Mesečni arhiv: junij 2009

Trška gora in Hmeljnik

(8.6.2009)

Tisti kuclji, tam kjer je veseli Cviček doma, so se mi vedno zdeli zanimivi.

Dolenjska kraljica

Dolenjska kraljica

Kar hodiš in hodiš, pa komaj kam prideš. Mogoče zato, ker se ti včasih na pot postavijo vinogradi, teh je tam res veliko. Ali pa te samo ustavi kakšen veseljak in naprej ne gre brez da bi poskusil domačo kapljico. Je kar prav, da si vzameš čas in še kakšno rečeš o časih in pridelku, o življenju in če pač ne gre drugače – o politiki.

Kmetijska šola Grm pri Novem mestu

Kmetijska šola Grm pri Novem mestu

Izhodišče naj bo Kmetijska šola Grm pri Novem mestu (N45.833892 E15.190560; 213m). Iz avtoceste zavijemo proti Metliki, pa že na prvem krožišču zavijemo proti Otočcu, na naslednjem pa proti Trški gori. Šola je le malo naprej. Parkirišč je zadosti, tudi prespati se da brez težav. Od šole gremo navzgor po cesti proti Trški gori. Ko pridemo do ene prvih hiš na levi strani, modre, z gankom, zavijemo levo.

Gorjanci s Trdinovim vrhom

Gorjanci s Trdinovim vrhom

Tako naredimo bližnjico in presekamo enega od ovinkov. Ko spet pridemo na cesto, ji sledimo. Ob znaku za Krkin hram, pol kilometra, zavijemo levo. Ko na levi ugledamo kapelico, precej zaraščeno za vrtnico, zavijemo spet levo. Še ena bližnjica. Ko pridemo spet do ceste, se držimo levo in poti sledimo navzgor do Marijine cerkve na Trški gori (428m; dvajset minut, sem bil pač sam).

Sv. Marija na Trški gori

Sv. Marija na Trški gori

Pogled nam preko vinogradov in zidanic kar odnese proti Gorjancem z izrazitim Trdinovim vrhom in poboža ravnico med Otočcem in Novim Mestom. Lahko počijemo ali pač ne. Odločitev je naša. Na drugi strani cerkve nadaljujemo po asfaltni cesti mimo mesta, kjer je drevo požrlo kažipote. Pa naj nas ure, ki še štrlijo iz lubja ne prestrašijo. Ni tako daleč.

Drevo je požrlo kažipote

Drevo je požrlo kažipote

Če se že kakšna pot odcepi levo ali desno proti dolini, ji nič ne verjemimo, da je prava. Naša bo tista, ki vodi po širokem slemenu proti vasi Gorenje Kamenje. Pa ne hitimo preveč. Včasih je pač potrebno vdihniti, pa izdihniti in tako še nekajkrat. In prijazno pozdravimo. Kogarkoli pač že. Če ni drugega, pa samega sebe.

Potrebno si je vzeti čas za kakšen vdih...

Potrebno si je vzeti čas za kakšen vdih...

Potem pa že pomahamo z roko in gremo naprej. Pot je dolga, dan pa kratek, se izgovorimo. Ko pridemo do table, ki ob cesti urbi et orbi (uri in torbi po domače) razglaša, da je tam Gorenje Kamenje, gremo lahko po cesti okoli ali pa uberemo kratko bližnjico po kolovozu skozi gozd. Obe prideta prav. Še kratek spust, potem pa smo že pri odcepu poti za Hmeljnik.

Grad Hmeljnik

Grad Hmeljnik

Da je območje medveda, oznanja poleg pripeta tablica. Zato kar glasno. Če nismo sami, bomo pač kakšno rekli. Drugače pa se bomo morali zanesti na sodobno tehnologijo in si dovolj glasnega sogovornika poiskati na drugi strani mobilnega telefona. Ali pa bomo kakšno zapeli. Če jo znamo. Drugače nam preostane samo še žvižganje. In pa nekaj strahu, ki je itak vedno zdrav.

Trnuljčica še spi?

Trnuljčica še spi?

Ko se levo odcepi pot, ji sledimo in kot bi mignil smo v srednjem veku. Ali malo za njim, saj je Trnuljčica že zaspala, grad pa je obraslo trnje (približno 530 m; iz izhodišča ena ura). Tudi notri se ne da več, je menda nevarno. Pa nič zato. Tudi pred njim se da posedeti in razmišljati o dneh, ko so v gozdovih tod okoli iz strahu pred medvedi žvižgali Hmeljniški gospodje. In verjetno tudi kakšna gospa.

Spet nazaj proti Trški gori

Spet nazaj proti Trški gori

Potem pa bo treba nazaj. Menda so v Ljubljani že nevihte. Če nimamo kakšnih smelih načrtov delati ovinka proti Novemu mestu ali Otočcu, pač po isti poti nazaj. Dolgočasno? Niti ne. Ker na poti seveda ne bomo sami. Z nami bodo trte, griči, lep pogled. In seveda prijazni ljudje. Ki še ne poznajo razlike med tujcem in sosedom. Saj smo vendar vsi enaki. Kajneda?

Kdor vesele pesmi poje...

Kdor vesele pesmi poje...

Okoli Blejskega jezera

(7.6.2009)

Včasih je dobro, če ne greš naravnost. Temveč okoli. Včasih je tako pač lepše. Dostikrat pa drugače skoraj ne gre. Vsaj peš. Tudi, če je pred teboj jezero. Če je na njem še otoček s cerkvico, je to že res prava podoba raja. Okoli jezera poteka sprehajalna pot, ki je ravno pravi sprehod za vsakogar. Peš ali na koleščkih. Sploh ni važno.

Deževno jutro daje le malo upanja...

Deževno jutro daje le malo upanja...

Izza vsakega vogala se odpre nov pogled. Pot ob jezeru je lahko cilj, lahko pa tudi zgolj izhodišče. Za enega od kucljev, ki se dvigajo okoli jezera. Straža, Dobra gora, Kozarca in Obroč, Osojnice in Ojstrica, Kuhovnica, Višce, Blejski grad. Ali celo naprej do Poglejske cerkve, naravne znamenitosti, vredne ogleda. Le pravi trenutek je potrebno zaviti. Ali pač napihnemo čoln, poleti pa nadenemo kopalke in odmahamo do otoka. Zakaj pa ne.

Pločevinasti verniki pred sv. Martinom

Pločevinasti verniki pred sv. Martinom

Izhodišče? Kjer hočemo, parkirišč je dovolj. Nekatera so plačljiva, druga ne, spati na nobenem ni preveč priporočljivo. Je redarska služba preveč stroga, kaj bi govoril, saj se ve. Ostane torej kamp v Zaki (N 46.361568 E 14.081780). Če je ta poln, je dovoljeno prespati za precej nižji znesek na makadamskem parkirišču v Zaki (N 46.362327 E 14.081492).

Veslaška promenada

Veslaška promenada

Mi smo tokrat imeli izhodišče tam, kjer so prijatelji. Je še najmanj možnosti za kakšno neljubo presenečenje, pa toliko več za prijeten večerni klepet. Povrh se nam je Joco sklenil tudi pridružiti, s kolesom, kot spremljevalna ekipa. Super. Vse, razen vremena. Zjutraj dež namreč ni padal, temveč scal. Ne sliši se lepo, toda tako je bilo. Maja si je že mela roke, da gremo domov.

Blejski veslač z bronastimi mišicami vesla na Stražo

Blejski veslač z bronastimi mišicami vesla na Stražo

Pa se je tam nekje nad nami odprlo eno nebeško okno. In se razširilo toliko, da je posušilo kaplje. Ko je poklical še Joco, že skoraj povsem pripravljen, ni bilo več kaj za odlašati. Iz boksa smo potegnili skiroje, Maja si je nadela rolarje in že smo po mokri cesti drveli proti pokopališču. Dejansko drveli, saj so zavore na mokrih klancih presneto slabo prijemale. Navzdol seveda, v breg je še šlo.

Spremljevalna ekipa

Spremljevalna ekipa...hej, vozi v napačno smer!

Pred cesto proti Gorjam in Pokljuki smo se ustavili v Mercatorju in poskrbeli za zajtrk. Šli smo čez cesto in se na drugi strani po Riklijevi cesti previdno spustili po strmem klancu mimo picerije Rustika do župnijske cerkve sv. Martina. Vanjo nismo zavili, je bila ravno maša, mi pa kaj malo primerni in pripravljeni na takšno poduhovljeno zadevo. Peščena pot vodi do ceste okoli jezera, ničkaj primerno za naša prevozna sredstva. Pa smo zmogli.

Laboda z mladiči

Laboda z mladiči

Od tu se ne da več zaiti. Okoli jezera vodi le ena pot in potrebno ji je verno slediti. Pod gradom se peljemo po Veslaški promenadi in nato mimo veslaškega centra proti Zaki. Tam se lahko sprehodimo po kampu ali gremo zaplavat. Če je le voda zadosti topla. Nas je tukaj vremenska sreča malo zapustila, pred dežjem smo se skrili pod sodniški stolp ob vodi. In tam vedrili kar lep čas. Med tem se je skupina mladih odločila za kopanje.

Tole pa ne bo nič...suhega...

Tole pa ne bo nič...suhega...

Maja se je kar stresla ob misli na mrzlo vodo, jaz pa ob njenem ledenem pogledu, ko sem zajavkal…i tata bi sine. Ko je dež končno le izgubil svojo moč in kazal, da je oblačna goba že precej izžeta, smo pot nadaljevali. Iz Zake najprej ob cesti, dokler po nekaj deset metrih ni možno zaviti na leseno sprehajalno pot tik ob vodi. Ko se konča, smo že čisto blizu odcepa poti na Osojnici in Ojstrico…

Podoba raja...za farje ali tudi rajo?

Podoba raja...za farje ali tudi rajo?

Ko se levo odcepi makadamska pot, ji je najbolje slediti pod Belvederjem in Vilo Bled. Iz obale je nekaj najlepših pogledov na otok, tudi kakšen umetnik s svojimi slikami se na ogled postavi. Ponavadi na najbolj ozkem delu poti, pod skalo. Pa ribiči namakajo svoje trnke. Bolj ali manj uspešno. Tudi malo naprej, pri Mlinu, je priljubljeno kopališče. Ali pač samo mesto za počitek na eni izmed klopic. Če so le suhe.

Blejski grad in sv. Martin

Blejski grad in sv. Martin

Oko se spočije na gradu in cerkvi sv. Martina pod njim. Podoba raja. Pot gre naprej ob jezeru, teče precej ob glavni cesti, dokler pred hotelom Toplice na zavije pod hotele, tja do vode. Sedaj je samo od nas odvisno, kjer bomo zašpilili to klobaso. Po promenadi se bomo pa ja sprehodili, mogoče skočili na kremšnite. Nas je nekaj kapljic opozarjalo, da je vremenska sreča opoteča, zato je nismo pretirano izkoriščali.

Drobižek

Drobižek

Raje smo atome moči porabili za pot mimo občine proti izhodišču. Dan je bil čisto lep, še tiste kaplje smo mu prav hitro oprostili.