Avtodomiranje

in ostale traparije

Išče se!

Če ne gre dec k Unescu, pride pa Unesek k njemu
(tri tedne po vpisu Idrije na seznam svetovne dediščine)

Res je sicer, da sem po bežnem preletu seznama dotične dediščine ugotovil, da sem že kar precej teh zadev obiskal; a nikoli tega nisem delal načrtno. Torej lahko trdim, da k Unescu hodil nisem! Pa ga tipa k meni prinese 😯 . V Idrijo, porkafix 😯 ! In se ga odpravim iskat. V imenu kolegov turistov, ki baje trumoma ‘padajo’ na zgornji seznam. Gre torej za popolnoma dobronamerno, empatično dejanje; preprosto rečeno: za oponašanje povprečnega turista, ki ga je v naš kraj prinesla informacija, da smo mi zdej unešeni v Uneskota. Popolnoma nepristranski pri tem seveda ne bom uspel biti, saj bi se moral prej resetirat. Predvidevam, da se Unescofani na obisk nove trofeje prej ustrezno pripravijo. No, meni je uspelo odkriti 858 strani dolg dosje, s katerim bi se bilo mogoče več kot dostojno pripraviti. Če bi človek imel čas! Da pa bi ta sprintan 50 kilski špeh, 45 kilska Japonka tovorila po Idriji, si pa tudi ne morem predstavljati. No ja, pravzaprav, če se že gremo empatijo, si to prav lahko predstavljam. Bo vsaj vedela dečva, kaj vse je moral knap pretrpet za našo titulo!

V živosrebrovo kotlino sicer lahko prituristkate po več poteh, nekako pa največje ‘prilive’ pričakujemo iz smeri prestolnice; zato sem *Nessy-a in njegove otroke začel iskati tam (* Unesco- Unesko- Nesko- Nessy). Malo pred izhodom iz soteske Zala, se že pojavijo neke table, ki niso klasični prometni smerokazi, zato bi vsaj delno predpripravljen turist z vsaj delnim znanjem slovenščine morda z njih že znal kaj razbrati. Pa zelo počasi bi moral voziti.

Sramežljiv začetek

Sramežljiv začetek

Malo naprej je ob obcestnem počivališču malo večja tabla, ki sporoča, da je Idrija Evropska destinacija odličnosti 2011.

Odlično! Dvojezično!

Odlično! Dvojezično!

A o Nessy-u še nič!

Za ovinkom na smerokazu piše Bela 7. Da se tukaj že zavije za prve sestavne dele omenjenega dosjeja…, še kar nič. 200m prej na prej omenjenih tablah je sicer pisalo kam da se tukaj gre, a brez ‘špeha’ boste povezavo z Neskotom težko našli.

JeBela da res

JeBela da res

Ker sem naprej proti Idriji rinil v poznem popoldnevu, sem se zaman trudil prebrati kaj piše na nadcestnem ‘slavoloku’ kak km od krajevne table. Vem, da piše nekaj o Unescu, a turist bo moral imeti več sreče z uro prihoda, ali pa vsaj z vremenom.

Krajevna tabla se v senci dobro počuti

Krajevna tabla se v senci dobro počuti

Kot tudi reklama za Unesco

Kot tudi reklama za Unesco

Ker je Turist office vedno in povsod rešilna bilka raztresenemu turistu, sta seveda zelo dobrodošla dva izmed naslednjih dvajsetih kandelabrov, ki poleg javne razsvetljave javno nosita tudi črko i v krogcu. Zraven seveda še neke puščice in metri. Zbirka tabl, ki se med kandelabri držijo bolj pri tleh, je vsekakor zavidljiva. In zavidljivo raznovrstna. Za enkrat še nič v žlahti z Nessy-em! Tistega i-ja v krogcu se bom držal, pa bo.

Uzrt v zadnjem trenutku

Uzrt v zadnjem trenutku

Kapacitete

Kapacitete

Prva pomoč

Prva pomoč

Počasi ga bomo že skidali

Počasi ga bomo že skidali

Glavna vpadnica iz centralne Slovenije nas tako pripelje do glavnega križišča. Na isto mesto pa pridete tudi iz smeri dežele Kminske in Žerovske. Tem ga šele skrivamo skrivNeskota! Res pa, tako kot prej v podrasti med kandelabri, tudi tu izvemo, da je Idrija Alpsko mesto 2011.

Ševečjezično

Ševečjezično

Pa nazaj na križišče, na lov za i-jem. Nagonsko zavijte za Center. Res bi moral biti fajn raztresen al pa slep, da ne bi našel idrijskega TIC-a. Mal je skrit; ampak vsega vam pa tudi ne moremo na pladnu servirat. Med tednom delajo do 17h, čez vikend do 15h. Pozimi ganze Woche do 15h. Ja ne boš v temi Unescota osvajal!

TIC

TIC

Tudi v hladu

Tudi v hladu

Aja, še (kot naročen) naključni dogodek današnjega popoldneva. Uzrem pomoči potrebnega turista in se že pripravim na recitacijo dosjeja…, ko tip vpraša: ,Sorry, where can I buy kebab?’ Ja no; to pa moraš biti raztresen in slep hkrati, da spregledaš HongKongMarketingStyle kebab pročelje. Kako klinca bo možakar Nessy-a našel, če še kebabnice ni?!?! Ma se mi je vseeno zdelo mega, da sem vsaj nekomu pomagal zapraviti 3€ . Pa da nekdo žanje (morebitne) prve posledice vpisa na seznam. Pa magari je s Kosova.

Brez nadaljnjega, po zaprtju TIC-a in brez dosjeja, ste z Uneskotom zaključili  za tekoči dan. Če pomagamo najti kebab, ni hudiča, da vam ne najdemo tudi kake sobe, apartmaja ali hotela za prespat. Zaenkrat! V kratkem bo naš odgovor seveda:,Sorry, everything is full, occupato, zënë, optaget, 忙しい, zauzeto, occupé, besetzt!’ Še Nessy-a najdemo, pa smo tam!

Zjutraj se v miru naspite, pofruškajte, potem pa počasi po turistične informacije. Med tednom ne hodite pred deveto, čez vikende lahko še urco več podrnohate.

Ampak turist se ne dam. Ratam avanturist in nadaljujem brez dosjeja in TIC podpore.

Slabih 100m naprej že naslednje sledi

Slabih 100m naprej že naslednje sledi

Pa evo ih opet še dobrih 100m naprej

Pa evo ih opet še dobrih 100m naprej

Ker je Idrija majhna, promet okrog starega centra pa, bolj kot ne, enosmeren, boste Antonijev rov (leva stavba na zgornji sliki) in grad z lahkoto našli. Če slučajno veste, da je to to kar iščete! V rov lahko greste po naročilu, ali pa ob določenih urah 3x na dan.

Gewerkenegg

Gewerkenegg

Aha; beseda muzej je pa ja vsem jasna

Aha; beseda muzej je pa ja vsem jasna

Potem pa končno!

Nasmeh na obrazu!

Indiana Jones strikes again!

Najdu!

Viš ga!

Evo ga!

Končno, mater!

Vidi ti njega!

Veselja do Celja!

Čist frišn; na lepem belem papirju:

UNESKO!

Dobr sm jo Unesu

Dobr sm jo Unesu

In kaj naj zdaj z njim? Pojma nimam. Bom šel enkrat na TIC vprašat.

Sicer pa muzej vse dni v letu od 9h do 18h. Tudi to sem zamudil.

Zdaj pa tako.
To zgoraj lahko vzamete kot popis zatečenega stanja, lahko pa tudi kot kritiko. Seveda bumbar, kot ponavadi, prehitevam. Tudi Neskota je prineslo zlodja čisto nepričakovano. Šest let smo delali na dosjeju, zdej ga pa imamo. Unesco!

Pa če se spet malo empatiram. Nisem kak hiperturist, ma se mi zdi, da nekako še kar nekaj prepotujem. Bolj kot nad cerkvami, muzeji, ajfelovimi stolpi ipd. zadevami, se navdušujem nad naravo. Za najti kakšno zakotno grapo, slap, hecno skalo, zaliv na Visu 🙂 …, moram velikokrat iznajti precej iznajdljivosti, pa še srečo imeti zraven. Seveda me jezi vsako križišče brez oznak, vsaka zaraščena steza, nečitljiva tabla, zaprta turistična pisarna, pomanjkljiva ali napačna informacija…

Ampak zabogamilega. Unesca pa ne smemo skrivat! Čim prej na dan in plan z njim. TAKOJ! Turisti so že tukaj. Japonci, porkafix! Unesco je hiter in močan!

Unesco sam po sebi ni nagrada!
Nekaterim se zdi izziv in priložnost. Zame je Unesco dejstvo, obveznost, odgovornost! Odgovornost do turista! Ne moreš na vrata napisat, da si Unesco, potem pa: ‘Pridem kmalu’! Zadovoljen turist je nagrada. Zadovoljni turisti so pa potem nagradni sklad; recimo.

Slišal sem, da nekatere občane skrbi, da ne bomo znali izkoristiti kar nam vpis ponuja. Kar se mene tiče:

SAMO ZASRATI NE SMEMO!

3.12.2013– No, po ca. letu in pol s(m)o le namestili nekaj tabl: Obzorje (stran 14 in 15). Tu notri lahko tudi preberete, da postopki, ki bodo omogočili postavitev po mojem mnenju NAJVAŽNEJŠIH tabl, pa še potekajo (in da bo tabl premalo)! Lahko, da menim narobe, a sam sem npr. Pécs, Verono in Dubrovnik brez problema našel, potem pa sem rabil table ali pač papirnat zemljevid! Do tega papirja ni vedno lahko priti, zato table na ‘vsakem vogalu’ pridejo še kako prav.

Take npr.:

Zgub se mi...,

Zgub se mi…,

.. če se moreš

… če se moreš

 >Zapis<, ki obdeluje sorodno tematiko.

Categories
Neuvrščeni, Traparije