Mesečni arhiv: februar 2009

Sv. Primož na Gabrški gori

(22.2.2009)

Skoraj kamorkoli se v tej naši deželici obrneš, vidiš gričevnat svet. Nekje so griči višji, drugje nekoliko nižji. In veliko jih je, na katere so naši predniki postavili cerkvice. Kot bi se hoteli tako bolj približati Bogu. Saj so nebesa pač nekje tam, na nebu. Ali pač? Jim je trud kaj pomagal, da so živeli lažje? Kdo ve?

Trgovski center Poljane in odcep ceste proti vasi Smoldno

Trgovski center Poljane in odcep ceste proti vasi Smoldno

Vsekakor pa so nam pustili zapuščino, ki ni za odmet. Saj nam predstavlja vsaj smerokaz, če že ne sam cilj. Do nekaterih cerkva je komaj kakšen korak, do drugih že pravi pohod. Sv. Primož na Gabrški gori spada bolj k prvim. Pot ni zahtevna, smerokazov je dovolj, večinoma je pot tudi markirana. Ime naj nas pa le ne zmede. Na obcestni tablici pri pokopališču v Poljanah, so namreč Primožu v pomoč poslali še Felicijana.

Parkirišče pod pokopališčem je trenutno precej zasedeno, zadaj tovarna, kjer izdelujejo "kape" avtodomov

Parkirišče pod pokopališčem je trenutno precej zasedeno, zadaj tovarna, kjer izdelujejo "kape" avtodomov

Na poti po Poljanski dolini zavijemo v Poljane in peljemo skoznje v smeri vasi Javorje. Tik pred koncem vasi lahko parkiramo ob Trgovskem centru Poljane (N 46.122980 E 14.184650). Lahko tudi malo naprej, nasproti pokopališča. Če je le kaj mesta, saj je prostor trenutno zaseden z gradbeno mehanizacijo. Spali bomo mirno, kolikor se ob cesti pač da.

Pot nad pokopališčem, pod njim parkirišče, zadaj tovarna, kjer izdelujejo "kape" avtodomov

Pot nad pokopališčem

Le jutranji ropot naj nas ne prestraši. Pred trgovino namreč v tovornjak prečrpajo mleko, kar je povezano s čenčanjem lokalnih kmetov. Kdo bi vedel kaj se jim plete v glavi. Še posebno, ko se dvigne zavesa na pogradu in skozi okno pogleda skuštrana otroška glava. Nasmeha pa vseeno ne morejo skriti. Pot ni težko najti.

Tabla, ki veliko obeta...

Tabla, ki veliko obeta...

Iz izhodišča (približno 400 m) jo mahnemo mimo pokopališča, navzgor, kamor nas usmeri tudi tablica. Že takoj na začetku nas nasmeje obcestna tabla, po dveh ovinkih smo že visoko nad Poljanami. Bukov vrh s cerkvico sv. Sobote je prav nasproti nas. Kmalu na levi ugledamo tablico, ki vabi na Gabrški vrh. Odzovemo se povabilu in zagrizemo v breg.

Hotovlja in grički nad njo

Hotovlja, Predmost in pisani grički

Ko prikolovratimo na makadamsko cesto, so tu spet markacije. Poti ni težko slediti, čeprav se občasno steze cepijo, pa ponovno družijo. Ko stopimo na košenine nad Podborštom, se spet odpirajo pogledi na Hotavljo na drugi strani ceste. Po slabi uri hoje nas začara travnati grič pred nami.

Pozimi se spodobi, če pod nogami zaškripa tudi sneg

Pozimi se spodobi, če pod nogami zaškripa tudi sneg

Če trava še ne raste in tako ne delamo škode, jo mahnimo kar naravnost proti njegovemu vrhu. Od tam se nam bo na levo odprl prvi pogled na sv. Primoža, v isto smer usmerimo korak. Ko spet utonemo v gozd, se po nekaj deset metrih na levo odcepi dobro vidna pot. Nič se ne ustrašimo zapustiti markacij in ji sledimo.

Visoki vrh

Visoki vrh

Peljala nas bo čez Visoki vrh (736 m), le nekaj višinskih metrov nad markirano potjo, ki ga obide po njenem boku. Na drugi strani se ponovno spustimo navzdol in mimo znamenja ter cest, ki iščejo svoj začetek v vaseh na obeh straneh hriba, ubiramo smer za Gabrško goro. Ko se nam že čudno zdi, kdaj bomo šinili navzgor, na levi ugledamo stezico.

Sv. Primož

Sv. Primož

Zagrizemo kolena in že smo pri cerkvici (830 m, ura in pol hoje). Nekaterim se bo od tu mudilo dalje proti sv. Tomažu nad Selško dolino ali pa kar do Lubnika. Drugi pa bomo raje posedeli na klopcah ob cerkvenem zidu, si vzeli trenutek za sebe in nato že, po isti poti, odjadrali navzdol. Za kaj pa ne. Dan je izpolnjen.

Smeško

Smeško

Blegoš

(21.2.2009)

Škofjeloško hribovje ima nedvomno svoj čar. Nežne obline gričev, visoko poraščenih s travniki in posejanih s samotnimi domačijami vzbujajo skomine. Za krajši izlet, daljše potepanje ali kar življenjsko popotovanje. Nikoli nam ne bo dolgčas. Pa naj nad nami pojejo ptice, radostne ob brstenju, nas žgečka poletno sonce, šumi jesensko listje ali škripa prvi sneg. Tudi, če po valovitem hribovju, nekje nad skritimi grapami, rišemo smučino, ne bomo nič zgrešili.

Valovita lepota

Valovita lepota

Seveda gre ponavadi bolj kot za pravi turni smuk za navdušeno valovanje gor in dol. Kot da bi bilo to kaj slabega! Vrnili se bomo vriskajoč, pijani od morske bolezni, bistre glave in utrujenih nog. Čeprav je spust v Gornjo Žetino bolj smuški, pa je pohod iz Brda vsaj tako krepčilen za dušo, če ne še bolj. Izhodišče je Brdo, kjer lahko parkiramo na parkiriščih smučarskega centra Cerkno (N 46.1744000 E 14.0460488).

Nad Brdom

Nad Brdom

Gornje parkirišče je namenjeno avtobusom, zato se raje postavimo na srednjega ali spodnjega. Tako, da ne bomo delali gneče in bo dovolj prostora tudi za druge. Če smo dovolj zgodnji, najbolje, da se navzgor odpravimo kar po smučišču. Sploh, če zna biti cesta, ki pod smučišči vodi do spodnje postaje šestsedežnice Lom, kopna ali posuta s peskom. Smer začrtamo enostavno. Po levem delu smučišča se vzpnemo mimo spodnje postaje dvosedežnice Grič in malo višje nad zgornjo postajo štirisedežnice Davča nadaljujemo levo po ozki progi.

Smučišče nad krožničkom

Smučišče nad krožničkom, zadaj Porezen

Gremo pod krožničkom in spet po ozki progi levo navzgor. Ko pridemo pod šestsedežnico Lom, prečimo smučišče in sidro ter se pod umetnim jezerom napotimo skozi gozd. Na drugi strani prečimo smučišče in se ob njem spustimo nižje. Sredi strmine zavijemo desno v gozd in sledeč markacijam levo navzdol. Skozi redek gozd že ugledamo odprti svet, po katerem se dejansko začne naša pustolovščina (Pretovč, 1217 m, do sem tri četrt ure hoje).

Tu se začne potep

Tu se začne potep

Tudi s smučmi ubiramo smer letne poti, tako da so nam markacije v pomoč. Na vrhu travnikov,zavijemo levo in se po nekaj metrih spet strmo vzpnemo proti Smoletovšu(1300 m). Čaka nas nekaj malega ravnega sveta, potem pa se svet prične najprej zložno, na koncu pa kar strmo spuščati. Na razpotju se napotimo proti Blegošu, kot nas usmerja tablica.

Na križišču poti

Na križišču poti

Že po nekaj metrih pot zavije desno v gozd. Vzpenjamo se po ozkem grabnu, kjer ponavadi ozka gaz pešcev ni zadosti široka za smuči. Pa se vseeno da, nič bat. Le krajši spust in že se nam z leve pridruži kolovoz. Dandanašnji velikokrat zvožen z motornimi sankami. Sledimo mu do mesta, kjer se združi več poti, le nekaj minut pod kočo. Smerokazi so jasni, zaiti ni več možno. Mimo koče gremo po ravnem, dokler se svet ne postavi pokonci.

Vršno pobočje Blegoša izpred koče

Vršno pobočje Blegoša izpred koče

Konkretno strmino premagamo v ključih, ko se prekobacamo čez prelomnico, pa je strmina že precej bolj zložna. Zadnji del pred vrhom pa je tako ali tako skoraj raven. Na vrhu (1562 m, slabi dve uri in pol hoje je do sem) je betonski stebriček, porisan in popisan, da vemo ne le, da smo na vrhu, temveč tudi kam vse nas lahko še ponese korak. Poleg stoji kovinska roža vetrov. Ta razvozla dileme o tem, kaj sploh vidimo. Da le ne bomo predebelo gledali.

Stebriček na vrhu

Stebriček na vrhu

Spust poteka bolj ali manj po smeri dostopa. Le na križišču pod kočo je priporočljivo ubrati malo svojo smer. Pa ne zato, da bi lahko med osvojene vrhove vpisali še Špehovše (1355 m), temveč zato, ker je nekaj vzpona nagrajenega z bolj odločnim spustom. Gremo torej malo levo od prihodne smeri, mimo železne zapornice. Vzpenjamo se po sledi gozdne ceste. Ko prečkamo neizrazit vrh, se držimo bolj desno, sprva malo navzdol in nato le rahlo navzgor.

Pogled na prehojeno pot

Pogled na prehojeno pot, v daljavi sta bela Porezen in greben od Črne prsti proti Rodici

Ko se svet prične bolj odločno spuščati, sledimo tistemu, kar je poleti kolovoz. Če smo v dvomu, imejmo v mislih, da se desno ne moremo zgubiti. Če smo uspeli najti pravo pot, nas bo divji rodeo pripeljal na smer vzpona le malo pred križiščem poti proti Robidnici. Sedaj nas spet čaka sprva strm in nato malce bolj položen vzpon, nekaj ravnine, potem pa končno spust, ki nas pripelje pod smučišče.

Koča pod Blegošem

Koča pod Blegošem

Najbolje, da se po njem vzpnemo prav do Črnega vrha (1291 m) tam nad vrhom sidra in šestsedežnice Lom. Od tam smučamo po smeri pristopa, pač po smučišču, saj drugje skoraj ne gre. Za povratek potrebujemo približno uro in pol hoje in smuke, vse skupaj naše potepanje vzame štiri ure. Kar dober sprehod torej.

Špehovše

Špehovše

Sv. Lovrenc in Gradišče

(18.2.2009)

Avtodom je odličen pripomoček za odkrivanje lepega daleč naokoli. Toda navdušenje nad daljnimi kraji nas lahko odtegne bližnjim kotičkom, tistim, takoj za vogalom. Ki pa so še kako sijoči. Pa čeprav za njihov obisk ni vredno avtodoma niti premakniti iz domačega dvorišča. Sv. Lovrenc nad Bašljem je že takšen. Pa tudi, če smo od malo dlje, je vreden obiska. Sploh, če korak potegnemo proti Kališču ali celo do Storžiča.

Vaškar in Gamsov raj v ozadju

Vaškar in Gamsov raj v ozadju

Le s parkiranjem, vsaj zadosti blizu, bi znali imeti nekaj težav. Do izhodišča je potrebno peljati skozi Bašelj in naprej do zaselka Laško. Tam lahko zavijemo desno do gostišča Gamsov raj (nekdaj dom Rade Končar) ali pa levo do kmeta Vaškarja (675 m). Seveda pa se bo za parkiranje in morebiti celo spanje na obeh mestih potrebno dogovoriti z lastnikom. Nad Vaškarjem smo sicer ponavadi parkirali pred opuščenim peskokopom. Pa je sedaj tam gradbišče, zato tudi tu brez dogovora ne bo šlo.

Možnost parkiranja na prvem ovinku nad Vaškarjem

Možnost parkiranja na prvem ovinku nad Vaškarjem

Lahko pa, da ima naš avtodom bolj terenske ambicije. Ko poslušam pripovedi o prebijanju do in iz grških plaž, sem o tem skoraj prepričan. V tem primeru se lahko mimo Vaškarja poženemo po makadamu navzgor. Pot je včasih boljša, včasih slabša, vsekakor pa kar strma. Že na prvem ovinku bomo lahko našli nekaj dokaj ravnega mesta za gajbico (N 46.323452 E 14.393257).

Odcep poti nad prvim ovinkom

Odcep poti nad prvim ovinkom

Vsekakor pa lahko parkiramo tudi kje malo dlje, npr. v Preddvoru in potem pribicikliramo bližje. Če nam je cilj le Lovrenc, se bomo itak komaj pretegnili. Pač v vsakem primeru gremo mimo Vaškarja in po makadamu navzgor. Za prvim ovinkom ujamemo na levi stezico, nanjo nas usmeri tudi smerokaz.

Pozimi je pot dostikrat zasnežena in spolzka

Pozimi je pot dostikrat zasnežena in spolzka

Vzpenjamo se zložno, zaiti ni možno. Strma pobočja pa vseeno zahtevajo nekaj previdnosti, če je pot spolzka še toliko bolj. Ko prispemo na kolovoz pred seboj zagledamo kočo. Mimo nje prisopihamo na travnik. Tu se nam odpro najlepši pogledi na ravnino pod nami, polja, travniki in naselja tvorijo zanimiv vzorec.

Travnika in polja s sladkornim poprhom

Travnika in polja s sladkornim poprhom

Mimo znamenja in klopce je treba, da pridemo do cerkvice sv. Lovrenca (892 m, iz prvega ovinka komaj dvajset minut hoje). Lahko sedemo ob njej ali pa na klopco nad njo. Tam je počitek še lepši, saj se tudi pogled spočije. Cerkev je bila zgrajena že davnega leta 1142 leta. Turki so jo požgali, kasneje pa je bila ponovno postavljena in večkrat prizidana.

Na travnikih pod cerkvico sv. Lovrenca

Na travnikih pod cerkvico sv. Lovrenca

V letih 1682 in 1688 je bila obnovljena, leta 1897 pa je Bog malce nerodno ciljal in jo je zadel s strelo. Zgoreli zvonik so obnovili leta 1933, zadnje temeljito lepotičenje pa je cerkev doletelo 1994. leta. To se ji pozna še danes. Za cerkvijo jo mahnimo naravnost navzgor v gozd in po nekaj metrih na slemenu zavijmo desno.

Sv. Lovrenc

Sv. Lovrenc

V ravno vrsto zloženi kamni, sedaj že zasuti in komaj vidni, dajejo občutek, da hodimo po ostankih nekakšnega zidu. V minuti ali dveh dosežemo vrh hriba (918 m, deset minut od cerkvice). Sedaj imamo dve možnosti. Lahko se iz vrha spustimo malo levo od smeri, kjer leži cerkvica. Hitro ujamemo stezico, ki od cerkve pelje proti sedlu na zadnji strani hriba.

Vrh Lovrenca

Vrh Lovrenca

Lahko pa se iz vrha spustimo kar naravnost navzdol, torej točno v nasprotno smer od lege cerkvice. Slednja možnost je bolj strma, pa vseeno ne čisto brez sledi predhodnikov. Sedlo je križišče poti, do njega pa od nedavno pripelje tudi gozdna cesta. Če nas mika Gradišče, bi od tu lahko iskali stezico, ki vodi po pobočju.

Spomenik tragični usodi dveh partizanov

Spomenik tragični usodi dveh partizanov

Vendar bo, če nočemo zaiti previsoko pod Storžič, morebiti še najbolje, da jo mahnemo kar po novi cesti. Tako bomo na skorajšnjem ovinku lahko pretreseni ob tragični usodi iz druge svetovne vojne. Mimo spomenika lahko pridemo na stezo, ki nas pelje proti izhodišču. Pa se ji ne pustimo zapeljati. Ko nas nova cesta odloži na makadamski poti, ki od Vaškarja pelje pod Storžič, ji sledimo.

Na vrhu Gradišča

Na vrhu Gradišča

Cesta najprej zavije desno, malo višje pa ostro levo. Pridemo do useka med dvema gričkoma. Na desnem opazimo nekakšen vikend. Do njega vodi enostavna žičnica in za nas precej bolj zanimiva stezica. Skali za hiško sta vrh Gradišča, tudi Pustinjak imenovanega (873 m, pol ure iz vrha Lovrenca).

Lovrenc iz Gradišča

Lovrenc iz Gradišča

Smo tik nad sotesko Belice, toda globino in vodo bolj slutimo kot vidimo. Prepadne stene pa vseeno zahtevajo previdnost, otrok pa sploh ne spustimo iz oči. Iz Gradišča se po cesti in nato stezi lahko odpravimo dalje do partizanske bolnišnice Košuta, lahko tudi še naprej do Kališča ali celo proti Storžiču.

Pogled v Bašeljsko grapo pod Storžičem

Pogled v Bašeljsko grapo pod Storžičem

Mi smo tu postali ujetniki časa, zato smo po poledeneli cesti oddrsali nazaj, tja proti Preddvoru. Gledat, če je atu ostalo še kaj piškotov…

Smerokaz za piškote?

Smerokaz za piškote?

Kokoš

(8.2.2009)

Ne vem zakaj, toda vedno so me nekako privlačili vrhovi, ki so imeli zanimiva imena.

Zanimiva reliefna karta pred kočo

Reliefna karta Kokoši in okolice

Če si lezel na Bukov vrh, si domneval, da po pobočjih raste bukev, na Macesnovcu macesen, na Javorovem vrhu bi pač lahko pričakoval kakšen javor. Toda pri nekaterih vrhovih si po tej logiki malo v dvomu. Ali na Slivnici rastejo slive? Ali je na Babo lezla kakšna baba? Ima Dovška rožca ime po kakšni endemični rastlini ali je pač planina dobila ime po pastirici, ki je bila za fante prava »rožca«?

Kokoš

Kokoš

Podobno je s Kokošjo. Le katera kokoš je vsa zbegana letala po gričih nad Lipico, da so prestrašeni domačini hrib poimenovali po njej? Bogsigavedi. Vsekakor je izhodišč za vzpon na ta griček več, tako tostran kot onstran meje. Ene poti so krajše, druge daljše. Če dan povežemo z obiskom Lipice in občudovanjem plemenitih žrebcev in kobil, bo skok do vrha iz mejnega prehoda prava izbira. Je pač najkrajši.

Makadamsko parkirišče pri Casinoju

Makadamsko parkirišče pri Casinoju

Ko pripeljemo do meje, lahko parkiramo na levi strani ceste na makadamskem parkirišču malo pred stavbo Casinoja (N45.6538212 E13.8806728). Toda pozor! Če pridemo zvečer, mesta zelo verjetno ne bomo našli, saj vsa možna parkirišča zasedejo sreče željni Italijani. Tako bo bolje iskati kakšen miren kotiček v Lokvah ali pa za Casinojem zapeljati na makadamsko pot, ki dejansko pelje do Kokoške in je tudi izhodišče markirane poti (404 m).

Smerokaz na izhodišču

Smerokaz na izhodišču

Po nekaj deset metrih je na ovinku dovolj povsem ravnega prostora za avtodom ali dva. Do vrha tablica obljublja 45 minut (mi smo hodili komaj kakšno minuto več), poti sta dve. Začnemo vsekakor po makadamski poti, ko pa pridemo do table, ki desno ponuja strmo pot, bo za vzpon to kar dobra izbira.

Strma pot

Strma pot

Pot pelje po poseki s kar dobro vidnim napisom TITO, ki se sicer zarašča, a ga občasno očistijo. Vzpenjamo se kar naravnost navzgor, vendar razen nekaj spolzkih korakov na začetku, ni težav. Med potjo lahko dodamo še kakšen kamen na nekdanji napis, tako, zaradi starih časov. Ravno, ko pridemo do O-ja, se nam odprejo pogledi na morje tam proti Monfalconeju ali Tržiču po naše, Lipica je pod nami,Sežana malo naprej, tudi mejni prehod se vidi.

Morje!

Morje!

Kmalu ko je za nami še drugi T, se svet zravna, ob meji tečeta dve poti. Ena po naši in druga z modro belimi markacijami po italijanski strani. Približno pri mejnem kamnu št. 18 prekoračimo vrh Kokoši (674 m). Korakamo do že znane ceste in mimo Petazzijevega mejnega kamna na levi strani poti nadaljujemo do vrha Jirmanec (670 m), kjer je tudi planinska koča.

Pogled na mejni prehod iz strme poti

Pogled na mejni prehod iz strme poti

Pred njo bodimo pozorni na zanimivo skalo, v katero je nekdo lepo vklesal relief Kokoši in okolice. Iznajdljivo. Navzdol se lahko vračamo po isti poti ali pa jo mahnemo po cesti. Pa dvomim, da se nam bo zdela dolgo zanimiva. Zato hitro preskočimo na bližnjico. Ta lepo seka ovinke. Toda bodimo previdni in ne pretiravajmo.

Temni oblaki obetajo dež

Temni oblaki obetajo dež

V pravem trenutku je potrebno nad Karamonkami spet slediti cesti, ki nas pripelje nazaj do odcepa strme poti. Tu lahko še zadnjič uberemo bližnjico navzdol mimo stolpa, ki je nekoč služil graničarjem ali pač samo gasilcem za nadzor morebitnih poletnih požarov, kdo ve. Danes kaže, da je že odslužil svoje.

Planinska koča na Kokoši

Planinska koča na Kokoši

Kot bi mignil smo spet na izhodišču. Za kratek skok povsem dovolj, če smo hoteli kaj več, pa bomo komaj zadovoljeni.

Vitranc

(1.2.2009)

Turni smuk z Vitranca? Seveda je možen. Od kar so ugasnile sanje Kranjskogorcev o smukaški progi in so končno tudi ugotovili, da proga izpod vrha Vitranca ne ustreza nobenim varnostnim standardom. In dokler je muzejski primerek enosedežnice zasut pod metri snega.

Potek poti

Potek poti

Izhodišče je Kranjska gora (810 m). Kje se da parkirati in spati, je v zadnjem času stvar zmede s tablami in bolj ali manj dobre volje redarjev in varnostnikov. Še najbolj zanesljivo bo mir pri parkiranju in spanju na velikem parkirišču za policijo (N46.486736 E13.777517). Od tam bo treba peš do roba smučišča. Potem pa po njem navzgor, kar naravnost.

Nad Kranjsko goro

Nad Kranjsko goro

Seveda le, če smučišče še ne obratuje, drugače je bolje smučino vleči ob smučišču. Kolikor gre. Prečimo sidro Preseka 2 in se držimo desne, pod štirisedežnico Vitranc 1. Ko se nam na levi odpre strmo smučišče lahko zagrizemo v breg ali pa gremo v smeri Podkorena in po nekaj deset metrih zavijemo levo nazaj po bolj položnem smučišču.

Po smučišču navzgor

Po smučišču navzgor

Potem pa nad zgornjo postajo štirisedežnice Vitranc 1 spet strmo navzgor in desno do vrha štirisedežnice Podkoren. Tu najdemo najboljše mesto za prehod preko strmine. Ponavadi ne bo težav, saj ne bomo prvi in bomo tako lahko sledili že začrtani sledi. Pa tudi sicer se bi izgubili kaj težko.

Pobočje nekdanjega smučišča

Pobočje nekdanjega smučišča

Gremo pač po nekdanjem smučišču, sled lahko včasih zavije kakšen meter v gozd ob robu, drugače pa navzgor, pa potem desno in po strmini vse do vršnega slemena. Zadnji del bo treba iskati pot med smrekami. Ali pač sledimo progi levo.

Že narejena pot močno olajša hojo

Že narejena pot močno olajša hojo

Tu se, če je le kaj vremena, spustimo nekaj metrov nižje, do vzletišča za zmaje. Tiste letalne, ne tiste, ki smo jih morebiti pustili v dolini. Odpre se nam čudovit pogled na Kranjsko goro in Gornjesavsko dolino. Potem pa v vsakem primeru desno, do zgornje postaje enosedežnice. Okoli dve uri bomo sopihali do te, 1578 m visoke točke, do vrha je še pol ure več.

Snega je letos ogromno

Snega je letos ogromno

Če imamo zadosti lahko odsmučamo navzdol. Po nekdanji progi ali pa kar pod žičnico. Lahko pa, iščoč kotičkov, kjer le tišina šepeta, smučino vrežemo v svež sneg proti vrhu Vitranca. Od enosedežnice sledimo slemenu le še malo po ravnem, nato nas čaka nekaj spusta. Pa ne preveč, samo toliko, da je ob povratku vzpon siten.

Bo klonila pod težo časa ali snega?

Bo klonila pod težo časa ali snega?

Svet se kmalu spet prične počasi vzpenjati, slemenu sledimo vse do vrha (1636 m). Ga ne moremo zgrešiti. Obroblja ga nekaj osamelcev, katerim je čas že zdavnaj izpil kri življenja. Med smrekami se odpira pogled na Ciprnik, (če je kaj vemena, seveda) sleme pa se prične spuščati. Ne naprej, nazaj bo treba. Po isti poti do žičnice in potem navzdol.

Na vrhu

Na vrhu

Vriskajoč v pršiču, daleč od hrupa in množic. Te srečamo šele nekje nižje in se pohlevno, skrivajoč ravnokar pridobljeno bogastvo, odplazimo v elegantnih zavojih proti dolini. In že delamo načrte, da bo sem gor spet treba priti. Takrat, ko bomo celo pot prehodili v tišini, brez drdranja modernih naprav za goljufanje strmine.

Užitek v pršiču

Užitek v pršiču