Avtodomiranje

in ostale traparije

Rock&Roll-enrodeln

Kaj je pa to zdaj za en zlodi, a?

V osnovi je drugi del naslova prevod slovenskega imena športne panoge v nemški jezik: Poletno sankanje s sanmi na koleščkih = Rollenrodeln. Cela ‘sklepánka’  nakazuje, da je šport sám mal enga rokenrola: hiter, zabaven, atraktiven…, a tudi *adrenalinski in nevaren!
(*Dvomim sicer, da so R’n’R muskontarji in fani vedno samo na adrenalinu, a ostanimo pri tem…)

Prispevek sem se spravil pisat predvsem kot PR aktivnost z namenom promocije tekem, ki se nam obetajo letošnjega avgusta. Pridobili smo namreč organizacijo 5. in 6. tekme mednarodnega poletnega pokala Murauer Bier Cup 2017. V Idriji jo bomo (Sankaški klub Idrija) priredili v soboto 19. avgusta (predvidoma popoldan), v Kavčkah pri Žirovnici pa Jeseničani (Sankaški klub Jesenice) v nedeljo 20. avgusta dopoldan.

Glavni sponzor

Glavni sponzor

Zakaj promovirati? Vsekakor ne zato, ker bi imel kake pobožne želje, da bo iz tega športa (sankanja nasploh) sploh kdaj kaj resnega ratalo, želim le iz dveh razlogov predstaviti prireditev kot primer win-win situacije:

  1. Win: zadeva je *atraktivna za pogledat,
  2. Win: tekmovati pred glasno publiko je vsekakor drugače kot med par preplašenimi vevericami in slučajno mimoidočimi planinci.

(*Pri omembi atraktivnosti moram izpostaviti en zadržek; namreč: mokro cestišče spremeni celoten vtis v precejšno žalost! Ker je uradno predpisana samo ena trdota kolesc, le-ta pa za mokre razmere bistveno pretrda, se pač ne da hitro peljati… Ostane nam torej upanje na lepo vreme (al pa rusko-kemični pristop: med vojaško parado prek Rdečega trga ni baje še nikoli deževalo 🙂 ).)

'Diši' kot na reliju

‘Diši’ kot na reliju

Kako smo v Idriji sploh prišli do ideje organizirati tekmo? Cesto v soseski Grapa so asfaltirali že njega dni, tam nekje konec sedemdesetih, ko je bila še Srebrničeva . Nekaj so dodala (no ja, odvzela) leta, nekaj preobremenjeni tovornjaki z lesom, precej pa periodična neusklajena prekopavanja zaradi vodovoda, kanalizacije, kabelske in podobnih žnur. Ko so se zvezde (predvsem politične) ustrezno konstelirale, smo končno dočakali harmonizirano enkratno prenovo in vgraditev vseh napeljav ter posledično novo asfaltacijo ulice, ki se jima zdaj reče Kacinova in Mrakova. Ker nam v Grapi vsaka malenkost prav pride, da se malo podružimo, smo seveda sklenili ta veledogodek obeležiti s svečano otvoritvijo. »Pa malo bi se lahko še sankali zraven…«, je predlagal Nejc. To smo sicer delali že kar prvi dan dokončne asfaltacije, še po rahlo topli podlagi! In veste kaj je bilo; poleg tega, da je bilo super? V desetih minutah je bilo pol prebivalcev Grape ob cesti ali na okenskih policah! (Sploh nismo pogrešali veveric in planincev… ) Pa nazaj k otvoritvi. Ko so gorenjski kolegi izvedeli za naš namen promocijskega sankanja, so ga sporočili Hrvatom in Avstrijcem, uvrstili v program SLO- CRO pokala ter povabili Avstrijce naj se tekme udeležijo kot treninga… Skratka: do ideje za organizacijo tekme sploh nismo prišli sami! Na postavljeni datum (11.6.) je zaradi dežja vse skupaj odpadlo, na prestavljeni datum (1. 9.) je odpadlo vse v zvezi z uradnim tekmovanjem; ni pa odpadla prireditev po *osnovnem konceptu: otvoritev, promo spusti ter večerna zabava ob glasbi, hrani in pijači. Čisti zakon! In najpomembneje, potrditev smisla in bistva: veliko gledalcev, spodbuda sankačem in splošno odlično vzdušje!
(*Osnovni koncept se je potem razširil še na nedeljsko kosilo odvečne hrane, čiščenje in pospravljanje prizorišča ter ‘odvečne’ pijače, ki pa nam je do večera ni uspelo…)

Zbor

Postroj

Mim Gnezda

Mim Gnezda

Stoječe ovacije :) .

Stoječe ovacije 🙂 .

Zamižje pred viharjem

Zamižje pred viharjem

Jeseničani so se, ‘v zameno’ za odpadla tekmovanja, z organizatorjem mednarodnega pokala v poletnem sankanju s sanmi na koleščkih, uspeli dogovoriti za izvedbo dveh tekem tega pokala v Sloveniji. Murauer Bier Cup običajno šteje 6 do 7 tekmovanj na 3. do 4. prizoriščih. Predlog koledarja 2017 kaže na 8 tekem na 5. prizoriščih. Število nastopajočih se vrti nekje okrog 60 enosedov in 5 dvosedov, prihajajo pa iz Avstrije, Nemčije, Hrvaške, Italije in Švice; poleg Slovenije, seveda.

Lani smo se v Grapi vozili na ca. 350m dolgem odseku. Za ‘potrebe’ mednarodnega tekmovanja bomo traso podaljšali do Kovačice in jo s tem ‘raztegnili’ na ca. 700m. Najhitrejši in najatraktivnejši del ostaja med Gnezdom in Plešnarjem (prej pr’ Znaml, zdej pr’ Mesecu), zanimivo zna biti tudi na prehodu iz Mrakove v ul. Henrika Freyerja (graparska severna vrata 🙂 ) ter med bloki nad Kovačico in v ciljnem zavoju v Platiševo ulico (v Pront). Ali nam bo progo uspelo narediti zanimivejšo s postavitvijo nekaj šikan, si še ne znamo jasno odgovoriti. Par ilegalnih poskusov in se bo zjasnilo (al pa stemnilo 🙂 ).

Prizorišče

Prizorišče

Términ spektakel se zadnje čase vse prevečkrat zlorablja. En kvazi pevec npr. sam svoj nastop reklamira kot spektakularni koncert! A glede na definicijo v SSKJ (spektákel– dogodek, dogajanje, ki zaradi zanimivosti, slikovitosti vzbuja pozornost) si upam mirne vesti trditi, da ima naša prireditev potencial spektakla! Vsekakor bomo delali na tem, da to smelo trditev upravičimo!
Pridite pogledat, če nam bo uspelo:
Idrija (Grapa) 19. avgust in soteska Kavčke (hidroelektrarna Moste pri Žirovnici) 20. avgust 2017.

V Idriji nam ga bo pomagal delati Bojan Makovec Maki, legendarni *prvi glas Planice!

*Eni pravijo prvi gobec :) .

*Eni pravijo prvi gobec 🙂 .

 

Zvečer potem na Reggae Night v okviru Čipkarije, ki jo organizira KIŠ.

Če vam bo čas ostajal:
Mestni muzej
Turistični rudnik
Vojni muzej
Še vse skupaj in mnogo več: Visit Idrija

Tukaj pa kupujemo kolesa, ležaje, distančnike in ostalo robo:

Need for speed

Need for speed

O >>Sankanju<< nasploh sem pa tudi že enkrat nekaj pisal.

Categories
Šport