ŠKOTSKA 2006

 

D1 Enkrat zjutraj smo se zapodili od doma in več ali manj cel dan vozili. Udi pravi, da smo roboti, ker toliko vozimo; Jorik pa, da šparamo bencin, ker smo prišli le nekaj dalj od Karlsruheja. V tisti prilogi s 6000 štelplaci, smo našli PZA v Bad Bergzabernu (49,10329819/7,99778986) (opisi lokacij za tiste brez GPS so spodaj). Dobra izbira: miren PZA za ca 20 AD, plačilo prostovoljno (torej brezplačno J), za 1Eur ti sanitarni blok spusti od 50 do 70 litrov vode. Mestece primerno za večerni sprehod.

 

D2 Skozi Luksemburg (nafta pod 1Eur) do Belgije. Malo na plažo. Spričo oseke smo morali pešačiti par sto metrov do vode, pa še malo po vodi, da smo se namočili v kakavu. Spanje pred 'recepcijo' Norfolk line v Dunkerque trajektni luki. Imajo tudi WC in tuše.

        

Dolga pot je do kakava                                                          Eni pa iz naplavin slona delajo

 

D3 Trajekt do Dovra vozi ca 2h. Povratna karta kupljena v Aprilu je koštala 93Eur, kupljena v Juniju pa 108Eur. Ker smo malo zalutali proti centru Londona, nam ni uspelo že prvi dan priti do Škotske. Prespali smo pred hotelčkom na MOTO avtocestnem počivališču (53,9611702/-2,762269974). Parkiranje nad 2h se na teh 'pumpah' sicer plačuje, a so nam na recepciji hotela zagotovili, da je njihov P pač njihov in ne od lastnikov počivališča. Mirno in zrele češnje (konec julija!!).

        

A zdej bo pa sama megla?                                                      Zalutanje

 

D4 V Gretna outlet villagu (takoj za SCO mejo) imajo prav uporaben Turist info office. Imajo tudi Old Blacksmith's shop v sosednji Gretni Green, kamor so se včasih hodili Angleži na šverc poročat. Zdaj se hodijo pa tudi uradno. Na parkirišču za 'kovačijo' lahko prenočite. Prispeli smo torej na Škotsko in si zaželeli spočiti v kakem kampu (oni temu pravijo Caravan park) ob morju. Smo se že vse zmenili z mlado receptorko, samo še za plačat je blo. Pa prinese od nekod eno 'staro', malo počebljata in razložita, da NO GO. Da lahko vzamejo samo dva AD. 'A ste prezasedeni?', vprašamo. Razložili so nam, da pač ne morejo vzeti treh strank, ki potujejo skupaj, ker da so taka pravila, oni pa da so miren kamp… Ta mlada se je naučila novega pravila, mi pa odvlekli surle. Saj morje je blo pa še večja katastrofa kot v Belgiji. V Annanu imajo kamp (skoraj) ob reki. Za 10GBP dobiš vse. Če ste izbirčni, si izberite kak drug kamp. Če hočete, lahko samo izkoristite sanitarije in sanitarc. Vahtar je tam samo zjutraj in zvečer. Če vas dobi, mu pa kaj malega plačajte. Nas je zastonj pustil na fuzbal tekmo, kjer je bil tudi za vahtarja (na vhodu, ne na golu). Itaq smo po prvem zadetku za goste odšli.

        

Poročna soba                                                                         Prostora je pa dost

 

D5 Spočiti popoldan odpeljali naprej. S pridom smo pr izbiri 'prenočišč' koristili WoMo. V kraju Fairlie imajo lep piknik plac z (zaprtim) WC-jem tik ob morju (55,75146103/-4,858320236). Imajo še eno parkirišče stran od morja in še en piknik plac z otroškimi igrali na severni strani vasice. Imeli so tudi psa, ki je vzdolž morske obale nekaj km podil srno.

        

Piknik plac                                                                            

 

        

Lovišče                                                                                 

 


D6 Mimo Glasgowa in Loch Lomonda čez Glen Coe. Prava škotska pokrajina. En kup sprehajalcev, pohodnikov in planincev je bilo videti. V Fort Williamu spet obisk Turist info. Popoldan so nekateri šli osvajat vrh združenih kraljestev (Ben Nevis-1343m), drugi pa najprej z ladjico gledat tjulne (črkovalnik hoče, da napišem tjulenje), nato minerale, fosile in podobno kamnovje v The Treasures of the Earth muzej v bližnjem Corpachu, ter Neptunovo stopnišče na Kaledonskem kanalu v Benavieu. Prespali smo kar na parkirišču pod stopniščem (56,84563828/-5,096290112). Nad zapornicami je 'marina', kjer so tudi nočili AD (precej manj prostora). Za uporabnike marine imajo zgoraj štrom, WC in kopalnice. WC sem uporabil, za ostalo ne vem.  

        

Glen Coe skozi šipo…                                                            …vetrobransko  

 

        

Kolk so eni dons utrujeni                                                        Plimovanje pride prav za servis

 

        

Kamnovine                                                                             Parking pod stopniščem, v ozadju Ben Nevis

 


D7 V rahel dež prebujeni smo si ogledali dviganje in spuščanje bark po stopnišču. V ta namen se k bregu odpeljeta tudi železniški in cestni most. Še prej je čez zapeljal hlapon, ki v filmih prevaža Harry Potterja. Turistične vožnje zasedene za teden dni naprej! Na Loch Nessu smo si pogledali kaskadni izliv reke Moriston in ostanke Urquharta- največjega gradu na Škotskem. Nadaljevali do kampa ob reki v mestecu Contin, saj je bil le-ta v smeri našega nadaljnjega potovanja in v bližini Stratconon-a, kjer smo se namenili obiskati višavske igre. Kampiranje stane nekje med 15 in 20 GBP. Če ste izbirčni, si poiščite kak drug kamp. Lastnica nam je razložila, da smo izbrali res prave igre. Tiste pristne, domače, ne unih skomercializiranih, z ringlšpili in podobno navlako.

           

Neptunovo stopnišče                                                  in         Kaledonski kanal

 

        

Stari most čez Moriston                                                          A vidte Nessi?

 

D8 Highland games so ble posrečene. Narod pride na kup, malo jé, malo pije; malo gleda igre, malo se jih udeležuje, predvsem pa se neobremenjeno druži. Za tisto premetavanje kugle, kladva, hlodov in vreč se niti ne sekirajo kaj dosti. Celo uradni napovedovalec je več pozornosti posvečal teku otrok na nevemkolk jardov, kot pa 'highlanderjem', ki so napenjali mišice. To(rahli dolgčas) je bil tudi edini minus, sicer je blo pa gut: domačice so napekle različnih peciv, skuhale malinovo marmelado, pekle palačinke, domačini so cmarili pleskavice in prodajali pir ter odličen in poceni viski; cvilile so dude in harmonike (jebemti, če bi bil sneg, bi mislu, da sem na Talerju). Začelo je rositi, zadeva je rahlo zvodenela in odpujsali smo naprej (itaq je alko meja na 0,8). WoMo vodič je malo pred Ullapoolom obetal spanje na parkirišču pri nekem slapu. Slap in predvsem nekaj čez 60m globoka soteska sta OK; spat pa v Ullapool. Na parkingih so table, da ne smeš, za kamp ni blo potrebe, na severnem izhodu iz mesta, pa je na parkirišču pri golf igrišču ljubi mir (približno 57,90628052/-5,165780067). Ullapool je cool.

             

Lokalna lepotica                                                                     Highlanderji I.

 

        

Highlanderji II.                                                                        Highlanderji III.

 

             

Jo ni čez dobro grapo                                                             Ribiška ni lahka

 

        

                                                                                              Spat bo treba

 

D9 Še bolj cool pa je pokrajina proti skrajnemu severozahodu Škotske. Tista z razglednic! (za katere pa mojih fotk ne bodo uporabljali) Odvili proti plaži v Achmelvich in cel dan izležavali. Ker imajo tudi kamp, je parking opremljen s sovražnimi tablami. Piknik je vseeno uspel, voda nima več kot 15, sonce me je ožgalo, Udi sprašuje, a smo na Škotskem al na Bahamih. Na poti do plaže je zadnji AD zaostal in kasneje poročal o srečanju s Slovenko-Gorenjko, ki že tri leta živi gor. Proti mušicam baje pomaga kis. Odkisali smo proti severu, preko mostu Kylesku, do majhnega, rahlo nagnjenega razgledišča-parkirišča ca 3km naprej, kjer je že taboril en Nemec (58,2675209/-5,051459789). Parking je sicer tik ob cesti, a ker v celem večeru mimo peljejo le trije avtomobili, je prav lep mir. Tudi velike dolgouhe srne se pasejo prav mirno.

        

Golferji?                                                                                 Razglednica?

 

        

Vetrobranska                                                                         Še ena

 

        

Fi od daleč…                                                                         …in od blizu

 

          

Sosednja uvala                                                                        Lahka noč

 

D10 Slovenka-Gorenjka je priporočala obisk otoka Handa, ki je zaščiteni wild life rezervat. Za ogled potrebujete ca 3h in za družino ca 40EUR. Iz vasice Tarbet (58,3893013/-5,142920017) vas odpeljejo s čolničem, razsvetlijo s kratko razlago, potem pa si na 6km krožni poti ogledate 100 metrske pečine, zajce, milijon ptičev; del naše odprave je videl tjulne , del pa popularne puffine- morske papige. Zakaj popularne? Handa se z njimi reklamira, med razsvetlitvijo pa ti razložijo, da so vse pojedle podgane, ki so jih nato iztrebili, da se lahko puffini zdaj spet naseljujejo. In da jih je ena turistka pred dnevi celo videla. Prvič in zadnjič nas je opralo. Ob rahlem rosenju je čist pasala kava ob plaži Balnakey pri Durnessu. Smoo cave nismo pogledali. Ob severni obali je sanjskih plaž (smeh me kar lomi) cel kup. Če je toplo, je plažnikov precej, kopalcev pa bolj malo. Spanje na peščenem parkirišču pri mostu pred krajem Tongue (58,49642181/-4,454470158). Za mostom je urejeno parkirišče s prepovedjo nočenja, 100m naprej pa še eno primerno peščeno.

        

Tarbet, zadaj levo Handa                                                        Puffin's bay

 

        

Mali smrdko

 

        

Strop je padu                                                                          Balnakey beach

 

D11 Na skrajnem SV so lepi klifi- Duncansby head imenovani. Spet tjulenji in milijon ptičev. Pozno popoldne nas je (med vožnjo) doletel edini pravi dež. Velika svetleča prometno opozorilna tabla je oglašala 'heavy rain' in možnost poplav ter priporočala previdno vožnjo. Pa ni bilo nič posebnega. Je pa nakazalo, kako mizeren je lahko obisk Škotske, če je takega vremena toliko, kolikor je za Škotsko normalno. Domačini so razlagali, da tako suhega in vročega poletja ni bilo že od leta 1967. Zdaj je pa že cajt za v kamp. Lično urejenega ima ena gospa v Dunbeathu. Prot mušicam baje pomaga neka Avonova krema. Cene kampa se ne spominjam (dobrih 15 GBP za družino se mi zdi).

 

        

Cool cliffs

 

        

                                                                                              Lokalka

 

D12 Proti jugu lahko greste tudi ob obali s trajektom  preko ožine med krajema Nigg in Cromarty. Mi nismo, ker te oberejo za preveč denarja in časa. Na trajekt gre en sam AD! Pri svetilniku Chanonry med Rosemarkiem in Fortrosem lahko kar z obale opazujete delfine. Pridejo tudi na 10 metrov! Lahko se pustite peljati s čolnom… in (proti plačilu) vidite isto. Men se je zdelo super…, delfini v naravnem okolju… Mimo Invernessa do Findhorna brez postanka. Findhorn Ecovillage se jim je nekam izrodil. WoMo je spal v Focabersu na parkirišču (57,61238098/-3,074779987). Mi tudi. MTB in pohodniško izhodišče.

 

        

Iz kampa                                                                                Sesauc

 

        

…pozerski                                                                             Findhorn

 


D13 Pot nas je vodila v Keith na ogled Strathisla destilarne v lasti podjetja Chivas Brothers. Dobra izbira. Med čakanjem na ogled te posedejo v prijetno sobico in postrežejo s Chivasom, potem voden ogled (majhna skupina), nato v eno še prijetnejšo sobico, v še bolj komot fotelje in spet whisky (na izbiro Chivas al pa Strathisla single malt). Vstopnina 5GBP za odrasle, nič za deco, do 8 let prepovedan vstop (sem jim razložil, da jih Špela že ima 8, samo nekam počasi da raste). So tudi destilarne brez vstopnine.

 

Kakšn grad bo še treba pogledat. Crathes castle je majhen gradič z lepim vrtom. V iskanju prenočitvene ravninice smo od zunaj pogledali še Dunnottar castle. Ni ravninice! Južno dol vozeč smo ugledali en svetilnik (56,88373184/-2,215440035). Ker je pri svetilnikih ponavadi kej za parkirat, je blo treba it pogledat. Nič parkinga, sem kar obračal, pa se Sorelina vseeno odloči vprašat. Ji še dolgujem šampanjc; kajti: Bingo! 'Ma ja, ma ni problema, ma vi se sam smestite itd.'. Prijazna gospa, ki z otroki stanuje v enem izmed treh 'svetilniških' stanovanj nas je res lepo sprejela. Smestili smo se sicer komaj (3 AD je max), a je bila to ena lepših škotskih izkušenj. Otroci so skakali pa trampolinu, mi pa po pečinah in dolgi plaži s slapom. Povabili so nas še na večerno druženje ob ognju; mi pa njih na pir, refošk in borovničke. Res je blo fajn. Če odmislim milijon ptičev s pripadajočim čivkanjem in smradom, je blo pa še bolš. V prvi vasi severno (Catterline) so na obali tudi nočili caravanarji.

        

RAKIJA- CONECTING PEOPLE (Whisky tudi)                  Crathes castle

 

        

In del vrta                                                                               Dunnottar castle

 

        

Prijetno prenočišče                                                                 Od svetilnika …

 

        

…in obratno                                                                           Fajn

 

D14 Na poti proti Edinburgu je blo za plačat 0,8 GBP za most Tay pri Dundeeju. Okrog St. Andrewsa je en kup lepih golf igrišč; enega smo pogledali. Kamp na severu Edinburga je bil zaseden, Mortonhall caravan park  na jugu pa je premogel še nekaj mest. Ker nismo imeli rezervacije, je bilo treba bivanje vsak dan podaljšat. Do centra vozi trola (ca 300m od kampa).

 

D15-D16 Edinburški festival je tisti, ki v tem času privablja množice naroda s celega sveta. Od tam so tudi ustvarjalci. Ker naši mali naslednici od Škotske nasploh nista prav veliko imeli, smo jima skušali vsaj Edinburg malo prilagoditi. Camera obscura, Our Dynamic Earth, Butterfly and insect world, predvsem pa poulični 'umetniki', so jima polepšali spomine. Ne gre zamuditi obiska Edinburškega gradu s številnimi muzeji (tudi kronski dragulji so na ogled). Preostali družini Škotske ekspedicije sta bili navdušeni nad zmagovalno predstavo predhodnega festivala. Ker smo po prestolnici lutali ločeno, ne vem točno kaj vse so še pogledali. Čisto slučajno smo drugi dan uleteli na parado. Ker je bla zanimiva, nam je vzela skoraj tri ure. Najprej stotnija Harley-Davidsonov, pa raznoraznih 'top' pleh band in dudašev od vsepovsod, pa predstavitve udeležencev festivala in njihovih predstav, pa China Town, trebušne plesalke, jogiji, ni da ni….blo. Pa še malo u pub, pa malo fish and chips, pa malo poulične glumače, trubače in pjevače 'uživat'.

        

One o'clock shot                                                                    Mal kasnejši ‘shot

 

      

Skoraj Mel Gibson                                          Zlatko

 

        

Mala frčala

 

        

Pa pa pa pa pa parada

 

            

Australc                                                                                  Butalc?

            

Evo ti mač                                                                              Pod skalco      

 

            

Pod večer                                                                               S trole 

 

            

S pločnika                                                                              S Špele

 

D17 Padla je odločitev, da nam ostaja en dan. Gremo do Stonehangea. Ker te s parkinga stera redar, zapelješ 50m naprej in na kolovozu levo v miru prespiš v družbi 30ih AD (51,17948151/-1,830360055).

        

??                                                                                           Zdravilko

 

D18 Zjutraj vsi zainteresirani na ogled kamnov od bliže. Ko so me po tem zbudili, je blo treba proti Dovru. Slabih 300km je trajalo cel dan (kaj je proti temu Albanija): iskanje hipermarketa v centru Salisburya (kdo je vedel, da je Old George Mall- pradedek modernih štacun, doma sredi mesta, pa še z višinskimi ovirami); preprometna obalna cesta, zaprta avtocesta, popolnoma zabita vzporedna cesta, dva zgrešena odcepa, pa si tam… v Dovru, kjer na obalni cesti lahko prespiš (51,12155151/1,314010024). Sreča, da so teroriste s flaškami odkrili šele dan za tem.

        

White cliffs of Dover                                                               Lez gou houm

 

D19 Ker se nam je PZA v Bergzabernu priljubil, smo ga še enkrat uporabili.                                 

 

D20 V Gala in v Lescah se zmeraj dobro papca.

 

 

BIS:

-         Presežki? Nič kaj takega, da bi blo oh in wau in ne vem kaj še. Je pa super. Še bi blo treba tja. Ko spet pridejo na vrsto. Vrsta je pa dooooooooolga.

-         Fajn je, da kljub nešteto tablam o prepovedi nočitve, vedno najdeš miren plac za res miren spanec. Vedno! (Ena ura gor al dol; itaq je dolg dan J).

-         Komur grejo na živce mušice, bo živčen.

-         Po levi je lažje voziti, kot hoditi ali kolesariti. So pa ljudje bolj strpni peš kot v avtih. Ne le da v avtih niso strpni, so celo totalno netolerantni. Človek bi pričakoval, da so trije desnovozeče vzgojeni ADomarji vredni potrpljenja; deležni pa smo bili le en kup trobljenja, mahanja in srepih pogledov. Hecno; v živo so ljudje res prijazni.

 


Opisi lokacij:

-         Bad Bergzabern (49,10329819/7,99778986). Z 'naše' strani po B427 peljete proti centru mesteca, prvo krožno naravnost, v drugem pa drugi izhod v Königstrasse. Potem so pa že table. Parkirišče v grajskem parku na Weinbergstrasse (za gradom). 

-         MOTO avtocestno počivališče v GB (53,9611702/-2,762269974). Ob M6 med Penrithom in Carlislom. Povsem levo skozi 'grmovje' na parkirišču hotelčka.

-         Fairlie piknik plac (55,75146103/-4,858320236). Na zahodni obalni A78 med Ardrossanom in Lairgom. Z juga pri prvih hišah zagledaš mize in klopce levo ob morju.

-         Parkirišče pod Neptunovim stopniščem (56,84563828/-5,096290112). Na A830 iz smeri Fort Williama proti Mallaigu prečkaš Kaledonski kanal (premični most), zaviješ prvo desno in še enkrat desno na parkirišče.

-         Golf igrišče Ullapool (približno 57,90628052/-5,165780067). Na severnem izhodu iz mesta na levi strani.

-         Most Kylesku (58,2675209/-5,051459789). Od mostu na A894 3km proti SZ. Glej fotografijo zgoraj. Ne morš falit.

-         Tarbet (58,3893013/-5,142920017). Z A894 slediš tabli za Tarbet.

-         Most Tongue (58,49642181/-4,454470158). Pred ali za mostom na A838 zahodno od mesteca.

-         Svetilnik Chanonry (delfini). Med Rosemarkiem in Fortrosem na A 832 sledite tablam za golf igrišče.

-         Focabers Winding walks (57,61238098/-3,074779987). V Fochabersu zavijete na A98 proti Cullenu, že po ca. 100m pa desno gor na parking v gozdu.

-         Tod Head svetilnik (56,88373184/-2,215440035). Z obalne ceste med A92 med Stonehavenom in Inverberviem zavijemo proti morju pri oznaki Lighthouse med vasicama Catterline in Kinneff. Tudi na obali v vasici Catterline je blo videt caravaningarje (in več prostora kot pri svetilniku).

-         Stonehange (51,17948151/-1,830360055). Iz smeri Londona mimo kamnov namesto desno na parking, zapelješ 50m naprej in levo na kolovoz.

-         Dover (51,12155151/1,314010024). Z JZ po obalni A20 mimo Western docks proti trajektni luki, iz krožnega križišča zapelješ čez parkirišče Dover Marine, takoj za mostom potem levo. Prvih 100, 200 metrov je AD parkiranje dovoljeno in ponoči brezplačno. WC. Men se zdi, da je ulica Esplanade.