televizijah spremljala nogomet. Napotili smo se proti Alter Marktu, kjer dominirata mestna hiša in poleg ležeča Nikolajeva cerkev.

Marijina cerkev

Marijina cerkev

Povsem v maniri, sta obe zgradbi zgrajeni iz rdeče opeke. Cerkev je bila odprta, vanjo smo vstopili toliko, da sem naredil fotko. Pa smo bili takoj opozorjeni, da bo cerkev spet odprta naslednje jutro, da pa bo v kratkem v Marijini cerkvi koncert. Pevcem, ki so ravno odhajali, sem pridržal vrata, potem pa smo se počasi vračali proti izhodišču.

Mestna hiša

Mestna hiša

Med zanimivimi srednjeveškimi hiškami, se je našlo tudi nekaj Hundertwasserja. Nenavadno. Na Neuer Markt smo povečerjali klasiko – klobaso v kruhku in pomfri, potem pa pokukali v Marijino cerkev. Res je bila odprta, koncert je že potekal. Pa je bil plačljiv, na kar so nas takoj opozorili. V redu, saj že gremo, ura je bila že pol enajstih, torej prepozno za prepevanje.

Ulice Stralsunda in dih Hundertwasserja

Ulice Stralsunda in dih Hundertwasserja

Vrnili smo se do avtodoma, punci sta zaspali, jaz pa sem peljal do Wustrowa. Na počivališču je bilo mesta ravno še za naš avtodom, iskanje kovancev za pitanje parkirnega avtomata pa smo odložili do zjutraj (N54.343619 E12.400543, oskrbe ni, v bližini pristanišča je stranišče). Sicer je parkirišče plačljivo cel dan, ura pa pride borih 25 centov. Prijazno, ni kaj. Pozna ura ni dajala kaj misliti. V posteljo in spat.

Pozni koncert v Marijini cerkvi

Pozni koncert v Marijini cerkvi

WUSTROW, ROSTOCK, LÜBECK – 3.7.2010 – Zjutraj sem po plačilu parkirnine in menjavi žarnice smerokaza odšel pogledat, kam vodi stezica za avtodomom. Prišel sem do pristanišča, malo proučil mestni načrt in se vrnil po Ajdo, ki je bila tudi že pokonci.

Wustrow

Wustrow

Skupaj sva odšla mimo cerkve proti plaži ob Baltiku. Ni bila ravno blizu, pa se je splačalo. Dolga plaža, mivka do koder so segle oči, vmes pa količki. Čemu točno so namenjeni ne vem. Plaža je bila skoraj prazna, le sem in tja kakšen starejši par, ki ga daje nespečnost, je bil že tu. Na nekaj kilometrih plaže smo se komaj videli, kaj šele motili.

Jutranja osvežitev

Jutranja osvežitev

Sledil sem njihovemu zgledu, se slekel in zašibal v vodo. Ajda o čem podobnem ni hotela nič slišati. Puberteta, kaj se more. Raje je hodila po lesenih stebrih in preganjala galebe, ki so se vreščeče razburjali, kaj jih moti ob zgodnji uri.

Kdo ima prednost?

Kdo ima prednost?

Osvežitev je bila prava, kot prerojen sem prišel nazaj na obalo, malo počakal, da so se kapljice odtekle, si nadel oblačila in slikal Ajdo, ko je ravno s težavo obračala na koncu vrste stebrov, daleč od obale. Na dolgem pomolu sva zakorakala do njegovega konca, zatem pa se po ulici, seveda Strandstrasse imenovani, vračala proti avtodomu.

Obrat

Obrat

Informacij še ni bilo možno dobiti, cerkev pa je bila že odprta. Sicer bi ne bila nič posebnega, le več pod oboke obešenih modelov ladij kaže na pomorski značaj vasice. Zbudila sva Majo in Živo, ki sta brez pravega navdušenja pristali, da si gresta pogledat pristanišče in cerkev.

Strandkorben

Strandkorben

Ker je bila ura že blizu odpiranju turističnih informacij, sem predlagal, da gremo še do tja. Živa je najprej zavihala nos, ko pa je videla, da je Haus des Gastes res blizu, se je vdala. In bingo. Prijazna gospa mi je takoj servirala podatek, da je festival peščenih skulptur res v bližini in sicer v Rostocku, obisk celo zastonj.

Cerkvena ladja

Cerkvena ladja

Poiskala mi je prospekte in s tem našo današnjo pot malo zasukala iz začrtane smeri. Mimo kramarskega sejma, ki je ravno potekal pred pristaniščem, smo se vrnili do avtodoma in odpeljali proti Rostocku. Sprva sem se poigraval z mislijo, da bi parkirali na Hohe Düne in se do Warnemünde, kjer stoje skulpture, odpeljali s trajektom.

Zabava v zraku

Zabava v zraku

Ker pa smo tako ali tako nadaljevali pot proti zahodu, smo se odločili, da gremo do cilja kar z avtodomom in ob tem naredimo kratek postanek še v Rostocku. Pred mestom je bil na cesti krajši zastoj, delno tudi zaradi doživljajske kmetije, kjer je bilo v tem času vse v znamenju jagod. Cele množice so drvele tja.

Zlata ulica in Petrikirche v Rostocku

Zlata ulica in Petrikirche v Rostocku

Nemci res znajo poskrbeti, da dogaja. Če bi imeli čas… V Rostocku smo parkirali tik ob starem mestnem jedru na velikem parkirišču ob Osthafen (N54.092586 E12.143773). Cena ni bila pretirana, pa tudi sicer smo računali, da bomo v kakšni uri že naokoli.

Mestno obzidje

Mestno obzidje

S skircami smo se odganjali do Petrikirche, pokukali vanjo in presenetili žensko na vhodu, ki kar ni mogla razumeti, da hočemo videti cerkev, ne pa kupiti kart za vzpon na zvonik. Cerkev je bila stoletja s svojim visokim zvonikom smerokaz mornarjem, dokler je v drugi svetovni vojni niso porušili in šele leta 1994 obnovili.

Steintor

Steintor

Lepe hiške trgovskega mesta so nas popeljale mimo Nikolajeve cerkve, ki danes ne služi več svojemu prvotnemu namenu, do mestnega obzidja. Maja je malo prhala, ko sem se napotil ob njem, vročina je pač že pritiskala. Toda kot vedno se je tudi tokrat vdala in se potem skupaj z mano čudila, kako dobro znajo v tem mestu poskrbeti za različne organizacije in hkrati izkoristiti vsak prosti kotiček.

Mestna hiša

Mestna hiša

Nastanili so jih tudi v stolpe obzidja. Ob nekdanjem vhodu v mesto – Steintor smo zavili proti novemu trgu – Neue Markt, kjer stoji mestna hiša. Na sredi trga je fontana, hecni možaki ob njej naj bi predstavljali Neptuna in njegove sinove.

Neptun in sinovi

Neptun in sinovi

Na obrobju trga stoji Marijina cerkev. V njej je ravno potekal koncert, zato smo še raje vstopili in malo prisluhnili petju, malo pa sledeč drugim, krožili po cerkvi in odkrivali njene zanimivosti. In teh je kar nekaj. Zanimivi oltarji, prižnica, baročne orgle in predvsem astrološka ura, ki jo nekateri celo samozavestno primerjajo s tisto v Pragi.

Koncert v Marijini cerkvi

Koncert v Marijini cerkvi

Ravno smo obšli vse posebnosti cerkve, ko se je koncert zaključil. Počasi pa se je iztekal tudi čas, za katerega smo plačali parkirnino. Zato smo skočili na skirce in se vrnili do parkirišča. Naš naslednji cilj je bil Warnemünde. Na zemljevidu smo si pogledali, kje bi parkirali.

Astrološki koledar

Astrološki koledar

Malo dlje od prizorišča, a vsaj ne bo težav. Ja, pa jade. Parkirišče je ob plaži in Nemci so seveda na tak sončen in vroč dan potrebovali nekaj ohladitve pred večerno nogometno tekmo. Krcato polna so bila vsa parkirna mesta. V enega je Maja sicer navijala, da bi zavil, pa jasnoda ni šlo.

Astrološka ura

Astrološka ura

Ko je to sprevidela, je malo poparjena šla naokoli iskati drugega. Zanjo nisem dovolj hitro pripeljal do mesta, ki se je ravno praznilo, potem se je družina še nekam počasi basala v avto. Ko sem kravco končno potisnil v štalco, smo seveda ugotovili, da je Maja gledala napačno parkirnino in da za avtodom sploh ni drobiž, hkrati pa smo od prizorišča oddaljeni ohoho.

Krstilnica

Krstilnica

Avto je kar poskakoval, ko sem se spet prebil do ceste, odpeljal na drugi konec, daleč od plaže. Tudi tu je bila posebna cena za avtodome, od prizorišča pa smo bili oddaljeni ravno tako kot prej. Živčki so cvrčali, ko smo peljali proti parkirišču, ki je na obali pristanišča.

Hobotnica in njena malica

Hobotnica in njena malica

Malo smo zašli, obračali, potem je bila cesta zaradi vlaka zaprta po moji oceni daleč predolgo. Uf, vročina nam je stopila v glavo, skozi ušesa pa sikala para. Ko smo zapeljali na prazno parkirišče, smo seveda ugotovili, da je ena ura skoraj zastonj, skulpture pa čisto zraven (N54.174183 E12.093998).

Ko spregovori bog morja

Ko spregovori bog morja

Grrrr, ko bi to prej vedeli…bi verjetno zavili v prvi kiosk, kjer prodajajo loto listke in se vračali domov kot milijonarji. Šest peščenih skulptur je ustvarilo več umetnikov, med njimi tudi rus Pavel Mylnikov, ki je šestkratni svetovni prvak v tovrstnem kiparjenju. Seveda so skulpture prikazovale morske motive.

Morska deklica in biser

Morska deklica in biser

Od hobotnice, ki malica ladjo, do starih piratov in prelestnih morskih deklic, nevarnosti onesnaženja morja in Neptuna s svojimi vilami. Že pri prvi skulpturi smo dobili kviz kartice, na katere je bilo treba zapisati le imena skulptur in na koncu nas je čakala mala nagrada. Prisrčno in predvsem izvirno.

Nenavadne sanje otrok morja

Nenavadne sanje otrok morja

Še posebej je bila nad skulpturami seveda navdušena Živa, saj je nekaj takšnega videla prvič. Iz Warnemündeja smo se odpeljali do avtoceste in vozili proti Lübecku. Bilo je vroče, avtu je občasno kar zmanjkalo moči. Ali zaradi vročine ali čudne nafte, nisem mogel ugotoviti. Na vsake nekaj kilometrov sem moral popustiti gas, pa je bilo spet v redu.

Passagierkai Warnemünde

Passagierkai Warnemünde

Z Majo sva malo spremenila načrt. Odločila sva se, da gremo danes v Lübeck, tako da nam bi za Timmendorfer Strand ostal cel naslednji dan. Res smo si zaslužili razvajanje na plaži, zakaj torej ne. V Lübecku smo zapeljali na počivališče za avtodome, plačali en evro in ker je bil vikend s tem imeli plačano parkirnino do ponedeljka dopoldan (N53.871578 E10.678746, oskrbe ni).

Lübeck

Lübeck

Zagrabili smo skirce in zašibali v mesto. Prvi cilj je bila Marijina cerkev, menda tretja največja v Nemčiji, s svojim 125 metrskim zvonikom nekaj posebnega. Posebej impresivni so skoraj štirideset metrov visoki oboki iz zidakov.

Visoki oboki Marijine cerkve v Lübecku

Visoki oboki Marijine cerkve v Lübecku

Sicer pa cerkev danes deluje skoraj bolj kot galerija in na vsakem koraku predvsem opozarja na vojno trpljenje in gorje, ki ga je povzročila druga svetovna norija. Ja, kdo pa je začel… Posebej nazorni so zvonovi, ki so jih pustili tam, kamor so padli po bombardiranju cerkve.

Spomin na vojno vihro

Spomin na vojno vihro

Ko sva z Ajdo ravno zaključevala z ogledom, sta Maja in Živa odhiteli iskati stranišče. Seveda ju predolgo ni bilo nazaj, ura pa je bila že toliko, da se stvari počasi zapirajo. Zato je v parnem loncu ponovno nastal nevarno visok pritisk, para pa je iz vseh možnih odprtin šibala ven. Divje.

Stolnica

Stolnica

Ko sta (končno) prišli, smo šibali proti stolnici, jaz še vedno malo jezno naprej, ostali za menoj. V stolnici je bil danes dan za otroke in ravno so se pripravljali na otroško mašo. Sprehodili smo se po cerkvi, pa se nam ni zdela nič posebnega. Da se kotel dokončno ohladi, smo se ustavili na bližnjem otroškem igrišču.

Križani

Križani

Punci sta se naigrali, jaz pa skuliral. Seveda je bil sedaj čas, da gre na stranišče še Ajda. Ko je Maja sredi mesta zbegano gledala, kam bi zavili, ji je starejša gospa prišepnila, da je čisto blizu C&Ö, ki ima v drugem nadstropju tudi stranišče. Jah, izkušnje, ni kaj.

Na igralih

Na igralih

Med našim počivanjem na igralih je Nemčija sesula Argentino s štiri proti nič. Seveda je to imelo za posledico, da je mesto eksplodiralo. Vuvuzele, zastave, šali, vse je bilo v nacionalnih barvah. Na vsakem vogalu je bila policija, ki je poskrbela tudi za tistih nekaj navijačev, ki jih je zvil pritisk pomembne tekme in jim je na vročini pretirana količina alkohola zavrela nekje v trebuhu.

0

Nemčija:Argentina - 4:0

Vračali smo se proti Marktu, pa zavili navzdol do Holstentora, nekdanjih mestnih vrat. Tam se je res marsikaj dogajalo, gneča navijačev je bila največja. Šli smo pod vrati, obrnili, pa potem iz varnostnih razlogov raje zavili proti eni od stranskih ulic.

Holstentor

Holstentor

Do Maje se je primajal eden od navijačev in jo ogovoril: »Isdataki«. Debelo ga je pogledala, dokler ji malo bolj trezna gospa v bližini ni prevedla, da jo ob kazanju na skirco sprašuje, če je to taksi. Žal ne. Tudi nekdo, ki je parkiral v bližini vrat, jo ni prav dobro odnesel, razgreta navijačica, ga je kar v avtu pošpricala z vodo. Vroče, ni kaj.

Mestna hiša

Mestna hiša

Mi smo že poganjali skirce nazaj navzgor do Markta, kjer stoji impozantna mestna hiša. Mimo Katarinine in Jakobove cerkve smo prišli do trga, kjer so Italijani ponujali svoje dobrote. Nekatere cene so izgledale močno zasoljene, menda pa so imeli tudi čisto poceni limoncelo. Jaz pa kar rinil naprej. Sem se kasneje, ko me je Maja kregala, tolažil, da je bil sigurno kakšna fake varianta.

Široka ulica in cerkev St. Jakobi

Široka cesta in cerkev St. Jakobi

Čez druga mestna vrata, ravno tako impozantna, pa ne tako znana kot Holstentor smo spet prišli izven mestnih zidov in se vrnili do avtodoma. Odpeljali smo se do Buntekuh, mestnega predela s trgovinami, kjer stoji tudi oskrbna postaja (53.853989 E10.632621). Potrebovali smo namreč vodo. Natočili smo jo za en evro, potem pa odpeljali nazaj.

Italijanske dobrote in bolnišnica Svetega duha

Italijanske dobrote in bolnišnica Svetega duha

Danes res ni bil pravi dan za tehniko. Smerokaz je začel kljub novi žarnici spet štrajkati, pričela je svetiti lučka, ki naj bi oznanjala težave z varnostno blazino, tudi radiu in navigaciji se je nekaj fentljalo. Okrivili smo vročino, se vrnili na počivališče in parkirali malo dlje od Španca, ki je čisto neuvidevno skoraj do polnoči žgal svoj agregat, da mu je klima hladila avtodom. Ob tem pa je sedel zunaj. Misl’m!

Burgtor

Burgtor

Maja je jezno pripomnila, da bi isti učinek dosegel, če bi odprl okna, saj se je že prijetno shladilo. Sicer pa popolnega miru tudi sicer ni bilo. Na vsake toliko so se v bližini zaslišale vuvuzele, Nemci so še dolgo v noč proslavljali. Ko bi le vedeli…jah, bi bili vsi milijonarji, loterija pa bi propadla.

TIMMENDORFER STRAND – 4.7.2010 – Zjutraj smo zaspali, kar je priznala celo Maja. Pa saj veliko nismo imeli za pripraviti, pa tudi dan je bil namenjen bolj ležernemu uživanju nekje na plaži.

Igrišče v Timmendorfer Strandu

Igrišče v Timmendorfer Strandu

Avto ni zopral nič bolj kot dan prej, lučka za blazino je nekaj sekund po tem, ko sem štartal mašino, ugasnila. Vsaj nekaj. Na izvozu iz mesta smo se ustavili na Avia črpalki, dizel je bil približno toliko kot pri nas. Juhej. Le pri žarnici za žmigovc s prodajalko nekaj nisva prišla skupaj z oznakami.

Azijska kratkokrempljasta vidra

Azijska kratkokrempljasta vidra

Napetost, moč, izgled, vse je klapalo, le pri oznaki je nekaj falilo. Ker je bila cena kar konkretna, sva si bila na koncu enotna, da bo bolje, da vzamem žarnico ven in potem kupujem. Odpeljali smo se do Timmendorfer Stranda in parkirali na P2 (N53.993811 E10.779564, brez oskrbe). Brezplačno, to sem že vedel, poleg je Aldi, odprt tudi v nedeljo. Kaj bi še hotel več.

Svet morskih konjičkov

Svet morskih konjičkov

Pozajtrkovali smo, nabasali vse potrebno v nahrbtnika in jo mahnili na plažo. Ja, pa jade. Za tiste nekaj mivke so hoteli konkretne tri evre na osebo. Če bi mi dovolili, da za ta denar na plažo zapeljem še avtodom, ga parkiram nekam med pletene korbe in ostanem vsaj čez noč, bi se pa še zmenili.

Murene

Murene

Punci sta takoj našli igrala, Maja pa informacijo, da je dva kilometra proč plaža zastonj. Balzam za Gorenjska ušesa. Ker pa smo bili že tu, smo sprva zavili v Sea Life center. Punci sta posebej navdušili vidri, ki so ju le malo po našem prihodu nakrmili. Dvigali sta se in s tačkami čakali, da kaj pade iz neba. Dekleti kar nista mogli naprej, seveda sta obe vzdihovali, da bi take žvalce imeli doma. Pa kaj še.

Nemo in prijatelji

Nemo in prijatelji

Pogledali smo si film, ki se je v Berlinu zataknil, videli morske konjičke, želvo in morske pse, povsem ploščate ribe in seveda Nema s prijatelji. Murene so izgledale bolj smešno kot strašljivo, napihovalka pa se kljub našim poskusom ni hotela napihniti. Seveda smo tudi tokrat reševali kviz, na koncu narisali morskega konjička in pustili naslov, da nam pošljejo slike teh nenavadnih živali.

Rdečemorska plamenka

Rdečemorska plamenka

Spet pod danes oblačnim nebom, smo se vrnili do avtodoma, naredili kosilo in nakupili, kar se nam je zdelo, da bi znali v naslednjih dneh še potrebovati. Predvsem pijačo, saj so bili obeti v časopisu, ki so ga delili ob cesti, sončno še cel teden in kar visoke temperature. Po kosilu smo bili pripravljeni za plažo.

Košare

Košare

Iz boksa smo potegnili skirce in se pognali proti obali. Nekaj časa smo vozili ob cesti, potem pa zavili ob obalo in ugotavljali, da zastonj plaže nekam dolgo ni. Da imajo v informacijah močno popačen občutek za razdalje ali pa je le Maja narobe razumela dani podatek, smo spoznali, ko smo že precej za pristaniščem v Niendorfu švignili mimo table, ki je do izhodišča obetala štiri kilometre.

To so počitnice...

To so počitnice...

Pa na srečo sedaj res ni bilo več daleč, po stranski ulici smo zapeljali do plaže in se sparkirali na mivko. S puncama sem šel do pomola in v vodo, ob obali smo plavali v smeri dolgega pomola in nazaj na obalo. Malo je bilo še oblačno, se je pa kazalo tudi kar nekaj sonca. Ravno prav.

Naš festival skulptur v mivki

Naš festival skulptur v mivki

Časa za počitek, smrčanje in ležerno branje je bilo dovolj. Celo za ustvarjanje skulptur v mivki. Videti je bilo, da nas je obisk skulptur dan prej v Rostocku prav navdihnil. Ajda je izdelala brodolomca, ki se oklepa rešilnega obroča, Živa pa hobotnico z vsemi osmimi lovkami.

Brodolomec

Brodolomec

Iskali smo skrite čokoladke, kar je povzročilo salve smeha. Tako pri tistem, ki jih je skril, kot pri tistih, ki smo jih iskali. Še Majo sem prepričal, da sva zaplavala, dekleti pa za morje nista hoteli več slišati. Kaj takšnega!?

Hobotnica

Hobotnica

Iz mivke smo izbrskali naše stvari, jih strpali v nahrbtnik in se s skircami zapodili po cesti nazaj proti parkirišču. Tokrat smo šli ob cesti, kar se je izkazalo za boljšo možnost. Ali je bilo res krajše ali pa smo le imeli občutek, da smo do centra Timmendorfer Stranda prišli precej hitreje, ne vem.

Kje so čokolade?

Kje so čokolade?

Parkirišče, ki je bilo ob našem odhodu še povsem polno, je bilo sedaj dosti bolj prazno. Odpeljali smo se nazaj proti Lübecku in zapeljali na znano parkirišče. Po večerji je bilo seveda potrebno še marsikaj postoriti, potem pa smo izginili v posteljo.

Pristanišče v Niendorfu

Pristanišče v Niendorfu

HAMBURG – 5.7.2010 – Noč je bila precej bolj mirna, nova nogometna tekma, pomembna za domačine, je šele v sredo. Nismo hiteli, obirali pa se tudi nismo. Po zajtrku smo peljali proti avtocesti, smer Hamburg. Na radiu so ravno poročali o pet kilometrskem zastoju, ko so pred nami začeli vsi zavirati. Pa ni bilo panike, malo smo vozili počasi, potem sedem kilometrov zoženja in spet je promet stekel normalno.

Hamburg

Hamburg

Navigaciji sem ukazal, naj nas vodi hitro. To nam je prineslo pet dodatnih kilometrov, pa zato izvoz le nekaj kilometrov pred počivališčem, ki smo si ga izbrali (N53.543304 E10.026832, 17 evrov na noč, vsa oskrba, stranišče, tuši). Še tu je šlo počasi, kaj šele, če bi vozili čez celo mesto. A kaj bi se sekiral. Parkirali smo, plačali sedemnajst evrov za eno noč in nato že razmišljali, da bi bilo dobro narediti kosilo.

Hamburg

Am Sandtorkai

Maja se je strinjala, naredila super solato in tako smo bili čisto fit za grozote, ki so nas čakale. Sprva smo malo kolebali ali vzeti skirce ali ne in se končno vrnili ponje. Dobra odločitev. Peš bi šlo veliko počasneje, razdalje so bile v živo večje, kot na zemljevidu.

Speicherstadt

Speicherstadt

Iskali smo pot proti Dungeonu, nekakšni hiši strahov, vezani na Hamburg in dogajanje v tem mestu v preteklosti. Z ustreznimi pretiravanji seveda. Navigatorka je bila tokrat Maja in čeprav sem malo podvomil v njene sposobnosti, nas je peljala kar prav. Seveda pa sem na koncu smer do prave hiše le pokazal jaz.

Hamburg Dungeon

Hamburg Dungeon

Maja se je odločila, da je raznorazne spake ne zanimajo in bo raje počakala zunaj. Ajda in Živa sta se malo bali, pa je radovednost vseeno prevagala. Do blagajne se je vila vrsta in pridno smo se postavili vanjo. Potem pa sem opazil, da je pri blagajni za skupine, možen tudi vstop za tiste, ki karte že imajo. Prerinili smo se naprej in bili takoj na vrsti.

Le kaj nas tu notri čaka?

Le kaj nas tu notri čaka?

Možakar na vhodu je puncama uresničil željo, ki sta jo nedvomno gojili še iz časov kakšnih besednih spopadov o tem kako je treba vaditi klavir in pospraviti sobo. Moja glava je šla namreč na tnalo, onidve pa sta zgrabili sekiri in bi me nedvomno gladko obglavili, če bi bili sekiri pravi. Slikali so nas, potem pa smo se pridružili skupini.

Lava?

Lava?

Meni je bila celotna zadeva precej dolgočasna, puncama pa se ni zdelo ravno tako. Oklepali sta se me kot klopa, hoteli, da sem jima ob zgodbah prevedel vsako besedo in poskočili, ko je iz kakšne luknje kaj zavreščalo. Padec z dvigalom je malo tresenja, knjižnica temne preteklosti prej hecna kot strašljiva, ravno tako mučilnica, kjer se vse osredotoči na to, kako se bo enemu izmed obiskovalcev odsekalo tiča.

Obsodba...

Obsodba...

Požar v Hamburgu burkaška pripoved z nekaj dima, inkvizicije itak nihče ne more vzeti resno, če sodi ženska, povrh pa se ob tem še smeje. Labirint in sojenje piratu Störtebeherju sta šla hitro mimo, obdukcija za kugo umrle osebe ravno tako. Vožnja z ladjico je kratka, da smo stopili v močvirje smo komaj vedeli. Extremis, prosti pad, pa je visok le nekaj metrov, torej nič posebnega.

Hamburg je predvsem pristanišče

Hamburg je predvsem pristanišče

Verjetno sem, da bi v zadevah res užival, prestar in napačnega spola. Vsaj glede na vreščanje žensk v naši skupini, so te res uživale. Maja nas je vdano počakala pred opečnato zgradbo. Ker punci nista pokazali pretiranega interesa za menda največjo miniaturno železnico na svetu, smo jo mahnili proti pristanišču.

St. Michaelis

St. Michaelis

Tam se meša staro in novo. Ob doku so zasidrane velike jadrnice, kot bi jih potegnil iz časa pred izumom parnega stroja. Poleg se bašejo številne turistične ladjice, ki ponujajo vožnje po mestnih kanalih, zadaj pa po severni Elbi plujejo ogromne tovorne ladje za prevoz kontejnerjev. Hamburg je pač predvsem pristanišče.

Barok

Barok

Mi smo jo mahnili do sv. Mihaela (St. Michaelis) in pokukali v to protestantsko baročno cerkev. Siti baročnega kiča, smo zavili do bližnje ulice Kravenkamp, kjer so nekoč živele vdove premožnih trgovcev. Danes so tam predvsem trgovinice z raznorazno kramo, tudi spominek imenovano, in kavarna. Muzej, ki prikazuje tipično hišo vdove, je bil v ponedeljek zaprt.

Kravenkramp

Kravenkamp

Hoteli smo že naprej v smeri mestne hiše, ko je Maja presenetljivo omenila Reeperbahn. Če Maja hoče, pač grem, tu ni kaj razpravljati. Kot bik na rdečo cunjo. Hamburška rdeča četrt je danes le še bleda senca nekdanjega razvrata. Med restavracijami in kavarnami je še ostalo nekaj trgovin z erotičnimi pripomočki, reklame so obljubljale pip show, table dance.

Repersban

Reeperbahn

V dvorane sumljivega slovesa, predvsem kar se kakovosti tiče, pa so vabili ati in matrone v poznih zrelih letih, kot bi jih potegnil iz kakšnega nizkoproračunskega filma. Ali celo doma upokojencev. Toda moški s svojimi potrebami tega verjetno niti ne opazijo. Oziroma kot pravi kartica, ki smo jo videli malo prej, ni grdih žensk, je le premalo alkohola.

Še grafiti so v pravem stilu

Še grafiti so v pravem stilu

Ob povratku smo v Elb parku stopili do spomenika Ottu von Bismarcku. Opiral se je na meč, čelado pa so mu, kot smo se smejali, najverjetneje ukradli. Staremu debelinku nihče več ne izkazuje pretiranega spoštovanja, okolica spomenika je nasmetena in polna črepinj.

Otto von Bismarck

Otto von Bismarck

Skirce smo poganjali ponovno mimo Mihaelove cerkve proti cerkvi sv. Nikolaja. Ker ta leži precej nižje, je letelo kot za stavo. Hamburg je bil med drugo svetovno vojno kot veliko pristanišče seveda deležen bogate bere zavezniških bomb. Tako tudi od cerkve sv. Nikolaja ni ostalo prav veliko.

Le kdo mi je porušil cerkev?

Le kdo mi je porušil cerkev?

Bolj ali manj le zvonik, v katerega sedaj vozi dvigalo. Med ostanki cerkvenih zidov pa je postavljenih nekaj zanimivih kipov. Do Rathaus Markta, trga pred mestno hišo, nismo imeli daleč. Nedvomno je velika baročna mestna hiša zanimiva tako zunaj, kot tudi znotraj.

Mestna hiša

Mestna hiša

Pa smo bili za ogled dvoran v notranjosti že prepozni, zato sva si z Ajdo pogledala le preddverje, vhodno halo in notranje dvorišče s fontano. Maja in Živa sta naju naveličano počakali na robu trga, potem pa smo skupaj skirce pognali proti jezercu Binnenalster, zavili proti cerkvi sv. Petrija, na hitro pogledali v njeno notranjost, nato pa šibali nazaj proti počivališču za avtodome.

Preddverje mestne hiše

Preddverje mestne hiše

Vreme se je že ves čas našega raziskovanja Hamburga nekam kisalo, pa se iz temnih oblakov ni nič ulilo. Ko smo ravno zavijali na črpalko, za katero je počivališče, so padle prve kaplje dežja. Skirce smo samo vrgli pod avtodom in plohi ušli v notranjost. Ravno pravi čas, sem pripomnil.

Fontana

Fontana Hygieia

Ajda je seveda morala še nekaj dodati – če bi bili minuto prej, bi bilo še bolje. Jah, mlada pamet. Večer je bil še mlad, zato smo se v miru stuširali, punci pa sta študirali prospekt o Heide parku. Njegove atrakcije so nas čakale naslednji dan.

Jezero Binnenalster

Jezero Binnenalster

ODHOD V SOLTAU IN HEIDE PARK – 6.7.2010 – Zjutraj sva bila z Majo pokonci, še preden sta se punci dobro zbudili. Zapeljala sva na oskrbno postajo, iztočila odpadno vodo in natočila čisto vodo. Pipi sta imeli večji navoj, jaz pa nastavka nisem našel. Oskrbnik, ki je ravno zalival zelenjavo okoli parkirišča, mi je seveda omogočil, da sem se priklopil na njegov nastavek, ko sem še potožil, da ne vem, kje sem ga izgubil, pa mi je enega prinesel. Prijaznost, ki si jo zapomniš!

Heide park

Heide park

Odpeljali smo se proti kraju Soltau in računali, da bomo tam še pred deveto, ko se zabaviščni park odpre. Seveda smo delali račune brez krčmarja oziroma nemških avtocest. En odsek so enostavno zaprli, kar je povzročilo pet kilometrski zastoj in potem obvezni obvoz skozi vasi.

Ladja Bounty

Ladja Bounty

Ob tem se je testiranje živčkov pregretih voznikov nadaljevalo, saj je obvozna cesta na nekaj kilometrih kar trikrat zavila na prednostno. To je seveda pred vsakim križiščem povzročilo kilometer ali dva slovitega »stau«. Na koncu smo za nekaj kilometrov, ki bi jih po avtocesti prevozili kot bi mignil, potrebovali dve uri.

Eden je že ostal brez glave...

Eden je že ostal brez glave...

Jasno, da sem do parkirišča pred zabaviščem Heide park pripeljal kot Schumacher, stoično poslušal razlago parkirnega mojstra in mu naštel štiri evre za prvi dan, nato pa odplužil na parkirno mesto (N53.021585 E9.873618, štiri evre na dan, stranišče, voda).

Flossfahrt in Monorail

Flossfahrt in Panoramabahn

Priganjal sem otroke in Majo, da je zabava v parku že v polnem teku. Z Merlin karticami smo bili hitro čez križe in hiteli proti prvi atrakciji. Za prvi dan je bil načrt bolj umirjen in kar dobro smo se ga držali. Ker je bila na Heide Park Expressu gneča, smo se popeljali z oldtimerji, se zagugali na ladji Bounty, odpluli s splavi in brez zastojev dirkali po Monzi.

Zabavna igrala

Zabavna igrala

Mimo nas je hodil zabaven možak brez glave in vsake toliko koga celo prestrašil. Bolj pa nasmejal. Kapt’ns Törn so počasne ladjice, nekaterim bi se morebiti celo zdele romantične. Šli smo na Panoramabahn, se ustavili pri igralih, kjer je največja zabava na zaprtih kovinskih toboganih, si park pogledali zviška iz Panoramaturma.

Pogled na park iz Panoramaturma

Pogled na park iz Panoramaturma

Indy Blitz je bil prvi vlakec s katerim smo se popeljali, potem pa z ladjico pluli mimo pravljičnih prizorišč. Predstava »Jeza bogov Majev« je bila predvsem zabavna, z vrsto pretepanja, afnanja, pokanja in smeha. Šli smo na rafting in se popeljali z Big Loopom, prvim pravim achterbahnom.

Jeza bogov Majev

Jeza bogov Majev

Zabavali smo se ob iskanju zlata iz Port Royala, predstavo, ki postreže z zabavo ob spopadu med gusarji, ki so tu seveda »jeeee« in Francozi, ki pa so »buuuu«. Veliko eksplozij, ognja, mečevanja. Ker so predstavo zaradi plohe prekinili, smo šli na Big Loopa, divjega vlakca z več lupingi.

Rafting

Rafting

Spust s kanuji bi nas bolj navdušil, če bi današnji dan ne bil tako hladen. Povrh se je dvakrat celo ulilo. Sicer le za nekaj minut, nas je pa še dodatno osvežilo. Punci sta šli na screamija, mali prosti pad v senci velikega brata, dvakrat smo se spustili po bob stezi in se nato mirno odpeljali s parnikom po jezeru.

Big Loop

Big Loop

Za zaključek smo šli na Grotenblitz, vlakec, ki nas je kar malo razočaral. Pirate smo zamudili za mišji repek, zato smo si obljubili, da bomo naslednji dan bolj zgodnji. Zvečer smo se odpeljali v Soltau, tam našli trgovino in se oskrbeli z vsem potrebnim. Potem pa pripeljali nazaj, naredili večerjo in razmišljali, kam vse bi naslednji dan še šli.

Vožnja z bobom

Vožnja z bobom

HEIDE PARK – 7.7.2010 – Jutro je kazalo, da bo lep dan. In predvsem bistveno bolj topel kot včerajšnji. Ob osmih je na vrata pobutal parkirni mojster, dal sem mu štiri evre, on pa meni novo nalepko. S tem smo dobili dovolilnico, da na parkirišču ostanemo še en dan.

Jutro na parkirišču

Jutro na parkirišču

Seveda danes nismo želeli zamuditi jutranjih ur, saj je takrat gneča najmanjša. Malo po deveti smo bili že na vhodu. Puncama je bila še posebej všeč ladjica Bounty, zato smo se najprej ustavili pri njej. Potem pa smo si mislili, zakaj bi čakali, gremo. Živa je namreč že prejšnji dan navijala za Scream, najvišji prosti pad na svetu.

Scream

Scream

Ajda se je odločila, da nas bo raje samo slikala z varnih tal, Maja pa je zadnji trenutek sklenila, da gre zraven. Ko so nas zapeli, smo morali nekoliko počakati, da se je napolnilo vsaj nekaj sedežev. Med tem smo klepetali z uslužbenko in med seboj in tako preganjali črvičke v želodcu.

Padec z višine 71 metrov

Padec z višine 71 metrov

Končno je bilo vse pripravljeno in začeli smo se vzpenjati na višino 71 metrov. Ob tem smo se vrteli naokoli. Še na pol nismo bili, ko bi najraje izstopil. Presneto, ljudje spodaj so bili že mravljice. Ko smo se nehali vzpenjati in malo zatem tudi vrteti, smo vedeli, da so do padca še dobre tri sekunde.

Pogled na park in Colossos

Pogled na park in Colossos

Potem pa ups…padanje pa kar traja. Ko gledaš padec spodaj je takoj konec, če padaš sam, pa let kar traja in traja, sedež te tišči navzdol, noge se dvignejo. Neprimerno bolje kot tista mini zadeva v Gardi. Ajdi smo navdušeni razlagali, kako je bilo, a ona je bila z mislimi že pri Limitu. Pa smo šli tja.

Zlato Port Royala

Zlato Port Royala

Podobni vlakec kot Blue Tornado v Gardi, zarolali smo se dvakrat, vsi. Prvič nekje na sredini, saj je bilo spredaj polno, drugič pa smo počakali in z Majo sva bila na prvih sedežih. Neprimerno bolje, vsaj kaj vidiš. Za umiritev je bil ravno pravi Heide Park Express, ki popelje okoli večjega dela parka.

Pirat akrobat

Pirat akrobat

Ko smo izstopili sta šli dekleti na Western Riesenrad, spustili smo se s hlodi po vodni drči in si iz razglednega stolpa ogledali, kam še moramo iti. Med tem, ko so dekleta uživala v predstavi na jezerski obali, sem šel dvakrat na Desert race, vlakec z dobrim pospeškom in enkrat na Colossosa, lesenega vlakca z največjim naklonom na svetu. 61 stopinj!

Colossos

Colossos

Dekleta so se vrtela na različnih vrtiljakih, potem pa sta Maja in Ajda odšli preizkusit Colossosa in Desert Race. Živa bi že rada šla, toda če smo jo nekje še lahko »postarali« za pol leta, bi jo za dve leti in pol težko. Dekletom so bili Majevski bogovi tako všeč, da so se pri njih ustavile še enkrat, jaz pa sem med tem skočil na Colossosa. Pogledali smo si predstavo s Spencerjem, šli na vrtiljak in rafting, potem pa še na bob stezo.

Adrenalin

Adrenalin

Sam sem šel še do vodnih kanujev, potem pa smo ujeli zadnji dve vožnji z gusarskimi čolni v bitki pri ToPiLauLa. Seveda smo bili kot gusarji divji in smo špricali druge, ti pa seveda nas. Bili smo povsem mokri, toda užitek ob zaključku tega vročega dne je bil ravno pravi.

Spopad piratov

Spopad piratov

Slikali smo se s ptičem, ki je hodil naokoli. Črnka, ki je prišla mimo se je ob tem na smrt prestrašila, saj je mislila, da je ptič kip, ki je nadnaravno oživel. Punci sta sedli še na karuzela, nato pa smo se tekli v avtodom preobleči. Ob avtodom smo postavili stole in mizo in tam povečerjali.

Osvežitev

Osvežitev

Malo dlje sta Nemec in Šved gledala nogomet. Glede na kisle obraze smo domnevali, da gre Špancem neprimerno bolje. Nas nogomet ni prav pretirano zanimal, imeli pa smo nekaj miselne kombinatorike, kako potovati na naši poti naprej. Ko smo plane okvirno dorekli, je bil čas za posteljo.

Na konjičku

Na konjičku

HEIDE PARK IN HANNOVER – 8.7.2010 – Zjutraj sem že zgodaj zapeljal po cesti kakšne pol kilometra nazaj proti mestecu Soltau in parkiral na makadamskem parkirišču ob cesti (N53.017072 E9.880936). Maja se je odločila, da bo ostala v avtodomu, s puncama pa sem hotel izkoristiti še urico ali dve v parku.

Z Ajdo sva na Colossosu

Z Ajdo sva na Colossosu

Načrt smo naredili že prejšnji dan in ob devetih smo bili na vhodu. Živa je šla na vrtiljak Riesenkrake, midva z Ajdo pa med tem na Desert race. Ko je bila vožnja zaključena, sva zagledala Živo, ki nama je mahala. Skupaj smo šli do Colossosa, kjer je Živa vzela fotoaparat. Slikala naju je, ko sva se popeljala z lesenim vlakcem naokoli.

El Sol

El Sol

Vrtiljakoma El Sol in Huracan sem se odpovedal, šel pa sem enkrat poskusit na Aqua Spin. Ni bilo nič groznega, še vrtelo se mi ni nič. Na Limitu sta bili dekleti tokrat v prvi vrsti, spustili smo se po bob stezi in šli do vrtiljaka Koggenfahrt. Jaz sem seveda samo gledal, pa tudi ladjo Bounty sem spustil.

Koggenfahrt

Koggenfahrt

Sem pa dirkal v Monzi in se peljal z oldtajmerji. Dekleti sta se še dvakrat zapeljali s starinskim karuzelom, potem pa smo imeli vsi trije parka dovolj. Maja je imela vse pripravljeno in komaj sem s puncama prišel do avtodoma, že smo pot nadaljevali proti avtocesti in Hannovru.

Sea Life Hannover

Sea Life Hannover

Navigacija nas je peljala pravilno, le zaprta cesta na obrobju Hannovra jo je malo zmedla. Pa smo hitro ugotovili, kako obiti oviro in parkirali na brezplačnih parkiriščih v bližini vrtov Herrenhäuser (N52.389735 E9.692739, brez oskrbe). Nismo bili sami, družbo smo delali več avtodomom. Vsi brez zelene nalepke, čeprav smo bili znotraj grozeče Umwelt cone.

Tropske ribice

Veliki koralni greben

Mahnili smo jo do Sea Life centra in se sprehodili ob akvarijih z ribami iz gozda mangrov, mimo lagune s skati in listi, videli ribe v ladijski razbitini, ribe, značilne za koralni greben in karibsko morje. Seveda ni smel manjkati Nemo s prijatelji, morski psi in želve, hit pa so nedvomno piranje.

Piranje

Piranje

Ujeli smo čas hranjenja, vendar za kos ribe, ki so ga obesili v akvarij, niso pokazale prav nobenega zanimanja. In to naj bi bile divje mesojedke, ki vse kar je mesnatega napadejo tako, da voda zavre? Center je v zgornjem delu namenjen prikazu življenja v in ob Amazonki, z bujnim rastjem in akvariji z ribami iz njenega porečja.

Palmenhaus

Porečje Amazonke

Spet na sončni svetlobi, smo le prečili cesto in že stali pred vrtovi Herrenhäuser. Veliki vrt se danes šteje za enega najpomembnejših evropskih baročnih vrtov. Mimo velike fontane smo šli do jame, ki jo je okrasila Niki de Sain Phalle, Francozinja, ki je tudi avtorica slovitih Nanas, ki so pred leti v Hannovru sprožile pravi vihar.

Großes Garten

Vrtovi Herrenhäuser - Großer Garten

Jama je razdeljena v tri sobe – Dan in življenje, Duhovnost in Noč in vesolje. Slednja je še posebej zabavna s plešočimi ženskami v njenem nezgrešljivem slogu. Spet na soncu, smo se zgubili v labirintu in na baročni parter pogledali iz dvignjenega razgledišča.

Umetnine Niki de Sain Phalle

Umetnine Niki de Sain Phalle

Šli smo mimo otoškega vrta, renesančnega in spodnjenemškega cvetličnega vrta. Ura se je bližala tretji, ko ponovno vodometi začno svojo igro. Sedli smo v bližino velikega vodometa in počakali, da je voda začela brizgati v višino. Ob brezvetrju lahko curek doseže tudi višino do 80 metrov.

Springwassergarten

Springwassergarten

Šli smo do konca vrtov, prav nasproti vhoda, potem pa se ob vračanju približali veliki fontani. Ob vročem dnevu je bil njen prh prav osvežilen. Med hojo proti velikemu parterju smo izbirali pot, ki je najbolj v senci. Tudi v stranskih delih vrta so manjši vodometi pršili vodo v zrak, prav sredi velikega parterja pa je Glockenfontäne, katere zvon tvori 164 curkov.

Velika Fontana

Velika fontana

Na sončen dan je lom svetlobe pričaral mavrico. Snežno bele skulpture, posejane po parterju, niso delovale ravno pristno. Zavili smo mimo letnega gledališča, kjer je bilo tako, kot v celem vrtu, vse v pripravah na večerni gledališki dogodek, in prišli do parterja pred Oranžerijo.

Glockenfontane

Glockenfontäne

Punci sta na tleh našli že precej ubogo limono in jo posvojili za žogico. Med njuno igro sva z Majo odšla še enkrat do fontane ob jami, jaz sem se vrnil tudi na rob velikega parterja, kjer stoji spomenik Sofiji, volilni kneginji in si pogledal še manjše vrtove na tej strani. Baročni, rokoko in vrt, poln vrtnic so se do sedaj še izmikali našim pogledom.

Orangenparterre

Orangenparterre in Neptunov vodnjak

Odšli smo čez cesto do Gorskega vrta (Berggarten). Sprehodili smo se do razstave Afriških orhidej in poleg pisanih cvetic opazili tudi žabo. Šli smo skozi arboretum in ob opazovanju in prepoznavanju raznih drevesnih vrst, hodili proti mavzoleju.

Afriške orhideje

Afriške orhideje

Seveda smo videli tudi Ginka, na koga smo ob tem pomislili, se pa tako ali tako ve. Malo smo se spočili, potem pa od mavzoleja hodili skozi močvirje proti rastlinjakom. Pa smo se morali še prej ustaviti ob gredicah s pisanimi rožami. Prava eksplozija barv.

Berggarten

Berggarten

Postali smo pred Smuckhofom, potem pa v rastlinjakih uživali v številnih vrstah orhidej, ptičev, kaktusov. Ajdo sem prepričal, da si gre z mano pogledat še center mesta. Saj vendar ne more biti tako daleč. Vzela sva skirce, pomahala Maji in Živi in se odganjala mimo vhoda v Grosser Garten in nato ob cesti Nienburger proti centru.

Rastlinjak s kaktusi

Rastlinjak s kaktusi

Stavba univerze je kmalu ostala za nama, umetniške skulpture ob Brühlstrasse ravno tako. Pred seboj sva zagledala tri Nanas, znane kipe Niki de Saint Phalle. Njihova imena so Sophie, Caroline in Charlotte. Pisane in bogato obdarjene, sva zaključila in pot nadaljevala proti ribniku Masch, ob katerem stoji mogočna mestna hiša.

Nanas

Nanas

Nekateri so s slabo prikritim nasmehom opazovali mojo malenkost na skirci. Sem se že navadil. Mimo zanimivega spomenika Die Göttinger Sieben sva najin obhod nadaljevala do mestnega trga (Markt), kjer stoji stara mestna hiša in ob tej pozni uri že zaprta cerkev.

Nova mestna hiša in Maschsee

Nova mestna hiša

Smo z ostalimi enookimi turisti poskusili večkrat, saj se je od znotraj slišalo igranje orgel. Pa nič. Z Ajdo sva šla po Kramerstrasse in ob tem navigacijo spraševala, kje je najbližji McDonalds. Obljuba seveda dela dolg. Ko sem hotel pot do njega malo skrajšati, mi je to sicer uspelo, sva se pa podila čez predel Hannovra, ki ima nedvomno precej sumljivi sloves.

Maschsee

Maschsee

No, Mc je bil tak, kot se zagre, žal pa sva v nahrbtnik lahko stlačila le eno škatlo Happy Meala. Ajda je takoj določila, kako si jo bosta z Živo razdelili. Itak hrana ni bila tako pomembna, igračka je tista, ki pritegne. Kmalu sva skirce spet prignala do križišča na obrobju Georgengartna.

Stara mestna hiša

Stara mestna hiša

Že prej sva opazila, da ob robu parka teče asfaltna cesta, ki je bila za naju ravno prava. Mimo Georgenpalais v kateri je danes muzej, sva bila res hitro pri Velikem vrtu, od tam do avtodoma je bilo pa sploh blizu. Maja je bila presenečena, da sva že nazaj, Živa pa se je seveda razveselila igračke.

Kramerstraße in Marktkirche

Kramerstraße in Marktkirche

Povečerjala sva še midva z Ajdo, potem pa smo bili pripravljeni na odhod. Med vožnjo po obvoznici, so nas številne table za Umweltzone opozarjale, da v smeri mesta nimamo kaj za početi. Natočili smo gorivo, potem pa zavili na avtocesto. Čakalo nas je nekaj sto kilometrov dokaj prazne ceste.

Zgodovinski muzej

Zgodovinski muzej

Dekleti sta še malo vegetirali, potem pa zaspali. Ko se je ura bližala polnoči, sva z Majo nos vozila usmerila proti kraju Bad Bruckenau. Brez težav sva našla prvo parkirišče za avtodome (N50.311994 E9.797339, plačljivo, polna oskrba) šla pogledat še drugega, ki pa je bilo povsem prazno.

Georgenpalais

Georgenpalais

Zato sva se vrnila v družbo ostalih avtodomov, parkirala, napolnila vodo in spraznila stranišče, potem pa med razmišljanjem, da bo jutri treba zgodaj vstati, štela ovce dokler naju ni zmanjkalo.

ROTHENBURG OB DER TAUBER, LEGOLAND – 9.7.2010 – Vse so še spale, ko sem avtodom porinil iz parkirišča in navigiral nazaj do avtoceste. Vozil sem dobrih sto kilometrov do odcepa za Rothenburg ob der Tauber.

Spitalbastei

Spitalbastei

No ja, mislil sem parkirati na počivališču ob avtocesti, zbuditi ostale in nadaljevati pot po zajtrku. Toda hotel sem ustaviti čim bližje cilju, potem pa seveda ravno do izvoza ni bilo več nobenega počivališča. Tako sem zavil proti mestecu in parkiral na mestu, dovoljenem za tiste, ki zijajo v zemljevid kraja ali izbirajo hotel. Jaz sem malo zijal, torej smo verjetno izpolnjevali kriterij.

Pogled na Spitalgasse iz mestnega obzidja

Pogled na Spitalgasse iz mestnega obzidja

Pozajtrkovali smo, potem pa odpeljali proti parkirišču, kjer je dovoljeno parkiranje avtodomom (N49.370303 E10.183361, plačljivo, plačljiva oskrba). Odšel sem do avtomata za parkirnino. Ta je tu kar visoka, dva evra na uro ali enajst za cel dan. Nameravali smo ostati le uro ali dve, zatorej mi je primeren znesek drobiža žvenkljal v žepu.

Rothenburg ob der Tauber

Rothenburg ob der Tauber

Potem pa sem na avtomatu zagledal nalepljen parkirni listek. Nekdo je prišel zvečer, plačal parkirnino za 24 ur in odpeljal zjutraj. Hvala!!! Odšli smo do Spitalbastion, trdnjave, ki je bila nekoč neosvojljivi del mestnega obzidja. Tokrat je bilo drugače, brez težav smo prišli v samo trdnjavo in se vzpeli na obzidje.

Rödergasse

Rödergasse in Röderbogen

Po njem smo hodili ob robu mesta proti Rödertor. Tam smo sestopili iz obzidja in se po očarljivih mestnih ulicah mimo Markusturma in skozi Röderbogen napotili proti mestnemu trgu – Markt. Temu trgu dominira nedvomno mestna hiša, poleg nje stoji Ratstrinkstube, ena bolj znanih hiš v mestu.

Mestna hiša in Ratstrinkstube

Mestna hiša in Ratstrinkstube

Mene je pritegnila fontana – sv. Juriju posvečena. Malo smo še firbcali po številnih prodajalnah spominkov, potem pa zavili proti cerkvi sv. Jakoba. Ta protestantska cerkev ima več zanimivih oltarjev, posebej pa je znamenit oltar Svete krvi.

Sv. Jurij

Sv. Jurij

Maja in Živa sta zmotno menili, da vidita že vse in sta ostali pri vhodu, z Ajdo pa sva plačala vstopnino in si cerkev ogledala od bližje. Sprehodila sva se po cerkveni ladji in se ustavila pri zanimivih oltarjih in slikah, še posebej zanimiv se nama je zdel oltar Louis de Toulouse.

Cerkev sv. Jakoba

Cerkev sv. Jakoba

Nato sva pogruntala, da je največja znamenitost, ki je že v srednjem veku pritegnila številne vernike, skrita za orglami nad vhodnim delom cerkve. Oltar Svete krvi je izdelal Tilman Riemenschneider in na njem v lesu upodobil zadnjo večerjo, prihod Jezusa v Jeruzalem in prizor iz Oljske gore.

Zadnja večerja na oltarju Svete krvi

Zadnja večerja na oltarju Svete krvi

Oltar je številne romarje privabljal predvsem zato, ker ima v vršnem delu stekleno bunko s kapljico Jezusove krvi. Ja, itak. Iz cerkve smo se po mestnih ulicah vračali proti Marktu, kupili malo nemško zastavico za našo zbirko in firbcali po izložbah.

Sveta kri

Sveta kri

Spustili smo se do srednjeveškega kriminalističnega muzeja, saj tega v mestu, ki kar diši po srednjem veku, seveda nismo smeli spustiti. Ko smo se izvili iz gneče šolskega razreda, smo občasno prisluhnili razlagi vodičke, v glavnem pa samostojno raziskovali temni srednji vek.

Temačni srednji vek

Temačni srednji vek

Okoli 80 odstotkov eksponatov je originalnih, kar da vsemu skupaj še posebej strašljiv prizvok. Izvedeli smo marsikaj o inkviziciji in njenih metodah sojenja, predvsem pa mučilnih pripravah za tiste, ki niso že sami prostovoljno priznali krivde.

Mučilne priprave

Mučilne priprave

Natezalnice, bodeči stoli za čarovnice, stiskalnice za prste, okončine, so bile videti grozljivo. Sramotilne maske, stebri in številčni načini kaznovanja za raznorazne pregrehe so bili ravno tako domiselni. Goljufi takšne ali drugačne vrste, prepirljivci, vsakega so kaznovali na svoj način.

Deviški pas

Deviški pas

Poseben oddelek je namenjen kaznovanju v šoli, drugi kaznim za radoživa dekleta, celo kazni za preslabo poznavanje veronauka in izostanek pri nedeljski maši so bile nekoč pogoste. Seveda niso manjkali niti primerki deviških pasov. Hm, le kako so…bljak.

Maska rablja in meč za usmrtitve

Maska rablja in meč za usmrtitve

Največji grešniki in kakšne čarovnice so seveda ponavadi slabo končali. Predstavljenih je vrsta načinov za usmrtitev, meči za obglavljenje, tnala, železna devica. Človeška iznajdljivost, ko gre za zadajanje bolečine sočloveku, res ne pozna meja.

Vitrine s sramotilnimi maskami

Vitrine s sramotilnimi maskami

Na stenah in v vitrinah je ob tem vrsta dokumentov srednjeveškega prava, napotkov za mučenje, mestnih predpisov. Za pravnika sicer zanimiva zadeva, toda kdo bi imel čas vse to brati. Zato smo zapustili srednji vek in se spravili na sonce. Živo smo za konec, zaradi bogsigavedi kakšnega zločina vtaknili še v pranger. Ker greh ni bil velik, tudi kazen ni bila dolga.

Le kakšen je bil greh?

Le kakšen je bil greh, da je kazen tako huda?

V Johanniskirche smo samo pokukali, potem pa šli mimo Plönlain, simpatičnega trga sredi spodnjega dela mesta, skozi mestna vrata Kobolzeller proti dvojnemu mostu (Doppelbrücke). Spust je bil kar precejšen, saj reka Tauber leži dokaj nižje kot mestno obzidje.

Plönlain

Plönlain

Most je bil sicer zanimiv, vode pod njim pa komaj za vzorec. Jo je suša vso popila, tako kot je vročina popila vso voljo iz nas. Na srečo smo za vzpon nazaj do mesta izbrali potko, ki teče po gozdu in sončni žarki skoraj niso mogli do nas.

Dopelbrücke

Doppelbrücke

Mimo utrdbe, kjer se je začelo naše raziskovanje mesta, smo se vračali proti avtodomu. Parkirni listek smo ponovno pustili pri avtomatu, naj le služi še komu. Potem pa odpeljali iz parkirišča, se na hitro ustavili v trgovini in šibali dalje proti Günzburgu.

Kitajski nacionalni cirkus

Kitajski nacionalni cirkus

Ker je ekonomična pot obetala bistveno manj kilometrov, smo ji sledili. In res tudi lokalna cesta ni bila slaba, pa tudi ne pretirano počasna. Zapeljali smo do Legolanda in na znanem parkirišču potisnili avtodom tako, da je bil čim bolj v senci (N48.424796 E10.296901, 5 evrov na dan, 2 evra z nachsteckkarte, 20 evrov čez noč, brez oskrbe).

Končni spust pri ekspediciji po džungli

Končni spust pri ekspediciji po džungli

Maja je naredila nekaj malega za kosilo, potem pa smo že šibali proti vhodu. Nič se nismo pretirano obirali, Arena je bila naš prvi cilj. Tam nastopa letos največja atrakcija, akrobati iz Kitajskega nacionalnega cirkusa. Skakali so čez obroče, se zvirali na eni roki, poskakovali z glavo in uganjali norčije s keramičnimi lonci.

Vrtenje z medvedom

Vrtenje z medvedom

Že samo balansiranje z velikim loncem na čelu je prava umetnost. Toda to zanje ni bilo dovolj. Vrteli so jih, jih metali v zrak in lovili z vratom. Lonec so celo balansirali na glavi le na robu in ga za vrhunec vrgli v zrak in po obratu na robu ponovno ujeli. Uau. Ko je bilo predstave s kitajskim Aufiderzen konec, smo odšli na vožnjo z ladjico po džungli. Za tako vroč dan ravno prav osvežilno.

Tekmovanje z ladjicami

Tekmovanje z ladjicami

Šli smo na mali vlakec, pa na zmaja, se zavrteli pri medvedu, naredili postanek v tovarni in skušali ukrotiti robote Bionicle. Ob vožnji z ladjico smo tekmovali kdo bo prej, na Lego racerjih pa spet dobili lep pogled na park. Jaz sem na koncu pohitel naprej in se šel vozit s pirati, dekleta so prišla za mano. Po nekaj vožnjah sem bil prav osvežilno moker.

Na igralih

Na igralih

Za zaključek, ko so se atrakcije že ustavile, sta šli dekleti še na igrala. Z Majo sva ju potrpežljivo počakala, potem pa smo se vrnili na parkirišče. Časa smo imeli dovolj, naredili smo večerjo in do parkirišča pri Baumarktu nasproti parka odpeljali šele, ko se je že nočilo.

LEGOLAND – 10.7.2010 – Zjutraj smo se v miru zbudili in malo čez deveto dopoldan zapeljali na parkirišče pred parkom.

Punce

Punce

Ob desetih sem z dekletoma pohitel v park, Maja je obetala priti malo za nami. Najprej smo šli v Fabriko, kjer smo ugotovili, da danes ne delijo več kock tako radodarno kot dan poprej. Pohiteli smo se zavrtet na Bionicle, nato pa sta vajo dekleti ponovili sami.

Miniland

Miniland

Pridružila se nam je Maja in skupaj smo šli še enkrat v tovarno, potem pa na Legoland express. Ker se je na večini vlakcev nabrala gneča, smo šli sestavljat kocke. Nastali so vrtiljak, dva mozaika in mehanični zmaj. Ravno prav smo bili gotovi, da smo pohiteli gledat predstavo z baloni.

Človek balon

Človek balon

Tobi van Deisner nas je vse navdušil s humorjem, predvsem pa s končno točko, ko je izginil v balonu in se tako povsem zlil z njim. Tej predstavi je takoj sledila druga in sicer nastop zvezd Kitajskega nacionalnega cirkusa. Seveda smo si šli njihovo spretnost pogledat tudi danes.

Spretnost

Spretnost

S panoramskega stolpa se Legoland vidi najlepše, sestavljanje kock pa je tudi še vedno zabavno. Tako je Živa sestavila avtomobilček in vetrnico, Ajda pa štirikolesnika, menda najtežjega med modeli. Pravilno razporejanje kock ji je vzelo toliko časa, da sva z Živo vmes skočila na Lego racerje in vodne skuterje. Kar prava osvežitev.

Legoland

Legoland

Še enkrat smo šibali v tovarno, kjer sta punci na koncu nabrali šest lego figuric. Za konec smo si pogledali film o čarovniku. S tem se je naša zabava v Legolandu za nekaj časa zaključila, pomahali smo mu v slovo in se odpeljali proti Günzburgu. Sklenili smo poiskati Aldi in natočiti gorivo.

Avtomobilček

Avtomobilček

Seveda se je navigacija povsem obesila ravno v nepravem trenutku in kot bi mignil smo bili povsem izgubljeni nekje na obrobju naselja. Tišasto sem rinil nekam, kjer se mi je zdelo, da bi znala biti želena trgovina. Na mestnem trgu je Maja stopila vprašat Nemce, ki so se ravno basali v avto. Prijazno so pred nami peljali skoraj do trgovine.

Štirikolesnik

Štirikolesnik

Hitro sva z Majo nakupila, kar je bilo treba, natočili smo gorivo, potem pa peljali proti Sulzemoosu. Vožnje po avtocesti ni bilo veliko, počivališče naj bi bilo kmalu za izvozom. Na dvorišče, polno rabljenih avtodomov si nismo upali zapeljati, raje smo levo parkirali na makadamskem parkirišču (N48.281588, E11.261054, brezplačno, oskrba je na dvorišču trgovine na drugi strani ceste).

Slovo

Slovo

Nismo bili sami in tako smo tam ostali, čeprav sem kmalu spoznal, da je pravo počivališče res na dvorišču. Pa naj bo. Povečerjali smo, potem še malo vegetirali in končno zaspali.

SEA LIFE MÜNCHEN – 11.7.2010 – Začel se je naš zadnji dan potovanja. Vstali smo kar zgodaj in se po zajtrku odpeljali proti Münchnu.

Birnauer Straße

München - Birnauer Straße

Navigacija nas je peljala prav in kot bi mignil smo se znašli pred Olympiaparkom. Parkirali smo v stranski ulici, kot sem tudi računal, v nedeljo brez parkirnine (N48.174812 E11.562479). Do Sea Life centra ni bilo daleč, ker pa je bilo do odprtja še pol ure, smo šli na sprehod do prizorišč, kjer so potekale olimpijske igre leta 1972 (Nemci si želijo, da bi ponovno leta 2018).

Olimpijski stolp

Olimpijski stolp

Šli smo mimo olimpijskega stolpa in plavalne hale do Coubertinplatza. Maja in Živa sta tam imeli sprehoda dovolj, opozarjali sta, da je ura že čas. Nama z Ajdo pa je v oko padel Olimpijski grič na drugi strani Olimpijskega jezera, zato sva mimo stadiona šibala čez mostiček in naravnost navzgor.

Olimpijski grič

Olimpijski grič

Vrh je odlično razgledišče tako na München kot na Olimpijski park, ki ti tu res leži prav pod nogami. Navzdol sva se spustila ravno tako precej naravnost, kar v japonkah niti ni bilo tako enostavno, in ubrala poti tako, da sva prišla naravnost pred Sea Life center.

Olympiahalle

Olympiahalle

Maja in Živa sta bili presenečeni, od kje sva midva priletela. V Sea Life centru smo šli mimo akvarijev z življem iz reke Isar. Donava je bila predstavljena zelo zanimivo. V prvem delu so bile ribe iz gornjega toka, potem pa se po stopnicah spustiš v klet in na steni je narisan cel tok reke, ki se v spodnjem delu nekako smiselno zaključi z akvariji, v katerih so ribe iz Donavine delte in Črnega morja.

Olimpijski park

Olimpijski park

Mimo bazenčka z raznimi morskimi vetrnicami, kjer je dovoljeno tudi kaj prijeti v roko in koralnega grebena, smo prišli do kina. V vseh SeaLife centrih vrtijo isti film, toda dekleti so bolj kot podvodni svet zanimale risanke, ki so v premorih opozarjale na gospodarno ravnanje z viri.

Pogled na München iz Olimpijskega griča

Pogled na München iz Olimpijskega griča

Ko je bila ura ravno prav, smo se vrnili do bazenčkov za dotikanje in opazovali hranjenje morske zvezde. Po ponovnem krajšem postanku v kinu, smo odšli proti sredozemskemu morju. Seveda ne dejansko, temveč le do akvarija s skati in listi.

Nautilus

Nautilus

Ob tem smo s presenečenjem opazovali skupino muslimanov, pri katerih je ena od žensk nosila burko. Za seboj so vlekli tudi kovček in se rinili v napačno smer. V velikem akvariju s tropskim morjem so bili ob našem obisku ne le morski psi, želva in vrsta drugih rib, temveč tudi potapljača.

Če se murena zagozdi...

Če se murena zagozdi...

Čistila sta steklo z notranje strani in hranila želvo, morske pse ter ribe. Po vzponu nazaj v pritličje, smo šli mimo akvarijev z meduzami, nato pa ponovno ven na svetlobo. Vrnili smo se do avtodoma in ker je bilo že vse pripravljeno, odpeljali po obvoznici proti avtocesti za Salzburg.

Hranjenje morske zvezde

Hranjenje morske zvezde

Avto je spet malo trmoglavil, pa je vendarle šlo. Kupili smo še vinjeto, nato pa pot nadaljevali proti Salzburgu. Avtu se je vedno bolj bledlo, tako da sem bil skoraj prepričan, da je v zadnjih zdihljajih. Še posebej, ko smo peljali po Alpenstrasse proti bencinski črpalki, je tako kazalo.

Potapljač in želva

Potapljač in želva

Natočil sem gorivo in sklenil, da še malo peljem, potem bomo pa videli. In presenečenje, nobenih težav več. Bogsigavedi, kaj ga je sedaj pičilo. Pot smo nadaljevali po avtocesti proti Beljaku, med tuneloma dodobra izpraznili avtodom in nato šibali proti Sloveniji.

Vožnja mimo Chiemseeja proti domu

Vožnja mimo Chiemseeja proti domu

Skozi karavanški tunel nam je že po tradiciji prepevala Regina svojo Naj ljubezen združi vse ljudi. In seveda spet po tradiciji dvakrat zapovrstjo. Na Peračici hujšega zastoja ni bilo, pod kolesi avtodoma so tekli še zadnji kilometri in do doma sedaj res ni bilo več prav daleč.

Okoli Bodenskega jezera

Pot

Pot

ODHOD PROTI BODENSEEJU – 23.4.2009 – Zgodaj popoldan sem prišel iz Portoroža, kjer sem bil na dvodnevnem seminarju. Čakale so nas še zadnje priprave in potem dolga pot. Pred nami so bili prvomajski prazniki. Namen je bil, da vzamemo BodenseeErlebniskarte (BEK) – http://www.bodensee-erlebniskarte.info in si izlet okoli Bodenskega jezera naredimo tako bolj zanimiv.

Megleno jutro ob Chiemseeju

Jutro nam bo ponudilo lep pogled na Chiemsee...

Čeprav slovimo, da imamo pot načrtovano že daleč vnaprej, temu za čuda ni bilo tako. Le malo pred odhodom smo se odločili, da zaokrožimo okoli jezera v smeri urinega kazalca, ob poti pa smo določali kam gremo in kaj hočemo videti. Seveda smo predvsem kmalu ugotovili, da je zanimivosti, vštetih v kartico daleč preveč, da bi si vse ogledali.

Malce nemirno smo prespali

Tradicijo je potrebno negovati...za vsako ceno...

Poleg tega so nekatere v tem času še zaprte ali pa so bile vsaj takrat, ko smo šibali mimo. Tako smo pač, z megleno vizijo v glavi, odrinili na pot. Odhod pa se nam je spet kar nekam zavlekel. Čeprav sem optimistično upal, da jo bomo proti Nemčiji ubrali najkasneje ob osmih, je kazalec lezel že čez deveto, ko smo končno dvignili sidro in odpluli.

Odpluli smo...

Odpluli smo dogodivščinam naproti...

V Kranju sem še malo preveril pritisk v gumah, potem pa smo bili že na avtocesti. Drveli smo proti Karavanškemu predoru in naprej preko Avstrije. Pri Tauern tunelih smo imeli srečo, saj smo prišli le minuto ali dve po tistem, ko se je prižgala zelena luč. Sicer je bilo zaradi del potrebno čakati do petdeset minut. Pri Salzburgu smo zavili iz avtoceste in natočili gorivo.

Odvrteli smo se dogodivščinam naproti...

Na poti so nas čakala nenavadna prevozna sredstva...

Precej ceneje kot pri nas. Ura je bila že krepko čez polnoč, vendar sem se pri tankanju toliko zbudil, da sem vedel, da bo šlo tistih petdeset kilometrov do Chiemseeja brez težav. In res sem bil še čisto buden, ko sem končno parkiral na že znanem parkirišču (N47.8338088 E12.4075913). Kljub prepovedi, so se tam ugnezdili tudi trije tovornjaki, kar pa nas ni motilo, saj bi bili sicer kar malo osamljeni.

Na poti nas čakajo divje živali...

...divje živali...

LEGOLAND, BAD WURZACH – 24.4.2009 – Zjutraj so nas prebudili tovornjaki, ki so drveli mimo. Vemo, da parkirišče ni najbolj mirno, kar se spanja tiče, vendar gre po eni strani skoraj že za tradicijo, da pred daljšimi potmi prespimo tukaj, po drugi strani pa smo si spet obetali lep pogled na jezero in otoka. In skozi okno v alkovnu buljili v jutranjo meglo. Spet. Hm, to tradicijo bo počasi treba prekiniti.

...zanimivi ljudje...

...zanimivi ljudje...

Hitro sem se oblekel, dal kontakt in peljal naprej proti Münchnu. Med tem se je še preostali del posadke začel oglašati iz ozadja avtomobila in kmalu so vsi napeto (ja pa jade) spremljali kako drvimo mimo bavarskega glavnega mesta in naprej proti Günzburgu. Ker avtocesto širijo, je bil precejšen del tega odseka v gradnji. Tako smo do vhoda na parkirišče (N48.4247010 E10.2973072) pripeljali kakšno minuto čez deset, nič usodnega.

...zabavna glasba...

...zabavna glasba...

Bolj usoden bi bil lahko prehod preko rampe. Pritisnem na gumb. Nič. Ponovno. Nič. Grem malo naprej. Nič. Pa nazaj in spet naprej. Nič. Potem sem se le osredotočil na napise na displejčku. Ne morete dobiti karte brez vozila. Ja, glupi čip, boš ti videl, ko ti moje dobre tri tone težko ne-vozilo zapelje na drobovje. Bentenje pa se ni stopnjevalo, saj je pritekel varnostnik.

...povratek v zgodovino...

...povratek v zgodovino...

Senzor je šel rakom žvižgat, zapisal si je podatke, razlagal, kje plačamo parkirnino in odprl ročno rampo. Super, gremo. Bum, bum, bum, bum, bum. Vraga, kaj pa je bilo to? Rampa je butala po avtodomu. Hitro sem skočil ven pogledat, če ga je še kaj ostalo. Uf, na srečo je rampa plastična in tako lahka, spodaj pa ima gumo. Tolkla je točno po celi dolžini ograjice za alkovnom. Zlezel sem gor in pogledal. Ni panike, vse je izgledalo celo.

...in izlet v prihodnost...

...in izlet v prihodnost.

Vseeno sem na informacijah povedal, kaj se je zgodilo, saj bi čez kakšen mesec, ko bi ugotovil, da je vseeno kaj premaknilo in da je naša streha takšna kot sito, težko še kaj ugotovil. Šef varnosti me je odpeljal na parking, kjer je od spodaj poslikal prečko in seveda še zadaj tablico. Potem pa sem se končno lahko pridružil puncam v parku. Najprej smo šli na Lego racerje.

Vedeli smo, da bo za uspeh potrebno uporabiti vse moči...

Vedeli smo, da bo za uspeh potrebno uporabiti vse moči...

Bilo je vse prazno, tako da smo po končani vožnji kar ostali v vlakcu ali se pač le presedli v tistega, ki je bil prvi v vrsti. Od tu smo šli po parku, iskali novosti letošnjega leta in ugotavljali kaj se splača preizkusiti. Pa prav veliko novosti pač ni. Akvarij odpirajo šele v drugi polovici maja, film o Mojstru Mihi pa smo si ogledali, čeprav nas je presenetilo, da v njem celo govorijo. Zgodba je jasna, Miha ali Bob, kot mu pravijo Nemci, zgradi Achterbahn in s strašilom in Mici se zapeljejo po njem.

...in tehnično znanje.

...in tehnično znanje.

Po filmu je šla Maja kuhat, z otroci pa smo naredili še krog s čolni, v Fabriki ugotovili, da rampa ni edino, kar se jim je pokvarilo, zapeljali smo se na zmaju in počasnem avtomobilčku nad parkom. Po kosilu smo šli še Maji pokazat, da je zmaj še vedno isti, da se Bionicli vrtijo tako kot prej in da v Fabriki dajejo še vedno (skoraj) iste kocke. Punci sta se dvigali na stolpu, Niagara pa nas je tako zmočila, da je uslužbenec na izhodu pokazal name in zatrdil »tako mora biti«. Mogoče pa res.

A taka ja pač naša pot. Zato, Gumpi, mi smo pr'pravl'n, požen!

A taka ja pač naša pot. Zato, Gumpi, mi smo pr'pravl'n, požen!

Pri sestavljanju smo si zaslužili diplomo, ravno preden so atrakcije prenehale delovati, pa sta se punci še zavrteli na vodnih skuterjih. Na izhodu sem šel po karto za parkiranje. Ker je bila še ista uslužbenka kot zjutraj, sem ji namignil, da bi pa glede na to, da so me danes že tepli z rampo vseeno lahko imel vsaj parkiranje zastonj. Urejeno. Na izhodu je tokrat rampa ostala lepo pokonci, kolesa pa so se že vrtela v smeri Bad Wurzacha.

Vitalium v Bad Wurzachu

Vitalium v Bad Wurzachu

Tam smo najprej malo iskali, saj ni vedno najbolje, da v navigacijo daš naslov iz prospekta. Končno smo ugotovili, kje so parkirišča in do njih peljali mimo počivališča za avtodome. Se nismo sparkirali, saj smo imeli za danes še .načrte. Tako smo avtodom parkirali na mestih za avtomobile (N47.9133712 E9.9057750), malo je viselo, pa ne preveč. Na blagajni bazenov sem naredil pravi zastoj, saj je bilo za nakup Bodensee Erlebniskarte potrebno izpolniti formular in pripraviti kartice.

Bazen je zaradi tehničnih težav trenutno zaprt...

Bazen je zaradi tehničnih težav trenutno zaprt...

Menda to delajo kakšne enkrat letno. Svašta. Pri plačilu je šla kartica spet nekajkrat brez uspeha čez avtomat. Zaradi slabih izkušenj izpred tednov v Avstriji, sem vprašal za račun. Pa ga uradno ne dajejo, saj to ni njihova storitev. Zato pa mi je brez težav izpolnila blok račun, napisala, da je bilo plačilo v gotovini. Nemci res ne komplicirajo. Ko sem povedal še, da bi se šli kopat, mi je kartice aktivirala šele potem, ko sem jo poučil, da kartica dejansko ne velja sedem dni, temveč 168 ur.

Napeto branje

Napeto branje

Vitalium je prava Wellness oaza. Torej mali bazen za plavanje, bazeni z brbotavčki, savne, peščena plaža za relaksacijo. Odlično za umirjanje živcev po napornem dnevu. Le punci bi raje tobogane in skakalnice. Pa drugič. Potem ko sem dvakrat obiskal savno in je Maji peščena plaža tako ustrezala, da je iz nje prišla namesto po predvidene pol ure skoraj po eni uri, smo pobasali stvari, se spravili v avtodom in se odpeljali proti Wolfeggu.

Brbotalčki

Brbotalčki

Tam naj bi bili izjemno prijazni do avtodomov, saj imajo kar nekaj parkirišč, kjer je dovoljeno parkirati in spati. Najprej smo zašli v industrijsko cono, pa tistega, ki naj bi bil tam, nismo našli. Potem pa smo na trgu pred centrom odkrili dvoje mirnih mest, odmaknjenih od ceste in mirno prespali (N47.8210470 E9.7947956).

OLDTIMERJI, MUZEJ NA PROSTEM, GRADOVI IN BAZEN – 25.4.2009 – Jutro je bilo kot sveže umito.

Muzej Fritza B. Buscha

Muzej Fritza B. Buscha v Wolfeggu

Postavili smo se pokonci in po zajtrku odšli do muzeja Fritza B. Buscha, avtomobilskega navdušenca, ki je med drugim pred leti postavil svetovni hitrostni rekord v vožnji z dizelskim motorjem, prevozil z golfom enko dobrih tridesettisoč kilometrov med Aljasko na severu in ognjeno zemljo na jugu. Med drugim je napisal tudi knjigo Z avtodomom od Jugoslavije do Portugalske.

Oldtimerji

Oldtimerji

Sprehodili smo se med številnimi lepo renoviranimi starodobnimi avtomobili, motorji. Še posebej Eso izstopali leseni trikolesniki, pa veliki luksuzni lepotci iz časov tam nekje okoli prve svetovne vojne. Nekateri so nam bili pa še blizu ali pa smo se v njih celo vozili, kot seveda legendarni spaček ali fičo. Čeprav smo mislili, da bomo kar hitro naokoli, je bilo toliko zanimivega, da nam je ogled vzel kar nekaj časa.

V muzeju je tudi spaček 4wd

Spaček 4wd

Drugi del muzeja se nahaja sto metrov proč, v bližini cerkve in gradu, v njem smo našli tudi nekaj starodobnih počitniških vozil. Povsem preprosto Dethleffsovo prikolico ali avtodom s streho, ki se poviša na osnovi Volkswagna. Da ne govorimo o trabantu s šotorom na strehi, ki je prepotoval glede na nalepke večino Evrope in še del severne Afrike.

V muzeju se najde tudi avtodom

V muzeju se najde tudi avtodom

Punci bi za konec radi kakšen avtomobilček, pa sem postavil pogoj, da mora biti avtodom. Slaba izbira, sta se punci pridušali, ko sta ugotovili, da je še Volkswagnov kombi definiran kot avtobus. Čez center in mimo doma upokojencev smo se spustili do muzeja kmečkih hiš. Vanj so iz cele dežele preselili nekaj kmečkih hiš z vsemi pritiklinami. Ker je bil stari del muzeja na prostem premajhen, pa so ga začeli še širiti.

V muzeju kmečkih hiš

V muzeju kmečkih hiš

Na srečo nas je blagajničarka spustila v stari del in zabičala, da moramo na glavni blagajni pokazati naše kartice. Še sreča, saj bi nas sicer čakalo pešačenje ob cesti naokoli. In sploh ni blizu. Ogledovali smo si kmečke hiše iz različnih časovnih obdobij in za različne namene. Tako smo videli kolibo nekdanje požarne zaščite, vago, bogato kmečko poslopje, pa kovačijo, hlev.

Mleko za zajtrk...

Mleko za zajtrk...

Neskončno smo se zabavali ob molzenju »krave«, štirih plastičnih seskov, ki ob pravilnem potegu brizgnejo vodo. Jaz ne bi ostal žejen! Na glavnem vhodu smo dobili vstopnice in kartice z zabavno igro odkrivanja razbojniških skrivnosti. Hodili smo od postaje do postaje po celem posestvu muzeja in ugotavljali kje je pištola, koliko predmetov so razbojniki skrili v veje drevesa, kateri kos oblačila so ukradli iz vrvi za sušenje perila in podobno.

...in puran za kosilo!

...puran za kosilo...

Zabava tako za otroke kot nas, tastare. Na koncu nas je čakal razbojniški brlog, kartice pa smo oddali na izhodu. Mogoče nas še izžrebajo. Polizali smo sladoled, potem pa iz muzeja smo skozi vas odšli nazaj do avtodoma. Odpeljali smo se v smeri Waldburga. Valovali smo med gozdovi in travniki, posejanimi z rumenimi cvetovi regrata.

...tu pa že prihaja večerja!

...tu pa že prihaja večerja!

V vasi smo ugotovili, da se do gradu nad njo ne da z avtom, parkirišče je poleg nogometnega igrišča (N47.7582916 E9.7167494). Dovolj veliko, nedvomno bi se dalo tudi prespati. A ne sredi dneva. Zato smo jo mahnili po potki na grad. Uf, vroče. Sprehajalec s pudlom nas je napotil na levo pot, čeprav nam je bilo ob vzponu vedno manj jasno zakaj.

Grad Waldburg

Grad Waldburg

Sonce je pripekalo, tako da smo se bolj privlekli kot prijurišali na grad. Na srečo so v srednjem veku vedeli kako se stvarem streže in grajske dvorane so nas prav lepo ohladile. V pritličju je predstavljena zgodovina gradu, kako je ta od dvanajstega stoletja rastel in se širil. V višjih nadstropjih so predstavljeni grofje iz Waldburga, njihove slike in oprema gradu.

Skladovnica rogovja v lovski sobi

Skladovnica rogovja v lovski sobi

Še posebej so nas pritegnile dvorane v prvem nadstropju, skladovnica rogov v drugem, igrače od nekdaj in otroški vozički kot iz kakšnega filma. In pa seveda presenečenje na koncu. Na strehi gradu je narejeno razgledišče iz katerega smo prvič uzrli Bodensko jezero, imeli pa smo seveda tudi lep pogled na okolico gradu.

V daljavi smo že uzrli Bodensko jezero

V daljavi smo že uzrli Bodensko jezero

Avtodom je bil tam nekje pod nami. Punci, katerima je bila nagrada za uspešno lovljenje razbojnikov v Wolfeggu sladoled, sta tukaj dobili zlatnika iz razbojnikove skrinje. Navzdol smo se spustili po senčni poti in se še bolj čudili, zakaj nam ni bila za vzpon svetovana ta. Ah, človeku s pudlom pa res ni za zaupati!

Na razgledišču

Na razgledišču

Avtodom nas je peljal naprej proti gradu Achberg. Ko smo parkirali, smo presenečeno gledali naokoli. Nobenega gradu ni bilo na vidiku. Maji sem plašno omenil, da bi znal biti pod nami, pa je le zamahnila z roko. Grad v luknji, pa kaj še. Toda pot nas je res peljala nekam navzdol, čez potok in potem končno tudi malo navzgor. Grad je sezono odprl ravno na današnji dan, menda se je gostov dopoldne kar trlo.

Senčna pot

Senčna pot

Mi smo bili bolj ali manj sami. Grad znotraj skoraj nima več nobenega pohištva, spremenjen je v veliko galerijo. Trenutno je bila v njem razstava slikarjev krajine iz bližnje in daljne okolice. Nekaj kulture ne škodi, če smo že tukaj, smo si rekli in se pač sprehodili po sobanah. Nekatere slike so nas res navdušile, realistične ali pač ne.

Grad Achberg

Grad Achberg

Druge pa pustile začudene, saj nam včasih niti naslov slike ni znal pojasniti, kaj naj bi na njej bilo. Eden izmed slikarjev je imel čudno tehniko, sicer kar zanimive slike je ustvarjal z debelim nanašanjem barve. Kot bi ustvarjal s plastelinom na platnu. Predvsem v sobanah z njegovimi slikami, je bil smrad po barvi presneto močan. Drugi so slike sestavili iz vrste manjših ali pa skoraj celo steno prekrili s črnimi slikami. Kaj naj bi to že bilo?

Grad Achberg

Notranjost gradu

Polni kulture smo se spravili v avtodom, brskali po prospektu z možnostmi in se na koncu odločili, da do Oberstaufna vseeno ni tako daleč. Navigacija nas je spet hotela peljati po najkrajši poti in ji ni bilo jasno, da kozje stezice niso za našo zverino. Obrat in naokoli. Ni panike. Pa to ni bil edini obrat. V Oberstaufnu sem bil prepričan, da tabla do kopališča Aquaria kaže desno, Maja pa, da levo. Kdo je imel prav se ve. Tisti, ki je malo višje besno vrtel volan in obračal.

Grad je danes bolj ali manj galerija...

Grad je danes bolj ali manj galerija...

Potem pa po strmini do kopališča, parkirna hiša je itak prenizka, parkirišča nad njo plačljiva. Ker je blagajničarka svetovala parkiranje malo nižje in to po za gorenjsko dušo zelo blagodejni ceni (beri zastonj), sem pač rital tam nekje pred rampo, da sem obrnil in potem navzdol. Strmina je kar konkretna, sem si misli, ko se mi je zdelo, da avto tuli kot reaktivec. V resnici pa sem imel le okno odprto. Povrh sem se potem še butal ob steno, ali mi je avto crknil ker sem prehitro spustil sklopko ali sem imel v vzvratni.

Skakalnice v Aquariji

Skakalnice v Aquariji

Ma, škrtalo ni nič, torej ni panike. Kompulzivna motnja, ni kaj. Bazen je bil za punce kar pravi. Tobogan, skakalnici iz treh in petih metrov, hitra reka, ni da ni. Nižja skakalnica je prav zanimiva, saj imaš možnost, da pred skokom sprožiš mehurčke, ki privrejo nekje iz globine bazena. Kot bi skočil v velik jacuzzi. Z Živo sva zaplavala tudi v zunanji bazen in skozi slap v votlino. Preizkusil sem savne in šel v tisto, ki naj bi imela borih 60 stopinj tudi s puncami.

Gumpi pred vzletom

Bežite deca, Gumpi pred vzletom!

Ko sem jaz že po nekaj minutah švical kot odojek nad žarom, sta punci na sebi kar malo razočarano iskali kakšno kapljico znoja. Še nekaj skokov, Ajda se je pognala v globino tudi iz petih metrov, in že spet smo porabili dobre pol ure, da se stuširamo, posušimo in napravimo. Spanje ob cesti nam ni dišalo, zato smo se zapeljali do parkirišča pod žičnico na Hündla (N47.5529054 E10.0518519).

Parkirišče pod Hündlom

Parkirišče pod Hündlom

Na srečo je bila noč in smo malo obračali ter na parkirišče zapeljali iz glavne ceste. Majina trditev, da je podvoz pod njo visok tri metre in šestdeset centimetrov, se je naslednji dan znižala na bore tri metre. Noč ima pač svojo moč. Parkirali smo poleg malega vančka in kmalu zasanjano šteli žafrane, ki naj bi jih jutri videli na Hündlu.

HÜNDLEKOPF, LINDAU, BREGENZ – 26.4.2009 – Jutro me je prebudilo prezgodaj. Ravno toliko, da sem skozi okno v alkovnu ugledal sončni vzhod. Prezgodaj.

Sončni vzhod

Sončni vzhod

Ko se je naredil dan, sem končno odprl oči in začel buditi druge. Gondola štarta ob devetih, takrat moramo biti na njej. Nemec z vančkom se je prestavil, očitno smo mu ponoči zaprli razgled. Pa tako lepi smo, se nas skoraj bolj splača gledat, kot dolgočasno dolino proti Alpseeju. Dvosedežnica nas je odpeljala pod Hündla, kjer nam je žičničar dal vse potrebne napotke, kam naj, omejeni s časom, gremo.

Dvosedežnica na Hündla

Dvosedežnica na Hündla

In ker takšni napotki niso za odmet, smo jim sledili. Najprej sta punci skočili na igrala, potem pa smo mimo Obere Hündlealpe – sirarne prišli pod vznožje Hündlekopfa. Vzpon nanj vzame le nekaj minut, razgled pa je seveda lep, saj smo bili končno na 1112 metrih nad morjem. Žafranov smo videli bore malo, tako da smo bili vedno bolj prepričani v komercialni nateg.

Na Hündlekopfu

Na Hündlekopfu

Pa smo se zmotili. Ko smo po grebenu šibali proti planini Hochsiedelalpe, jih je bilo vedno več. Travniki okoli koče pa so bili sploh vsi posejani z belimi in vijoličnimi žafrani. Kot preproga. Odlično. Bi kar obsedeli, če nas ne bi priganjal čas. Spotoma smo prebrali še nekaj pojasnilnih tabel učne poti. Ta je sicer dolga šest kilometrov in pol in se uradno zaključi v dolini, možen pa je tudi povratek do zgornje postaje dvosede.

Polja žafranov

Polja žafranov

Predaleč. Punci sta bili še od norenja v bazenih preveč utrujeni. Zato smo se odpravili nazaj, cvetov je bilo vedno manj, le kakšen se je našel med travo. Ko nas je dvosedežnica dostavila nazaj v dolino, smo se s puncami zapeljali še po letnem sankališču, dejansko plehnatem kanalu. Vsak posebej, preostala posadka pa je vmes slikala in snemala. Odlično dokumentirano, ni kaj.

V plehnatem kanalu

V plehnatem kanalu

Ajde je bilo hitrosti sicer malo strah, zato je šla malo počasneje, v vožnji pa je vseeno uživala. Maja na sankališče ni hotela, raje je vmes pomila posodo. Svašta. Ko smo imeli vse pomito, smo se odpeljali končno proti Bodenskemu jezeru. Pred mestom Lindau smo parkirali na parkirišču Blauwiese (P1). Na ostalih parkiranje za avtodome ni dovoljeno.

Pristanišče Lindau, zadaj Pfänder

Vhod v pristanišče Lindau, zadaj Pfänder

Plačali smo evro in pol za dve uri, pripravili rolarje in skiroje in se odpeljali proti centru. Na mostu na otok sem izvedel, da smo v avtodomu pustili fotoaparat in kamero. Besno sem skiro poganjal nazaj in v obe smeri vozil ravno toliko, kot smo prej v eno. Na otoku smo mimo mestnega parka poganjali proti železniški postaji, saj so bile drugje po cesti kocke.

Lindau

Lindau

V pristanišču smo med sprehajalci in raznimi bolj ali manj nepremičnimi »kipi« in drugimi nastopajočimi vijugali mimo Mangturma s pisano streho do Levjega pomola. Obkrožili smo leva, gledali ladjice, ki so plule mimo in malo počili. Potem pa šibali čez Reichs-platz mimo stare mestne hiše. Lepo poslikana pročelja smo občudovali še med tem, ko smo snemali rolarje.

Altes Rathaus (stara mestna hiša)

Altes Rathaus (stara mestna hiša)

Po Macimilianovi cesti in Cramerjevi ulici smo šli do Marktplatza, kjer smo zavili v hišo Cavazzen, kjer je mestni muzej. Sprehodili smo se po treh nadstropjih, ki odsevajo življenje na tem otočku do današnjega časa. Pohištvo iz meščanskega stanovanja, igrače, slike, prikaz zgodovine in bojev s Švedi. Kositrni vojaki in pravo orožje iz srednjega veka. Zanimivo.

Marktplazt

Marktplazt

Z Ajdo sva pokukala še v cerkvi na trgu, ki stojita ena poleg druge. Različne vere se pač ne morejo, pa če so si še tako blizu. Potem pa smo že šibali čez most in z minimalno prekoračitvijo parkirnega časa prišli do parkirišča. Za pol evra nam je oskrbna postaja odmerila bolj skopo količino vode, smo ji pa zato na drugi strani vsaj tako bogato poplačali v fekalijah.

V hiši Cavazzen je mestni muzej

V hiši Cavazzen je mestni muzej

Potem pa že peljali proti Bregenzu. Najprej smo hoteli na parkirišče pri mestni hiši, pa se nam je ozek prehod do njega zdel več kot sumljiv. Potem smo zapeljali do velikega parkirišča pri festivalni hali in tam jezno ugotovili da je ne le precej polno, temveč tudi v nedeljo plačljivo. Ma, gremo še malo naokoli.

Bregenz in gondola na Pfänder

Bregenz in gondola na Pfänder

In tik pod žičnico na Pfänder, mestni grič, smo našli parkirišče ob cesti. V nedeljo zastonj, prepovedano le za Omnibusse. To pa mi pač nismo. Pred vhodom je nekaj igral za otroke, če je gneča. Danes je ni bilo. Med tem ko smo se z gondolo vzpenjali proti Pfänderju, smo na pobočjih nad Bregenzom opazovali elitne hiše. Presneto, kot iz kataloga. Vse ne le pošlihtano, temveč poštirkano. Zagotovo ni niti trohice prahu v tistih škatlah.

Pogled na Säntis

Pogled na Säntis

Na vrhu smo uživali v razgledu na Bregenz in Bodensko jezero, Säntis je bil na dosegu roke. Do vrha Pfänderja je bil le kratek sprehod, seveda smo šli. Tik ob njem stoji velika antena, mogoče zato, da oddaja kakšne signale, mogoče le zato, da se ga iz doline takoj spozna. Tu gor naj bi se menda dalo tudi spati z avtodomom, vendar je prav pred kočo ob žičnici dovoljeno parkiranje le za goste, drugje pa prostora nismo videli.

Na vrhu Pfänderja

Sami mučeniki na vrhu Pfänderja

Vrnili smo se do žičnice, ob kateri so punci precej bolj kot razgled pritegnila igrala. Midva z Majo pa sva si privoščila tako razgled proti hribom kot na jezero. Ob tem sva klepetala z domačini, ki so prihajali sem gor – je pač hišni hrib Bregenza. Živalski vrt je bil sicer uradno zaprt, toda ugotovili smo, da če vstopiš pri spodnjem vhodu, ni težav.

Bodensko jezero in otok Lindau

Bodensko jezero in otok Lindau

Tudi tisti, ki so pripravljali ogrado za predstave orlov, niso nič rekli. Torej smo šli skozi njega nazaj do žičnice. Svizcev spet ni bilo, so bili pa toliko bolj zabavni mali muflončki, pa orle smo videli, tako od daleč. Prebrali smo, za kaj vse je uporabna smreka in gledali, kako se kozoroga trkata z rogovi. Potem pa sta punci spet izginili na igrala.

Martinsturm

Martinsturm

Ker je bilo hladno, je Maja komaj čakala, da je bila ura toliko, da sva jih spravila do gondole. Po vrnitvi v dolino smo se odpravili na potep po mestu. Sprehodili smo se po ulicah in zavili v stari del mesta, šli mimo Martinsturma do starih mestnih hiš in skozi vrata mestnega obzidja nazaj. Pokukali smo v cerkev Sv. srca Jezusovega in celo sledili nekaj trenutkov večerni maši, ki je ravno potekala.

Nekateri meščani Bregenza so ob pogledu na nas okameneli

Nekateri meščani Bregenza so ob pogledu na nas okameneli

Potem pa odšli do avtodoma in se odpeljali do bližnje bencinske črpalke in naprej na avtocesto. Malo pred odcepom pri Dornbirnu smo zavili na počivališče. Čeprav je bilo kar hrupno, sva z Majo po nekaj cincanja odločila, da smo preutrujeni, da bi iskali drugo prenočišče. In res nas je kmalu zmanjkalo.

Notranjost cerkve Sv. srca Jezusovega

Notranjost cerkve Sv. srca Jezusovega

KARREN, INATURA, VADUZ – 27.4.2009 – Zjutraj sem se zbudil že pred šesto, hrup z avtoceste pač ni bil najbolj uspavalen. Zunaj ni bilo blagodejnih vonjav rosne trave, temveč smrad zažganih gum. Fuj. Med tem, ko so ostali spali, sem zakurblal avto in se odpeljal skozi Dornbirn. Čeprav je bilo tabel za žičnico na Karren kar nekaj, sem ravno pred odcepom raje vprašal nekoga, kam se gre. Tamle zavijete in parkirate levo. Ni problema.

Gondola na Karren

Gondola na Karren

Sem zavil in malo naprej prišel do žičnice in plačljivih parkirišč. Takoj mi je kapnilo, kaj je možakar mislil. Takoj za ovinkom levo so bila ob cesti, na robu industrijske cone parkirišča (N47.4023176 E9.7510955). Gratis. Ravno prav za nas. Punce so se prebujale počasi, zajtrk in že smo šli do gondole. Karren vabi. Razgledišče nad Dornbirnom ponuja odličen razgled na mesto, Bregenz in Bodensko jezero.

Dornbirn

Dornbirn

Ko nas je gondola odložila na gornji ploščadi, nam je sprehajalka pokazala, kje je stavba Inature, naš naslednji cilj. Punci sta seveda takoj odkrili peskovnik in naredili v njem svoji stvaritvi. Z Ajdo sva odšla iskat Kravji grič. Na planini pod njim je koča, do njega pa se praktično ne da. Cel kup tablic z napisi privat in prepovedana hoja izven poti je pač avstrijska posebnost.

Kapelica nad planino

Kapelica nad planino

Kar naj imajo svoje tablice in privatne posesti, da o Kravjem griču ne govorimo. Iz koče je prišla stara sivolaska in nama takoj šlogala slabo vreme in sneg. Brrrr, malo sva še poslušala njeno žlobudranje, potem pa kar se je le dalo prijazno zamahnila z roko v pozdrav in se vrnila na Karren. Daljše sprehajalne poti v okolici in soteske so vabile, toda kaj, ko je bil urnik že tako prenatrpan.

Minljivo ustvarjanje

Minljivo ustvarjanje

Odpeljali smo se v dolino, v avtodomu vzeli za punci skiroje in jo mahnili proti Inaturi. Na koncu ulice smo zavili proti mostu, ga prečkali in po sprehajalni poti na drugi strani reke odšli cilju naproti. Ponovno smo prečkali most z lesenimi deskami, kjer nas je le še nekaj metrov ločilo od Inature. To je neke vrste muzej o svetu okoli nas, dopolnjen v zadnjem času s hišo eksperimentov.

Takole bo izgledalo, ko zaženejo pospeševalnik pri Ženevi...

Črnja luknja v Inaturi

Eksperimenti so razporejeni po celem muzeju in obsegajo več sklopov, kot so gibanje, elektrika, voda, magnetizem, zrak, govor. Ti so bili seveda največja atrakcija, sploh sestavljanje proge po kateri smo spuščali kroglico, črna luknja, pa veliko kolo v katerem smo bili videti kot pravi hrčki. Nekatere eksperimente sta punci že poznali iz Ljubljane, druge sta videli prvič.

Sestavljanje roller coasterja

Sestavljanje roller coasterja

Midva sva jima prevajala pojasnila o tem, kako stvari delujejo in predvsem kaj to pomeni v naravi. Punci pa sta, vsaj tako se mi zdi, vse vzeli predvsem kot igro. Torej čisto na pravi način. Starejši vse jemljemo daleč preveč resno. Sprehajali smo se med nagačenimi živalmi, vmes pa nas je presenetila tudi kakšna živa. Izvedeli smo marsikaj o plazovih, geologiji, se ob akvarijih spoznavali z vodnim svetom.

Plezalna stena sredi muzeja

Plezalna stena sredi muzeja

Punci sta bili navdušeni nad plezalno steno, hotela sta preseči ena drugo in vsaka sama sebe. Stvari so predstavljene na vsakomur prijazen in razumljiv način. Na koncu smo si pogledali še 3D film o vesoljskem potovanju, potem pa smo po treh urah in pol že stopili ponovno na dnevno svetlobo. Čeprav bi punci seveda še ostali… Po kratkem postanku za nakup kruha v Lidlu smo bili že na avtocesti.

Učinki erozije

Učinki erozije

Peljali smo se proti Feldkirchnu in naprej v Liechtenstein. Na meji je policaj le zamahnil z roko in že smo bili v tej mali kneževini. V Vaduzu smo zaupali izbiri enega od prednastavljenih POI-ev in seveda zašli v ulice med novejšimi hišami. Nič uporabnega. Ko smo končno imeli vsega zadosti in zavili nazaj proti stadionu, kamor nas je potem milostno peljala tudi navigacija.

Dobrodošli!

Prisrčno dobrodošli!

Veliko parkirišče, zastonj in le malo od centra (N47.1392912 E9.5109666). Ni se nam bilo treba bati, da bi ne prišli zadosti zgodaj za ogled mesta z vlakcem. Punci sta dobili štampiljki Liechtensteina v potni list. Tu je pač ne dobiš na meji, temveč jo prodajajo. Svašta. Z našo kartico seveda zastonj. Smo bili kar navdušeni, ko je voznik vlakca povedal, da imajo razlago tudi v slovenščini.

Grad nad Vaduzom

Grad nad Vaduzom

Pa takoj spet razočarani, ker pa so šli z nami tudi neki Bolgari, ki so znali le Italijansko, smo bili obsojeni na poslušanje nemško-italijansko-angleške kombinacije. Spet sem bil uradni prevajalec. Na srečo pa tudi ni bilo ne vem kaj za prevajati. Liechtenstein nima ravno veliko za ponudit. Peljali smo se mimo rdeče hiše s staro prešo, mimo vinogradov sredi Vaduza in nato ob reki nazaj mimo stadiona.

Turistični vlakec

Turistični vlakec

Pha, vsako slovensko mesto ima več zanimivosti. Z Ajdo sva sklenila, da 20 minut hoje do gradu res ni preveč in že sva grizla kolena v breg. Na poti so pojasnilne table, kjer sva si bolj v miru kot na vlakcu lahko prebrala vse pomembne podatke o kneževini in knežji družini. Se splača precej bolj kot pa plačevati razlago na vlakcu. Grad je seveda zaprt, saj tam živi knez z družino, zato sva le malo firbcala okoli, naredila nekaj fotk, potem pa se že vračala v mesto.

Rdeča hiša

Rdeča hiša

Maja in Živa sta naju že težko čakali. Časa smo imeli zadosti, zato smo se skozi mesto odpravili mimo vladnih poslopij do cerkve in nato s postankom v Coopu nazaj. Puncama je Maja obljubila izbrano lokalno hrano, navigacija pa mi je povedala, da je McDonalds v Buchsu, ki leži že v Švici, najbolj ob poti. Da ne delamo odvečnih kilometrov.

Pot na grad odgovori na vsa vprašanja o Liechtensteinu

Pot na grad odgovori na vsa vprašanja o Liechtensteinu

Dokler seveda Maja ob mastenju s Fishmacom ne ugotovi, da je pozabila oddati razglednice. Z znamko Liechtensteina. Nič, gremo nazaj čez mejo v Schaan. Na srečo smo že pred glavno prometnico čez kneževino odkrili nabiralnik, obrnili in se čez Buchs peljali proti Stainu. Vsaj mi bi se. Navigaciji pa se je ponovno zmešalo. Hotela me je poslati v neke nemogoče luknje, pa se ji sprva nisem pustil.

Pogled na Vaduz iz razgledišča pod gradom

Pogled na Vaduz iz razgledišča pod gradom

Ko sem le popustil in obrnil ter se vrnil do odcepa, pa sem že po nekaj sto metrih ugotovil, da bo treba nazaj na glavno cesto. Uf, živčki. Končno smo bili na pravi cesti, sedaj se mi odcepov ni bilo več treba bati. Vzpenjali smo se in spuščali, pa spet vzpenjali proti Stainu in Nesslau, kjer smo zavili za Schwägalp.

Grad knežje družine

Grad knežje družine

Peljali smo še čez nekaj čez 1300 metrov visoko sedlo in že smo bili na odcepu za Säntis. Parkirišča so precej nagnjena, ravno pri hotelu pa tudi nisva hotela parkirati. Ker tudi s parkiriščem pri kapeli z Majo nisva bila najbolj zadovoljna, sva parkirala pod strmino, kjer se cesta in parkirišča ob njej za kratek čas zravnajo (N47.2554841 E9.3140856).

Večerni sprehod po Vaduzu

Večerni sprehod po Vaduzu

SÄNTIS, ST. GALLEN, WALTER ZOO, SÄNTISPARK – 28.4.2009 – Jutro je bilo kaj klavrno. Deževno in megleno. Toda, če smo že prilezli sem gor, gremo na Säntis, smo si rekli. Razgleda ravno ne bo, smo ga pa uživali že pred leti. Če ne bi imeli Bodensee kartic, s katerimi je bil prevoz brezplačen, bi bil to smrtni udarec za našo gorenjsko dušo. Dobrih 25 evrov, da greš gledat meglo?

Žice so pripete v nič...

Žice so pripete v nič...

Pa sploh ni bilo tako slabo. Ko se je gondola začela vzpenjati, smo pod seboj opazovali parkirišča in smučišča, kjer je sneg počasi že dobival prve smrtne udarce. Potem pa smo se potopili v meglo, lebdeli nekje v belem mleku in le žice nad nami so kazale, da smo na nekaj pripeti. Na zgornji postaji smo se seveda najprej odpravili po zunanjih stopnicah na vrh 2505 metrov visokega Säntisa.

Vrh Säntisa

Vrh Säntisa

Pogledali smo proti koči tik pod vrhom na drugi strani in se nato mimo televizijskega stolpa vračali nazaj v toplo notranjost. Vrh in okolica sta seveda še pod debelo snežno odejo, zato je sploh ob tako klavrnem vremenu mraz kar precejšen. V notranjosti smo si pogledali razstavo mineralov, igrali na nekakšne citre in ugotavljali na razgledni tabli, kam vse se ob lepšem vremenu lahko vidi.

Razstava mineralov

Razstava mineralov

Ob vožnji z gondolo navzdol, smo zadovoljno ugotovili, da so se megle malce razkadile. Tako smo videli, čez kakšne prepadne stene se peljemo in opazovali še zasnežena pobočja pod sabo. Še nekaj tednov in tudi tu bo vse zeleno. Še enkrat smo zaokrožili okoli hotela in se čudili, ker parkirišča na zadnji strani, ki so se nam iz gondole zdela tako ravna, v resnici precej visijo.

Deževen polet čez steno

Deževen polet čez steno

Potem pa peljali navzdol proti St. Gallnu. Spet je bila kriva navigacija, da smo šibali mimo centra še dobra dva kilometra naprej do parkirišča, kjer je tudi oskrbna postaja (N47.4333095 E9.4049203). Tisti, ki je nastavil to točko, je bil seveda takoj in brez pardona kot nedolžen oproščen. Moča, ki je še vedno silila izpod neba in čas, ki nas je tako kot vse te dni priganjal, sta odločila, da gremo nazaj.

Stavba pošte v St. Gallenu v ribiški mreži

Stavbo pošte v St. Gallenu smo ujeli v ribiško mrežo

Povrh je Maja med vožnjo opazila dokaj prazno parkirišče (N47.4286073 E9.3769699). Ali se tukaj bojijo makadama ali pa je cena enega franka na uro zanje previsoka, nismo ugotovili. Plačali smo dva in že iskali pot proti samostanskemu trgu z znamenito katedralo. Del poti nam je pokazala domačinka, potem pa res ni bilo več težko naprej.

Kazen za nepravilno parkiranje...

Kazen za nepravilno parkiranje...

Ob katedrali so mi v čokoladnici, kjer tudi izposojajo i-pode z vodičem po mestu pojasnili, da imajo vse izposojene. Zato smo pohiteli na železniško postajo, tam iskali informacije in jih končno našli kakšnih sto metrov proč. Grrrrr. Pa že tako nismo imeli ravno pretirano veliko časa. In nato še šok. Jah, veste, vsi i-podi so izposojeni, samo tale še, ki pa ne dela, je razlagala uslužbenka in nekaj pritiskala na gumbe na napravici.

Katedrala

Katedrala izpod dežnika

Potem pa se udarila po glavi kot prava blondinka. Seveda, prižgati ga je treba, da dela. Tako nas je ta elektronski vodič peljal po mestu in nam kazal glavne znamenitosti. Železniška postaja in pošta, rdeča »preproga« in sinagoga…in potem samostanska soseska, ki je vpisana v Unescov seznam kulturne dediščine. Sam trg in okolica, predvsem pa cerkev.

Notranjost nekdanje samostanske cerkve

Notranjost nekdanje samostanske cerkve

Ta nas je navdušila tako zunaj kot znotraj. Bogato načičkana, kar kičasta bi rekli manj posvečeni. Sprehajali smo se po njej, jaz sem poslušal vodič in puncama po najboljših močeh sproti prevajal. Vodič nas je sedaj pošiljal v lapidarij ob samostanu, ki pa je bil še zaprt, za razstavo nam je zmanjkovalo časa, da bi plačevali zasoljeno vstopnino samo za sicer menda znamenito samostansko knjižnico, pa nas tudi ni imelo.

Moča na Spisergasse

Moča na Spisergasse

Predvsem pa sta punci pač glasovali za pravljični nastop v Walterjevem živalskem vrtu, sem se tolažil. In s tem, da bo to sedaj še eden od razlogov, da bo spet treba priti. Saj je končno vedno tako. Eno stvar na spisku želenih odkljukaš in jo lahko pač takoj spet nanj uvrstiš. A seznam je dolg, kot je že pred časom ugotavljal Dave v enem izmed svojih potopisov. Vrnili smo vodič in se odpravili do avtodoma.

Kralj Sabrije in hudobec

Kralj Sabrije in hudobec

Odpeljali smo se v Gossau, parkirali (N47.4179760 E9.2841176) in po kosilu že stali na blagajni. Hiteli smo proti cirkuškem šotoru, kjer se je ob treh imela vršit predstava Kralj iz Sabrije. Za jahanje kamel ni bilo časa, mogoče bo po nastopu. Predstava je bila za otroke zanimiva in tudi kar solidno izvedena. Ni bil ravno Bolšoj teater, bolj nekaj med cirkusom in vaško gledališko predstavo.

Kralj iz Sabrie

Malo gledališča in malo cirkusa

O iskanju krone in boju med dobrim in zlim. Itak. In o tem, kdo bo novi kralj Sabrije, neke pravljične dežele, tam onstran. Fant je na poti srečal hecnega ptiča, polža, palčke, se boril s hudobcem in njegovim pajkom, v odmoru med predstavo uspešno prodal za ceno pravih kar nekaj čudežnih svetlikajočih se kamnov iz dveh diod in baterije Made in China in nato s snežno kraljico premagal hudobca in zavladal kot pravični in dobri kralj Sabrije. Šmrc.

Še malo raztegovanja na tresočih rokah

Še malo raztegovanja na tresočih rokah

Precej bolj me je presenetil živalski vrt. Ni ravno velik, je pa daleč od kletke z medvedom ob vaškem gostišču. Otroški vrtiček s kozami in zajci je bil seveda obvezen, igrala so bila mokra. Lame nas niso popljuvale, kamele so bile že v ogradi, tako da z jahanjem ni bilo nič. Tigri, leopardi, šimpanzi in manjše opice, krokodila, kuščarji in kače, ptiči, ježevec. Ma, ni da ni.

A ti nič ne dajo za jesti?

A ti nič ne dajo za jesti?

Čisto solidna zabava za otroke in tudi midva z Majo sva bila čisto zadovoljna z videnim. Po večerji smo se odpeljali do Abtwila, cilj je bil Säntispark. Ko smo pripeljali do rampe, je bila odločitev hitra. Plačamo, kar je pač treba. Rampa se je dvignila, listka pa ni bilo. V redu, gremo dalje. Dvoje mest za avtodome, super (N47.4162991 E9.3167976).

Zajček in Ajda

Zajček in Ajda

Toda drugi jemljejo listke, kaj je sedaj to. Prijazna gospodična na informacijah v samem centru mi je takoj razložila, da sem bil previsok za garažo, zato je parkiranje zastonj. Neomejeno. Tudi čez noč, če hočem, ni problema, so že spali tukaj. In naj še kdo reče, da Švicarji komplicirajo! V bazenih smo bili že pred leti. Pred leti, ja. Sedaj imam pač nekaj kil več in to se je poznalo.

Kako je ljubek!

Kako je ljubek!

Na toboganu me je prvič prekucnilo iz blazine in sem jo celo pot navzdol lovil. Drugič sem se ravno nasmihal, kako mi gre dobro, ko me je obrnilo v takšnem loku, da sem z glavo butnil v poliester. Glava je bila kmalu bolje, tudi rama je nehala boleti, najbolj je bil prizadet ponos. Brbotalčki, bazen z valovi, kratki tobogan, vse je bilo potrebno preizkusiti.

Kanjon

Kanjon

Seveda pa nas je najbolj pritegnila novost – sto metrov dolg kanjon. Gre za neke vrste položen tobogan, po katerem dere voda in te hitro poriva naprej proti izteku. Fina zadeva. Seveda je bil nujen tudi obisk savn, stare kosti je potrebno pregreti. Potem pa za konec spet na brbotalčke, hitro reko in kanjon. Še in še in še. Ob desetih zvečer smo se spravili v avtodom in zaspali kot ubiti.

Špica zabava!

Špica zabava!

HUNDERTWASSER, OTOK REICHENAU, KONSTANZ – 29.4.2009 – Zjutraj sem ugotovil, da je na parkirišču tudi dober sprejem wi-fija. Ravno prav za javljanje v domovino. Ko se je preostanek posadke postavil pokonci, smo se odpeljali po izhodni poti za tovornjake in podobno visoka vozila proti izhodu. Pred nami pa Švicar, ki je šele po prihodu na parkirišče ugotovil, da je to za osebna vozila praviloma plačljivo. Jah, tudi v bogati Švici se najde kakšen Godenjc.

Markt in Staad

Markthalle Altenrhein

Peljali smo skozi St. Gallen in skozi Rorschach do Staada. Tam so po načrtu slovitega Hundertwasserja naredili Markthalle, sedaj je to neke vrste kulturni dom. Spraševali smo se, če jo bomo našli, ko se je kar na lepem pojavila pred nami, tik ob cesti. Parkirišč dovolj, še kruh smo lahko kupili v bližnjem Aldiju. Stavbo so gradili in predvsem »krasili« bližnji prebivalci.

Dvorana

Dvorana

Ogledali smo si film o gradnji te nenavadne stavbe, navdušile so nas steklenice, vdelane v steno, sam koncept neravnih linij in poraščene strehe pa smo poznali tudi že od prej. Film o Hundertwasserju je povedal marsikaj o njegovem življenju in predvsem konceptu prehajanja k naravnim linijam. Dan je bil še kar deževen, ko smo se peljali proti mestu Konstanz.

Pisana stena

Pisana stena

Punci sta precej žalostno ugotovili, da z mini golfom v Romanshornu ne bo nič. A kaj se more, tako pač je. V Konstanzu smo malo cincali, potem pa peljali naprej proti otoku Reichenau. Plačljiva parkirišča ob hotelu so bila dobra le za obrat, parkirali smo na zastonjskih ob cesti. Do muzeja je bilo le nekaj korakov. V muzeju o tem samostanskem otoku, vpisanem v seznam svetovne kulturne dediščine, je predstavljeno nekdanje življenje.

Muzej na otoku Reichenau

Muzej na otoku Reichenau

Predvsem prostori iz hiše povsem navadnih ljudi, predmeti, ki so jih ob vsakodnevnem življenju uporabljali, dejavnosti s katerimi so se ukvarjali. Zanimiv je tudi prikaz otoka v času s pomočjo razglednic in drugih pisnih dokumentov. Na podstrešju pa so nagačene živali, ki so otočanom v precejšnjem delu tudi dajale vsakodnevni kruh.

V muzeju je predstavljena zgodovina samostanskega otoka

V muzeju je predstavljena zgodovina samostanskega otoka

Samostanu in kulturnemu razvoju vsega področja, ki so ga prinesli menihi, je namenjen novi del muzeja. Precej bolj sodobno zasnovan, na več ekranih je možno pogledati različne filme, punci je še posebej pritegnila izdelava in uporaba pergamenta. Iz muzeja smo se ob spremljavi škrebljanja dežja po dežnikih odpravili do Münstra – cerkve sv. Marije in Marka, nekdanje samostanske cerkve.

Notranjost Münstra

Notranjost Münstra

Notranjost se nam je zdela nekam skromna. Morebiti takšna kot bi cerkve tudi sicer morale biti. Ker je zunaj lilo, sem odšel po avtodom, punce pobral pred cerkvijo in odpeljali smo se do konca otoka, kjer stoji cerkev sv. Petra in Pavla, plačali za pol ure parkirnine in se še vedno z dežniki v rokah napotili prav do cerkve.

Cerkev sv. Petra in Pavla

Cerkev sv. Petra in Pavla

Pokukali smo notri, potem pa že šibali nazaj do avtodoma. Na otoku so sicer tri znamenite cerkve. Tretje, cerkve sv. Georga ali Jurija po naše, seveda že zaradi imena svetnika nismo smeli spustiti. Peljali smo se čez otok nazaj in parkirali nasproti nje. Parkirnine kljub čudenju Maje nisem plačal, saj mi je veljal še listek iz prejšnjega parkirišča. So že dovolj dobili…

Cerkev sv. Georga

Cerkev sv. Georga

V cerkev smo komaj prišli, saj so vhod zaparkirali uglaševalci klavirja, ki so ga pripeljali v cerkev za koncert. Nekaj tonov smo tako uspeli tudi slišati in se prepričati o akustiki cerkve. Notranjost je bogato poslikana z osmimi Jezusovimi čudeži. Nekatere slike so ohranjene bolje, druge slabše. Cerkva smo imeli zadosti, zato smo se, kot bi mignil spet znašli v avtodomu in se peljali nazaj proti Konstanzu.

Sea Life center Konstanz

Sea Life center Konstanz

Tam nas je navigacija lepo pripeljala do parkirišča za avtodome (N47.6582669 E9.1693432). Le na krožišču pred uvozom me je hotela peljati še malo naokoli. Se je pač malo važila. Parkirali smo in plačali za tri ure parkirnine. Kar solidna cena, en evro na uro. A časa, da bi iskali kaj drugega, nismo imeli, parkirišče je blizu centra in tudi Sea Life centra.

Podvodni tunel

Podvodni tunel

Ko smo vprašali domačina za smer, nam je prijazno pojasnil tudi, da najbolje, da gremo v trgovski center Lago, od koder iz prvega nadstropja vodi nad železniškimi tiri most do akvarijev. In tako smo tudi naredili. V Sea Lifu smo bili že pred leti in do danes se skoraj ni spremenil. Punci sta dobili kviz, ki sta ga po poti reševali. Ta ju je skoraj bolj pritegnil, kot številne ribe, raki, meduze in druge morske živali.

Biotop tropskega morja

Biotop tropskega morja

Za mini bazenček, kjer bi se pod nadzorom lahko dotaknili morske zvezde in jajc morskih listov, nista pokazali velikega zanimanja. Bolj za to, kako morska zvezda požre školjko. Je bilo pač eno od vprašanj. V centru so predstavljene ribe Bodenskega jezera, domačih in tropskih morij, velik bazen z morskimi listi in drugimi sploščenimi ribami, tunel, kjer nad obiskovalci plavajo različne ribe in tudi morski psi in želvi.

Ko srhljivi monstrumi pogledajo iz domače školjke

Ko srhljivi monstrumi pogledajo iz domače školjke

Nov pa je del, kjer so nenavadne ribe, poimenovan Grusel monster ali srhljivi monstrumi. Pa ni veliko srhljivega, bolj zanimivega in zabavnega. Na srečo smo se brez težav prebili skozi trgovino s spominki, pobrali nekaj zastavic in posterjev centra, si na hitro pogledali še manjši muzej v prvem nadstropju. O ledeni dobi, živalstvu okoli Bodenskega jezera in raziskovalni dejavnosti.

Naravoslovni muzej

Naravoslovni muzej

Potem pa že šibali…nazaj po dežnike. Ostale so namreč pri vhodu, ta je bil že zaprt in treba je bilo počakati, da so nam jih dostavili do trgovine s spominki. Čas smo imeli še za krajši sprehod po mestu. Ker smo bili že ob jezeru, je bilo seveda obvezno iti na pomol, kjer na koncu Imperija – kurtizana, drži v eni roki papeža in v drugi kralja in se cel dan vrti okoli svoje osi in tako širnemu svetu kaže pravi obraz takšne ali drugačne oblasti.

Imperia

Imperia

Mimo stavbe Konzil smo prišli do železniške proge, pa nam je pot presekal vlak, zato smo se ob mestnem parku napotili proti nekdanjemu dominikanskemu samostanu, danes spremenjenemu v hotel. Šli smo do stolnice, pogledali v notranjost, potem pa po ozkih mestnih ulicah hodili nazaj proti parkirišču in vpijali utrip mesta.

Pogled na Bodensko jezero izpred mestnega parka

Pogled na Bodensko jezero in ostanke nekdanjega samostana

Natočili smo vodo in že nas je navigacija, tokrat dokaj zanesljivo, peljala proti kopališču Schwaketenbad (N47.6882064 E9.1597337). Nič pretresljivega. Tobogan po katerem se voziš z blazinami na katerem se je uspelo prekucniti le Živi, skakalnice iz treh in petih metrov, bazen za plavanje in en za namakanje. Brez brbotalčkov in savn. Sva ga z Majo imela že pred deseto, ko se je zaprl, dovolj.

Trg pri katedrali

Trg pri katedrali

No, zaradi punc smo vztrajali do konca, nato pa odpeljali. Čeprav bi se dalo spati tudi na parkirišču, smo hoteli biti bližje ciljem naslednjega dne, pa še malo sumljivo mi je deloval kombi, ki je krožil naokoli. Nikoli se ne ve… Ker smo imeli poln tank vode, nismo delali ovinka do počivališča v Singnu (N47.7598696 E8.8283176), peljali smo do Ludvigshafna, kjer sem kljub Majini nejevolji ugotovil, da ladjice po zgornjem delu jezera vozijo šele od prvega maja dalje. Gremo torej dalje.

Konstanz

Eden izmed trgov v Konstanzu

Že ob vožnji nad Überlingnom sva hotela parkirati na parkirišču za pohodnike. Pa mi spanje v »žbunju« tik ob cesti nekako ni ležalo, zato sem se zbasal ven in peljal do Affenberga. Velika parkirišča, okrancljana s tablico o prepovedi nočitve. Gremo torej do dvorca Salem. Tam so na drugem parkirišču tablice z oznako avta in avtodoma, pri čemer je nekdo slednjega s trakom prečrtal. Torej jim gremo tudi tu v nos.

Schwaketenbad

Schwaketenbad

Ker je poleg tudi policija, parkirišča pa bolj malo skrita pogledom iz glavne ceste, sva pobegnila nazaj proti Überlingnu. Parkirišče ob cesti me še vedno ni potegnilo, sem se pa seveda spomnil dobrih nasvetov kolega Ginka in zavil proti industrijski coni. Že po nekaj deset metrih je bil odcep, kjer sta ob cesti stala poljski in češki tovornjak, na koncu pa je bilo obračališče, veliko in ravno.

Čof

Čof

Parkiral sem ob robu in v čistem miru smo zaspali.

AFFENBERG, SALEM, KOLIŠČARJI, MEERSBURG - 30.4.2009 – Zjutraj sta se mimo primajala le dva sprehajalca s psom. In en tovornjak je brez vsakršnih težav obrnil. Potem smo bili pa tudi mi že toliko pripravljeni, da sem lahko kresnil motor in odpeljal po že znani poti do Affenberga.

Jutro ob Affenbergu

Jutro na Affenbergu

Res lepa parkirišča, škoda, ker težijo s prepovedjo. Ogledali smo si kratek film o opicah, na vhodu v samo ogrado dobili vsak pest kokic in natančna navodila, kako naj se zaradi svoje varnosti obnašamo. Pred leti smo tu že bili. Takrat je ena izmed opic šavsnila po Ajdini roki, krivdo smo pripisali temu, da naj bi Ajda roko s kokicami zaprla, kar je bilo odsvetovano.

Opicam niso zanimive samo kokice

Opicam niso zanimive samo kokice

Opica naj bi namreč v takšnem primeru mislila, da ji hočeš nekaj vzeti in bi šavsnila. Šele doma sem ob počasnem posnetku ugotovil, da Ajda roke ni zaprla, kaj je opico prijelo, da je začela mahati naokoli, pa ne vem. Tokrat je bilo za varnost bolje poskrbljeno. Na celi poti so bili uslužbenci Affenberga, ki so opazovali, če vse poteka v redu in po potrebi tudi svetovali ali odgovarjali na vprašanja.

Po kosilu pride posladek

Po kosilu pride posladek

Tudi opice niso bile agresivne, le ena drugo so včasih napodile. Naj se vidi hierarhija. Dveh mladičev, ki sta se nekje potikala na maminem hrbtu nismo videli, se je pa mladina prav zabavno zvirala po vejah, padala iz njih in uganjala druge norčije. Razigrana mladež, ni kaj! Kokic nam je zmanjkalo še preden smo prišli enkrat naokoli. Pa nič zato, saj so tako ali tako pač samo prehranski dodatek, bolje rečeno sladkarija.

Dostava na dom

Dostava na dom

Punci sta bili navdušeni, pozorno sta tudi prisluhnili, ko sem bral iz pojasnilnih tabel. Obhod ni prav dolg, ga pa dopolnjuje še drugi del ograde, kjer je možno videti damjake, žabe, štorklje. Predvsem na slednje so ponosni. Na železnih stebrih so si naredile gnezda in se sedaj vsakoletno vračajo v Affenberg. Za konec smo si ogledali še galerijo s skulpturami in slikami opic iz celega sveta, puncama pa se je postanek na igralih zdel vse prekratek.

Kot v kinu - sedimo in gledamo te hecne ljudi, pa še kokice jemo...

Kot v kinu - sedimo in gledamo te hecne ljudi, pa še kokice jemo...

Tudi do dvorca Salem nam je bila pot znana že od noči prej. Tokrat smo brez skrbi parkirali in na vhodu izvedeli, da imamo še pol ure do vodenja. Torej zadosti časa, da sta punci našli pot do središča labirinta, skupaj pa smo pasli firbca v prostorih nekdanje konjušnice. Na stenah so freske, ob robovih štukature, stebri ob pregradah so ročno izrezljani. Nek se vidi razkoš.

Konjski hlev

Konjušnica ob dvorcu Salem

Pogledali smo še k čevljarju, se čudili ogromni preši in pripomočkom za pridelavo vina ter stari kovačiji. Še posebej pa temu, da je v prostorih dvorca in spremljajočih stavb sedaj šola, glede na starost učencev, ki so tekali sem in tja, najverjetneje srednja. Elita. Mimo napajališča za konje smo prišli nazaj do mesta, kjer se začne vodenje. Vodička je imela glas kot miš, slišalo se jo je bolj malo, razumelo še manj.

Dvorec Salem in cerkev

Dvorec Salem in cerkev

Vseeno smo ujeli nekaj o zgodovini tega dvorca, nastalega kot samostan, pa potem v času Napoleona sekulariziranega. Dvorna cerkev je res vredna ogleda, ker so jo dograjevali več stoletij, se v njej mešajo različni umetniški stili, orgle so ogromne, oltar pa narejen tako, da so maše lahko potekale tako za rajo, kot tudi za menihe na drugi strani, če je bilo treba.

Hodnik v dvorcu

Hodnik v dvorcu

Po hodniku z bogatimi štukaturami na stropu smo prišli v molilnico, po stropu že tako načičkano, da je bilo kar kičasto. Peč, ki je menihe ob molitvi grela pa prikazuje na pečnicah življenje menihov. Ogleda je bilo s tem bolj ali manj konec, čez notranje dvorišče smo prišli spet pred dvorec. V njem smo si ogledali še gasilski muzej s številnimi eksponati iz preteklosti in sedanjosti, potem pa je Maja odšla kuhat.

Notranje dvorišče dvorca

Notranje dvorišče dvorca

Kosilo, ne mulo. Punci pa sta se lovili po labirintu, dokler nista bili zadosti utrujeni, da jima je šla jed v slast. Po kosilu smo se odpeljali v Unteruhldingen in parkirali na uradnem parkirišču, kjer se sicer da tudi prespati (N47.7252302 E9.2362442). Za še kar razumno ceno. Tik ob parkirišču je Reptilienhaus. Kao plazilci vseh vrst. Smo bili v desetih minutah zunaj. Bolj žalostna zadeva.

Legvan

Legvan

Nekaj kač, nekaj kuščarjev, legvana, male želvice, vse v malo večji sobi. Nobenih presežkov, pač le to, kar vidiš v vsakem malo večjem živalskem vrtu. Punci sta zagrabili skiroja in že smo nabirali metre proti Pfahlbaumuseumu, prikazu koliščarjev in njihovega življenja ob Bodenskem jezeru. V njem in ob njem so namreč našli ogromno ostankov življenja v preteklosti.

Pfahlbaummuseum

Pfahlbaummuseum

Iz njih so skušali rekonstruirati življenje v kameni in bronasti dobi in ga prikazati v tem muzeju. Ujeli smo ravno začetek vodenja, zato smo mu kar sledili. Stavbe so na kolih gradili zaradi nihanja vode v letnih časih, saj je jezero višino gladine spreminjalo tudi do tri metre. V kočah je predstavljeno življenje nekoč, vsaj kot si arheologi glede na najdene ostanke predstavljajo, da je bilo.

Kolišče

Kolišče

Replike sekir in drugega orodja, izdelanega iz kamna, lesa in kosti so šle iz rok do rok. Izvedeli smo zanimivosti o njegovi izdelavi in nasploh življenju v davnih časih. Zanimivo. Na koncu smo se še sami sprehodili po mostišču in si ogledali koče, ki so odprte. Potem pa v stavbi muzeja izvedeli nekaj o eksperimentu, ko so sodobni ljudje v »filmski« vasi živeli več tednov tako kot pred tisočletji. In preživeli.

Notranjost ene od koč

Notranjost ene od koč

V kleti muzeja pa smo si lahko ogledali tudi prave izkopanine iz tega območja, torej predmete, ki so jih koliščarji res uporabljali in ki nemo pripovedujejo zgodbe iz preteklosti. Kot jih vsak posameznik pač hoče slišati. Iz Unteruhldingna smo se odpeljali do Meersburga. Čeprav smo že ob obali videli puščico, ki omogoča parkiranje avtodomom, sem peljal po nasvetu Bordatlasa nad kraj.

Meersburg

Meersburg

Tam je res parkirišče za avtodome z oskrbno postajo (N47.7021894 E9.2702255). Prostora je bilo še dovolj, se je pa zvečer kar napolnil. Cena je solidna, tri evre za čas od štirih popoldan do devetih zjutraj in ista cena tudi za čez dan. Puncama se je prav dobro zdelo, ko smo se spuščali proti centru. Skiroji so leteli kar sami. Pri starem gradu smo izvedeli, da smo še pravočasni za zadnje vodenje v stolp.

Lovska soba v gradu

Lovska soba v starem gradu

In časa je bilo res še dovolj, saj je grad odprt do pol sedmih. Je pa ženska na blagajni povzročila takšno paniko, kot da zapirajo čez pet minut. Smo se panike nalezli, dokler nas ni skuliran mladenič, naš vodič, pomiril. Pogledali smo si spodnje prostore, potem pa že čakali na vodenje. Da je vodič povsem skuliran, se je kazalo že v tem, da smo lahko slikali in snemali, kar in kolikor smo želeli, čeprav se uradno menda ne sme. Hm, če nič ne reče…

Prvi model Thetforda

Prvi model Thetforda

Izvedeli smo osnovne podatke o gradu, videli grajski vodnjak in slišali zgodbo o skrivnem prehodu proti jezeru. Šli smo skozi zakladnico in v stolp, od koder se odpira čudovit pogled na jezero in okolico. Prav zadovoljni smo bili, da je vreme danes takšno, da je res kaj videti. Videli smo renesančno dvorano, kjer dandanes prirejajo koncerte, potem pa mimo zapora s straniščem, ki so ga brez kemikalij in SOG-a praznili vsake štiri dni, šli proti sobi v kleti, kjer so imeli mučilne priprave.

Srednjeveški nakit

Srednjeveški nakit

Ko je bil lov na čarovnice v največjem razmahu, jim tu dela ni zmanjkalo. Vodenja je bilo konec, mi pa smo imeli še dovolj časa, da si ogledamo ostale grajske prostore in prostore, kjer je pred leti živela pesnica Anette von Droste. Ko smo prišli iz gradu, smo posedeli pred novim dvorcem, potem pa se po strmi ulici med vpitjem francoskih srednješolcev spustili do spodnjega dela mesta.

Novi dvorec

Novi dvorec

Punci sta navijali za igrala in ko smo izvedeli, da so ob kopališču, smo šli pač tja. Nič kaj pretresljivega, sta jih bili kmalu siti. Ob poti nazaj smo na pobočju pod novim dvorcem našli bolj zanimiva, vendar nas je sedaj že malo priganjal čas, saj smo imeli danes na sporedu še večerni ogled filma Hiša strahov. V našem avtodomu seveda.

Spomin na srednji vek

Magični steber Petra Lenka

FRIEDRICHSHAFEN, MINIMUNDUS, BAD SALGAU – 1.5.2009 – Ko smo se zjutraj pripeljali v Friedrichshafen, smo kar navdušeno ugotovili, da je povsem v bližini muzeja Zeppelin parkirišče, dovolj veliko in še skoraj prazno. Cena zelo zmerna, cent na minuto ali evro in pol za pet ur.

Zeppelin muzej v Friedrichshafnu

Zeppelin muzej v Friedrichshafnu

Seveda se nam je zadnja možnost zdela predolga in smo v avtomat vrgli evro. Čez slabi dve uri je Maja še enkrat vrgla pol evra in še smo hiteli. In se tolkli po glavi, saj bi bila vsa panika odveč, če bi že na začetku plačali za pet ur. Včasih pač tudi gorenjska logika odpove. Muzej je sestavljen iz več sklopov. V pritličju je za uvod nekaj osnovnih podatkov, Maybach Zeppelin V8 in konstruktorska lestev.

Oddelek tehnike gradnje cepelinov

Oddelek tehnike gradnje cepelinov

Ter interaktivna predstavitev grofa Zeppelina in njegovih letečih cigar za otroke. V prvem nadstropju je predstavljena tehnika – torej konstrukcije in motorji, navigacija, civilna in vojaška uporaba cepelinov. Ter film o letih posameznih izmed njih, seveda tudi posnetki najbolj razvpitega trenutka, ko je LZ 129 Hindenburg treščil v kovinski stolp in se vnel.

Oddelek s prikazom civilne uporabe letečih cigar

Oddelek s prikazom civilne uporabe letečih cigar

V vitrinah je nekaj originalnih, na pol stopljenih ostankov tega nesrečnega cepelina, njegova rekonstrukcija pa da vpogled v notranjost in dejansko razkošje bivalnih prostorov. V zgornjih nadstropjih je razstava umetniških del, povsem v spodnjih pa občasna razstava bolj moderne umetnosti. Smo bili hitro zunaj. Ogromni hulahup obroči nas pač niso pritegnili.

Posnetek potniške kabine v LZ 129 - Hindenburg

Rekonstrukcija potniške kabine v LZ 129 - Hindenburg

Punci sta malo plezali po zanimivem igralu v obliki cepelina, potem pa smo pri mestni hiši kaj hitro obrnili nazaj proti morju. Politični shod s sigurno visokoletečimi parolami, balončki in navdušenimi poslušalci, nas ni pritegnil. Šolski muzej je bil precej dlje kot smo pričakovali. Ja, šolski. Šolske počitnice so kratke in potrebno ju je malo spomniti, da bosta že čez tri dni spet sedeli v šolskih klopeh.

Domiselno igralo

Domiselno igralo

Poleg tega sta lahko spoznali, kako je sedenje v takšnih klopeh izgledalo pred kakšnimi sto leti, kakšne so bile metode kaznovanja, kakšni pripomočki. Eno od njiju smo celo posadili na osla, nekakšen bolj realističen prikaz oslovske klopi. Pa se mi zdi, da je to vzela bolj kot zabavo, ne kaznovanje. Ob obali smo se vrnili do avtodoma in se odpeljali proti mestecu Meckenbeuren.

V centru Friedrichshafna

V centru Friedrichshafna

Za njim smo sledili tablam, ki peljejo proti Minimundusu. Ta si parkirišče deli z Ravensburger Spielelandom. Parkirnina tri evre na dan. Kosilo smo prestavili na kasnejšo uro, saj smo bili prepričani, da bomo hitro naokoli. Pa smo se motili. Po nekaj osnovnih podatkih o gradnji miniatur, smo čez most prišli na drugo stran ceste in začeli z ogledom.

Oslovska klop - dobesedno!

Oslovska klop - dobesedno!

Šele na koncu smo ugotovili, da smo šli malo v napačno smer, mimo restavracije. Mogoče nas je pritegnil Titanic ali pa Niagarski slapovi. Šli smo od ene znamenitosti do druge, nekatere so že same po sebi pritegnile pogled, tako kot 13 metrov visoki Burj al Arab, druge pa so bile zanimive zaradi premikanja, tako tudi roller coaster, kjer je vlakec res šibal naokoli po njem.

Da ne pozabita čisto na šolo...

Da ne pozabita čisto na šolo...

Azijske znamenitosti smo si ogledali iz čolna, ki je peljal po mirni reki naokoli, ostale pa pač peš iz potke, ki je vodila naokoli. Punci sta hoteli vedeti vse, zato sem moral prevajati napisano. Presneto utrujajoče, sploh ker je sonce kar konkretno pripekalo. Ko smo mislili, da na ogled filma o iluzijah v 4D kinu ne bomo prišli, saj smo nekje izgubili vstopnice, je ženska na vhodu zamahnila z roko. Kar pojdite, se pač zgodi.

Pred našimi očmi se je potopil Titanic

Pred našimi očmi se je potopil Titanic

In res bi nam bilo lahko žal, če bi to spustili. Stoli so vibrirali in nas metali sem in tja, kot bi bili na pravem roller coasterju, med tem ko smo leteli okoli neskončnega stopnišča, strmoglavili čez rob slapu, obkrožili nenavadne stebre in tako spoznavali, da takšne iluzionistične risbe lahko izgledajo zanimivo, dokler so v 2D tehniki, v 3D pa se ne izidejo.

Popotovanje med čudesi sveta

Popotovanje med čudesi sveta

Še enkrat smo šli na čoln, videli piramide in sfingo, se potopili v orientalski svet in opazili most v Mostarju. Potem pa že hiteli k zadnjim modelom in naprej proti igralom. Maja je med tem pripravila kosilo, ob dobri hrani pa je bil čas tudi za razmišljanje, kaj bi se dalo vse še videti to popoldne. Ko mi na enkrat kapne, da stalno razmišljam, kot da nam kartice veljajo še cel dan.

Tower Bridge in Big Ben

Tower Bridge in Big Ben

Kar pa ni bilo res, saj smo jih kupili nekaj čez šesto uro zvečer in tako zapadejo že čez približno uro. Mi pa še čez štirideset kilometrov daleč do Bad Saulgaua, kjer smo s prijetnim izležavanjem v termalni vodi, nameravali zaključiti naše kroženje okoli Bodenskega jezera. Hitro pospravljanje in nato gas proti končnemu cilju. Prišli smo pravočasno, dobili karte in izvedeli, da ni problema, če parkiramo na velikem parkirišču poleg tistega za avtobuse (N48.0168385 E9.4875663).

Potovanje s čolnom med znamenitostmi Azije

Potovanje s čolnom med znamenitostmi Azije

Tudi na postajališče za avtodome bi lahko šli brez plačila, le danes bi morali oditi. To pa smo tako ali tako nameravali. Terme so čisto prave. Takšne z bazenom, kjer ima voda 40 stopinj in mestom za knajpanje. Pa sireno, ki zatuli približno vsako minuto, zarotirajo oranžne luči in vsi se premaknejo k naslednji šobi. In ko se postaviš pod presneto vroč curek, ki ti zmasira ramena in hrbet, okoli tebe plutajo stare matrone in vse smrdi po gnilih jajcih. Božansko.

Znašla sva se v Tibetu

Znašla sva se v Tibetu

Punci sta bili v najbolj hladnem bazenu, ta je bil še najbolj prazen in lahko sta uganjali svoje vragolije. Pogledat sem šel savno, z Majo pa sva šla tudi na vodeno savnanje, kjer smo se namazali z medom in se šli tako premazani savnat. Kožo smo potem seveda imeli kot dojenčki, dišala pa je tako, da bi kar zagrizel. V kakšno… Še enkrat sem se šel spotit, še zadnjič skočil v vroči bazen in stopil pod curek s smrdečo vodo.

V deželi cepelinov

V deželi cepelinov

Potem pa je bilo že treba ven, ob desetih zvečer zapirajo. Čakalo me je še dobrih trideset kilometrov vožnje do Biberacha, kjer je brezplačno počivališče za avtodome (N48.1029343 E9.7957367). Ulica, po kateri bi najlažje prišel do njega, je bila seveda prekopana, potrebno je bilo malo nazaj, potem pa ga ni bilo več težko najti.

Terme Bad Salgau

Terme Bad Saulgau

Kar nekaj avtodomov je bilo že parkiranih tam, mi smo se počili le nekaj metrov proč od oskrbne postaje in res utrujeni zaspali.

LEGOLAND – 2.5.2009 – Zjutraj sem spet priganjal, hotel sem, da bi bili v Legolandu že ob desetih, ko se zadeva odpre. In uspelo nam je. Vsaj nam s puncama, Maja se je odločila, da ima v avtodomu še marsikaj za postorit in da pride za nami.

Pri plesočem medvedu

Vlakec okoli plesočega medveda

Gneča je bila že na vhodu velika, ko smo se enkrat zapeljali z Racerji, zakrožili z vodnimi skuterji, odkrivali džunglo, se spustili čez Niagaro, pa je bile na zmaju že po slabe pol ure od odprtja parka gneča. In ta se je na vseh zanimivostih večala iz minute v minuto. Živa se je zavrtela z medvedom, Ajda pa je zajahala viteškega konjička. Potem smo šli v fabriko in na aviončke ter končno čakali pred čolnički.

V letalu...

V letalu...

So se purgerji grozno vrivali. Za kazen smo jih potem vse prehiteli na sami vodi. Počasnele. Punci sta šli še na vrtiljak, potem pa smo že odšli na kosilo. Po njem smo se vrnili v park, z nami je bila tudi Maja. Vreme, ki je bilo dopoldan prav lepo, sončno, se je pričelo kujati. Zagrmelo je, oblaki so bili vedno bolj črni. V kinu smo si ogledali film o racerjih, potem pa hiteli na travnik, kjer so nastopali jezdeci s svojimi konji.

...in čolnu!

...in čolnu!

Vikend je bil namreč posvečen prav njim. Predstava se je pričela s 15 minutno zamudo, saj je lilo, v daljavi pa tudi treskalo. Najprej se je med umetno meglo pojavila debela nemška ptica. Bolj malo grandioznosti. Potem je okoli konja plesala ciganka, nastopal je mini poni, pa kavbojci in indijanci seveda tudi niso smeli manjkati. Še nekaj dresurnega jahanja in med nekaj vmesnimi nalivi se je predstava zaključila.

Predstava s konji!

Pod konjskimi kopiti se včasih res močno pokadi...

Izpolnili smo nekaj listkov za popoldansko žrebanje, potem pa že hiteli do trgovine. Te so bile danes oblegane, sploh povsod, kjer je bilo vsaj malo strehe, se je drenjala množica. Kino je delal non stop in čisto mimo razpisanih predstav. Še enkrat smo si pogledali racerje in nato še čarovnika (Zauberschwur), šli v fabriko in se spet zadržali v trgovini nato pa že hiteli gledat čarovnika v opičje gledališče. Pa punce še enkrat na predstavo s konji.

Te bom s plesom očarala, potem pa konja odpeljala...

Te bom s plesom očarala, potem pa konja odpeljala...

Jaz sem jih imel dosti in sem se med tem raje dvakrat zapeljal čez Niagaro. Med žrebanjem je bila Živa izžrebana kar dvakrat, tako da so sklenili kompromis in je en kviz o konjih dobila ona, drugega pa Ajda. Za konec sta se hoteli punci špricat z gusarji, pa sem zagrozil, da gremo po tem samo še ven, saj bosta čisto mokri. Nekaj slabe volje in že smo čakali na zmaja.

A se še komu zdi, da je s tem sedlom nekaj narobe?

A se še komu zdi, da je s tem sedlom nekaj narobe?

Ko smo oddrdrali mimo, so punce tekle, da bi ob šestih ujele Boba v kinu. Pa so bile prepozne, nas je vrsta pri zmaju le predolgo zadržala. Sem pa jaz ravno še ujel vrsto za racerje. Ko sem videl punci, kako žalostno stojita za verigo, sem stopil k varnostnici in hotel predlagati, da se z njima zamenjam. Pa me je le vprašala, če je to moja družina in namignila, naj gredo naprej.

Če tečem po zraku bo šlo hitreje...

Če tečem po zraku bo šlo hitreje...

Ko sem videl, da sta punci zadovoljni, sem bil tudi jaz vesel. Za nami je spustila na avtomobilčke le še jahalke iz predstave s konji. Tako sta jih punci lahko videli čisto od blizu. Za kakšne sprehode ob miniaturah ni bilo nobene volje. Zato smo le še pomlaskali slastne tople sendviče, potem pa že peljali proti Münchnu in naprej Freilassingu.

Nagrada gre v Slovenijo...pa še ena...

Nagrada gre v Slovenijo...pa še ena...

Tam smo zapeljali na parkirišče, ki ima odmerjena mesta za avtodome (N47.8411220 E12.9845184). Še dva avtodoma sta nam delala družbo, ko nas je zmanjkalo…

DOMOV – 3.5.2009 – Zjutraj se nam ni nikamor mudilo. Pa tudi nikamor dalo. Poklepetali smo z Bobom, nato pa odpeljali skozi Salzburg proti avtocesti. Ravno to nedeljo je potekal Salzburški maraton, zato so bile nekatere ceste zaprte.

Naša pot se je odvrtela...

Naša pot se je odvrtela...

To je zahtevalo nekaj obračanj in prilagajanja poti. Končno smo se znašli na Alpenstrasse, natočili na že znanem OMV gorivo, nato pa pristali na avtocesti. To smo zapustili le na počivališču med Tauerntuneli. Nas je pritegnila možnost, da spraznimo stranišče. Pa je mimo nas pripeljal OB in kmalu za njim še Rosa. Klepet je bil seveda obvezen. Potem pa smo že šibali dalje.

Heja bum barasa, heja rum klobasa...

Bila je res divja, heja bum barasa, heja rum klobasa...

OB in Rosa sta me kmalu prehitela, pa sem ju spet ujel pred Karavanškim tunelom, kjer je delala le avtomatska blagajna in se je zato vse zabasalo. Na srečo je ženska prišibala v sosednjo hiško ravno pred našim prihodom, tako da smo šli hitro skozi. Z Roso smo še malo klepetali ob vožnji skozi tunel, potem pa že šteli zadnje kilometre do doma.

Gradovi Ludvika Bavarskega

(27.4. do 2.5.2006)

NA BAVARSKO – 27.4.2006 – Prvi dan se nam ni prav nič mudilo od doma. Poslovili smo se od babice, ki je zaradi poškodovane noge morala ostati doma. Pot nas je vodila mimo Jesenic skozi karavanški tunel. Čez Avstrijo se je pot kar vlekla. Malo pred Salzburgom nas je premagala lakota. Zato smo si pripravili kosilo, nato pa odpotovali naprej.

Ob jezeru Chiemsee

Ob jezeru Chiemsee

Chiemsee, naš današnji cilj se nam je že kazal na obzorju, ko smo zavili proti Prienu. Tam smo parkirali. Kljub temu, da bi še lahko ujeli zadnjo ladjico, smo se odločili, da ta dan ne gremo na otok. Raje smo zavili proti centru mesta. Bili smo utrujeni in tako se je pot do središča kar vlekla. Ko smo zagledali pred seboj kapelo z imeni v vojni umrlih junakov in cerkev, smo si kar oddahnili.

Prien

Prien

Seveda smo pogledali v cerkev in tudi kapelica nas je zanimala. Potem pa smo zavili nazaj proti jezeru. Utrujeni smo popadali v posteljo in zaspali. Malo nas je skrbelo, saj na parkirišču ni dovoljeno prespati. Pa je varnostnik pregnal le francoze, ki so prišli precej pozno. Nas je pustil na miru.

CHIEMSEE – 28.4.2006 – Drugo jutro smo bili že ob osmih na pomolu. Z ladjico smo odpluli proti otokom.

Na ladjici

Na ladjici

Ker se muzeji na Herreninslu odpro šele ob devetih, smo se odpeljali naprej do Fraueninsla. Potem ko je Gaja oblajala nekaj rac, smo se sprehodili okoli samostana, pokukali v cerkev in čez pokopališče in mimo samostanskega vrta že hiteli proti pristanišču. Ladjica je kmalu priplula in nas odpeljala do Herreninsla.

Fraueninsel

Fraueninsel

Sprehod do dvorca Ludvika ll ni bil dolg. Maja in Gaja sta nas počakali zunaj, mi s puncama pa smo odšli najprej na ogled muzeja. Tam smo videli številne zanimivosti, tudi plašče kralja in njegove zaročenke, kraljeve osebne predmete, medalje. Ko je bil čas vodenega ogleda, smo bili pri vstopu. Imeli smo povsem svojega vodiča.

Herreninsel

Herreninsel

Res se je potrudil in nam razložil zgodovino gradu, življenjepis Ludvika ll in številne zanimivosti. Popeljal nas je po zanimivih dvoranah, videli smo spalnico, kjer kralj ni nikoli spal. Dekleti sta smeli pokukati na žimnice. Videli smo čudovito sobo z ogledali po kateri se je kralj ponavadi sprehajal sam in občudoval odsev večernega sonca v ogledalih, jedilnico, kjer se je miza spuščala in dvigala, da sluge kralja nismo motile med jedjo.

Soba z ogledali

Soba z ogledali

Tudi bazen je bil zanimiv. Z zidaki oblečeno stopnišče, tako različno od vhodnega, pa nas je ob pripovedi o kraljevih denarnih stiskah pripeljalo spet do vhoda. Maja, ki nas je že čakala, nam je pokazala jelenčka z laski. Gaja je bila kar jezna nanj. Sprehodili smo se po kraljevem parku, ter se po drevoredu vračali proti pristanišču. Pokukali smo še v stari grad, nato pa počakali na ladjico.

Pogled na Garmisch Partenkirchen iz skakalnic

Pogled na Garmisch Partenkirchen iz skakalnic

Po vrnitvi smo se odpeljali proti jugu. Popoldan nas je v dežju pričakal Garmisch-Partenkirchen. Parkirali smo pod skakalnicami in se seveda najprej napotili nanje. Oblezli smo tri, četrto smo ugledali šele kasneje iz avtodoma. Za večer smo si zamislili še sprehod do Partenkirchna. Stari del mesta z značilnimi poslikanimi hišami s položnimi strehami nas je navdušil.

V Partenkirchnu

V Partenkirchnu

Pokukali smo v cerkev in se sprehodili še do kapelice na koncu starega dela. Vrnili smo se do avtodoma in kaj kmalu utrujeni zaspali.

GARMISCH IN LINDERHOF – 29.4.2006 - Zjutraj smo se odpeljali kakšen kilometer nad skakalnicami do Partnachklamma. Deževen dan je bil in lahko bi rekli, da nas je pralo z vseh strani. Pot skozi sotesko je bila mokra, s skal se je cedila voda, dež je padal z neba.

Partnachklamm

Partnachklamm

Pod nami pa je rohnela voda. Prav grozljiva je bila, zmlela bi vse, kar bi padlo vanjo. Potka je bila ozka in je tekla le nekaj metrov nad vodo, globoko v soteski. Strme skale nad nami so komaj dajale slutiti, kje je nebo, iz katerega prši. Na srečo smo bili zgodnji, nazaj grede smo ugotavljali, kako se je težko s kom srečati.

Garmisch

Garmisch

Zapeljali smo se v Garmisch in se sprehodili v center mesta. Ravno danes so imeli predstavitev avtomobilov in tako je bila sprehajalna ulica polna zloščene pločevine. Pokukali smo v cerkev in se ustavili ob stojnici s klobasicami. Prav teknile so nam. Dež je še vedno pršil. Vrnili smo se do avtomobila in se odpeljali proti Linderhofu.

Strop cerkvene kupole v Ettalu

Strop cerkvene kupole v Ettalu

V Ettalu smo se ustavili, saj nas je presenetil velik samostan. Le Ajda se je opogumila in mi sledila v cerkev s prelepim stropom in čudovitimi slikami. Odpeljali smo se naprej do drugega dvorca kralja Ludvika ll. Z dekletoma smo odšli v dvorec. Še pod vtisom velikega dvorca na Herreninslu, se nam je tu vse zdelo prav miniaturno.

Samostan v Ettalu

Samostan v Ettalu

Ravno tako pa nas je presenetilo posnemanje Ludvika XlV. Tudi tu je bila vrsta njegovih slik, slik iz francoske zgodovine. Bavarskega pa prav malo. Ko smo prišli iz dvorca, smo odšli do kipa Venere in od tam ugledali Majo. Skupaj z njo smo jo mahnili mimo cerkvice do orientalskega »kioska« in naprej nad kaskade.

Linderhof

Linderhof

S puncami smo si ogledali še umetno jamo, narejeno za operne predstave, šli pod kaskade in nato mimo maroške hiše nazaj do avtomobila. Čez sedlo, na katerem nas je presenetil sneg, smo se mimo lepega jezera Plansee po romantični avstrijski pokrajini odpeljali proti naslednjemu cilju. V Hohenschwangau-u smo ugotovili, da tukaj ne bomo smeli prespati, tudi na bližnjem smučišču so bili avtodomi na vseh parkiriščih prepovedani.

Kaskade in Herkulov vodnjak

Kaskade in Neptunova fontana

Zato smo pot nadaljevali do Füssna, kjer smo parkirali na PZA (postajališču za avtodome). Zvečer nas je prav hitro zmanjkalo.

NEUSCHWANSTEIN, FÜSSEN, INNSBRUCK – 30.1.2006 – Zjutraj smo se med prvimi odpeljali proti Schwangau-u. Puščice so nas usmerjale proti gradu Neuschwanstein.

Hohenschwangau

Hohenschwangau

Ker smo do ogleda imeli še nekaj časa, smo se napotili še do razgledišča, iz katerega je lep razgled na Hohenschwangau, dom staršev Ludvika ll, jezera za njim in zasnežene gore v ozadju. Do Marijinega mostu ni bilo več daleč. Visoko nad sotesko se nam je odprl eden od najlepših pogledov na grad. Komaj smo dočakali, da so ga spraznile skupine Japoncev.

Neuschwanstein

Pogled na Neuschwanstein iz Marijinega mostu

Most je bil še ves v ivju in tako prav čarobno bel. Ravno toliko časa smo še imeli, da smo se spustili v sotesko pod mostom, ki je bil sedaj visoko nad nami. Pod njim se je v globino penil visok slap. Jaz sem Gajo odpeljal na sprehod, Maja in punci pa so odšle na ogled gradu. Videle so kapelo z mozaikom, ki pa je še nedokončana. Tudi spalnico s kanalizacijo.

Na notranjem dvorišču dvorca

Na notranjem dvorišču dvorca

V naslednji sobi je bil kip laboda, ki je bil Ajdi še posebej všeč. Naslednji prostor je bil še nedokončan. Videle so kuhinjo, potem pa je bilo že konec ogleda. Ko smo se dobili pred gradom, je bil naslednji počitek pri spominkih. Seveda je bilo treba izbrati nekaj za punci. Sprehod do avtomobila je hitro minil. Gaji so šli najbolj na živce konji, ki so do gradu vozili bolj razvajene turiste. Nanje se je vedno jezila.

Grad v Füssnu

Grad v Füssnu

Pred nami je bila le kratka vožnja do Füssna. Sprehodili smo se do starega dela mesta in pokukali na grad z zanimivo poslikanimi stenami ter v cerkev ob njem. Na poti proti Tirolski smo se ustavili na postajališču nad čudovitim gorskim jezercem. Pogleda so nam pritegnile zasnežena Zugspitze ter druge gore, ki so nas obkrožale kot venec.

Innsbruck

Innsbruck

Spustili smo se v nižino in se odpeljali do Innsbrucka. Punci sta med potjo zaspali, a sta se kmalu zbudili. Sprehodili smo se čez mesto. Pritegnil nas je predvsem stari del mesta z zanimivimi hišami, lepimi cerkvami. Ogledali smo si cerkev Srca Jezusovega ter Jakobovo katedralo. Pokukali smo v prodajalno in galerijo kristalov. Tudi do reke Inn smo šli. Ves čas smo nad mestom občudovali zasnežene gore.

Helblinghaus levo in "zlata streha" na Neuhofu

Helblinghaus levo in "zlata streha" na Neuhofu

Prav lepo kuliso so dajale. Vrnili smo se do avtodoma in se odpeljali nazaj proti Nemčiji. Na počivališču ob avtocesti smo povečerjali in potem trudni zaspali.

PARK V RUHPOLDINGU, KÖNIGSEE, BERCHTESGADEN – 1.5.2006 – Dopoldan smo se po zajtrku odpeljali proti Nemčiji. Ustavili smo se v Ruhpoldingu ob družinskem parku. Takoj za vhodom so nas pričakale hiške, v katerih so bili palčki. Ko si pritisnil na gumb, so se začeli premikati.

V pravljični hiški

V pravljični hiški

Iz zvočnikov so se slišale pravljice, razlaga ali glasba. Na drevesu so bile vrvi, mreže in otroci so se po njih vzpenjali kot opice. Ajda se je na teh igralih kar pošteno udarila, zato smo odšli naprej mimo delfina, ki je šprical. Tudi vodne pištole so nas pritegnile. Zmaj je bruhal ogenj, ob žabji šoli pa smo se zapeljali kar z vlakcem.

Zmaj Siegfried

Zmaj Siegfried

Potem pa je bila pred nami že glavna atrakcija – zmaj Siegfried, ki nas je zavrtel naokoli. Punci sta se zapeljali z električnimi avtomobilčki. Čez podhod smo se odpravili do rudnika, v katerem palčki iščejo drage kamne. Tudi mi smo jih nekaj našli ob potočku. Trije dinozavri so se premikali in oglašali, kar je Gajo precej razjezilo. Mimo otroških igral smo prišli do toboganov.

Kovinski tobogani

Kovinski tobogani

Eden je bil res močno strm, na odprtih si kar skakal, tretji pa je bil zaprt, peljal si se v cevi. Še enkrat smo šli po parku in obiskali največje zanimivosti. Punci sta bili utrujeni in tako nista imeli nič proti, da smo po sedmih urah zapustili park in se odpeljali proti Berchtesgadnu. Tam smo se usmerili proti Königseeju, čudovitemu jezeru pod Watzmanom.

Königsee

Königsee

Za izlet z ladjico po jezeru smo bili že prepozni, sprehodili pa smo se do razgledišča ob jezeru. Videli smo večji del jezera, samostan sv. Bartolomeja in gore nad jezerom. V Berchtesgadnu smo po nekaj iskanja našli črpalko, kjer naj bi bilo počivališče. Pa ga ni bilo, bilo pa je javno parkirišče, kjer nas nihče ni motil. S puncama smo se med tem, ko je Maja kuhala večerjo, sprehodil po mestu.

Pogled na Watzman iz Berchtesgadna

Pogled na Watzman iz Berchtesgadna

Pokukali smo v cerkev, odšli do gradu in mestne hiše. Po vrnitvi smo povečerjali in zaspali.

BERCHTESGADEN, POT PROTI DOMU – 2.5.2006 – Zjutraj smo še enkrat odšli v mesto in nakupili darila s poti za domače. Pokukali smo v stolno cerkev, kjer je včeraj potekal koncert. Ustavili smo se na igralih, nato pa že peljali proti Avstriji.

Berchtesgaden

Berchtesgaden

Na avtocesti smo se še enkrat ustavili za kratko malico, potem pa čez karavanški tunel že hiteli zadnje kilometre pred domom. Babica nas je že prav težko čakala.