Slivnica

(9.12.2007)

Hrib, kjer rajajo čarovnice seveda leži nad Cerknico, znano po svojem presihajočem jezeru in pustnem karnevalu. V Cerknici (575 m) lahko parkiramo pri balinišču (N45.7931327 E14.3675770). Do njega pridemo tako, da le malo za odcepom proti jezeru, zavijemo desno na Cesto pod Slivnico. Za ljubitelje voda naj samo omenim, da parkirišče leži tik pod hišo in delavnico izdelovalca čolnov “Gumar”.

Parkirišče pri balinišču

Parkirišče pri balinišču

Tudi prespati tu ne bo težava. Steza na Slivnico je markirana in se začne vzpenjati prav tam, kjer smo zavili na parkirišče, le čez cesto stopimo. Pot preskoči travnik, od koder se pod nami že vidi Cerknica. nato pa smo že med drevjem. Kar nekaj prijetnega vzpona nas čaka, dokler ne pridemo na travnike pod vršnjo vzpetino.

Kje pa je jezero?

Kje pa je jezero?

Sedaj se nam že odpirajo čudoviti pogledi na Cerkniško jezero in vasi, ki ležijo okoli njega. Oziroma na travnike in nekaj polj, če je ravno tisti čas leta, ko jezero izgine v nenasitnih žrelih požiralnikov. Prevalimo se preko vzpetine in že je pred nami travnik, ki pripelje pod vršnje pobočje.

Travnike so zorali številni pobudniki

Travnike so zorali številni pohodniki

Steze so se dobro zajedle v travnato rušo, tako da jim sledimo zlahka. Tudi če je vršna pobočja poprhal sneg. Sedaj pred seboj dobro vidimo tudi kočo. Vzdihujoč ob razgledih smo kot bi mignil pri njej (od parkirišča dobro uro hoda). Do nje pripelje tudi makadamska cesta, tako da se da do koče brez težav (seveda ob predpostavki nekaj kondicije) pripeljati tudi z gorskim kolesom.

Pot proti koči

Pot proti koči

Če imamo še kaj moči, jo na desni strani obidemo in se čez gozd in preko vrhnjega travnika vzpnemo do vrha Velike Slivnice (1114 m). Če moči ni, pa se najprej spočijmo, potem pa le pot pod noge. Pa saj ni daleč, le nekaj minut nam bo vzela hoja.

Na vrhu

Na vrhu

Ob povratku lahko pri koči uberemo stezo proti tisti jami, kjer čarovnice kuhajo meglo. Vendar previdno. Pot je strma in nevarnosti zdrsa ni za zanemariti. Pazimo tudi, da nas ne zapelje pot proti kraju Grahovo.

Spust proti jami

Spust proti jami

Ko pridemo do luknje, še sredi strmih travnikov pa sploh previdno. Rob okoli jame ni zavarovan, padec v globino pa bi bil kaj lahko usoden. Z nekaj spretnosti in predvsem poguma se lahko spustimo v globino. A ne glede na korajžo, pred spustom raje dobro preverimo, da čarovnic ni doma!

Tu notri čarovnice kuhajo meglo

Tu notri čarovnice kuhajo meglo

Po isti poti se previdno vrnemo do koče, od tam pa nas čaka samo še spust v dolino. Da pe nebi prehitro hiteli proti domu, se lahko zapeljemo do vasi Dolenje Jezero in si ogledamo maketo presihajočega jezera, ali pa nekaj deset metrov naprej, kjer avto lahko pustimo na novem parkirišču (N45.7732201 E14.3572609) in si jezero ogledamo kar v živo.

Ob jezeru

Ob jezeru

Če pa se bomo uzrli nazaj proti Cerknici, bomo nad njo zagledali tudi naš cilj. In če bomo zadosti vztrajni, bomo morebiti zagledali, kako se iz luknje pod vrhom kadi megla, nad njo pa na metlah navdušene letajo cerkniške čarovnice.

Pogled na Slivnico iz obale jezera

Pogled na Slivnico iz obale jezera