Avtodomiranje

in ostale traparije

Holandija

Lej. Kar čma luahk.

Kot ne vedno do zdaj, smo se tokrat že precej vnaprej odločili, da za letošnje prvomajske napademo Nizozemsko. Precej vnaprej  zato, ker je moral brat rezervirati AD za najem, Nizozemsko pa zaradi tulipanov, ki so v tem času ‘ravno še’…, in tokrat si celo nismo premislili zaradi morebitnega slabega vremena.

Koordinate in opisi POI so >tukaj<.

Večina fotografij je iz ene žepne igračke, nekaj pa iz raznih telefonov. Vseh še niti nisem zbral! Nebo je bilo večino časa oblačno, kar je še dodatno pripomoglo k ne-kvaliteti slikc. Pa že slikat ne znamo…

Odločili smo se, da nam je bilo vreme naklonjeno. Sonca sicer ne prav dosti, dež pa samo del prvega dne v Amsterdamu.

POI-     Point Of Interest
AD-       AvtoDom
PZA-    Postajališče Za AD
P-           Parkirišče

Pot po NL

Pot po NL

Akcija!

26. 4. Ker je moral fratelo še nabasati AD, smo se odpravili šele v soboto zjutraj nekje okrog 6h30. Je kar gladko letelo, zato smo prevozili več kot planirano. Po dobrih 900km nekje okrog 19h30 parkirali na PZA v Wetzlarju. V bistvu je to 4-5 prostorov na mestnem parkirišču, z elektriko in rezerviranih za AD. Stari del mesta je majhen in lep, a na sobotni večer ulice skoraj prazne. Noč deževna in mirna.

VodoLučkoMet

VodoLučkoMet

Platz

Platz

Cerkvica

Cerkvica

Mostiček

Ćuprija

27. 4. Če si za naslednji cilj postavite mline pri Kinderdijku, lahko greste prek Nijmegena ali Eindhovna, pa bo razlika v času prihoda ca. 5min (po navigaciji). Mi po drugi do bankine ca. 100m naprej od uradnega P. Celotna zadeva nam je bila kar všeč. Vsak mlin je upicanjen in vsak po svoje lep. Nedelja je najbrž pripomogla k precejšnji gneči. Generalno je ogled free, za vstop v en mlin se pa plača.

Kinderdijk

Kinderdijk

Mlin, vikendica, hiša

Mlin, muzej, vikendica, hiša

S cmočkom  v grlu smo potegnili kar naprej po cestici proti SV. Cmoček zaradi rečnih trajektov, ki  so jih predhodni AD potovalci opisovali kot problematične. Če bi navalil kot svinja v buče, bi ziher nasedel, če pa svinjo zapelješ pošrek, gre brez dotika. Hiške, vrtički, kmetije ipd. ob kanalih na poti od mlinov do trajekta so vredni počasne vožnje in kake fotografije. Mi smo jih na žalost delali brez postanka, zato so slabe. Namenili smo se v Goudo na PZA na P Klein Amerika. Zbralo se je ca. 30 AD; kolegi so poročali tudi o cifri 70 v naslednjih dneh 😮 . Parkirišče je veliko in 5 min od roba starega mestnega jedra. Ker so letos Nizozemci zamenjali kraljičin dan za králjevega in datum iz 30.4. na 26.4., smo naleteli na pospravljanje prizorišča. Škoda. Komot bi preživel malo hrupa dan prej. Gauda je čist fajn. Mestece in sir. Slednji je sicer kar nekaj dražji kot pri nas, a res dober.

Sir, voda, rože in bicikli

Sir, voda, rože in bicikli

Bicikli, rože in voda

Bicikli, rože in voda

Rože, voda in bicikli

Rože, voda in bicikli

Samo rože?

Samo rože?

Kaj že?

Kaj že?

28. 4. Dopoldan še malo po Goudi, potem pa do tulipanov. Ker smo bili od dva tedna do mesec dni prepozni, je bila le še redko katera njiva barvno poraščena. Če smo se torej hoteli naužiti te nizozemske posebnosti, je bilo potrebno v arboretum Kaukenhof. Meni bi vsekakor več pomenili pogledi na tepihe s spodnjih (izposojenih) fotk, kot pa vsi arboretumi  skupaj. Vstopnina 15€ (zame) pretirana. Je pa lepo.

Bar(vna) koda

Bar(vna) koda

Prepozni za to :(

Prepozni za to 🙁

Pridi dala ti bom

Pridi dala ti bom …

Pridi dala ti bom cvet

… cvet,

ki raste

… ki raste …

le v meni

… le v meni,

le zate cveti

… le zate cveti.

... odprla bom zate vse svoje lakti ...

… odprla bom zate, vse svoje lakti …

Potem pa kolesarit v nacionalni park Zuid-Kennemerland. Označene tlakovane ali peščene potke različnih dolžin in nezahtevnih konfiguracij. Označeno je tudi za pešce in jezdece. Lahko celo vidiš kakšno žwaw. Sipine, jezerca, Atlantik; čist fajn.

Tlakovana tlaka

Tlakovana tlaka

Divja žival

Divja žival

'Domača' žival

‘Domača’ žival

Atlantik

Atlantik

Atlantska obala

Atlantska obala

Zvečer na PZA Amsterdam City Camp v Amsterdam. Ob kozarčku rujnega pred AD smo skušali uskladiti želje za naslednja dva dneva.

“Kaj bomo?” “Lej. Kar čma luahk.” Usklajevanje je trajalo do podhladitve.

Amsterdam

Amsterdam

Ampak smo preživeli

Ampak smo preživeli

29. in 30. 4. Zjutraj na bližnji trajekt in v mesto.  Potem se je uscalo. Mesto je bilo grdo, zoprno, polno naroda, mrzlo, drago, vrste vsepovsod za popi.dit, narod neprijazen, voda v kanalih umazana, ljudje na turističnih barčicah niso videli nič, mi pa utrujeni in vsega siti. Popoldne je posijalo sonce. Mestece je bilo zelo lepo, prijazno, navdušeni turisti z vseh vetrov so vnašali pridih ‘svetovnosti’; sedli smo pred nek spomenik in užili utrip prekrasne okolice, vsi so bili razigrani, prijazni in ustrežljivi, topli sončni žarki so se poigravali na gladini… še naprej umazane vode v kanalih in vse je bilo še vedno drago. Malo pivo + veliko pivo + koka kola = 19,5€ 😮   Tegobo z vrstami se da delno omiliti. V cel kup štacunc Tours & Tickets si lahko vnaprej kupite vstopnice za večino muzejev in atrakcij (ne za hišo Ane Frank), ki so večinoma cenejše kot na kasah samih in s katerimi greste v ‘pre paid’ vrsto, ki je večinoma krajša ali pa je sploh ni. Za Rijksmuseum npr., je bila prvi dan tudi s karto vrsta dolga ca. 60m, naslednji dan slabih 10. Za Ančko Frančko obakrat ca. 150m, zato ne šli.

V vsakem primeru je na izbor ogledanih zadev močno vplivala prisotnost otrok.

Izplutje

Izplutje

Dež in ...

Dež in …

... mokrota

… mokrota

Iz madame

Iz madame, …

 ... Tussauds

… Madame Tussauds

Lance has no chance

Lance has no f….. chance

Trave toliko, da jo še med tlakovci kosijo, ...

Trave toliko, da jo še med tlakovci kosijo, …

... potem pa tole

… potem pa tole

Potem pa sonce

Potem pa sonce

Sonce ...

Sonce …

... in kanali

… in kanali

Midva levo, najstnici desno

Midva levo, najstnici desno

Najstnici

Najstnici

Razgled (pa tak)

Razgled (pa tak)

Kolesarska transverzala:

1

1

2

2

3

3

4

4

Vondel park

Vondel park

Ptica na veji

Ptica na veji

Ptica na kandelabru

Ptica na kandelabru

Deca na mostu

Deca na mostu

Mame pa v Rijksmuseumu

Mami v Rijksmuseumu

I love you

I love you

Očkati pa v betuli

Očkata pa v betuli …

.. in v pivovarni

.. in v pivovarni

Prvi

Prvi

Prva

Ena prvih

 

!!!Tukaj čakam še slike drugih obiskanih zadevšn!!!

 

Dost je tega

Dost je tega

Zvečer do mesta Kampen, na PZA. Dobrodošla je bila topla kopalnica s toplo vodo, da je ženski del odprave na komot poservisiral čupe.

1.5. PZA je od mestnih vrat oddaljen par 100m, stari del (ca. 300m naprej) pa čisto lep za malo pošpancirat. In kavo spiješ že za ceno ljubljanske ali portoroške.

Skozi park ...

Skozi park …

... in mestna vrata ...

… in mestna vrata …

... ura hitro pozna rata

… ura hitro pozna rata

Eno pročelje

Eno pročelje

En trg

En trg

In še eno pročelje

In še eno pročelje

Ker nas je zajel duh shopping turizma, smo se do Giethoorna privlekli šele pozno popoldan. Najeli accu čoln za vse hkrati in odbrneli po kanalih med hiškami in vrtički. Vse zrihtano u nulo. Večino teh zadev si lahko ogledaš tudi peš, a je malo drugačna perspektiva zanimiva, pa še vožnja s čolničkom za otroke…

Vodne steze

Vodne steze

Hiške v Giethoornu

Hiške in vrtički

Urejeno

Urejeno

Zeleno

Zeleno

Tudi peščeno

Tudi peščeno

A ne?

A ne?

Je treba delat

Je treba delat

Peš dostopi

Peš dostopi

V raj

V raj

In nazaj :(

In nazaj 🙁

Potem v Zwolle, spet malo po starem mestnem jedru, po štacunah in kaj spit. To zadnje je odpadlo, ker je prvorojenka klicala, da nas podijo s parkirišča. Pa smo pršparal 🙂 . Spat na Cvetovo koordinato pred konjsko dvorano v Apeldoorn. Ogromen P in popolnoma mirna noč.

Zwolle

Zwolle

Na hitro

Na hitro

2.5. Dopoldan do nacionalnega parka De Hoge Velluwe. Kolesarit in gledat divje živali. Ki jih ni 🙁 . Zdej; al jih ni nikoli, al pa jih je pregnal požar, ki je moral žareti ne dolgo tega. Je bilo še vse namočeno. Park ima vstopnino, asfaltirane potke in zelo raznoliko pokrajino na relativno majhnem območju.

Trava

Trava

Voda

Voda

Pesek

Pesek

Iglavci

Iglavci

Listavci in borovnice

Listavci in borovnice

Potke

Poti

Mostovi

Mostovi

Suškoti

Suškoti

Konjenica

Konjenica

Svinjina

Svinjina

In pogorišče :(

In pogorišče 🙁

Popoldan še do Doetinchema, spet malo po starem delu, štacunah in gostilnah.

Doetinchem

Doetinchem

Ulica

Ulica

In trg

In trg

Nekaj po 18:00 smo zapustili NL in vozili do PZA am Festplatz pri Hungen-Inheidenu v Nemčiji. Gasilske sirene so popestrile pozni večer in pomenile uvod v povsem mirno noč.

3.5. Po navigaciji še 888km do doma.

888km od doma

Prvič v sonce prebujeni

Pred Tauerntunelom je med dežjem snežilo. Ob 20h že doma.

Pišuka, najmanj en teden več bi rabili za tole Nizozemsko!!!

Categories
Potopisi