Trupejevo poldne

(5.12.2010)

Če z zahoda pobožamo griče, ki valovijo od tromeje, se bomo vse do Kepe dva tisoč metrom nad slano lužo res približali zgolj enkrat. Na vrhu, ki so ga nekoč domačini s severnih pobočij, z lepim slovenskim priimkom Trupej imeli za uro. Sončno. Da so vedeli, kdaj je čas, da se zastavi korak proti domačiji, da ne bo kosilo mrzlo in gospodinja ostra kot britev.

Kaj jutro, noč je še...

Kaj jutro, noč je še...

Danes smo veliko bolj vpeti v čas. Zato nam ure vse okoli nas tiktakajo in se po elektronsko počasi premikajo. Trupejevo poldne pa je obdržalo le lepo ime. In pa tisti razgled, ki opoldne ali pa tudi ne, daje veselje za vrisk in pozdrav z roko. Komurkoli že, na tej ali oni strani.

Hoja skozi temni gozd

Hoja skozi temni gozd

Izhodišče je vasica Srednji Vrh. Do njega se pripelje po strmi, zaviti in kar precej ozki cesti. Če bi se lahko ustrašili nenadnega srečanja ali strmih sten ob cesti, raje ne rinimo navzgor. In parkirajmo v Gozd Martuljku, takoj za mostom je že dokaj primerno mesto (46.482083 13.837868).

Noč ima svojo moč...

Noč ima svojo moč...

Seveda pa bomo v tem primeru morali upati na avtostop, ki nas bo popeljal višje. Da bi s smučmi in vso opremo rinili skoraj tri kilometre peš navzgor, ima komaj kaj smisla. Če bomo vseeno zbrali dovolj poguma in se pod v skalo vklesanim prehodom brez oznake višine ne bomo zagozdili, bo največ prostora za parkiranje pred vasjo (46.489377 13.837181).

Prihod na jaso pod Železnico

Prihod na jaso pod Železnico

Od tu stopimo v vas in se držimo leve poti. Izhodišče je za zadnjo kmetijo, kjer na desni strani ceste lahko opazimo kolovoz, ki se zložno vzpne v gozd. Ob cesti se brez dogovora z domačimi po navadi da stisniti le (osebni) avto ali največ dva (46.490557 13.835436, 970 m).

Dan se prebuja

Dan se prebuja

Gremo po omenjenem kolovozu in že čez nekaj deset metrov zavijemo desno. Vzpenjamo se nad vasjo, v zgodnjem jutru so lučke v vasi in nižje doli v dolini kot kristalčki na novoletni smrečici. Na robu gozda, pod leseno stajo, gremo naravnost. Na gornji strani se odcepi slabši kolovoz, vendar se mu ne pustimo zapeljati.

Železnica

Železnica

Nadaljujemo naravnost, celo rahlo navzdol, do potoka Jerman. Ta bo naš vodnik, pot na kateri smo, mu namreč verno sledi, nekaj časa po enem, nekaj časa po drugem bregu. Ko se svet odpre, gremo mimo manjše koče na levi strani, dolina zavije desno, smo na začetku Železnice.

Lovska koča

Lovska koča

Od kod nenavadno ime dolini med mejnim grebenom in Lisičjo pečjo, ne vem. Nam, ki smo rezali čisto novo sled v deviško belino, se je zdelo, da smo res kot vlakec, ki sopiha položno navzgor. Pridemo do mesta, kjer se levo odcepi široka pot. Gre za začetek ceste, ki pelje proti Korenskemu sedlu in je še posebej zanimiva za navdušene gorske kolesarje. A takrat, ko snega ni več. V glavi so se že pletli načrti…

Jasa v zatrepu doline

Jasa v zatrepu doline

Mi gremo seveda še naravnost, ob potoku. Na jasi zavijemo desno čez vodo in se na drugi strani vzpnemo ob njej navzgor. Mimo lovske koče gremo po Železnici naprej, ko se svet začne znova odpirati, se držimo nekoliko levo. Pridemo na veliko jaso na začetku zatrepa.

Pod sedlom

Pod sedlom

Najbolje, da sopihamo nekoliko desno in pod Lepim vrhom obidemo grabne, ki jih je počasi izlizala voda. Ko prisopihamo na sedlo, nam je pa tako ali tako, že vse jasno. Pa jade, bomo že še videli… Vsekakor zavijemo levo in se vzpenjamo proti najvišji točki. Ki to seveda ni. Bo treba še malo naprej, pa res ne več daleč.

Predvrh

Predvrh

Na najvišji točki so železne gauge in na njih mali zvonček (1931 m; ob risanju gazi v celcu dobre tri ure in pol). Počitek je obvezen. Kot vedno na tem čudovitem grebenu. Vidi se daleč, vidi se globoko, vidi se vase. Bi bil čas za počitek. Če bi ne bilo tako zelo mrzlo. Tako pa le z zmrznjenimi rokami snameš pse, nastaviš zaponke in pritrdiš okovje. In nato še komaj, komaj, narediš nekaj posnetkov.

Dobrač

Dobrač

Navzdol se spustimo desno, pa le nekaj zavojev, do lepe flanke. Po njej odvriskamo, iščemo nižje najboljše prehode mimo smrek in po grabnih in se držimo seveda nekoliko desno. Enakomerni zavoji se iztečejo na jaso, kjer srečamo svoje sledi. Sedaj znova šibamo po Železnici, jutranje sledi pa so nam kot tiri.

Trupejevo poldne

Trupejevo poldne

Sledimo jim, zaiti pač ne moremo več. Strmine je večinoma ravno prav, da letimo kot ponoreli vlak. Če pa se nam le zdi, da gre prehitro, pršič ob straneh omogoči lep zavoj ali dva. Torej brez težav. Le pri prehodih čez potok ali njegove pritoke popazimo.

Užitek v pršiču

Užitek v pršiču

Nikakor ne smemo smuči zmočiti, saj se nam na masi takoj naredi tenak ledeni sloj. Ta kot sekundno lepilo nase veže sneg in s coklo ne bo šlo nikamor več. Še zadnji travnik (štirideset minut z vrha), tik nad izhodiščem, tako težko pričakovan, bomo kljub odlični strmini v tem primeru lahko prevozili kvečjemu naravnost…

Pršenje

Pršenje

A kaj, se zgodi. Za ponovitev časa seveda ni bilo, čakale so druge obveznosti, drugi trenutki, drugi ljudje. Pa nič zato. Ni bilo treba besede, pa smo vsi vedeli. Da se tu, nekoč, zagotovo, znova srečamo in zarežemo novo sled v sveži pršič.

Zavoji na travniku nad vasjo

Zavoji na travniku nad vasjo