Žavcarjev vrh

(31.8.2008)

Dolina Brestrniškega potoka je ozka, zato je mogoče najbolje prespati kar v Brestrnici. Dovolj prostora je ob trgovini na levi strani kraja, kakšnih sto metrov pred mostom čez omenjeni potok (N46.567044 E15.578653). Morebiti je le malo bolj hrupno zaradi bližine ceste proti Dravogradu.

Nad Dravo

Nad Dravo

Mi smo prespali nad Dravo ob veslaškem centru. Z glavne ceste se (v smeri Dravograda) nasproti trgovine zavije levo proti Dravi. Pred novejšim poslopjem se zavije po makadamski poti levo in na primernem mestu parkira (N46.565726 E15.575657). V Brestrnici je potrebno slediti cesti proti Gaju (mimo trgovine in naprej v dolino Brestrniškega potoka). Ko na levi zagledate tablico z napisom Žavcarjev vrh ura in deset minut je dobro parkirati.

Pot proti Žavcarjevem vrhu

Pot proti Žavcarjevem vrhu

Mi smo kakšen kilometer višje obrnili in parkirali za odcepom (v smeri proti Brestrnici) na levi strani ob glavni cesti (N46.5918833 E15.5556527). Prostora je bilo za en avtodom dovolj. Pot poteka od Spodnjega Rušnika po Šolarjevem grabnu ob potoku navzgor. Pri kmetiji Strnad pot pride iz gozda na travnike, v jesenskem času se tu najde kar nekaj gob.

Maribor

Maribor

Pot se vzpenja zložno in ni prenaporna. Vedno bolj se odpirajo razgledi na Maribor in okolico ter seveda Pohorje na drugi strani Drave. Pot gre še mimo nekaj kmetij, potem pa te zadnji gozdiček odloži na travniku pred kočo na Žavcarjevem vrhu.

Koča na Žavcarjevem vrhu

Koča na Žavcarjevem vrhu

Prostora je dovolj tako za posedeti kot tudi za otroško igro. Na zadnji koči v gozd ponikne potka, ki pripelje na pet minut oddaljeni Žavcarjev vrh. Ta je skrit v gozdu, povsem nerazgleden in se nanj splača povzpeti kvečjemu zaradi bližine koče ali pa kakšne gobe, katerih se da tu okoli ob pravem času najti kar nekaj.

Vrh je skrit v gozdu

Vrh je skrit v gozdu

Navzdol se gre po isti poti, lahko pa seveda tudi kje drugje, vendar je potem potrebno misliti, kako priti nazaj do izhodišča, kjer čaka avtodom.