Avtodomiranje

in ostale traparije

Cinque terre

Prvomajski 2013

Teh 5 T- pet zemlja- zemljišč- dežel, je hvaležen cilj za ne predolge počitnice. Zaradi treningov tamlajše, je bil odhod možen šele v torek. Vreme ni obetalo, a smo se vseeno odločili za obisk Movielanda ob Gardskem jezeru (1). Predvidevali smo, da tiste farbaste, na kup naložene bajte dol v Liguriji, otrok ne bodo najbolj zanimale, pa je treba še zanje nekaj strpati v program, a n’? Torek torej, vreme ne glih, zato pa nobene gužve. Park sam se s kakimi Gardalandi ali Mirabilandijami ne more primerjati, ima pa dve zadevi, ki sem ju doživel prvič: terenska vožnja na kesonu kamiona ter glisiranje po bazenu. Posebnost je predvsem ta, da gre za vozila, ki niso vezana na kaka vodila, ampak se prosto gibljejo; v odvisnosti od šoferja, seveda. Ni kakega posebnega adrenalina, si pa lahko še kar moker. Ena izmed zanimivosti zna biti tudi hiša strahov, saj je večina ljudi, ki sem jih videl vstopiti, hitro prišla nazaj ven kar skozi vhod… Štirje pripadniki ekspedicije smo nastopili v kao flash mob kao snemanju kao neke reklame. Tega filma pa ne boste videli! Osrednji dogodek dneva je stunt show, ki pa je proti policajem iz Mirabilandije huda žalost. Več žlobudranja kot akcije. Za pogledat je, no. Lahko vas celo izberejo za sodelovanje. Statirate kot zapornik in za nagrado dobite frapučino. Obiska parka vam ne bom priporočal ali odsvetoval, vsekakor pa priporočam obisk v nekoliko toplejšem vremenu ter pelerino in vodi prijazna oblačila, sicer boste premraženi ali pa prikrajšani za obisk marsikatere ‘atrakcije’. No, popoldan je posijalo sonce.

Flintstone tojlet

Flintstone tojlet

Bluz bradrs

Bluz bradrs

Magma 2

Magma 2

Kitt SuperJet

Kitt SuperJet

John Rambo stunt show

John Rambo stunt show

Zvečer pa na đelato. V Sirmione (2). Naš del odprave je že parkrat bil, drugi še ne. Sladoleda ti z lopato nabutajo, da ga komaj neseš. Količina in cena odvisni predvsem od velikosti lončka ali korneta, ki ga izbereš. Tudi sicer sta mestece in rt tega polotoka prav fajn za pošpancirat. Spat smo šli nazaj na (1), saj je cena na (2) res pretirana.

Nek drev

Nek drev

Vhod

Vhod

Vedno sveže

Vedno sveže

Spet drev

Spet drev

Zjutraj do Levanta (3). Dobra izhodiščna točka za ogled 5 T. Železniška je blizu. Lahko kupite družinsko Cinque terre karto, lahko dvodnevne karte itd., lahko pa tudi samo karte za vlak. 5 T karta poleg vlaka vključuje tudi neke avtobuse (ki jih večinoma ne rabite) ter hojo po pešpoteh med vasicami. V času našega obisk je bila odprta le tista med severnima vasema, a tudi te nismo uporabili. Najkrajša je popularna Via dell’Amore med južnima terrama, ki pa je bila, kot rečeno, kjuza. Prvi dan smo obdelali severni vasici, torej Vernazzo in Monterosso al Mare (pa zvečer sprehod skozi Levanto), drugi dan pa še Riomaggiore, Manarolo in Corniglio. Po ‘japonsko’ bi se dalo obdelati vse v enem dnevu, po ‘planinsko’ pa bi bila dva premalo (če bi bile potke odprte, ja). V enem takem nam normalnem ritmu, s kar nekaj okrepčilnimi postanki, je dva dni glih prav. Še skopat se utegneš vmes. Prvi dan, torej prvega maja, je bila kar gužva, saj so prosti tudi Italijani, drugega smo bili Slovenci že takoj za Japanerji in Amerikanci. Vasice so po uničujočih poplavah nekaj let nazaj že kar lepo sanirane, na katastrofo opozarjajo le še table s fotografijami in razlago. Vse skupaj lahko označim za vredno ogleda, saj so ti kraji res nekaj posebnega. Konec koncev se bratijo z Idrijo na seznamu UNESCA 🙂 . Osebno so mi najbolj všeč deli, kjer glavna ulica pripelje do morja. Nekje imajo čolne zvlečene in parkirane pred hišami, podobno kot mi avtomobile. Večinoma pod to ulico do morja ‘pripelje’ tudi reka (rečica, potok). V poplavah takrat je pa reka pripeljala ulico 🙁 . Če ne veste kako zgleda stvar, ki je terasasta, si v 5 T to zagotovo razjasnite. Britofi so v glavnem prav na zgornji.

Vrvež v Vernazzi

Vrvež v Vernazzi

Do morja

Do morja

Terrasce

Terrasce

Skalinada

Skalinada

Odozgo

Odozgo

Izpod

Ispod

Odozdo

Odozdo

Polizia municipale

Polizia municipale

Monterosso

Monterosso

Ja kaj Skala a ne

Ja, kaj? Skala, a ne…

En plac

En plac

Solo per fare la granita

Solo per fare la granita

Pestro

Pestro

Riomaggiore

Riomaggiore

Tič na križu

Tič na križu

Pa dol

Pa dol

Do morja

Do morja

Nema odmora dok traje obnova

Nema odmora dok traje obnova

Manarola

Manarola

Parking

Parking

HudoUrnik

HudoUrnik

Terrasno sončenje

Terrasno sončenje

382 šteng

382 šteng v Corniglio

Corniglia- v ospredju grozdjelift

Corniglia- v ospredju grozdjelift

Zajc, miš, riba? Kaktus!

Zajc, miš, riba? Kaktus!

Skale

Skale

Mix

Mix

Dopoldan do Maranella v galerijo Ferrari (4). Muzej je čisto OK, še boljši pa feeling zunaj, ko okoli tebe hrumijo Ferarriji, ki jih je tam okoli zgleda malo več kot običajno. Rajca pa ponudba: 10 minut (morda 15)- Ferrari California- 70€. Voziš sam, zraven inštruktor, zadaj pa še dve tvoji (ne preveč visokorasli) osebi. Nismo se odločili.

Zunaj

Zunaj

Starejše

Starejše

Srednje

Srednje

Najnovejše

Najnovejše

NajDirektnejši vbrizg

NajDirektnejši vbrizg

Proti SV se je videlo neke nevihte. Na poti proti Bolonji se je videlo tudi na drobno nadrobljeno listje ter veje po cestišču in naokoli. Nekje levo gor u luftu pa en zračni vrtinec. Doma smo potem izvedeli, da smo za pol ure falili tole 😯 :

Jebenti; raj ne pomislim… Med potjo je potem vztrajno nalivalo, do Stare doline (5) pa se je že zjasnilo. Se nam je pa kar stemnilo pred očmi od silne količine komarjev. Naslednji dan potem martinčkanje…

V ozadju Caorle (se mi zdi)

V ozadju Caorle

Plaža pri Stari dolini

Plaža pri Stari dolini

…zvečer pa do Trsta (6 in 7), na sprehod in večerjo. Sem vprašal, če imajo internet. »Ne. Imamo pa meso in ribe!« »Meglio così«, sem rekel in naročil en carne mista alla griglia. Hči je rezultat basketa pač na impulze spremljala. Večerni Trst na predvečer maratona je bil zelo živahen, pa že sicer na precej razpoložljivih kilometrih paseđate ponavadi ni dolgčas. Spali smo na PZA, a tokrat ne najbolje. Tri ekipe Italijanov so precej nesramno postavile mize in stole (bi jih lahko precej bolj v zavetje) in do ca. pol treh praznovale en rojstni dan. Mrki pogledi jih niso ganili, kregati se pa nismo hoteli. Sicer pa čepki (za v ušesa) delajo čuda.

Trst

Trst

Trg Republike

Trg Republike

V nedeljo pa domov. Do Nanosa je burja suvala, potem pa samo še piki komarjev.

 

POI- koordinate in opisi dostopov

POI- Point Of Interest
AD-  Avtodom
PZA- Postajališče Za AD (načelno z oskrbo)
P-   Parkirišče
CS-  Camper Service (oskrbna postaja)
€-   Plačljivo
Z-   Zanimivo (ta je problematična; kaj vem kaj je vam  zanimivo, pa kaj se bo s časom/vremenom/ipd. spremenilo)
GM-  Google Maps
AC-  AvtoCesta

(1) Parking pri Canevi (PZA, €) GM: 45.479057 10.729083
Podnevi 6€, ponoči 6€.

Vhod v PZA Caneva

Vhod v PZA Caneva

(2) Parking Sirmione (PZA, Z, €) GM: 45.486868° 10.610447°
Drago!

Desno zgoraj CS

Desno zgoraj CS

Pelješ proti koncu rta Sirmione in zaviješ desno na označeno parkirišče za AD. Že na parkingu desno je parking, levo čez BUS parking pa CS 🙂 .

(3) Parking Levanto (PZA, €) GM: 44.174330° 9.618332°
Pozabil ceno, je pa sprejemljiva. Ni najbolj mirno. Zgornji del parkinga čez cesto je oddaljenejši od ceste, cena ista (lahko uporabiš CS  na tej strani), a rahlo visi. Vlake se sliši pa na obeh.

Koordinata je CS, levo železniška

Koordinata je CS, levo železniška

Pelješ proti centru in železniški postaji.

(4) Parking pred Museo Ferrari (P) GM: 44.530514° 10.861596°
Brezplačno parkirišče s časovno omejitvijo.

Ferrari

Ferrari

V Maranellu. Pelješ po oznakah za Museo Ferrari.

(5) Parking Stara dolina (P,€) GM: 45.623453° 12.954418°
Čez dan plačljivo (7 al 9€, se mi zdi). Čez pineto mivkasta plaža. Zelo komarno!

Komar do komarja

Komar do komarja

Dostop:

Nekam dol v močvaro

Nekam dol v močvaro

(6)Parking v Trstu (P, €, Z) GM: 45.646630° 13.755968°
Plačljivo (do 20h, se mi zdi), blizu centra. AD tudi prespijo.

Ob marini

Ob marini

Če prideš z AC, torej z vzhoda, nadaljuješ levo proti zahodu. Ko zagledaš pred sabo morje, zaviješ levo na Molo Fratelli Bandiera; parking je pa na desni:

Bližje centra

Bližje centra

(7) PZA Trst (PZA, €) GM koordinate križišča: 45.638869° 13.772297°
24h-4€. Video nadzor. CS je pred rampo, torej free. Je pod AC, torej hrupno.

Če prideš z AC, torej z vzhoda, zaviješ desno proti vzhodu v Viale Campi Elisi in malo naprej od nadvoza spet desno dol v Via San Marco. PZA na koncu desno:

Trst2

Categories
Izleti