Avtodomiranje

in ostale traparije

Smrt fašizmu, svoboda neandertalcem

Big daddy. Mrko vas gleda.

Big daddy mrko vas gleda

Vreme je grozovito slabo obetalo, zato martinčkanje in roštiljanje že v štartu nista bila v planu. Le-ta pa je bil hudo kratek: gremo nekam za jugovzhod kakšno stvar pogledat. In smo.

7.4. Sobota

Ob, za nas rekordno zgodnjih, 9h20 smo se že peljali skozi Idrijo. Mater sem pogrešal te obline. Volana. Družbo počakali na Barju in nadaljevali do Brežic (1). Tam sem bil nazadnje pred ca 25 leti. To je tudi vse, kar mi je od takrat ostalo v spominu. Tokrat mi bo najmanj (zelo dober) sirov burek. Ostalo vsaj na spominski kartici. Pa da ne delam krivice: temu delu Slovenije se bo treba enkrat posebej posvetiti.

Njegov vhod/izhod

Brežiški grad – Vhod/izhod

Brežiške korenine

Brežiške korenine

In stolp

In stolp

Hrvaškemu cariniku sem pokazal glih vse dokumente. Zato, ker na prometnem piše Ducato, ne pa tudi Knaus. Ma knausne nej se . V Kumrovcu (2) sem bil nazadnje pred ca 33 leti. Titova rojstna je še tam, v ‘Muzej Staro selo’ pa so združili še ca 40 objektov v njeni okolici. Najbolj smo se zabavali ob branju vpisov v spominsko knjigo Jožeta Kumrovškega .

Made in..

Made in..

.. here

.. here

S klikom na slikco, rata čitljivejša.

SF - SN

SF – SN

A drv manjka?

Drv manjka, zgleda

V bistvu ga je celo premagal

V bistvu ga je celo premagal

Muzej

Muzej

Staro selo

Staro selo

Staroselka

Staroselka

Ožeži

Ožeži

Tuheljske toplice (3) smo le spotoma pogledali, muzej v Krapini (4) pa nas je presenetil. Na novo zgrajen leta 2010, je kar na nivoju. Multimedia in nasploh moderen pristop k ureditvi. Vredno ogleda. Tudi nekaj slovenskih ‘prispevkov’ k oblikovanju zgodovine priznavajo. Smo pa že na poti od parkinga proti muzeju srečali enga neandertalca. V Audiju. In zgleda tudi v alkoholu. S stranske na glavno je zavijal levo. Tako zavzeto, da je prevozil nasprotni pas in naskočil pločnik. Nekako je nato odmotal in več ali manj uspešno nadaljeval po svojem pasu mimo nas. Tudi glavo gor in oči odprte je držal več ali manj uspešno.

Razvoj

Razvoj

Smo že bližje

Smo že bližje

Ane

Mar ne

Pišuka

Ne vem komu so potem na centralno ozvočenje spustili obvestilo, da se v muzeju ne sme slikat 🙂 .

Najdišče

Najdišče

Vužgi ga Blaž

Vužgi ga Blaž

S severa smo osvojili Sljeme (5). Vrh tega kuclja je nad morjem 1033m, vrh stolpa pa dodatnih 169. Na parkingu pred hotelom Tomislavov dom smo si postlali. Mirna noč.

TV toranj

Rentgen

Čakajoč sezono. Ratraki kar v blatu.

Čakajoč sezono. Ratraki pa kar v blatu.

Po podplatih se je dalo

Po podplatih se je še dalo

8.4. Nedelja

Kljub zimskim gumam nam je bil sneg všeč predvsem zato, ker se ni oprijemal cestišča.

Hotel

Hotel

Še dva

Še dva

ZOO v Zagrebu (6) nima svojega parkirišča, je pa nekaj njih precej blizu. Živalski vrt je bil otrokom zelo všeč, odraslim pa samo všeč.

Kdo je kralj?

Kdo je kralj?

Kdo je kralj?

Kdo je kralj?

Zašto krava tužno gleda

Zašto krava tužno gleda

Puran

Puran

Low five

Low five

Na nekoga me spominja

Na nekoga me spominja

Kitajc

Kitajc

Avtoportret avtorice večine fotografij

Avtoportret avtorice večine fotografij

Posadke sva odložila v centru in nadaljevala do Dvorane Dražena Petrovića (7), kjer sva na peščenem parkirišču odložila vozila. Gor peš, nazaj pa s tramvajem. Karte sem imel še od lani, ker jih takrat nismo znali ‘poništiti’. Na naši izstopni je tokrat vstopil kontrolor.

Med parlamentom in vlado

Med parlamentom in vlado

Gornji grad

Gornji grad

Stolnica

Stolnica

Jaja

Jaja

Ja ja no; pirhi

Ja ja no; pirhi

Za prespat in poservisirat smo se odločili koristiti Camper stop ponudbo kampa v Dolenjskih toplicah (8). Večerni obisk nam je prinesel 10 buteljk živega vina. Hvala!

9.4. Nedeljek

Novi obiski, zato kava za 5, 11 ljudi na sprehodu okrog mesteca in zanimive debate.

Še do izvira Krke (9). Še domov.

Živahen izvir Poltarice

Živahen izvir Poltarice

Jama nad njim

Jama nad njim

Krška jama

Krška jama

Izvir Krke notri

Izvir Krke notri

Izvir Krke zunaj

Izvir Krke zunaj

Kljub katastrofalni vremenski napovedi, smo dežnike rabili le parkrat po par minut v soboto. Oblačila pa zimska, ja.

Koordinate in opisi dostopov

(1) P v Brežicah

Koordinate z GE: 45.904388° 15.594195°

Dostop: peljete po Bizeljski cesti proti centru, pri eni tabli za parkirišče zapeljete desno v Jurčičevo ulico in navzdol do ulice Pod obzidjem. Parkingov kar češ. Med tednom morda ne; pojma nimam.

P Brežice

P Brežice

(2) P v Kumrovcu pred muzejem Staro selo

Koordinate z GE: 46.075265° 15.678823°

Dostop: Ni kej razlagat. V Kumrovcu ob glavni cesti pred muzejem Staro selo. Eno večje parkirišče je čez cesto. Nam je park majstr računal 8Hrk na AD in omenjal predsezono, velikost avtobusa ter izreden popust.

Odrasla 20, otroška 10Hrk.

P Kumrovec

P Kumrovec

(3) P v Tuheljskih toplicah

Koordinate z GE: 46.065045° 15.781410°

Dostop: Sledite tablam za Tuheljske toplice.

P Tuheljske toplice

P Tuheljske toplice

(4) P v Krapini

Koordinate z GE: 46.165074° 15.867328°

Dostop: Muzej ima tudi svoje parkirišče, a so na avtomobilskem višinske ovire, avtobusno je pa drago. Parkirali smo zato na enem prej ob cesti. 3Hrk na uro (se mi zdi). Puščica spodaj označuje dostop do muzeja.

Odrasla 50, družinska 100Hrk.

P Krapina

P Krapina

(5) P na Sljemenu nad Zagrebom

Približne koordinate z GE: 45.898708° 15.946246°

Dostop: Če pridete na Sljeme s severa, torej iz Stubičkih toplic, se držite glavne ceste vse do odcepa (desno navzgor) za TV toranj, vrh smučišča in Hotel Tomislavov dom. Če pridete gor iz Zagreba, pa na koncu enosmerne ceste zavijete levo in nekaj naprej desno sledeč zgoraj opisanim tablam. Navzgor proti stolpu se lahko še zapeljete, a parkirate na klancu. Mi smo v  miru prespali, a se tega uradno na hrvaškem ne sme 🙂 .

(6) P pred živalskim vrtom v Zagrebu

Koordinate z GE: 45.823557° 16.013390°

Dostop: Poiščite Maksimirsko ulico, stadion Maksimir, ZOO…

Najbrž lahko parkirate tudi pred stadionom. Če parkirate na označenem spodaj, greste čez cesto, strogo LEVO po parku mimo ogromnega kipa neke ptice ter desno čez otroško igrišče in skozi beli paviljon. Pa ste tam. Parking sobota popoldan (ne vem ure) in nedelja brezplačen.

Odrasla 30, otroška 20Hrk.

P ZOO Zg

P ZOO Zg

(7) P pred košarkarsko dvorano

Koordinate z GE: 45.802992° 15.962335°

Dostop: Ulica je Florjana Andrašeca, orientir pa visoka okrogla zgradba. Do trga bana Josipa Jelačića je peš 10 hitrih ali 15 počasnih minut; ali pa tramvaj za 8Hrk po glavi. Če je kiosk zraven odprt lahko karte celo kupite, sicer pa pojma nimam.

Parkirišče je sicer plačljivo, a ob vikendih in praznikih (brez tekme) očitno ne. Preverjeno že 2x. Parkiranje ob ulici naprej dol je tudi plačljivo, a za dolge AD bolj kot ne nemogoče. POPRAVEK 2016: Tramvaj je zdaj po 10Hrk; peščenega parkinga ni več, ob ulici je pa po 3Hrk/h, omejeno na 3h!

P dvorana

P dvorana

(8) Kamp Dolenjske toplice

Koordinate z GE: 45.759050° 15.055199°

Dostop: Iz smeri Novega mesta na začetku Dolenjskih takoj za prvim parkiriščem desno dol. Je označeno. Zimski Camper stop košta 10€ brez štroma, 15€ s štromom. Odprte so bile tudi že kopalnice s toplo vodo, tako da je to praktično že kampiranje. Po 14.4. ga boste tudi plačali kot kampiranje. Če bi šli v bazene, bi imeli 20% popust.

Kamp Dolenjske toplice

Kamp Dolenjske toplice

(9) P pri izviru Krke

Koordinate z GE: 45.886621° 14.768575°

Dostop: Med Muljavo in Velikimi Lesami zavijete proti vasi Krka in sledite tablam za izvir Krke. Označeno parkirišče je sicer pri izviru Poltarice, a je do izvira Krke ca 10 minut sprehoda. En parking je sicer še bližje, a v nekih ožinah med hišami.

P Krka

P Krka

Categories
Izleti