Avstrijski krompir

ODHOD NA KROMPIRJEVE POČITNICE – 28.10.2011 – Mojo obljubo, da gremo tokrat na izi, je bilo treba začeti izpolnjevati že na začetku. Zato sem večerno kopanje visoko v Avstriji črtal s seznama in cilj prestavil na pozni prihod v Krems. Avtocesta je bila dolgočasna tako kot vedno. Vmes smo se le malo ustavljali, tako da sem si pretegnil noge. In na hitro našel kakšno škatlico. Če smo se pa mimo peljali…

Krems

Krems

Dekleti je pozni večer premagal in zaspali sta. Midva sva navigirala do Kremsa, tam našla pot do parkirišča (48.402763 15.587335), ugotovila, da smo avtodom postavili le nekaj metrov proč od ladjice in že naju je zmanjkalo…

Z LADJICO PO DONAVI – 29.10.2011 – Zjutraj sem bil kljub poznemu prihodu pokonci precej pred dekleti. Korenina, kaj se more. Odrinil sem na sprehod, tja nekam, kjer vsaj malo hitreje zadihaš.

Križ na vrhu griča

Križ na vrhu griča

Iskal sem najboljši prehod med hišami, našel cesto, ki je obetala in na koncu zavil navzgor, med vinograde. Pot je bila strma, toda to me ni motilo. Hodil sem do križa na razglednem robu, potem pa po drugi poti, skozi gozd, navzdol. Da je bilo vmes treba še kje pobrskati, je jasno.

Jesenski gozd

Jesenski gozd

Znova na obali Donave sem hitro rešil še enostavno nalogo, ki me je pripeljala do škatlice, potem pa odšel po karte. Ni bilo težav, bili smo na seznamu, mesto na ladjici je bilo torej zagotovljeno. Po zajtrku smo spakirali stvari, vse kar bi znali potrebovati ob plovbi. Parkirišče se je zapolnilo, ko smo zaklenili in odšli na Avstrijo. Tako pomenljivo ime je nosila naša križarka.

Avstrija

Avstrija

Našli smo še prosto mesto, sedli in čakali na odhod. Točno ob uri smo odrinili od brega in odpluli proti toku. Plovba po dolini Wachau se je začela. Komaj smo se navadili na reko, ki je leno tekla mimo nas, že je zvočnik oznanil, da se približujemo prvemu postanku. Dürnstein je bil s svojim samostanom, modro cerkvijo in ostanki gradu nad krajem videti prav mamljivo.

Dürnstein

Dürnstein

Na ladjo je prišla skupina japončkov, pot so nadaljevali z nami. Dekleta so čas med vožnjo, poleg pogledov na Donavo in strma, z vinogradi posejana pobočja, porabila za učenje. Ustavili smo se še v Weißenkirchnu in Spitzu, časa za izhod ni bilo. Mimo nas so plule nizke tovorne ladje. Ena je potiskala več čolnov.

Konvoj

Konvoj

Kako krmarijo te konvoje nam ni bilo povsem jasno, vsekakor morajo biti kapitani pravi mojstri, da ne nasedejo na kakšni plitvini. Pojasnila posadke o zanimivostih ob poti so do nas priplula skozi zvočnike. Pluli smo mimo gradu nad reko, nato pa že zavili v slepi kanal, kjer smo tik pred njegovim koncem pristali. Imeli smo zgolj slabo uro za sprehod.

Mesto Melk leži pod istoimenskim samostanom

Mesto Melk leži pod istoimenskim samostanom

Za ponovni obisk mogočnega samostana nad reko seveda ni bilo časa. Zgolj za sprehod po mestnih ulicah Melka, mimo zanimivega vodnjaka in do trgovine, kjer smo našli nekaj malega za naše želodčke. In že je bil potreben obrat. Jaz sem na poti nazaj pokukal še v farno cerkev, potem pa v zadnjih minutah skočil na ladjo.

kčkčk

Grad Schönbühel

Zapeljali smo iz kanala, obrnili, in odpluli s tokom navzdol. Mi smo se preselili za mize, ki so stale na prostem. Prav toplo ni bilo, nas pa nihče ni motil, ko smo pomalicali. Veter nam je kuštral lase, ladja je rezala valove nazaj proti Kremsu. Znova so nas čakali že videni prizori, tudi postanki so bili enaki. Po pristanku v Kremsu je Maja naredila kosilo, dekleti pa sta stekli do bližnjih igral.

Na igralih

Na igralih

Po kosilu smo se skupaj napotili do muzeja karikatur. Ta že na zunaj daje videz posebneža. In tudi znotraj preseneti. Ena soba je namenjena zgolj domači politični satiri. Oziroma zgolj zabavljanju karikaturista Ironimusa čez nekdanjega zveznega kanclerja in eminentnega avstrijskega politika Bruna Kraiskega.

Muzej karikatur

Muzej karikatur

Dekletoma sem seveda moral pojasniti, kdo je to sploh bil in razlagati posamezne karikature v zgodovinskem kontekstu. Drugi del je bil posvečen karikaturistu Manfredu Deixu, nekatere karikature so bile zabavne, druge pa že kar malo bizarne. Ajda si je natisnila kartico, kjer stoji med facami iz karikatur.

fafdaadf

Manfred Deix in njegove stvaritve

Pogledali smo si še razstavo ob desetletnici muzeja in karikature Moff. Dekletoma je bila zelo všeč knjižica, kjer dobiš s hitrim listanjem učinek prave risanke. Ropotanja, da je to treba imeti, je bilo toliko, da smo se naslednji dan vrnili do muzeja in dve kupili. Čeprav se dekletoma ni dalo preveč hoditi, smo se sprehodili še do centra mesta.

Gibljive karikature

Gibljive karikature

Šli smo skozi Steinertor in naprej po mestnih ulicah. Dokaj opustele so bile videti, trgovine niso imele več odprtih vrat. Zavili smo do mestne hiše, nato pa ob farni cerkvi nazaj na Obere Landstraße. Dekleta so nekoliko razočarana, ker nikjer niso opazila dvojnega zlatega loka, glasovala za vrnitev do avtodoma.

Center Kremsa

Center Kremsa

Pomahal sem jim in se sam napotil do Dominikanskega trga, nato pa s postankom pri nekdanji tobačni tovarni ubiral korake proti avtodomu. Tam se je Živa strinjala, da gre še danes z menoj iskat škatlico na drugi strani reke. Ker se nama plavati ni dalo, je bilo treba narediti kar dolgi obvoz do mostu, čezenj in nato po sprehajalni poti na drugi strani nazaj do zaklada.

Skoraj opustele ulice

Gneče na ulicah ni bilo

Navigacija je malo skakala, vseeno pa nama je na koncu uspelo najti pravo mesto. Škatlica je bila obešena na visok stari štor. Opazil sem žičko in ga naslednji trenutek že držal v svojih rokah. Vpisala sva se, potem pa že stopala nazaj proti mostu. Čas nama je ob klepetu kar hitro mineval. Živa se je spustila še po toboganu, potem pa sva že izginila na toplo.

Donava by night

Donava by night

Odločili smo se, da bomo prespali kar tukaj, zato skrbi kam in kako ni bilo.

KREMS, SAMOSTAN GÖTTWEIG, DÜRNSTEIN – 30.10.2011 – Zjutraj sem se najprej pognal s skirco po poti, ki sva jo že dan poprej prehodila z Živo. Ugotovil sem namreč, da je pri železniškem mostu še ena škatlica. Našel sem jo hitro, se vrnil do avtodoma, nato pa odpeljal pred vinsko klet Sandgrube 13.

Jutranji sprehod po Kremsu

Jutranji sprehod po Kremsu

Vrata so bila še zaprta, pa nič zato. Dekletom se ni mudilo iz postelje, jaz pa sem jo mahnil malo naokoli. Zakladke sem iskal pod mostovi, v prehodih, pri zanimivih skulpturah, na koncu pa še sredi vinogradov. Je bilo kar zanimivo, do avtodoma pa sem se vrnil ravno pravi čas, da smo odpeljali skozi vhod do parkirišča (48.420437 15.618869), se uredili in ujeli začetek vodenja.

Trta

Trta

Najprej nas je čakal sprehod do vinograda nad parkiriščem. Tam smo izvedeli marsikaj o vinogradništvu in slišali kakšno pikro na račun domačih pridelovalcev. In tistih, ki jim očitajo, da niso bio. Izvedeli smo, zakaj so pomembni kamniti zidovi in kako jih morajo obnavljati. Sledila je prva degustacija, nato pogled na deželo od »zgoraj« in že smo šli na sprehod skozi doživljajsko klet.

Sandgrube 13

Sandgrube 13

Najprej zvoki vinskih duhov, barve, megla, klepet. Nato znova pokušina vin. In otroci sokov. Leseni sodčki in veliki nerjavni silosi. Vsega po malo. Na koncu smo po zadnji degustaciji kupili vino za spomin, nato pa že peljali proti muzeju karikatur. Želja po spominku v obliki preproste risanke je bila premočna, da bi se ji bilo možno upreti.

Frakljevi prividi

Frakljevi prividi

Program smo danes malo prilagajali. Premamil nas je samostan Göttweig, ki sva ga na bližnjem hribu, močno osvetljenega, že dan poprej občudovala z Živo. Vožnje ni bilo veliko, že smo parkirali na griču ob samostanu (48.367296 15.612999). Ker je bila ura prava za kosilo, se je Maja takoj spravila k delu, midva z Živo pa sva šla poiskat edini zakladek na samostanskem hribu.

Samostan Göttweig

Samostan Göttweig

Izbrskala sva ga iz telefonske govorilnice in se za tem sprehodila po samostanskem dvorišču. Po kosilu smo do samostanskega poslopja odšli vsi skupaj. Najprej smo si ogledali nekdanjo samostansko lekarno, potem pa zavili do razstavnih prostorov. Vzpon po mogočnem stopnišču s čudovitimi vazam podobnimi ornamenti, kjer je vsaka predstavljala en mesec in pisanim stropom je bil nekaj posebnega.

Mogočno stopnišče

Mogočno stopnišče

Ravno tako pa tudi sprehod skozi sobane z bogatim pohištvom. Le kakšni menihi so bili to, da so prebivali v videnem razkošju. Spalnica, jedilnica, bogate slike, tapiserije, orožje. Miroljubnih menihov? Pa jade! Med tem, ko je večina soban verjetno namenjenih predvsem predstavitvi življenja nekoč, pa je velika dvorana še danes priča številnim dogodkom.

Ko se ti odpre nebo...

Ko se ti odpre nebo...

Po že znanem stopnišču smo se znova spustili v pritličje in si ogledali še galerijo s številnimi slikami bolj ali manj neznanih mojstrov. Prikazovale so predvsem samostan in kraje okoli njega. Ogled velike samostanske cerkve sem začel v nekakšnem lapidariju, našel prehod v podzemno kapelo in do relikvij svetnika. Potem pa skozi glavno cerkveno ladjo stopal proti izhodu.

Ubožnost menihov? Pa jade...

Ubožnost menihov? Pa jade...

Bogato, načičkano, vsega preveč. Vrnili smo se do avtodoma in odpeljali proti Steinu, tam zavili v smer Dürnsteina in pred krajem na plačljivem parkirišču parkirali (48.388369 15.524638). Po lepi sprehajalni poti smo odšli do centra mesta, se tam takoj strinjali, da imamo samostanov in cerkva za danes dovolj in zato zaokrožili po ozkih uličicah mesteca. Postanek v prodajalni vsega, kar je možno narediti iz marelic, je bil obvezen.

Pogled na Donavo v Dürnsteinu

Pogled na Donavo v Dürnsteinu

Ravno tako kot sklep, da se vzpnemo še do ostankov gradu nad mestom. Hoje ni bilo pretirano, razgled na Donavo, mesto pod nami in z vinogradi posejana, s soncem obsijana, pobočja, pa prav čaroben. Raziskali smo vse grajske prostore, se vzpeli prav na vrh, na najvišjo skalo, fotkali, pokukali v cerkvico, razmišljali, kje je bila včasih ječa in prebirali podatke o gradu na pojasnilni tabli.

Na najvišji točki gradu

Na najvišji točki gradu

Potem pa, po počitku seveda, že stopali nazaj navzdol. Na parkirišču sva z Živo poiskala še škatlico, potem pa…next stop…Spitz (48.363320 15.418240). Ob cesti smo parkirali in odšli do ponudnika voženj s Segwayi. To so dvokolesniki, kjer zgolj z nagibanjem naprej in nazaj ohranjaš ravnotežje. Bili so prosti in po kar nekaj uvodnih inštrukcijah in poskusih, smo se po promenadi ob Donavi vozili tudi sami.

Šibanje z dvokolesniki po promenadi ob Donavi

Šibanje z dvokolesniki po promenadi ob Donavi

Zgolj kakšnih deset minut, potem je bilo zabave konec. Danes se je zaradi menjave ure stemnilo kar zgodaj. Čakalo pa nas je še kar nekaj vožnje, zato se nismo pretirano obirali. Odpeljali smo skozi večerno pokrajino, precej gor in dol, proti Zwettlu. V Ottenschlagu smo ugotovili, da imajo celo počivališče za avtodome, dobro opremljeno, plačljivo, a ne predrago.

Segway

Segway

V Zwettlu smo sledili tablam do samostana in na parkirišču ob njem parkirali (48.618451 15.200332). Še en dan se je počasi zaključeval.

STIFT ZWETTL, SONNENTOR, ZWETTLER BIER – 31.10.2011 – Zbudil sem se zgodaj. Ker nisem mogel zaspati nazaj, sem vstal, se oblekel in odšel raziskovat bližnji skrivnostni zakladek. Do njega je bilo treba šele priti in ga potem tudi najti. Vse zgolj s hintom, nič več.

Kapela sredi gozda

Kapela sredi gozda

Pot me je pripeljala do kapele sredi gozda, kjer sem pod skalo uspel najti škatlico. Vrnil sem se do samostana, naredil nekaj zanimivih posnetkov zvonika z jutranjim soncem, pokukal na samostansko dvorišče, potem pa z Majo odšel na sprehod do kapele. Je bilo prav luštno, sva prav rabila čas, da sva se malo pogovorila.

Jutro

Upanje

Vendar pa dekleti nista bili najbolj navdušeni. Sprva ne bi šli nikamor, ko sva se midva vrnila, pa bi tudi onidve radi videli čudež sredi gozda. Med tem, ko sem v miru pozajtrkoval, jima je bila Maja vodička. Ko so se dekleta vrnila, smo skupaj odšli do vhoda v samostan. Tam smo dobili audio vodiče in namig, da bomo morali kar pohiteti, če hočemo biti nazaj do pravega vodenja.

Angel

Angel

Le z živo vodičko je namreč mogoč vstop v samostansko knjižnico. Slušalke so nam predvajale glasbo, ki nas je skupaj s pripovedovalcem zamajala nekam v preteklost. Popeljale so nas ven iz samostana, ob reko in nato čez umetelni most nazaj v samostansko klet. Tam smo dobili namig o naseljenosti v času Rimljanov, videli zanimivo postavitev nagrobnih križev, nato pa pristali v križnem hodniku.

Stift Zwettl

Stift Zwettl

Sprehodili smo se naokoli, do kapitlja in rotunde z vodnjakom. To je bilo mesto, kjer so se menihi nekoč umivali. Poleti in brrrrr, pozimi. V enem delu križnega hodnika, edinem, ki je zastekljen, so menih brali. Oziroma eden je bral na glas, drugi pa so med tem v miru dremali. Zanimivo. Ko smo se prebili na dvorišče, se je skupina za vodenje že zbirala.

Zbirka nagrobnih križev

Zbirka nagrobnih križev

Vodička je sprva na dolgo in široko razlagala o zgodovini samostana. Bogsigavedi, če je koga to zanimalo. Bolj zabavno je bilo, ko je razlagala o hrambi knjig. Kako so jim začele plesniti in so jih morali preseliti. Skozi notranje dvorišče smo prišli do samostanske knjižnice. Huh, ena stalaža je bila namenjena zgolj civilnemu pravu. Juhej.

Bralni kotiček križnega hodnika

Bralni kotiček križnega hodnika

Vodička nas je vodila od ene vitrine do druge, razlagala o marsičem. Malo smo jo poslušali, malo lutali po sobani sami. Naredili še fotko ali dve, nato pa se je obisk že zaključeval. Sprehodili smo se še po samostanskem parku, nato pa odpeljali proti Rudmansser Teichu, tam malo brskali okoli spomenika nekemu svetniku in nato z vožnjo nadaljevali do Sprognitza (48.543665 15.234281).

Samostanska knjižnica

Samostanska knjižnica

Po kosilu smo odšli do vhoda v tovarno Sonnentor, kjer pakirajo mešanice čajev in začimb. Malo smo pofirbcali po trgovini, nato pa odšli s skupino na vodenje. Že na vhodu nas je presenetil lastnik družbe Johannes Gutmann in nam pridržal vrata. Na začetku smo poskusili njihove čaje in številne piškote.

Skladovnice zelišč in čajev

Skladovnice zelišč in čajev

Potem pogledali film o uspehu koncepta nekoč nezaposlenega Gutmanna, v roke zajeli kup piškotov in se sprehodili skozi skladišče. Prav noro je dišalo po številnih domačih in eksotičnih biljkah, zapakiranih v vreče in škatle. Vodič je za vsak slučaj omenil, da lahko vsakdo, ki bi mu postalo slabo, prizorišče tudi zapusti.

Sonenntor - trgovina in njen lastnik

Sonenntor - trgovina in njen lastnik

Videli smo, kako pripravljajo mešanice čajev, kakšen je njihov koncept prodaje in pogledali v tipsko prodajalno, kakršne počasi odpirajo po celem svetu. Bio se dobro prodaja. Če je zapakirano v lično embalažo z zanimivimi imeni, še toliko bolj.

Vrtiček sv. Hildegard

Vrtiček sv. Hildegard

Po koncu vodenja smo se vrnili v trgovino, kjer me je lastnik presenetil s vprašanjem, če ga njihov vodič kaj »pihne«. Najprej nisem razumel, potem pa smo se vsi nasmejali. Kasneje med brskanjem po trgovini je prišel še enkrat mimo, me potrepljal in rekel »hvala«. Pri takšnih cenah izdelkov se res lahko zahvaljuje kupcem.

Igrala ob tovarni

Igrala ob tovarni

S polno vrečko smo odšli do avtodoma, potem pa takoj nazaj do vrta sv. Hildegarde, precej žalostnega pozno jeseni. Vendar so poleg igrala. Privlačna in zanimiva. Ko smo obšli vse hiške in gugalnice, smo sedli v avtodom in se odpeljali pod grič (48.529601 15.199626), na katerem stoji razgledni stolp. Zgodnji nismo bili. Zato se je že temnilo, kar pa nas ni prestrašilo.

Zmaji

Zmaji

Vzeli smo baterijske svetilke in odšli po poti, mimo številnih zmajev, navzgor. Zmajev? Ja, ob poti je vrsta zmajev, kovinskih, lesenih, izrezanih, zgolj zloženih skupaj. Res zabavno. Dekleti sta se hoteli slikati prav z vsakim. Na vrhu griča smo zlezli na razgledno točko. Videlo se je lučke pod nami, kaj več pa ne. Z Živo sva našla še zakladek, potem pa smo jo že mahali proti izhodišču.

Na razglednem stolpu

Na razglednem stolpu

Odpeljali smo proti Zwettlu, vmes naredili postanek pri Robotstainu. Pa ne gre za kakšne moderne naprave. Kamen stoji ob Robatwegu, poti, ki je ime dobila po arhaični izvedbi besede Robath ali tlaka po naše. Zanimivo. V Zwettlu smo parkirali nasproti pivovarne (48.600257 15.169331). Ob šestih se nam je začelo vodenje po deželi piva in nismo ga hoteli zamuditi.

Kako izuriti svojega zmaja?

Kako izuriti svojega zmaja?

Hiter sprehod po trgovini nas ni navdušil za nakupe. Sprehod po pivovarni nam je dal osnovno pojasnilo postopka varjenja piva. Varilnica, polnilnica, ogromni tanki, skladišče. Veliko podatkov, še več hvale domačim proizvodom. Ali so res tako dobri, smo morali poskusiti tudi sami. V pivnici ob trgovinici smo lahko poskušali vse vrste piva, radlerjev, pivovarn v Zwettlu in Weitri.

Za nekatere...nebesa

Za nekatere...nebesa

Nefiltrirano, temno, radler z naravno stiskanim sokom, Saphir. Dekleta pa coca colo. In vsi večerjo v obliki dobro obloženih sendvičev. Ko smo imeli vsega dovolj, smo se odkotalili do avtodoma, sklenili, da parkirišče nekam preveč visi in se zato odpeljali borih nekaj deset metrov ob stransko cesto (48.599896 15.168336). Dovolj prostora, mirno, že smo spali…

...ja, nebesa, čisto zares.

...ja, nebesa, čisto zares.

ZWETTL BAD – 1.11.2011 – Zjutraj sem bil prvi pokonci. Mahnil sem jo do bližnje cerkvice, nekaj časa debelo gledal, potem pa ob branju opisa ugotovil, da bo treba malo višje. Ko je bila škatlica v mojih rokah, sem jo mahnil naprej, ob rečici Kamp. Sprehod skozi jesenski gozd je bil prav prijeten. Nič se mi ni mudilo.

Spomenik Francu Jožefu

Spomenik Francu Jožefu

Ko sem prišel do počivališča in spomenika Francu Jožefu, sem po krajšem počitku korak obrnil nazaj. V Zwettlu sem šel mimo pivovarne in nad njo do železniške proge. Spet ena škatlica, seveda. Dekleta so med tem vstala, pa jim nekaj ni bilo prav. Nekaj iskric in že sva jo proti centru mesta mahnila midva z Ajdo sama.

Hundertwasser in Zwettl

Hundertwasser in Zwettl

Pred prečkanjem mostu, sta naju dva policaja nekam pozorno opazovala. Šele kasneje sva ugotovila, da zaradi političnega zbora, ki se je imel zgoditi v bližini. Mimo farne cerkve sva prišla do trga z zanimivo Hundertwasserjevo fontano in senčnico. Nič ni bilo preveč toplo, zato veselja, da bi ležala na hladni podlagi, nisva imela.

Kužno znamenje

Kužno znamenje

Poslušala sva igro zvonov v zvoniku mestne hiše, nato pa naredila krog po centru. V prazničnem jutru čisto izumrlem. Kužno znamenje, stolpi mestnega obzidja, prijazna muca. Ob vračanju proti avtodomu sva ugotovila, da je maša že končana. Zato sva pokukala še v cerkev, potem pa hitela na toplo. Kot bi imeli ogled v izmenah, sta se zdaj v mesto odpravili še Maja in Živa.

Notranjost farne cerkve

Notranjost farne cerkve

Po malo krajšem krogu sta prihiteli nazaj. Prestavili smo se na parkirišče pred bazeni, nekaj sto metrov daleč (48.606695 15.163262). Sklenili smo, da bomo naredili zgodnje kosilo, potem pa odšli na razvajanje. Jaz sem med pripravami odšel na še en jesenski sprehod. Ob rečici sem jo mahal proti manjši luknji, kje naj bi menda nekoč svoj sedež imel lokalni roparski komandant Grasel.

Dlani

Dlani

Prav pomirjujoče, dokaj samotno, samo kakšen dopoldanski tekač je prijazno pozdravil ob sopihanju mimo. Vrnil sem se do avtodoma, kosilo je bilo že pripravljeno. Pojedli smo, nato pa zasedli svoje mesto na ležalnikih. Čisto prijetno je bilo. Jesenski hlad zunaj ni mogel več do nas. Počivanje, branje, možgani na off. Namakanje, plavanje, za vse je bil prostor in čas.

Graselovo skrivališče

Graselovo skrivališče

Dekleta so čofotala, se igrala, všeč nam je bilo. Da smo si vzeli čas za obisk savn, je pa tako jasno. Največ midva z Majo, pa tudi dekleti nekoliko kasneje. Programi, ki so ob tem potekali, pa vrhunski. Brez pretirane gneče, prijetno, domače. In prijazno, imel si občutek, da si res radoviden gost. Celo popoldne razvajanja.

Jesen

Jesen

Dokler se dan ni prevesil v večer. Potem smo še zadnjič skočili v vodo, se spotili in že v avtodomu pripravljali vse za premik. Čeprav nam je bilo tu všeč, smo se odločili, da se še danes odpeljemo v Gmünd. Vožnje ni bilo pretirano, cesta je bila dobra, malo gor in dol. Nedvomno zanimiva pokrajina, ki pa jo je že zagrnila tema.

Zwettlbad

Zwettlbad

Na poti smo naredili krajši postanek pri nečem, kar naj bi bilo glede na naše razumevanje, klimatsko zdravilišče. Tam sem s skokom čez potok prišel do zadnje današnje škatlice, potem pa mokrih nog že peljal naprej. Pred Gmündom sem zapeljal na parkirišče term (48.757586 14.993610). Ker se je današnji dan v njih zaključeval, je bilo okoli nas še nekaj ropotanja, potem pa se je tudi to umirilo in utrujeni smo kmalu zaspali.

Princeske

Princeske

SOLE FELSEN BAD GMÜND – 2.11.2011 – Jutro je bilo spet rezervirano za mojo rekreacijo. Okoli term je bilo še vse mirno, nič se ni dogajalo. Mahnil sem jo proti jezerom, ki na severni strani obdajajo mestece. Zaokrožil sem ob njih, šel mimo poslovnih stavb in hiš skozi zanimiv biotop ob rečici, nato pa že splezal na enega od kamnitih blokov. Ti ležijo razmetani naokoli, kot bi jih velikan natrosil.

Granitni bloki

Blockheide

Lep razgled sem ujel, nato pa že šibal nazaj, šel mimo največjega jezera in zaokrožil po mestu. Ob tem sem iskal škatlice in se srečal z marsikatero zanimivostjo. Mostičkom, ki vodi na Češko, zgodovinskimi vrati, zanimivimi pubi, ozkotirno železnico. Opravil sem še nakupe. Vsega, kar so mi dekleta naročila in vsega, česar sem vedel, da bodo še posebej vesela.

Granitna gmota

Granitna gmota

Ker so se med mojim sprehodom bazeni že odprli, sem poklical in poizvedoval, če je kaj jeze, ker me še ni. Pa so zaspani glasovi odgovorili, da sploh ni panike. Z dobrotami sem prišel na zajtrk, po njem pa smo spakirali potrebščine za čofotanje. Na ležalnikih je bila že kar gneča, pa smo vseeno našli mesto, ki nam je bilo všeč. Bazenov je bilo dovolj, brbotalčkov tudi.

Jezero

Harabruckteich

Celo tobogan se je spuščal iz malo višjega mesta. In to tak, z merilcem časa. Čeprav nam po vrsti spustov še vedno ni bilo jasno, kaj moraš natančno narediti, da se štoparica ustavi. Vedno se je namreč ustavila tako, kot se ji je zazdelo. Čisto samosvoje. V bazenih je bila hitra reka, možno je bilo pogledati, kako hladno je zunaj. Z dekleti smo se lovili, se špricali, tunkali. Zabave kolikor hočeš. Vmes pa počivali, brali, uživali.

Vrata

Zgodovinska vrata

Z Majo sva kupila tudi zapestnice za savne in seveda jih je bilo treba preizkusiti. Že takoj sva ugotovila, da vodena savnanja tukaj ne bodo za naju. Grozljiva gneča, ne vem, če ni kdo komu sedel v naročju. Sva šla raje v sosednjo savno, skoraj prazno, veliko bolje. Dokler se v tisti zraven niso začeli dreti. Kot jesharji. Videti je bilo, da gre za nekakšno notranje sproščanje.

Sole Felsen Bad

Sole Felsen Bad

Na srečo je bilo savn veliko in tako ni bilo težko najti mirnega kotička. Še posebej tista na gričku nad termami nama je bila všeč. Prav sanjska. Hiška z veliko stekleno steno, skozi katero si imel pogled na jezero in jesenski gozd. Ko se je zvečerilo, so dekleta razvajanja imele zadosti, počasi so spakirale in se odpravile do avtodoma. Jaz sem šel še enkrat v savne, tokrat na vodenem savnanju v hiški na griču ni bilo gneče.

Živček

Živček

Povezano je bilo z udarjanjem na razne posode in gonge. Seveda samo s strani voditelja. Včasih je prišel čisto blizu tebe in udarjal po kakšnem loncu. Meditativno. Ko so odzveneli zadnji zvoki, sem odšel tudi sam pod tuš in na večerni zrak. Ker sem že zjutraj ugotovil, da je poleg term dejansko kamp, danes nismo hoteli izzivati.

Ajda in Gumpi

Ajda in Gumpi

Zjutraj sem našel zanimivo parkirišče nedaleč od češke meje. Zato smo se zapeljali do tja in parkirali (48.765659 14.970449). Čisto v redu, mirno, z izjemo pijane druščine, ki je pretirano uživala v poceni in dobrem češkem pivu. Ta je prikolovratila mimo po cesti. V nas se niso vtikali. Ko so glasovi potihnili, sem tudi sam zaspal.

ČEŠKO PIVO, MAK, STEKLO, ROGLJIČKI IN DOMOV – 3.11.2011 – Zjutraj sem odšel čez most na Češko, tam v Českih Velenicah nad železniško progo našel škatlico, raziskal kako je s trgovinami in se vrnil nazaj v Avstrijo.

Parkirišče v bližini meje s Češko

Parkirišče v bližini meje s Češko

Z Živo sva se sprehodila do bližnjega konca železniške proge. Pomagal sem ji najti škatlico, katera se je v mojih rokah znašla že dan poprej. Potem pa smo se odpeljali skozi Gmünd proti češki meji in v Velenicah ugotovili, da se malo večja veleblagovnica, ki jo imajo v lasti Kitajci, odpira šele ob osmih.

Mejni prehod za pešce

Mejni prehod za pešce

Ni se nam dalo čakati, raje smo zapeljali do lokalne trgovinice, tam skoraj pokvarili aparat za odvzem praznih steklenic, potem pa še na blagajni naredili zastoj ob plačevanju. Na koncu se je vse dobro izšlo in že smo navigirali nazaj v Avstrijo in iskali smer proti jugu. Peljali smo po dokaj znani cesti proti Zwettlu, tam nadaljevali proti Ottenschlagu in naredili pri športnem letališču kratek počitek.

Danes so leti odpovedani...

Danes so leti odpovedani...

Do Haidna, kjer je v urejeni kmetiji muzej maka (48.408034 15.197360), ni bilo več daleč. Najprej smo si pogledali film o gojenju rastline in pridobivanju semen, ki jih tako radi vidimo na priljubljenih makovkah. Drugi del filma je govoril o hladnem stiskanju semen in pridobivanju makovega olja. Menda ga imenujejo kar oljčno olje severa. Muzej ima na sredini veliko glavico maka, ki nazorno kaže nastanek in razvoj semen.

Glavica maka

Glavica maka

Vrsta mlinčkov na stenah in pojasnila na način, vse, kar ste hoteli vedeti o maku, pa si niste upali vprašati, sta nas kar pritegnila. Seveda je bil kotiček namenjen tudi bolj črnemu scenariju, torej pridobivanju opija in mamilom na splošno. Poskusili smo različne vrste olja, kupili nekaj modrega in črnega maka ter stekleničko olja, dobili za popoti še makovo pecivo, potem pa že peljali naprej.

Zbirka mlinčkov za mak

Zbirka mlinčkov za mak

Navigirali smo do kraja Pöggstall, tam za cesto našli parkirišče in pohiteli do delavnice, kjer se ob določeni uri prikazuje umetnost steklopihaštva (48.318006 15.200847). Zabavni možic je ob dokaj maloštevilnih gledalcih ustvaril pisano stekleno kroglo. To je možno obesiti na božično drevo ali tudi kam drugam. Kamor kdo hoče. Med pihanjem in ogrevanjem stekla z različnimi temperaturami ognja je tudi razložil, kakšno je njegovo delo.

Umetelno steklopihaštvo

Umetelno steklopihaštvo

Postopek je trajal kar nekaj časa, različni premazi in valjanje v barvnem steklu je ustvarilo končni izdelek. Nič čudnega, da so bile krogle dokaj drage. Sprehodili smo se še po galeriji in se trudili, da ne bi bili kot sloni med porcelanom. Dekleta bi seveda kupila vse. In zdrobila še pred domom. Pa jade. Ogledali smo si še del filma in spregovorili nekaj besed s steklopihačem.

Nastala bo pisana bunka...

Nastala bo pisana bunka...

Pa ne o njegovem delu ali lepih izdelkih. Temveč o tem, kako je z avtodomom že potoval čez Slovenijo. Prima. Vožnja do Persenbeuga je hitro minila, sprehod do centra mimo istoimenskega gradu, pa sem zmogel samo jaz. Na glavnem trgu sem občudoval mogočno lipo, potem pa že šibal nazaj. Zapeljali smo čez Donavo in na drugi strani s krajšim postankom ob Ybbsu na Donavi peljali proti Haubiversumu v kraju Petzenkirchen (48.144522 15.151274).

Haubiversum

Haubiversum

Do vodenega ogleda smo imeli še nekaj časa, zato sem našel škatlico v bližini, potem pa smo tudi nekaj pojedli. Je bil že čas. Tokrat nas je bilo pri vodenju v pekarni nekaj več kot pred časom. Pa zato še ni bilo pretirane gneče. Znova smo zvili vsak svojo pletenko, jo naredili z dodatki sezama, soli, maka ali česar smo hoteli, še bolj okusno.

Nekdo je pričaral pekarno...

Nekdo je pričaral pekarno...

Nato ob poučnem spoznavanju zgodovine pekarstva družine, ki je še sedaj lastnica pekarne Haubis, prišli v proizvodne prostore. Ker smo bili zadnjič tu v nedeljo, je bilo dogajanje tudi za nas novo. Žemlje, kajzerice, kruh, vse se je dokaj avtomatizirano pomikalo pod nami, šlo iz ene faze v drugo. Vse od sestavin do končnega izdelka.

Pletenke

Pletenke

Poskusili smo različne vrste kruha, videli skladišče, delavnico konditorskih izdelkov, poskusili pecivo in si bili edini, da je bilo zadnjič boljše. Pa še več smo ga dobili. Potem pa skozi hladilnik in peč spoznavali postopek pridobivanja testa, njegovo obdelavo in peko končnega izdelka. Že smo bili na koncu, prejeli smo svoje (seveda sedaj pečene) pletenke, kupili v bogato založeni trgovini nekaj malenkosti in že stopali proti avtodomu.

Proizvodnja kajzeric

Proizvodnja pekovskih izdelkov

Živa je šla poiskat zakladek, katerega sem našel že nekoliko prej, potem pa smo zapeljali na glavno cesto. Smer je bila jasna. Meni in otrokom prezgodaj, Maji prepozno. Domov. Ker pa ura vseeno še ni bila pretirano pozna, na poti oziroma ob njej pa kar nekaj zakladkov, je bilo jasno, da se bomo še ustavljali. Zanimivi mostovi, raketometalci, železniški mostovi, celo tuneli.

Sončki pred peko

Sončki pred peko

Nekaj uspešnih najdb, včasih tudi brskanje brez uspeha. Kdo bi si mislil, da smo se pred meseci tu že peljali s Petrom. Gaming, Göstling, Hieflau, Eisenerz, Leoben. Kraji so kar bežali mimo. Dekleti sta utrujeni od napornega potovanja in dneva zaspali, midva z Majo pa sva navigirala proti Knittelfeldu, kjer nas je navigacija malo čudno vijugala, pa na koncu vseeno odpeljala v pravo smer.

Pekovski dan se počasi končuje

Pekovski dan se počasi končuje

Kmalu smo bili spet na avtocesti, peljali proti Celovcu, zavili za Velikovec in sledili cesti do Železne Kaplje in čez Jezersko sedlo proti domu. Sredi noči sva parkirala doma, dekleti pustila spati, midva pa v domači spalnici tudi kmalu utonila v spanec.

Dovolj je bilo...gremo domov!

Dovolj je bilo...gremo domov!

Čez Avstrijo do Poljske in nazaj

PRIČETEK POTEPANJA – 5.8.2011 – Nismo se slepili, da bomo zgodnji in naša predvidevanja so se izkazala za točna. Ko je bilo končno vse pripravljeno, smo pomahali babici, zavili na avtocesto in peljali do Maribora. Tam smo parkirali blizu pokopališča (46. 519374 15. 691766) mesto nam je bilo že znano, še bolj pa avtodom poleg nas.

Jutro na parkirišču

Jutro na parkirišču

Peter je bil že tu, sanjal je svoje sanje. Tudi naju z Majo je kmalu zmanjkalo, dekleti sta zaspali že med vožnjo.

HOHE WAND WIESE, KLOSTERNEUBURG – 6.8.2011 – Ko sem se zbudil, je bilo jutro še kar zgodnje. Počasi smo se kobacali iz postelj, nekateri prej, drugi malo kasneje. Petru in fantoma sem pokazal, kje je v bližini zanimiva škatlica, potem pa smo že peljali v smeri Šentilja.

Pogledi z avtocestnega počivališča

Pogledi z avtocestnega počivališča

Ker sta gospodinji ugotovili, da smo dan poprej nekaj stvari pozabili, je bilo nujno navigacijo nastaviti na bližnje trgovske centre. Toliko jih je bilo na kupu tam na Pobrežju, da si je vsak lahko izbral svojega. Natočili smo še gorivo, nato pa peljali proti Dunaju. Postanki so bili kar pogosti, povezani s počitkom, kakšno kavico kofetaric in pa brskanjem na dokaj nenavadnih krajih. Tako pač je.

Letno sankališče Hohe Wand Wiese

Letno sankališče Hohe Wand Wiese

Peter je včasih ostal malo zadaj, pa ga ni bilo težko počakati. Ko smo pripeljali na Dunaj, smo bili že povsem skupaj, navigirali smo čez mesto, peljali mimo Schönbrunna in skozi predmestja do velike poseke na dokaj strmem pobočju. Pozimi je tu manjše smučišče, poleti pa letno sankališče. Prav oblegano. Parkirali smo na drugi strani ceste (48.229542  16.200870) in se takoj napotili adrenalinu nasproti.

Drvenje

Drvenje

Vsak je dobil karto za štiri vožnje in dobro smo jih izkoristili. Zavirali smo bolj malo, zato nas je na ovinkih premetavalo sem in tja. Toda ravno v tem je zabava. Jaz sem eno vožnjo spustil zgolj zato, da sem naredil nekaj dobrih fotografij deklet, katerima so ob drvenju lasje plapolali v vetru.

Skakalnica

Skakalnica

Po drugi strani pa Martina in Žan nista bila pri volji za takšno zabavo, zato sta nas zgolj opazovala od spodaj. Svoje karte sta odstopila Nejcu in Živi, ki sta zato lahko večkrat vriskala ob spustu v dolino. Fino. Midva z Ajdo sva ob čakanju pobrala še Žana in skupaj smo se peš odpravili ob progi po pobočju navzgor. Že doma rešena uganka je tu dobila svoj epilog.

No, dajmo počasnele...

No, dajmo počasnele...

Naredili smo fotografijo na robu gozda, nato pa med spustom ujeli v objektiv še zadnje spuste članov naše odprave. Med tem, ko sta gospodinji delali kosilo, sem s Petrom in fantoma odšel do meje Dolnje Avstrije. Še malo naprej smo na otroškem igrišču plezali na visoki borovec, seveda zato, ker je bila nekje zgoraj pripeta škatlica z listom, na katerega smo se vpisali.

Bolj star, bolj nor...

Bolj star, bolj nor...

Bolj star, bolj nor, bi lahko kdo rekel. In še kako prav bi imel. Nekaj idej smo imeli o tem, kako naprej. Končno smo se odločili, da si gremo pogledat enega od samostanov v bližini, potem pa skočimo še v bazen. Navigacije smo nastavili na Klosterneuburg in do tja vijugali po precej zaviti cesti.

Hintersdorf

Hintersdorf

Postanek pri cerkvici v vasi Hintersdorf ob poti je bil kratek, zgolj za hiter pogled in fotografijo, potem pa smo že peljali naprej. V Klosterneuburgu smo parkirali na manjšem parkirišču blizu samostana (48.309229 16.326121). Tam je že stal avtodom, torej tudi za naju ne bi smelo biti težav.

Klosterneuburg

Klosterneuburg

Pohiteli smo do samostana, saj me je skrbelo, da ne bi bili prepozni za ogled. Na blagajni so nas potolažili, da smo pravočasni, ponudili celo možnost spremembe »imperialne« ture in nas nato opremljene z audio vodiči poslali v sobane, kjer je nekoč ordiniral celo presvetli kralj. Nič posebnega, marmorna dvorana in nekaj soban.

Samostan

Samostan

Hitro smo bili naokoli, poslušati se nam itak ni dalo vsega, kar bi nam človečki, zaprti v malih škatlicah v naših rokah, radi povedali. Bili smo si enotni, da se je glede na to, da so bile vstopnice za nas brezplačne, splačalo. Drugače pa je vstopnina daleč nad vrednostjo videnega.

Marmorna dvorana

Marmorna dvorana

Mimo poroke, ki se je še vedno odvijala na dvorišču, smo se vračali do samostanske cerkve, pogledali vanjo, nato pa že stopali po pobočju hriba nazaj proti parkirišču. Majo sem malo gnjavil, ker kamere ni vzela s seboj. Pa toliko zanimivih prizorov. Zato se je pri avtodomu jezno obrnila in šla nazaj posnet nekaj prizorov.

Nebeška vrata

Nebeška vrata

Mi smo se med čakanjem sprehodili naokoli, nato pa odpeljali nekaj sto metrov proč, na parkirišče pri Happylandu (48.310691 16.329744). Poleg je tudi kamp, zato smo možnost, da bi tu prespali, povsem črtali iz seznama. V »veseli deželi« smo takoj zasedli ležalnike ob zunanjem bazenu.

Samostanski hodniki

Samostanski hodniki

Voda je bila hladna, kar streslo nas je, ko smo zaplavali. V vročih poletnih dneh prijetna osvežitev. V dokaj oblačnem vremenu pa smo kmalu ugotovili, da bo bolj prijetno namakanje v notranjem bazenu. Tam so vsake toliko z valovi ustvarili vzdušje morja. Ko se je zunaj shladil tudi zrak, sta ženki prenesli naše stvari na ležalnike noter.

Mrzla? Kje pa!

Mrzla? Kje pa!

Otroci so se igrali, lovili, znova lezli eden drugemu na rame in se kot srednjeveški vitezi bojevali. Seveda tudi puberteta tu igra vedno bolj pomembno vlogo, zato kakšna opazka, kdo ima koga rad, ni izostala. Tastari smo med tem gruntali kako naprej, delali načrte, preigravali možne poti.

Notranji bazeni Happylanda

Notranji bazeni Happylanda

Ko se je zapiralni čas začel neusmiljeno približevati, smo tudi mi vodni zabavi dali slovo, na parkirišču ujeli v objektiv veliko luno ob temnem zvoniku samostanske cerkve, nato pa že peljali skozi obrobna naselja Dunaja proti Stettnu.

Nasedla kita...

Nasedla kita...

Nekateri kraji so nam bili zelo znani, še posebej pristanišče, od koder smo pred meseci odpluli na izlet do Bratislave. Parkirišče pred fosilnim svetom je bilo prazno, na samem, nič ni kazalo, da bo kdo tu motil nočni mir (48.366401 16.359091). Malo smo še poklepetali, nato pa si z borovničkami voščili lahko noč.

Še zadnji pogled na zvonike samostanske cerkve

Še zadnji pogled na zvonike samostanske cerkve

FOSSILIENWELT, WOLKERSDORF – 7.8.2011 – Zjutraj sem se odločil za rekreacijo. Ostali so še spali. S skirco sem se poganjal do Leobendorfa, kjer je v krogu skritih vrsta škatlic različnih velikosti. Jutranje razgibavanje je bilo uspešno, do muzeja pa sem se tudi uspel vrniti še pravi čas.

Svet fosilov

Svet fosilov

Vedeli smo, da je prvo vodenje točno ob uri odprtja in res nas vodička ni prav dolgo čakala. Da je (skoraj) naše gore list, bi tako morali že nekako pričakovati. Popeljala nas je po parku, razlagala o zgodovini zemlje, tega območja in nas predvsem presenetila z navedbo, da je bilo tu nekoč morje.

Interaktivna predstavitev

Interaktivna predstavitev

Bolje rečeno njegovi obronki, kjer so v slanih obmorskih bazenih med mangrovami odlično uspevale školjke. Te so se nabrale na morskem dnu in fosilizirale, kar je bilo med multimedijsko razlago in grmenjem videti v največji dvorani. Za njo smo ob zgodovinskem traku nadaljevali do tunela s prikazom plasti izkopavanja in predstavljenimi posameznimi najdbami, šli pod razglednim stolpom in mimo polj za izkopavanje.

Ostanki školjk

Ostanki školjk

Na koncu smo videli še razstavo zanimivih primerkov najdb, med drugim tudi kopijo največjega najdenega bisera. Ob omembi približne cene smo seveda ostali odprtih ust. Največji fosilni biser je bil ob velikanki videti prav drobcen. Čeprav je bil njen pomen za to območje nedvomno vsaj tako velik.

Največja fosilna perla

Največja fosilna perla

Seveda otroci samo z razlago in videnim nikoli niso zadovoljni. Roke si morajo umazati vsaj do komolcev. Zato smo kupili potne liste za kopanje in se zapodili do velikega peskovnika. Dobili smo orodje za sejanje mivke, videli, kaj sploh iščemo in že se je naše pol ure začelo. Na enem koncu so biseri, na drugem fosilni zobje morskih psov. Bomo kaj našli?

Izkopavanje

Izkopavanje

Seveda smo bili podobni rudarjem, med tem, ko smo rili po mivki in ljubosumno pogledovali proti sosedom. Da bi le ne našli kaj več kot mi… Po pol ure smo imeli polne vrečke biserov in zob morskih psov. Da bi se v tem skrivalo kakšno bajno bogastvo, se nismo slepili, vseeno pa se nam je dobro zdelo.

Meni se že nekaj sveti...

Meni se že nekaj sveti...

Otroci so od nadzornika izkopavanj dobili še po enega ali dva bisera, potem pa smo se že ukvarjali z načrti, kako otroke brez prevelikih izgub pretihotapiti mimo trgovinice na izhodu. Bolj ali manj uspešni smo bili, tako pač je. Novopečeni zasvojenec Peter se je odločil, da bo s celo družino ponovil vsaj del moje jutranje rekreacije (itak, da so potem obleteli cel krog).

Korneuburg

Korneuburg

Pri nas otroci ne delijo norosti očeta, zatorej smo mu le pomahali, si obljubili skorajšnje snidenje, potem pa po postanku v Korneuburgu že peljali proti Wolkersdorfu. Tam smo parkirali ob bazenu, ki premore menda najdaljšo široko drčo v Avstriji (48.385231 16.509019).

Bazen v Wolkersdorfu

Bazen v Wolkersdorfu

Na izi smo naredili kosilo in se ravno pripravljali za odhod do bazena, ko je priletel tudi Peter. Izmenjali smo nekaj besed, jim voščili dober tek, potem pa že poiskali najboljša mesta v senci. Danes je bilo kar vroče, sonce je pripekalo in zato se mu ni bilo dobro pretirano razkazovati. Voda je bila še kar topla, drča zanimiva, zato je bilo zabave zadosti.

Vodne igre

Vodne igre

Še posebej, ko sta se nam pridružila tudi Petrova fanta. Potem so otroci pozabili na nas tastare, čisto po svoje so se zabavali v čofotalniku. Smo bili kar zadovoljni, da imajo družbo in da so se tako odlično ujeli. Vreme se je malo spreminjalo. Vsake toliko se je povsem pooblačilo in ko smo v zraku že čutili nevihto, so se oblaki znova raztrgali in od hude ure ni bilo nič.

Otroci si nagajajo...

Otroci si nagajajo...

Ko se je ura že prevešala v večer, je postajalo hladneje. Še nekajkrat sem se spustil po drči, preplaval nekaj dolžin v bazenčku, potem pa tudi sam sledil drugim, ki so že odhajali. Tokrat se oblaki niso razkadili. Ravno, ko sem stopal proti avtodomu so padle prve kaplje. Peter se je prestavil poleg nas, sklenili smo ostati tukaj, nobenega »šundra« ni bilo, torej bo tudi noč mirna.

Tastarim ni do igre

Tastarim ni do igre

Pred njo smo se po plohi odločili za sprehod. Odšli smo skozi Wolkersdorf, do železniške postaje. Tam smo nekaj časa igrali vlogo potnikov, ki čakajo na prvi vlak, potem pa že šibali nazaj. Seveda so otroci glasovali za večerni kino, tastari pa smo ta čas potrpežljivo čakali v drugem avtodomu, klepetali o vsem mogočem in si tako krajšali ure do spanja.

Deževni sprehod

Deževni sprehod

Ko so se odvrteli zadnji metri filma, je bil čas za menjavo. Dan je bil ravno prav naporen, da smo hitro omahnili vsak v svojo posteljo.

MUSEUMSDORF NIEDERSULZ, MUZEJ PRAZGODOVINE – 8.8.2011 – Večerna zabava je terjala svoj davek. Dekletoma se ni dalo pretirano hitro skočiti pokonci, Majo je bilo pa itak treba vsak dan znova buditi. Zaspanka. Tako sem zjutraj s Petrom in Nejcem naredil rekreativni krog s skircami do bližnjega Obersdorfa in nazaj.

Jutro

Jutro v Wolkersdorfu

Po krajšem postanku na železniški postaji smo se odpravili do kolesarske poti, ki so jo poleg informativnih tabel obeležili tudi z velikim železnim kolesom. Da bi tega poganjal, bi potreboval pa že moč Herkula. Vrnili smo se do avtodomov, jaz sem naše seveda moral buditi…halo, dan je zunaj! Po zajtrku smo se odpeljali le kakšen kilometer iz mesta in tam ob cesti parkirali.

Zasvojenci

Zasvojenci

Tu se konča power trail, gre za malce odpuljeno različico geocachinga, kjer je ob cesti na vsakih sto šestdeset metrov (ali kakšnega več) postavljena škatlica. Začeli smo na koncu, pri številki 140, jaz sem po treh imel vsega zadosti, danes nas je čakalo še marsikaj zanimivega. Peter pa…zasvojen, kaj se more.

Muzejska vas Niedersulz

Muzejska vas Niedersulz

Pomahali smo si, nato pa že navigirali proti kraju Niedersulz, kjer stoji pravi muzej na prostem (48.485257 16.675264). Kmečka vasica s svojimi resničnimi zgodbami kmetov, mlinarjev, kovačev, gostilničarjev. Res zanimivo. Le da je že med tem, ko smo stopali skozi prvo hiško, začelo zunaj kapljati. Vedno bolj.

Zgodbe iz preteklosti

Zgodbe iz preteklosti

Na koncu se je ulilo in že sam prehod od hiške do hiške nam je prinašal močo v čevlje. In še kam drugam. Kdo je bil kriv, da so dežniki ostali v avtodomu, se nismo mogli zediniti, kdo bi šel ponje, pa tudi ne. Pred nami so se razkrivale usode preteklosti, ki niti ni bila tako oddaljena. Vzeli smo si čas, predstavitev nas je kar prevzela. Ljudje so bili ponekod predstavljeni z imeni, priimki, slikami, osebnimi izpovedmi.

Navdušenje nad "štacuno"

Navdušenje nad "štacuno"

Čudili smo se življenju nekoč, stopili do kmečkega dvorišča. Ob tem so se budili tudi nekateri spomini in dekletoma sem v trgovini izpred desetletij pripovedoval zgodbe o podobni zadružni trgovinici v Naklem. Tam nam je moja stara mama kupovala žvečilne, znane »cigarete«, z bratrancem in sestričnami pa smo zbirali karte in se potem doma šli neskončne partije »vojne«.

Nakupovalni voziček

Nakupovalni voziček

Tudi oblike in vzorci nekaterih škatlic so nam bili znani. V gostilni smo se čudili, zakaj je bil šank za leseno mrežo. Verjetno so bili pivci tu kar razboriti, gostilniški pretepi pa nekaj običajnega. Mimo cerkvice smo se vzpeli v gornjo muzejsko ulico, kjer je tudi živa kmetija. Tu naokoli letajo goske, prašiči krulijo v ogradi, zajčki skakljajo. Seveda je bilo zato zabave za otroke dovolj.

Kmetija v živo

Kmetija v živo

Pridružil se nam je tudi Peter in skupaj smo raziskovali še hiške s prikazom vinarstva. Potem pa je on že ušel naprej, mi pa smo počasi mimo časov reformacije prišli do novejše zgodovine ob vhodu. Beneševi dekreti, smrtni marš ob pobegu pred komunizmom na Češkem, temne plati bližnje zgodovine.

Prase

Prase

Pogledali smo si razstavo gumbov, jaz sem zakrožil še do vaškega pokopališča in nekaj hišk v srednji vrsti, potem pa smo že stopali proti parkirišču. Dež je počasi ponehal, le velike luže so še spominjale na dopoldansko močo. Čas je bil za kosilo. Po njem smo se odpeljali proti kraju Asparn an der Zaya, tam našli pravo pot do muzeja prazgodovine ob gradu Asparn, parkirali in se odpravili proti vhodu (48.588369 16.491387).

Cerkvica

Cerkvica

Na blagajni sta dekleti dobili vprašalnike, odločili smo se, da si najprej ogledamo notranjost gradu in razstavo v njegovih prostorih, potem pa skočimo še na ogled prazgodovinskih bivališč za gradom. Šli smo skozi veliko vhodno dvorano v nadstropju, reševali kviz in ob tem opazovali ostanke preteklosti.

Grad Asparn an der Zaya

Grad Asparn an der Zaya

Ko smo zavili v del razstavnih prostorov, ki jih je opredeljevala določena barva, je začelo glasno tuliti. Alarm. Toda mi se nismo ničesar dotaknili. Do nas je prišel Peter z družino in skupaj smo se nasmejali prebrisanim idejam o tem, zakaj se je alarm sprožil. Ko sem odšel do blagajne še po vprašalnike za Nejca in Žana, pa sem ostrmel.

Ob reševanju kviza

Ob reševanju kviza

V pritličju je bilo polno gasilcev, pred gradom njihovih avtomobilov. Receptor mi je pojasnil, da se je sprožil požarni alarm in se celo pošalil, če sem morebiti kadil. Pa kaj še? Ogledali smo si razstavo zelišč, ki so nekoč zaradi svojih posebnosti veljale za čarovniške rastline, raznih mask.

Zelena soba

Zelena soba

Šli smo mimo številnih vitrin z ostanki keramičnih posod, orožja. Spoznavali življenje davno pred izumi, ki danes oblikujejo naš vsakdan. Videli smo makete bivališč in rešili kviz do konca. Otroci so zanj dobili živopisne kamenčke, potem pa smo po nasvetu receptorja že odhiteli do kovačije na odprtem delu muzeja.

Vitrine s preteklostjo

Vitrine s preteklostjo

Tam je samo danes potekal prikaz kovaških spretnosti. Opazovali smo žareče oglje in težavno kovanje izdelkov brez katerih si nekoč skoraj niso mogli predstavljati življenja. Ko se je ura že močno približala času zapiranja, smo se mimo recepcije napotili do avtodoma. Večer je vabil na sprehod po mestecu.

Kovačija

Kovačija

Lokalne znamenitosti smo spoznavali s pomočjo namigov ob iskanju stopenj multicacha. Zanimivo. Ko so naša dekleta obupala, smo se preostali odločili, da jo mahnemo čez polje do rdečega križa. Ravno prav smo se premigali. Pri križu smo obrnili in se vrnili tja, kjer naj bi se končal naš multi. Sredi polja? Nekaj ni v redu.

Žerjavica

Žerjavica

Še enkrat smo prebrali tekst in kmalu mi je bilo jasno, da sem tekst prevajal malce površno. Odšli smo do spomenika, nedaleč od parkirišča, in popravili napako. Sedaj smo morali le še zaokrožiti okoli gradu in že smo škatlico držali v svoji roki. Večer je minil tako, kot že kar nekaj njih poprej.

Sprehod skozi kraj Asparn

Sprehod skozi kraj Asparn

Tastari smo klepetali, otroci pa zijali kot začarani v ekran. Vsakomur svoje. Okoli devetih so začeli okoli nas kapljati avtomobili, predstava v bližnji gostilni jih je privabila. Med tem, ko smo njihov prihod še slišali, pa nas pri odhodu skoraj niso več zmotili. Smo že spali…

ČAROVNICE, SCHLOSS WILFERSDORF, NONSEUM, MIKULOV – 9.8.2011 – Zjutraj, tam enkrat po zajtrku, smo se odvlekli do vhoda. Seveda po tem, ko so otroci dodobra preizkusili igrala pred gradom.

Jutranji grad

Jutranji grad

Pričakal nas je isti receptor. Tokrat nismo zavili desno na stopnice, temveč smo odšli naravnost v park. Tam so pripravili rekonstrukcijo bivališč vse od časov, ko so naši davni predniki, oblečeni v kože, na žar vrgli mamutov šnicel, do časov Keltov. Še posebej njihovo svetišče je bilo zanimivo, z rogatim bogom vred.

Kako so živeli nekoč...

Kako so živeli nekoč...

Preproste zemljanke lovcev in indijanski šotori na začetku so nas peljale čez zgodovinska obdobja do koč, pri katerih smo kar izbuljili oči. Otroci so skakali naokoli in se v lovu zabavali po svoje. Loki, pripomočki za kuho, ležišča. Vse je bilo videti, kot bi Brkati som ravnokar vstal z ležišča. Tastari smo poznavalsko občudovali gradbene dosežke izpred tisočletij.

Keltsko svetišče

Keltsko svetišče

V kovačiji je bilo danes vse mirno, kovači so se tu potili zgolj dan poprej. Zlate sončnice so že lovile tople sončne žarke, ko smo se še zadnič ozrli na nenavadno naselbino in jo mahnili do avtodoma. Vožnja do Mistelbacha ni bila dolga, parkirali smo na velikem parkirišču nekoliko nad muzejskim centrom MZM (48.576832 16.574330).

Rogati bog

Rogati bog

Spust do muzeja ni bil pretirano dolg, na vhodu pa nas je pričakala nekoliko mrka gospa. Čisto v skladu s tem, kar nas je čakalo. Najprej smo zavili do osrednje razstave. Čarovnice tako in drugače. Ali vse kar ste hoteli vedeti o preganjanju čarovnic v srednjem veku, pa si niste upali vprašati.

Sončnica

Sončnica

Malo nas je sicer motilo, ker so bili vsi teksti v nemščini, toda z nekaj domiselnosti, smo tudi kakšno jezikovno luknjo preskočili. Obleke čarovnic, njihovi amuleti, knjige, pripomočki za čaranje, zelišča. Čarovniški procesi, izpovedi in pisma ujetih čarovnic in čarovnikov. Mučenje, zasmehovanje, kazni.

Muzej čarovništva

Muzej čarovništva

Kruti srednji vek. Čeprav je verjetno vsak čas grozen, če ga le gledaš z neke zgodovinske distance. Najbolj nas je pretresla predstavitev, kjer na filmu poslušaš izpovedi »čarovnic«, zapisanih v inkvizicijskih knjigah. Ob tem se dejansko postaviš v njihovo kožo in tako sam izbiraš, kako boš odgovoril.

Le kaj ju tako zanimajo uroki in čarovniški pripomočki?

Le kaj ju tako zanimajo uroki in čarovniški pripomočki?

Priznal ali zanikal, norel ali prosil za milost. Saj končno je bilo vseeno. Če nisi podlegel že med mučenjem, si končal na vislicah ali grmadi. Številke o čarovniških procesih in številu čarovnic so bile zastrašujoče. Pentagrami, nagrobniki, posledice »čaranja«. Noro. Toda ko bi vedeli, kaj nas še čaka.

Ne glede na odgovore...vedno se je končalo enako!

Ne glede na odgovore...vedno se je končalo enako!

Pustili smo se namreč zapeljati razstavi Hermanna Nitzscha in njegovih umetnij iz Duerckheim kolekcije. Kako opisati zadevo? Ni priporočljivo za mladino pod 15 let in tiste s slabimi želodci. Umetnost pa podobna »umetniškemu« vrtanju s svedrom v koleno pred leti na slovenski obali. Kri, kri in še enkrat kri.

Bizarna razstava

Bizarna razstava

Okrvavljena platna, stene, oltarji. Slike z njegovih performensov, kjer ljudi obmetavajo z živalsko krvjo, organi, kjer v preddverju eminentne dunajske stavbe v prašiča nad enim od akterjev vedno znova tlačijo in mečkajo živalske organe, dolivajo kri, mešajo in tlačijo ter prenašajo sem in tja. Komu slabo? Kaj bi šele bilo, če bi gledali film.

Random Noise

Random Noise

Veliko bolj umirjena in za okus povprečnega smrtnika sprejemljiva je bila razstava Michaela Kosa Random Noise. Slike, narejene iz prepognjenih zemljevidov, kamniti bloki, »sešiti« skupaj. Zanimivo. Vrnili smo se na parkirišče, kjer so se dekleta začela ukvarjati s kosilom, jaz pa sem sledil Petru in fantoma do razgledišča nad vinogradi.

Muzej MZM

Muzej MZM

Zanimivo, toda tistega, zaradi česar smo prišli, nismo našli. Malo poklapano smo se vrnili na kosilo, po njem pa odpeljali proti severu. Med vožnjo je Peter kar naenkrat zagledal tablo z oznako za avtodom in hkrati ugotovil, da je poleg tudi znamenitost, vključena v našo kartico.

Dvorec Wilfersdorf

Dvorec Wilfersdorf

Seveda smo obrnili in parkirali pred dvorcem Wilfersdorf v istoimenskem kraju (48.585907 16.645970). Hitro smo našli zaklad, skrit v bližini, potem pa že točili vodo v vse možno, kar smo našli. Na hitro smo v bližnjem stranišču še izpraznili stranišča in bili tako preskrbljeni za lep čas. Razstavo v dvorcu o družini Liechtenstein smo si ogledali na hitro, prav veliko zanimivega namreč ni bilo.

Zgodovina plemenitih Liechtensteinov

Zgodovina plemenitih Liechtensteinov

Jaz sem se sprehodil še skozi domovinski muzej, ki pa deklet s svojo dokaj skromno zbirko ni pretirano pritegnil. Je bila pa gospa, ki je o posameznih eksponatih znala povedati marsikaj, toliko bolj zanimiva. In tudi nadvse prijazna. Hvaležno je vzela še kartice in označila, da smo jih obiskali. To jim veliko pomeni, od vsakega obiskovalca verjetno tudi nekaj dobijo.

Najbolj neumni izumi vseh časov

Najbolj neumni izumi vseh časov

Ker se je dan že krepko prevešal v popoldan, se nismo smeli nič obirati. Odpeljali smo naprej do kraja Herrnbaumgarten. Kraj je malce odštekan, kar nakazujejo že ob prihodu v vas vrvi z obešenimi nogavicami. Nas je bolj zanimal muzej Nonseum (48.697261 16.679697).

Največja zbirka lukenj v gumbih

Največja zbirka lukenj v gumbih

Gre za razstavo najbolj nenavadnih in norih izumov. Nekaj jih je bilo domače pameti, nekaj uvoženih. Ob razlagi pri vsakem izmed njih, si je bilo mogoče ogledati tudi film, kjer so igralci demonstrirali uporabo. Trobenta z namerilnikom, da igralec lahko točno zadene ton, rokavice z belimi in črnimi prsti za lažje igranje klavirja.

Ročni tuš

Ročni tuš

Sesalec, ki ga pumpaš ob hoji, največja zbirka lukenj v gumbih, kosilnica z ovco, avtomat za pleskanje ograje, različne izvedbe sank, izjemno uporaben ročni tuš, pisoar, ki ga potegneš nad straniščno školjko, polavtomatski prst za vrtanje po nosu, maslo v stiku, naprava za navijanje nudlov, ni da ni.

Nonseum

Nonseum

Ura je bila že čez čas zapiranja, mi pa smo še kar raziskovali zanimive (beri nore) izume. Nismo hoteli ničesar izpustiti. Do meje ni bilo več daleč, mogočni grad sredi mesta Mikulov pa je kazal, da do našega cilja tudi ne. Parkirali smo pred Billo, potem pa avtodoma raje prestavili na parkirišče pri neke vrste športnem centru in bazenih (48.801493 16.633565).

Mikulov

Mikulov

Odlično izhodišče za raziskovanje mesteca. Pravo smer nam je kazal grad, tako da zgrešiti nismo mogli. Prišli smo do zgodovinskega trga v samem centru, jo mimo kipa Svete Trojice mahnili do informacij, od tam pa na obzidja gradu. Notranjost bo počakala do naslednjega dne, je bilo le malo pozno, da bi bila vrata še odprta.

Kozi Hradek

Kozi Hradek

Ajda je prva našla zakladek na razglednem balkončku, bil sem prav ponosen nanjo. Vreme se je v trenutku poslabšalo, veter in pršenje sta odnašala dežnike in bičala v obraz. Pri sinagogi na drugi strani gradu smo razmišljali kam. Ker se je slabo vreme končalo tako, kot začelo, smo sklenili, da se še danes vzpnemo na Kozi Hradek, komaj omembe vredno vzpetino blizu centra.

Mikulov in Sveti hrib

Mikulov in Sveti hrib

Zato pa toliko bolj razgledno. Vzpon ni bil naporen, le Žan se je nekam zaplezal, ko je iskal čisto samosvojo pot do vrha. Nas je kar malo zaskrbelo. Pa se je le rešil iz mišnice in srečno prišel za nami. Stolp na vrhu je bil zaprt, razgled pa zato nič manj lep. Sveti hrib na drugi strani mesta nas je izzival. Tako zelo, da smo ugotovili, da bo za vzpon še danes dovolj časa.

Igra svetlobe

Igra svetlobe

In smo šli. Mimo židovskega pokopališča smo se spustili znova v center, stopali mimo grobnice Dietrichsteinov in na drugi strani ob križevem potu znova zagrizli v strmino. Da je razgledišče priljubljeno, je kazalo veliko število sprehajalcev. Ravno smo si dobro razmigali noge, ko smo bili že na vrhu.

Grobnica Dietrichsteinov

Grobnica Dietrichsteinov

Sprehodili smo se mimo kapel in šli še naprej do cerkvice, ki so jo obnovili z evropskimi sredstvi. In jo potem gladko pustili osami in propadanju. Neverjetno. Obrnili smo in na griču ugotovili, da je tu skrit tudi zakladek. Toda morali bi že ob vzponu šteti kipe v kapelah križevega pota.

Na Svetem hribu

Na Svetem hribu

Maja in Martina sta s seboj vzeli še Živo in med spustom so izpolnile nalogo. Mi smo med tem sedeli na vrhu, opazovali sončni zahod in že malo brskali naokoli. Dva zaljubljenca sta si na klopco v bližini prinesla celo buteljko vina. Romantično.

Večerno mesto

Večerno mesto

Ko smo dobili podatke, smo izračunali koordinate, v temi lomastili naokoli in potem pod skalo na travniku pod vrhom našli škatlico. Juhej. Prižgali smo baterije in se napotili proti osvetljenemu mestu pod nami. Sprehod po mestnih ulicah pozno zvečer je bil zanimiv, tako zelo, da sva ga s Petrom še malo podaljšala.

Lahko noč...

Lahko noč...

Potem pa odšla nazaj v avtodom na klepet. In spanec. Dan je bil dokaj naporen.

MIKULOV, MORAVSKI KRAS – 10.8.2011 – Pomežikali smo zaspano v jutro in po zajtrku odšli proti centru. Grad nas je vabil že od dneva poprej, sklenili smo si ga ogledati. Plačali smo karte in nato iz razgledne ploščadi opazovali mesto, ki se je prebudilo.

Grad Mikulov

Grad Mikulov

Z vodičko smo odšli v notranje prostore gradu. Ker originalne opreme ni ostalo veliko, so v sobane postavili razstavo posameznih slogov, od gotike, prek renesanse, baroka… Pohištvo in slogovno različni predmeti od časov, ko so Dietrichsteini grad zgradili, so bili vsekakor zanimivi in predvsem tudi poučni.

Galerija Dietrichsteinov

Galerija Dietrichsteinov

Vodičko smo spustili naprej, zato smo lahko hitro naredili še kakšno fotografijo. Za spomin seveda. Naše popotovanje skozi čas se je nadaljevalo v galeriji nekdanjih lastnikov gradu. V temačni vitrini je bila razstavljena mrliška obleka Margarete Francesce Lobkowicz iz tretje generacije mikulovskih Dietrichsteinov.

Sani

Sani

Videli smo strelne tarče, vaze, sanke, mizice in stole. Čez dvorišče smo se sprehodili v knjižnico z vrsto starinskih knjig, globusov. Vsekakor zanimivo. Sledil je ogled razstave vinogradništva. Mikulov namreč leži na Južnem Moravskem, ki je tudi vinorodna pokrajina.

Knjižnica

Knjižnica

Največja znamenitost je poleg velikih preš nedvomno ogromen sod, ki je lahko vseboval kar 1014 hektolitrov vina. Manjše preše, sodi in sodčki, kadice. Vse, kar dober vinogradnik potrebuje. S tem je bilo vodenje zaključeno, karte pa so nam omogočale še ogled razstave v kleti gradu.

Sod velikan...

Sod velikan...

Na poti do vhoda smo se začudili nenavadnemu spomeniku. Lobanji na klečečem človeku. Še bolj smo se začudili Ajdi, ki je v lobanjo zlezla. Ne moreš verjeti. Sem že razmišljal, kako bodo morali razrezati neprecenljivo umetniško delo, da jo dobijo ven, ko se je sama splazila iz bronastega objema.

Zlezla sem mu v glavo...

Zlezla sem mu v glavo...

Po stopnicah smo se spustili do predmetov, ki kažejo na prisotnost Rimljanov in Germanov v tem območju. Polomljeni glavniki, razbiti in celi ostanki keramičnih posod, nakit, okostja, stekleničke, orožje, kovanci. Drugi so bili hitro mimo, midva z Živo pa sva si vzela čas. Naju je zgodovina kar pritegnila.

Kostko

Kostko

Rekonstrukcija germanske koče prikazuje opremo in tipične predmete, ki so jih pred stoletji uporabljali. Znova pod oblačnim nebom smo se čez glavni trg sprehodili do parka pod mestom, tam poiskali angela brez rok…hm, le kako smo vedeli zanj. Nato pa stopali proti avtodomu.

Sledovi preteklosti

Sledovi preteklosti

Peter je raziskal eno izmed trgovin v centru, jaz sem odšel po pivo in nekaj malenkosti v Billo. Potem pa smo po zgodnjem kosilu že mahali Mikulovu v slovo in peljali proti Brnu. Mislil sem, da ga bomo obvozili, pa temu ni bilo tako. Skozi center, tik pod katedralo na griču, smo peljali v največji gneči.

Brno

Brno

Da se ne bomo ustavljali, je bilo sklenjeno že predhodno. Velikih mest si na tem popotovanju res nismo želeli. Ko smo se izvili iz gneče, smo spet lažje zadihali. Peljali smo do mesteca Blansko in pred njim zavili v smer proti Moravskemu krasu. Takoj za zavojem smo se sprehodili do kipa Aresa, nato pa nadaljevali vožnjo do parkirišča za avtobuse pri Skalnem Mlynu (49.361977 16.709866).

Pri spomeniku

Pri spomeniku Fratišku Krenku

Maja je naredila pozno kosilo, jaz sem poklepetal z nemškim avtodomarjem, nato pa smo skupaj s Petrom odšli na sprehod. Najprej nas je čakalo nekaj vzpona, ko smo šli mimo spomenika Fratišku Krenku, pa se je steza začela počasi spuščati. Hoje je bilo kar nekaj, toda ob prijetnem klepetu smo komaj opazili, da smo že pri veliki udornici Macocha.

Tu doli se je pognala zlobna mačeha...

Tu doli se je pognala zlobna mačeha...

Stopili smo na zgornje razgledišče in ob pogledu v globino se nam je kar zavrtelo. Približno 140 metrov pod nami je bilo konec navpičnice. Pofotkali smo globino, sami sebe nad njo, ugotavljali ob pogovoru s starejšim moškim, da si slovanski jeziki res niso tako daleč vsaksebi, nato pa že prepričevali gospodično pri prodajalni sladoleda, da zapira ravno malo prezgodaj.

Pogled s spodnjega na zgornje razgledišče

Pogled s spodnjega na zgornje razgledišče

S sladoledi v rokah smo se po stezi začeli spuščati do spodnjega razgledišča, od koder se je lepo videlo mesto, kjer bomo naslednji dan stopali prav po dnu udornice. Spust smo nadaljevali do ceste, po kateri smo mimo (ali seveda skozi) Hudičeva vrata (Čertova branka) šli do spodnje postaje žičnice in vhoda v jamo Punkevni. Tu bomo šli jutri v podzemlje.

Hudičeva vrata

Hudičeva vrata

Čakalo nas je še dva kilometra hoje do našega avtodoma. Hoja ob vodi, pod visokimi stenami, skoraj že v mraku, je bila skrivnostna. Našli smo zakladek, posvečen enemu izmed speleologov, nato pa nadaljevali s hojo. Utrujenost je otroke minila takoj, ko so skočili v avtodom in začeli pripravljati vse za večerni film.

Luknja

Luknja

Midva s Petrom sva odšla pa še malo naprej. Hodila sva mimo vhoda v jamo Katerinska in višje iskala zaklad. Jaz sem ob tem skozi neverjetno nizko luknjo zlezel v jamo, ki se je po nekaj deset metrih zaključila z zaprtimi vrati. Ob vrnitvi je Peter že našel zakladek in sicer na drugi strani ceste. Vrnila sva se do parkirišča, od tam pa sem sam švignil po poti navzgor.

Skozi to luknjo sem lezel...noro!

Skozi to ožino sem lezel...noro!

Znova sem šel do spomenika Krenku, tam izračunal koordinate škatlice in nadaljeval skoraj do udornice. Navigacija me je malo sprehajala sem in tja, preden sem končno našel pravi štor. Ko sem jo mahal nazaj, je bilo vedno bolj temno, noč je legala na zemljo. Zadnji spust sem v popolni temi pretekel, kot blisk šinil čez parkirišče in že v avtodomu dobil prijetno hladno osvežitev.

Štor

Štor

Klepet se tokrat ni tako zavlekel, utrujenost nas je že zmagovala, naslednji dan pa bo treba zgodaj vstati. Zaradi zasedenosti smo izlet v jamo rezervirali že en teden prej.

JAMA PUNKEVNI, OLOMOUC, VEČERNI LITOMYŠL – 11.8.2011 – Zjutraj smo jo najprej mahnili do turističnih informacij, kjer smo kupili karte, blagajničarka pa nam je po ponovitvi gesla izročila tudi veliko leseno skrinjo. Se ve, zakaj.

Moravski kras

Moravski kras

Po zajtrku smo se kar toplo oblekli in se odpravili peš do vhoda. Že od dneva poprej smo vedeli, koliko nam bo vzela hoja, zamuditi nismo smeli. Tako je bilo nekaj živčnosti, saj se je Živa odločila, da bo ravno danes dan začela s cmerjenjem in počasno hojo. Vseeno sta z Majo prišli pravočasno, volja se je vidno izboljševala.

Romeo in Julija

Romeo in Julija

Že smo se s svojo skupino napotili v podzemlje. Najprej smo prišli v galerijo, kjer smo izvedeli osnovne podatke o sami jami in njenem odkrivanju. Hkrati so se že tu »pokazale« nekatere nenavadne oblike, na katere je kot po navadi v takšnih luknjah, vodička navdušeno opozarjala. Stopali smo naprej mimo zrcalnega jezerca, kapnikov različnih oblik in velikosti je bilo res veliko.

Kamnite zavese

Kamnite zavese

Šli smo skozi veliko dvorano, gledali, do kod je nekoč segla voda. Ob spustu smo videli dva kapnika, stalagmit in stalaktit, ki sta bila tik na tem, da se združita. Toda ne bosta se nikoli, kot je pojasnil vodič, saj vode tu ni več in sta tako prenehala rasti. Romeo in Julija, itak. Velike zavese, katedrala, kapnika, ki sta bila videti kot vazi. Eden je na vrhu imel čisto ravno površino.

Na dnu udornice

Na dnu udornice

Tunel nas je pripeljal na dnevno svetlobo. Kar jo je na dnu udornice Macocha sploh bilo. Izvedeli smo, kako je do udora prišlo, kakšna je globina, kako so pred stoletji prilezli tu doli. In pa seveda zgodbo o imenu. Macocha namreč pomeni mačeha. Ta naj bi hotela svoje pastorke vreči dol. Ko so njeno namero razkrinkali, se je v globino vrgla kar sama. Sledilo ji je še veliko življenja naveličanih posameznikov. Žalostno.

Hlastanje po svetlobi

Hlastanje po svetlobi

Znova smo proniknili v podzemlje in prišli do čolničev. Z enim od njih smo se odpeljali po jamskih rovih. Včasih je bilo treba kar popaziti. Ko sem se enkrat preveč obračal, sem jo dobil malo po glavi. Pa nič zato, kamnu se menda ni nič poznalo. Tudi nekaj kapnikov je zdrselo mimo nas. Na pol poti smo naredili postanek in si ogledali še enega od suhih rovov.

V suhem rovu

V suhem rovu

Tudi ta je bil poln kapniškega okrasja, lepi beli stalagmiti, stebri in zavese, nas niso pustili hladne. Super. Vrnili smo se do čolna in odpeljali po rovih naprej iz jame. Tam smo se še pofotkali, lovili otroke, ki so nam ušli v trgovino in se nato pogajali o tem, kaj je »nujno« treba kupiti. Odnesli smo jo z netopirčkom na rezini kapnika. Huh.

Na koncu vodne poti

Na koncu vodne poti

Čakal nas je še pohod nazaj do Skalnega mlyna, kjer smo znova zavili do turističnih informacij, še enkrat povedali geslo in v leseni zaklad odložili mojega prvega potovalnega hroščka. Pivce za živce. Potem pa že odpeljali s parkirišča. Plačila parkirnine ni zahteval nihče, ponujali pa denarja tudi nismo. Spet na glavni cesti, smo se usmerili proti Olomoucu.

Turistične informacije v Skalnem mlynu

Turistične informacije v Skalnem mlynu

Ceste so bile takšne kot pri nas. Torej dokaj v redu. Dokaj. Je šlo pa zato precej gor in dol, levo in desno, sem in tja. Ker mi je navigacija odpovedala poslušnost, sem sledil Petru in ga le včasih po postaji povprašal, če smo še prav. Maja, ki je vožnji sledila po zemljevidu, je zatrjevala, da je vse v redu. Skozi gozdove in vasi, mimo vojaških območij, radarjev in nepreglednih polj, smo prispeli v Olomouc.

Olomouc

Olomouc

Eno od turistično najbolj podcenjenih mest, ga oglašuje Lonely planet. Bomo videli. Predlagal sem parkiranje ob ulici, kakšen kilometer ven iz centra. Pa smo bili prehitro mimo. V samem centru smo o kakšni luknji, po možnosti še brezplačni, lahko le sanjali. Ko smo se že drugič ali tretjič obrnili naokoli, je Peter zapeljal iz centra.

Fontana

Tritonova fontana

Parkirali smo na makadamskem parkirišču, v bližini cementarne. Ni bilo ravno elitno mesto, za pripravo kosila pa čisto dobro. Po njem smo se premaknili nazaj, torej nekoliko bližje centra mesta, in za cesto parkirali (49.598102 17.269696). Pod katedralo sv. Venčeslava smo šli proti Trgu republike s Tritonovo fontano in ob njem pokukali v cerkev device Marije snežne.

Dinozaver

Dinozaver

Na enem od stranskih dvorišč smo zagledali smešnega dinozavra, narejenega iz odsluženih računalnikov, tipkovnic. Potem pa stopali mimo nekdanje jezuitske univerze in teološke fakultete do kapele sv. Jana Sarkandra. Tu so nekoč stali zapori, v katere so v začetku 17. stoletja, v času lokalnega preganjanja kristjanov, zaprli Jana Sarkandra in ga mučili do smrti.

Kapela Jana Sarkandra

Kapela Jana Sarkandra

Kapela je res pravi biser, v kleti pa so razstavljeni pripomočki, zaradi katerih je nesrečni Jan smrt storil… Ogledali smo si cerkev sv. Mihaela in Dominikanski samostan, zlezli v zvonik, kjer pa razen zvonov nismo videli ničesar. Polkna so bila zaprta, zato z razgledom ni bilo nič. Spustili smo se do Gornjega trga in šli mimo vodnjaka Juliju Cezarju do mestne hiše.

Križni hodnik v dominikanskem samostanu

Križni hodnik v dominikanskem samostanu

Del nje je tudi astronomska ura, znamenita zaradi upodobljenih delavcev. Originalna ura je bila med drugo svetovno vojno uničena, kakšna bo motivika po drugi svetovni vojni, pa je jasno. Spustili smo se do cerkve Svetoho Morica, ogromne gotske zgradbe, jo obkrožili in nič več kot to, potem pa vrnili na trg s Herkulovim vodnjakom in stolpom Svete trojice, ki je tudi del Unescove kulturne dediščine.

Astronomska ura

Astronomska ura

Vanj se je nabasala skupina japončkov in notri so bili tako dolgo, dokler ni končno vodiču kapnilo, da zunaj čaka še veliko ljudi, ki bi radi vstopili. Pod mrkimi pogledi so poševnookci odrajžali naprej, mi pa smo se po hitrem ogledu ločili. Peter se je odločil popoldne zapraviti z zakladolovom, mi pa smo imeli druge želje in načrte.

Stolp svete trojice

Stolp svete trojice

Spustili smo se na Dolnji trg in šli mimo Neptunovega vodnjaka in Marijinega kužnega znamenja. Med ozkimi uličicami bi se skoraj izgubili, nato pa smo le našli pot, ki nam je bila že znana in mimo nekdanjega jezuitskega učiteljišča stopali proti katedrali sv. Venčeslava. Seveda smo si jo ogledali, z relikviarijem vred, nato pa že stopali nazaj proti avtodomu.

Katedrala sv. Venčeslava

Katedrala sv. Venčeslava

Hoteli smo najti tudi zakladek, katerega koordinate smo dobili pri cerkvi. Vendar nam nikakor ni uspelo, tudi nama z Ajdo, ki sva na trgu pod cerkvijo ostala malo dlje, žal ne. Iz Olomouca smo se odpeljali proti mestecu Litomyšl. Iz mesta smo se izvili brez težav, vožnja po vzporedni cesti pa je bila prav prijetna. Nič nismo pogrešali hitrejše sosednje asfaltne kače.

Smetanov trg v Litomyšlu

Smetanov trg v Litomyšlu

V mestu Litomyšl smo zapeljali povsem v središče mesta in parkirali na Smetanovem trgu (49.869633 16.311812). Seveda imena ni dobil po mlečnem izdelku… V večernem soncu smo se sprehodili ob čudovito pisanih hiškah, zavili pri spomeniku skladatelju Smetani do gradu. Sence skulptur ob njem so risale nenavadne sence.

Romeo in Julija, že drugič danes...

Romeo in Julija, že drugič danes...

Čez zanimiv park s skulpturo štirih deklet, ki se igrajo v vodi, smo šli mimo cerkve Proboštsky chram nazaj do Smetanovega trga. Odpeljali smo se proti kraju Nove Hrady, kjer stoji tudi istoimenski dvorec. V večernem mraku smo parkirali ob ribniku z račkami (49.851957 16.143878), z Majo sva se sprehodila tudi do vhoda v dvorec.

Dvorec v Litomyšlu

Dvorec v Litomyšlu

Zaokrožila sva še po kraju, vendar je bilo naše parkirišče videti kar v redu, zato za premik ni bilo niti volje, niti potrebe. Ko se je na začetku drevoreda ustavil avtodom, smo že vedeli, da je Peter. Pokazali smo mu, kje smo mi našli mesto in čisto zadovoljen je parkiral za nami.

Dekleta

Dekleta

NOVE HRADY, LITOMYŠL, HRADEC KRALOVE – 12.8.2011 – Zjutraj sta bili dekleti kar zgodaj pokonci. Ali pa smo bili vsi pozni. Kakor gledaš. Račke so ju zanimale, sprehod pa ne. S Petrom in fantoma smo odšli mimo vhoda v grad in nad kolesarskim muzejem do senčnice nad vodnjakom na zadnji strani griča.

Nove Hrady

Nove Hrady

Ko smo se vrnili do avtodoma, sta bila v hiški ob parkirišču že dva mladinca in pobirala parkirnino. Seveda smo jima brez težav dali tista dva evra. Ko pa sta začela moledovati, da bi avtomobile prestavili na sicer povsem praznem parkirišču, smo hitro ugotovili, da angleško ne znata.

Kdaj se bo že začelo vodenje?

Kdaj se bo že začelo vodenje?

Zato smo se pogovarjali kar tako, vsak po svoje in na koncu nekako sporazumeli, da avtodome pustimo kjer so, po ogledu pa se čim prej odpeljemo. Po zajtrku smo odšli do vhoda v grad, kupili vstopnice in počakali na začetek vodenja. Grad je nekdanji lastnik po razpadu vzhodnega bloka dobil nazaj, menda v dokaj slabem stanju.

Jedilnica

Jedilnica

Z obnovo se je kar potrudil, težje je bilo s pohištvom, saj je to v glavnem izginilo. Zato je danes v sobanah možno videti pohištvo iz češkega muzeja dekorativne umetnosti v Pragi. Po osnovni razlagi o gradu, njegovi zgodovini in lastnikih v pritličju, pod družinskim grbom in obveznim rogovjem številne jelenjadi, smo šli na ogled soban v prvem nadstropju.

Salon

Salon

Mimo spalnice smo prišli do poročne dvorane z zanimivo pečjo in lestencem. Še posebej pa je bil privlačen bar, ki se je odprl v stranski omari. Kar dobro založen, samo postregel nam ni nihče. Mone. Kabinet s knjižnico, jedilnica, lep pogled na park pred vhodom v dvorec z balkona. Zanimive ure, ki so odbijale nek drugi čas. Preprosta grajska kapela, porcelan.

Pogled na grajsko dvorišče

Pogled na grajsko dvorišče

Spustili smo se nazaj v pritličje in si tam pogledali še nekaj soban, opremljenih v različnih slogih, kolikor je moje laično oko lahko ugotovilo. Zanimivo. Ni nam bilo žal kron za ogled. Postali smo še pred vhodom, nato pa stopali proti križevemu poti. Ta vodi na grič nad dvorcem, kjer je dejansko stal prvotni grad, kot smo bili seznanjeni med vodenjem.

Postaja križevega potu

Postaja križevega potu

Ostanki zidov so kazali, da je bilo res tako. Med spuščanjem nazaj proti parkirišču smo nad sabo zagledali mogočnega jelena, ki je poziral kot pravi maneken. Sprehodili smo se še do že znane senčnice in potem ob postajah križevega pota navzdol. Zgornja vrata so bila zaklenjena, zato smo se morali do parkirišča vrniti po že znani poti.

Jelen

Jelen

Vozila so ga že skoraj zapolnila, zato nam je bila skrb otroških parkirnih mojstrov bolj jasna. Prijazno smo si pomahali, potem pa smo mi že peljali proti Litomyšlu. Tam smo najprej pred lokalno trgovino ugotovili, da je čas parkiranja močno omejen. Ker bi najini kravici težko skrili med množico osebnih avtomobilov, smo se postavili v kolono in kar dolgo čakali, da smo končno lahko zapeljali na glavno cesto.

Pozdrav

Pozdrav

Po nekaj sto metrih smo opazili table za parkirišče za avtobuse, jim sledili in ob robu, kjer so bila zarisana tudi mesta za osebna vozila, parkirali (49.871566 16.307058). Napotili smo se čez cesto in skozi mesto do dvorca. Tam smo kupili karte za vodenje po dvorcu, odločili smo se za prvo turo, ki vključuje tudi posebej zanimivo gledališče.

Gremo na ogled!

Gremo na ogled!

Ker smo do začetka imeli še eno uro, smo se sprehodili po mestu. Znova smo šli skozi nam že znani park s skulpturami, mimo cerkve Vzvišenega križa navzdol proti Smetanovemu trgu. Tam smo firbcali po trgovinah, oropali bankomat, nato pa stopali nazaj proti dvorcu.

Grajsko gledališče

Grajsko gledališče

V slabi uri vodenja smo videli zanimivo starinsko gledališče in reprezentančne sobane. Sprejemno dvorano, zeleni, modri in vladarski salon, veliko jedilnico. Vse je bilo urejeno tako, kot da bodo nekdanji lastniki ravnokar stopili skozi vrata, dvorne gospodične še s pordelimi lici in gospodiči zadržano vljudni.

Grajske dvorane

Delovna soba

Slike na stenah so kot po navadi v takšnih zgradbah prikazovale znane bitke, kraje sveta, ki so nekoč veljali za eksotične, danes pa so nam na dosegu roke. Zanimivo je, da so imeli dve glasbeni sobi in sicer ločeno za gospe in gospode. Morebiti so se že takrat okusi razlikovali.

Salon

Salon

Ali pa so zgolj gospodje radi v miru pokadili cigaro in ob bolj poskočnih ritmih razdrli kakšno šalo, nevredno občutljivih ženskih ušes. V zadnji sobi ogleda so bile po stenah velike slike konj. Vodič nam je razložil, da so bile stopnice v prvo nadstropje bolj položne in široke, saj so v to sobano gospodje kar prijezdili. Neverjetno.

Kje pa so lačni gostje?

Kje pa so lačni gostje?

Sprehodili smo se po križnih hodnikih in tako tudi od zgoraj pogledali na dvorišče dvorca. Ali zanimiva sončna ura na zidu nasproti nas kaže prav, nismo preverjali. Po ogledu smo odšli iz dvorca in čez dvorišče do sosednje zgradbe. Nekoč je bila to dvorna pivovarna. Ne vem, če danes tu še varijo pivo, se je pa v zgradbi rodil skladatelj Bedrich Smetana.

Soba v katero je gospoda prijahala

Soba v katero je gospoda prijahala

Pogledali smo si salon, delovno mizo in predvsem tudi spalnico, v kateri je nekoč vekal kasneje tako slavni skladatelj. Spalnica je bila skoraj špartansko preprosta, vendar okusno opremljena, zibelka in postelja za mladinca z varovalno ograjo pa sta kazali na mladost lastnikov.

Tu se je rodil mali Smetana

Tu se je rodil mali Smetana

Bogsigavedi kdaj se je zadnje dete igralo s konjičkoma, ki sta stala ob postelji staršev. Ženski del naše druščine se je odpravil po ogledu nazaj proti avtodomom, moški del pa je šel ob rečici, našel še nekaj skritih škatlic, nato pa zakrožil nazaj na kosilo.

Hradec Kralove

Hradec Kralove

Po njem ura ni bila več prav zgodnja, odpeljali smo se proti severozahodu, naš cilj je bilo mesto Hradec Kralove. Vožnja ni bila kaj posebnega, le na luknje je bilo treba paziti. Ugotovili smo, da je to občasno prav značilnost čeških cest. Lep asfalt, potem pa kar iz nič, gromozanska luknja. Podnevi se jo je že videlo, ponoči je bilo pa treba voziti previdneje.

Katedrala in Črni zvonik

Katedrala in Črni zvonik

V mestu smo navigirali povsem v središče in na glavnem trgu pred katedralo ugotavljali, da je parkirišče plačljivo cel dan. Zato smo sklenili, da parkiramo le malo izven najožjega centra. Vendar smo se brez občutka za smer zapletli v labirint ozkih enosmernih ulic, prekritih s kockami in povrh dokaj zaparkiranih.

Notranjost katedrale

Notranjost katedrale

Pretreseni smo se obračali, kamor je bilo sploh možno in končno seveda pristali znova na osrednjem trgu (50.209290 15.832186). Vsega smo imeli zadosti, parkirali smo in plačali nočno pavšalno tarifo, ki pa vseeno ni bila pretirano visoka. Sprehodili smo se do stolpa ob katedrali, vendar moči za vzpon nismo imeli. Je pa Peter v grmovju ob stolpu zagledal torbico in jo izročil ženski, ki je pobirala vstopnino.

Spomenik Janezu Pavlu ll.

Spomenik Janezu Pavlu ll.

Že čez minuto ali dve je bila na mestu policija, ki jo je prevzela v nadaljnjo obravnavo. Mi smo stopili v katedralo sv. Duha in si jo ogledali, potem pa je Peter sklenil, da skoči naokoli in poišče še kakšen zakladek. Toda tokrat je doživel družinski upor, zato je moral pot pod noge vzeti kar sam. Dekleta so se sprehodila po mestnem trgu, mimo kužnega znamenja, zanimivih pisanih hišk in nazaj.

Pisane hiške

Pisane hiške

Midva z Nejcem pa sva poiskala spomenik papežu Janezu Pavlu ll., nato pa ob spremstvu Žive in Martine odšla za Petrom. Saj ga vendarle nismo mogli pustiti samega. Zaokrožili smo do reke in še malo naokoli nazaj, našli Petra in potem skupaj pot v večernem mraku nadaljevali do avtodoma.

Ob reki

Parnik

Tokrat smo se uspešno izvili iz mestnega središča, nato pa sledili navigaciji po lokalnih cestah do kraja Teplice nad Metuji. Tam smo našli parkirišče pri vhodu za skalno mesto (50.595136 16.148229). Večer je minil tako kot njih večina. Ker so prijatelji naslednji dan odhajali nazaj proti domu, smo si seveda imeli še marsikaj za povedati, med tem, ko so bili otroci seveda povsem okupirani z risankami.

Večerni sprehod po mestu

Večerni sprehod po mestu

SKALNA MESTA – 13.8.2011 -  Zjutraj smo se zbudili v zoprno jutro. Takoj smo vedeli, da bo s seboj treba vzeti tudi dežnike. Parkirišče se je počasi polnilo, parkirni mojster pa nas je gledal malo postrani. Končno si je opogumil, stopil do nas in začel bolj z mahanjem kot jezikom razlagati, da se bomo morali prestaviti. Ni nam bilo jasno, zakaj.

Pohod proti skalnim mestom

Pohod proti skalnim mestom

Toda ker je zagotavljal, da bomo plačali enako, smo se končno vdali in zapeljali na bližnje avtobusno parkirišče. Parkirni mojster je prišel za nami in nam skušal dopovedati, kakšno uslugo nam je naredil, saj bi za tako bogato odmerjeni prostor morali avtobusarji plačati precej več. Mi smo samo zmajali z glavo in si mislili svoje. Kdo pa nas je silil sem?

Koluti sira

Koluti sira

Oborožili smo se z anoraki in dežniki in jo mahnili proti vhodu. Najprej nas je čakal vzpon skozi gozd. Krajši postanek pri nekakšnem zavetišču je bil potreben, da smo ujeli sapo in počakali, da je prenehalo rositi. Ko smo jo mahnili naprej, so se končno začele kazati skalne špice, tablice so nam namignile, katere zanimive oblike se razkrivajo.

Vzpon na grad Strmen

Vzpon na grad Strmen

Stolpi so se dvigali v nebo in izginjali v meglicah. Ogromni skalni bloki so bili naloženi eden na drugega. Desno od nas so se kot v nebo vzpenjale strme stopnice. Seveda smo jo ubrali navzgor, peljale so proti gradu Strmen. Oziroma skalam, kjer naj bi nekoč stal. Ko smo gledali skico gradu, kar nismo mogli verjeti, da je na strmih skalah nekoč stala mogočna utrdba.

Na razglednem stolpu

Na razglednem stolpu

Stopnice so bile sprva dokaj široke, z izogibališči, na koncu ožje, nad sedelcem pa že tako ozke, da bi bilo srečevanje že zelo težavno. Z vrha bi se moralo verjetno videti daleč. Tokrat smo z eno roko lovili dežnike, se z drugo držali za ograjo in razmišljali, če navzdol ne bo preveč spolzko. No ja, nekaj se je že videlo, vendar je pogled izveneval v meglicah, skalne špice pa so kar nekako izginile med drevjem pod nami.

Sekira

Sekira

Previdno smo se spuščali nazaj do poti in se usmerili še višje, proti pravemu naravnemu skalnemu mestu. Ob poti so tablice še vedno usmerjale naše poglede. Naložena skladovnica sirnih kolutov, sova, sekira, skalne oblike so res burile domišljijo. Naša naloga je bila, da smo pogled usmerili tja, kamor je želela tablica in velikokrat smo res lahko razbrali obliko, ki je spominjala na indijanca, psa ali celo državne simbole.

Ozki prehodi

Ozki prehodi

Vreme je bilo še vedno kislo in nič nismo vedeli, kako se bo še sukalo. Vhod v samo skalno mesto so stražila vrata, sicer na široko odprta, pa vseeno. Ozka soteska med visokimi navpičnimi stenami je bila res nekaj, kar ni za zamuditi. Počutili smo se kot palčki v deželi velikanov.

Med skalnimi bloki

Palčki v deželi velikanov

Krožna pot nas je mimo strmih skalnih sten ter novih in novih zanimivih stolpov, votlin in zagozdenih skal pripeljala do vhoda v mesto. Peter se je tu odločil, da bodo počasi odšli proti avtodomu in se začeli vračati v smeri Avstrije. Moja prigovarjanja in moledovanja njegovih otrok niso nič zalegla, tudi vreme, ki je bolje kazalo, ga ni prepričalo.

Jasni se...

Jasni se...

Saj po svoje sem ga pa razumel, pred njim je bila še dolga pot. Jaz sem zadnji krog pretekel še enkrat, saj sem skalne špice skušal ujeti še v nekoliko boljši svetlobi. V najožji del skalnega mesta sem se vrnil z Ajdo, skalne stene, ki so se v ožinah skoraj stikale, so bile ob vpadu sončnih žarkov videti prav čarobno.

Senca

Senca

Vrnila sva se do Maje in Žive. Skupaj smo se vračali do pod gradu Strmen in malo nižje na razcepu poti zavili proti skalnemu mestu pri Adršpachu. Hoje je bilo kar nekaj, toda stopati po gozdu je bilo prijetno. Šli smo mimo izvira in ob velikih balvanih začudeno zmajevali z glavo. Razpasla se je navada, da okoli naložijo veje in vejice, kot da ga želijo podpreti. Čudaško.

Podprti

Podprti

Delno je bil svet okoli nas močvirnat, vendar je bila na teh delih pot narejena iz lesenih desk. Zato mokri nismo bili. Smo pa malo pogledovali v nebo. Znova se je pooblačilo, nič nismo vedeli, kako se bo še vreme sukalo do večera. Znova smo prišli do višjih skalnih špic, začeli smo se vzpenjati in spuščati, v pomoč so nam bile stopnice v obliki lestev.

Pot skozi močvirje

Pot skozi močvirje

Pot je tekla mimo zaliva jezerca, ki leži prav sredi tega skalnega mesta. Po njem se je možno celo popeljati s čolnom. Toda ko smo videli ceno, nas je minilo, mahnili smo jo naprej do slapu in nato skozi skalno mesto dalje. Znova so se pred nami nizale različne zanimive oblike, od znanih zaljubljencev, župana in njegove žene, do glave pume.

Kot nekakšne šape...

Kot nekakšne šape...

Ker je tu mimo hodil tudi Goethe, znani nemški pisatelj, so se mu Čehi poklonili s spomenikom in spominsko ploščo. V skalni kapeli je bil opomin na številne alpiniste, ki so med plezanjem po stolpih strmoglavili v globino. Žalostno. Mi plezati nismo imeli namena, raje smo se sprehajali skozi ožine, široke ravno za širino telesa, opazovali strme špice in skale na njihovem vrhu.

Skalna kapela

Skalna kapela

Čudežno so kljubovale težnosti. Vreme se je znova popravilo, skalne špice, obsijane s svetlobo, so bile res čarobne. Tudi ta pot je bila krožna, počasi smo se obrnili nazaj in hodili proti skalnemu jezeru. Blagajna je bila že zaprta, pot pa še ne. Vzpeli smo se do jezerca, čolnar je sklenil narediti še eno furo, tako, na črno.

Župan in njegova žena

Župan in njegova žena

Cena je bila ista, mene ni prepričala. Pa tudi dekleti sta spoznali, da nima smisla. Vrnili smo se nazaj na stezo in se med vračanjem še enkrat približali jezeru. Čolnar je ravno odrinil, peljal mimo nas, naredil za ovinkom obrat in se čez kakšnih deset minut s svojo skupino vrnil do pristanišča, kjer smo počivali.

Skalno mesto Adršpach

Skalno mesto Adršpach

Med tem je navrgel nekaj podatkov o jezeru in skalnih špicah naokoli. Sedaj sem vedel, da je bila naša odločitev pravilna. Čakalo nas je še nekaj stopnic navzgor in navzdol, pot je bila zvečer veliko bolj samotna. Ko smo hodili čez močvirje, smo se ustavili in napokali borovnic. Brusnice pa še niso bile zrele.

Skalni blok

Skalni blok

Ko smo znova prišli do razcepa poti, so dekleta odkorakala proti avtodomu, jaz pa sem se še enkrat vzpel na grad Strmen. Tokrat je bilo vreme lepše, dežnik bi bil čisto nepotreben. Povrh sem bil sam, zadnja obiskovalca sta se ravno spuščala, ko sem stopil na vrhnjo ploščad. V večernem mraku sem ujel nekaj pogledov naokoli, potem pa se tudi sam vračal po strmem pobočju do steze in skozi gozd do vhoda.

Pot nazaj proti Teplicam

Stma pot do jezera

Ker smo bili cel dan na poti, je bil seveda čas za pozno kosilo ali bolje rečeno večerjo. Na parkirišču smo bili sami. Polnih želodčkov smo odpeljali mimo Adršpacha, mrak se je zgostil, noč je prišla. Peljali smo proti severu, navigirali proti Poljski meji. Naš cilj je bila tokrat Horni Mala Upa, turistično mestece tik pred mejo, ki še posebej oživi v času snežnih radosti.

Jezero

Počiva jezero v tihoti

Za vzpon proti Snežki je morda bolj znan kraj Pec pod Snežkou, saj je od tu do vrha speljana žičnica. Vendar ta nas ni zanimala, parkirnina pa bi bila vsaj še enkrat višja. Po vzponu na sedlo smo parkirali na enem izmed parkirišč, tik pred mejo, cena za en dan ni bila pretirana (50.746203 15.823647).

Med borovnicami in brusnicami

Med borovnicami in brusnicami

Jaz sem se še malo sprehodil po vasi, pokukal na Poljsko stran, nato pa vrnil v avtodom. Stekle so priprave za vzpon, ki nas je čakal naslednji dan, nato pa smo utrujeni od celodnevne hoje in doživetij popadali v posteljo.

Večerni pogled z gradu Strmen

Večerni pogled z gradu Strmen

SNEŽKA – 14.8.2011 – Zjutraj sem sklenil razčistiti z dilemo, ki me je mučila že zvečer. Namreč nisem bil prepričan, če me ni senzor višine na vhodu na parkirišče označil kot avtobus. Cena za slednjega je kar desetkrat višja, kar pa je že omembe vredno.

Pot prijateljstva

Pot prijateljstva

Sprehod po kraju mi je pokazal marsikaj zanimivega, ni pa mi dal odgovora na moje vprašanje. Končno sem v bližini parkirišča srečal pravo osebo. Gospodična me je prijazno poslušala, nato pa še bolj prijazno pojasnila, da ne bi smelo biti težav, če pa že bodo, mi bo posodila svojo kartico. Vseeno je z mano stopila do avtomata in ugotovila sva, da bo cena, ki jo je ob poskusu ta pokazal, kar prava.

Brusnice

Brusnice

Ko so bile priprave končane, smo stopili do meje, jo prestopili in na drugi strani stopili na pot Češko Poljskega prijateljstva. Kam iti nam je kazal smerokaz. Ena od puščic je bila debelejša, na njej je bil znan znak. Smo že vedeli, zakaj. Domiselno. Cesta po kateri smo hodili, je prečila pobočja pod Skalnym stolom, ob njej so rasle borovnice in brusnice.

Možic

Možici

Najprej ujeta v smrekov gozdiček, je kasneje postala razgledna. Na drugi strani doline, tam nad Horni Malo Upo so bila pobočja kar prava za zimske radosti. Pred nami se je dvigoval hrib, nismo vedeli ali bo to že Snežka. Verjetno ne, tako blizu že ne more biti. Ko smo prišli čez Sovi sedlo, sva z Ajdo ušla naprej. Pa ne prav daleč. Le toliko, da sva klepetala po svoje.

Snežka

Snežka

Za kočo Jelenko se je pot začela dokaj strmo vzpenjati po pobočju Svorove Hore. To smo prej tako zavzeto gledali. Ko se je svet zravnal, pa se je pred nami res pokazal vrh Snežke. Uf, prav nič blizu ni bil. Med ruševjem je bila izsekana pot, ravno za enega je bilo prostora. Počasi so se nama začeli odpirati pogledi proti Poljski. Kraj Karpacz je bil kot na dlani.

Na vrhu

Na vrhu

Kje je vrh Czarna kopa, ki sva ga opazila na zemljevidih, sva zgolj ugibala. Več skalnih piramid se je ponujalo. Nisva se preveč spraševala, hodila sva po stezi naprej. Ko se je ruševje razredčilo, se je pot razširila. Ljudi je bilo vedno več. Na vrhu sva stopila v kapelico. Ko sva iskala skrito škatlico, položaja ni bilo težko določiti. Toda gneča…

Najvišji Češki vrh

Najvišji Češki vrh

Takrat pa je eden poleg naju rekel prijatelju…daj že umakni nahrbnik, a ne vidiš, da ne moreta do keška. Smejala sva se skupaj z njim, se vpisala in počakala na Majo in Živo. Skupaj smo se slikali, pomalicali. Dekleti sta šli kupit razglednico in nekaj sladkih dobrot. Potem pa smo že stopali navzdol, na drugo stran, proti koči Slaski dom.

Gneča na poti

Gneča na poti

Vendar tu ni bilo več ne miru, ne samote. Nepretrgana kolona se je vila navzgor, eden za drugim, brez prestanka. Oprava pa takšna kot za špancir čez tromostovje v Ljubljani. Razni natikači, celo salonarje smo opazili na ženskih nožicah. Kar za glavo smo se držali. Komaj smo ob poti dokaj v miru našli še eno škatlico, potem pa se že prerivali navzdol.

Obri dul

Obri dul

Uf, široka pot je bila marsikdaj kar preozka. Pri koči so dekleta odšla na travniček v bližini in tam nadaljevala z malicanjem. Jaz sem odkorakal na razgledišče nekdanjega ledenika v dolini Obri dul, potem pa še na poljski strani navzdol do obeležja umrlim gornikom. Dekleti je že zeblo, zato smo po moji vrnitvi takoj odrinili nazaj.

Nenavadna kapela

Nenavadna kapela

Pod Snežko smo na razcepu zavili levo in se po Poljski strani vračali pod vrhom do že znanega razcepa. Pred nami je hodil par, ki je priboljške stlačil kar v korbo, obut pa je bil tudi povsem neprimerno. Res smo dobili občutek, da na najvišji Češki vrh rine vse, kar leze in gre. Znova smo bili na poti proti koči Jelenka, gneča je bila sedaj precej večja.

Razcep pod Snežko

Razcep pod Snežko

Pri eni od piramid smo zgradili svojega malega možica, potem pa že rinili skozi ozek prehod med ruševjem. Stalna srečevanja s pohodniki, ki so še popoldan jurišali proti vrhu, so bila kar sitna. Z Ajdo sva spet ušla naprej, pri Jelenki počakala, nato pa odšla po že znani poti proti sedlu Sovi. Tam sva zavila na razgledni Skalny Stol in potem čez močvirnati Lesni hreben in neizraziti vršiček Czolo spet navzdol do meje.

Temni oblaki nad Poljsko

Temni oblaki nad Poljsko

Maja in Živa sta raje zavili kar navzdol in prečili pobočja čim bolj naravnost proti kraju Horni Mala Upa, kjer smo imeli parkiran avtodom. Do njega sta prišli le nekaj minut pred nama z Ajdo. Po kratkem oddihu je Maja začela pripravljati nekaj za pod zob, sam pa sem skočil na sprehod ob rečici Mala Upa.

Gradnja možica

Gradnja možica

Ko sem nižje prišel znova do glavne ceste, sem obrnil in se vrnil navzgor. Pojedli smo, potem pa po plačilu parkirnine odpeljali na Poljsko. Čakal nas je kar dolg spust do kraja Kowary. Tam smo navigirali proti parku miniatur. Vendar pa nas navigacija seveda ni peljala po optimalni poti, temveč smo najprej imeli neprostovoljni ogled mesteca.

Kopa

Skalny Stol

Končno smo zapeljali na parkirišče Dolnje Šlezije v malem, se stisnili v kot in ob igranju raznih iger preživeli večer (50.798203 15.833964).

KOWARY, JELENIA GORA – 15.8.2011 – Zjutraj sva bila z Ajdo kar hitro pokonci. Vzela sva skirci in se odpeljala proti glavni cesti, jo prečkala in na drugi strani kmalu prišla do samotne grobnice družine von Reuss.

Grobnica družine Reuss

Grobnica družine Reuss

Videti je bila kar malo strašljivo, tako izgubljena v gozdu. Malo sva stikala naokoli, našla škatlico, nato pa ob glavni cesti poganjala najina dvokolesnika naprej proti Kowarski skali. Imela sva nekaj težav, da sva našla najboljši pristop. Je vse precej zaraščeno. Ajda se je malo mrgodila, no končno sva stala pod velikim balvanom.

Vzpon na balvan

Vzpon na balvan

Seveda sva se vzpela na njegov vrh, strme stopnice so zahtevale nekaj previdnosti. Odprl pa se nama je lep pogled naokoli. Krkonoše je sicer zakrivala debela plast oblakov, toda kaj zato, Kowary je bil pod nama. Vpisala sva se, nato pa že šibala znova navzdol. Do ceste in skirojev sva sedaj ubrala bolj direktno smer.

Pogled proti Kowaryju

Pogled proti Kowaryju

Čakal naju je vzpon po cesti proti spomeniku zmage. Vsaj tako sva prevedla Wzgorze Wiktorii. Kasneje je google translate trdil, da gre za Viktorijin hrib. Midva hriba nisva videla, samo spomenik ob cesti. Pa se nisva prav dolgo zadržala. Ko sem prižgal telefon, sem videl, da me je Maja večkrat klicala.

Wzgorze Wiktorii

Wzgorze Wiktorii

Lastnik parka je zjutraj prišel okoli, jamral, da se moramo prestaviti, da nas bodo zaparkirali in če ne gremo v park, naj se zmigamo proč. Če smo že spali tam, čemur parkirišče ni namenjeno, naj vsaj zdaj ne delamo gneče. Z Ajdo sva na srečo imela do parkirišča bolj ali manj spust. In pred parkom sva imela kaj videti. Gneča je bila res velika, avtomobili so prihajali eden za drugim.

Park miniatur

Park miniatur

Zato sem na hitro avtodom prestavil nasproti glavne ceste, čim dlje od množic. Tu smo v miru pozajtrkovali, potem pa odšli do vhoda. Pred blagajno se je vila dolga vrsta, na srečo se je premikala kar hitro. Park sicer ni velik, ima pa veliko prednost. Osredotočil se je na Dolnjo Šlezijo in tako predstavlja znamenite zgradbe iz tega okolja.

Lepote in zanimivosti Saške

Lepote in zanimivosti Saške

Cerkve, dvorce, gradove, samostane, cela osrčja vasi, vse v miniaturnem merilu 1:25. Vsak ima možnost, da se pridruži brezplačnim vodenjem po parku, v poljskem ali enem od tujih jezikov. Mi smo se raje odločili za samostojni ogled. S tem smo se izognili največji gneči. Hkrati smo lahko vse bistvene podatke prebrali na pojasnilnih tablah.

Poleg posameznih stavb so včasih predstavljena cela mesta

Poleg posameznih stavb so včasih predstavljena cela mesta

Večinoma so zgradbe postavljene v parku, nekaj pa jih je tudi v notranjosti zgradbe, kjer je prodajalna spominkov. Zanimivo je bilo videti vrh Snežke, kjer smo že bili in razmišljati, kaj bomo še videli na svoji poti. Predvsem pa, kam bi se bilo zanimivo vrniti čez čas.

Razstava v notranjih prostorih

Razstava v notranjih prostorih

Videli smo, kako poteka izdelava makete in se slikali pred številnimi svetilniki, ki bodo tvorili srce čisto samosvojega parka svetilnikov, nekje na obali Baltika. Ker se nam hodit ni dalo preveč, smo se odpeljali do centra mesteca, parkirali na parkirišču lokalne trgovine. Okoli nas je bilo polno kolesarjev, danes je v bližini potekalo nekakšno rekreativno tekmovanje.

Izdelava makete

Izdelava makete

Mi koles nismo imeli s seboj, zato smo vzeli pot pod noge, se sprehodili do cerkve in ravno po končani maši pogledali vanjo. Nato pa po glavni mestni ulici zakorakali po lepem tlaku in ob obupnih fasadah. Te bi namreč nujno potrebovale obnovo, dejansko pravo stilsko preobrazbo.

Svetilniki v miniaturi

Svetilniki v miniaturi

Center je bil na praznični dan dokaj zapuščen, nobenega življenja. Spraševali smo se, če je med tednom sploh kaj drugače. Pri mestni hiši smo obrnili in se vrnili do avtodoma. Ker je bila tu še vedno gneča kolesarjev, smo se premaknili na nekoliko oddaljeno parkirišče trgovskega centra.

Center Kowaryja

Center Kowaryja

Maja je naredila kosilo, jaz pa sem med tem odtaval do palače Ciszyca in ostankov lovskega dvorca na griču nad njo. Vrnil sem se ravno v času kosila, potem pa prestavil avtodom bližje palači in z dekleti ponovil vajo. Sama palača ni nič posebnega, malo večja hiša, še danes nastanjena.

Lovski dvorec nad palačo Ciszyca

Lovski dvorec nad palačo Ciszyca

Seveda verjetno s prebivalci malo manj modre krvi. Dvorec je dokaj bolj zanimiv, njegove ruševine v gozdu burijo domišljijo. Spustili smo se nazaj do avtodoma in odpeljali proti mestu Jelenia Gora. Zaokrožili smo naokoli in parkirali v bližini železniške postaje, pred salonom pohištva (50.905401 15.732875). Na praznični dan je bil seveda zaprt in računali smo, da tu ne bomo nikogar motili.

Jelenia Gora

Jelenia Gora

Skozi mestno obzidje smo se povzpeli v center mesta. Za razliko od Kowaryja je bilo to mestece kar prijetno urejeno in tudi življenje je bilo na ulicah. Mimo mestne hiše, trga za njo in pisanih fasad smo stopali do cerkve svetega Erazma in Pankracija. Hiter vpogled, nato pa naprej, mimo kapele sv. Ane proti cerkvi Povzdignjenega svetega križa.

Cerkev sv. Erazma in Pankracija

Cerkev Povzdignjenega svetega križa

Sprehodili smo se naokoli, mimo spomenika papežu Janezu Pavlu ll., ki priporoča, da bodimo močni. Pokukali smo v božji hram in nato ob grobnicah našli malo škatlico. Vreme se je kisalo, med vračanjem je bilo treba tudi odpreti dežnike. Dekletoma se je zaluštalo pice. Seveda sva bila tudi midva z Majo takoj za.

Sveti kič

Sveti kič

V bližini avtodoma smo že prej opazili picerijo, videti je bilo, da je kar priljubljena. Cene pa…napol zastonj. Dva evra in pol ena pica. Toda kaj, ko nismo imeli zlotov. O karticah niso hoteli nič slišati, pri evrih so sicer stokali, vendar na koncu pristali, da jih vzamejo. Le kurs je bil ubijalski. Pa vseeno so bile pice veliko cenejše kot pri nas.

Nebeške troblje

Nebeške troblje

Dobre pa…no ja, kaj pa vem. Pri nas bi zavihal nos. Polnih želodčkov smo se odpeljali proti glavni cesti, ki pelje na Češko in ji sledili. Cesta se je proti mejnemu sedlu kar vzpela. Ravno pred mejo smo še natočili bistveno cenejše poljsko gorivo, nato pa vožnjo nadaljevali proti kraju Harrachow. Prvotno tu niti nismo nameravali narediti postanka, ko pa smo se že peljali mimo…

Spomenik Janezu Pavlu ll. v Jeleni Gori

Bodite močni - spomenik Janezu Pavlu ll. v Jeleni Gori

Zapeljali smo skozi kraj, prišli do velikega parkirišča, ki pa je bilo izven sezone zaprto, in nato parkirali pred opuščenim hotelom v bližini manjših skakalnic (50.770826 15.432376). Živi se ni dalo iz avta pomoliti niti nosu, z Majo in Ajdo pa smo odšli do ceste, ki vodi do velikih skakalnic. Vzpon ni bil prenaporen. Zanimivo.

Harrachow

Harrachow

Toda Planica je le Planica. Dekleti sta se vračali do avtodoma naravnost, jaz pa sem še malo brskal po grmovju. Se ve, zakaj. Odpeljali smo nazaj do glavne ceste, večerni mrak se je zgostil. Peljal sem proti kraju Vrchlabi, tam zavil do kampa Holiday park Lišči farma (50.610311 15.602927).

Velikanke

Velikanke

Tu smo se odločili za prenočitev in obnovitev zalog. Sicer je bil za nas malo hladen tuš, da je bila voda pri parkiriščih, namenjenih prehodnim gostom, plačljiva. In cena kar konkretna. Toda to je bilo vprašanje, ki smo ga sklenili reševati naslednji dan. Ugotovil sem še, da so predhodniki v avtomat za elektriko nametali kar nekaj kron, potem pa ne porabili vsega.

Dan se poslavlja

Dan se poslavlja

Seveda smo jim uslužno sklenili pomagati pri praznjenju in smo se priklopili na eno od vtičnic. Potem pa…spat!

VRCHLABI, KUTNA HORA – 16.8.2011 – Po zajtrku smo vzeli iz boksa skirce in se po klancu spustili navzdol do glavne ceste, jo prečkali in se na drugi strani vzpeli do mesteca. Centra ni prav veliko. Šli smo do dvorca Vrchlabi, na drugi strani pogledali v park in naše raziskovanje nadaljevali do cerkve sv. Ane.

Dvorec Vrchlabi

Dvorec Vrchlabi

Od tam sta se Maja in Živa napotili proti avtodomu, midva z Ajdo pa sva še malo zaokrožila. Do ograde z ranjenimi pticami, zanimive in precej zapuščene kapele in nato po parku za dvorcem nazaj proti kampu. Z Majo sva izpraznila odpadno vodo in kaseto, vodo pa nanosila iz mesta za pomivanje posode v sanitarnem bloku. Super.

Center mesteca

Center mesteca

Za osem evrov plačila smo v miru prespali, hkrati pa imeli tudi kar nekaj skrbi manj, vse do konca našega potovanja. Odpeljali smo iz kampa in po glavni cesti nadaljevali svojo pot proti jugu. Naš naslednji cilj je bila Kutna Hora. Mesto smo želeli obiskati že pred leti, pa se je obisk Češke nesrečno končal na igralih v Pragi.

Katedrala Marijinega vnebovzetja

Katedrala Marijinega vnebovzetja

Kutna Hora je bila dolgo časa zaradi svojega bogastva, nakopanega v rudnikih srebra pod mestom, glavno in vodilno češko mesto. Ker je bil naš prvi cilj kostnica, ki leži v bližnjem Sedlecu, smo navigirali do tja in ob cesti našli ravno pravšnje parkirišče (49.960994 15.290970). Nekaj smo pojedli, nato pa skrbno zaklenili avtodom in odšli do bližnje katedrale Marijinega vnebovzetja.

Kapela z bizarno vsebino

Kapela z bizarno vsebino

Med tem, ko so se dekleta še obirala pred cerkvijo, sem se sam že sprehodil po njej. In šele ob izhodu ugotovil, da gospe pri vhodu ne prodajata samo kartic in nabožnih spominkov, temveč tudi vstopnice. Ups. Skupaj smo odšli do kostnice, ki je bila le nekaj deset metrov proč. Plačali smo vstopnino, nato pa vstopili v bizarni svet smrti.

Svet smrti

Svet smrti

Leta 1278 je Otakar ll. poslal opata iz Sedleca na diplomatsko misijo v Jeruzalem. Od tam je ta prinesel prst z Golgote in jo raztresel po pokopališču. Zato je močno naraslo zanimanje za pokop na tem mestu. Tu so svoj zadnji počitek našli celo umrli iz Bavarske in Belgije. Na pokopališču je bilo v času kuge pokopanih okoli 30.000 ljudi, zato ga je bilo treba širiti.

V lestencu je vsaka koščica človeškega telesa

V lestencu je vsaka koščica človeškega telesa

Veliko število pokopanih je bilo tudi žrtev huskih vojn. Po letu 1400 so na sredini pokopališča zgradili kapelo, kosti iz prekopanih grobov pa preselili v klet kapele. Kosti okoli 40.000 ljudi so bile zložene v šest piramid, brez uporabe kakršnegakoli lepila. Vendar je kasneje mizar František Rint iz dveh od piramid izdelal bizarno okrasje kapele.

Grb Rožemberkov

Grb Rožemberkov

Grbi, svečniki, girlande, vse je izdelano iz kosti. V lestencu je menda prav vsaka koščica človeškega telesa. Dokler gledaš vse skupaj kot noro okrasje, še gre. Ko pa v vsaki od lobanj ugledaš človeka, ki je nekoč na tej naši ljubi zemlji gojil svoje upe, sanje, ljubezni, pa te vse skupaj pretrese. Na hitro smo si pogledali še kapelo nad kostnico, nato pa stopali nazaj do katedrale.

Bizarno

Bizarno

Dekleti sem namreč le prepričal, da sta si jo šli pogledat. Sta bili končno kar navdušeni. Našli sta tudi vhod do kora, od koder sta naredili nekaj fotografij. Časa smo imeli danes še dovolj, zato smo se kar peš odpravili proti centru Kutne Hore.

Tisoče usod...

Tisoče usod...

Med klepetom je čas hitro minil, pokukali smo še v cerkev ob poti, nato pa že stopali čez mestne trge mimo kužnega znamenja in jezuitskega kolegija proti mogočni katedrali svete Barbare. Z obzidja pred cerkvijo se nam je odprl lep pogled na mesto, predvsem cerkev sv. Jakoba in rečico Vrchlice pod nami.

Kužno znamenje v centru Kutne Hore

Kužno znamenje v centru Kutne Hore

Stopili smo v cerkev, se sprehodili med črnimi oltarji ob strani in občudovali pisana stranska okna z biblijskimi motivi. Posebej zanimiv je bil kip nekdanjega rudarja in dokaj enostavne slike nekdanjih rudarjev, njihovega dela in kovanja denarja. Se vidi, da je mesto zraslo na srebru. Prižgali smo svečko, si ogledali freske in nato znova zavili na trg pred cerkvijo.

Katedrala sv. Barbare

Katedrala sv. Barbare

Še enkrat smo se ozrli na mesto, nato pa mimo kipov z nabožnimi motivi nasproti kolegija stopali proti centru. Na trgu smo sedli na klopco, pomalicali in polizali sladoled, potem pa mimo cerkve Matere božje na »nemety« stopali proti rečici Vrchlice. Pot ob rečici je bila prijetna, zatopljenim v svoje misli nam je čas hitro mineval. Jaz sem seveda vmes našel še škatlico. Je bila ravno ob poti.

Mesto je zraslo na srebru

Mesto je zraslo na srebru

Potem pa se že pridružil dekletom v avtodomu. Ta nas je pričakal nedotaknjen, vse smo pripravili za odhod, nato pa odpeljali znova proti jugu. Naš cilj sta bila vas Lipnice nad Sazavou in srednjeveški grad nad njo. Na poti ni bilo posebnosti, le tik pred ciljem me je navigacija čisto brez potrebe zapeljala v ozko uličico.

Dominikanski samostan in pogled na mesto

Pogled na mesto iz razgledišča pred katedralo

Na srečo vseeno ravno še dovolj široko, da sem se izvil na glavni vaški trg. Od tam do parkirišča pod gradom ni bilo več daleč. Parkiral sem in se odšel razgledat (49.613954 15.413957). Še malo smo načrtovali potek prihodnjih dni, nato pa utonili v spanec.

Sladoledni počitek

Sladoledni počitek

LIPNICE NAD SAZAVOU, TELČ, JINDRICHUV HRADEC – 17.8.2011 – Noč je bila mirna, mimo nas se ni nič kotalilo. Grajski duhovi, predvsem črni mož, so danes strašili nekje drugje. Zjutraj sva se z Ajdo odpravila skozi vas in za letoviščem čeških parlamentarcev zlezla na razgledno skalo. Potem pa po vasi iskala grob Jaroslava Haška. Pa sva se vrtela zgolj v krogu.

Pogled v daljavo

Pogled v daljavo

Šele v gradu so mi pojasnili, kako prideš do starega pokopališča. Skupaj smo se sprehodili mimo spomenika do mesta zadnjega počitka avtorja Švejka, med tem pa se je odprl tudi že grad. Kupili smo vstopnice in se potopili v srednji vek. Razstava orožja in grbov takoj ob blagajni je ponudila prvi vpogled.

Spomenik Jaroslavu Hašku

Spomenik Jaroslavu Hašku

Veliki stolp so sicer ravno obnavljali, pa saj je bil že preostanek zanimiv. Velika dvorana je morala nekoč gostiti gala plese in razuzdane zabave. Vsaj tako smo si dogajanje pred stoletji naslikali v naših glavah. Grajske dvorane, kapela, sobice, kamor je šel vsak vitez peš.

Jutro pod gradom

Jutro pod gradom

S Samsonovega stolpa se nam je odprl lep pogled na Lipnice in okolico. Bližnjo in daljno. V enem od nižjih poslopij je bila razstava fotografij iz začetka prejšnjega stoletja. Šolske fotografije. Ljudje, ki jih danes skoraj zagotovo ni več med nami. Takrat pa so bili še mladiči in celo življenje je bilo pred njimi. Čas beži.

Velika dvorana

Velika dvorana

A kako počasi je moral teči Katarini, zaljubljeni ženi lorda Vincenca iz Vartenberga. Njenega ljubimca je namreč ljubosumni soprog dal ubiti, nato pa z lastnimi rokami zazidal skupaj s še živo Katarino. Med obnovitvenimi deli kapele v začetku 18. stoletja, so v zazidani niši res našli dvoje okostij. Torej še kaj več kot legenda…

Grajska kapela

Grajska kapela

V grajski kleti so verjetno nekoč imeli zaprte poredne podložnike. Vsekakor pa je tam še danes globoki vodnjak, ki je preko domiselnega sistema oskrboval grad z vodo. Izpod visokega obzidja smo se po ogledu odpeljali po valoviti pokrajini proti jugu. Naš naslednji cilj je bilo mesto Telč.

Legenda ali resničnost?

Legenda ali resničnost?

Ker nam plačilo parkirnine na glavnem mestnem parkirišču ni bilo ravno pogodu, smo zaokrožili okoli centra in našli primerno parkirišče ob cesti, ne prav daleč od starega dela mesta (49.183823 15.463682). Napolnili smo želodčke, potem pa odšli proti osrednjemu trgu.

Osrednji trg v Telču

Osrednji trg v Telču

Čeprav so si ti v večini čeških mest podobni, pisane hiške okoli osrednjega prostora s kakšnim vodnjakom ali kužnim znamenjem, je Telč vseeno še posebej bleščeč. Počasi smo šli čez trg in občudovali pisane hiše, dvoje fontan ter Marijino znamenje. Nič pretirano se nam ni mudilo.

Pogled proti gradu

Pogled proti gradu

V gradu smo se odločili, da si gremo pogledat renesančne dvorane, seveda s češko skupino, saj je bila tako vstopnina več kot pol nižja. Hkrati smo vedeli, da bomo razumeli tako ali tako enako, kot če bi plačali občutno več. Z ogledom smo začeli v pritličju, kjer so nas pritegnili posebej lepo poslikani oboki. ž

Zdrobila je kačo...

Zdrobila je kačo...

Bogato okrašene dvorane, zakladnica, orožarna, knjižnica, kapele, smo bili kar navdušeni. Velika zlata dvorana ima čudovit strop neprecenljive vrednosti z upodobljenimi antičnimi bogovi in mitološkimi junaki, v viteški dvorani so lovske trofeje iz domačih krajev, v afriški seveda precej bolj eksotične. Videli smo tudi nekaj manjših salonov in slišali češko verzijo Pepelke. Vsekakor zanimivo.

Grajske sobane

Grajske sobane

Podobe različnih slogov iz različnih časovnih obdobij so drsele mimo nas. Znova na mestnih ulicah, smo se usmerili proti turističnim informacijam. Malo smo pofirbcali, potem pa se že ločili. Maja in Živa sta sklenili, da bo počasna vrnitev do avtodoma čisto zadosti za trudne noge. Midva z Ajdo pa sva jo mahnila še malo naokoli.

Najlepša grajska dvorana

Velika zlata dvorana

Šla sva do parnega mlina in na gričku za njim malo brskala po gozdu. Pa nič zanimivega našla. Na koncu sva obupala in se odpravila naprej mimo Certovega kopyta do Oslednic na katerih stoji razgledni stolp. Z vrha se je odprl lep pogled na mesto in pokrajino naokoli. Kar zanimivo.

Pogled na mesto z razdalje

Pogled na mesto z razdalje

Med vrnitvijo v mesto sva z Ajdo našla še zanimivo brezplačno parkirišče (49.180603  15.457672), nato v informacijah poiskala naslov njene sošolke in čez trg stopala nazaj proti avtodomu. Znova smo se peljali, naš naslednji cilj je bil Jindrichuv Hradec. Ker je bilo že pozno, smo vedeli, da ni časa za taktiziranje.

Pogled z razglednega stolpa Osledice

Pogled z razglednega stolpa Oslednice

Zapeljali smo v mesto in parkirali ob cesti blizu centra (49.146667 15.002403). Zvečer seveda zastonj, le za prespati bi bilo kar prehrupno. Zaokrožili smo po mestnih ulicah do gradu, pokukali na njegovo dvorišče. Bilo je še odprto in stopili smo do zanimivo okrašenega vodnjaka. Seveda so bila vsa vrata, ki so vodila v notranjost, ob pozni uri že trdno zapahnjena.

Jindrichuv Hradec

Jindrichuv Hradec

Stopili smo še do vrtne rondele, nato pa ob žarkih zahajajočega sonca nadaljevali sprehod po mestu. Šli smo mimo cerkve Marijinega vnebovzetja, stare mestne hiše in na enem od mestnih trgov opazovali znamenje svete trojice. Mesto nam je bilo kar všeč.

Vodnjak na dvorišču gradu

Vodnjak na dvorišču gradu

Jaz sem še sam odšel do oranžerije pri minoritskem samostanu, nato pa se vrnil k puncam v avtodom. Za cesto v centru nismo imeli volje ostati, odpeljali smo se malo izven centra in parkirali pred trgovino Kaufland (49.143090  15.020441).

Rotunda

Rotunda

Ker je bila tudi še ob pozni uri odprta, sem odšel povprašat, kdaj se naslednje jutro odpre, dobil pa sem tudi najnovejši prospekt. Potem pa že izginil v avtodom. Nič ni kazalo, da nas bo kdo motil ponoči, samo tovornjak v bližini je stalno vklapljal hladilnik. Zato sem avto premaknil za nekaj deset metrov, zlezel v posteljo in kmalu zaspal.

Mestni trg s kužnim znamenjem

Mestni trg s kužnim znamenjem

ŽIVALSKI VRT MESTA HAAG – 18.8.2011 –Zjutraj sem se zbudil pred drugimi in po dobri navadi odkorakal na sprehod. Hodil sem ob jezeru in med hišami do samostana svete trojice. V okolici so ravno potekala dela, mravljice so bile že v službi. Ko sem prišel do mesta, kjer naj bi bil zakladek, se je ravno tam gibal eden od delavcev…ali pa tudi ne.

Jutranji pogled na mesto

Jutranji pogled na mesto

Hitro sva ugotovila, da imava iste misli, poklepetala sva, takšno srečanje je vedno prijetno. Nato je on izginil naprej, jaz pa tudi. Znova sem odšel do cerkve svete Marije, gospe vnebovzete. Imel sem zgolj koordinate in nič več. Tako sem šele doma ugotovil, da bi tudi jaz moral biti malo »v nebo vzet«, da bi ga našel. Pa nič.

Zajc

Zajc

Okoli jezera sem se vračal proti avtodomu, pokukal v Billo, nato pa skupaj z Majo in puncami odšel v Kaufland. Tam smo zapravljali zadnje krone in še marsikaj zraven. Piri so bili namreč smešno poceni, Becherovka pa tudi ni smela manjkati. Zaloge bi sedaj morale zadostovati do doma. Še skok do Bille, pa znova v Kaufland, človek vedno kaj pozabi.

Čuden tič

Čuden tič

Potem pa smo že peljali proti jugu Češke, sprva po stranskih cestah, saj nismo hoteli delati ovinka, nato pa po glavni cesti proti Linzu, mimo njega in naprej proti kraju Haag. Ceste smo bili že kar siti, ko smo končno parkirali v senci pri živalskem vrtu (48.102324 14.558389). Čas je bil za zgodnje kosilo, potem pa smo mimo zajčkov, ki so skakali naokoli po parkirišču, stopili med kletke z živalmi.

Kot igralke v črnobelem filmu

Kot igralke v črnobelem filmu

Šli smo mimo kamel, strmeli v bizone in gledali, kako so otroci sem in tja podili goske. Med flamingi je bil tudi čuden ptič s čupo na glavi, koze z belim telesom in črnimi glavami pa so nas nasmejale. Stopali smo še mimo muflonov, kozorogov in oslov, potem pa v bližnji kavarni stali v vrsti za sladoled. Ribnik v bližini je poln rib, možno si je izposoditi ribiško palico in ujeti kosilo.

Dolgcajt ali utrujenost?

Dolgcajt ali utrujenost?

Le malo stran je ograda z medvedi. Rjavka sta se hladila v vodi in ob tem malicala. Danes so bile na meniju ribe. Ajda je izkoristila vsako priložnost, da je kaj živega prijela v roke. Tako je kar naenkrat z dlanmi grela piščančka. Nobena opozorila niso zalegla. Skok na igrala je bil itak nujen, potem pa smo šli mimo ograde z jelenjadjo in postali pri hiškah, kjer je možno izvedeti veliko o ptičih od tu in tam.

Rjavko

Rjavko

Zeber tokrat nismo prečkali, temveč le opazovali od daleč. Mimo zagrajenega dvorca Salaberg smo se počasi bližali izhodu. Ajda je kar nekam izginila. Čudili smo se še kuštrastim svinjam, nato pa…smo zagledali Ajdo, ki je v rokah držala…podgano. Kožušček je imela res podoben zajčkovemu, kaj drugega pa pod slamo niti ni bilo videti. Oba z Ajdo sva vzkliknila, podgana se je zdramila, Ajdo ugriznila in nato padla na tla.

Pšanc

Pšanc

Tam je obležala, videti je bila res čudna, zadnji del hrom in ves umazan. Tudi, ko sem jo rahlo brcnil z nogo, se je le malo premaknila. Uf. Podgana. Kuga. Groza. Ravnali smo pravilno, pustili tistih nekaj kapljic krvi odteči, nato sprali rano pod tekočo vodo in jo razkužili. Še sreča, da imamo takšne stvari vedno s seboj.

Kje je že moj glavnik?

Kje je že moj glavnik?

Odšli smo do vhoda, kjer je bila le še gospa v trgovini. Prijazno je takoj poizvedela, kje je lokalna zdravnica, napovedala je naš prihod in nam razložila, kako do nje pridemo. Brez težav smo našli pot, parkirali v bližini in se postavili v vrsto. Ni bilo treba dolgo čakati.

Crkljanje

Crkljanje

Ravno prav, da je Maja po telefonu pri šolski zdravnici dobila zagotovilo, da cepivo proti tetanusu še drži. Hkrati pa je izpostavila nevarnost, na katero nismo niti pomislili. Steklina. Toda lokalna zdravnica naj bi že presodila, kaj je prav. Ta je prijazno pogledala rano, jo še enkrat razkužila, dala pod obvezo razkužilo in nas pomirila, da v tem območju že dolgo ni bilo primerov stekline.

Zebrina...hm...hm...

Zebrina...hm...hm...

Oskrbljeni smo se vrnili do avtodoma in odpeljali nazaj na parkirišče pri živalskem vrtu. Z Ajdo sva odšla na sprehod do Salaberškega gozda, po katerem je skritih kar 25 škatlic. V goščavi. Dobesedno. Našla sva tri, potem pa se popraskana in prekrita s semeni visoke trave prebila nazaj do poti.

Čudno prase

Čudno prase

Čakala naju je še nočna vrnitev do avtodoma. Dan se je tako zaključil. Ne tako, kot smo pričakovali. Utrujenost nas je zmagovala…

ADRENALIN IN ŽIVALI V WAIDHOFNU AN DER YBBS – 19.8.2011 – Zjutraj sem jo mahnil znova do gozda, kakšna dva kilometra od parkirišča. Lomastil sem po goščavi in iskal škatlice.

Parkirišče za park Buchenberg

Parkirišče za park Buchenberg

Seveda mi je med trnjem šel stalno po glavi tisti izrek: »Jest uporabljam milijarde dolarjev vredno vojaško opremo za iskanje Tupperware posodic v gozdu. Kaj pa je tvoj hobi?« Med hojo sem se srečal z domačinom. Ni bilo druge, kot da mu razložim, kaj tam počnem. Mi je takoj zaupal, da je pred dnevi našel tri mladce, ki so spali sredi gozda. Dekle se je zbudilo, on pa ji je samo s prstom na ustih pokazal, da jih ne bo motil.

Adrenalinski park

Adrenalinski park

Tudi tokrat je nabiral gobe. Pa bera ni bila pretirano velika. Ko se je ura že približevala tisti, ki smo jo določili za odhod proti Weidhofnu, sem jo ubral nazaj. Pozen seveda, zato je bilo treba nekaj jutranjega jogginga. Preoblekel sem se in že smo med zajčki in prvimi jutranjimi obiskovalci živalskega vrta odpeljali. Vožnje je bilo za trideset kilometrov.

Vrvni mostiček

Vrvni mostiček

V Waidhofnu se je navigaciji sprva povsem strgalo, peljala nas je nekam čudno že v začetku mesta. Na srečo nam je bilo kmalu jasno, da to ne bo prav, vrnili smo se na glavno cesto in prav našli odcepe do parkirišča parka Buchenberg (47.956261 14.768837). Pripravili smo se in se po strmi cesti vzpeli do adrenalinskega parka. Tam je bilo že nekaj obiskovalcev, upali pa smo, da prevelike gneče vseeno ne bo.

Na črni progi

Na črni progi

Morali smo izpolniti izjave o prevzemu odgovornosti, dobili smo varnostno opremo in nato pri prvih dveh, najlažjih sklopih, poslušali potrebna navodila. Pod budnim očesom inštruktorja smo preizkusili kako bo šlo, nato pa, ker je bila na prvem sklopu srednje težavnosti že gneča, še dvakrat prehodili kratki začetniški progi.

Sanke

Sanke

Potem pa se je začelo zares. Najprej ena proga srednje težavnosti, kjer smo imeli še vse povsem pod nadzorom, malo daljše leteče lisice pa so bile prav zabavne. Potem pa kar na črno, najtežjo progo. Inštruktor nam je namignil, da težjega tu v parku ne bomo našli. Prav, pa poskusimo. Uf, nekatere vaje so bile res težke, bingljali smo v zraku, lovili ravnotežje, roke so prav trpele.

Leteča lisica

Leteča lisica

Ko smo končno znova pristali na tleh, smo se zapodili še v druge proge srednje težavnosti. Še posebej tista, kjer so bile zgolj leteče lisice nam je bila všeč. Večkrat smo jo ponovili, gneče ni bilo, zato tudi čakanja skoraj nobenega. Pa tudi druge proge so bile zabavne. Oklepali smo se storžev, sankali na višini, poleteli kot ptice. Juhej.

Visoko nad tlemi

Visoko nad tlemi

Ko smo šli drugič na črno progo, se nam je že kar poznala utrujenost. Uf. Dekleti sta počasi začeli zagotavljati, da bi šli v tak park zagotovo še enkrat, toda za danes bo dovolj. Prav. Še malo smo se zvirali visoko med drevesi, spuščali po žicah, nato pa počasi odšli nazaj do vhoda, vrnili opremo.

Poleteti kot ptica

Poleteti kot ptica

Ker nam je v želodčkih že krulilo, je Maja odšla do avtodoma po nekaj sladkarij, jaz pa sem šel s puncama v bližnjo prodajalno po slush, živobarvno ledeno pijačo. Skupaj smo potem odšli do vhoda v živalski vrt Buchenberg. Seveda sem sedaj bolj panično gledal kaj vse leta naokoli in tako v eni izmed kletk kmalu opazil dolg rep, ki je izginil med slamo. Otroci, roke k sebi!

Živalski vrt Buchenberg

Živalski vrt Buchenberg

Pogledali smo si prašičke, koze, goske, kure, potem pa mimo dokaj enostavnih igral šli v višje dele parka. Pred nami so bile kletke s sovami. Najprej smo se ustavili pri tablah, ki so nam povedale veliko o mravljah, potem pa vstopili. Ja, dejansko smo se znašli v kletkah. Nekatere sove so nas samo firbčno gledale, druge pa so jezno nergale.

S sovo skupaj v kletki

S sovo skupaj v kletki

Različne vrste, celo snežna sova, so nas navdušile. O njih smo izvedeli na pojasnilnih tablah marsikaj. Predvsem tudi, zakaj se za oglašanje sove šteje, da prinaša smrt. Zanimivo. Na vrhu vzpona nas je pričakal dolg tobogan, po katerem smo se spustili precej nižje. Morali pa smo biti pazljivi. Maja se je ob lovljenju ravnotežja s kamero v roki, kar hudo podrsala. Auč!

Snežna sova

Kaj pa ti buljiš?

Volka smo opazili zgolj na kratko, risi pa so nam prišli res blizu. Divje mačke so bile skoraj takšne kot tista, ki jo imamo doma, igrala pa so bila pomanjšan adrenalinski park. Tudi v labirint smo izginili in na koncu pozdravili krokarje in črno lisico. Dan se je počasi zaključeval, za nami so živalski vrt zaprli.

Ris v senci

Ris v senci

Odšli smo po strmem bregu navzdol do avtodoma in pripravili nekaj med poznim kosilom in večerjo. Smo bili kar lačni, zato so nam Majine dobrote še kako teknile. Zunaj se je stemnilo, dekleta so izginila v posteljo. Ugotovil sem, da do nas priplava internetni signal. Zato sem vpisal zadnje najdbe, potem pa še malo pogledal kaj piše o podganah, ugrizih in steklini.

Črna lisica

Črna lisica

Čeprav je bil večer kar hladen, je meni postalo vroče. Našel sem še telefonsko številko antirabične ambulante v Kranju, nato pa se odšel v posteljo nemirno premetavat. Skrb mi ni dala mirno spati.

PET ELEMENTOV, FERRUM, BAZEN V GAMINGU – 20.8.2011 – Zjutraj sem odšel na sprehod do centra Waidhofna. Našel sem lepo stezico ob reki Ybbs, ozko med hiškami je pripeljala pod konglomeratne stene.

Weidhofen an der Ybbs

Weidhofen an der Ybbs

Ko sem se vračal, sem poklical v Kranj, v antirabično ambulanto. Tam sem dobil kar direktorico, ki mi je pojasnila, da bi ugriz divje živali pri njih obravnavali povsem drugače. Svetovala je, da svoje potovanje zaključimo, kot je bilo predvideno, potem pa jo v nedeljo po vrnitvi pokličem. Hkrati sva se dogovorila, da skušam v Haagu poskrbeti, da bi podgano ujeli. Panika, itak.

Muzej petih elementov

Muzej petih elementov

Po vrnitvi sem kontaktiral Haag, kjer so mi obljubili, da gredo takoj v lov. Mi pa smo hitro sprejeli sklep, da čas do odprtja muzeja petih elementov izkoristimo za skok do živalskega vrta. Kar hitro smo se odpeljali. Po slabih tridesetih kilometrih smo bili spet med zajčki. Skozi vhod so naju z Majo spustili brez težav, pri ogradi s svinjami sva se srečala z oskrbnikom.

To je pa težko...

To je pa težko...

Imeli so že pripravljeno kletko, če bi podgano ujeli, malo kasneje je njegov sodelavec pripeljal še veliko past. Podgane namreč v bližini ni bilo, domnevali so, da se je zavlekla v luknjo. Povedali so tudi njihovo mnenje, da je bila skoraj hroma morebiti zaradi starosti ali pa strupa, ki ga je požrla. Tega jim nastavljajo, da se ne bi preveč namnožile.

Vplivi magnetizma

Vplivi magnetizma

Ko smo videli, da ne moremo nič pomagati, smo se zahvalili za pomoč, se poslovili in odpeljali nazaj do Waidhofna. Malo smo pogledali po parkiriščih, nato pa ugotovili, da bo še najbolje parkirati na že znanem mestu. Le tako smo postavili avtodom, da nas ne bi mogel kdo zaparkirati. Danes namreč nismo mislili ostati prav dolgo.

V stolpu groze

V stolpu groze

Sprehod skozi mestece do muzeja petih elementov v dvorcu Rothschield ni bil pretirano dolg. Muzej v več nadstopjih predstavlja pet elementov – kovino, vodo, zemljo, ogenj in les. Delno se razstava navezuje na domači kraj, delno širše. Nekaj je tudi poskusov, ki jih izvedeš sam. Ob tem ugotavljaš, kakšen je zven posameznih vrst lesa, kako je sedeti na fakirskem stolu in podobno.

Le kdo vse je bil tu zaprt?

Le kdo vse je bil tu zaprt?

Dekleti sta si nadeli viteško opravo in ugotovili, da preganjati zmaje ni bilo ravno enostavno. Videli smo, kaj pomeni magnetizem, kako se različne vrste kovin segrevajo, kako so nekoč gasili ogenj, kaj pomeni voda. Kar je bilo še posebej zanimivo, sva z Majo skušala prevesti, pojasniti. Drugje smo si zgolj pogledali razstavljeno in že stopili naprej.

Pogled na mesto in farno cerkev

Pogled na mesto in farno cerkev

Da sta dekleti čisto nove generacije, se je videlo ob tem, da ju je posebej pritegnil ravno televizor. Oziroma kar dva. Predvajala sta filma iz začetkov sedme umetnosti. Polet na luno in še posebej burleska o mladoporočencih z instant hišo sta nas nasmejala skoraj do solz. Čakal nas je še sprehod mimo mladoporočenke, ki se je ravnokar nastavljala fotografskemu objektivu, v stolp. Groze.

Ferrum v Ybsitzu

Ferrum v Ybbsitzu

Znova smo namreč spoznavali krutost srednjega veka. Vse možne oblike mučenja. So obvladali naši praprapradedi. Z vrha se je odprl lep pogled na mesto pod nami, potem pa smo že stopali proti izhodu. Nevesta je že odšla v notranje prostore, nič več zanimivega se ni dogajalo. Čakal nas je še sprehod mimo cerkve do parkirišča.

Razstava emajla

Razstava emajla in umetniških izdelkov

Odpeljali smo proti kraju Ybbsitz, tam po posvetu v muzeju parkirali na majhnem glavnem mestnem trgu pred cerkvijo (47.947334  14.894931). V soboto zgodaj popoldne že zastonj. Še dodatni plus. Na vhodu v muzej sta dekleti dobili vprašalnika, midva z Majo pa zadolžitev, da jima prevajava. Na sprehodu smo iskali znake, ki so nakazovali, da bomo tam našli pravilni odgovor.

Vse o železu in kovaštvu

Vse o železu in kovaštvu

Z nekaj iznajdljivosti res ni bilo težko. Sprehodili smo se skozi zgodovino železa, kovaške obrti. Številni zgodovinski primerki kovaškega orodja, izdelkov. Multimedijska predstavitev, razstava lokalnega podjetja emajla, izpovedi kovačev iz različnih držav in njihovi izdelki. Domišljija mladine, ki se šele uči kovaške obrti. Zanimivo. Preteklost, sedanjost, prihodnost.

Izpovedi kovačev s celega sveta

Izpovedi kovačev s celega sveta

Tokrat se je zgodilo, da sem že malo nergal, da bo čas za odhod, dekleta pa so bila še zaverovana v posamezne predstavitve. Super. Za pravilne odgovore sta dekleti dobili neke vrste potne liste, ob treh žigih pa bi dobili tudi darilo. Ker smo potarnali, da nam podobnih vprašalnikov niso ponudili v muzejih, ki smo jih že obiskali poprej, smo kar od prijazne uslužbenke dobili tri žige in darilce.

Doživljajski most

Doživljajski most

Še več. Res si je vzela čas, se potrudila in nam obširno razlagala, kaj vse se v bližnji in daljnji okolici splača obiskati. To nam je tudi pokazala na zemljevidih in priložila kakšen prospekt. Turistična delavka s srcem. Odlično. Zapeljali smo naprej skozi naselje in parkirali nasproti ene od kovačij (47.937074 14.896557).

Soteska

Soteska

Teh je bilo v teh krajih nekoč veliko. Med tem, ko je Maja pripravljala kosilo, Živa pa kot po navadi zgolj lenarila poleg, sva z Ajdo mimo ene od kovačij odšla do doživljajskega mostu, ki se v nenavadnem loku pne nad rečico. Od tam se nama je odprl lep pogled na slap. Sprehod nama je dal ravno pravi tek in kosilo je hitro končalo v naših želodčkih.

Ena od nekdanjih kovačij v okolici Ybbsitza

Ena od nekdanjih kovačij v okolici Ybbsitza

Navigirali smo nazaj do glavne ceste, se usmerili proti Gamingu. Prepustil sem se navigaciji. Ta nas je šibala na stranske ceste. Spet bližnjica sem si mislil, a ji vseeno sledil. Vožnja po dolini je bila prav prijetna. Seveda smo kakšen kilometer bližnjice na koncu plačali s konkretnim vzponom in spustom. Hm, drugič bo res bolje pot preveriti predhodno še na zemljevidu.

Bazeni v Gamingu

Bazen v Gamingu

Poiskali smo koordinate in parkirali pred bazenom (47.925372 15.089447). Prijetno parkirišče, prijetni bazeni. Skakalnice, tobogan, nobene gneče. Maja je ugotavljala, da imajo odpiralni čas nastavljen kar po soncu. Ob sedmih, ko se bazen zapira, sonce izgine za gorami. Razvajali smo se na širokih lesenih ležalnikih, skakali v vodo, se spuščali po toboganu.

Skok

Skok

Dekleti sta ubrali neko čudno varianto odbojke na praznem igrišču. Zadnji dnevi so bili kar naporni. Zato se je nekaj relaksacije čisto prileglo. Ko so kopalci že bolj ali manj odšli, smo tudi mi pobrali stvari, ugotovili, da so tudi notranji tuši ledeno mrzli in da smo prepozni za mini golf, potem pa že peljali proti Mitterbachu.

Široki ležalniki

Široki ležalniki

Na sedlu v smeri proti Erlaufseeju smo se na kratko ustavili, potem pa še dvakrat ob jezeru. Za lep pogled in sprehod. Pri jezeru se je zvečer dogajalo. Nekakšna veselica, avtomobili povsod, ljudi nebroj. Nas to ni pretirano pritegnilo, odpeljali smo naprej do Mitterbacha, ugotovili, da so na parkirišču pri letnem bazenu že parkirani avtodomi (47.810763  15.290366).

Nenavadna odbojka

Nenavadna odbojka

Smo se jim pridružili, postorili še nekaj malenkosti, nato pa ob zavedanju, da bo naslednji dan treba kmalu vstati, zlezli v posteljo.

BÜRGERALPEN, POVRATEK DOMOV – 21.8.2011 – Zjutraj sem bil kmalu pokonci in zbudil tudi ostale. Želeli smo ujeti prvo jutranjo gondolo, zato smo kar odrinili proti Mariazellu.

V gondoli

V gondoli

Tam smo ugotovili, da je parkirišče, ki ga je priporočal Peter, plačljivo. Kje je on parkiral brezplačno, pa nam ni uspelo ugotoviti. Zato smo jo mahnili kar nazaj in navigirali proti žičnici. Morebiti pa imajo tam kakšno parkirišče, smo se spraševali. Toda ravno, ko smo prišli do ulice, ki pelje proti centru, smo za cesto našli parkirišče. Pravšnje in ravno še za nas je bilo prostora (47.776631 15.314150).

Na vrhu Bürgeralpen

Na vrhu Bürgeralpen

Parkirali smo in naredili zajtrk, ter v nahrbtnik naložili stvari, ki bi jih na hribu utegnili potrebovati. Med tem, ko je bilo ob našem prihodu možno najti parkirišče, se je proti deveti vse zapolnilo. Odšli smo do žičnice. Ker je sredi kraja, smo videli, da so bili naši upi, da bi tu našli kakšno parkirišče, čisto brez osnove. Vzeli smo karte in ob devetih skupaj z delavci že stali v gondoli.

Pogled v daljavo

Pogled v daljavo

Vožnja ni trajala prav dolgo. Ko smo stopili iz stavbe, so se delavci raztepli vsak na svoje delovno mesto, mi pa smo jo mahnili proti zakladku. Šli smo mimo stolpa na vrhu in ga malo nižje v gozdu kmalu našli. Vrnili smo se proti gondoli in šli nižje na lepo razgledišče. Sedli smo na klopco sredi zrelih trav, opazovali vrhove in smučišče, kjer smo še pozimi vijugali.

Pogled v smeri Mitterbacha

Pogled v smeri Mitterbacha

Ker smo danes želeli priti dokaj zgodaj domov, smo se vrnili do gondole, pa je ena ravno odpeljala v dolino. Nekaj minut pred redno uro. Pa vendarle na drugo ni bilo treba čakati prav dolgo. Ker je bila na spodnji postaji gneča, so si vožnje sledile nepretrgano. V gondoli smo bili tokrat poleg upravljalca sami, zato smo se lahko razgledali v vse smeri. Še posebej Mariazell pod nami nas je zanimal.

jljlk

Erlaufsee

Približevali smo se mu in na koncu izginili v spodnjo postajo žičnice. Po obveznem postanku v trgovinici s spominki na izhodu, smo se napotili še do stolnice. Znotraj je ravno potekala maša, zato smo zgolj na hitro pokukali, potem pa že stopali nazaj do avtodoma. Dekleta so imela ogledov za ta dopust več kot dovolj. Odpeljali smo se proti prvemu izmed Jezerskih sedel na naši današnji poti.

Nič se nam ne da...

Nič se nam ne da...

Nekaj kilometrov pod Mariazellom smo se ustavili na manjši bencinski črpalki. Pred nami je bil tovornjaček gozdarskega podjetja. Voznik je točil v večjo cisterno na kesonu. Pogledal me je in izustil: »Ej, baš je lijep. Koliko uopšte košta takav avto?« Ma, kaj bi, zemljo, bosanac. Kar nekaj je trajalo, da je bila njegova cisterna polna. Med tem pa sva klepetala o vsem živem. Kaj pa drugega.

Mariazell

Mariazell

Pot naprej je bila brez vseh zapletov. Splezali smo na Jezersko sedlo, pod katerim je bila na lepo nedeljo divja jodlarska zabava. Po spustu smo peljali naprej proti avtocesti, tam zavijali proti Celovcu, pa že prej preskočili proti Velikovcu in Železni Kapli. Še vzpon čez nam precej bližji Jezerski vrh in spust do doma.

Romarska bazilika

Romarska bazilika

Babica in Gaja sta nas že težko čakali. Pa tudi mi smo bili kar veseli, da smo končno spet doma.

Dolnja Avstrija – začetek poletja

ODHOD V AVSTRIJO – 24.6.2011 – Popoldne je bilo živahno. Minilo je v pripravah na odhod. Šole je bilo konec, začenjale so se nam letos dokaj krajše počitnice. Ajda je imela popoldan še podelitev spričevala v glasbeni šoli. Udeležili smo se ga kar vsi. Potem smo še nakupili potrebno in pripravljali vse potrebno in nepotrebno. Tako se je čas odhoda znova odmikal, ura je bila že okoli desetih, ko smo se končno odpeljali.

Jutro

Jutro

Peljali smo do počivališča Polskava, kjer sva z Majo malo brskala za zakladkom, potem pa nadaljevali do Maribora, tam zavili proti pokopališču Tezno, parkirali (46.519196 15.693646) in že kar krepko čez polnoč sva tudi midva z Majo zaspala.

MÖNICHKIRCHEN, ST. CORONA, SEMMERING – 25.6.2011 – Zjutraj se nismo pretirano obirali. Odpeljali smo znova proti avtocesti, vozili do bencinske črpalke pred mejo, natočili gorivo, jaz pa sem hitro poiskal še majhen zaklad.

Kaj pa fotr spet dela?

Kaj pa fotr spet dela?

Vožnja proti Gradcu je bila na razrukani avtocesti dokaj stresna, naprej v smeri Dunaja pa bolj kot ne dolgočasna. Ustavili smo se še na enem parkirišču. Le na kratko, da sem znova pobrskal po skalah ob cesti, nato pa že navigirali proti Mönichkirchnu.

Temni oblaki nad Mönichkirchnom

Temni oblaki nad Mönichkirchnom

Parkirali smo pri žičnici (47.511798 16.031007), pripravili vse, kar smo potrebovali in odšli po karte. Vožnja navzgor nam je že odkrivala potek proge, po kateri naj bi se peljali z velikimi rolerji oziroma skircami. Na vrhu žičnice smo se sprehodili do gostišča na planini Mönichkirchen.

Juhuhu, igrala!

Juhuhu, igrala!

Dekleti sta skočili na igrala, midva z Majo pa sva pokukala na bližnji ribnik. Potem pa sem si zaželel, da bi šel še malo višje. Živa je takoj odločno rekla, da je hoja niti malo ne zanima, Ajda pa je bila takoj pripravljena na sprehod. Odšla sva po travniku navzgor, pozimi je tu smučišče.

Pogledaš skozi luknjico in zagledaš...

Pogledaš skozi luknjico in zagledaš...

Malo pod vrhom žičnice Schwaigbahn sem ugotovil, da je v bližini skrit zaklad. Zanimivo. Še bolj zanimivo je bilo, kako priti do njega. Ob robu smučišča je bila skala z luknjo. Ko si pogledal skozi njo, si ugledal večji balvan, na katerem je bil izklesan ptič, okoli njega pa nekakšna roža. Blumenvogel.

...Blumenvogel!

...Blumenvogel!

Zaklada ni bilo težko najti, pa obisk ni prav pogost, kot sva ugotovila. Mimo vrha žičnice sva se spuščala navzdol nazaj na planino. Pogledali smo še osličke v ogradi blizu žičnice, ju pobožali, nato pa že izbirali najboljše skirce. Zavoro so imele nožno. Ker je vožnja potekala po makadamski cesti, sploh ni bilo težav.

To pa je skirca, kot se zagre!

To pa je skirca, kot se zagre!

Šibali smo kot za stavo, ustavili smo se le, če je bilo treba narediti posnetek. V zadnjem delu sem bil s fotkanjem tako zaposlen, da so me dekleta prehitela. In drvela tako, da sta se tako Ajda kot Živa na koncu zvrnili. Pa ni bilo hudega, dve ali tri praske, nič več.

Evo, tudi miže znam!

Evo, tudi miže znam!

Vrnili smo rolarje in se odpeljali naprej proti St. Coroni. Tam smo želeli preizkusiti letno sankališče. Oblačno nebo nas je malo skrbelo. V sveti Coroni imajo namreč bob stezo, po kateri se voziš z vozičkom samostojno. Ker ob vlažni progi zavore ne primejo, bi ob dežju vožnja odpadla.

Obvladamo...

Obvladamo...

Parkirišče (47.586255 16.008436) je bilo kar polno, vseeno pa smo še našli prosto mesto. Navzgor smo se odpeljali s počasno enosedežnico. Sankališče se začne pri srednji postaji, mi pa smo z vožnjo nadaljevali do vrha. Tam nam je prijazni žičničar pomagal, da smo skočili s sedežev in se mimo koče napotili do poti navzdol.

St.Corona

St.Corona

Mene je sicer vleklo na hrib, do Kampsteina je tablica obetala le pol ure hoje. Toda kaj, ko je bilo nebo povsem zakrito s težkimi oblaki. Moče si res nismo želeli. Zato sem se pridružil puncam in skupaj smo odšli navzdol. Travniki so bili vsi v cvetju, Živa se je kar ulegla med rožice.

Cvetoči travniki

Cvetoči travniki

Maja je namignila, da je pod žičnico videla lisičke. Ko smo se ob misli na gobovo juho že začeli oblizovati, pa je pripomnila, da v spodnjem delu. Tam bomo samo zdrveli mimo. Kaj se more. Nekdo si je v bližini naredil vikend, okoli bazenčka pa je bilo kup palčkov in drugih pravljičnih bitij. Kičasto.

Kje so bremze?

Kje so bremze?

Že smo bili na vrsti, dežja še ni bilo, torej gremo. Zagrabili smo vsak svoje sanke, sedli in po kanalu oddrveli v dolino. Zavirali smo komaj kaj, letelo je kot strela. Najprej sem v dolino pripeljal jaz, zagrabil fotoaparat in slikal dekleti in Majo, ki so peljale za menoj. Fino. Med kosilom smo razmišljali kam naprej.

Živček

Živček

Odločili smo se, da gremo pogledat do farme bikov. Ob pogledu na uro smo sicer videli, da smo vodenje zamudili, mogoče bo pa danes še kakšno. Ozka, strma in zavita cesta, nas je pripeljala do gostišča na sedlu (47.633466 15.975047). Vendar smo tam izvedeli, da ni najavljena nobena dodatna skupina in da tako vodenj danes ne bo več.

Zauberberg

Zauberberg

Pridite jutri…pa jade, bomo že drugje. Nič zato. Mogoče pa kdaj drugič pridemo pogledat 1800 kil težkega bika. Spustili smo se proti Gloggnitzu in zavili v smeri Semmeringa. Tam smo na sedlu zavili na veliko parkirišče in parkirali (47.631968 15.829446).

Pogled z razglednega stolpa nad Semmeringom

Pogled z razglednega stolpa nad Semmeringom

Takoj je bilo videti, da je tu vse v znamenju gorskega kolesarstva in predvsem spustov s kolesom. Mi koles nismo imeli s seboj, pa nič zato. Čakal nas je spust s skircami. Sedli smo na žičnico in se odpeljali navzgor. Med vožnjo smo opazovali norije fantov na kolesih, postalo pa nam je tudi jasno, kje se bomo peljali mi. Divje.

Presevanje

Presevanje

Ko smo prispeli pod Hirschenkogel, smo najprej zlezli na razgledni stolp in se razgledali naokoli. Tokrat je zakladek, skrit pod vrhom stolpa, našla Maja. Videti je, da postaja specialistka za mikrote. Živa je imela hoje zadosti, zato sva šla zgolj midva z Ajdo do sedla v smeri Erzkogla pogledat za še enim zakladkom.

Mi smo pripravljeni

Mi smo pripravljeni

Uspešno sva ga našla, nato pa odkorakala nazaj do vrha žičnice. Tam smo dobili čelade, prevzeli rolarje, dobili napotke in že drveli proti startu. Družinska proga bo za vas kar prava, je rekel žičničar. Pa še kako prav je imel. Najprej nas je čakal spust po makadamski poti s kar nekaj obvozi mimo jarkov.

Že gremo...

Že gremo...

Nato pa ovinek, pri katerem sva bila maloprej z Ajdo in vrtenje s spuščanjem na lesenem toboganu. Znova na stezi pa smo šibali po deloma kamnitem kanalu, ki je bolj povzročal težave naši psihi, kot pa širokim krampastim kolesom pod nami. Malo je šlo celo navzgor, skozi zmajevo žrelo, pa spet navzdol po makadamski poti.

Ovinek

Ovinek

V zadnjem delu je bilo res razrukano, dekleti sta šli del poti raje peš. Je bil spomin na padec v Mönichkirchnu le še preveč živ. Še zadnji metri mimo fantov, ki so v dolino drveli s kolesi in že smo rolarje oddali na nosilce. Dan se je zaključeval, večerilo se je že. Blizu nas so parkirali še trije avtodomi. Ob miru na sedlu smo se tudi mi zlahka odločili, da ne hodimo dalje.

Pod lesenim stolpom

Pod lesenim stolpom

Med tem, ko je Maja pripravljala večerjo, sem jo mahnil naokoli. Našel sem zasneževalne naprave, razrukano hišo, nekdanje gostišče Schutzhaus Semmering in pa opuščeno pokrito kopališče iz prve polovice prejšnjega stoletja. Vsi kraji so bili seveda povezani z iskanjem. Pa čeprav nekateri precej sesuti in zaraščeni.

Zadnji del spusta

Zadnji del spusta

Ko sem od Maje dobil SMS sporočilo, da se mi en multi cache hladi v avtodomu, je bilo seveda treba nazaj. Po večerji smo z Ajdo in Majo naredili obhod po sedlu, si pogledali, kako je bilo tu videti nekoč, oblezli spomenike in poklepetali z Nemcem iz sosednjega avtodoma. Kar hladno je bilo.

Na sedlu

Na sedlu

Ko smo prišli nazaj v avtodom, sva z Živo po večerji udarila eno igro monopolija, Ajda jo je nadaljevala namesto mene. Ko je utrujenost zmagala, smo zlezli v posteljo. Ponoči je po strehi začelo škrebljati.

KAMELTHEATER, STIFT LILIENFELD, EIBL JET – 26.6.2011 – Ponoči je lilo in tudi zjutraj ni bilo nič bolje. Tako je bila hitro sprejeta odločitev. Hribi itak odpadejo, gremo v živalski vrt.

Weisser Zoo

Weisser Zoo

Čeprav sva še dan prej dekletoma dopovedovala, da se toliko kilometrov zaradi nekaj kamel ne splača narediti, smo bili sedaj vsi čisto srečni in zadovoljni. Z glavne ceste smo pod Semmeringom zavili v smeri Mariazella. Cesta je bila odlična, potekala je po dolini, nobenih vzponov in spustov.

Mucka

Mucka

Le za konec, tik pred Kernhofom, je bilo treba zlesti na sedlo in se na drugi strani spustiti znova v dolino. Nič posebnega. Parkirali smo na travniku (47.818126 15.535414), parkirišče je namenjeno gostom živalskega vrta, v bližini našli en mikro…hm, manija. Potem pa že stopali do vhoda.

Malo sem že zaspan...

Malo sem že zaspan...

V kartico je bil vštet ogled živalskega vrta, čez nekaj minut pa je bil možen tudi ogled belih tigrov s pomenljivima imenoma Siegfried in Roy. Z doplačilom seveda. Dekleti sta bili navdušeni, zato sta dobili vsaka eno karto in odšli na ogled. Jaz sem ju opazoval od daleč, Maja pa je med tem raziskovala kletke naokoli.

Snežni leopardi

Snežni leopardi

Ko sta se dekleti vrnili, polni vtisov, predvsem pa fotografij, smo odšli do snežnih leopardov, kjer je tudi potekala neke vrste predstava. Nič posebnega. Nekaj dima, barv in razlage Don Camila o živalih. Med tem sta leoparda dobila nekaj koščkov mesa, potem pa leno polegla pod ograjo.

Je še kaj malice?

Je še kaj malice?

Nad ogrado s kozorogi smo se vzpeli na razgledišča nad živalskim vrtom in preko zanimivega vršička na drugi strani znova prišli do živali. Nosni medvedi, zajci mara, ovce, koze, kenguruji, med njimi tudi en albino, servali, alpake. Zanimivo, lepo umeščeno na pobočje hriba nad vasjo, toda v bistvu dokaj majhno.

Vzpon proti razglednemu stolpu

Vzpon proti razglednemu stolpu

No ja, dekletoma je bilo všeč in to največ šteje. Ustavili smo se tudi pri mini živalskem vrtu, kjer so kraljevali morski prašički. Seveda je bilo navdušenje veliko, dekleti bi takoj imeli kakšnega doma. Razmišljali smo, kam naprej. Da gremo na letno sankališče Eibl Jet je bilo tako že odločeno.

Še ena mucka

Še ena mucka

Toda časa je bilo dovolj, lahko bi se še vmes kaj ustavili. Pa gremo v Lilienfeld, sva z Majo odločila, dekletoma pa ni preostalo drugega, kot da se strinjata. Peljali smo do vasice in skoznjo navigirali do parkirišča za obiskovalce (48.012012 15.598807). Dosti veliko in skoraj povsem prazno.

Albino kenguru

Albino kenguru

Skozi vrata mogočnega samostanskega poslopja smo se sprehodili do notranjega dvorišča in tam zavili v cerkev. Meni ni bila preveč všeč, je bil le premočan kontrast med belimi stebri in črno barvo prižnice, oltarjev, kora. Da o zlatih angelčkih in svetnikih ne govorimo.

Stift Lilienfeld

Stift Lilienfeld

Vratar nas je spustil do križnega hodnika. Sprehodili smo se po njem, se ustavili v kapitlju in ob vodnjaku. Vrtnice na sredini vrta so odsevale v soncu, ki se je uspelo prebiti skozi oblake. Ven grede smo se v trgovini zadržali bolj na kratko, potem pa že peljali naprej proti Türnitzu.

Notranje dvorišče samostana in križni hodnik

Notranje dvorišče samostana

Tam smo zapeljali do parkirišča pri Eibl Jetu (47.925316 15.473462). Cesta je bila v redu, le zadnji del malo ožji. Tu nas dež ni skrbel, saj sankališče deluje v vsakem vremenu. Ko se je gneča ravno malo razredčila, smo odšli do tračnic tudi mi. Žičnica nas je popeljala na vrh proge, od koder smo zdrveli v dolino.

Križni hodnik

Križni hodnik

Jaz nisem skoraj nič zaviral, za mano je peljala Maja, kmalu za njo je prišla tudi Živa. Le Ajdo smo morali malo čakati. Je čisto preresno vzela napise ob proti, ki so zahtevali zaviranje. Pa nič zato. Z dekletoma sem odšel še do ribnika v bližini parkirišča, nato pa smo odpeljali proti vasi in na parkirišču ob glavni cesti parkirali (47.931379 15.489893).

Živa drvi navzdol

Živa drvi navzdol

Živi se sicer ni preveč dalo z nami, vendar je končno le popustila. Kratek sprehod nam že ne bo škodil. Do centra ni bilo predaleč, pri cerkvi in vodnjaku poleg, smo se malo ustavili, pokukali v cerkev in celo v telefonsko govorilnico, nato pa čez mostiček, ki ga je oblikoval učenec slovitega arhitekta Hundertwasserja, prišli do športnih igrišč in precej opuščene železniške proge.

A je že konec?

A je že konec?

Tam so tudi bazeni. Vendar nas ob današnjem hladnem vremenu v vodo ni nič vleklo. Pa tudi sicer so bili bazeni videti precej zapuščeni, nobenih kopalcev nismo opazili. Odpeljali smo se nazaj v smeri Hochenberga, tam zavili na precej sumljivo ozko cesto, ki se je kasneje izkazala za kar uporabno bližnjico. Še več. Pripeljala nas je do zanimivega slapu, čisto blizu ceste.

Ajda bremza!

Če piše brake, potem jest bremzam!

Parkiral sem (47.887794 15.619338) in z Majo in Ajdo smo se sprehodili do Schleierwasserfalla. Zanimiv pahljačast slap je drsel navzdol. Posedeli smo ob vodi, užili nekaj miru, nato pa odločili, da gresta do velikega slapu najprej Maja in Ajda, jaz pa ostanem z Živo. Pregovoril sem jo, da sva odšla do bližnjega slapu, saj res ni bilo daleč. Potem pa je ni bilo možno več premakniti nikamor. Tudi prav, sem rekel.

Kot je videti, je jezerce ob parkirišču srfarski raj

Kot je videti, je jezerce ob parkirišču srfarski raj

Dal sem ji radijsko postajo in jo še jaz mahnil proti dvajset minut oddaljenemu »velikanu«. Ko sem se vzpel skozi sotesko mimo manjšega slapu, sta mi nasproti prišli Maja in Ajda. Obrali sta nekaj gozdnih dobrot malo višje in poročali, da je slap v soteski »taveliki«. Pa jade, najprej nisem mogel verjeti. Pa se je izkazalo, da imata kar prav. Nič posebnega, smo nekoliko razočarani zavihali nos. Pogledal sem še malo naprej, nato pa za dekletoma šibal proti avtodomu.

Türnitz

Türnitz

Odpeljali smo naprej, se strmo vzpenjali, navigacija se je zgubljala in na koncu čisto zmrznila. Presneto, sem se jezil, ravno v najmanj primernem času. Na prvem razcepu smo zavili narobe, pa kmalu ugotovili napako in obrnili. Vozili smo gor in dol, visoko nad dolino. Ko smo pripeljali do gostišča pri mrzli piški (Kalte Küchl), smo bili spet v dilemi. Obrat in vrnitev do parkirišča, kjer je že stalo nekaj avtodomov (47.887297 15.684815).

Pri mostu

Pri mostu

Prav idilično mestece. Toda mi smo hoteli še naprej. Navigacija pa nič, smerokazi neuporabni. Z Majo sva tuhtala in tuhtala in na koncu prišla do ugotovitve, da smo pred obratom zavili kar prav. Takrat pa je ravno za nami parkiral kombi. Pa dajmo še domačine vprašati, sem si mislil. Na vprašanje sem dobil odgovor v dokaj podobno polomljeni nemščini.

Schleierwasserfall

Schleierwasserfall

Takrat pa je poleg že prišel kolega mojega sogovornika…šta je, šta ‘oče. E, zemljaci…pa Slovenac, zar nisi video registrsku, KR… Vse smo se zmenili, dobili prave napotke, si pomahali in že smo se spuščali v dolino. Živela bivša Juga. Včasih še pride prav. Na naslednjem razcepu smo že vedeli, kako zaviti. Prišli smo v sotesko, vijugali pod visokimi strmimi stenami, ob cesti je tekla reka. Vožnja nas je zelo spominjala na domačo pot na Jezersko.

Gornji slap

Gornji slap

Peljali smo do naselja Hirschwang an der Rax in parkirali pod gondolo (47.714950 15.804322). Naš jutrišnji cilj. Med tem ko je Maja pripravljala večerjo, sem spet skočil na sprehod, šel skozi vas in poiskal potko do Augenbrunnen, izvira menda za oči zelo dobrohotne vode. Tam sem kar lep čas naokoli brskal za zakladom. Našel sem ga šele, ko sem nekajkrat srknil čudodelno vodo.

Augenbrunnl

Augenbrunnl

Pa naj še kdo kaj reče… Vrnil sem se do avtodoma, povečerjal, dekleti sta še malo uživali v monopoliju, nato pa smo izginili v postelje. Jutri bo naporen dan, smo že vedeli.

RAXALPEN – 27.6.2011 – Čeprav se nismo nič prav obirali, smo po zajtrku in vseh pripravah ujeli gondolo, ki te popelje tisoč metrov višje, pol ure po prvi. Nič zato.

Vožnja, tja nekam v oblake...

Vožnja, tja nekam v oblake...

Stopili smo na sveži gorski zrak in razmišljali, kje bi tam nekdo skril zakladek. Pa ga ni. Ko sem malo bolj pogledal vnesene koordinate, mi je bilo jasno, da bo treba še malo naprej. Stopili smo na pot proti Ottoschutzhausu, bližnji planinski koči. Tja je vodila kar široka pot, zato smo lahko oči dali na pašo.

Gatterl kreuz, zadaj Schneeberg

Gatterl kreuz, zadaj Schneeberg

Jutranje meglice so se počasi razkrajale, ko smo prišli do križa Gatterl Kreuz, smo ob prvih pogledih na sosednji Schneeberg že našli prvi škatlico. Malo naprej se nam je odprl pogled na kočo, toda mi smo še pred njo zavili na drobno stezico levo in po robu cvetočega gorskega travnika prišli do skale s križem.

Ottoschutzhaus

Ottoschutzhaus

Ajda bi se takoj vzpela na vrh, vendar je bil prehod videti kar siten, na drugi strani je bila zgolj veriga, zato sem se odločil, da to špičko spustimo. Nismo pa spustili naravnega okna malo nižje. Tega smo premerili, se slikali in ob tem v bližnji špranji povsem naključno odkrili še škatlico. Neverjetno.

Pogled v dolino

Pogled v dolino

Šele kasneje smo ugotovili, da gre za končno stopnjo nekega čisto drugega zaklada. Kdo bi si mislil. Mimo koče sva z Ajdo hitela naprej, Maja in Živa sta ostali malo zadaj. Naš cilj je bil hrib nad kočo, Jakobskogel. Pod njim so ruševine koče, ki je tam nekoč stala.

Spomenik Fritzu Beneschu

Spomenik Fritzu Beneschu

Malo smo brskali tam naokoli, šli do križa, potem pa že stopali naprej. Kam, sta spraševali dekleti? Ja, do koder pridemo, je bil odgovor. Imeli smo cel dan časa, vremenska je bila solidna, zakaj bi torej zgolj posedali ali celo bežali nazaj v dolino. Nad nami so se preganjale temne meglice, vendar smo verjeli, da bo vreme popoldan lepše.

Jakobskogel

Jakobskogel

Hodili smo med dehtečim ruševjem in cvetočimi zaplatami. Z Ajdo sva zavila še na bližnji vrh Weißkogel. Ravno, ko sva bila na vrhu, naju je nizko preletel helikopter. Spustil se je navzdol, tja v bližino Seehütte. Maja in Živa sta se pritoževali, da je splašil gamse, tako da jih nisva mogla videti še midva.

Dekleti na robu

Dekleti na robu

Sva jih pa zato ugledala le malo naprej, takoj za prvim vršičkom, čisto blizu. Prav nič bojazljivi niso bili. Pod vrhom Preiner Wanda smo našli zakladek, ob vpisovanju v knjigo pa kar obsedeli in pomalicali. Ura je bila že prava. Ko se nam je začela približevati kot roj čebel glasna skupina mladine, sva z Ajdo ušla naprej.

Helikopter

Helikopter

Kam pa, je spraševala Maja. Greva še malo naprej pogledat, je bil odgovor. Živa je sklenila, da bo počasi čas za obrat, nama pa se je še hodilo. Mimo manjšega spominskega križa sva se spustila navzdol do Seehütte, kjer me je Ajda presenetila z izjavo, da bi šla pa še naprej. Morebiti celo do najvišjega vrha Raxalp.

Srečanje

Srečanje

Seveda se nisem branil, že sva hodila. Tablice so kazale le čas do koč, vseeno sva računala, da bi znalo biti do vrha dobri dve uri. Hm, če ne bova hitrejša, bo treba obrniti prej. Zadnjo gondolo je namreč treba ujeti. Hodila sva dobro, Ajda mi je odlično sledila, na številna vprašanja, če bo šlo, pa je samo še priganjala.

Prainer wand

Preiner Wand

Dekle ima moč in vztrajnost, da samo gledaš. Izbrala sva pot, ki je pod stenami peljala mimo Predigtstuhla. Čakal naju je spust na sedlo in nato pri koči Karla-Ludwiga spet vzpon navzgor. Sopihala sva proti vrhu Heukuppe, najvišjemu vrhu, le nekaj metrov sega čez dvatisoč.

Z Ajdo sva ušla naprej

Z Ajdo sva ušla naprej

Kar verjeti nisva mogla, ko sva pred sabo zagledala stolpič. Časa je bilo še dovolj, do sem sva hodila komaj dobro uro. Slikala sva se, poiskala bližnji zaklad, malo počila, nato pa že stopala nazaj navzdol. Bila sva previdna, pogledi so nama uhajali tudi proti dolini in bližnji cerkvici Raxkircherl.

Heukuppe

Koča Karla-Ludwiga in Heukuppe

Vedela sva, da naju na drugi strani sedla čaka še vzpon. Prav nič nisva bila navdušena, toda tako pač je. Ko se je svet spet zravnal, sva zavila še proti Predigtstuhlu in se z njegovega roba previdno zazrla v globino. Dolina je ležala pod nama nekaj sto metrov nižje. Divje.

Na vrhu Heukuppe

Na vrhu Heukuppe

Spet sva hodila po gorskih travnikih, rož je bilo veliko, zrak je dehtel. Za vrnitev sva si izbrala pot mimo vremenske postaje v kamniti ladji in koče Raxgmoah. Tam sva znova srečala skupino glasne mladine, oni so prišli do sem. Ajda ni bila navdušena za še kakšen vzpon, zato sva stene Lechnermauern pustila za kdaj drugič. Saj se zagotovo še kdaj vrnemo.

Predigtstuhl

Predigtstuhl

Spustila sva se nazaj do Seehütte in po postaji preverjala kje sta Maja in Živa. Po počitku pri koči sta se po spodnji poti počasi vračali proti Ottoschutzhausu. Tudi prav, se pa tam dobimo, je bil dogovor. Pri koči se nisva ustavljala, zagrizla sva v hrib. Pa vzpona ni bilo prav veliko.

Koča Raxgmoah

Koča Raxgmoa

Zgolj toliko, da sva lahko od blizu opazovala plezalce v stenah Preiner Wanda, nato pa že zavila na spodnjo pot in se po dolini vračala proti izhodišču. Kar nekaj je bilo sprehajalcev, ki so zgolj prišli na gorski zrak. In se ob tem še malo pretegnili s sprehodom do bližnjih koč. No ja, ne ravno bližnjih.

Seehütte, zadaj Preiner Wand

Seehütte, zadaj Preiner Wand

Nama se je pot nazaj kar vlekla, bilo je vroče, z neba je pripekalo sonce, noge so bile utrujene. Končno sva pred seboj zagledala kočo, Maja in Živa sta tam počivali in na lesenih tablah na steni ugotavljali nemška imena tudi nam domačih živali in rastlin. Seveda je tudi nama počitek godil.

Med povratkom

Med povratkom

Jaz sem se odločil, da grem še do razgledišča, ki je bilo le dvajset minut vstran. Seveda deklet nisem prepričal. Je bilo le martinčkanje na topli travi več kot prijetno. Do razgledišča na dolino Höllental sem hodil sicer malo manj. Je bil pa razgled res lep.

Razgledišče na dolino Höllental

Razgledišče na dolino Höllental

Še posebej pa je bilo zanimivo, ko sem v bližini našel zakladek, tam za smrekami. Ko so prišli trije planinci, sem se še vpisoval, ko so se obrnili, pa sem ga skrit za smrekami že vračal nazaj. Sem jih pa prav dobro slišal, ko so se glasno čudili, ali sem se v zemljo vdrl. Kaj so si mislili, ko sem končno stopil spet na plano, ne vem, pa tudi nočem vedeti.

Pogled v smeri Schneeberga

Pogled v smeri Schneeberga

Še enkrat sem se ozrl v dolino in na strme in izpostavljene poti, ki iz nje pripeljejo sem gor, nato pa že šibal nazaj. Dekleta so sporočala, da gredo počasi proti gondoli, zato sem si izgovoril še nekaj minut svobode in skočil na že zjutraj ogledani vršiček s križem (Törlkopf). Vzpon je bil izpostavljen, pa nič težaven.

Törl

Törl

Se je pa z njega lepo videlo na vrata (Törl), ki smo jih obiskali že zjutraj in pa na okno tik pod vrhom. Splezal sem nazaj na travnike, občudoval murke in planike, in že stopal nazaj proti gondoli. Ko sem prišel tja, so dekleta že popila vsaka svojo coca-colo, polizala sladoled in ogledovala spominke.

Törlkopf

Törlkopf

Malo sem si oddahnil, potem pa smo že šli na gondolo. Pa ne zadnjo, do nje je bila še ena ura. Torej je bil strah, da bi nam časa zmanjkalo, čisto odveč. V dolini smo najprej naredili pozno kosilo, saj so želodčki že kar malo protestirali. Potem pa odpeljali v Reichenau an der Rax, tam naredili postanek v trgovini, in nato peljali proti Gloggnitzu.

Naravno okno

Naravno okno

Navigaciji se je po soglasni ugotovitvi naju z Majo bledlo. Ni nas namreč hotela za nič na svetu peljati po bližnji poti do Puchberga, trmarila je nekam daleč okoli. Pa se ji nismo pustili. Peljali smo do Neunkirchna, tam bredli nazaj proti Ternitzu in sledili tablam.

Planike

Planike

Navigaciji sem čez usta nalepil selotejp in potem se za obračanje nismo več zmenili. Ko smo za krajem Sieding zapeljali skozi štiri metre visoka vrata, si je tudi bejba v škatlici oddahnila in sedaj nas je lepo peljala naprej v pravi smeri. Skozi Puchberg pod Schneebergom smo navigirali do parkirišča pri železniški postaji (47.790614 15.912344).

Murka

Murka

Nobene table in dvoje avtodomov je dajalo slutiti, da ne bo težav. Z enim od avstrijskih avtodomarjev in njegovo boljšo polovico sva prijetno pokramljala, čudil se je, od kod meni koordinate vseh teh krajev. Po večerni neskončni partiji monopolija, ki se po delih vleče že čez ves naš dopust, smo izginili v posteljo.

Dolina nad Hirschwangom

Dolina nad Hirschwangom

Vedeli smo, da naslednji dan ne bo tako zgodnjega odhoda, ker pa smo imeli že natisnjene karte, zamude ni smelo biti.

SCHNEEBERG – 28.6.2011 – Pravočasni smo bili. Skozi okno smo opazovali ljudi, predvsem starejše, kako so počasi polnili parkirišče okoli nas, nato pa odhajali proti železniški postaji. Še pravočasno smo jim sledili, na blagajno nam ni bilo treba, saj smo karte natisnili že predhodno, preko interneta.

Zobati Salamander

Zobati Salamander

Razvrstili smo se v dve koloni, prvi vlak je odpeljal dve minuti pred našim. Ker smo bili zgodnji, smo dobili prostor na štirih, dokaj ozkih, stolih skupaj. Salamander oziroma močerad se je premaknil. Naša pot na hrib se je začela. Peljali smo se skozi naselje in nato dokaj strmo navzgor.

Postanek za en buhtelj

Postanek za en buhtelj

Na ekranih smo lahko gledali kako poteka naša pot. Prva postaja je bila pri galeriji Voka, nato še nekajkrat navzgor. Na zadnji postaji pri koči Baumgartner je bil zapovedan petminutni postanek, mogoče je bilo kupiti buhteljne. Nas niso zanimali, Avstrijci pa so kar v vrsti stali.

Igrala, juhuhu!

Igrala, juhuhu!

Pripeljali smo na zgornjo postajo, v bližini Elizabetine cerkvice. Končna postaja. Vzeli smo si minuto za razmislek kam in kako, dekleti sta skočili na igrala. Nato pa smo že zagrizli v breg. Hišni vrh je Waxriegel, enka in same osmice. Vzpona ni prav veliko, široka pot poteka tako levo kot desno okoli njega, če hočeš prav do križa, je zadnji del sprehod po gorskem travniku.

Waxriegel

Waxriegel

Da je v bližini škatlica, je bilo tako jasno, krajši počitek pa tudi ni nič škodil. Ker smo imeli karte za zadnjo vožnjo navzdol, torej ob pol petih, je bilo časa vsekakor dovolj in hitenje čisto odveč. Z Ajdo sva se vzpela še na sosednji vršiček, morebiti je to Schwarzriegel, vsaj glede na zemljevid bi lahko bil.

Schneeberg

Schneeberg - levo Klosterwappen, desno Keiserstein

Nad kočo Damböck sva našla lep prehod skozi ruševje in tako stopila na pot, ki vodi proti vrhovoma, ki zapirata plato. Kot val se dvigujeta levo najvišji Klosterwappen in desno nekoliko nižji Keiserstein. Na razpotju sva se z Ajdo odločila, da greva najprej na najvišjega, Maja in Živa sta hodili nekoliko zadaj.

Travniki so bili v cvetju

Travniki so bili v cvetju

Proti vrhu teče jasno vidna pot ob lesenih stebrih, pohodnikov je bilo kar veliko. Miru in samote danes torej ne bo prav veliko. Na vrhu Klosterwappna stoji hiša z vrsto anten, torej oddajnik in pa križ. Prav hitro sva bila na vrhu, zašibala mimo in se spustila navzdol.

Vzpon proti najvišjemu vrhu Dolnje Avstrije

Vzpon proti najvišjemu vrhu Dolnje Avstrije

Travnato pobočje je zahtevalo nekaj previdnosti, še več pa hoja v bližini luknje, ki je na dnu imela vhod v brezno. Vedela sva, da je v bližini zakladek, navigacija naju je pripeljala do kupa kamenja, na sredi je stal možic. Pa saj ga nihče ni postavil spodaj, sem na glas izrekel misel med brskanjem naokoli.

Višje se ne da...

Višje se ne da...

Ajda je kar pokala od smeha, ko ga je opazila točno tam, kjer bi najmanj pričakoval. Ni nama preostalo drugega, kot da možica podreva, škatlico potegneva ven in nato po vračilu na pravo mesto zgradiva novega. Vzpela sva se nazaj do vrha, Maja in Živa sta tudi že prispeli.

Raxalpen

Raxalpen

Razgledali smo se, pogledi so nam uhajali na sosednjega Raxa, ki nas je gostil včeraj. Stopili smo do križa in v njegovem zavetju pomalicali. Je kar pihalo. Odločili smo, da se še skupaj slikamo na vrhu, jaz sem nastavil samosprožilec, nato pa…

Drugi poskus

Drugi poskus

Ajdi je med plezanjem do križa odneslo kapo, Živi je uspelo zlesti gor šele v drugem poskusu. Kapo je ujela druga planinka, slika pa je še kar uspela. Za vsak slučaj smo naredili še eno, potem pa že stopali po grebenu v smeri Fischerhütte. Jaz sem šel kar mimo do vrha Keiserstaina.

Pogled na Waxriegel z vrha Keisersteina

Pogled na Waxriegel z vrha Keisersteina

Ker pa deklet za mano ni bilo, sem se vrnil navzdol. Jah, stranišče je bila zanje tu prva zanimivost. Skupaj smo se še enkrat vzpeli do vrha, z Ajdo sva v bližini našla še eno škatlico, potem pa smo že stopali mimo koče navzdol. Na enem od ovinkov je bila še krpa snega. Seveda so bile kepe takoj pripravljene in letele so na vse strani. Pa nismo nič zamerili, so bile na vroč dan prav osvežilne.

Kepanje sredi poletja

Kepanje sredi poletja

Na mestu, kjer naj bi bil še posebej lep pogled v dolino, smo brskali med kamenjem toliko časa, da smo našli majhno škatlico, nato pa že stopali naprej navzdol. Na travnikih pod manjšim vršičkom (na katerega sva z Ajdo seveda tudi zlezla) smo se ulegli na toplo preprogo in martinčkali. Med cvetjem je bila to prava eterična kopel.

Martinčkanje

Martinčkanje

Z Ajdo sva spet ušla naprej, pod Waxrieglom prišla na rob stene in tam ugotovila, da bo zakladek nekaj deset metrov nižje, kjer teče ena izmed poti. Na kuclju v bližini Elizabetine cerkvice sva našla še en zakladek, nato pa po ogledu kapelice v bližini še eno mikro škatlico. Cerkvica je bila postavljena v spomin in opomin po atentatu na priljubljeno Sisi.

Elizabetina kapela in gornja postaja železnice

Gornja postaja železnice in Elizabetina kapela

Dekleti sta legli na zid in uživali. Martinčkanje über alles. Hkrati sta tudi čakali, da se izpraznijo igrala. Jaz pa sem kot po navadi kmalu postal nemiren. Najprej sem šel mimo koče na stezico, ki teče preko pobočja in našel škatlico, do katere me je prej navigacija skušala peljati nekaj deset metrov višje.

Notranjost kapele

Notranjost kapele

Potem pa sem jo ubral navzdol, v smeri koče Baumgartner. Na razgledišču, tik ob progi železnice, sem našel zakladek, nato pa malo tehtal, kaj sedaj. Na koncu sem se odločil in jo ubral še naprej navzdol. Nad kočo je bil namreč še eden. Me je navigacija kar malo sprehajala sem in tja, potem pa sem ga končno našel.

Salamander na poti navzdol

Salamander na poti navzdol

Ravno ko je en salamander s postaje potegnil v breg. Najprej sem se kar ustrašil, pogled na uro pa me je pomiril, do odhoda z gornje postaje je bila še ura časa. Zagrizel sem v breg, sonce je pripekalo, vročina taka, da je kar močno dol teklo. Na razgledišče sem prišel ravno, ko se je vlak, ki sem ga prej gledal na spodnji postaji, vračal. Vmesna vožnja.

Planike

Planike

Naredil sem posnetek, tik preden je zapeljal v tunel, nato pa hitel naprej navzgor. Dekleta so med mojim sprehodom raziskala igrala, na mizah s kamenčki oblikovala napise in slikice in počivala. Saj so si zaslužila. Pred odhodom vlaka v dolino smo pofirbcali še po prodajalni na postaji, Maja in Ajda pa sta skočili še po rožico za babico. Na koncu sta jih prinesli cel šop. Mislim!

Pogled na Elizabetino kapelo ob povratku

Pogled na Elizabetino kapelo ob povratku od koče Baumgartner

Našli smo dobro mesto, tako da se nam ni bilo treba prav veliko stiskati. Vlak se je začel spuščati, dolina je bila vedno bližje. Postanek pri buhteljnih je bil tudi dolgrede obvezen, potem pa smo že peljali naprej. Na končni postaji smo naredili postanek v prodajalni, kupili še zvonček za babico, nato pa že cmarili kosilo v avtodomu.

Vožnja navzdol

Vožnja navzdol

Med tem sva z Živo odšla do jezerca pod postajo in tam pri tehtnici našla nekaj zanimivega. Sicer pa so naju najbolj zanimale race in pisane skulpture na jezeru. Vrnila sva se do avtodoma, Živa je šla počivat, jaz pa hitro še do bližnje starinske lokomotive.

V Salamandru

V Salamandru

Sem kar nekaj časa brskal okoli, pa se nič pametnega ni hotelo prikazati. Zato sem odšel raje na pozno kosilo, potem pa smo po pripravah pred startom, odpeljali v smeri Neunkirchna, tam zavili na avtocesto in na razcepu iskali smer Gradec.

Mestni park v Puchbergu

Mestni park v Puchbergu

Pa smo že po nekaj deset kilometrih in po obveznem postanku za praznjenje kasete na enem od počivališč, zavili proti Kirchschlagu in der Buckligen Welt. V samem centru najprej ni kazalo najbolje za parkiranje, na koncu pa smo brez težav avtodom postavili na enega od parkirišč pred Sparom (47.501591 16.292747), čisto nasproti kopališča, katerega smo želeli obiskati naslednji dan.

Zakaj se moram stehtati?

Zakaj se moram stehtati?

Z Majo sva šla malo raziskat naokoli in ugotovila, da bo ta možnost res še najboljša. Jaz sem se zvečer odpravil tudi do kipa Neptuna sredi vasi, ob potoku, kjer pa je bilo naokoli vse zrito, saj okolico urejajo. Dan je bil dolg in naporen, zato se je večer za nas kmalu zaključil…

KIRCHSCHLAG – 29.6.2011 – Zjutraj sem bil prvi pokonci. Odpravil sem se nad kraj, na izpostavljen pomol, kjer je predvsem farma gosi.

Jutro nad Kirschlagom

Jutro nad Kirchschlagom

Tam sem našel zakladek, naredil nekaj fotografij gradu na drugi strani, nato pa jo mahnil navzdol. Ko sem prišel do avtodoma, sem zbudil Majo. Šla sva v nakupe, nato pa prestavila avtodom na drugo stran ceste (47.500799 16.292378). Nisva namreč hotela, da bi nas kdo pri Sparu postrani gledal.

Sončna plaža

Sončna plaža

Ko je bil bazen končno odprt, smo se napotili do vhoda. Nobene gneče še ni bilo, brez težav smo dobili mesto v senci pod drevesi. Tisti, ki so že bili ob bazenu, so bolj iskali sonce. Martinčki. Bazen bližje nam je bil bolj za relaksacijo, večji plavalni seveda namenjen prav temu. Poleg je bila tudi skakalnica in pa krajši tobogan.

Burgbad Kirschlag

Burgbad Kirchschlag

Dopoldan so bile v bazenih še šolske skupine, zato je nekaj gneče bilo. Učili so se plavanja pod nadzorom učiteljev. Mi smo bili sprva kar dolgo raje v senci, čtivo je bilo še kako zanimivo. Potem pa smo šli raziskat tudi bazene, plavali, skakali v vodo in se spustili po toboganu. Nič posebnega, pa vseeno čisto dobro za sprostitev in zaključek naših počitnic.

Igra

Igra

Ko se je ura nagnila čez poldan, se je okolica bazenov začela polniti. Vedno več je bilo otrok, mamic z dojenčki, mladine. Tudi bazeni so bili vedno bolj polni. V plavalnem se je še dalo narediti nekaj zamahov, drugje je bila pa gneča kar prevelika. Tega smo počasi imeli zadosti, zato smo se počasi odšli stuširat, pospravili smo stvari in odšli do avtodoma.

Skok

Skok

Odpeljali smo, sledeč navigaciji, do avtoceste, zavili proti Gradcu. Seveda se je vožnja vlekla kot vedno, kilometri na števcu so se le počasi spreminjali. Ustavili smo se na enem izmed počivališč, zgolj tako, na hitro, za zakladek. Potem pa smo že peljali dalje, zdrveli mimo Gradca in poiskali pravo pot do prodajalne z zadevami za zakladolov.

Bazen z gobico

Bazen z gobico

Tistega, kar sem želel, niso imeli, zato sem kupil le enega potovalnega hrošča in že smo peljali nekaj kilometrov nazaj do parkirišča pri Ikei (47.032528 15.423597). Sprehodili smo se skozi trgovino, kupili nekaj malenkosti in nato seveda za konec zavili še po hot doge. Klasika. Od tam smo se odpeljali do meje, na naši strani natočili gorivo in našli še en kešek, potem pa z vožnjo nadaljevali proti domu. Še en lep sončen dan je bil za nami, še en lep dopust.

Mi se mamo radi!

Mi se mamo radi!

Dolnja Avstrija – pomladna ljubezen

ZAČELE SO SE PRVOMAJSKE POČITNICE – 22.4.2011 – Da bi bili zgodnji nisem niti mislil. Saj se nam končno ni nič mudilo. Vseeno me je Maja okarala, ko sva z babico dopoldan letela v Tržič iskat nove zaklade. Pa kaj zato, saj sem imel vendar rojstni dan. Ura je bila blizu devete, ko smo se odpeljali proti Jezerskemu.

Srečanje pri Planšarskem jezeru

Srečanje pri Planšarskem jezeru

Peter je javljal, da je tudi že na poti tja, torej ni bilo več časa za odlašanje. Ko smo pripeljali, smo parkirali poleg njega, v neposredni bližini jezera (46.404142 14.515843). Dekleti sta šli v posteljo, Maja jima je sledila, midva s Petrom pa sva malo poklepetala, nato pa odšla poiskat zaklad v bližini jezera.

Jutro na Jezerskem

Jutro na Jezerskem

Hitro sva ga našla, Peter se je vpisal, potem pa sva se vrnila do avtodoma in si zaželela lahko noč. Naslednji dan se je naše potepanje začenjalo zares.

PIBER, BÄRNBACH – 23.4.2011 – Zjutraj smo se dokaj zgodaj odpeljali do Jezerskega vrha in ob nekdanji meji parkirali. Med tem, ko sta Maja in Martina pripravljali zajtrk, sva s Petrom odšla poiskat zaklad.

Nad Jezerskim vrhom

Nad Jezerskim vrhom

Ni ga bilo težko najti. Peter je bil vesel svoje druge najdbe, jaz pa tudi, saj je bila to moja prva najdba izven Slovenije. Ko sva se vrnila, je bil čas za zajtrk, potem pa smo se odpeljali proti dolini. Kratek postanek smo še naredili pri steni, na katero je nekdo naslikal sv. Krištofa.

Sv. Krištof

Sv. Krištof

Tudi tam se je skrival zaklad, hitro sem ga našel in vpisali smo se. Potem pa že peljali navzdol. Povsem smo se prepustili navigaciji in ji zaupali, da nas pelje po najhitrejši poti. Pridružili smo se avtocesti in peljali do sedla, potem pa se po lokalnih cestah spuščali proti Pibru.

Vodnjak znanega arhitekta v Bärnbachu

Vodnjak znanega arhitekta v Bärnbachu

Vmes je Peter skočil na bencinsko črpalko in nas nato ujel na parkirišču nasproti cerkve v Bärnbachu (47.069891 15.126706). Priprave na velikonočno žegnanje so potekale hitro. Jaz sem se odločil, da v tem času poiščem zakladek pod mostom, ne prav daleč od mesta, kjer smo parkirali.

Hundertwasserjeva cerkev

Hundertwasserjeva cerkev

Res sem ga našel, obešen je bil pod strop mostu. To je zahtevalo kar nekaj priprav in akrobacij, da sem ga končno ujel in nato obesil nazaj. Pohitel sem nazaj do farne cerkve. Komaj kaj žegna sem zamudil. S košaricami, polnimi požegnanih dobrot, smo se ozrli še okoli cerkve, nato pa vrnili do avtodoma.

Blagoslov jedi

Blagoslov jedi

Odpeljali smo se proti Pibru in parkirali na parkirišču pod gradom (47.078280 15.100984). Tam smo naredili kosilo, nato pa odšli na ogled kobilarne. Prišli smo ravno prav, vodenje se je začenjalo. Vodička, katere poteze so kazale na azijsko poreklo, nam je razložila osnove same kobilarne, skrbi za konje in seveda marsikaj o lipicancih.

Piber

Piber

Z zanimanjem smo si ogledovali konje, žrebičke, tudi enega, zgolj štiri dni starega, poslušali pa bolj malo. Prvič zato, ker nismo verjeli, da nam lahko pove kaj novega, drugič pa so nam bili marsikateri izrazi še vedno tuji. Ustavili smo se pri kovačiji, na kratko pri plemenskih žrebcih in nato že zavili proti kočijam.

Kobile in žrebički

Kobile in žrebički

Nas niso pretirano zanimale, zato smo si jih ogledali na hitro. Otroci bi najraje obtičali v trgovini, ki je seveda postavljena ravno prav, da ujame še vse tiste evre, ki so po nakupu kart ostali. Ven smo jih lahko spravili le z obljubo igral, kjer so se potem izdatno znoreli.

Pridi malo bliže...

Pridi malo bliže...

Tastari smo med tem reševali zagonetna vprašanja večstopenjskega zaklada, skritega v bližini. Ker nam ravno glede Lipice ni bilo vse jasno, sem šel še enkrat proti stajam s konji in vprašanje diskretno postavil vodički. Seveda jasnega odgovora ni vedela. Se je pa kmalu razvila debata o tem, kaj se je dogajalo z Lipico.

Lipicanci...čigavi ste?

Lipicanci...čigavi ste?

Eden od obiskovalcev je takoj vehementno zatrdil, da spora sploh ne bi smelo biti, saj je jasno, da je Slovenija lipicance ukradla. Vodička ga je takoj popravila, da jih je v resnici le zadržala, kar pa ga ni najbolj prepričalo. Jaz sem bil raje tiho, mi že vemo, kako je prav, sem si mislil. Konji so svoja bitja, lastna samo sama sebi, v njih tiči duh daljnih prerij in igrivega dirjanja v sončni zahod. Tako!

Kočije

Kočije

Ko smo z malo ugibanja in računanja dobili koordinate končne točke, se je začel lov. Peljal nas je navzdol, pa v breg na drugi strani. Sredi goščave smo pod drevesom našli kozarec za kumarice z dokaj zarjavelim pokrovom. Izračun je bil torej pravilen. Večjega dela posadke norenje po deželi klopov ni pritegnilo, zato so raje odšle do avtodoma in tam počakale na našo zmagoslavno vrnitev.

Gremo iskati zaklad...

Gremo iskati zaklad...

Odpeljali smo nazaj proti Bärnbachu, sledili smeri proti Gradcu in nato avtocesti proti Dunaju. Pravega načrta nismo imeli, ustvarjali smo ga sproti. Kilometri na števcu so tekli, cesta je bila dolgočasna kot po navadi. Pod Dunajem smo sledili odcepu proti kraju Hinterbrühl. Peter je ušel malo naprej in tako ob našem prihodu že našel parkirno mesto malo naprej od jame (48.084650 16.259658).

Kešek

Kešek

Mirno, brez kakšnih strašečih prometnih znakov. Odlično. Malo sem kompliciral, kam bi parkiral, potem pa končno ugasnil motor in v roke prijel zasluženi radler. Otroci so si takoj našli zabavo ob gledanju pustolovskih filmov pri sosedu, tastari pa smo se odločili za sprehod. Mahali smo jo proti Mödlingu, misleč, da je za prvim ovinkom. Pa smo se kar nahodili, delno ob cesti, nekaj pa tudi po zanimivi potki pod hribom.

Parkirišče v Hinterbrühlu

Parkirišče v Hinterbrühlu

V Mödlingu smo zavili do prve cerkve, saj je Martino zanimalo, kdaj bodo na praznični dan maše. Pa smo prave ure ugotovili le na pol, kar se je pokazalo naslednje jutro. Skrbelo nas je že za otroke, le kaj ga lomijo med našim pohodom, zato smo kar hitro zastavili korak nazaj. Pa so se čisto lepo zabavali po svoje, dokler jih nismo pregnali, vsakega v svojo posteljo. Jutri nas čaka seveda…nov dan.

SEEGROTTE, NATURPARK SPARBACH, BAZEN V PERCHTOLDSDORFU 24.4.2011 – Zjutraj sem bil zgoden.

Grad Liechtenstein

Grad Liechtenstein

Vsi so še spali, ko sem jo mahnil na hrib in sledeč navigaciji iskal pot do gradu Liechtenstein, ki pa je bil ob zgodnji uri seveda krepko zaprt za morebitne osvajalce, nato pa kolovratil še proti Römerwandu, ostankom gradu, ki ga je pred davnimi leti zgradil Johann l. von Liechtenstein.

Römerwand

Römerwand

Ko sem našel, kar sem iskal, sem jo jadrno ubral navzdol proti avtodomu, Maja je določila uro, ko se moramo zbrati na zajtrku velikonočnih dobrot. In bil sem pravočasen. Po zajtrku je Peter znova odpeljal proti Mödlingu, prvo mašo ob petih zjutraj je zamudil, sedaj je lovil tisto, ki naj bi bila ob devetih. Izkazalo se je, da je bila v resnici uro kasneje. Kaj se more.

Velikonočne dobrote

Velikonočne dobrote

Tako smo po zajtrku sami odšli do vhoda v Seegrotte. To je dejansko nekdanji rudnik, ki ga je v začetku prejšnjega stoletja zalila voda. Sedaj ga oglašujejo kot največje podzemno jezero v Evropi. Ustrašili smo se, da nas bodo priključili veliki skupini japončkov, ki so se gnetli pred vhodom.

Vhodni stolp

Vhodni stolp

Pa na srečo temu ni bilo tako, pristali smo v manjši skupini in se po vhodnem rovu napotili v rudnik. Vodič je bil kar posrečen, povedal nam je marsikaj zanimivega o rudniku gipsa, vdoru vode in sestavljanju letal med drugo svetovno vojno.

Barbarina kapela

Barbarina kapela

Šli smo po vhodnem rovu, kjer je bilo nekajkrat treba popaziti na glavo, mimo vhodnega jaška, kjer so z deli v 19. stoletju sploh začeli in naprej mimo modrega jezera, dvorane, kjer so med drugo svetovno vojno sestavljali dele za reaktivno letalo He 162.

Ostanki delov He 162

Ostanki delov He 162

Ostanki preteklosti so odkrivali življenje rudarjev in delavcev, videli smo orodje in pripomočke, ki so jih potrebovali in uporabljali pri svojem delu. Deli letala so kazali na vojno norijo in beg pred napadi v globino hriba. Vodič je govoril kot navit, midva z Majo pa sva skušala povedano prevajati dekletoma.

Rudarska je bila težka...

Rudarska je bila težka...

Barbarino kapelo so nekoč postavili rudarji, v spomin umrlim in ponesrečenim kameradom in v priprošnjo svoji zaščitnici, večjo dvorano, posvečeno isti svetnici, pa še danes uporabljajo občasno za slovesnosti. Sedaj nas je čakalo tisto, zaradi česar smo sploh prišli. Spustili smo se po stopnicah v spodnje nadstropje in tam sedli v čoln, bolje rečeno veliko modro kad.

Plovba po tunelih pod zemljo

Plovba po tunelih pod zemljo

Vodič je pognal elektro motor in odpeljali smo se po jezeru, križarili po umetno narejenih hodnikih in dvoranah. Videli smo odsev, vodič je skušal potegniti povezavo s švicarskimi jezeri. Pajade, čeprav je bilo zanimivo in lepo. Ko se je naš krog zaključeval, smo že slišali ropotanje poševnookih.

Del največjega podvodnega jezera v Evropi

Del največjega podvodnega jezera v Evropi

Sedaj smo bili prepuščeni sami sebi, lahko smo se sprehajali še koder smo hoteli.Pa nam podzemlje ni več pretirano dišalo, ubrali smo jo do vhodnega jaška, tam pogledali v veliko dvorano za njim, potem pa po rovu stopali proti izhodu.

Kičasti vodomet

Kičasti vodomet

Kar prijetno je bilo znova stati na soncu, naredili smo še fotko ali dve pred jamo, nato pa se že basali v avtodom. Petra še ni bilo, zatorej ga ni bilo smiselno čakati, dogovor kje se znova snidemo, je bil tako sprejet že prej.Odpeljali smo se mimo jame in vijugali v smeri Sparbacha.

Dvorana

Dvorana

Komaj nekaj kilometrov je do parkirišča pred naravnim parkom, prvim v Avstriji (48.076225 16.187034). Znan je predvsem po divjih svinjah, ki se menda prosto sprehajajo med obiskovalci. Stopali smo po potki proti živalskemu vrtu za otroke, ki pa nas je kar malo razočaral.

Zajček, ki kaj videl prašičke?

Zajček, si kaj videl prašičke?

Do živali dejansko nisi mogel priti. Beda. No ja, vsaj osla smo lahko pobožali. V hiški malo naprej smo tipali, brali in se učili o gozdu in njegovih prebivalcih, še malo naprej pa si pogledali mlin. Dekleti sta seveda takoj opazili igrala in potem ni bilo zanimivega nič več drugega. Vrteli sta se in gugali ter uganjali norčije.

Osliček

Osliček

Komaj sva ju prepričala, da bi bilo zanimivo stopiti še na leseno razgledišče in si ogledati jelenjad in muflone, ki so se pasli ob robu gozda. Ko so začeli iskati senco, smo se mi napotili po poti naprej. Z Ajdo sva osvojila ostanke gradu Johannstein ali Janezove skale, ki ga je v 12. stoletju postavila tedanja gospoda teh krajev.

Smisel življenja je...

Smisel življenja je...

Maja in Živa sta obležali malo nižje na lesenih ležalnikih, pa tudi Ajdo je premamil vonj sladkobe nedela. Tako sem sam grizel kolena še naprej do Dianinega izvira in ostankov njenega templja. Na velikem travniku je nekaj družin posedalo in uživalo na sončku.

Jelenjad in mufloni

Jelenjad in mufloni

Seveda sem se povzpel nato še višje, do ostankov Köhlerhausa, postavljenega leta 1812 zgolj zaradi lepšega…razgleda. Tudi prav, če že niso imeli drugega za početi. Malo sem še bluzil po gozdu, nato pa že stopal nazaj proti igralom. Tam so seveda obsedela naša dekleta.

Johannstein

Johannstein

Pa niso bila prav pri volji, ozračje je bilo naelektreno kot pred nevihto. Seveda je razelektritev nujna in prav dobro je treščilo. Maja in Ajda sta užaljeno odkorakali kuhati. Tudi mulo. Midva z Živo pa sva šla kaj kmalu poklapano za njima. Pobožala sva še osle, nato pa že stopala skozi izhod.

Graščak

Graščak

Ko se je med kosilom pripeljal Peter, so bile strasti že dokaj umirjene. Dogovorili smo se, da gredo oni seveda še v park, mi pa naprej do bližnjega bazena, kjer se dobimo. Z Živo sva šla pred odhodom kupit še plišasto divjo svinjo. Da smo tako videli vsaj eno.

Dianin izvir

Dianin izvir

Druge se v teh sončnih in vročih dneh pokažejo bolj ali manj zgolj zjutraj in zvečer, ko jim natresejo hrano. Drugače pa je siesta nekje po gozdovih. Vožnja do Perchtoldsdorfa ni bila pretirano dolga, tudi navigacija nas je pripeljala čisto prav. Le s parkingom smo potem malo čarali, saj jih je okoli nekaj, pa nam prvi niso bili ravno všeč, zato smo z nekaj sumljivimi manevri končno parkirali na primernem (48.122689 16.266643).

Köhlerhaus

Köhlerhaus

Do bazena sedaj ni bilo daleč, kaj hitro smo zaplavali. Zunanji del je bil še zaprt, toda nam so bili veliki bazen, majčken z brbotalčki in pa tobogan čisto zadosti. Ajda in Maja sta se zatopili v knjige, midva z Živo pa sva šla takoj poskusit, kakšna je voda. Ko so prišli še Peter in njegovi, pa je bilo zabave zadosti.

Slovenska plavalna reprezentanca

Slovenska plavalna reprezentanca

Včasih smo kar malo pogledovali proti bademaistru, če ne bo kakšno rekel. Pa je ni. Kasneje smo ugotovili, da so bile bojazni tako ali tako odveč, saj je bil skoraj naše gore list. Kot še marsikdo na naši poti. Zabavno. Še bolj je bilo, ko sem se na vzponu na tobogan malo porezal na koščku stekla.

Johnny Weismüller

Johnny Weismüller

Mi je bademaister sicer dal obliž, a skoraj skrivoma. Menda morajo v vseh takšnih primerih napisati ne vem kakšna zapisnike, saj imajo iz preteklosti že slabe izkušnje s tožbami. Ko se je ura že bližala zaprtju smo skočili pod tuš in se oblekli. Potem pa še enkrat pod tuš. Čisto zares. Zunaj je namreč lilo.

Neznani leteči predmet

Neznani leteči predmet

Že prej smo se odločili, da prespimo kar tukaj, saj je bila cesta videti mirna, prometa pa komaj kaj. In tako smo tudi storili.

PRVI DAN NA DUNAJU – 25.4.2011 – Zjutraj sem jo mahnil na potep do Campusa 21, novega tehnološkega centra na obrobju kraja. Razlog je bil seveda v novi zabavi, ki me vedno bolj navdušuje. Ko sem prikorakal nazaj, smo bili že vsi pokonci in odpeljali smo se proti Dunaju.

P.,

Perchtoldsdorf

Ker je bil velikonočni ponedeljek pretirane gneče nismo pričakovali in res so bile ceste skoraj prazne. Peljali smo se mimo Schönbrunna in nato dejansko »okoli riti v varžet« do parkirišča pri pokopališču. Pa nič zato, vmes sem na bencinski črpali dotočil gorivo. Tako poceni ga nisem videl na naši poti ne prej in ne potem.

Jutranje trimčkanje po Schönbrunnu

Jutranje trimčkanje po Schönbrunnu

Ko smo parkirali, je poleg nas ustavil še en z nam zelo podobno registracijo (48.175490 16.302129). Takoj smo stopili skupaj in klepetali ter si ob tem izmenjali še nekaj uporabnih informacij. Razgovor je ravno stekel, ko je poleg ustavil starejši moški na skuterčku.

Dvorec in Dunaj za njim

Dvorec in Dunaj za njim

Na njem je imel napisano nekaj, kar bi lahko prevedli skoraj kot vaška straža. Nas je takoj poučil, da tukaj lahko parkiramo, smo čisto dobrodošli. Če pa bi hoteli prespati, pa nas čakajo kazni. Visoke. Takoj smo razumeli 700 evrov. In da je po celem Dunaju tako, je zagotovil.

Gloriette

Gloriette

Ko pa je ugotovil, da znamo nemško, smo bili že kolegi. Malo je potožil kakšne imajo težave, predvsem s Slovaki in Italijani. Ki ne šmirglajo nikogar. In tudi kazni so bile sedaj kar naenkrat v osnovi dokaj bolj prijazne in le v najbolj črnem scenariju se lahko povzpnejo na sprva zagrožene zneske.

Pozerka

Pozer

Prijazno smo se poslovili, jaz sem hitro skočil še na zajtrk, potem pa smo že mimo Gloriette in Neptunovega vodnjaka stopali navzdol proti dvorcu Schönbrunn. Tako zgodnji so bili zgolj številni Japončki. Ko smo se prerinili skozi gnečo na vhodu v dvorec, smo že iskali vstopno postajo vlakca, ki vozi okoli dvorca in parka.

Neptunov vodnjak

Neptunov vodnjak

Do Wüstenhausa smo ugotovili, da je salamensko počasen, gneča na njem pa se je močno povečala. Tako smo bili kar zadovoljni, ko je končno prisopihal na pravo postajo in smo se lahko izkrcali. Puščavska hiša je otroke kar navdušila, mene malo manj.

Kdo so že dunajski kočijaži?

Kdo so že dunajski kočijaži?

Nekaj kuščarjev in kač, več kaktusov in rastlin, ki so sposobne preživeti v suhem puščavskem podnebju in seveda nekaj ptičev, ki je letalo sem in tja. To pa je že skoraj vse. No ja, svizci in želve so bili tudi zabavni. Malo smo škljocali, iskali otroke, gledali kje se skriva kakšna živalca, potem pa že korakali skozi vrt.

Tudi v puščavski hiši rastejo vodne rožice

Tudi v puščavski hiši rastejo vodne rožice

Precej bolj živahno je bilo v parku, kjer nam je pot prekrižala veverica. Nagajivka je skakljala ravno pred nami, hkrati pa nas ni pustila preblizu. Mimo cvetočih rododendronov smo stopali proti Wagenburgu, kjer imajo razstavljeno vrsto kočij. Celotna razstava je bila posvečena Sisi.

Tič

Tič

Videli smo njeno obleko, zlato in konkretno načičkano poročno kočijo, pa slike njenih konj, sedlo, biče. Seveda niso manjkali niti prvi avtomobili in pa pogrebna kočija. Takšen, malo morbiden konec, nas ni pretirano potrl, že smo hiteli na prikaz priprave in pečenja jabolčnega zavitka. Sladko.

Wagenburg

Wagenburg

Vsak je za začetek dobil mini košček štrudla, mi s kartico pa še eno toplo pijačo. Maja je naročila kavo, midva z Živo vročo čokolado, Ajda pa čaj. Posedli smo v prvo vrsto in kmalu se je predstavitev začela. Seveda nismo bili presenečeni, ko je za kuhalni pult stopila povsem tradicionalna Avstrijka, malce temne polti. Pa se je kar dobro odrezala.

Kako tipična Dunajčanka pripravlja štrudl...

Kako tipična Dunajčanka pripravlja štrudl...

Sestavine je imela delno že pripravljene, pred nami je po zraku metala testo, pojasnila, da se mora videti skozenj in kako se ga lahko zaflika. Potem je vanj še bogato natresla filo, ga zvila in pripravljen je bil za peko. Pričakovali so, da nam bodo mini koščki, ki smo jih dobili na začetku, dali apetit in bomo ravnokar spečeni štrudel razgrabili, vendar zasoljene cene niso pritegnile ravno pretiranega zanimanja.

Kar dobro ga razvleče!

Kar dobro ga razvleče!

Na poti ven smo obiskali še njihova stranišča, potem pa že sedli znova na vlakec. Peljali smo se do Gloriette, potem pa siti počasnega vozakanja izstopili. Ko smo izvedeli še, da ima vlakec tu deset minut odmora, pa smo že stopali peš nazaj navzdol. Maja je šla kuhat kosilo, otroke in Martino kot varuško smo oddali v labirint.

Z vlakcem po parku

Z vlakcem po parku

Tam so se otroci zabavali na igralih, se smejali svojim podobam v izkrivljenih zrcalih in lovili po labirintu. Na koncu so bili kar malo utrujeni, malo mokri, a predvsem zadovoljni. Midva s Petrom pa sva v Hadiparku in pa sosednjem Auer Welsbach Parku brskala po grmovju. Kasneje se je izkazalo, da precej zaman. Zabavno je pa bilo.

Rododendromi

Rododendroni

Vrnila sva se proti labirintu, tam pobrala otroke in že smo skupaj stopali proti avtodomom. Mi smo imeli kosilo že pripravljeno, sosedovi niso kaj dosti zaostajali. Ko so se nam še želodčki malo umirili, smo že stopali znova navzdol skozi park. Skočili smo na podzemno železnico in se odpeljali do postaje v bližini Opere, tam pa nekaj časa dokaj neuspešno iskali nadaljevanje proti Belvederu.

Dvorec Belvedere

Dvorec Belvedere

Končno je prisopihal tramvaj, prostora za nas je bilo še dovolj, in že smo se peljali. Next stop – Belveder. Ko sem stopil do blagajne, pa nas je presenetila novica, da v našo kartico ni vključen ogled gornjega, temveč dolnjega Belvedera. Nič zato, smo si mislili, tako ali tako smo se želeli sprehoditi skozi park.

Pogled proti dolnjemu dvorcu

Pogled proti dolnjemu dvorcu

Žal so bile fontane še prazne, tako da tistega pravega občutka ni bilo. Čeprav je spodnja palača namenjena predvsem razstavam, so tudi prostori vseeno zanimivi. Nekatere sobane s svojimi poslikanimi stropi in kipi so videti prav impresivno. Tako se sodobna umetnost kar nekam zgubi.

Notranjost spodnjega Belvedera

Notranjost spodnjega Belvedera

Ogledali smo si razstavi Dynamic: Kubismus/Futurismus/Kinetismus. Razstava je prikazovala abstraktno umetnost na Dunaju med leti 1919 in 1929 z vidika evropske moderne. Razstavo so dopolnjevala dela slavnih umetnikov cele Evrope. V drugem delu pa smo si ogledali razstavo samoportretov in portretov Egona Shieleja.

Razstava Dynamic

Razstava Dynamic

Nekatere slike so se nam zdele kot malo boljše čačke kakšnega osnovnošolca, toda mi s svojim nepoznavanjem zanesljivo nismo bili zmožni zajeti poglobljenega pogleda na umetnikovo delo. Jah, taklemamo.

Egon Schiele

Egon Shiele in njegovi portreti

Med budnim motrenjem številnih varnostnikov smo se prebili čez razstavo, nato pa na ulici že razglabljali kako naprej do Pratra. S Petrom sva se odločila za večerni sprehod po mestnih ulicah, drugim ni kazalo drugega, kot da so nama sledili. Navigacija je ažurno javljala koliko je še do cilja, med klepetom nam je čas kar hitro minil.

A tale krogla je naš svet?

Tamle dol smo doma!

Koliko so utrujeni se je pokazalo, ko smo prišli do parka in so kot naviti šibali okoli. Ustavili smo se pri velikem globusu, nato pa se napotili do Riesenrada, velikega kolesa. Ogledali smo si razstavo o Pratru skozi čas, nato pa že stali v vrsti za vstop v lesene gondole.

Riesenrad

Riesenrad

Za nami se je usula kopica otrok, tako da smo imeli kar srečo, saj bi ob malo kasnejšem prihodu čakali neprimerno dlje. Vožnja je bila seveda zanimiva, pogled na mesto, kjer so se v večernem mraku že prižigale prve lučke pa kar čaroben. Pod nami je bil seveda Prater, ves v lučkah, mnogo tega se je dogajalo, vrtelo, prevračalo. Zabavišče kot takšno.

Pogled na Dunaj

Pogled na Dunaj

Že smo se spuščali, pogled na tej strani ni bil več tako zanimiv, zato smo v miru pomalicali čokoladne bombone in ostale dobrote iz nahrbtnika, potem pa že iskali Sky ride. Ujeli smo eno zadnjih voženj, vsaj tako smo lahko razumeli. Precej manj pa zmedo z odpiralnimi časi, saj naj bi te »vožnje« skozi Dunaj potekale vse do enajste ure zvečer.

Pogled z vrha

Pogled z vrha

Potem ko smo na police odložili vso na tresljaje občutljivo kramo in razne torbe in nahrbtnike, smo stopili za krmila 5D letala. Z njim smo odleteli po Dunajskih ulicah, preskakovali nebotičnike, leteli pod mostovi. Med tem se je treslo, pihalo, špricalo. Kar zanimivo, čeprav dokaj kratko. Otroci so bili kar navdušeni, čeprav prav velikega navdušenja za kakšno ponovitev ni bilo.

Prater

Prater

Smo raje stopili nazaj do bara, kjer so dekoraterji želeli narediti malo strašljiv kraj, pa jim ni najbolj uspelo. Ajda je sedla za barski klavir in nam naredila pravi koncert. Kar dobro ji je šlo. Na koncu sta zaigrali še skupaj z Majo, potem pa smo po obveznem slikanju in sladoledu že iskali pot do podzemne železnice.

Sky ride

Sky ride

Ta nas je pripeljala do Schönbrunna, od tam pa je bilo treba še nekoliko v breg, do parkirišča, kjer sta nas čakala avtodoma. Sklenili smo, da gremo danes zvečer v kamp Dunaj zahod, zato se nismo nič obirali. Križarili smo skozi Dunaj, dokler nismo pristali pred še zaprtim kampom Dunaj jug.

Grozljivi koncert

Grozljivi koncert

Martina je izbrala napačne koordinate. Kaj se je dogajalo v kabini sosednjega avtodoma, nismo hoteli niti vedeti, pohlevno smo sledili Petru naprej ali nazaj, pač po ulicah Dunaja, do kampa (48.211600 16.253757). Parkirali smo na delu, ki ni povsem ob recepciji, natočili vodo in izpraznili wc, potem pa že utonili v spanec. Ura ni bila več prav zgodnja.

V kaj so se spremenili naši otroci?

V kaj so se spremenili naši otroci?

PO DONAVI DO BRATISLAVE – 26.4.2011 – Zjutraj sem bil pokonci že okoli šeste ure, saj je bil zgodnji premik nujen. Imeli smo rezervirano ladjico, ki po Donavi odpluje do Bratislave. Toda vrata kampa so bila zaprta, recepcija pa sem vedel, da se odpre šele ob osmih. Malo mi je postalo vroče, dokler nisem ugotovil, da niso zaklenjena.

Obcestno parkirišče

Obcestno parkirišče

Tako sva okoli pol sedmih pač po francosko odpeljala v smeri izhodišča za ladjico. Nisva še vedela, kjer bova parkirala, toda ko sva ob cesti, ravno nasproti pristana, našla dvoje prostih mest, sva ju takoj zasedla (48.262617 16.366739). Ravno za spanje bi ne bilo, toda upala sva, da nas bosta avtodoma tu počakala cela in nedotaknjena.

Elizabeta druga

Elizabeta druga

Pozajtrkovali smo, pripravili vse za seboj, potem pa že stopali proti ladjici. Tam so nas obkljukali in nam v nekoliko polomljeni nemščini pokazali, za katero mizo naj sedemo. Seveda smo se takoj dogovorili, da smo s Petrom sedeli pri isti mizi. Vkrcali so se še zadnji potniki, nato pa smo malo pred osmo uro že odpluli s tokom v smeri Slovaške.

Plovba po Donavi skozi Dunaj

Plovba po Donavi skozi Dunaj

Vožnja mimo Dunaja je bila kar zanimiva. Čeprav so glavne znamenitosti ostajale nekje v daljavi, smo vseeno prepoznali nekaj znanih obrisov. Vreme je bilo bolj kislo, težki oblaki so viseli nad reko, občasno je tudi kaj poškropilo. Ko smo se naveličali mrzle palube in nas je začelo zebsti, smo odšli za mizo. Časa za branje, igranje raznih iger in klepet je bilo več kot dovolj.

Zapornice

Zapornice

Ko smo pripeljali do zapornic, je bilo zanimanja za dogajanje več, tudi mi smo firbcali kako so se vrata za nami zaprla, vodna gladina z ladjico vred znižala in že smo znova pluli dalje. Čeprav nam je glas iz zvočnika z nezgrešljivo polomljeno nemščino pojasnil, da plujemo mimo narodnega parka, nam to ni pomenilo kaj veliko.

Vsak se zabava po svoje

Vsak se zabava po svoje

Mesto Hainburg je bilo zadnje pred mejo, komaj nam je izginilo iz pogleda, že se je na drugi strani pokazal grad Devin. Pogled nanj z reke je bil lep, vsekakor pa ga bo treba priti pogledat tudi od bližje. Ura je bila malo čez dvanajst, ko smo pripluli do Bratislave, pred Novim mostom obrnili in pristali ob obali.

Grad Devin

Grad Devin...tisti na hribu...

Tisti, ki so si želeli ogledati mesto z vodičem, so se razdelili v dve skupini. Nam ni bilo kaj dosti do tega, mi bi tako ali tako razumeli zgolj polovico, otrokom bi uspeli prevesti še manj. Torej smo se zrinili mimo čakajočih in se na potep po starem mestnem jedru odpravili kar po svoje.

Bratislava

Bratislava

Šli smo mimo Novega mostu z božjastnim neznanim letečim krožnikom na drugi strani, prečkali cesto in mimo kužnega znamenja sv. trojice zavili na Hviezdoslavnove namestie. Da si jezik polomiš. Prvi del je bil v znamenju znanega pravljičarja Andersena, v srednjem je prevladovala policija, saj je v bližini ameriško veleposlaništvo, v zadnjem pa so dekleta najbolj navdušile stojnice s spominki.

Naš čolnič in Novi most

Naš čolnič in Novi most

Tako zelo, da so enega pomotoma kupile kar dvakrat. Jaz sem raje naredil zgolj fotko Slovenskega narodnega gledališča, se nasmejal kipom hokejistov različnih držav in še bolj bližnjemu kipu Man ad work. Dekleta so nas ujela in skupaj smo šli naprej po ulicah starega dela mesta.

Narodno gledališče

Narodno gledališče

Ustavili smo se na Glavnem trgu, slikali z zabavnim bakrenim vojakom pred staro mestno hišo, nato pa stopali po ozkih ulicah mimo Michalske veže v smeri gradu. Spustili smo se na Klarisko ulico in tam naenkrat opazili, da Maje in punc ni za nami. Tekel sem kot rahlo jetični maratonec nazaj in ugotovil, da jo dekleta mahajo navzgor.

Man at work

Man at work

Ves prešvican sem jih ujel. Iskrenje je bilo neizbežno. Znova skupaj s Petrom smo šli do stolnice sv. Martina in iskali prehod preko ceste proti gradu. Pa ga ni bilo. Tisti, ki smo ga opazili na zemljevidu, pa je menda že dolgo zaprt. Tako da nam ni ostalo drugega, kot da med pomenljivim negodovanjem Maje, da so s puncami tukaj že hodile, uberemo prav to smer. No, ja.

Hlavne Namestie

Hlavne namestie

Ob gradu smo srečali Slovence, ki so tako kot mi, iskali vhod. Ko smo ga končno našli, smo si grad ogledali v nekaj minutah. Nič pretresljivega. Še najbolj zanimiv je bil pogled na mesto pod težkim oblačnim pokrovom. Vsaj nekaj. Dekleta so glasovala za Mc-a in večji del Petrove ekipe se jim je pridružil. Zgolj Žan je šel z menoj, malo pogledati za zakladi.

Ozke ulice starega dela mesta

Ozke ulice starega dela mesta

Kmalu sva enega našla, skrival se je v deblu drevesa v grajskem parku. Hurej. Spustila sva se po stopnicah, našla pravo pot na Novi most, kjer pa naju je navigacija vodila malo po svoje. Tako sva se zgolj sprehodila na drugo stran in se vrnila proti ladjici. Skočila sva še do cerkvice pod gradom.

Bratislavsky hrad

Bratislavsky hrad

Zabavno je bilo, ko sem prebral hint in mi ni bilo jasno, kaj pomeni v slovaščini. Žan je ponovil za mano in kar malo naveličan iskanja sem zamahnil z roko, da se res tako glasi. On pa je ponovil in pokazal na steno. Hm, potem je bilo lahko. Vrnila sva se do trga pred stolnico, kjer smo se dobili z drugimi.

Pogled z gradu

Pogled z gradu

Ogledali smo si še stolnico s številnimi zakladi, monštrancami, cerkvenimi plašči in drugimi dragocenostmi, pokukali v podzemlje in nato že hiteli nazaj do ladjice. Malo nerodno bi bilo ostati v tujem mestu, kar nekaj kilometrov daleč od naših hišk.

Zuckermandel

Zuckermandel

Čeprav je bilo do odhoda še nekaj minut, smo bili med zadnjimi. Ko me je gospa na vhodu v svoji polomljeni nemščini pozdravila, sem poskusil srečo in ji odvrnil z »dobar dan«. Seveda ni več skrivala svojih korenin. Ko sem omenil, da sem slišal, da je kapitan Srb, mi je takoj odgovorila: »pa cela posada je srbska«. U redu, onda.

Bogastvo zakladnice v stolnici

Bogastvo zakladnice v stolnici

Malo smo še »popričali«, pošimfali čez Hrvate, kaj pa drugega, rekli sem in tja kakšno tudi o Slovencih in seveda Srbiji. Nato pa sem ju z enim izmed članov posadke, ki se nama je pridružil, pustil, da pripravita še zadnje malenkosti pred odhodom. Pomahali smo Bratislavi. Čeprav pod težkimi oblaki, je bil obisk kar prijeten. Na srečo dežja ravno med našim obiskom skoraj ni bilo. Plovba nazaj je bila precej duhamorna.

Pod stolnico

Pod stolnico

Proti toku gre namreč počasi, čakalo nas je več kot šest ur na Donavi. Znova nam je čas mineval ob igrah, klepetu. Nejc je mojstrsko postavljal stolpe iz kart in ob tem preizkušal potrpljenje staršev, saj so karte ob kakšnem večjem tresljaju letele vse naokoli. Na kratko smo se ustavili v Hainburgu, nato pa pluli naprej.

Tudi na poti domov nam ni bilo dolgčas

Tudi na poti domov nam ni bilo dolgčas

V bližini dunajskega letališča so letala vzletala in pristajala v večernem mraku. Ko se je že povsem stemnilo, smo pripluli do zapornice in znova je trajalo kar nekaj časa, da smo se dvignili za potrebno število metrov. Naveličani vožnje smo komaj čakali, da so se pred nami pojavile znane oblike in smo končno pristali.

Sonce gre spat

Sonce gre spat

Do avtodomov na srečo ni bilo daleč, počakali so nas tako, kot smo jih pustili. Vedeli smo, da je v bližini parkirišče P+R in z nekoliko sreče smo ga po nekaj obratih našli (48.248181 16.367129). Parkirali smo in ravno, ko sva s Petrom odšla plačat dnevno karto, ki znaša bore tri evre, je na parkirišče zapeljal policijski avto.

Nočne zapornice

Nočne zapornice

Z močno lučjo je osvetlil parkirišče, peljal vse naokoli, zavil tudi v malo bolj skriti del parkinga, potem pa odpeljal. Nam ni posvetil nobene pozornosti. Torej težav ne bo, moja teorija o tem, da se takšna parkirišča še bolje varuje, pa se je izkazala za točno. Utrujeni od napornega dneva smo si zgolj še zaželeli lahko noč, nato pa izginili vsak v svojo posteljo.

DRUGI DAN NA DUNAJU – 27.4.2011 – Pozen odhod v posteljo se nam je zjutraj kar malo poznal.

Proti Hofburgu

Proti Hofburgu

Zaspano smo pozajtrkovali, kupili karte in se odpeljali proti centru. Odločili smo se, da gremo najprej pogledat špansko jahalno šolo. Nismo namreč vedeli, koliko obiskovalcev si nastop lipicancev lahko dnevno sploh pogleda. In res nas je v Hofburgu pričakala dolga vrsta pred vhodom. Ni nam preostalo drugega, kot da se postavimo na konec kače in med klepetanjem počasi pomikamo proti blagajni.

Španska jahalna šola

Španska jahalna šola

Na srečo smo brez težav dobili karte in se napotili na balkon. Gneča je bila velika. Najprej smo v prvo vrsto prerinili otroke, nato pa je tudi nam uspelo dobiti nekoliko boljši pogled. Samo dogajanje pa…razočaranje. Nekaj jahačev je pod nami dresiralo konje, nekaterim je šlo bolje, drugim slabše.

No, lepo se obnašaj...

No, lepo se obnašaj...

Enega je konj nič kaj ugledno vztrajno butal ob steno, drugi ga je pripravil, da se je za trenutek postavil na zadnje noge. Saj je razumljivo, da je pred gala predstavo potrebno vrsto ur vadbe in treninga. Toda, da ljudje plačujejo kar visoko vstopnino za to, da se gnetejo na balkonu, po možnosti v drugi ali tretji vrsti in gledajo ta trening. Človek ne more verjeti.

Dresura

Dresura

Znova na ulici pred Hofburgom, smo zavili proti zakladnici. Ni bila daleč, zgolj skozi podhod je bilo treba in na drugi strani dvorišča je bil vhod. Naj bi šlo za eno največjih in najbogatejših zbirk raznih dragocenosti, praviloma povezanimi z dragimi kamni in zlatom. Čeprav se Dunajčani že prislovično pretirano hvalijo, pa se je tokrat hvala izkazala za točno.

Bogatija v kraljevi zakladnici

Bogatija v kraljevi zakladnici

Številne krone, žezla, ogrinjala so kazala na moč nekdanje Avstroogrske. V zlati zibelki so se seveda gugali kraljevi otroci, kje so našli samoroga, katerega rog je tudi razstavljen, pa tudi ne vem. Monštrance, sklede iz žada, odlikovanja, okoli nas se je vse bleščalo.

Odlikovanja

Odlikovanja

Če je bil že moški del druščine navdušen, kako so se šele svetile oči ženskemu delu. No ja, naj gledajo… Znova na sončni svetlobi smo jo mahnili proti narodni knjižnici. Nismo si imeli namena izposoditi kakšne knjige, bolj nas je zanimala Prunksaal.

Narodna knjižnica

Narodna knjižnica

Čudovito poslikana nekdanja kraljeva knjižnica, dejansko del Hofburga, še danes na policah hrani več tisoč knjig. Nekatere police se odprejo kot vrata in tako omogočajo prehod v skrite hodnike. Ob knjižnih policah stojijo visoke lestve, ki omogočijo dostop. Knjige čuvajo skulpture, umetelno izdelane s strani Lorenza Mattiellija, notranjo opremo dopolnjujejo globusi.

Prunksaal

Prunksaal

Ker je bila Avguštinska cerkev povsem blizu, smo pogledali še vanjo in se čudili mogočni grobnici nadvojvodinje Marie Christine, delu Antonia Canove. V muzeju papirusa smo videli številne primerke pisanja in risanja raznih umetnikov v časovnem razponu med 15 stoletjem pred našim štetjem in 16. stoletjem našega štetja.

f

Grobnica nadvojvodinje Marie Christine

V muzeju je seveda možno videti zgolj delček obsežne zbirke več kot 180.000 primerkov. Na vhodu v Hofburg smo pri vratih Burgtor našli zakladek, nato pa odpeketali proti muzeju globusov. To je edini svetovni muzej globusov, ki je prosto dostopen, vsebuje pa preko 380 globusov, ki so nastajali od 16. stoletja naprej.

Muzej zapisov na papirus

Muzej zapisov na papirus

Pri prvih so bile celine bolj približno označene, kasnejši pa so vedno bolj natančni. Nekateri so čisto običajni, skoraj šolski, drugi pa prikazujejo še kaj drugega, npr. gibanje planetov, pa položaj lune in podobno. Res zanimivo, otroci so bili navdušeni.

Globusi, takšni in drugačni

Globusi, takšni in drugačni

Na hitro smo preleteli še muzej Esperanta, zgolj toliko, da sem razložil kaj to sploh je. Potem pa smo že stopali skozi center mesta, po Grabnu in mimo kužnega znamenja do Stephansplatza. Pred Štefanovo cerkvijo je bila seveda gneča, notri komaj kaj manjša.

Graben

Graben

Nismo se odločili za katerega od ponujenih vodenj, sprehodili smo se po mogočni stranski ladji, do glavne se brez plačila vstopnine ne da več. Jaz sem obujal spomine na pretekle obiske, za dekleti je bilo vse novo. Ko smo pred cerkvijo ugotavljali, kje bo najbolje zastaviti korak proti Schwedenplatzu, sta do nas stopila dva Slovenca.

Štefanova cerkev

Štefanova cerkev

Iskala sta skupino turistične agencije Palma, povsem izgubljena. Žal jima nismo mogli prav veliko pomagati. Ko sta se izgubila v množici, smo stopili do kočijažev, tam dobili najbolj natančne napotke kam in kako, nato pa hiteli proti Ring tramu. Gre za tramvaj, ki čisto redno vozi po notranjem Ringu – nekakšni obvoznici okoli srčike Dunaja.

Stranska cerkvena ladja

Stranska cerkvena ladja

Mi smo dobili vsak svoje slušalke in med poslušanjem razlage o mestu in znamenitostih, opazovali mogočne, svetovno znane stavbe. Noge so nam komaj dobro počile, že smo bili naokoli. Kam pa sedaj? Želodčki so jasno zvonili alarm, zato je bilo jasno.

Na Ringtramu

Na Ring-tramu

Otroci so navijali za preverjenega Mc-a, toda na koncu smo naročili vsak svojo porcijo pri poliglotskem prodajalcu kebaba. Za povrh so otroci dobili še sladoled v Starbrucksu, potem pa smo se že prerivali skozi množico pred Štefanovo cerkvijo. Tam itak vedno dogaja.

Kosilo v tipični dunajski restavraciji

Kosilo v tipični dunajski restavraciji

Opazovali smo tipa, ki se je tlačil skozi teniški lopar, nato pa med čakanjem na Petra, ki je Martini iskal kavo, še umetnika, ki je s spreji packal fantazijske pokrajine. Otrokom so bile všeč, nam tastarim pa malo manj. Do Hiše glasbe ni bilo več daleč.

Nekateri pojejo...

Nekateri pojejo...

Interaktivni muzej je zelo zanimiv tako tistim, ki se na zvok in glasbo kaj spoznajo, kot tudi totalnim aberveznikom, med katere se nedvomno lahko prištevam sam. Razni zvoki so prodirali iz nenavadnih slušalk, s premikanjem smo jih ustvarjali tudi sami.

...drugi se tlačijo v teniški lopar...

...drugi se tlačijo v teniški lopar...

Za računalniki smo se prelevili v Dj-je in v tematskih sobah spoznavali življenje znanih skladateljev. Vrhunec je bilo seveda virtualno dirigiranje dunajskim filharmonikom. Navodila je dal sloviti Lorin Maazel, potem pa smo lahko začeli. Vsem je šlo kar dobro, le Peter je nekam hitel.

...tretji ravno neslavno zaključujejo svojo dirigentsko kariero!

...tretji ravno neslavno zaključujejo svojo dirigentsko kariero!

Kar naenkrat so filharmoniki prenehali igrati, prva violina je vstal in ga okaral, da ne morejo oni igrati valčka, če dirigent maha kot za polko. Seveda smo se dobro nasmejali. Tudi v nadaljevanju smo odkrivali skrivnosti zvoka in ga sami ustvarjali.

Violin'ce

Violin

Ko smo se znova spustili v pritličje, kjer je vhod v muzej, je mladenič na klavirju izvajal pravo mojstrovino. Ko je odšel, smo komaj prepričali Ajdo, da nam kaj zaigra. Nekaj je bilo treme, vseeno pa ji je kar dobro šlo. Nekaj malega vadbe torej tudi na poti. Lahko tovarišici za klavir pove…

Mlada virtuozinja že drugič nastopa na Dunaju!

Mlada virtuozinja že drugič nastopa na Dunaju!

Med hojo proti Karlovi cerkvi je nebo nad nami postajalo vedno bolj črno. Nič kaj obetavno. Pokukali smo v cerkev, katere del notranjosti je prepreden z gradbenimi odri, nato pa stopali mimo znamenite stavbe Secesije proti parlamentu.

Karlova cerkev

Karlova cerkev

Začelo je deževati, na srečo ne premočno. Kar naenkrat je okoli nas vse zavijalo, bližnji dostop do podzemne železnice je bil obkrožen s policisti, v notranjost so tekli bolničarji, mimo zavijala gasilska vozila. Nismo vedeli kaj se dogaja, izvedeli smo le, da je ta linija podzemne železnice zaprta.

Skulptura v notranjosti cerkve

Skulptura v notranjosti cerkve

Med našim firbcanjem sem na cesti, ki pelje mimo zagledal poznan avtodom. Še bolje sem pogledal in res je bil Beno. Poklical sem ga po telefonu in kar nekaj časa je rabil, da mu je kapnilo, da mu mahamo z bližnjega pločnika. Stekli smo čez cesto, ga pozdravili, spregovorili smo nekaj besed, potem pa je že moral peljati naprej.

Pet'r

Pet'r

Mimo kipa Marije Terezije in stavbe Naravoslovnega muzeja smo stopali do Parlamenta. Prav blizu nismo mogli. Ni nam bilo sicer jasno ali so razlog nekakšne dokaj izzvenele demonstracije, glasbeni koncert ali obisk tuje delegacije.

Znani avtodomi na drugi strani ceste

Znani avtodomi na drugi strani ceste

Pa se nismo sekirali, šli smo še naprej, pred mestno hišo obrnili in se s kratkim skokom v park pred Hofburgom vračali proti podzemni železnici. Odpeljali smo se do znane postaje, sedli v avtodome in odpeljali proti Tullnu. Tam smo navigirali do parkirišč (48.328412 16.034896) pred vrtom Tulln (Garten Tulln).

Mestna hiša

Mestna hiša

Forumaš Jež je sicer javljal, da je v bližini, vendar se mu ni dalo na sprehod iz kampa do nas. Tudi prav. Smo tako kar sami klepetali, dokler nas ni utrujenost premagala.

TULLN, MAISSAU – 28.4.2011 – Zjutraj sem bil spet zgodaj pokonci. Nekaj me je dajala časovna razlika ali kaj. Mahnil sem jo v Tulln, ga s skirco prekrižaril gor in dol, sem in tja in odkrival zanimivosti. Lepo malo mestece.

Brez kiklce si še ven ne upam!

Brez kiklce si še ven ne upam!

Najprej sem mimo sejmišča zavil ob Donavo, se ustavil pri spomeniku Nibelungom, šel do enega od mestnih stolpov, Karnerja in železniške postaje. Da sem vmes iskal tisto, kar naj bi bilo dostopno samo izbranim, verjetno ni treba posebej poudarjati. Ob vrnitvi so punce ravno dobro zlezle iz postelje.

Garten Tulln

Garten Tulln

Pozajtrkovali smo, nato pa s Petrom odšli poiskat še en zaklad, ki je bil skrit v bližini. Hitro smo ga našli v bližini steklene reke. Ko sem se že vrnil do avtodoma, so otroci pritekli za mano. V sosednjem deblu so našli še enega. Bravo otroci, hitro se učite. Šli smo se vpisat, čeprav ga potem nismo našli v nobeni bazi. Je bil le preblizu prvega. Škoda.

Fitnes

Fitnes

Ura je bila čas, odšli smo do vhoda v Die Garten Tulln. Lepo urejena zunanjost je nakazovala, da tudi notri ne bomo razočarani. Res nismo bili. Čeprav smo pričakovali arboretum, dejansko pa gre za nekaj drugega. Predstavitev raznoraznih možnosti zasaditev in postavitev vrtov, domišljeno postavljenih v veliki večini primerov s strani raznoraznih ponudnikov. Vrtnih sedežnih garnitur in podobno.

Pogled na vrtove z malo višjega mesta...

Pogled na vrtove z malo višjega mesta...

Čudili smo se domišljiji postavljavcev in posedeli na sedežni garnituri. Senca, šumenje vode, relaksacija. Samo natakar s kakšnim koktajlom se ni hotel od nikjer pokazati. Le to nam je bilo malo žal, da se dosti cvetja še ni prav razcvetelo. Ogled na začetku poletja bi dal vrtovom zanesljivo še večji čar.

...in z razglednega stolpa

...in z razglednega stolpa

Rdeča pot nas je vodila mimo bazena in po razstavišču naokoli. Številni bazenčki in potočki so imeli napise, da je kopanje prepovedano. Za žabe zanesljivo ne, te so se namakale v skoraj vsaki mlakuži. Tudi nas je voda malo vabila, pa smo se ji ob reganju in opozorilih raje odpovedali.

Les, železo, kamen

Les, železo, kamen

Še precej bolj pa je zanesljivo vabljiva za otroke v vročem poletju, smo si kar predstavljali, kako namakajo podplate. Naši otroci so se med našim raziskovanjem lovili po potkah naokoli in na koncu tekli do igral. Njim so bili seveda estetski užitki, ki so nam tastarim včasih tako pomembni, deveta vas. Tudi prav.

A si ti tud not padu?

A si ti tud not padu?

Povzpeli smo se na razgledni stolp in se razgledali. Videlo se je daleč, predvsem pa je vrt ležal pod našimi nogami. Šele od tu je bilo možno dobiti občutek za celoto. Po spustu na realna tla smo ugotavljali, da je tudi povsem zarjavelo železo lahko zanimivo. Kamni, les, kovina.

Pirhi

Pirhi

Ponudnik lokalnega vina nas tako zgodaj ni uspel zvabiti v svoj hram, polovili smo še otroke na igralih, nato pa že peljali proti centru mesta. Ker sem si ga zjutraj kar dobro ogledal, sem nas brez težav vodil do lokalnega Lidla (48.326785 16.058294). Zadosti dobro za obnovitev zalog in pripravo kosila.

Župnijska cerkev sv. Štefana

Župnijska cerkev sv. Štefana

Med tem, ko sta ženki kuhali, na naši strani pa je bila dobrodošla okrepitev tudi Živa, ki se jih hodit ni dalo, smo drugi odšli na sprehod. Peter s sinovoma iskat skrite zaklade, midva z Ajdo pa malo po mestu. Pot naju je peljala mimo Karnerja in župnijske cerkve sv. Štefana proti obrežju Donave, pogledala sva si zanimiv vodnjak Nibelungom in skušala prevesti pesnitev.

Spomenik Nibelungom

Spomenik Nibelungom

Nato pa sva mimo nekdanjega minoritskega samostana in cerkve prišla do turističnih informacij. Nabrala sva zanimive zloženke, ideje za prihodnje obiske so se kar kresale. Proti dobrotam na domači mizi sva se vračala čez glavni trg in mimo mestne hiše. Kosilo je bilo res že pripravljeno in lačnim želodčkom je vsekakor teknilo.

Glavni trg

Glavni trg

Siti smo pokukali k sosedom in ugotovili, da se tam stvari odvijajo nekoliko počasneje. Ker nismo bili ravno navdušeni nad siesto, smo jim le pomahali in odpeljali proti Heldenbergu (48.499955 15.949541). Navigacija nas je vodila prav, vožnja je bila prijetna. Heldenberg dejansko sestavljajo štiri zanimivosti, to smo že vedeli.

Svet ametistov

Svet ametistov

Na vhodu pa so nam povedali, da ena izmed njih, lipicanci, danes odpade. Smo bili prepozni. Ogled naj bi bil namreč možen zgolj z vodenjem, dvakrat dnevno. Pa ravno konji so bili največji magnet. Hitro je padla odločitev, da se vrnemo dan kasneje, sedaj pa pohitimo do Sveta ametistov pri kraju Maissau.

Nabiranje pozitivne energije

Nabiranje pozitivne energije

Vožnje ni bilo pretirano, parkirali smo in pohiteli do blagajne (48.579725 15.812485). Prijazna gospa nam je pojasnila, da smo tudi tu prepozni, da bi si ogledali park, se udeležili vodenja in hkrati še izkopali svoj ametist. Toda znanje nemščine je bilo znova koristno, hitro smo namreč rešili nastalo zagato.

Počitek in razmislek kako naprej

Počitek in razmislek kako naprej

Določeno je bilo, da si bomo danes ogledali park in ujeli vodenje, naslednji dan pa bomo rili in iskali zanimive vijolično obarvane kamne. Poleg tega ni nič kazalo, da bi bila lahko kakšna težava s spanjem na parkirišču pred parkom, torej dogovorjeno. Med tem je tekla hitra komunikacija s Petrom, zasipali smo ga z informacijami.

Za na prstan bo malo prevelik

Za na prstan bo malo prevelik

Sporočal je, da si je v Heldenbergu ogledal muzej starodobnikov in da prihaja za nami. Ugotovil je namreč, da si lahko posamezne sklope ogledaš tudi ločeno. Hm, ko bi tudi nam to razložili… Vedno ne more iti vse povsem gladko. Med čakanjem na začetek vodenja smo se sprehodili po parku.

Vsak kamen ima svojo energijo

Vsak kamen ima svojo energijo

V njem so različne postavitve, ki naj bi bile koristne za polnjenje z energijo. Energetske točke torej, povezane s posameznimi kameninami. V ta del je možen vstop katerikoli del dneva, tudi brez vstopnice. Prosta življenjska energija za vsakogar torej. Pohvalno. Mi sicer nismo mogli ugotoviti boljšega počutja, zna biti, da smo ob velikem belem ametistu sedeli premalo časa.

Žila

Žila

Vsekakor pa si ne more vsakdo ogledati ametistove žile. Ko je prišel Peter, je blagajničarka že vedela, da so njegove želje na las podobne našim. Brez težav torej. Vodenje se je ravno začenjalo, gneče ni bilo, praktično sami smo z vodičko vstopili v stavbo. Ob interaktivni predstavi smo izvedeli marsikaj zanimivega o ametistu in njegovem pomenu v zgodovini.

Ametist

Ametist

Predvsem pa videli del ametistove žile, do sedaj raziskane v dolžini kakšnega kilometra. V steklenih vitrinah je bila razstava ametistov iz drugih koncev sveta. Ob tako lepo spoliranih, se je ženskam v očeh kar zabliskalo. Nekje globoko v njih se je prebujala ametistova mrzlica. Po vodenju smo odšli do avtodoma, pripravljali večerjo in se dogovarjali, kako bomo preživeli večer.

Muzej

Muzej

S Petrom sva si ga organizirala kar sama, mahnila sva jo do Maissaua, tam iskala točke zanimivega multija in se nato ob približnih koordinatah vrnila v gozd v bližini parkirišča. Sama in s pomočjo otrok sva ga prečesala po dolgem in počez. Brez uspeha. Začelo se je temniti, rositi, zato smo se vrnili na parkirišče.

Godrnjavko

Godrnjavko

Otroci so v enem avtodomu imeli svojo zabavo, tastari smo do onemoglosti klepetali v drugem. Prijeten večer v nadvse prijetni družbi. Juhej.

HELDENBERG, LOISIUM, AQUACITY – 29.4.2011 – Jutro je minilo v brskanju po grmovju. Znova brez uspeha. Tudi prav, je pač včasih tudi tako, da nič ne najdeš. Takoj ob odprtju smo bili že na robu polja za izkopavanje ametistov. Seveda smo sedaj že vedeli, da je to zgolj zabava za obiskovalce.

Rudarjenje

Rudarjenje

Ametisti so nastali v skalni žili. Med kopanjem v bližini, pa so jih dokaj zdrobljene pomešali med prst in natresli sredi parka. Dobili smo vsak svojo kanglico, lopatko in nekaj, kar je bilo še najbolj podobno mešanici med kladivom in kopulo. Zapodili smo se v pobočje in rili in kopali kot pravi krti.

Če bova dovolj dolgo rili, prideva na Kitajsko...

Če bova dovolj dolgo rili, prideva na Kitajsko...

Na vsake toliko se je zaslišal vesel vzklik katerega izmed nas, ki je našel posebno lep ali pa velik primerek. Iskanje nam je šlo dobro od rok, kanglice so se polnile. Tastari smo bili seveda še bolj zagreti kot otroci, pred nami so nastajale prave jame, za nami pa kupi premetane prsti. Ko je čas za naše ritje potekel, smo odšli do lesenega kanala po katerem je tekla voda in sprali naše najdbe.

Novopečeni milijonarji

Novopečeni milijonarji

V silni ihti smo poleg ametistov v kanglico vrgli tudi kakšen navaden kamen zanimive barve ali oblike. Nič hudega. Vsak je nabral za malo vrečo kamenja, ki je romalo z nami. Ni bilo sicer tako lepo kot tisto v trgovini, toda z brušenjem in poliranjem se bomo ukvarjali doma.

Mladost je norost

Mladost je norost

Dekleti sta dobili škatlico pisanih kamenčkov, potem pa smo ametistom že mahali v slovo in se peljali proti Heldenbergu. Za dopoldansko vodenje po hlevih z lipicanci smo bili znova prepozni, toda to nas ni pretirano motilo. Sprehodili smo se po angleškem vrtu, kjer so se otroci na praznem podstavku spremenili v mlade imperatorje, vojskovodje in jezične dohtarje.

Tole napišem, potem pa tečem, kar me noge neso...

Tole napišem, potem pa tečem, kar me noge neso...

Draženje drugega, predvsem seveda z namišljenimi zaljubljenostmi, je dalo povod za besno lovljenje in jezo. Mladost je norost, kaj se more. Ko smo prišli do odcepa proti hlevom lipicancev, ni bilo nikjer prepovedi vstopa. Zato smo si ogledali zunanje ograde, sedli na Krpanovo kobilico in v veliki hali opazovali z balkona trening konj.

Krpan in kobilica

Krpan in kobilica

Precej bolj mirno je bilo kot na Dunaju, pa nič bolj elegantno. Trening pač, ne pa prava predstava. Vrnili smo se nazaj na pot in se vzpeli do spominskega parka. Panteon in spomeniki številnim posestnikom, generalom in vojakom iz prve polovice 19. stoletja, so bili sicer zanimivi, pa nič več kot to.

Trening na Heldenbergu

Trening na Heldenbergu

Poznali tako ali tako nismo skoraj nikogar. Le grof Radetzky, ki ima tukaj svoj grob, nam je bil znan. Bolj kot po svojem življenju in morebitnih dosežkih, po maršu, ob katerem vsako leto številni ploskajo in topotajo na novoletnem koncertu. Odkrili smo tudi cesarsko kolono, kjer so nekatera imena zvenela veliko bolj znano.

Heldenberg

Heldenberg

Nekaj smo torej odnesli od ur zgodovine. Marija Terezija ni bila videti prav nič mogočno, bolj kot navadna mamka. Kako lahko videz vara! Mimo spomenika padlim vojakom smo prišli do vstopa v območje gomil in rekonstrukcije neolitske vasi. Nenavadni totemi iz lesa in keramike so bili preprosto hecni.

Začetek, sredina in konec

Konec, sredina in začetek...

V kočah je bilo možno videti, kako so nekoč drobili pšenico in strojili usnje. Otrokom je šlo kar dobro, igra jih je zabavala. V koči čarovnice so lobanje in drugi ostanki živali delovali kar malo grozljivo. Zanimiva dekoracija pa je bila na fasadi ene od stavb. Joške so štrlele iz stene. Izvirno.

Mimo totemov proti gomilam

Mimo totemov proti gomilam

Poslovili smo se od pisanih vzorcev in se vrnili v muzej. Sprehodili smo se mimo izvirnih predmetov in prikaza bojišča bitke pri Aspernu. Številne svinčene figurice so si jezno stale nasproti. Mimo kostka smo prišli nazaj do muzejske trgovine, se na kratko ustavili, potem pa…ločili.

Rekonstrukcija neolitske vasi

Rekonstrukcija neolitske vasi

Z Nejcem in Žanom smo šli malo višje poiskati zakladek. Našli smo ga na vrhu hriba, ob zidanem stolpiču. Wallhala. Po povratku do avtodoma, je Maja izjavila, da je avtomobili ne zanimajo. Zamenjavo smo našli pri sosedih in se v muzeju oldtimerjev sprehodili mimo številnih zanimivih primerkov.

V brlogu čarovnice

V brlogu čarovnice

Jaz bolj podrobno, otroci pa zgolj na hitro. So bile veliko bolj kot zloščena pločevina zanimive video igrice. Hm, vsak ima svoje veselje. Jaz sem se sprehodil od najstarejših primerkov, do impresivne zbirke avtomobilov znamke Porsche. Hecen je bil ultra kičasti avto, ves odet v kristalčke, motor pa, kot bi bil zlat.

Kič na kubik

Kič na kubik

Kaj vse si bodo ljudje še izmislili? Med avtomobili je stal nagačen slon, motorji so vabili. Ker nisem ravno tehnični tip, sem se sprehodil, bil navdušen in nič več. S težavo sem odtrgal otroke z dirkalne steze in odšli smo na kosilo. Po njem je sledil premik proti Loisiumu, sodobni vinski kleti.

Porschi

Porschi

Do mesteca Langenlois, kjer pa smo po nekaj čudnih obratih ugotovili, da je dosti bolje slediti tablam kot navigaciji. Končno smo pred sabo zagledali stavbo Loisiuma (48.476171 15.675455). Nenavadno sivo kovinsko kocko, za katero bi si mislil vse drugo prej, kot da gre za vinsko klet.

Loisium

Loisium

Mimo hotela smo privijugali do parkirišča, počakali na Petra, ki se je v vasici še bolj zaplezal in nato odšli do vhoda. Iz glavne stavbe smo končno prišli do vinskih trsov, šli do vrat, ki so nas po nekaj čakanja spustila v multimedijski prostor. Tu pa se je dogajalo.

Multimedijska predstava o vinu

Multimedijska predstava o vinu

Menjavanje barv, vodomet, zgodba vina, projekcija na stene in na koncu še Bakhus, ki me je prav grdo pošprical. Z vodo. Pacek, ko bi bilo vsaj vino. Spet je vse teklo, glasba je dajala ritem, huh, tako se prodaja vino. In tu ne gre zgolj zanj, gre za doživetje.

Bakhus

Bakhus

Mimo starih lesenih sodov smo stopali skozi podzemlje, letniki, ki so dozoreli daleč pred nami, so nam cedili sline.Vstopili smo v prostore stare domačije, ki pa je bila poleg prave etnološke zbirke tudi neizmerno zabavna. Slika, na kateri je zborček pravih dedcev z odpiranjem ust prepeval neko čudno pesem, kopita čevljev, ki so udarjala v taktu, čudne tinkture v velikih steklenicah.

Hrastovi sodovi so polni

Hrastovi sodovi so polni

Mimo velike preše smo znova prišli v svet vina, hrastovi sodovi so stali v vrsti, kaj je znotraj so namigovali napisi na njih.Seveda pa gre čas naprej in na koncu so bili že sodovi iz nerjavne pločevine. Stojala s šampanjci in sod z več kot 16.700 litri vina.

Na teh se je pa že nabralo prahu...

Na teh se je pa že nabralo prahu...

Huh, v celem življenju ga ne bi toliko popil, še Frakelj bi imel rahle težave. Sodobna umetnost, skoraj prava galerija, še vedno s pridihom vina in že smo mimo neskončnih podob v ogledalih prikorakali do izhoda. Pokušina vina oziroma sokov za otroke je zaključila naš obisk.

Le kakšne zvarke je nekdanji gospodar tu varil?

Le kakšne zvarke je nekdanji gospodar tu varil?

Vina se nam niso zdela nič posebnega. Še najboljši je bil dejansko sok. Mogoče smo razvajeni od domače kapljice, kaj pa vem. Znova smo križarili naprej, pot ni bila pretirano dolga, koordinate so bile znane. Šli smo do St. Pöltna, glavnega mesta Dolnje Avstrije.

Na zdravje!

Na zdravje!

Tam smo parkirali za zapori, kolega avtodomar je sporočal, da tu ni nobenih težav (48.205100 15.615120). Pa še blizu je bilo do Aquacityja, bazenov, primernih ravno za večerno namakanje. V večjem bazenu so imeli ravno trening, kar pa nas sploh ni motilo. Mi smo si želeli le ležernega razvajanja in to je manjši, bolj ali manj masažni bazen z bližnjimi brbotalčki več kot omogočal.

Razvajanje do onemoglosti

Razvajanje do onemoglosti

Razvajanje do onemoglosti. Otroci so bili seveda precej bolj za akcijo. Zato so se lovili po bazenu, zlezli eden drugemu na ramena in se nato prerivali. Prave gladiatorske igre. Smeha je bilo seveda veliko. Ko se je veliki bazen izpraznil, so takoj odšli na skakalnice in tam uganjali norčije.

Prerivanje

Prerivanje

Skoki na glavo, noge, ploh, bombico, obrati v zraku, špricanje, juhuhu. Še Majo je zajelo veselje do norenja in hitro se jim je pridružila. Šele ko so nas že malo postrani gledali, da zapirajo, smo se posvaljkali do garderob in nato znova na svežem zraku odpeketali do avtodomov.

Na glavo...

Na glavo...

Še hitri načrt za zgodnje jutranje potepanje dela druščine, nato pa smo že utrujeno popadali vsak v svojo posteljo.

SANKT PÖLTEN, MELK, SCHALLABURG – 30.4.2011 – Zjutraj sem vstal že okoli šestih in začuda so bili tudi Peter in fanta že pripravljeni na našo rekreacijo. Vzeli smo skirce in odrinili nad mesto. Z roba travnika se nam je odpiral kar lep pogled, najdeni zakladek pa je bil še dodatna vrednost.

Parkirišče za zapori

Parkirišče za zapori

Sledil je strm spust v center mesta, neuspešno brskanje okoli železniške postaje in odkrivanje skrivnosti prestolnice. Šli smo mimo Frančiškine cerkve, zavili do tržnice, ki se je ravno razbohotila na trgu pred stolnico, nato pa že poganjali nazaj proti avtodomu.

Triperesna deteljica

Triperesna deteljica

Po zajtrku je bila hitro sprejeta odločitev, da gremo čez center še vsi skupaj, vse do deželnega muzeja. Otroci so dobili skirce, tastari smo morali pa kar peš. Mimo mestne hiše smo po ozkih mestnih ulicah stopali do klepetulj, ki sta tržni dan izkoristili za izmenjavo vseh novosti. Danes so okoli njiju naložili sveže cvetje.

Klepetulje

Klepetulje

Tržnica je bila v polnem razcvetu, prodajalo in kupovalo se je marsikaj. Stopili smo v stolnico in se sprehodili po notranjosti. Lepota bi rekli nekateri, drugi pa bi zgolj zamahnili z roko. Kič. No ja, okusi so različni, meni je bila kar všeč. Ljudje med mašo vsaj lahko kam pogledajo, da drugi ne opazijo takoj njihovega zehanja.

Stolnica

Stolnica

Tako je, kaj se more. Do muzeja sedaj ni bilo več daleč. Muzej sodobnih oblik in interaktivne notranjosti ni ravno obsežen. Pa to ni nič slabega, saj ga je bilo ravno prav, da se otroci niso začeli dolgočasiti. Izvedeli smo nekaj o ekologiji, videli vse mogoče čilije, se slikali s korenčkom in kolerabo, stekli skozi galerijo, se srečali s preteklostjo, minerali, podzemljem, življem.

Deželni muzej

Deželni muzej

Nekatere nagačene živali so bile tudi iz bolj severnih dežel, nismo bili prepričani, če so po zadnji ledeni dobi kaj tlačile tla v teh krajih. Razen v kakšnem živalskem vrtu seveda. Torej vsem kar ima Dolnja Avstrija za ponuditi. Med odkrivanjem muzejskih eksponatov smo se izgubljali in znova našli, pa znova šli vsak po svoje.

Zelje in korenček

Zelje in korenček

Na koncu kar nismo mogli verjeti, da smo videli že vse. Pa kljub temu je bilo zanimivega veliko. Priporočljivo. Na izhodu smo narabutali še semena redkvic, se počakali ob bazenčku in nato odrivali znova proti centru mesta. Časa in volje za postanek ni bilo, mimo pisanih hiš smo klepetali proti avtodomom.

Kako pa to deluje?

Kako pa to deluje?

Ti so nas kljub soseščini dokaj sumljive sorte pričakali takšni, kot smo jih pustili. Odpeljali smo se iz mesta in sledili smerokazom za Melk. Daleč ni bilo, že smo se spuščali in tako z viška opazovali svoj cilj – znameniti samostan. Parkirišče je bilo veliko in dokaj prazno (48.229206 15.338405).

Dolnja Avstrija v sliki in besedi...

Dolnja Avstrija v sliki in besedi...

Med pripravami kosila in mlaskanjem dobrot nas tako ni nihče motil. Le oblaki so nekam čudno potemneli. Pa saj bo, smo si rekli. Ko smo pomlaskali dobrote, so bili pri sosedovih še vedno na polovici. Naj jim tekne. Čez parkirišče in po dvojnem stopnišču smo prišli pred vhod v samostanska poslopja.

Mogočnost samostana se vidi že s ceste

Mogočnost samostana se vidi že s ceste

Na dvorišču z vodnjakom smo dobili karte, nato pa sedli in počakali na sopotnike. Vzpeli smo se do muzeja. Verske zadeve, predstavljene na dokaj sodoben način. Pisane barve so poživile sicer značilne zadeve iz cerkvenih zakladnic. Monštrance, mašni plašči, knjige, kelihi, dragocene slike, relikviariji, kipi. In seveda predstavitev nastajanja samostana.

Samostansko dvorišče

Samostansko dvorišče

Marmornata dvorana je bila veličastna. V vsej njeni lepoti smo jo uspeli doživeti še preden so se noter zgrnili številni, ki so kot ovce sledili vodički. Razgled na mesto Melk z balkona je bil zanimiv, pogled v nebo pa precej bolj grozljiv. Oblaki so se gostili, videli smo, da čakajo samo še na iglo, ki jih bo preluknjala. V daljavi je tako ali tako že lilo.

Moderna predstavitev klerikalnega

Moderna predstavitev klerikalnega

V samostanski knjižnici smo podoživljali podobno, vendar večjo, dvorano narodne knjižnice. Starinske knjige na visokih policah, globusi, posebej pomembni primerki pod steklom. Zavito stopnišče nas je spuščalo v neskončnost. Res? Kje pa, zgolj do samostanske cerkve.

Marmorna dvorana

Marmorna dvorana

Velika, pisana, kičasta. Takšna, kot mora biti. Sv. Benedikt je nad nami doživljal triumf, sv. Mihael se je moral zadovoljiti z enim izmed oltarjev. Vse načičkano, zlato, marmornato, prebogato. Kaj pa ubožnost, odrekanje, popotnica za posmrtno življenje? Kdo bi vedel…

Temno nebo nad Melkom

Temno nebo nad Melkom

Nebo je bilo še vedno črno, rumene stene samostana so žarele na temni podlagi. Toda ulilo se ni. Ugotovili smo še, da se samostanski vrt odpre dan kasneje, nato pa stopali nazaj do avtodoma. Suh sem sedel za volan, le kako, da se ni ulilo?

Samostanska knjižnica

Samostanska knjižnica

Ker se je dan že nagibal v pozno popoldne smo pogledali na zemljevid in ugotovili, da je v bližini le grad Schallaburg. Zakaj pa ne, gremo si ga pogledat. Vožnje ni bilo veliko, zadnjih nekaj sto metrov pa smo se kar strmo vzpeli. Saj je prav, grad mora biti vendar na točki visoko nad ravnino.

Triumf svetega Benedikta

Triumf svetega Benedikta

Parkirali smo (48.185432 15.354877) in skozi grajski park pohiteli do vhoda. Nismo namreč vedeli, do kdaj je v grad sploh možno vstopiti. Tudi otrokom smo igrala obljubili za kasneje. Pa ni bilo težav, časa je bilo še dovolj. Na grajskem dvorišču nas je presenetila beneška gondola.

Samostanski vrt pred nalivom

Samostanski vrt pred nalivom

Sploh nismo vedeli, da grad gosti eno pomembnejših letošnjih razstav. Benetke v vsem svojem sijaju. Pa smo jih še za trenutek pustili vnemar in si ogledali sam grad. Jaz sem prevajal napise o posameznih prostorih, sami zgodovini gradu in gospodi, ki je nekoč od tu gor vladala številnim podložnikom.

Grad Schallaburg

Grad Schallaburg

Kapela, stolpi, obzidje, vodnjak. Pogled na grajski vrt. Zanimivo. Tastari so z zanimanjem poslušali moje prevode, otroci pa so se kmalu začeli dolgočasiti in so si izbrali svojo zabavo. Zakaj pa ne? Ostal nam je še ogled beneške razstave. V njej so zbrali vse, kar je možno v Avstriji najti o Benetkah.

Notranje dvorišče z beneško gondolo

Notranje dvorišče z beneško gondolo

Postrgali so arhive narodne knjižnice, muzejev na Dunaju in tako ustvarili enkratno predstavitev tega severno italijanskega mesta. Knjige, nakit, slike, modeli ladij, pomembni Benečani, karneval. Živa in Ajda sta se oblekli v Benečanki in prestrašili vsakogar, ki je prišel mimo.

Tu noter so nekdaj metali poredne otroke...

Tu noter so nekdaj metali poredne otroke...

Predstavljajte si, da se kip v poltemni dvorani kar naenkrat premakne. He, he, he. Tudi grajska trgovina je bila polna izdelkov, značilnih za Benetke. Ko smo v zadnjih minutah pred zaprtjem prišli iz gradu, je bilo treba še otrokom izpolniti obljubljeno. Igrala.

Vse kar ste hoteli vedeti o Benetkah...

Vse kar ste hoteli vedeti o Benetkah...

Leseni zmaj in še marsikaj zanimivega okoli njega. Seveda je bila zabava takoj na vrhuncu, norenje, stikanje, igranje. Tastari smo samo gledali od daleč. Skozi park smo se vračali proti avtodomu. Jaz sem jo mahnil še malo naokoli, šel do vasi na ravnini nad gradom in se mimo ostankov manjšega izkopa vrnil do avtodoma.

Če se kip premakne...

Če se kip premakne...

Premaknili smo se na višje parkirišče, kjer je bil poleg Petra še en avtodom (48.183883 15.353057). Meni premikanje ni bilo nič po volji, pa tudi sicer je vreme danes ustvarilo nekam nizek pritisk. Obsedeli smo vsak v svojem avtodomu, kot bi bili skregani. Sicer pa nič narobe, počitek nam je čisto dobro del. Jutri bo namreč še kar naporen dan.

Koga bo pohrustal zmaj?

Koga bo pohrustal zmaj?

HAUBIVERSUM, ERLEBNISWELT MENDLINGTAL – 1.5.2011 – Zjutraj nismo preveč poležavali. Odpeljali smo se čez hribe in doline, po razgibani pokrajini, med vasicami in travniki. Naš cilj je bil Petzenkirchen, kjer stoji ena od velikih pekarn, ki kruh in druge pekovske izdelke razvaža po celi Evropi in tudi širše.

Svet peke

Svet peke

Poleg pekarne so ustvarili Haubiversum, svet peke (48.144655 15.151490). Najti jih niti ni bilo pretežko, čeprav se je vasica izkazala s svojimi ozkimi ulicami. Ki smo jih seveda obrali, namesto, da bi se pripeljali malo naokoli kot gospodje. Jah, taki smo. Da pa Haubiversum zagledaš že od daleč, je zaslužen stolp, ki ga obdajajo pšenični klasi. Zanimivo.

Kaj pa naj zdaj?

Kaj pa naj s tem?

Pristali smo v prodajalni, kjer se vodenje tudi začne. Mize so bile kar polne, ljudje sem pridejo na zajtrk, kavo ali pa se posladkajo s kakšno od tortic. Predvsem slednje se nam sploh niso zdele drage. Toda časa ni bilo, že nas je dekle odpeljalo v prostor, kjer smo si umili roke in si v naslednjem, kot pravi peki, začeli zvijati svoje pecivo.

Kot pravi peki...

Kot pravi peki...

Ko smo gledali navodila na steni, se nam je zdelo enostavno. Še toliko bolj, ko je vodička zgolj nekajkrat prevrgla testo in pletenka je bila končana. Seveda se je na koncu pokazalo, da le ne gre tako zlahka. Je bilo pa zato toliko več smeha. Ko nam je nekako uspelo, s pomočjo ali brez, smo testo pomočili v vodo in nato v sol, sezam, mak, semena, po želji.

Naše umetnine

Naše umetnine

Vsak je dobil zastavico in odšel na peko, mi pa naprej na ogled. Sprehodili smo se ob razlagi zgodovine, vse od začetkov v mali pekarni, razvoza kruha do bližnjih sosedov in današnje tovarne s številnimi tovornjaki, ki pekovske izdelke razvažajo tudi do Dubaja. Ker smo bili v tovarni v nedeljo, se žal ni nič kaj veliko dogajalo.

Zgodovina podjetja

Zgodovina podjetja

Videli smo prostore, kjer izdelujejo žemlje, vse od začetka do končne peke oziroma zmrzovanja, izvedeli, da se naše pletenke še vedno delajo ročno, pokušali različne vrste kruha, bili v laboratoriju, se greli v peči in hladili v zamrzovalniku. Ni, da ni. Na koncu smo se nabasali z odličnim tiramisujem in jagodno kremo, se predvsem nasmejali vodički, ki je ob omembi Slovenije skoraj omedlela.

Proizvodnja žemelj v nedeljo stoji...

Proizvodnja žemelj v nedeljo stoji...

Vraga, saj smo sosedje, ona pa je oči izbuljila, kot da prihajamo z Marsa. Po vodenju so nas že čakale naše pletenke, vzeli smo vsak svojo in jo prihranili za malico. Pofirbcali smo po trgovini, nakupili nekaj malenkosti in se odpravili proti avtodomu.

Katera bo pa tega pohrustala?

Katera bo pa tega pohrustala?

Naš naslednji cilj je bil Scheibbs, kjer smo si obetali popoldansko zabavo v bazenu. Malo nas je sicer skrbelo, ker je v vodničku pisalo, da je te dni zaprt. A na internetu podatka o tem nismo našli. Ko smo zapeljali na povsem prazno parkirišče (47.998900 15.163362), smo takoj vedeli, koliko je ura.

Peč

Pečka

Še sreča, da smo se tu ustavili spotoma. Če bi vozili nekaj deset kilometrov daleč gledat zaprto stavbo, bi se že po glavi tolkel. Ni nam preostalo drugega, kot da se odpeljemo dalje. Naslednji cilj – doživljajski svet Mendlingtala. Vožnja ni bila dolga, te kraje smo nekoliko poznali že od svojih zimskih doživetij.

Naši izdelki so bili dobra malica

Naši izdelki so bili dobra malica

Parkirali smo (47.743673 14.892859) in že sva delala bojni načrt za naprej. Dedca. Ženki sta kuhali okusno kosilo. Oblaki nad nami so se gostili, občasno se je ulilo. Nič kaj primerno vreme za sprehod po soteski. Ali pač? Po kosilu smo se odpravili mimo jezerca, čez cesto in navzdol proti vhodu.

Jezerce pri parkirišču

Jezerce pri parkirišču

Za začetek smo si pogledali domovanje tipične holcarske družine, na kratko prisluhnili pripovedovanjem starejših o življenju v in ob tej soteski, otroci pa so odkrili celo tobogan. Do žage venecijanke ni bilo daleč. Ker smo ubodli ogled ravno na pravi dan, smo si lahko ogledali, kako deluje v živo.

Muzej

Muzej

Prav zanimivo je bilo videti, kako so rezali hlode na deske in plohe različnih debelin. Tako narezani les verjetno porabijo za vzdrževanje poti v soteski. Kot bi vedel, kdaj mora začeti, se je ob vstopu v sotesko ulil dež. Voda je bila povsod, pod nami je bučala, nad nami pršela, v čevljih čofotala. Hurej.

Žaga venecijanka

Žaga venecijanka

Trdno držeč marele smo šli mimo grabelj, kjer se je nekoč ustavil les, ki so ga splavili višje gori. Soteska je bila nekje dokaj široka, spet drugje pa smo hodili stisnjeni po leseni brvi povsem ob steni. Postanki na mestih, kamor dež ni segel, so bili seveda obvezni. Bodisi pod steno, v kožarici ali na prostoru za malico.

Rake in grablje

Rake in grablje

Soteska se je znova zožila, brvi so preskakovale z ene strani na drugo. Ker je bil les spolzek, nekaj previdnosti ni bilo odveč. Prišli smo do izvira Grasseger, se sprehodili nekaj korakov do njega, potem pa v mlinu ob potočku že pocukali za rokav mlinarja.

Voda spodaj, voda zgoraj, voda vsepovsod...

Voda spodaj, voda zgoraj, voda vsepovsod...

Resda je že pospravljal stvari, prav zgodnji namreč nismo bili. Toda dovolil nam je, da smo si mlin pogledali, moko pa nam je kljub ceniku na steni hotel na vsak način podariti. Pa smo mu vseeno v roko stisnili nekaj kovancev, da bo imel vsaj za kakšen pir. Ker nam je dal res dobro mero, pa smo mu še odnesli namleto moko do avtomobila.

V mlinu

V mlinu

Zgolj malo naprej smo prišli do konca poti, v gostilno, ki je tam vabila, se nam ni dalo, zato smo kar obrnili. Stopili smo še do ribogojnice, nato pa med kapljicami vijugali proti izhodišču. Hoja po spolzkem lesu je še vedno zahtevala nekaj previdnosti. Na blagajni ni bilo nikogar več, ogled torej bolj pozno prost.

Povratek čez deročo vodo

Povratek čez deročo vodo

Odpeljali smo v deževni večer, vijugali gor in dol v smeri Leobna. Ob vzponu nad Eisenerzom smo z razgledom na povsem pobrano pobočje dnevnega kopa ustavili na počivališču ob cesti (47.538267 14.926456), izpraznili stranišča in se po nekaj počitka odločili, da sploh ne gremo naprej.

Škratek vedri

Škratek vedri

Čisto v redu je bilo, cesta zadosti proč, prometa tako ali tako ne preveč. Torej bomo lahko v miru prespali. Otroci so po večerji spet imeli svojo zabavo, tastari pa smo klepetali, kaj pa bi drugega. Večer je minil kot bi mignil, načrti za naslednji dan so bili narejeni, gremo spat!

Slovo od Mendlingtala

Slovo od Mendlingtala

IKEA, LJUBELJ – 2.5.2011 – Zjutraj smo se pretegnili, nato pa odpeljali naprej. Čez sedlo smo odvijugali navzdol proti dolini, zapeljali pri Leobnu na avtocesto in ji sledili proti Celovcu. Tam je avtodom že skoraj sam znal proti Ikeji (46.639426 14.367515).

Od hriba je ostalo bore malo

Od hriba je ostalo bore malo

Hitro smo jo obredli, nakupili nekaj nepotrebnih malenkosti, pohrustali hrenovke, počakali na Petra, nato pa odrajžali naprej proti Borovljam. Sosedje so imeli načrt še za napad na bližnje trgovine, ki pa nas niso zadosti pritegnile. Pot nam je bila znana še iz nekdanjih nakupovalnih izletov, v tistih »dobrih starih časih«.

Itak, hrenovke za pol evra...

Itak, hrenovke za pol evra...

Vzpon na Ljubelj je minil kar hitro, zapeljali smo mimo prodajalne Kompasa in pod hotelom parkirali (46.430891 14.260880). Otrokom se ni dalo nikamor, jaz pa sem stekel po Bornovi poti, šel skozi tunel in nato poiskal zanimiv zaklad med skalami, na dosegu rok.

Pogled z Bornove poti na Rjavo peč

Pogled z Bornove poti na Rjavo peč

Vrnil sem se do avtodoma in skupaj z Ajdo odšel do cerkvice. Ko sva se vrnila do avtodoma, je poleg nas že stal Peter. Dala sva mu napotke za raziskovanje, nato pa smo le še pomahali v pozdrav, odpeljali v dolino in naprej proti domu. Naše počitnice so se iztekale…

Cerkvica sv. Ane

Cerkvica sv. Ane

Z Gospodično na Trdinov vrh

(1.4.2011)

Menda je prepad med generacijami huda reč. Kaj menda, kar zanesljivo. Verjetno bolj ali manj to lahko vsakdo potrdi. Stari starši, starši, sinovi in hčere, vnuki, pravnuki. Prehajanje izkušenj, tiste mladini vedno nepotrebne modrosti, pridige, kot radi rečejo, so obvezno povezane z iskrenjem.

Prehodi

Prehodi

Kot da bi se dva brusilna kamna drgnila med seboj. Izkušnje iskrenja so pač stalnica medgeneracijskega glajenja odnosov. Toda čisto vedno ni tako. Včasih se strasti umirijo in prijetno je stopiti skupaj. Na pot. Hoditi daleč ali pa še dlje. Tja, kjer se vidijo samo prijazni ljudje.

Pogledi

Pogledi

In med tem razpredati. O preteklosti, ki je v nekaterih spominih še kako živa, v drugih pa zgolj še en list v učbeniku zgodovine. In o tem kar je. Kar nas določa in nam vsakodnevno omogoča sobivanje. Sprehod iznad Jugorja proti Trdinovi Geri je kar primerna izbira. Ob tem lahko že na prvem travniku, tik nad parkiriščem, začutimo utripe. Še smo živi.

Zeleno

Zeleno

Med tem ko se cvetovi na košeninah klanjajo pomladi, se za trenutek ustavimo pri Gospodični. Zgolj toliko, da poiščemo izvir večne mladosti, najdemo tisto, kar naj bi bilo dostopno zgolj izbrancem in seveda ob tem znova opazimo tisti sijaj v očeh. Iskrice.

Gospodična

Gospodična

Hoja ni pretirano naporna, med vdihi in izdihi se najde še ravno prav zraka za kakšno besedo. Razgledov ni, vsaj tja do vrha, ne prav pretirano. Zatorej se lahko zazremo zgolj vase, naredimo obračun, si obljubimo marsikaj in nato stopimo naprej. Do vrha ni več daleč, visoka špica vedno bolj nepotrebnega okrasa marsikaterega razgledišča, kaže smer, namiguje, koliko korakov bo še potrebno.

Cerkvica

Cerkvica

In potem stojimo tam, kjer se prepletata duhovnost in posvetnost, preteklost in nedomišljena domišljavost sodobnosti, prašna cesta ob travniku, polnem žafrana. Kar samo od sebe se nam postavlja vprašanje razlik. Le zakaj nas ločujejo? Dvoje cerkva, dvoje poti, grdi pogledi. Tistih prepotentnih. Drugi na obeh straneh se čudimo norenju, nič nam ni jasno. Kako bi le bilo. Saj smo…zgolj ljudje.

Cvetenje

Cvetenje

Korak navzdol naj gre tja, proti pragozdu. Tam ravno, ko hiško povsem nepotrebnega spora pustiš daleč zadaj, začutiš naravno prvinskost. Visoka debla, še včeraj pravi orjaki sredi gozda, so danes zgolj še nepomembni ostanki nekih časov, razmetani in prepuščeni razkrajanju na tleh. Pot se ne zmeni zanje, pelje navzdol, na travnike, kjer pomlad maha v pozdrav.

Miklavž

Miklavž

V bližini je jezerce. O njem kroži zgodba, tako pisana in doživeta, kot so pripovedi, ki jih ob večerih zabeli kakšen kozarec domačega preveč. Do cerkvice se že splača, kaj bi hodil mimo. Ker tam si je možno izgovoriti počitek. Da se dih umiri. Potem pa navzdol, kamorkoli že hočemo priti.

Krvavo

Krvavo

Če smo se v strmec zagnali iz Gabrja, bo morebiti še najbolje ob premlevanju krvavih zgodb tistega obpotnega kamna, zaviti nazaj proti Gospodični in pred lovsko kočo sprva malo samosvoje, nato pa čisto prav korakati navzdol. Če pa nas zvesti spremljevalec čaka nad vasjo Jugorje, bodimo le pozorni, kdaj bo treba zaviti desno, na z rožami okrancljane travnike.

Nazaj...

Nazaj...

Bi najraje kar posedel. Vsa čutila bi izostreno sprejemala blagorodnost trenutka in dan bi mineval. Toda tako polno, da minevanja skoraj ne bi opazil…

Šmarjetna gora

(28.3.2011)

Ko človeku vsakodnevno hitenje zavre normalno dojemanje sveta okoli, predvsem pa tudi njega samega, je treba nekaj storiti. Tisto pretirano nakopičeno paro je treba spustiti iz našega kotla in tako preprečiti katastrofo. Pa ne za nas. Za vse. Tako kot se svet z vsakim od nas zjutraj zbudi in vsak večer mirno zaspi, tako se bo nekoč z nami končal.

Siva pot...

Siva pot...

Nekoč. Ne še danes. Zatorej je treba pritisk zmanjšati. Kaj pa drugega. Ko iščemo ročico, s katero bi zapiskali, kot nekoč na starih lokomotivah, se zavemo, da tako enostavno ne gre. Treba bo nekam daleč, izven sebe. Pa čeprav zgolj nekaj korakov od celodnevnih, tako nepomembnih skrbi.

Ovinek

Ovinek

Mestni hribi, ki se tako pripravno dvigajo kvečjemu streljaj daleč, so ravno pravšnji. Za pomislek, za razmislek, za beg. Samo da našo mašino zaženemo s pravimi obrati, že se skozi nevidne pore začne para izgubljati. Glava postane lažja, z vsakim korakom imamo bolj gotov občutek, da lebdimo. V njej nam kljuje zgolj še eno vprašanje.

Sedlo

Sedlo

Zakaj je to beg, zakaj moramo bežati pred samim seboj. Odgovor si poišče vsak sam, neko čisto svojo laž, ki mu pomaga preživeti. A pustimo zdaj težke misli ob strani, mašina že bije hitreje, potne kaplje se nabirajo na čelu, večerni mrak je sedel na zemljo. Z našimi mislimi nismo sami, v korak stopamo z našo krvjo, srca utripajo kot eno.

Bližnjica

Bližnjica

Pa vendarle hoja po cesti omogoča, da se lahko misli prepletejo, da beseda da besedo. Toliko si je treba povedati, namigniti. Saj sicer dnevi minevajo vse prehitro, časa, da si pogledamo v oko, začutimo dušo, je vedno premalo. Zatorej so take poti, pa čeprav po sivi cesti, nujne. Če jih ni, nekega dne ugotovimo, da se ne poznamo več. Kakšna škoda bi to bila.

Na vrhu...hotel

Na vrhu...hotel

Že je vrh pred nami, komaj smo se dobro ogreli. Toda kot češnja na vrhu torte z daleč preveliko kopico smetane, nas najboljše še čaka. Pod nami je mesto, med lego kockami se premikajo mravljice, drobcena vozilca vseh velikosti, oblik in barv, prevažajo izjemne dragocenosti. Ko porosi pomladanski dež, očisti zrak in naredi odseve, se reke dežnikov prelivajo preko ulic.

Kranj

Kranj

Če je sonce že leglo v puhasto posteljo, pod nami mesto zažari. Tisoče lučk na nebu, tisoče lučk v ravnini, niti ne tako daleč spodaj. Ko se dih umiri, stopimo še do cerkvice, zgolj toliko, da se umiri še duh. Potem pa bo treba navzdol. Previdno, da koraki ne bodo prehitri, saj je pot ovinkasta, včasih pa ovinke gor ali dol grede seka tudi kakšna nadobudna kovinska škatla.

Sv. Marjeta

Sv. Marjeta

Srečanje z njo pa zanesljivo ne bi bilo v duhu prošenj, izrečenih malo prej, malo višje… Kot bi mignil, smo spet v vsakdanu, hodimo po mestnih ulicah, smo zgolj ena izmed mravljic, v škatli ali ne, z marelo nad seboj. Bogsigavedi, če nas kdo opazuje…

Dobra volja je najbolja...

Dobra volja je najbolja...

Sv. Lovrenc in mlinčki

(27.3.2011)

O pokojnih vse dobro. Tako je menda prav. Zatorej je tudi o Lovrencu, ki je pred davnimi stoletji služil enemu izmed papežev, znano predvsem, da je dobro upravljal s cerkvenim premoženjem in skrbel za uboge. In pa seveda, da so ga potem, ko je cerkveno premoženje raje razdelil med ubožce, vdove in sirote, kot predal rimskemu načelniku Hipolitu, najstrašnejše mučili, na koncu pa ga živega spekli na ražnju. Krvavo.

Temni oblaki se zbirajo nad dolino

Temni oblaki se zbirajo nad dolino

Kaj se je potem zgodilo s Hipolitom ne vem, Lovrenc pa je vsekakor dobil tisti sijoči obroč okoli glave in vrsto cerkva blizu in daleč. Ena od teh je tudi na bližnjem gričku, tam nad Bašljem. Saj smo že bili tam gor, se spomnite? Toda enkrat ni nobenkrat, menda. Zato se je treba vračati.

Sv. Lovrenc

Sv. Lovrenc

Vedno je kaj novega. Če nič drugega, nam morebiti srce ob vzponu bije hitreje, morda se meglice prav posebej leno vlečejo ali pa se po pobočju zažene jadralni padalec in na svojem pisanem krilu odjadra tja nekam, za sosednji hrib. In ker se ta naša modra krogla nenehno kotali okoli sonca in ob tem še sama okoli sebe, letni časi sooblikujejo naše bivanje in svetu okoli nas dajejo tisto zaželeno raznolikost.

Dogaja...

Dogaja...

Nikoli ne moremo reči, da je dan enak dnevu. Tako kot je tudi vsaka kaplja, ki pade na lopatice kolesa mlina edinstvena. Pa ne enega. Mlinčkov je cela vrsta, včasih se vrtijo hitreje, drugič počasneje. In do njih niti ni daleč. Od cerkvice se odpravimo naprej proti vrhu, točki, ki se ponaša z največjo višino. To pa je tudi vse.

Vrh

Vrh

Skriti ostanki preteklosti na gozdnatem vrhu ne dajejo prave volje za daljše posedanje. Sonce, če ga je kaj bilo, smo pustili na travnikih nižje doli, tja v hitečo dolino se od tu tudi ne vidi. Kar je po svoje lahko celo bolje. Tako vsaj za trenutek pustimo vsakdan nekje daleč. Potem pa jo na drugi strani po komaj vidni stezici uberemo navzdol in se previdno spustimo do sedla.

Mlinčki

Mlinčki

Tu se poti ločijo. Mi zavijemo levo navzgor. Pot takoj izgine v goščo, se rahlo vzpne, položi, nato pa odločno spusti. Ko je strmine konec, mimo nas proti dolini že skaklja potoček. Živahnost se preliva preko lopatic in kolesca domiselno narejenih igral poganja brez prestanka. Le sem in tja se kakšen premakne in obtiči. Takrat mu pomaga prijazna roka, ki ga znova požene v divje vrtenje. Zabava za staro in mlado. Hurej.

Brez prestanka...

Brez prestanka...

Če smo raziskovalnega duha, lahko pogledamo še višje po soteski. Drugače pa se ustavimo, ves svet okoli nas zastane, le mlinčki se vrtijo brez konca in kraja. Globoko vdihnemo in se napotimo nazaj. Strmi breg na začetku nam bo znova zagnal srce, obrati se bodo povečali ravno na prave, potem pa bo strmine tako ali tako že konec. Ko pridemo nazaj do sedla, smo na razpotju.

Soteska

Soteska

Bogsigavedi, kam nas bo zanesla pot. Pa saj je končno čisto vseeno. Glavno, da jo čutimo pod nogami, pripeljala nas bo že kam. Kjer je lepo, kjer lahko sedemo, se ozremo naokoli, pogledamo vase. In smo srečni, ker smo…Prešerno pomladni Stari vrh

(26.3.2011)

Vsako leto nas pomlad nekako preseneti. Pride mirno, tiho, počasi razlije toploto po dolinah in nato s svojim dihom obudi pobočja višje gori, vse do najvišjih kamnitih špic. Pobočja, še včeraj povsem bela, dobijo prve flike, struge potočkov se napolnijo. Drevje zeleni, na kopninah kimajo bele glavice pomladanskih zvončkov, bohkovih srajčk, v toplem vetru se giba spomladanski podlesek.

Čas se izteka

Čas se izteka

Čas za zložno drsenje po pobočjih se izteka, kmalu snega ne bo več. Jutranje pretegovanje je pripeljalo še prijatelje, skupaj bomo zastavili korak navzgor. Čeprav sem tu dihal komaj pred dnevi, je pobočje neprepoznavno. Roko si podajata pomlad in zima. Prva s svojo toplo sapo podnevi topi zadnja bela pobočja, snežno odejo zmehča, že tečejo prvi potočki.

Prehodi

Prehodi

Druga ponoči s svojo ledeno sapo dokazuje, da še ni prišel čas njenega odhoda. Zaledeni ledene kapljice in spremeni pobočja v drsalnico. Kaj sitno, ni kaj. Prve stopinje ne dajejo pravega veselja. Blato čofota, snežne odeje ni več. Toda že po nekaj metrih je bolje. Smuči drsijo po gladki površini, ujamemo ritem.

Drsi...

Drsi...

Le otrokoma občasno spodrsne. Ravno prav, da se temperatura dvigne, iz parnega kotla začne piskati in v zraku je tisto neprijetno iskrenje. Nič kar narediš, ni prav. Če ponudiš roko, si jo prepozno, če je ne…spet si ga polomil. Preskočimo cesto in nato flikamo navzgor.

Pobočje pod kočo

Pobočje pod kočo

Flikamo? Iščemo najboljše prehode. Včasih pa zgolj prehode, veseli, da sploh so. Kajti pomlad je res že krepko obliznila pobočja, posamezne krpe snega skupaj drži zgolj še kakšen trak ledu. Ta mladima povzroča težave. Smuči drsijo v povsem napačno smer. Pogled izpod obrvi pove vse.

Pomlad liže svoj sladoled...

Pomlad liže svoj sladoled...

Pod največjo strmino svoje srenače prestavim na Ajdine smuči. Pa spet nič ni prav. Naprej zavira, nazaj pa drsi, me obtožuje. Preslišim nerganje, hoja z njimi je bolj varna. In samo to šteje. Meni tudi brez njih ne drsi, le na trdem ledu je treba nekaj previdnosti. Izkušnje nekaj pomenijo. Nad kočo imam slabe volje zadosti. Pohitim naprej, ujamem Petra in Žana in se sprašujem, do kam bo sploh dovolj snega.

Iskrenja ni več

Iskrenja ni več

Smuči sem odložil na vrhu vlečnice, od tu naprej proti vrhu o snegu ni več ne duha, ne sluha. Pa saj je zgolj nekaj korakov. Opazil sem Ajdo, ki je navzgor sopihala brez smuči. Nekaj nižje se ji je snel pes, napenjalci so bili premočni, zato je vse skupaj odvrgla.

Stari vrh

Stari vrh

Ni mi preostalo drugega, kot da grem navzdol pobrati opremo, ki je obležala na snegu kot ravno dobro ujeta polenovka. Pa se nisem jezil. Le zakaj? Tudi, če te po dobrem kosilu še nekaj črviči v želodcu, nič ne rečeš na repete. Vsa slaba volja je izpuhtela, Ajda se je že smejala, pod varnostno vrvjo vlečnice zaplesala limbo in odskakljala do vrha. Celo mene, že vsega vajenega, včasih prav preseneti.

Čarovnica se je stopila...

Čarovnica se je stopila...

Vse naokoli je postalo bolj svetlo, veselo, skoraj prešerno razposajeno. Na vrhu se nismo predolgo obirali, nižje nas je čakal Žan. Ajda je po pobočju švignila kot raketa, komaj smo jo lovili. Bogsigavedi katera dobra misel ji je dala takšno veselje. Kot bi mignil, smo bili na parkirišču.

Smuka

Smuka

Potočki so tekli, odnašali še zadnje krpe snega in prinašali pomlad. Torej slovo pomeni konec? Kje pa, komaj začetek zanimivega dne. Kaj vse naju je še čakalo! Izlet do Plečnikovega spomenika in iskanje skritega. Pa plezanje nad Škofjo Loko, v strmih odlomih Kamnitnika. Bolj star, bolj nor, bi rekel vsak, ki bi me videl po toliko letih znova v vertikali.

Kje pa imaš glavo?

Kje pa imaš glavo?

Pa je šlo. Ena najlažjih smeri, Ovčka, je bila danes tista, ki nama je v zgornjem delu dala vetra. Ko so bili prsti že navrti, sva zvila vrv, pospravila vponke ter se odpravila na raziskovanje najbolj skrivnih kotičkov starodavnega mesta.

Ovčka

Ovčka

Kaj vse sva videla in doživela! In ko so naju domači že vabili domov, sva nad mostom čez Selško Soro ob opazovanju dogajanja pri snemanju nove reklame za Cockto sklenila, da bo danes še prezgodaj. Saj bo cesta jutri še vedno peljala v pravo smer, zakaj bi torej hitela…

Se kam mudi?

Se kam mudi?

Sv. Jakob in njegov križ

(25.3.2011)

Kar nekaj časa je minilo od zadnjih korakov po tej poti. Vsaj leto ali dve. Zadosti dolgo, da se je povsem spremenila. Stopinje mimo senčnice. Tu je nekoč grajska gospoda, le nekaj globokih vdihov nad svojo bogatijo, posedala in vzdihovala o krasotah narave. Tu je slovenska pesnica, menda prva omikanega rodu, zaslišala svojo pesem iz šumenja listja pred poletno nevihto. In tu stopava midva.

Parkirišče

Parkirišče

Lep dan za razmislek, še lepši za besedo. Ali dve. O tem in onem, predvsem pa o naju. Dve generaciji, dvoje glav, dvoje svetov. Tako zelo podobnih, a vendarle svetlobna leta daleč. Kratek postanek pod krošnjami pomladnih dreves. Potem pa noga kar sama išče pot. Naprej bo treba, kaj bi stal. Dihava proti poti, ki že od nekoč vodi navzgor. Naravi nepotrebna, človeku še kako.

Pot

Pot

Prvi pozdravi, sorodne duše so iskale mir tam gori. Sva mislila, hiteč od ponorelega sveta. Toda komaj sva dobro zadihala v znani breg, že sva obstala odprtih ust. Pobočja, poraščena z gozdom so že od časov prvega zavedanja sekale številne pešpoti, celo razdrapan kolovoz je peljal navzgor. Je bil že potreben za koči, ki stojita na temenu priljubljenega razgledišča.

Rana na Sv. Jakobu

Rana na Sv. Jakobu

Številnim je bilo to mesto za prijeten sprehod, komu celo za dokazovanje samemu sebi in predvsem drugim. Ravno prav si se zadihal tja gor, do Francijeve koče ali cerkvice nekoliko višje. Užitek je bil pogledati preko pobočij, poraščenih z gozdom, navzdol proti domu. Ali s pogledom, uprtim na drugo stran, sanjati višave. Toda nekaterim to ni bilo dovolj.

Le kje je sedaj gozd?

Le kje je sedaj gozd?

Privlekli so težke stroje in z izgovorom potrebe po tistem, česar si sploh ne bi smeli lastiti, razrili pobočje. Široka cesta sedaj položno seka pobočje sem in tja, zadosti položno, da bodo mogli tu gor prilesti težki tovornjaki. Zadosti široka, da bodo pobočje do konca razvrednotili, ponižali, uničili vse, kar je bilo na njem posebnega, zbrisali spomine.

Cerkvica

Cerkvica

Skoraj se nisva znašla na tej rani, iskala sva prehode, poti, polne korenin, ki so koraku dajale prijazno oporo, ni bilo več. Pod znamenjem, križem, ki že od nekdaj opominja pohodnike na njihovo minljivost, je hreščalo, ropotalo. Nisva šla pogledati katera zver hlastavo žre pobočje, ni bilo potrebe, sva vedela. Raje sva zavila proti vrhu, posedela pred kočo. Tisto tiho, mirno, tam na robu. Ki me je vedno spominjala na hiško iz pravljice o Janku in Metki.

Zadnji koraki pred Francijevo kočo

Zadnji koraki pred Francijevo kočo

Tisto, kjer sem na postelji nad kuhinjo zaspal, ko sem še smrkav okoli nosu, prvič sam prehodil pot navzgor. Spomini so zbledeli, le še pripovedi budijo krhke drobce zavedanja o časih, ki se nam vedno bolj odmikajo. Srce se je umirilo, stopila sva še do sv. Jakoba. Poprosit, da bi spomini ostali, da bi jih ne odpihnila norija dni, ki prihajajo.

Začetek nove steze

Začetek nove steze

Upajoč, da naju bo uslišal, sva korak zastavila navzdol po novi stezi, komaj vidni, le nekaj korakov pod Francijevo kočo gre strmo navzdol. Sva upala, da se bova tako ognila rani. Pa nama ni uspelo. Nižje doli, kjer svet ni več tako strm, sva jo morala preskočiti. Listi čemaža, ki je ravno dobro pokukal izpod korenin, so se svetili v sončnih žarkih, omamno so hiteli vriskati pomladi.

Čemaž leze izpod korenin

Čemaž leze izpod korenin

Sedeč pri Pustem gradu sva se spraševala, kakšno je bilo življenje tu takrat, v davnih časih. Ko so vitezi še reševali princeske iz visokih grajskih stolpov in so ogenj bruhajoči zmaji sejali strah in trepet. Ko je grajska gospoda vladala podložnikom in včasih kar preveč samovoljno odločala, kaj je prav in kaj ne.

Zidovi Pustega gradu

Zidovi Pustega gradu

Pa me misli na tiste dni ni strah. Niti malo. Dosti bolj me skrbi, kako bodo čez toliko let in še kakšnega povrh, gledali na nas novi rodovi. Na naše norenje, hlastanje, uničevanje. Ja, tega me je neprimerno bolj strah. Stopila sva še zadnje korake mimo Podaka navzdol.

Napis

Napis

Nazaj nisva gledala, zakaj bi le. Še nedavno domače pobočje je bilo mrakobno, naenkrat tako zelo tuje…

Stari vrh v ranem jutru

(21.3.2011)

Smo kakršni smo, resda pa nam ni nikdar čisto vse prav. Tudi pri letnih časih imamo po navadi veliko za povedati. Zima je tako včasih premrzla, snega je preveč, od kidanja nas boli hrbet. Spet drugič je pretoplo, zelen Božič že ni tisti pravi, prehladna obolenja menda pri dokaj visokih temperaturah praktično eksplodirajo.

Jutro

Jutro

Kot imamo vsako leto čez belo botro marsikaj za povedati, se končno od nje kar radi poslovimo. Toplota zgodnje pomladanskega sonca namreč prav prijetno pregreje kosti, na vsakem koraku čutimo, kako se rojeva novo življenje, zdi se nam, da se vsi okoli nas smehljajo. Nekaj je v zraku…

Prebujanje

Prebujanje

Ko sneg zgine s košenin in poganjajo prvi pomladanski cvetovi, je bele zaplate v nižjih krajih možno najti le še na kakšnem smučišču. Dokler tudi žičničarji ne obupajo in priznajo, da so premagani. Ustavijo naprave in naravi prepustijo svojo pot. Pomladna toplota počasi začne grizljati prej dokaj kompaktno snežno odejo.

Sezona je zaključena

Sezona je zaključena

Če hočemo na ostankih narediti še nekaj zavojev, moramo pohiteti. In biti zgodnji. Saj drugače niti ne znamo, zakaj bi bilo tokrat drugače. Ni lepšega, kot prve srčne utripe novega dne ujeti še v čisti temi. Potem pa tam nekje za obzorjem opaziti prve znake svetlobe, opazovati prelivanje barv ob rojevanju in dočakati pravo eksplozijo barv.

Razlite barve

Razlite barve

Smuči so preskakovale vesele zavoje prejšnjega dne, noč jih je utrdila in jim odložila minljivost. Pridušala sva se, da ne bi bilo nič napak, če bi progo pripravili za pomlad. A potem verjetno ne bi bila več tista, prava. In res je bil le kratki preblisk. Nato sva zopet zadihala globlje in ubirala navzgor čisto samosvojo sled.

Sonce je vstalo

Sonce je vstalo

Ko je nevidni slikar začel tam v daljavi s svojim čopičem nanašati vedno svetlejše barve na nebesno platno, sva bila že visoko. Koča je bila pod nama, sneg je bil tu zglajen, topli žarki so ga že dneve božali in poravnali gube. Kar smejalo se nama je ob misli na spust. Veselje naju je zajelo, kaj ne bi. Sem in tja je pridihal do naju lahen vetrič, pozdravil je naju, pozdravil je dan, pozdravil je ves svet.

Dolina še spi

Dolina še spi

Snega ni bilo prav do vrha. Pri zgornji postaji vlečnice sva snela smuči in odkorakala še nekaj korakov do najvišje točke. Zgolj toliko, da sva bila. Kaj več nama tako ni bilo pomembno. Sicer pa časa ni bilo na pretek. Vsakodnevne obveznosti, tako nepomembne, pa vseeno nujne, so zahtevale vrnitev.

Čarovnici se čas izteka

Čarovnici se čas izteka

Čeprav bi najraje sedela tam na robu in vpijala življenje, sva zgolj hitro pospravila opremo, pripravila smuči in naju in se odgnala proti dolini. Prva danes, mogoče zadnja. Smuči so rezale sled v snežno odejo, sproščenost in svoboda. Nisva se pustila omejevati.

Stari vrh

Stari vrh

Ko sva švignila mimo koče, so se že poznale ostaline zavojev dneva prej. Ni bilo več tiste sproščenosti, smuči so poskakovale, ropotale, midva sva šklepetala skupaj z njimi. Smuka je postala rodeo. Sreča vsaj, da je bilo snega še zadosti. Le tam nižje, je bila cesta že kopna. So pohiteli in smučišče takoj, ko se je žičnica ustavila, pregriznili.

Vriskanje

Vriskanje

Nisva se vznemirjala, oster zavoj, korak ali dva po smučem neprijaznem svetu, potem pa spet vriskanje med drsenjem proti dolini. Že sva bila pri avtomobilu, hitela proti domu, službi. Jutro je odhajalo, dan je zaspano mežikal…

Brez besed...

Pure Gold...