Vitranc

(1.2.2009)

Turni smuk z Vitranca? Seveda je možen. Od kar so ugasnile sanje Kranjskogorcev o smukaški progi in so končno tudi ugotovili, da proga izpod vrha Vitranca ne ustreza nobenim varnostnim standardom. In dokler je muzejski primerek enosedežnice zasut pod metri snega.

Potek poti

Potek poti

Izhodišče je Kranjska gora (810 m). Kje se da parkirati in spati, je v zadnjem času stvar zmede s tablami in bolj ali manj dobre volje redarjev in varnostnikov. Še najbolj zanesljivo bo mir pri parkiranju in spanju na velikem parkirišču za policijo (N46.486736 E13.777517). Od tam bo treba peš do roba smučišča. Potem pa po njem navzgor, kar naravnost.

Nad Kranjsko goro

Nad Kranjsko goro

Seveda le, če smučišče še ne obratuje, drugače je bolje smučino vleči ob smučišču. Kolikor gre. Prečimo sidro Preseka 2 in se držimo desne, pod štirisedežnico Vitranc 1. Ko se nam na levi odpre strmo smučišče lahko zagrizemo v breg ali pa gremo v smeri Podkorena in po nekaj deset metrih zavijemo levo nazaj po bolj položnem smučišču.

Po smučišču navzgor

Po smučišču navzgor

Potem pa nad zgornjo postajo štirisedežnice Vitranc 1 spet strmo navzgor in desno do vrha štirisedežnice Podkoren. Tu najdemo najboljše mesto za prehod preko strmine. Ponavadi ne bo težav, saj ne bomo prvi in bomo tako lahko sledili že začrtani sledi. Pa tudi sicer se bi izgubili kaj težko.

Pobočje nekdanjega smučišča

Pobočje nekdanjega smučišča

Gremo pač po nekdanjem smučišču, sled lahko včasih zavije kakšen meter v gozd ob robu, drugače pa navzgor, pa potem desno in po strmini vse do vršnega slemena. Zadnji del bo treba iskati pot med smrekami. Ali pač sledimo progi levo.

Že narejena pot močno olajša hojo

Že narejena pot močno olajša hojo

Tu se, če je le kaj vremena, spustimo nekaj metrov nižje, do vzletišča za zmaje. Tiste letalne, ne tiste, ki smo jih morebiti pustili v dolini. Odpre se nam čudovit pogled na Kranjsko goro in Gornjesavsko dolino. Potem pa v vsakem primeru desno, do zgornje postaje enosedežnice. Okoli dve uri bomo sopihali do te, 1578 m visoke točke, do vrha je še pol ure več.

Snega je letos ogromno

Snega je letos ogromno

Če imamo zadosti lahko odsmučamo navzdol. Po nekdanji progi ali pa kar pod žičnico. Lahko pa, iščoč kotičkov, kjer le tišina šepeta, smučino vrežemo v svež sneg proti vrhu Vitranca. Od enosedežnice sledimo slemenu le še malo po ravnem, nato nas čaka nekaj spusta. Pa ne preveč, samo toliko, da je ob povratku vzpon siten.

Bo klonila pod težo časa ali snega?

Bo klonila pod težo časa ali snega?

Svet se kmalu spet prične počasi vzpenjati, slemenu sledimo vse do vrha (1636 m). Ga ne moremo zgrešiti. Obroblja ga nekaj osamelcev, katerim je čas že zdavnaj izpil kri življenja. Med smrekami se odpira pogled na Ciprnik, (če je kaj vemena, seveda) sleme pa se prične spuščati. Ne naprej, nazaj bo treba. Po isti poti do žičnice in potem navzdol.

Na vrhu

Na vrhu

Vriskajoč v pršiču, daleč od hrupa in množic. Te srečamo šele nekje nižje in se pohlevno, skrivajoč ravnokar pridobljeno bogastvo, odplazimo v elegantnih zavojih proti dolini. In že delamo načrte, da bo sem gor spet treba priti. Takrat, ko bomo celo pot prehodili v tišini, brez drdranja modernih naprav za goljufanje strmine.

Užitek v pršiču

Užitek v pršiču