Avtodomiranje

in ostale traparije

Tistih par minut

A se splača za tistih par minut, ko zdrvijo mimo?

Ne, seveda ne. Za tistih par minut zihr ne. Skupaj z vsem ostalim… je pa druga zgodba.

Pelješ (še na bencin) skozi kraje na ali ob trasi, vse roza: baloni, pentlje, bicikli itd. na kandelabrih, balkonih, ograjah; plakati, stojnice, transparenti…, ma ni da ni. Že malo požgečka po športni duši.

Parkiraš potem nekam ob progo, itak nisi prvi. Čehi, Nemci, Naši itd., specialke, ‘grevli’, bajki in seveda štromarji. Nas slednjih skoraj nihče več ne gleda postrani. Skoraj! Izmenjaš kako besedo, izkušnjo, nasvet, plan, dobro voljo.

Spakiraš zastavo ali 4, v rukzak malo več kot ponavadi in zajahaš. Bliže ko si, večja je jata, čreda, roj; več je nestandardnih talnih oznak, bogatejši nabor državnih simbolov, glasnejše obcestne spodbude, smešnejše oprave (od julemanden-a in wonder woman, prek vseh živali- tudi mitoloških, do Ramsau krajevne table pripopane na kolesarski hrbet); in kljub upadu nivoja energij, vse bolj smejoča duša.

Prešvican in krepan prikoplješ nekam gor, včasih celo kamor si si zamislil, med tisoč(e) čakajočih na tistih par minut. Zasedeš kak gasilski komplet, čudno (praktično nemogoče) je ne srečati kakega Idrca, skupaj popiti kaj osvežilnega in pojesti približno tisto kar si naročil. Če ti pride na misel, da bi se pritoževal…: »Lej, si pa tuki!« »A ni fajn?« »Itak de je!«

Tistih nekaj ur do ’tistih par minut’ mine hitreje kot potem minute same! E-giro ‘dirka’, karavana vozil z reklamami, glasbo, prodajo merchandise spominkov, za šenk navijaškimi rekviziti in vodo; navijanje za vzpenjajoče rekreativne sotrpine, montaža zastav in transparentov, talno freskanje, debate z naključnimi sosedi; vedno pa tudi kaj spontano zabavnega: npr. nono, ki se vsem zaporam navkljub z avtom pripelje po trasi povsem do gorskega cilja (pod vrhom sicer že v spoštljivem spremstvu treh ‘letečih miličnikov’) in požanje aplavz altro che roza majica; Mauro the inflatable cop, ki je doma v fitnesu; zakuhana povsem nova Toyota; Američanka, ki v mrazu pod Tre Cime razkazuje svoji dve (in kratke hlače); TISOČI kolesarjev, s katerimi se po etapi kot reka pretočiš izpod Rifugio Auronzo do Misurine; pa recimo sneta veriga in zmaga za 40 sekund. Take, mislim, zabavne fore.

Za vse ostale je televizija!

#giroditalia #tappa_18_19_20

Improliga
SuperNono
Mauro
Primož, ich, nono in statisti
Dobrujutru
Misurina
Tre Cime in mille biciclette
Due Cime
Trenutek napada v živo…
…pred vstopom v Ramsau 😮 (TV zajem). Tablo je tip gor in dol prikolesaril kot ninja turtle 🙂 :
Vir: Twitter Anton Palzer
Lussari
Lus(k)ari

Dodano septembra 2023 s prejšnjih obiskov rožnatega spektakla:

2018 – Monte Zoncolan

Brutalen vzpon na Zoncolan čez Malga Meleit in Malga Tamai. Brutalen!
Brez besed.
Naravni amfiteater nad skoraj 1km ciljnega vzpona.
In cilj z video zaslonom.

2021 – Goriška Brda

Idrska rajda (zametek Syukavga awinka?).
Okrasje.
Syuk!

2022 – Kolovrat

V senci.
Categories
Izleti, Šport
«
»