Stari grad in še malo naokoli

(13.4.2009)

Človek včasih ostane odprtih ust, skoraj pred domačim pragom. Ko misli, da je videl že vse in ko predvsem misli, da ve, kaj ga čaka, ga narava ali pač človek presenetita. Planina (466 m) in njena okolica sta lep primer. Vsakdo je že slišal za Planinsko jamo in Planinsko polje, na katerem Unica in Malenščica večkrat letno naredita čisto pravo presihajoče jezero.

Kje pa je jezero???

Kje pa je jezero???

Tega smo občudovali tudi mi dober teden nazaj in seveda sklenili, da bo po njemu potrebno zapluti ne le s pogledom, temveč tudi čolnom. A kaj, ko je tam okoli med velikonočnimi prazniki kolovratil Cefizelj, znani lopov iz še bolj znanih Butal. In ga je…kaj pa vem? Mogoče ukradel, mogoče popil. Ko smo z vesli v rokah avtodom parkirali pred dvorcem Haasberg (N 45.827986 E 14.264630), smo presenečeno ugotovili, da ga ni več.

Dvorec Haasberg

Dvorec Haasberg

Le še Unica je drvela pod mostom, okoli pa travniki. Pa nič, bomo pač morali počakati, da slavni butalski policaj Cefizlja strpa v ječo in jezero vrne nazaj tja, kjer mu je mesto. Vesla smo zamenjali za planinske čevlje in jo ubrali iskati grič, na katerem je stal stari Haasberg. Po njem ima tudi ime – Stari grad. Poti sta dve, nobena ni pretežka.

Spet na poti...

Spet na poti...

Mi smo se navzgor odpravili po makadamski cesti, ki takoj za košatim drevesom z gugalnico, le malo nad parkiriščem ob dvorcu, zavije levo. Pot kvačka navzgor in sicer dela res dolge okljuke. Temu primerno je tudi položna in primerna za vsakogar. Sploh spomladi je po njej prijetno hoditi, saj je v gozdu polno čemaža, ki prav omamno diši.

Čemaž

Čemaž

Še posebej, če ga zmečkamo s prsti. Komur paše, pa nudi tudi čisto prvinsko malico. Posebne markacije – oranžni R na beli podlagi – naj nas ne zapeljejo. Označujejo rapalsko mejo, ki je slovensko Primorsko leta 1920 tako krivično odrezala od matične domovine. Kakšen, morebiti že malo poškodovan, mejni kamen, še sedaj brez težav vidimo ob poti.

Mejniki so bili nekomu napoti

Mejniki so bili nekomu napoti

Ko pridemo na nekakšno sedelce, je na desni strani mesto za piknik, na levi pa znamenje. Takoj za njim levo zavije kolovoz, kateremu sledimo. Pot je sedaj malo bolj strma, pa ni nikakršne sile. Gremo pod daljnovodom, odpirajo se nam pogledi proti Uncu. In že smo na vrhu, tam ob telekomunikacijskem stolpu (703 m, štirideset minut hoje).

Novodobni grad

Novodobni grad

Z veliko domišljije si lahko predstavljamo, da je to nekakšen sodoben grad. O starem Haasbergu namreč praktično ni več sledu. Vračamo se lahko po isti, po pravici povedano precej dolgočasni, poti. Lahko pa na vrhu ali pa le malo pod njim ujamemo eno od stezic, ki čez goščavo peljejo ravno v drugo stran.

Pot graščakov

Pot graščakov

Ko se prebijemo preko malin in trnja, le še pomahamo Trnuljčici, nato pa hodimo v isti smeri, verjetno po poti, ki so jo v času novega Haasberga ubirali njeni lastniki, ki so hodili na sprehod. Poti ni težko slediti, držimo se slemena, v pomoč so tudi rdeči trakovi na drevju. Ko pridemo na razcep, lahko izbiramo.

Poti ni težko slediti

Poti ni težko slediti

Lahko gremo levo in kmalu pridemo na cesto nad travnikom. Lahko gremo desno in po nekaj korakih levo navzdol. Ali pa kar bolj ali manj naravnost navzdol. Zadnji možnosti pripeljeta na cesto pod travnikom, le še ena bližnjica in že se gugamo pri dvorcu (iz vrha dvajset minut).

Planina in okolica

Ravbarjev stolp

Ravbarjev stolp

Okoli Planine pa je še marsikaj zanimivega. Ne le Planinsko polje s presihajočim jezerom, Planinska jama in Ravbarjev stolp v bližini vhoda, ki so nedvomno vsem poznani. Tudi okoli dvorca Haasberg je kar nekaj zanimivosti, nadvse vrednih ogleda. Ker nam vzpon na Stari grad vzame tako malo časa, pomladanski dnevi pa so pač vedno daljši, je dan potrebno izkoristiti.

Planinska jama

Planinska jama

Zato se ne obirajmo, pot pod noge…

Škratovka in Malni

Iz parkirišča pri dvorcu se odpravimo mimo gugalnice proti hišam in na križišču zavijemo desno. Tako nas usmeri tudi tablica. Le nekaj metrov za odcepom je na desni zid, za njim pa pisana hiška. Pod zidom je vhod v jamo Škratovka.

Vhod v Škratovko

Vhod v Škratovko

Nad vhod se pride brez težav, do njega pa malo težje, saj je zadnji del strm. Ob našem obisku je iz votline kar drla voda, tako da se kam naprej ni dalo. Pa nič zato. Iznad jame smo nadaljevali po makadamski poti proti Malnom. Po travnikih teče Malenščica, ob poti so nekdanji mejniki z oznako I na eni in J na drugi strani. Ter seveda letnico 1920 in oznako mejnega odseka, številko mejnega kamna ter potekom meje.

Ostanki mlinov

Ostanki mlinov

Ko pot preko mostu preskoči potok, lahko na drugi strani pogledamo ostanek nekdanje žage. Potem pa gremo ponovno čez most in zavijemo desno, v Laškarjev kot. Kolovoz ni ne vem kaj, pripelje pa nas do ostankov nekdanjih mlinov. Teh je bilo ker nekaj. V tisti tihi soteski, med čemažem in osamljenimi sončnimi žarki, ki posijejo na Malenščico prav tam, kjer privre iz zemlje.

Voda

Ko voda privre na sonce...

Skoraj bi človek lahko slišal, kako topotajo mlinska kolesa. Človeške usode je pogoltnila pozaba, kamne prerasel mah, le voda še teče tako kot nekoč. Pač še eden od kotičkov, kjer le tišina šepeta. Vrnemo se po isti, prašni makadamski cesti, kje pa drugje. Cel izlet nam bo vzel približno eno uro časa.

Malenščica

Malenščica

Unška koliševka

Včasih te kakšna stvar res preseneti. Saj poznate tisti občutek, ko nekaj pričakuješ in veš, da bo v redu. Pa se potem pokaže, da ni le to. Da je dejansko precej več, nekaj, kar se ti zareže v spomin in se tako izogne pozabi. Tisto, kar naredi dan.

Pot proti koliševki

Pot proti koliševki

Če hočemo do te udornice, gremo ponovno mimo gugalnice (ne pozabimo se malo zagugati, saj prav paše) in na razcepu pred hišami levo. Sledimo makadamski cesti. Ko po nekaj sto metrih pridemo do razcepa se držimo levo. Vzpona je komaj kaj, tudi hoje ni pretirano veliko. Ko pot zavije desno, kmalu pridemo pod daljnovod. Sedaj nimamo več daleč. Še zasikamo na ovinku, ostro desno in nato levo.

Na robu udornice

Na robu udornice

Potem pa na razcepu zavijemo levo in že smo na razgledišču nad udornico (pol ure hoje). Na tabli lahko preberemo nekaj osnovnih podatkov o njej in življu tam okoli. Toda previdno, robovi so prepadni, dno je kakšnih sto metrov nižje. Do dna se sicer da priti, toda pot je izpostavljena in brez prave obutve in nekaj izkušenj je spust kar tvegano početje.

Le kje je dno?

Le kje je dno?

Najboljša možnost je, da ne zavijemo po visokih kamnitih stopnicah, od koder se nakazuje strma pot, temveč gremo le nekaj metrov naprej ob udornici, od razgledišča desno. Tam ugledamo stezico, ki se spušča navzdol, prečka pobočje in se združi s strmo potjo pod vhodom v rove. Rove? Itak. Le nekaj sto metrov proč je tekla rapalska linija in Italijani so mejo vzeli presneto resno. Okoli udornice so naredili dolge rove, izhodi so v vrtačah v okolici, enega najdemo malo nazaj tik ob cesti.

Ostanki nekega časa

Ostanki nekega časa

Italijani so izpred rovov v globino metali vse, kar niso potrebovali. Tako hodimo po izpostavljeni prečki mimo podkev in ostalih ostankov vojaških čevljev, razbitih krožnikov, vzmeti iz vzmetnic na katerih je prezebal bogsigavedi kateri vojak. Ali pač morebiti samo kakšen domačin, saj je udornica domačinom postala pred leti smetiščna jama. Sedaj smeti nihče več ne meče vanjo, ekološka zavest je pač nekaj višja, ostanke raznorazne šare, menda je bil pred leti v jami celo avtomobil, pa so v glavnem že pospravili.

Proti dnu udornice

Proti dnu udornice

Nekaj sitne in drseče strmine, čez skalo ali pač malo višje naokoli, potem pa le še strmina, kar sitna in delno z gruščem pokrita, do dna udornice. Ko pogledamo okoli sebe, si komaj lahko predstavljamo, kakšna ogromna podzemna votlina je to bila, preden se ji je strop porušil. Če smo se spustili do dna, lahko malo raziskujemo naokoli, potem pa se po isti poti vrnemo do razgledišča.

Le kje je plavo nebo?

Le kje je plavo nebo?

Toda pozor, tudi vzpon je siten, komaj kaj manj nevaren, kot spust. Ko smo na vrhu, pa se lahko udarimo po glavi, če smo s seboj pozabili vzeti svetilko. Pa ne le zaradi kilometrov rovov, po katerih lahko brskamo uro in več. Temveč predvsem zaradi svojevrstnega pogleda na udornico, ki nam ga ponujajo. Ko smo se že dovolj tolkli po glavi, sta nas do prvovrstnega razgledišča popeljala dva Ljubljančana.

Ali kdo vidi luknjo?

Ali kdo vidi luknjo?

Iz razgledišča se spustiš po visokih betonskih stopnicah do vhoda v rove, nekaj metrov nižje. Greš notri in zaviješ na prvem razcepu desno. Potem hodiš po rovu naravnost, dokler ne postane občutno bolj svetlo. Zaviješ ponovno desno, potem pa pozor. Prideš do razgledišča visoko v steni nad dnom udornice. Toda rob ni zavarovan, zato zelo previdno, ničesar ni, kar bi zadržalo padec.

Pogled iz sredine stene v globino udornice

Pogled iz sredine stene v globino udornice

Sploh če so otroci z nami, torej pamet v glavo. Od tu lahko rove raziskujemo dalje, se na površje vrnemo malo naprej in po strmih stopnicah do ostankov vojaških zgradb nad razglediščem ali pa pač po isti poti. Odvisno od nas. Do gradu Haasberg se, nedvomno še polni vtisov, vrnemo po poti, po kateri smo prišli…

Svet okoli udornice je prepreden z rovi

Svet okoli udornice je prepreden z rovi

Za konec se lahko sprehodimo še okoli dvorca Haasberg. Spodnji del je zaprt z ograjo in napisom, ki precej upravičeno opozarja na nevarnost. Tam sta tudi tabli, ki povesta marsikaj o njegovi preteklosti, tudi bolj žalostni. Vendar pa je dostop iz gornje strani povsem odprt. Notranjost je precej razrušena, možno je, da se kakšen kamen, ravno ko mi hodimo okoli, odloči odleteti v globino.

Ko preteklost postaja le spomin...

Ko preteklost postaja le spomin...

Zato se ne izpostavljajmo preveč, notri pač itak ni kaj videti. Le mlado drevje hiti, da bi preraslo visoke zidove, ki še vztrajajo pokonci…