Avtodomiranje

in ostale traparije

Sicilija 2009 Mini PoPis

 

 

Če ne boste prej prebrali ostalih potopisov in forum zapisov v zvezi s Sicilijo, vam ne bo veliko jasno:

Sorelina, Goran, Udi, ErnestRosanajsuRTana, Gorazd in NovakM.

 

Za nami pa so (zaenkrat) pisal še: Koči, Uroš, Mare1, Franko,   . Ta je pa prej šel, bolj slikal 🙂 , a kasnej objavil: Icko 1. del in Icko 2. del.

 

Če se komu da, lahko gre pa eno izmed tem s foruma brat. Se marsikaj not najde.

 

AC Salerno – Reggio di Calabria je sicer đabe, ampak hudo u k…. Prva trajektna firma v Villa San Giovanni levo je BluVia. Klinc jih gleda. 2 ure so nucal, da so nas spravl čez na enmu železju za vlake prevažat. Pejte raj s Caronte&Tourist in vzemite povratno. V Letojanniju so meduze zgleda pogost pojav. Bazen v Paradisu so nardil, stane 2,5€ dopoldan, 2€ popoldan, pa še kapco bi moral nataknt. Nism jest nek vaterpolist 🙂 . Taormina je fajn za pošpancirat.

 

 

 

Sotesk kot je Alcantara (al pa boljših) je pri nas kar nekaj, ker pa sem mahnjen na bantovje, mi je bilo všeč tud to.

 

 

 

 

 

 

 

  

Če nadaljujete po Rosini proti Etni, se ne ustrašit znaka za višinskih 2,6m, ker je v sredini vsaj 3,5m. Lava je že itak impozantna zadeva….; se pa zna tud lupčkat (vroče) 🙂 , in lepe rožce rastejo iz nje. Edin sankat se pa ne sme 🙁 . Zvečer balinčkanje, kuhano vinčkanje in dobrih 8st C na slabih 2000. 

 

 

 

 

 

  Tist zaliv pred policijo v Ognini je za silo rešt, PZA v Fontane Bianche nam je bolj sedel.

  Marzamemi? Kaj pa vem no…

 Ob plažah v Pozzalu bi se dalo spat, je pa še kar bliz ceste. Pri Punta Braccetto smo se sem nekam 36.824368, 14.460091 privlekli po enmu skalnatmu makadamu. Kopal smo se, bi se pa dal tut spat.

Templji in vulkančki so OK, TomTomica še vedno vozi po kolovozu, ker mu manjka 20m ceste. Zavijte z glavne za Aragono in že takoj v Zorbi sledite majhnim tablicam za Maccalube (nekako proti JZ).

Turške stopnice so tud lepe. 

 TTomica je želel skozi Realmonte (rdeče pike), pa je bolje prej desno in naokoli (zelene pike).

 Vas Eraclea Minoa sama je čista katastrofa: neka predpotopna mini Barbariga. Zaliv sam je pa fajn: bel klif z grškimi ostanki on top, borovga gozda še pa še, plaža sicer mivkasta, tri beach oštarije, ena štacuna in kamp z oštarijo in štacuno. Prihod priporočljiv zjutraj ali zvečer, sicer zna bit mal ozko. Zadnji oštir pred kampom dol na plaži ti prijazno umakne svoj avtek, da lahko kljun nasloniš na Novakovo ograjo in razloži, da je peč za pice že zakurjena. Ni pa to pogoj za prespat. Pice so dobre in stanejo tolk kot naše.

 

 

 

Marsala za silo je, ima pa tukaj nekje 37.794810, 12.432501 free vodo in izpust.

 

 

 

 

 V Erice grejo zgodaj spat, je pa lepo. In kanoli so dobri.

 

 

 

 

 

 

 

Zaliv med Castelluzzom in Macarijem je čisti teksas. AD kar češ, čez vikend pa še šotori, tende, agregati, frižiderji… Gorate kulise so zame zakon, v vodo se na nekaterih delih da zelo lepo, na nekaterih pa raj ne. Kampiranje očitno tolerirano. Bližnji kamp El Bahira ima baje vodo in izpust izven kampa…, pol pa nazaj na ‘divje’…

 

 

 

 

 

San Vito Lo Capo je za sardine; nad zono pedonale pa so se naše dečve navduševale. ‘Reciklažo’ piksn si pa tudi malo po svoje predstavljajo 🙂 .

 

 

 

Scopello je v hribu in tako majhen, da je groza. Kljub temu zvečer zelo živahno. Spite lahko na par plačljivih P 2km prej dol ob plaži Guidaloca (tudi med najsuR-jevimi figami), na plačljivem PZA 200m pred vasico ali na plačljivem P 2m pred vasico, pa še kje. Stara tonara in skale direkt dol pod Scopellom so meni všeč.

 

 

  

 

 

 

 

Monreale nam je bil, razen katedrale (ki je bila pod večer itak že zaprta) in dveh trgov tam zraven, čisti šit. Palermska norišnica in bedne štacune. Sem se pa šel strič k Super Barba Salvotu. Huda komedija in ne glih po zadnji modi frizura.

 

 

 

 

 

Na spanje v marini Cefalu ne preveč resno računat. Prepoved dostopa za AD, tudi sicer bogato sankcionirano parkiranje izven označenih P boksov (čez 300€, 105 če plačaš takoj), skuter hrup do poznih in ribiško ‘tišlarjenje’ od zgodnjih. Ob mestni plaži so P za AD (dragi sicer), pa tudi navadni za 1€/h, od 24h do 8h free. Cefalu nam eno boljših.

 

 

 

 

 Naprej ob severni so plaže praznejše in dostopi težavnejši. Med Gioioso Mareo in Calavo je bila obalna cesta zaprta, obvoz čez asfaltirano kalvarijo pa prepovedan za buse, kamione, prikolice in AD. Upravičeno! Ampak šlo je vseeno. Pa Eole se vidi. Milazzo je odpadel zaradi napovedane stavke pumparjev.

 

 

 

 

 

 

 

Neplanirani obisk Tropee nas je zadovoljil, upoštevajte Rosino koordinato ‘križišče za Tropeo’, izhod označen z 2,6m pa zna imet tam nek 3,05 do 3,09m. Spite lahko od zastonj pri marini ali ob obalni cesti, prek 15€ na varovanem P (al dveh), do seveda kampov, ki v sezoni niso samo 15€.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

106ka po podplatu je že skor cela 4pasovna, Jadranska AC pa milost napram oni ‘Rimski’. Vozil do doma. V izogib pribitju na križ ne povem koliko časa. Teti na mitnici v Vilezeju najbrž še nista videli listka iz Taranta 🙂 .

 

Ciao,

Don Dejvone della Grappa

Categories
Potopisi