Avtodomiranje

in ostale traparije

Danska 2008

Nekaj pojasnil:
koordinate in opise dostopov najdete tukaj,
– v potopisu poskušam podati koristne informacije in čim manj nakladati,
– fotke so zraven zaradi naduvavanja kolk je blo le fajn Smiley . Nekaj je Sorelininih. TNX

Še nekaj pojasnil:
– Vreme je bilo za en klinc,
– Danska je zelo mirna dežela z zelo mirnimi ljudmi in nam tako ljubimi mirnimi nočmi. Po moje je rokomet najagresivnejša varianta novodobnih Dancev (aja, pa neke kite tud koljejo Sad),
– zakone imajo zgleda napisane za poštene (kar v glavnem so); saj ‘modrecev’ prvi teden sploh videli nismo, tisti samopostrežni štand spodaj nekje, bi pri nas ukradli z zelenjavo in priloženo kasico vred, gor pa jih je na pretek,
– za mirno spanje in brezskrbno oskrbo ni potrebno zapraviti beliča.

D1– 1. avgust 14h00- Gas, gas…, do Baara, kjer smo ob jezeru prespali… Sliši se lepo. Pa ni glih. Vprašamo oštirja, če lahko. Ja, ja; kajn problem. Namesti nas pod ogroomno drevo. Odide in se kmalu vrne z Mihaelom iz Murske, ki že devet let dela za Audi; pove da mora domov, ker ga bo žena sicer ubila; še pol ure naklada… in… se vrne v oštarijo. Ponoči smo na seznam ‘kaj mi ne da spati’, dodali še parkiranje pod visokimi drevesi v slabem vremenu. Pok, POK, pok, POK, POK, pok, pok, itd. pok, pokpok Shocked . Nekaj pada z drevesa! Sem se že videl zasutega pod kotom 35° (kot nestrojniku, mi je iz strojniškega priročnika ostal v spominu samo nasipni kot fižola Smiley ). Pa ni bil fižol, ampak voda. Ogroomne kaplje z visookih vej. Niso neumni oni, ki dizajnirajo nove zvokoodporne strehe (Revija AD Avgust 08). Glava pod pouštrom je rešila noč. Naslednji na spisku je bil PZA nekaj km naprej, v Manchingu (1). Ta bi bil pravi.

D2– Celodnevna do danskega Tønderja. Lepo mestece, vodni stolp z muzejem, žur na placu, stara uličica z majhnimi hiškami, P za mestno hišo (2) in še en P malo naprej. Ponoči sem se utekočinil. Pelerina in dodatna kaseta sta prišli prav med kratko pavzo ob 4h zjutraj.

D3– Naslednji cilj: mlin na veter v bližnjem Højerju (3). Največji v holandskem stilu v severni Evropi. V vrtu smo se skrivali pred zoprnim vetrom, v mlinu pa je malo enga muzeja.

Potem do morja. Ni da bi ga hvalil. Voda nizka in motna, vidiš popularni Rømø, P je Ok (4), spati se ne sme. Nedaleč stran je na glavni cesti počivališče z WC-jem.

V Ribe se gre lahko gledat stare, na pol lesene hiške v lepih uličicah, katedralo, PZA (5) , štorklje; lahko pa tudi kaj drugega.

D4– V Esbjerg se gre lahko gledat Muzej ribištva in pomorstva z akvarijem (6), ene velike kipe (7); lahko pa tudi kaj drugega. Mi smo šli 500m (al pa mal več) nazaj v ribiški port kupit ribe.

Proti Z se odpelješ na Blavands Huk- skrajni Z kopenske Danske (8 ). S svetilnika se vidi daleč. Če fajn piha, se na privetrni strani ne da dihat. Posrečeno je naselje precej novih, s slamo kritih hiš, skritih med sipince.

Dilemo med nadaljevanjem po Z obali in obiskom Legolanda so rešili vremenski napotki dežurnega forumskega meteorologa. Billund sam se nam ni zdel, spali smo pa na obcestnem počivališču, ki premore tudi WC (9).

D5– Legoland se po atrakcijah ne more primerjati z Gardalandom ali Mirabilandijo; vsa priznanja pa jim izrekam, ker so iz milijonov kock sestavili skoraj ‘cel svet’. S pomočjo AMZS-jeve Show your card, smo prišli do dvodnevnih vstopnic za ceno enodnevnih. Tudi otroci so bili mnenja, da še enega dne pa res nima smisla zabiti tam notri.

Slika od slike:

 

Zvečer kar direkt proti S, prespati v Glyngøre. Peščen P z WC ob marini in portu (10).

D6– Zjutraj čez otok Mors proti SZ. Obala pri kraju Vigsø je prekrita z bunkerji (11). Nekaj bunkerjev bo kmalu prekritih z vodo. Morsko vodo. Blizu plaže je WC z vodo. Pitno vodo. Spet sipine. Klinc jih gleda. Ruski ašovčič, mal dračja in nekaj dilc…, pa smo se izkopal. Smo se pa otroci tudi kopal. Komaj čakaš, da prideš iz vode in se na hladnem vetru malo pogreješ. Lep piknik dan.

Popoldan nadaljevanje proti SV. Spet mivka. Kupi mivke. Rabjerg knude s svetilnikom (12) in Rabjerg Mile s P in WC (13). Zanimivo.

Pa noge oprat:

D7– Spali pri puščavi, nato pa na skrajni SV, skozi Skagen do rta Grenen (14), kjer se morja mešajo. Kar bučno se mešajo. Tjulenj je zgledal nekam švoh.

Naslednja postaja naše posadke: vikinška vas pri kraju Hobro na koncu Mariager fjorda. Z vstopnico lahko obiščete restavrirano vikinško vas s prebivalci (15), njihovo utrdbo kak km naprej (16) in muzej v mestu (ki ga mi nismo).


Mudilo se nam je še v Mariager v muzej soli (17), kjer se lahko tudi okopate v zelo gosti zelo slani vodi. Prespat smo šli pred dvorec Gammel Estrup (18) z vrtom (tudi zelenjavnim). Edinkrat, da je ponoči prav treskalo.

D8– Mi zjutraj do Kattegat centra (19) v kraju Grenå. Fajn akvarij s še kar velikimi morskimi psi. Na recepciji gospa iz Bosne.

Na kosilo do jezera Knudsø (20) pri kraju Ry. Na prvem P (če prideš iz smeri SV) imajo WC in tuše s toplo vodo. Na drugem P je manj ljudi. Jezero primerno za kopanje. Zatem smo osvojili še danski triglav: 176m visoki (po moje s stolpom vred) Himmelbjerget (21), 173 metrski (brezvezni) Yding Skovhøj (22) in 2m nižji (a baje najvišji naravni?) Ejer Bavnehøj (23). Te višinske podatke sem pobral s table na Ejer Bavnehøju. Na prvem in zadnjem imajo WC. Z malo iznajdljivosti tudi vodo. Na tej klopci je baje posedal Andersen. Je pa v bližini vrha prve ‘gore’.

Na poti proti Odense smo že na otoku Fyn spali na P izven AC (24) in se edinkrat v dveh tednih ponoči zbudili iz ‘človeškega’ razloga. Eni mladci so se nekaj pred peto zjutraj presedali iz kombija v avte (ali obratno), se malo pogovarjali in smejali ter za slovo še potrobili (mogoče so bili rokometaši Cool ) Ni trajalo 10min.

D9– Na/v Fyn Bazar-ju (25) lahko kupite tudi Tuzlansko so, Jaffa piškote, Krasove mesnine, Fructalove sokove, Vegeto, makedonske…, srbske…; vse v prodajalni Djerdap. Sicer pa še vsegaboga, v glavnem z vzhodnega sveta. Shawarma je kebab. Mi smo probali libanonskega

Andersenova rojstna hiška in pripadajoč muzej (26):

Ta Egeskov (27) mi zna kdo (ki še ni bil tam) očitat kot copy/paste prejšnjih izletnikov. Pa je prav fajn. Dobil sem občutek, da je kar nekaj domačinov z letnimi kartami. Dvorec z muzejem, pa en kup muzejev zraven (Bistra na potenco), vrtovi, labirinti, igrala, jeleni, piknik placi… Tista lesena škatla spodaj je palača Titania. Ena Gvendolinca si jo je zaželela, iz 3000 koščkov so jo delali 15 let; kasneje je šla malo po svetu, obtičala v GB, od koder jo je odkupil Legoland in pred kratkim dostavil na dom.

Spanje na prvih P pri gradu je prepovedano (pa niso nobenega pregnali), po kakih 50 do 100m pa tabel zmanjka in število spečih AD drastično naraste.

D10,11– Most med Fynom in Zealandom je kao najdaljši. Kar se mene tiče to ni en most, ampak dva, saj se vmes pelješ po enem otočku. Je pa zanimiv. V vetru komaj čakaš, da si čez. Če jih prepričaš, da si do 6m in 3,5t, plačaš tretjino manj. OdLili in doLili pred mostom (28).

Mimo Kopenhagna do Helsingøra (29) in gradu Kronborg kjer je dogajal Hamlet.

Nato do plaže (30) pred krajem Hornabaek, dvakrat prespat. Spet smo samo otroci plavali. Ko imam čas, gradim. ABUP I. je odplul v švedske teritorialne.

D12– Prestolnice smo se hitro naveličali. Na majhnem brezplačnem P (31) 50m od morske deklice je parkiranje čez dan omejeno na 3h, prespati bi se elegantno dalo.


Smo kar odkurili proti JV. Do cerkvice (32) na klifu Stevns pri kraju Højerup. P ima rampo, ki se za 20DKK odpre. Kadarkoli. WC je za oštarijo. Imajo tudi muzejček. 600 let so si Danci vztrajno manjšali državo z rezanjem kamnitih blokov. In sankal sem. No ja…

D13– Naprej proti JV na kolesarski Møn. K bolj peščeno-apnenim klifom. Parknili pred hostl (33) in naredili 3h krog. Malo po klifih, pa malo po štengah, pa malo pod klifi, pa po drugih štengah, pa skozi gozd nazaj do AD. S parkiranjem na osrednjem parkirišču (34) se ogled lahko precej skrajša.

Spat v Klintholm havn pod najboljše drevo na Danskem (35). Konkretna pihica, štacuna pri kadilnici rib (Klintholm røgeri- ribje kugle so čisti gravž, solata z imenom vasi pa nam je bila zelo všeč), ribarnica, Spar, PZA v marini (36- do tja, čez orto zdrsane orto ležeče policaje jest ne bi upal).

D14– V zoprnem vetru smo odzibali čez Bogø in Farø na AC.

Na Farø je Lili tik pod AC (37). Taširoka pripelje direkt na trajekt. Mitničarko sem prepričal, da smo do 6 in do 3,5; biciklov pa nisem uspel zamolčati (Sorelina je pripomnila, da sem jih najbrž samo zato vzel s sabo Sad ). +25% torej. Potegnili do Bockenema. Spanje na P za AD am Freibad (38).

D15– Neki ogledi in spet spanje am Bad. Tokrat PZA Bad Aibling (39). Pi.da- spet fižol.

D16– Pa čez Kicbil mim snega na Visokih Turah damu gledat mrk.

Koordinate in opisi dostopov: http://caravaning.si/dave/?p=136

Categories
Potopisi