Avtodomiranje

in ostale traparije

Senčila in termalije

Pred odhodom na Sardinijo sredi vročega poletja, si je najdražja zamislila senčila za okna iz starih rjuh. Prav lepo jih je pobarvala. Meni pa ideja v glavi ni in ni dala miru. Ob obisku ene izmed zamejskih camping štacun, sem nabavil troslojni izolacijski material, ki sem ga že prej nakajkrat ‘opazoval’. Material za vsa okna, pa še ostanek za strešno, je stal malo več kot v isti štacuni stane že izdelano podobno senčilo za manjše okno.

Pred nakupom sem doma vsa okna izmeril ter skombiniral v širino materiala nekaj čez 150cm (slabih 160.. se mi zdi). Predvidel sem, da bodo senčila segala čez robove oken po ca 5mm. Bolje bi bilo 10.

Na strešnega seveda niti pomislil nisem.

 

Tako izgleda material:

 

S pomočjo zidarske ALU letve in Olfa nožka sem narezal ustrezne kose; vogale na primeren radij pa s pomočjo neke piksne.

Soseda Marica je prišila elastike in obrobe. Tanjših elastik za zgornji del okna na žalost nisem dobil črnih. Na koncu le-teh so prišiti ježki.

Pri nameščanju senčil mi ponavadi asistira hčerka iz notranjosti avtodoma. Mislim, da za montažo enega senčila ne porabiva niti pol minute. Spodnje elastike se preprosto zatakne za rob okna…

… zgornje pa pretakne mimo škarij, spoji ježke in zatakne v utor zgornjega profila.

To tudi preprečuje zdrs senčila navzdol po oknu.

Stajliš, a?

Ker pa je en lep kos materiala ostal, smo na brzaka stenstali še senčilo za strešno okno. Tudi tukaj je zaradi škarij ena elastika prekinjena in opremljena z ježki.

Na terenu se je pokazalo, da največ vročine fašemo prav skozi strešna okna in je ta del opreme nepogrešljiv. Res da bi bil lahko večji.., ma zaleže.

Tako nekako pa zgleda ‘v kompletu’:

 Komot se z manjšo hitrostjo okoli furate. Npr. k Lili v kampu ali na PZA-ju…

 

Spodbujeni s poletnim učinkom, smo pred zimo oblekli še stekla kabine. Material enak (okrog obrnjen), šivilja ista, projekt pa precej bolj zahteven. Čez 5m materiala, zaobljena kabina, izrezi, elastike itd. ipd. Ampak DELUJE. Mraza manj, na steklih pa niti kapljice kondenza!

Slika bo…, ko bo…

Categories
Dejvlavnica