KORZIKA- Dopolnilo plažopisa                                             

Avgust 1999 (17 dni).

Potovali smo z avtomobilom, v smeri kontra Jorik.

 

Jorik je pot med Bastio in Calvijem prevozil po 'ta široki', ampak je cesta prek St-Florenta, za razliko od tistih na zahodni obali, čisto OK. V 'hribih' med Bastio in St-Florentom priporočajo nakup vina, ki ga pa takrat nismo rabili, zato ne kupili (znana korziška vina so roseji).  Do Calvija mimo Agriatske puščave in plaž, nato pa prepadni zahod in plaže. V Portu se da parkirati tudi z AD, vendar se je treba usmeriti proti Piani in kmalu zaviti desno navzdol proti plaži na peščeno parkirišče (imajo tudi kampe). Proti Piani se usmerite tudi, če želite videti znamenite Calanches de Piana (Unesco), oranžne skale, ki se dvigajo 300-400m iz morja. Ob sončnem zahodu kar gorijo od oranžnosti. Iz Porta smo obiskali tudi kanjon Spelunca. Mimo večjega Genovskega mostu do parkirišča pred kanjonom, potem peš do manjšega mostu bolj proti koncu doline. Tam smo se kopali v MkP (mrskps) tolmunih. Glede na veliko fluktuacijo turistov, bi od vsega skupaj pričakoval kaj več, najbrž pa je pomanjkanju zadovoljnosti botrovalo dejstvo, da v približno takih Speluncah živimo. Iz Porta nadaljevanje poti mimo prašičev in Evise proti prelazu Vergio (tudi smučišče) in vmes spet kopanje v MkP tolmunih pri Cascades d' Aϊtone (3km iz Evise- tabla Piscine). Naprej do mesta Corte in ponovno v domače okolje: kanjon Restonica. Nastanili smo se v prijetnem kampu v gozdu ob reki (MkP tolmuni). Naslednji dan zapeljali do konca doline, od koder sva z Barbi več ali manj odnesla (takrat 3 letno) Tino, do jezera Melo na 1711mnv, kjer se nismo kopali, ampak kepali. Dol grede sem v okrepčevalnici podobni Pehtini votlini, od Bedancu podobnih tipov, kupil hladno pivo 0,25 l za 700 Sit. Sem ga gor grede zaslužil.

Nadaljevali smo po kontra Jorikovih poteh proti jugu in obiskali še Filitoso, najdišče 4000 let starih granitnih menhirjev- faličnih kipov nekih bojevnikov in ostankov njihove naselbine. Bonifacio je zakon, pa še Sardinijo vidiš. Na vzhodni obali smo zaradi požara v notranjost obrnili že pri Porto-Vecchiu in se preko Zonze odpravili proti Bavelli (tudi AD so bili gor). Zanimiv prelaz: lep razgled in mišičasti bori, ki jih očitno vzgaja močan veter (takrat ni pihalo). Na spustu proti dolini Solenzare, večkrat prečkaš neke grape. V eni izmen njih je voda izdolbla zelo lepe MkP tolmune. Tudi, če se človek ne bi kopal, je zaporedje tolmunov povezanih s slapovi zanimivo pogledati. Reka spodaj v dolini je bila, za razliko od Jorikove izkušnje, že prav vroča- izredno majhen pretok vode, ogromni tolmuni, temperatura zraka proti 40, vlaga max. in čez.

Vzhodna obala je plažopis in smo jo kar preleteli. Trajekt nato čakali v enem čudnem kampu v Miomu (tik nad Bastio), ki je s svojim delovnim časom prilagojen voznemu redu trajektov. Prijaviš se lahko zvečer do ne vem kdaj in odjaviš zjutraj zelo zgodaj, seveda dovolj pred odhodom prvega trajekta. Cap Corsa tudi mi nismo kaj prida obdelovali, ker smo imeli že vsega dovolj, pa še pihati je začelo prav pasje.

 

Pogled iz kampa na Calvi

Calvi ponoči

V zaledju: Monte maggiore

Porto


Porto (levo plaža in P)

Veliki Genovski most Tina v 'Pasji glavi'

Mali Genovski most

Lahko nočOranžnost

  Sam odpre konzervo  v 5. sec

V vodi ni gužve

Še en MkP ob vzponu na Melo

Orto MkP, v ozadju sneg

Bojevniki, v ozadju naselbina

 

 

Ogenj ni izbirčen

Stanovanjska hiša

Zamaškovec


Evo nas na Bavelli 

Bavella: z vetrom v krošnji  

Leti, leti…. Dave

Pri + 40 bi ta dva še mal kurila

Miomo- z vetrom na plaži

Miomo- z vetrom v 'hiši'

Paluba bo za zribat.

BIS:

·        Presežki: pol divji prašiči, nepregledni kostanjevi, borovi in sploh gozdovi, oranžne skale ter Bonifacio. A se potem sploh splača tja, boste vprašali? O ja, se! Korzika je raj tako za plažne martinčkarje, kot za kolesarje, pohodnike, planince in plezalce, kajakaše, raftarje in 'canyoningarje', jadralce in srfače, ljubitelje narave, zgodovine, muzejev in cerkva itd. ipd. Ker pa je rajev za te stvari tudi drugje dovolj, pač ne spadajo med presežke. Od vaših 'potreb' je seveda odvisna izbira primernega termina za obisk.     Sicer pa so moja 'bolezen' (kot ste mogoče opazili :D ) tudi tolmuni, ki se jim kljub MkP, ne morem upreti.

·        Ceste so res kritične. Posebno ozko je v kanjonu Restonica (naprej od kampa) ter iz Solenzare proti Bavelli (tudi naprej od kampa). Mi smo bili sicer hudi maherji (ponavljam: z avtom), ker smo takih cest vajeni. Bolj carski so bili samo domačini in pa en Maročan, ki je tolikokrat švignil mimo, da smo se že pozdravljali. Tudi sicer je avto prav prišel. Bazne tabore smo postavili v Calviu, Portu, Proprianu, dolinah Restonica in Solenzara, potem pa dnevno 'izletavali' naokoli.

·        Spati 'kar tako' je strogo prepovedano. Prepoved pa še kar resno jemljejo. Na otoku namreč NON-STOP gori; dežurni gasilci, dim, prostrana pogorišča in avioni z zajemalkami so zvezde stalnice.

·        Tisti Bedanci z okrepčevalnico sploh niso redkost. Tipična obcestna trgovinica je sestavljena iz ene razrezane kamp prikolice, kamionskega kesona s poflikano cerado, lesene barakce in nekaj baldahinov. Po hladilnikih, sadju in zelenjavi, čistilih, parfumih in sploh zavidljivem sortimanu prodajnih artiklov, skačejo kure, mački, psi in nekatere neznane živali. Ko bo Eu inšpektor od Jankoviča zahteval HASAP, naj mu slednji nemudoma časti ol inkluziv vakance na Korziki!

Dave